Ezt olvasta már?

Fény derül az igazságra, égő, de milyen égő?

Uniós szabályozás értelmében szeptembertől megszűnt a halogén izzók gyártása és importja az EU területén belül. A szabályozás célja a háztartások energiahat...


A brit nagykövet Pécsen: nem fordítunk hátat Európának

A magyar nyelvvizsgát letett brit nagykövet, Iain Lindsay Pécsen tartott előadást április 17-én a Közgazdaságtudományi Karon, a Halasy-Nagy József Aulában, ahol beszélt a Brexitről, Anglia és az Európai Unió, valamint Anglia és Magyarország kapcsolatáról is.


hirdetés

Iain Lindsay nevét talán onnan hallhatták az olvasók, hogy ő volt az a brit nagykövet, aki letette a magyar nyelvvizsgát, és erről egy videót is feltöltött az Instagram profiljára, ahogy a Pécsi Tudományegyetemen beszél arról, hogy további intenzív nyelvtanfolyamon veszt rész a magyar nyelvvizsga sikeres elvégzése érdekében, és mondja ezt mind magyarul.

A brit nagykövet mindig vidám és humoros kijelentéseiről is híres, amelyek a keddi délutáni előadásról sem maradtak el. Előadását azzal kezdte, hogy elmondta Nagy-Britannia a brexit ellenére milyen értékekkel bír, mind gazdaságban, mind oktatásban (a 10 legjobb egyetem közül 4 az Nagy-Britanniában található), mind pedig a nemzetközi kapcsolatépítés terén, ahogy erre a brit-magyar kapcsolat vonatkozásában is felhívta a figyelmet. Magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, majd magyarul is folytatta az előadását egy pár percig, aztán angolra váltott.

Beszélt arról, hogy amióta megtörtént Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, milyen intézkedések, fejlemények történtek és ezek milyen hatással vannak Anglia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatára. Hogy egy hónappal ezelőtt március 23-án az Európai Tanácsban elértek a brexit útján egy újabb fontos mérföldkőhöz. Megállapodtak egy időlimitált végrehajtási periódus feltételeiben, amely a következő év márciusától fog érvénybe lépni és 2020 decemberéig tart.

Kiemelte, hogy semmilyen eu-s tagállambeli egyénnek nem kellett elhagynia Angliát azóta, hogy kiléptek. Anglia továbbra is a világ egyik legtoleránsabb és szívélyesebb nemzete marad. A végrehajtási időt után, aki az Egyesült Királyságba érkezik, 3 hónap ott élés után regisztráltatnia kell magát, 5 év után pedig örökre ott maradhat, 2020-at követve is, amikor is lejár a brexit végrehajtási ideje.

„Nem fordítunk hátat Európának. Attól még hogy, Svájc vagy Norvégia stb. nem uniós tagok meg nem válnak kevésbé európaivá mint a tagállamok és ezzel Nagy-Britannia is így van” – mondta el a brit nagykövet.

Büszke vagyok arra a tényre, hogy az Egyesül Királyság fővárosának, Londonnak, Európa legnagyobb és legnépesebb városának 8 millió lakosának 40%-a az Egyesült Királyságon kívül született tette hozzá Iain Lindsay.

Három millió ember a nyolc millióból az Egyesült Királyságon kívül született, ami a brit nagykövet szerint arra mutat rá, hogy milyen multikulturális társadalomban élnek és büszkék a változatos természetre, ami ezt a társadalmat jellemzi, és soha nem fog megváltozni az a tény, hogy mindig szívesen látják az embereket az országukban.

Egy másik fázisa az EU-val történő tárgyalásoknak az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata

A nagykövet elmondta, hogy egy új és tartós kapcsolatot szeretnének építeni az Unióval. Egy olyan, a lehető legmélyebb és átfogóbb megegyezést szeretnének, ami lefedi az egyenességet, a biztonságot, a fórum jellegű politikát, a kutatást és az innovációt. Ezekkel a szavakkal jellemezte a brit nagykövet az Egyesült Királyság Unióval kiépíteni kívánt jövőbeli kapcsolatát, illetve azon is dolgozni fognak, hogy gazdasági kapcsolatot hozzanak létre. Ők nem Norvégia, Svájc vagy Liechtenstein. Közelebb állnak és erősebb kapcsolatot ápolnak az Európai Unióval, mint Japán vagy Kanada, és a nagyobbak, mint Norvégia.

