Ezt olvasta már?

0

A hanyatlás éve volt az idei az Iszlám Állam számára

Az idei a hanyatlás éve volt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára: támaszpontjait mind Irakban, mind Szíriában továbbra is támadta a levegőből az ellene összeállt és vele szemben óriási túlerővel rendelkező nemzetközi katonai koalíció. (Pécsi Napilap)


hirdetés

Ez volt az első év, amikor a dzsihaditák súlyos veszteségeket szenvedtek el, a "kalifátus" területe a felére zsugorodott, fegyvereseinek száma pedig megtizedelődött. Ennek ellenére az Iszlám Állam még mindig globális fenyegetést jelent.

Steve Townsend amerikai tábornok, a nemzetközi koalíció főparancsnoka december közepén bejelentette, hogy 2016-ban csaknem hárommillió embert és 44 ezer négyzetkilométernyi területet szabadítottak föl az IÁ uralma alól. A szimbolikus jelentőségű városok közül az IÁ elvesztette az iraki Fallúdzsát és a szíriai Dabikot, a stratégai jelentőségűek közül pedig az iraki Ramádit és a szíriai Manbídzst.

Fallúdzsa azért volt szimbolikus jelentőségű, mert az volt ez első iraki város, amelyet az IÁ elfoglalt, mégpedig 2014. január 4-én. Dabik pedig azért jelképes, mert a helyszíne volt az Oszmán és a Mameluk Birodalom közötti, 1516-17-es háború egyik csatájának. E csata döntő jelentőségű volt e háborúban, amely az oszmánok győzelmével végződött, és a Közel-Kelet nagy részének meghódításához vezetett.

Az Iszlám Államnak most december elején azonban el kellett hagynia líbiai fellegvárát, Szirtet is, pedig azt remélte, hogy közel-keleti fő területe mellett ebben az észak-afrikai országban tud jelentősen terjeszkedni.

E pillanatban számára a legfontosabb az észak-iraki Moszul megtartása, ahol az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi 2014 júniusában kikiáltotta a kalifátust. A nemzetközi koalíció - több tízezer iraki katona, rendőr és milicista az Egyesült Államok vezette légierő támogatásával - október elején támadta meg Moszult. A nagyváros bevétele azonban nagyon lassan halad, részben amiatt, hogy az iraki szárazföldi erők kimerültek a két és fél éve tartó harcokban, részben pedig amiatt, hogy a dzsihadisták lépten-nyomon pokolgépeket helyeznek el, és orvlövészek állnak lesben szerte a városban, öngyilkos merényleteket hajtanak végre, valamint élő pajzsként használják a civil lakosokat. Az iraki erőknek december közepéig a város területének mintegy negyedét sikerült elfoglalniuk.

Ha bizonytalan is, hogy ez mikor történik meg, nem kétséges, hogy az iraki erők fel fogják szabadítani Moszult. Ezután az IÁ-nak már csak egy nagyobb városa marad, a szíriai Rakka. A Rakka elleni ostrom előkészítése már megkezdődött, a kurd csapatokat is tömörítő Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadószervezet körbevette a várost, hogy elzárja a külvilágtól.

"Ha az IÁ elveszíti Rakkát, akkor lemondhat arról, hogy államot építsen, mert ennek az önjelölt entitásnak nem marad területe" - jelentette ki az AFP hírügynökségnek nyilatkozva Mathieu Guidere, aki szakértője a dzsihadista szervezeteknek.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 2014 óta az IÁ-nak legalább 50 ezer harcosa vesztette életét, vagyis kétszer annyi, ahány tagot két évvel ezelőtt összesen tulajdonítottak a szervezetnek.

A dzsihadisták elleni koalíció annak ellenére ért el nagy eredményeket az idén, hogy e koalíció tagjai között nehézkes a koordináció, sőt egyes csoportok riválisai egymásnak, valamint az IÁ nem könnyen adja fel Moszult. A dzsihadisták bejáratottan űzik a gerillaharcot, mesterei az elterelő hadműveleteknek, öngyilkos merénylőkből pedig kifogyhatatlanok. Ezek olyan ütőkártyák, amelyeket a képzettebb, jobban felszerelt, hatalmas létszámfölényben lévő iraki haderő is nehezen tud ellensúlyozni. De ezek az aduk lélektani fölényt is biztosítanak nekik, hiszen újra meg újra bizonyítják, hogy ők a kezdeményezők.

