Ezt olvasta már?

A magyar kultúra napja: programok Baranyában

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját.

0

80 éves lett a rendező, Szabó István: Emlékei az egykori Tatabányáról

Az Oscar-díjas magyar rendező, aki a Mephistoért nyerte el az aranyszobrot a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1982-ben. Sokan nem tudjak és még talán a tatabányaik sem, de Szabó István gyermekkorában etöltött 6 évet a városban. Tegnapi születésnapja alkalmából megosztott néhány emléket.


hirdetés

1938. február 18-án született Szabó István, az első Oscar-díjas magyar film, a Mephisto rendezője. A gyerekkorában hat éven át Tatabányán élő Kossuth-díjas művészt sok családi emlék köti a bányászvároshoz.

Bár Budapesten született, gyerekkorának jelentős részét Tatabányán töltötte. Apja, id. Szabó István ugyanis a tatabányai kórház orvosa volt, és nagyapja, Szabó Ignác is igen jelentős szerepet játszott a város egészségügyében: ő alapította ugyanis a Gőzfürdőt, és még számos olyan dolgot köszönhetünk neki, amelyek nélkül ma nehéz lenne elképzelni Tatabányát (lásd keretes írásunkat).

– Szabó István tősgyökeres tatabányai, ugyanis ő még azt a városegyesítést megelőző Tatabányát látta, amit a mostani idősek között is csak kevesen – mondta a Szabó család történetét kutató Macher Péter helytörténész, a Tatabányai Városi Levéltár munkatársa 2015-ben, amikor Szabó István – egy Oscar-díjas filmrendező tatabányai gyökerei címmel tartott előadást a József Attila Megyei Könyvtárban.

– Talán a tatabányaiak sem tudják, hogy Szabó István kisgyerekkorában hat évet itt töltött, és a pályájára is hatással volt Tatabánya, az itt élő emberek, a környezet, a gazdaságunk, az iparunk – fejtette ki ugyanekkor a megyeszékhely alpolgármestere, Turainé John Katalin.

Való igaz, a rendező nem egy filmjében felbukkannak utalások Tatabányára, sőt, 1966-os, Apa című alkotását is itt forgatta le. A szóban forgó mű egy igen személyes film, amely több nemzetközi díjat kapott. Azt pedig bizonyára még kevesebben tudják, hogy a kis István első filmélménye is Tatabányához kötődik: a II. világháború alatt a Népházban látta Walt Disney Csizmás kandúrját.

 

A nagyapja Tatabánya első orvosa volt

Dr. Szabó Ignác 1868. december 25-én született Nyitrán, egy zsidó kereskedő fiaként, de hithű katolikus családba. A bécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, majd bányaorvosként kezdett dolgozni előbb Dorogon, majd Tatabányán, ahol szinte a semmiből kellett az egyre sokasodó munkások egészségügyi ellátását megoldania. 1900-ban nyílt meg az első tatabányai bányakórház, mindössze 14 ággyal. 12 évvel később átadták az akkori viszonyokat tekintve igen modernnek számító, 120 ágyas új bányakórházat, amely majdnem az ezredfordulóig ellátta funkcióját. Neki köszönhető a város első röntgengépe, és a Gőzfürdő 1927-es felépítése is. 1945-ben, Budapest bombázásakor vesztette életét, nevét Tatabányán utca és emléktábla is őrzi.

1902-ben született fia, István 1931-ben került a tatabányai kórház alkalmazásába sebészorvosként, az akkor ott praktizáló 3 doktor egyikeként. Mellékállásban a Tatabánya SC sportolóinak egészségéért is felelt. A második világégést kísérő zsidótörvények azonban ellehetetlenítették tatabányai munkavállalását. Budapest ostromakor már egy fővárosi kórház alkalmazottja volt. Nem sokkal a háború befejezése előtt hunyt el, halálát az egyik betegétől elkapott torokgyík szövődményei okozták.

Noha pályafutása során számos világhírű színésszel dolgozhatott együtt – néhányan a sok közül: Helen Mirren (Az ajtó), Ralph Fiennes (A napfény íze), Glenn Close (Találkozás Vénusszal), és persze a Mephisto főszerepét játszó Klaus Maria Brandauer –, sosem feledte tatabányai gyökereit.