A jövőbeli kapcsolat másik fontos eleme a biztonság is – ideértve az adatbiztonságot is –, amely az európai kontinensre is vonatkozik, így ebben is megállapodásra kell jutni egy potenciális együttműködés keretein belül, amely közös védelmet alakít ki Európa védelmére. Annak ellenére, hogy kilépnek az EU-ból, ugyanúgy megkívánják védeni az esetleges fenyegetésektől az európai polgárokat. További fontos eleme a jövőbeli közös együttműködésnek az innováció és a tudomány, amely minden európai polgár javát képviseli. Anglia továbbra is nagy szerepet kell, hogy játsszon a tudományos együttműködésekben, mivel például az EU elmúlt 10 éves egészségügyi programjainak összes kutatási munkáinak 20%-át az Egyesült Királyság hozzájárulása tette ki.

"Globális játékosok vagyunk, és sokat tettünk le az asztalra!" – mondta a brit nagykövet majd hozzátette, hogy ebből fakadóan az Egyesült Királyság globális és európai érdeklődései nem lankadnak és permanens tagjai Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának, a NATO-nak, a G7-nek, a G20-nak és a Nemzetközösségnek. Ezért továbbra is globális szerepet fognak játszani. Ezenkívül elmondta, hogy az USA-át követően a második legnépszerűbb célország a nemzetközi oktatásban Anglia. Ezer magyar diák tanul jelenleg Angliában, amely szám Németország után a második legnagyobb magyar csoportot jelenti külföldön. Oktatásban is erős Anglia, így ez lehet az egyik alapja a további kapcsolatépítésnek, például Magyarországgal is. Már arról is folytak beszélgetések, hogyan lehetne erősíteni a kutatási együttműködést Anglia és Magyarország között.

A magyar és a brit együttműködést és kapcsolatot egy frappáns hasonlattal írta le a brit nagykövet: mint a Titanicban a jéghegy. Ez a kapcsolat olyan, mint a jéghegy: a víz felszínén csak a jéghegy csúcsát látjuk, de a víz alatt ott van a jéghegynek a nagy része, a 80%-a. A magyar-brit kapcsolat is ilyen. Néha-néha látjuk, hogy egy-egy politikus Londonba megy vagy Magyarországra érkezik, de a fő intézkedések a kapcsolat erősítésére és fenntartására nem láthatók az emberek számára, ahogyan a jéghegy nagy része sem a víz alatt.

Beszélt az oktatásban való együttműködésről a magyar egyetemekkel, a kutatóközpontokkal, ahol a különböző közös kutatások és az országok egymás egyetemein kölcsönösen tanuló diákok révén még jobban erősíthető.

Elmondta azt is, fontos, hogy mindig befogadók legyünk az emberekkel szemben. Skótként ő is migránsként volt definiálható Angliában és büszke erre a tényre. Bőrszíntől, vallástól függetlenül nem szabad hátat fordítanunk az embereknek, mert pont ez a fajta diverzitás erősíti meg a társadalmat, nem pedig széthúzza. Skót származásával még viccelődött is. A brit nagykövet elmesélte, hogy amikor Magyarországra érkezett, megtapasztalta, hogy itt a skót kifejezés kétértelmű: 1. Amikor valaki Skóciában született (ezt magyarul mondta), 2. pedig, hogy az akinek nincs sok pénze és még fukar is. Majd hozzátette: „Ami természetesen nem igazi”– ezt követően hangos nevetés tört ki.