Kezdeményezőkészségük megmutatkozott akkor, amikor nemrég egy harci osztaguk látványos támadást indított az észak-iraki olajváros, a kurdok kezén lévő Kirkuk ellen, vagy amikor betörtek a már egyszer általuk elfoglalt, majd elveszített közép-szíriai Palmürába.

Mathieu Guidere szerint veszteségei ellenére az IÁ még sokáig problémát jelent majd, mert még a látóhatáron sincs a helyzet politikai megoldása, különösen nincs perspektívája az iraki és a szíriai szunnitáknak, akikből az IÁ és elődje, az al-Kaida helyi szárnya verbuválódott. És ha a szunnita lázadást ismét politikai megoldás nélkül verik le, akkor az időlegesen elrejtőző szunnita lázadósejtekből egy idő után megint létrejön egy hatalmas szervezet, amely talán még veszélyesebb lesz az eddigieknél, nemcsak Irakban és Szíriában, hanem a nyugati országokban is.

 
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Mennyit keres egy kőműves? És egy állatorvos?

Fizetéses tippjáték-sorozatunk második részében újabb 10, különböző szakmájú ember bérét becsülheti meg.

A temetőben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

A temetőben megtalált hangfelvételek tartalma megerősíti a Gyárfás Tamás elleni alapos gyanút. A Farkasréti temető egyik...

Emelkedett az üzemanyagok ára

A Mol bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. Az áremeléssel a...

Elege lett: Olimpiai bajnokunkat felemésztette a fájdalom

Dusev-Janics Natasa egy nyaki sérv miatt sokszor sírva ébredt. Tíz százalék esélyt lát arra, hogy újra lapátot ragadjon.

Már meg is van Harry herceg és Meghan babájának neve és neme? - A szakértők erre tippelnek

Mindenki kíváncsian várja a kis herceg vagy hercegnő születését.

Kétségbeejtő, ami az Antarktisznál történik

Sosem olvadt még ilyen gyorsan az Antarktisz jege.

Segítsen megtalálni: eltűnt Budapesten egy 20 éves nő - fotó

A 20 éves nőt szerda délután óta nem látták.

Milyen gyakran tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt? Ha ezt csinálja, már kellett volna

Alfonso Bialetti találmánya ma is a mindennapi élet része.

Középiskolai felvételi: könnyítsd meg a gyereknek

Mi, szülők gyakran legalább annyit idegeskedünk a felvételi miatt, mint a gyerekek. Pedig a legfontosabb az lenne, főleg az írásbeli...

Rossz hír a budapesti autósoknak - árváltozás a benzinkutakon

A Mol bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Új részletek a nyugdíjbotrányról - Kiderült, kik mentették meg az időseket

A bankok múlt pénteken - a Magyar Államkincstár hibája miatt - tovább nyitva tartották rendszereiket, hogy a több csomagban, kilenc óra...

Rossz hírrel indul a nap az autósoknak

A Mol bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

0

Sport

A Liu testvérek összes érmét egy valaki kapja meg

Liu Shaolin Sándor a jövőben sem változtat a kabaláján.

A csinos tornásznő gyakorlatától eláll a lélegzet - videó

Az egyes elemek között táncmozdulatokat is bemutatott.

Fucsovics majdnem meghalt, de a szurkolók megmentették

Pokoli hőségben győzte le a kellemetlen spanyol ellenfelet az Australian Openen.

Visszavonul az elmúlt 15 év egyik legjobb kapusa

Petr Cech Twitteren jelentette be, hogy a szezon végén befejezi a profi futballt.

Új munkát kapott José Mourinho

Nem szakad el teljesen a Premier League-től.

2011 óta nem verték meg ennyire játékban a Real Madridot

Kiscsapat benyomását keltette a Real a hétvégén.

Tapasztalt, olcsó, gólerős csatárt igazolhat a Barcelona

Miután eladta az egyetlen cserecsatárát a Barcelona, így nem meglepő, hogy valakit igazolni akar a katalán klub vezetősége.

Súlyos sérülést szenvedett a magyar olimpikon

Szalagszakadás miatt nem lehet ott a világbajnokságon.

Balogh Zsolt nem játszhat az utolsó két csoportmeccsen

A jobbátlövő a hétfői találkozón sérül meg.

Jakabos Zsuzsanna szexibb, mint valaha

A magyar úszó ezúttal maradt a jól megszokott környezetében.

Kiderült, ki az a menedzser, aki megkárosította volna a Fradit

Válogatott kézilabdázót használt volna fel céljához.