– Sok családi emlék köt Tatabányához, különösen Óvároshoz. A Ligetsoron laktak a nagyszüleim, a Népházhoz, a kaszinóhoz közel. Nagyapám, dr. Szabó Ignác ott volt bányaorvos, a nevéhez kötődik a bányászkórház kialakítása, ami az orvosi, szakmai terveket illeti: az ő kezdeményezésére jött létre a gőzfürdő is. A Ligetsoron voltak az orvosi és gyógyszerész lakások, valamennyi nagy kerttel, ahol mindenféle gyümölcs megtermett a ribizlitől az egresig. Szeretem az ilyen emlékeket, régi dolgokat, helyszíneket, és azokat a színészeket, barátokat, kollégákat, akik ezeket az emlékeket személyessé tették – mondta a Kemma.hu-nak két évvel ezelőtt adott interjújában a rendezőlegenda.

 

Forrás: kemma.hu/TNL
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Bereczki Zoltán: "Nem zárom ki, hogy újra apa legyek"

Új házában van helye egy új családnak.

Snoop Dogg részvényes lesz a 2,5 milliárd dolláros svéd unikornisban

A rappernek nem ez az első befektetése, korábban a Reddit közösségi weboldalba és az Eaze nevű marihuána-házhozszállító cégbe szállt...

A 911-es Porsche alatt is van élet, és mázlista, aki ezt élheti

Olcsóbbak, mint a 911-es. De kisebbek, könnyebbek, és olykor élvezetesebbek is. Jó recept.

Szakképző központtá alakítanak egy kollégiumot Tatabányán

Tatabányán megkezdődött az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakképzési központjának létrehozása, melyet 2,4...

Kisebb tömeg sztrájkolt a győri Audi gyárudvarán

Nem sikerült megállapodni a 2019-es bérekről. 

Pintér volt cége őrzi az állami légiirányító épületét

A Civil Biztonsági Szolgálat 1,4 milliárd forintos szerződést kötött a HungaroControllal.

Visszatér Berki Krisztián

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász kétéves kihagyás után tavasszal ismét versenyezhet.

Ír diákok jöttek tanulni a Csokonai Színházba

Debrecen - Kéthetes szakmai gyakorlaton vett részt az írországi IT Sligo kilenc színművészetet és díszlettervezést tanuló harmadéves...

Ez kell ahhoz, hogy tökéletes alakod legyen

Bárdos Ildikó és Lotfi-Schadi Réka kettlebellel és medicinlabdával tud kiváló formában maradni. A videóban elmondják, hogy hogyan.

0

Sport

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Levante elleni mérkőzésen pályára lépett egy olyan játékos, aki eltiltott volt.

A szíve viszi a kéziválogatottat, de valakinek most elő kell lépnie, mert baj lesz

Elfogytunk, pedig most jönnek a fontos meccsek, és ha nem lesz egy statisztából gyorsan főszereplő, elúszik az olimpia.

Vereség Svédországtól, egy pontot viszünk a középdöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott a svéd csapattól.

Vállalkozóként is sikeres a magyar válogatott focista

Egymilliárdos bevétele van évente Szalai Ádámnak.

Így folytatja a világbajnokságot a kézilabda-válogatott

A csoportkör után következik a középdöntő, ahol három meccse lesz a magyar válogatottnak.

Újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott a kézi-vb-n

Az afrikai csapat a harmadik helyen végzett a magyarok csoportjában.

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Real Madrid sorsára juthat a címvédő katalán csapat.

Emberségből jelesre vizsgázott az MU klasszisa

A spanyol futballista nemes gesztusától hangos a nemzetközi sportsajtó.

Válogatott focistát igazolt a Ferencváros

A Pogontól érkezett védő már együtt készül a fővárosi csapattal a beleki edzőtáborban.

0

Bulvár

Nézd, kivel futott össze Palik László Dominikán

Az Exatlon Hungary forgatásai festői helyszínen, Las Terrenas-ban zajlanak. Palik László nemcsak a fantasztikus kilátást élvezi, hanem új cimborára is lelt ott! ˝Ő a legújabb barátom itt Dominikán˝ - írta a közös fotójukhoz.