Ezt követően befejezte előadását, amelyet végig állva adott elő, majd leült és várta a kérdéseket. Kérdeztek az ERASMUS program jövőjével kapcsolatban Anglia vonatkozásában, a Brexit gazdasági hatásairól, illetve a munkahelyteremtésről a brit cégek Magyarországi jelenléte révén, amellyel kapcsolatban a nagykövet megjegyezte, hogy sok brit cég van jelen Magyarországon (Shell, British American Tobacco, Provident vagy a Tesco), amelyek már több ezer munkahelyet teremtettek a magyarok számára, és ugyanezen fognak dolgozni a jövőben is.

 

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma

Egyes utak és országutak továbbra is járhatatlanok.

Halálos baleset miatt teljes útlezárás a Bakonyban

Bakonycsernye térségében fának ütközött egy gépkocsi. A balesetben egy nő életét vesztette.

Halálos ugratás - belehalt sérüléseibe a munkás, akinek viccből sűrített levegőt nyomtak a fenekébe

A főnöke szórakozott vele, nyilván rossz viccnek szánta, a férfi viszont azonnal összerogyott. A gyár kamerája az egészet videóra vette,...

Terülj, terülj, asztalkám.

Fontos szerepet játszik családi és társasági életünkben az étkező. Jobban összetartja a családot, ha minden este egy szépen...

Katasztrófa a kétszáz éves múzeumban: szomorú hírt közöltek a szakemberek

A brazil Nemzeti Múzeumot nemrégiben tűzvész sújtotta.

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia partjainál

Elsüllyedt egy szíriai menekülteket szállító hajó szombaton Libanon partvidékén. Három tucatnyi embert kimentett a libanoni parti...

Vége a halogén izzók gyártásának - mi van helyette?

Uniós szabályozás értelmében szeptembertől megszűnt a halogén izzók gyártása és importja az EU területén belül. A szabályozás...

Most már könnyebb pénzt keresni a YouTube-on

Eddig legalább 100 ezer feliratkozó kellett egy videósnak, hogy előfizetői programot indítson a csatornáján. Mostantól már kevesebb is...

0

Sport

Dzsudzsák nem egyező ambíciókról írt, a holland kérője egy fotóval válaszolt

Dzsudzsák Balázs szeptember 19-én aláírt az al-Ittihadhoz, majd két nappal később közleményben magyarázta meg, hogy miért. Eközben a holland kérője, a Fortuna Sittard az Instagramon üzent.

Lazovic kivette a nemzetközi futballt a Vidiből

Talán soha nem tudjuk meg, miért, és főleg miért most távozott a szerb, de a hatását sajnos láthattuk az Európa Liga első fordulójában.

Dzsudzsák Balázs góllal debütált új csapatában

A magyar játékos a szünetben állt be, remekül sikerült a bemutatkozás.

Ha Vettel megtalálja a varázspálcáját, akkor Wéber Gábor szerint ez még nem lefutott idény

Az MTVA szakkommentátora a Klubrádióban volt Hosszabbítás vendége.

A Győr női kézicsapatának korábbi edzője időt és türelmet kért

Ambros Martín nincs könnyű helyzetben, új csapatot kell építenie Rosztovban.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Őrülten jó nő Gulácsi Péter párja - Lessen be egy igazi focistafeleség életébe. - fotók, videó

Gulácsi Péter, a legértékesebb magyar labdarúgó két és fél milliárd forintot ér a foci-piacon. A szakemberek szerint jobb, mint valaha. De nem csak a sportban sikeres, a szerelem terén is nagyon szerencsés.

Autóbalesetet szenvedett a Real Madrid korábbi sztárfocistája

A holland Wesley Sneijdernek pár napig nyakmerevítőt kell hordania.

Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában, 9 emberrel is nyert a Real Sociedad

Agüero pedig hosszabbított a Manchester Citynél. Ez történt pénteken.

Ha ma még nem voltál libabőrös, hallgasd meg az Ajax-drukkerek és Bob Marley fiának közös énekét

Az Ajax simán, 30-ra leverte az AEK Athént a BL-ben, tehát érthető, hogy remek volt a hangulat Amszterdamban.

