Ezt olvasta már?

Idén átlagosan napi 820 forintért lehet síbiztosítást kötni

A külföldre induló síelők átlagosan napi 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában - közölte a Netrisk.hu az MTI-vel a saját ad...

0

A brit nagykövet Pécsen: nem fordítunk hátat Európának

A magyar nyelvvizsgát letett brit nagykövet, Iain Lindsay Pécsen tartott előadást április 17-én a Közgazdaságtudományi Karon, a Halasy-Nagy József Aulában, ahol beszélt a Brexitről, Anglia és az Európai Unió, valamint Anglia és Magyarország kapcsolatáról is.


hirdetés

Iain Lindsay nevét talán onnan hallhatták az olvasók, hogy ő volt az a brit nagykövet, aki letette a magyar nyelvvizsgát, és erről egy videót is feltöltött az Instagram profiljára, ahogy a Pécsi Tudományegyetemen beszél arról, hogy további intenzív nyelvtanfolyamon veszt rész a magyar nyelvvizsga sikeres elvégzése érdekében, és mondja ezt mind magyarul.

A brit nagykövet mindig vidám és humoros kijelentéseiről is híres, amelyek a keddi délutáni előadásról sem maradtak el. Előadását azzal kezdte, hogy elmondta Nagy-Britannia a brexit ellenére milyen értékekkel bír, mind gazdaságban, mind oktatásban (a 10 legjobb egyetem közül 4 az Nagy-Britanniában található), mind pedig a nemzetközi kapcsolatépítés terén, ahogy erre a brit-magyar kapcsolat vonatkozásában is felhívta a figyelmet. Magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, majd magyarul is folytatta az előadását egy pár percig, aztán angolra váltott.

Beszélt arról, hogy amióta megtörtént Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, milyen intézkedések, fejlemények történtek és ezek milyen hatással vannak Anglia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatára. Hogy egy hónappal ezelőtt március 23-án az Európai Tanácsban elértek a brexit útján egy újabb fontos mérföldkőhöz. Megállapodtak egy időlimitált végrehajtási periódus feltételeiben, amely a következő év márciusától fog érvénybe lépni és 2020 decemberéig tart.

Kiemelte, hogy semmilyen eu-s tagállambeli egyénnek nem kellett elhagynia Angliát azóta, hogy kiléptek. Anglia továbbra is a világ egyik legtoleránsabb és szívélyesebb nemzete marad. A végrehajtási időt után, aki az Egyesült Királyságba érkezik, 3 hónap ott élés után regisztráltatnia kell magát, 5 év után pedig örökre ott maradhat, 2020-at követve is, amikor is lejár a brexit végrehajtási ideje.

„Nem fordítunk hátat Európának. Attól még hogy, Svájc vagy Norvégia stb. nem uniós tagok meg nem válnak kevésbé európaivá mint a tagállamok és ezzel Nagy-Britannia is így van” – mondta el a brit nagykövet.

Büszke vagyok arra a tényre, hogy az Egyesül Királyság fővárosának, Londonnak, Európa legnagyobb és legnépesebb városának 8 millió lakosának 40%-a az Egyesült Királyságon kívül született tette hozzá Iain Lindsay.

Három millió ember a nyolc millióból az Egyesült Királyságon kívül született, ami a brit nagykövet szerint arra mutat rá, hogy milyen multikulturális társadalomban élnek és büszkék a változatos természetre, ami ezt a társadalmat jellemzi, és soha nem fog megváltozni az a tény, hogy mindig szívesen látják az embereket az országukban.

Egy másik fázisa az EU-val történő tárgyalásoknak az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata

A nagykövet elmondta, hogy egy új és tartós kapcsolatot szeretnének építeni az Unióval. Egy olyan, a lehető legmélyebb és átfogóbb megegyezést szeretnének, ami lefedi az egyenességet, a biztonságot, a fórum jellegű politikát, a kutatást és az innovációt. Ezekkel a szavakkal jellemezte a brit nagykövet az Egyesült Királyság Unióval kiépíteni kívánt jövőbeli kapcsolatát, illetve azon is dolgozni fognak, hogy gazdasági kapcsolatot hozzanak létre. Ők nem Norvégia, Svájc vagy Liechtenstein. Közelebb állnak és erősebb kapcsolatot ápolnak az Európai Unióval, mint Japán vagy Kanada, és a nagyobbak, mint Norvégia.

