Ezt olvasta már?

Ahmet Günestekin török képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen

Ahmet Günestekin (1966) törökországi kortárs képzőművész mintegy harminc alkotását bemutató kiállítás nyílik csütörtökön pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM)...

0

A brit nagykövet Pécsen: nem fordítunk hátat Európának

A magyar nyelvvizsgát letett brit nagykövet, Iain Lindsay Pécsen tartott előadást április 17-én a Közgazdaságtudományi Karon, a Halasy-Nagy József Aulában, ahol beszélt a Brexitről, Anglia és az Európai Unió, valamint Anglia és Magyarország kapcsolatáról is.


hirdetés

Iain Lindsay nevét talán onnan hallhatták az olvasók, hogy ő volt az a brit nagykövet, aki letette a magyar nyelvvizsgát, és erről egy videót is feltöltött az Instagram profiljára, ahogy a Pécsi Tudományegyetemen beszél arról, hogy további intenzív nyelvtanfolyamon veszt rész a magyar nyelvvizsga sikeres elvégzése érdekében, és mondja ezt mind magyarul.

A brit nagykövet mindig vidám és humoros kijelentéseiről is híres, amelyek a keddi délutáni előadásról sem maradtak el. Előadását azzal kezdte, hogy elmondta Nagy-Britannia a brexit ellenére milyen értékekkel bír, mind gazdaságban, mind oktatásban (a 10 legjobb egyetem közül 4 az Nagy-Britanniában található), mind pedig a nemzetközi kapcsolatépítés terén, ahogy erre a brit-magyar kapcsolat vonatkozásában is felhívta a figyelmet. Magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, majd magyarul is folytatta az előadását egy pár percig, aztán angolra váltott.

Beszélt arról, hogy amióta megtörtént Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, milyen intézkedések, fejlemények történtek és ezek milyen hatással vannak Anglia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatára. Hogy egy hónappal ezelőtt március 23-án az Európai Tanácsban elértek a brexit útján egy újabb fontos mérföldkőhöz. Megállapodtak egy időlimitált végrehajtási periódus feltételeiben, amely a következő év márciusától fog érvénybe lépni és 2020 decemberéig tart.

Kiemelte, hogy semmilyen eu-s tagállambeli egyénnek nem kellett elhagynia Angliát azóta, hogy kiléptek. Anglia továbbra is a világ egyik legtoleránsabb és szívélyesebb nemzete marad. A végrehajtási időt után, aki az Egyesült Királyságba érkezik, 3 hónap ott élés után regisztráltatnia kell magát, 5 év után pedig örökre ott maradhat, 2020-at követve is, amikor is lejár a brexit végrehajtási ideje.

„Nem fordítunk hátat Európának. Attól még hogy, Svájc vagy Norvégia stb. nem uniós tagok meg nem válnak kevésbé európaivá mint a tagállamok és ezzel Nagy-Britannia is így van” – mondta el a brit nagykövet.

Büszke vagyok arra a tényre, hogy az Egyesül Királyság fővárosának, Londonnak, Európa legnagyobb és legnépesebb városának 8 millió lakosának 40%-a az Egyesült Királyságon kívül született tette hozzá Iain Lindsay.

Három millió ember a nyolc millióból az Egyesült Királyságon kívül született, ami a brit nagykövet szerint arra mutat rá, hogy milyen multikulturális társadalomban élnek és büszkék a változatos természetre, ami ezt a társadalmat jellemzi, és soha nem fog megváltozni az a tény, hogy mindig szívesen látják az embereket az országukban.

Egy másik fázisa az EU-val történő tárgyalásoknak az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata

A nagykövet elmondta, hogy egy új és tartós kapcsolatot szeretnének építeni az Unióval. Egy olyan, a lehető legmélyebb és átfogóbb megegyezést szeretnének, ami lefedi az egyenességet, a biztonságot, a fórum jellegű politikát, a kutatást és az innovációt. Ezekkel a szavakkal jellemezte a brit nagykövet az Egyesült Királyság Unióval kiépíteni kívánt jövőbeli kapcsolatát, illetve azon is dolgozni fognak, hogy gazdasági kapcsolatot hozzanak létre. Ők nem Norvégia, Svájc vagy Liechtenstein. Közelebb állnak és erősebb kapcsolatot ápolnak az Európai Unióval, mint Japán vagy Kanada, és a nagyobbak, mint Norvégia.