Rebrov: Hatalmas potenciál van a Fradi játékosaiban

Az ukrán edzőnek azok is bizonyíthatnak, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak.

0

Bulvár

Egymilliárd forintba került, mégis alig használható - jönnek a panaszok az e-naplóra

Hiába tették kötelezővé az idei évtől az e-napló használatát az állami intézménynek, az érintettek szerint komoly gondok vannak a súlyos pénzekből készült rendszerrel.

Végig Maddie McCann szülei álltak lányuk eltűnése mögött?

Összeszedtük a 11 éve történt bűntény lehetséges okait.

Viszik a Daciát, mint a cukrot

A francia Renault tulajdonában levő Dacia 211 ezer 962 járművet gyártott az első nyolc hónapban dél-romániai üzemében, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a román autógyártók egyesülete (Acarom).

A váci sofőrrel megtörtént minden autós rémálma, amikor szondát fújt

Ilyet még az intézkedő rendőrök sem láttak.

Az érintésre is halált okozó port ők hozatták Budapestre

A már érintéssel is halálos méregnek számító kábítószer Budapestre szállítását megrendelő, azzal kapcsolatba hozható személyek fényképét közzé tette a rendőrség.

Megrázó részletek: ezért ölhették meg a 49 éves férfit Budapesten

A kordonnal körbezárt területen több eldobott, véres papír zsebkendő is hevert.

Úgy is fizethet a boltban kártyával, hogy nincs önnél a bankkártyája - kipróbáltuk a csuklós megoldást

A boltban történő fizetés soha nem volt még ilyen egyszerű ígéri saját márkás karpántjával a Telenor. Már a bankkártyát sem kell kihúzni a pénztárcánkból, és még a mobilunkat sem kell elővenni a zsebünkből, de azért árnyoldala is akad a legújabb fizetési megoldásnak.

Ilyen volt a régi idők bőségtála, a komatál

Barátságok megünneplésének pecsétje, keresztszülők és újszülöttek köszöntője volt a komatál.

Érkezik az eső

Szombaton lehűl a levegő és sokfelé várható csapadék.

Gyógyít és öl a feketenadálytő

A feketenadálytő levelét és gyökerét gyulladásokra és csonterősítőként egyaránt használják. Viszont vigyázni kell vele, mert olyan alkaloidokat tartalmaz, amelyek májkárosító hatásúak.

blogmorzsák

A világ legfurcsább házasságkötései

Az ép elme határán mozog néhány sztori. Volt aki egy videójáték karak­tert vett el feleségül, volt aki pizzát és olyanok is, akik saját maguknak mondták ki a boldogító igent.

Ausztráliában is fellángolt a himnuszvita

A himusz szövege teljesen figyelmen kívül hagyja az őslakos ausztrálokat.

Hogyan hazudik az Origo?

A Helsinki Bizottságot azzal vádolja az Origo, hogy segített védelmet kapni a később nemi erőszakkal gyanúsított afgánnak. Nem segített.

Gyurcsány Ferenc elmúlt hete

Erre a hétre nem volt senki felkészülve. Se az ország, se mi, se maga Gyurcsány Ferenc.

Pokolba az oktatással!

Miért kell egy másodikos energiáit kiszipolyozni?

Pénzmegvonás jöhet a Sargentini-jelentést lejárató kampány miatt?

Most vizsgálják egy támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit.

Miért és hogyan gyógyít az érintés?

5 pont arról, miért hasznos a shiatsu.

Jó munkához és idegesítő eljáráshoz idő kell!

3 évbe telt, mire a Vízművek regisztrálta a lakás új vízóráit, de utána bezzeg felpörögtek az események!

Ez most már tényleg a nyár vége

Utánanéztünk, milyen programokon érdemes az utolsókat izzadni.

Mozgással a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

Az állat­ker­ti be­lé­pő, mint érdekvédelmi eset

Nincs törvényi kényszer a fogya­tékos emberek kedvezményes belépésének a biztosítására?

A "Zsírégetés" mítosza

Egy egész iparág épült erre a fogalomra.

0


0