Ezt olvasta már?

0

A brit nagykövet Pécsen: nem fordítunk hátat Európának

A magyar nyelvvizsgát letett brit nagykövet, Iain Lindsay Pécsen tartott előadást április 17-én a Közgazdaságtudományi Karon, a Halasy-Nagy József Aulában, ahol beszélt a Brexitről, Anglia és az Európai Unió, valamint Anglia és Magyarország kapcsolatáról is.


hirdetés

Iain Lindsay nevét talán onnan hallhatták az olvasók, hogy ő volt az a brit nagykövet, aki letette a magyar nyelvvizsgát, és erről egy videót is feltöltött az Instagram profiljára, ahogy a Pécsi Tudományegyetemen beszél arról, hogy további intenzív nyelvtanfolyamon veszt rész a magyar nyelvvizsga sikeres elvégzése érdekében, és mondja ezt mind magyarul.

A brit nagykövet mindig vidám és humoros kijelentéseiről is híres, amelyek a keddi délutáni előadásról sem maradtak el. Előadását azzal kezdte, hogy elmondta Nagy-Britannia a brexit ellenére milyen értékekkel bír, mind gazdaságban, mind oktatásban (a 10 legjobb egyetem közül 4 az Nagy-Britanniában található), mind pedig a nemzetközi kapcsolatépítés terén, ahogy erre a brit-magyar kapcsolat vonatkozásában is felhívta a figyelmet. Magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, majd magyarul is folytatta az előadását egy pár percig, aztán angolra váltott.

Beszélt arról, hogy amióta megtörtént Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, milyen intézkedések, fejlemények történtek és ezek milyen hatással vannak Anglia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatára. Hogy egy hónappal ezelőtt március 23-án az Európai Tanácsban elértek a brexit útján egy újabb fontos mérföldkőhöz. Megállapodtak egy időlimitált végrehajtási periódus feltételeiben, amely a következő év márciusától fog érvénybe lépni és 2020 decemberéig tart.

Kiemelte, hogy semmilyen eu-s tagállambeli egyénnek nem kellett elhagynia Angliát azóta, hogy kiléptek. Anglia továbbra is a világ egyik legtoleránsabb és szívélyesebb nemzete marad. A végrehajtási időt után, aki az Egyesült Királyságba érkezik, 3 hónap ott élés után regisztráltatnia kell magát, 5 év után pedig örökre ott maradhat, 2020-at követve is, amikor is lejár a brexit végrehajtási ideje.

„Nem fordítunk hátat Európának. Attól még hogy, Svájc vagy Norvégia stb. nem uniós tagok meg nem válnak kevésbé európaivá mint a tagállamok és ezzel Nagy-Britannia is így van” – mondta el a brit nagykövet.

Büszke vagyok arra a tényre, hogy az Egyesül Királyság fővárosának, Londonnak, Európa legnagyobb és legnépesebb városának 8 millió lakosának 40%-a az Egyesült Királyságon kívül született tette hozzá Iain Lindsay.

Három millió ember a nyolc millióból az Egyesült Királyságon kívül született, ami a brit nagykövet szerint arra mutat rá, hogy milyen multikulturális társadalomban élnek és büszkék a változatos természetre, ami ezt a társadalmat jellemzi, és soha nem fog megváltozni az a tény, hogy mindig szívesen látják az embereket az országukban.

Egy másik fázisa az EU-val történő tárgyalásoknak az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata

A nagykövet elmondta, hogy egy új és tartós kapcsolatot szeretnének építeni az Unióval. Egy olyan, a lehető legmélyebb és átfogóbb megegyezést szeretnének, ami lefedi az egyenességet, a biztonságot, a fórum jellegű politikát, a kutatást és az innovációt. Ezekkel a szavakkal jellemezte a brit nagykövet az Egyesült Királyság Unióval kiépíteni kívánt jövőbeli kapcsolatát, illetve azon is dolgozni fognak, hogy gazdasági kapcsolatot hozzanak létre. Ők nem Norvégia, Svájc vagy Liechtenstein. Közelebb állnak és erősebb kapcsolatot ápolnak az Európai Unióval, mint Japán vagy Kanada, és a nagyobbak, mint Norvégia.