A jövőbeli kapcsolat másik fontos eleme a biztonság is – ideértve az adatbiztonságot is –, amely az európai kontinensre is vonatkozik, így ebben is megállapodásra kell jutni egy potenciális együttműködés keretein belül, amely közös védelmet alakít ki Európa védelmére. Annak ellenére, hogy kilépnek az EU-ból, ugyanúgy megkívánják védeni az esetleges fenyegetésektől az európai polgárokat. További fontos eleme a jövőbeli közös együttműködésnek az innováció és a tudomány, amely minden európai polgár javát képviseli. Anglia továbbra is nagy szerepet kell, hogy játsszon a tudományos együttműködésekben, mivel például az EU elmúlt 10 éves egészségügyi programjainak összes kutatási munkáinak 20%-át az Egyesült Királyság hozzájárulása tette ki.

"Globális játékosok vagyunk, és sokat tettünk le az asztalra!" – mondta a brit nagykövet majd hozzátette, hogy ebből fakadóan az Egyesült Királyság globális és európai érdeklődései nem lankadnak és permanens tagjai Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának, a NATO-nak, a G7-nek, a G20-nak és a Nemzetközösségnek. Ezért továbbra is globális szerepet fognak játszani. Ezenkívül elmondta, hogy az USA-át követően a második legnépszerűbb célország a nemzetközi oktatásban Anglia. Ezer magyar diák tanul jelenleg Angliában, amely szám Németország után a második legnagyobb magyar csoportot jelenti külföldön. Oktatásban is erős Anglia, így ez lehet az egyik alapja a további kapcsolatépítésnek, például Magyarországgal is. Már arról is folytak beszélgetések, hogyan lehetne erősíteni a kutatási együttműködést Anglia és Magyarország között.

A magyar és a brit együttműködést és kapcsolatot egy frappáns hasonlattal írta le a brit nagykövet: mint a Titanicban a jéghegy. Ez a kapcsolat olyan, mint a jéghegy: a víz felszínén csak a jéghegy csúcsát látjuk, de a víz alatt ott van a jéghegynek a nagy része, a 80%-a. A magyar-brit kapcsolat is ilyen. Néha-néha látjuk, hogy egy-egy politikus Londonba megy vagy Magyarországra érkezik, de a fő intézkedések a kapcsolat erősítésére és fenntartására nem láthatók az emberek számára, ahogyan a jéghegy nagy része sem a víz alatt.

Beszélt az oktatásban való együttműködésről a magyar egyetemekkel, a kutatóközpontokkal, ahol a különböző közös kutatások és az országok egymás egyetemein kölcsönösen tanuló diákok révén még jobban erősíthető.

Elmondta azt is, fontos, hogy mindig befogadók legyünk az emberekkel szemben. Skótként ő is migránsként volt definiálható Angliában és büszke erre a tényre. Bőrszíntől, vallástól függetlenül nem szabad hátat fordítanunk az embereknek, mert pont ez a fajta diverzitás erősíti meg a társadalmat, nem pedig széthúzza. Skót származásával még viccelődött is. A brit nagykövet elmesélte, hogy amikor Magyarországra érkezett, megtapasztalta, hogy itt a skót kifejezés kétértelmű: 1. Amikor valaki Skóciában született (ezt magyarul mondta), 2. pedig, hogy az akinek nincs sok pénze és még fukar is. Majd hozzátette: „Ami természetesen nem igazi”– ezt követően hangos nevetés tört ki.