A jövőbeli kapcsolat másik fontos eleme a biztonság is – ideértve az adatbiztonságot is –, amely az európai kontinensre is vonatkozik, így ebben is megállapodásra kell jutni egy potenciális együttműködés keretein belül, amely közös védelmet alakít ki Európa védelmére. Annak ellenére, hogy kilépnek az EU-ból, ugyanúgy megkívánják védeni az esetleges fenyegetésektől az európai polgárokat. További fontos eleme a jövőbeli közös együttműködésnek az innováció és a tudomány, amely minden európai polgár javát képviseli. Anglia továbbra is nagy szerepet kell, hogy játsszon a tudományos együttműködésekben, mivel például az EU elmúlt 10 éves egészségügyi programjainak összes kutatási munkáinak 20%-át az Egyesült Királyság hozzájárulása tette ki.

"Globális játékosok vagyunk, és sokat tettünk le az asztalra!" – mondta a brit nagykövet majd hozzátette, hogy ebből fakadóan az Egyesült Királyság globális és európai érdeklődései nem lankadnak és permanens tagjai Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának, a NATO-nak, a G7-nek, a G20-nak és a Nemzetközösségnek. Ezért továbbra is globális szerepet fognak játszani. Ezenkívül elmondta, hogy az USA-át követően a második legnépszerűbb célország a nemzetközi oktatásban Anglia. Ezer magyar diák tanul jelenleg Angliában, amely szám Németország után a második legnagyobb magyar csoportot jelenti külföldön. Oktatásban is erős Anglia, így ez lehet az egyik alapja a további kapcsolatépítésnek, például Magyarországgal is. Már arról is folytak beszélgetések, hogyan lehetne erősíteni a kutatási együttműködést Anglia és Magyarország között.

A magyar és a brit együttműködést és kapcsolatot egy frappáns hasonlattal írta le a brit nagykövet: mint a Titanicban a jéghegy. Ez a kapcsolat olyan, mint a jéghegy: a víz felszínén csak a jéghegy csúcsát látjuk, de a víz alatt ott van a jéghegynek a nagy része, a 80%-a. A magyar-brit kapcsolat is ilyen. Néha-néha látjuk, hogy egy-egy politikus Londonba megy vagy Magyarországra érkezik, de a fő intézkedések a kapcsolat erősítésére és fenntartására nem láthatók az emberek számára, ahogyan a jéghegy nagy része sem a víz alatt.

Beszélt az oktatásban való együttműködésről a magyar egyetemekkel, a kutatóközpontokkal, ahol a különböző közös kutatások és az országok egymás egyetemein kölcsönösen tanuló diákok révén még jobban erősíthető.

Elmondta azt is, fontos, hogy mindig befogadók legyünk az emberekkel szemben. Skótként ő is migránsként volt definiálható Angliában és büszke erre a tényre. Bőrszíntől, vallástól függetlenül nem szabad hátat fordítanunk az embereknek, mert pont ez a fajta diverzitás erősíti meg a társadalmat, nem pedig széthúzza. Skót származásával még viccelődött is. A brit nagykövet elmesélte, hogy amikor Magyarországra érkezett, megtapasztalta, hogy itt a skót kifejezés kétértelmű: 1. Amikor valaki Skóciában született (ezt magyarul mondta), 2. pedig, hogy az akinek nincs sok pénze és még fukar is. Majd hozzátette: „Ami természetesen nem igazi”– ezt követően hangos nevetés tört ki.

Ezt követően befejezte előadását, amelyet végig állva adott elő, majd leült és várta a kérdéseket. Kérdeztek az ERASMUS program jövőjével kapcsolatban Anglia vonatkozásában, a Brexit gazdasági hatásairól, illetve a munkahelyteremtésről a brit cégek Magyarországi jelenléte révén, amellyel kapcsolatban a nagykövet megjegyezte, hogy sok brit cég van jelen Magyarországon (Shell, British American Tobacco, Provident vagy a Tesco), amelyek már több ezer munkahelyet teremtettek a magyarok számára, és ugyanezen fognak dolgozni a jövőben is.

 

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Palvin Barbi bugyi nélkül, derékig kivágott ruhában pózolt - Fotó

Ráadásul a ruha kialakítása miatt fehérneműt sem visel. 

A Nagytemplom a hitetlent is hívővé teszi

Adventi koncertek: Lajkó Félix kezd, Wolf Kati zár.

Változnak az idők - ma már nyerő a távfűtéses lakás

Érték szempontjából ez az erősorrend.

Gigamegabombát talált a 444.hu, de a szerkezet nem robbant fel, hanem hápogni kezdett

Ártalmatlannak bizonyult az a Gigamegabomba, amellyel a Lakosságok Lehető Leghitelesebb Tájékoztatása Érdekében a 444.hu igyekezett...

Ismét összecsap a kormány az ENSZ-szel?

Ha minden igaz, egy komolyabb jogsértés történt.

Divattervezőt jelölt Trump dél-afrikai nagykövetnek

Donald Trump 2016-os megválasztása óta nincs ott nagykövet.

Gergely Róbert: Van élet a válás után

A színész-énekes szerint ha zátonyra fut egy kapcsolat, talpra kell állni, és külön utakon kell keresni tovább a boldogságot.