A jövőbeli kapcsolat másik fontos eleme a biztonság is – ideértve az adatbiztonságot is –, amely az európai kontinensre is vonatkozik, így ebben is megállapodásra kell jutni egy potenciális együttműködés keretein belül, amely közös védelmet alakít ki Európa védelmére. Annak ellenére, hogy kilépnek az EU-ból, ugyanúgy megkívánják védeni az esetleges fenyegetésektől az európai polgárokat. További fontos eleme a jövőbeli közös együttműködésnek az innováció és a tudomány, amely minden európai polgár javát képviseli. Anglia továbbra is nagy szerepet kell, hogy játsszon a tudományos együttműködésekben, mivel például az EU elmúlt 10 éves egészségügyi programjainak összes kutatási munkáinak 20%-át az Egyesült Királyság hozzájárulása tette ki.

"Globális játékosok vagyunk, és sokat tettünk le az asztalra!" – mondta a brit nagykövet majd hozzátette, hogy ebből fakadóan az Egyesült Királyság globális és európai érdeklődései nem lankadnak és permanens tagjai Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának, a NATO-nak, a G7-nek, a G20-nak és a Nemzetközösségnek. Ezért továbbra is globális szerepet fognak játszani. Ezenkívül elmondta, hogy az USA-át követően a második legnépszerűbb célország a nemzetközi oktatásban Anglia. Ezer magyar diák tanul jelenleg Angliában, amely szám Németország után a második legnagyobb magyar csoportot jelenti külföldön. Oktatásban is erős Anglia, így ez lehet az egyik alapja a további kapcsolatépítésnek, például Magyarországgal is. Már arról is folytak beszélgetések, hogyan lehetne erősíteni a kutatási együttműködést Anglia és Magyarország között.

A magyar és a brit együttműködést és kapcsolatot egy frappáns hasonlattal írta le a brit nagykövet: mint a Titanicban a jéghegy. Ez a kapcsolat olyan, mint a jéghegy: a víz felszínén csak a jéghegy csúcsát látjuk, de a víz alatt ott van a jéghegynek a nagy része, a 80%-a. A magyar-brit kapcsolat is ilyen. Néha-néha látjuk, hogy egy-egy politikus Londonba megy vagy Magyarországra érkezik, de a fő intézkedések a kapcsolat erősítésére és fenntartására nem láthatók az emberek számára, ahogyan a jéghegy nagy része sem a víz alatt.

Beszélt az oktatásban való együttműködésről a magyar egyetemekkel, a kutatóközpontokkal, ahol a különböző közös kutatások és az országok egymás egyetemein kölcsönösen tanuló diákok révén még jobban erősíthető.

Elmondta azt is, fontos, hogy mindig befogadók legyünk az emberekkel szemben. Skótként ő is migránsként volt definiálható Angliában és büszke erre a tényre. Bőrszíntől, vallástól függetlenül nem szabad hátat fordítanunk az embereknek, mert pont ez a fajta diverzitás erősíti meg a társadalmat, nem pedig széthúzza. Skót származásával még viccelődött is. A brit nagykövet elmesélte, hogy amikor Magyarországra érkezett, megtapasztalta, hogy itt a skót kifejezés kétértelmű: 1. Amikor valaki Skóciában született (ezt magyarul mondta), 2. pedig, hogy az akinek nincs sok pénze és még fukar is. Majd hozzátette: „Ami természetesen nem igazi”– ezt követően hangos nevetés tört ki.

Ezt követően befejezte előadását, amelyet végig állva adott elő, majd leült és várta a kérdéseket. Kérdeztek az ERASMUS program jövőjével kapcsolatban Anglia vonatkozásában, a Brexit gazdasági hatásairól, illetve a munkahelyteremtésről a brit cégek Magyarországi jelenléte révén, amellyel kapcsolatban a nagykövet megjegyezte, hogy sok brit cég van jelen Magyarországon (Shell, British American Tobacco, Provident vagy a Tesco), amelyek már több ezer munkahelyet teremtettek a magyarok számára, és ugyanezen fognak dolgozni a jövőben is.

 

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0


0