Ezt követően befejezte előadását, amelyet végig állva adott elő, majd leült és várta a kérdéseket. Kérdeztek az ERASMUS program jövőjével kapcsolatban Anglia vonatkozásában, a Brexit gazdasági hatásairól, illetve a munkahelyteremtésről a brit cégek Magyarországi jelenléte révén, amellyel kapcsolatban a nagykövet megjegyezte, hogy sok brit cég van jelen Magyarországon (Shell, British American Tobacco, Provident vagy a Tesco), amelyek már több ezer munkahelyet teremtettek a magyarok számára, és ugyanezen fognak dolgozni a jövőben is.

 

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

Felújítják, de inkább átépítik a Vörösmarty teret, amely teljesen más lesz, mint az eredeti tervek. Műemlékesek, urbanisták aggódnak,...

Csalódást okozott a Netflix

A vártnál kisebb bevételt ért el és kevesebb előfizetőt szerzett a Magyarországon is jelen lévő Netflix amerikai internetes...

Dortmundból érkezhet a PL-sereghajtó megmentője

Ismét német edzője lehet a Huddersfieldnek.

Influenza - Horvátországban már hét halálos áldozata van a járványnak

A megbetegedések száma valószínűleg négyszerese a regisztráltnak.

Érdemes tájékozódni a díjköteles úthálózatról

Januárban nőtt a fizetős útszakaszok hossza.

Több mint 13 millió forintot lopott egy férfi két irodából

Falba szerelt széfet is kitépett a helyéről.

A Wizz Air és a Ryanair is emeli a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás árát

Mostantól utazási szezontól is függ, mennyit kell fizetni a feladott poggyászért.

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Iszonyatosan fájt neki és azonnal elzavarták a hajóról.

Megtalálták a két lopott pingvint

Két hónapja keresték őket.

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Előtte volt baltával hadonászás és mobiltelefonnal dobálás is.

Bohóc a kereszten

A legbékésebbnek mondott izraeli városban, Haifában egy múzeumi kiállítás váltott ki hatalmas felháborodást a keresztények körében....

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Iszonyatosan fájt neki és azonnal elzavarták a hajóról.

0

Sport

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Levante elleni mérkőzésen pályára lépett egy olyan játékos, aki eltiltott volt.

Vereség Svédországtól, egy pontot viszünk a középdöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott a svéd csapattól.

Vállalkozóként is sikeres a magyar válogatott focista

Egymilliárdos bevétele van évente Szalai Ádámnak.

Így folytatja a világbajnokságot a kézilabda-válogatott

A csoportkör után következik a középdöntő, ahol három meccse lesz a magyar válogatottnak.

Újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott a kézi-vb-n

Az afrikai csapat a harmadik helyen végzett a magyarok csoportjában.

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Real Madrid sorsára juthat a címvédő katalán csapat.

Emberségből jelesre vizsgázott az MU klasszisa

A spanyol futballista nemes gesztusától hangos a nemzetközi sportsajtó.

Válogatott focistát igazolt a Ferencváros

A Pogontól érkezett védő már együtt készül a fővárosi csapattal a beleki edzőtáborban.

Kézi-vb: változás a magyarok programjában

Ezen a világbajnokságon ez jutott nekünk: három sérülés és a középdöntőben újabb afrikai és skandináv csapatok.

0

Bulvár

Nézd, kivel futott össze Palik László Dominikán

Az Exatlon Hungary forgatásai festői helyszínen, Las Terrenas-ban zajlanak. Palik László nemcsak a fantasztikus kilátást élvezi, hanem új cimborára is lelt ott! ˝Ő a legújabb barátom itt Dominikán˝ - írta a közös fotójukhoz.

Zacher: Sem dolgozni, sem életet menteni nem engednek vissza

Az országos hírű toxikológus azt mondja, dolgozna, de már nem kellek. Mióta otthagyta a Honvédkórházat, mentőzik, és fiataloknak tart előadást a drogfogyasztás veszélyeiről.

Nagy riadalmat okozott Ambrus Attila gyereke

A Viszkis rabló kisbabája még meg sem született, de eléggé feladta a leckét az orvosoknak és szüleinek egyaránt.

Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász - megfejtettük a rejtélyt

Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.