Puzsér: ez nagyszerű hír!

Ez egy csodálatos eredmény - reagált Puzsér Róbert, amikor azzal hívtuk fel, mit szól az Idea Intézet friss felméréséhez, mi szerint a...

Hosszú Katinka dalra fakadt - videó

Hosszú Katinka valami egészen elképesztő dolgot művelt, dalra fakadt a döntők után.

Ez legalább nem fagy le - miért esküszik sok magyar ma is a Windows XP-re és a 7-re?

Három éve létezik, sokan mégis úgy ódzkodnak tőle, mint a tűztől: a magyarok fele a megszokott Windows-kiadásoknál maradva máig nem...

Így néz ki a világ első fordított luxusszállodája - fotók

A jövő héten megnyitják a világ első lefelé épült hoteljét Kínában.

Cristiano Ronaldo két év után eljegyezte a barátnőjét

A Daily Mail azt írja, hogy a Juventus 33 éves focistája eljegyezte a 23 éves Georgina Rodriguezt, sőt, a Correrio de Manha információira...

0

Sport

Rettentő részletek derültek ki a lefejezett focista meggyilkolásáról

Az egész rémtörténet egy fotóval kezdődött.

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Pogba edzésben, így néz ki rajta a Fradi-szerelése - kép

A válogatott védő próbajátékon vesz részt a Ferencváros focicsapatánál.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Nem az NBI.-es bukdácsolás a Vidi EL-kalandjának egyetlen hátulütője

Hiába a remek európai eredmények, az eredménykényszer miatt nem sokat játszanak a Vidi fiatal magyarjai.

Marco Asensio nyilatkozata után már egyértelmű, hogy nem ő lesz Ronaldo utódja

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de ilyet egy igazán motivált labdarúgó nem mond, és például ez is megkülönbözteti őt Cristiano Ronaldótól.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

A túlélésért harcol az észt fociválogatott Budapesten

Martin Reim szövetségi kapitány szerint ki kell húzniuk kapott gól nélkül a meccset.

0

Bulvár

Meghalt Horváth Zoltán

A Dömötör-életműdíjas operarendező 90 éves volt.

Csisztu Zsuzsa: ...az összeomlás szélén búcsúznom kellett...

Könyvírás közben feltörtek benne az emlékek. Csisztu Zsuzsa és férje két gyermeket nevelnek.

Így él az angol királyi udvar egyetlen magyar hercegnéje

Van az angol királyi udvarnak egy magyar származású tagja, aki negyven éve Kent hercegnéjeként él a királynő rokonainak fenntartott Kensington-palotában, és rajong Magyarországért. Exkluzív interjút adott a Forbesnak.

Ő volt Freddie Mercury élete párja - Halálig szerette az énekeslegendát

Jim Hutton a betegsége ellenére is kitartott mellette.

Személyiségteszt: mit látsz a képen? A válaszod elárul rólad egy izgalmas részletet

Az alábbiakban egy asszociációs tesztet próbálhatsz ki: az, hogy a képen mi tűnik fel neked először, felfedi, hogy miként kommunikálsz másokkal, és mi az, amin változtatnod kéne.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

blogmorzsák

11 karriergyilkos mondat, amit azonnal felejts el!

Te hányat hallottál ma ezek közül a munkahelyeden?

Melyik a legjobb egyetem? Egyáltalán, van ilyen?

Interjú az egyetemi rangsorokról dr. Fábri György kutatóval.

„Gyors iramban ábrándulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

Orbán kutyaszorítóba került Gruevszki miatt

A magyar kormányfőnek választania kell a jog és a bűnrészesség között, mert ha menedéket ad macedón politikai cimborájának.

Meglepő dolgot tervezett az Apple dizájnere

John Ive egy egészen különleges ékszert alkotott, aminek ára jótékony célra megy.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Hogy úszhatta meg Gruevszki?

„Ha nem adjuk ki, akkor a magyar diplomácia óriási öngólt lőne.“

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Hogy őrizzük a határt, ha úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

A gorál nép bizony eléggé beintett Hitlernek

Tutajozás a Dunajec-szorosban, az Ólublói-vár serfőzdéje és egy termálvízzel teli kráter. Avagy, hogyan csináltak hülyét a Náci Birodalomból.

Istennők, riadó!

Álomba illő, csodaszép ruhák Monique Lhuillier 2019-es tavaszi kollekciójában.

Bolond lyukból bolond szél fúj!

Bárki is nyeri ezt a bohózatot, még mindig szembe kell majd néznie az MSZP belső buktatásra szakosodott szárnyával.

Egy parázs rangadó a határ másik oldalán

Temesvár és Arad, a két örökké egymással versengő város focimúltja is jócskán tartogat érdekességeket!

0


0