Élve falta fel egy 700 kilós krokodil az őt etető tudóst - videó

A tragédia egy indonéz gyöngykagylófarmon történt, miközben hússal etette az állatot a gondozója.

Zacher: Sem dolgozni, sem életet menteni nem engednek vissza

Az országos hírű toxikológus azt mondja, dolgozna, de már nem kellek. Mióta otthagyta a Honvédkórházat, mentőzik, és fiataloknak tart előadást a drogfogyasztás veszélyeiről.

Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász - megfejtettük a rejtélyt

Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.

A kislányom lassan megöli magát, nekem pedig nincs erőm, hogy megállítsam őt ebben

A Whisper oldala olyan szülők vallomásait gyűjtötte össze, akiknek a gyereke valamilyen étkezési rendellenességgel anorexiával, bulimiával küzd, vagy küzdött. Szívszaggató vallomások következnek.

Nagy riadalmat okozott Ambrus Attila gyereke

A Viszkis rabló kisbabája még meg sem született, de eléggé feladta a leckét az orvosoknak és szüleinek egyaránt.

Megszólalt a szexuális zaklatással vádolt színésznő

Félmeztelenül provokálta a kolléganőjét.

A vírusos tüdőgyulladás tünetei

Hogyan lehet eldönteni, hogy valaki vírusos tüdőgyulladásban szenved? Milyen tünetek utalnak a betegségre? Máshogyan kezelhető a vírusos eredetű tüdőgyulladás, mint a bakteriális? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Miért tabusítjuk túl sokáig a világ legtermészetesebb dolgát? - A szüzesség elvesztése

Ennek így kell lennie? Vagy beszélhetünk erről máshogy is?

Két román buszt szedtek ki a forgalomból Ausztriában

Az osztrák rendőrség műszaki szakértők bevonásával teherautókat és autóbuszokat ellenőrzött Dél-Burgenlandban, kilenc jármű továbbhaladását súlyos műszaki hiányosságok miatt megakadályozták - írja az orf.at

Ezeken a tengerpartokon pofozgatni kell magunkat, hogy ébren vagyunk-e

Mennyivel jobb lenne most zúzmara helyett izzadtságcseppeket törölgetni egy türkizkék vizű pálmafás strandon a világ melegebbik felében... Mutatunk hozzá öt lehetőséget.

blogmorzsák

Európa végre szem­be­száll Orbánnal

Brüsszel azt üzeni a Fidesznek, hogy vagy viselkedtek polgári, civilizált demokrata módjára, vagy mondjatok búcsút a pénzünknek.

Enervált arabok az Alpokban

„Megnéztem Zell am Seet, mivel úgy hallottam, hogy mostanság ez az arab világ nagy kedvence, sikk ide jönni.“

Bemutathatunk a téli szürkeségnek

Zakatoló dobmunkák, inszomniás lányok és független filmes fesztiválaz eheti programajánlóban.

Jeff Goldblum bebizonyítja, hogy a stílus nem kor kérdése

Megnyerő, elegáns és merész - hogy csinálja?

Rutinos vagy peches?

Az ember, akinek már a második aldis kapszulás kávégépe purcant ki, de nem ezért írt!

Lejtmenetben a használtimport

Egyre kevesebben vásárolnak külföldről hasz­nált autót. Mutatjuk az okokat.

Beszéljek-e a gyereknek az ADHD/Asperger/SPD diagnózisáról?

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy elmondja-e a gyerekének, hogy ő más?

John harmadjára is visszatért és dolgozik

John Wick egyetlen menekvése, hogy a 3. felvonásban még több rosszfiút tesz hidegre.

Nehéz ez a macskaélet

Egy cica sose pihenhet eleget, nem csoda, hogy sokszor úgy alszanak el, ahogy éppen a fáradtság éri őket.

Nagy bajban lehet a NER, ha elkezdett félni egy vidéki gimnazista lánytól

Nagy Blanka "bűne" nem csupán az, hogy fiatal, hogy nő, és nem kedveli Orbán Viktor országlását, hanem az is, hogy vidéki.

Négy jól ismert retro sláger, amely valójában feldolgozás

Ezeket a dalokat bizonyára te is ismered, de azt is tudod, hogy kiktől származnak?

0


0