A kislányom lassan megöli magát, nekem pedig nincs erőm, hogy megállítsam őt ebben

A Whisper oldala olyan szülők vallomásait gyűjtötte össze, akiknek a gyereke valamilyen étkezési rendellenességgel anorexiával, bulimiával küzd, vagy küzdött. Szívszaggató vallomások következnek.

Két román buszt szedtek ki a forgalomból Ausztriában

Az osztrák rendőrség műszaki szakértők bevonásával teherautókat és autóbuszokat ellenőrzött Dél-Burgenlandban, kilenc jármű továbbhaladását súlyos műszaki hiányosságok miatt megakadályozták - írja az orf.at

Ezeken a tengerpartokon pofozgatni kell magunkat, hogy ébren vagyunk-e

Mennyivel jobb lenne most zúzmara helyett izzadtságcseppeket törölgetni egy türkizkék vizű pálmafás strandon a világ melegebbik felében... Mutatunk hozzá öt lehetőséget.

Tényleg fertőtleníti a szervezetedet a pálinka?

Mindenre gyógyír. Vagy mégsem?

Miért tabusítjuk túl sokáig a világ legtermészetesebb dolgát? - A szüzesség elvesztése

Ennek így kell lennie? Vagy beszélhetünk erről máshogy is?

Tudod mit jelent, ha álmodban szeretkezel? Eláruljuk

Erotikus álmaink nagyon gyakran szexuális vágyaink álombéli manifesztációi. Azonban a legtöbb szexuális tartalmú álomnak semmi köze nincs a szexhez, míg léteznek olyan álmok is, amik csak látszólag ártatlanok közben mégis a szexualitás áll a középpontjukban. De akkor mégis miről árulkodhat az, ha álmodban szexelsz? Erre keressük most a választ!

Lecsaptak a rendőrök a reptéren: saját testükre erősítették a légiutas-kísérők a tiltott szert

Kábítószert csempésztek egy malajziai légitársaság alkalmazottai.

Ma 60 éves a 80-as évek egyik leghíresebb énekesnője

A The Bangles gitáros-énekesnője 1959. január 17-én született. Kiegyensúlyozott zenei karrier, kiegyensúlyozott magánélet.

blogmorzsák

A magyar kürtőskalács sikere Malajziában

Még hogy mi eszünk majd bogara­kat! Ők szeretik meg a kürtőskalá­csot, ami igazából azért fagylalt és még Nutellát is rakhatunk rá.

Január 18.: Pest felsza­ba­dítása és nők tömeges megerőszakolása

A szovjet csapatok 74 éve e napon verték ki a németeket és magyar szövetségeseiket Pestről.

Enervált arabok az Alpokban

„Megnéztem Zell am Seet, mivel úgy hallottam, hogy mostanság ez az arab világ nagy kedvence, sikk ide jönni.“

Jeff Goldblum bebizonyítja, hogy a stílus nem kor kérdése

Megnyerő, elegáns és merész - hogy csinálja?

Rutinos vagy peches?

Az ember, akinek már a második aldis kapszulás kávégépe purcant ki, de nem ezért írt!

Az AdServer mágusok titkos élete

Ők azok, akik lekövetik, mit csinálsz a neten.

Lejtmenetben a használtimport

Egyre kevesebben vásárolnak külföldről hasz­nált autót. Mutatjuk az okokat.

Bemutathatunk a téli szürkeségnek

Zakatoló dobmunkák, inszomniás lányok és független filmes fesztiválaz eheti programajánlóban.

Nehéz ez a macskaélet

Egy cica sose pihenhet eleget, nem csoda, hogy sokszor úgy alszanak el, ahogy éppen a fáradtság éri őket.

John harmadjára is visszatért és dolgozik

John Wick egyetlen menekvése, hogy a 3. felvonásban még több rosszfiút tesz hidegre.

Nagy bajban lehet a NER, ha elkezdett félni egy vidéki gimnazista lánytól

Nagy Blanka "bűne" nem csupán az, hogy fiatal, hogy nő, és nem kedveli Orbán Viktor országlását, hanem az is, hogy vidéki.

0


0