0

Bulvár

Idd ezt lefekvés előtt és ébredj másnap új emberként

Gondod van az elalvással? Nem vagy vele egyedül, de van egy stratégia, amit kipróbálhatsz a probléma megoldására: lefekvés előtt igyál egy pohár cseresznyelevet, a szakértők szerint ugyanis ezzel az egyszerű lépéssel akár egy órával több alváshoz juttathatod a szervezeted. Fotó: Pixabay / StockSnap CC0 Az American Journal of Therapeutics hasábjain publikált kutatás eredménye azt mutatja, [...]

Alig fenyegeti a szegénység a magyar nyugdíjasokat

Az Európai Unióban élő nyugdíjasok 14 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának, Magyarországon ez az arány mindössze 9 százalék.

Zeller - sokkal több mind leveszöldség. Így fogyaszd!

Bánatos zellerkockák a hús- és zöldséglevesben, amiket egyszerűen csak félrepiszkálunk a kanalunkkal. Ismerős helyzet? Pedig a zeller ennél ezerszer izgalmasabb és sokoldalúbb zöldség, mutatjuk, hogy miként érdemes felhasználni a konyhában. Salátába A friss, zsenge zellergumó nyersen, kis kockákra vágva pikánssá varázsolja a legegyszerűbb salátát is. Nem hiányozhat a Waldorf salátából, az almával és a [...]

Ebben a fürdőruhában már nem tevepatája lenne a nőknek

Gyorsabban eltűnne a fürdőruha alsó része, mint egy vodkaszóda.

Idén nem a szűk farmer lesz a divat: képeken a tavasz legmenőbb fazonjai

A retró trendhullámok hatására tavasszal megszűnik az extra szűk, testre tapadó farmernadrágok egyeduralma. Nagyon lezser és kevésbé bő szárú fazonokkal is lehet találkozni idén. Már a tavalyi kínálatban is feltűntek a nyolcvanas-kilencvenes évek kedvenc farmerszabásai, így érezni lehetett, hogy az évek óta uralkodó, szűk nadrágokat hamarosan letaszítják a trónról. Ez a fordulópont tavasszal csúcsosodik ki [...]

Kipróbáltuk: így a legfinomabb a sült édesburgonya

Ma már egy valamire való hamburgerezőben nem csak házi szószt és kézműves bucit kóstolhatunk, hanem a hagyományos sült burgonya helyett választhatunk sült édesburgonyát is. Persze más ételekhez szintén fogyaszthatjuk, például húshoz vagy halhoz, snackként pedig önmagában, mártogatósokkal (cheddar sajtból készült szósszal és csípős ketchuppel a legjobb!). Ha egyben sütjük az édesburgonyát, akkor a legfinomabb, ha [...]

Négy ultramodern kütyü, ami nem hiányozhat egyetlen minimalista otthonából sem

Letisztult formák, fémes és matt felületek kombinációja, valamint csúcsteljesítmény erre van szüksége a 21. század felhasználójának, és mi pont négy ilyen izgalmas eszközt mutatunk.

Nem engedték ki a mosdóba a menstruáló 11 évest az iskolában

Óra közben vette észre, hogy megjött a menstruációja, ám hiába kérte, nem mehetett ki a mosdóba.

A meglopott férfi csapdát állított a 45 éves szlovák nőnek az erzsébetvárosi szórakozóhelyen

A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a szlovák nőt, aki ugyanazon a szórakozóhelyen kétszer is pénzt lopott egy férfitől. A nyomozás adatai szerint egy 45 éves szlovák nő 2019. január 12-én 2 óra körül egy erzsébetvárosi szórakozóhelyen, a tánctéren kivette egy férfi zsebéből az irattartóját. A sértett kis idő elteltével észrevette, hogy kizsebelték, majd a szórakozóhely mellett egy szemetesben megtalálta az irattartóját a személyes irataival és bankkártyájával együtt, de a pénze már nem volt benne. Másnap, január 13-án éjszaka a férfi visszament az erzsébetvárosi szórakozóhelyre, mert arra számított, hogy a feltételezett elkövető újra ott lesz. A szlovák nő valóban megjelent a szórakozóhelyen, majd odament a férfihez, aki közben eljátszotta, hogy ittas. A nő kivette a sértett...

Szörnyű dolog történt a Tesco parkolójában

A biztonsági őr testközelből nézte végig a horrorisztikus jelenetet.

blogmorzsák

„Műszak végére mosott szarnak érzem magamat“

Egy rendvédelmi dolgozó beszámolója.

„Közvetíthették-e” a képviselők, amikor ráncigálták őket az őrök?

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja abszurd.

Tényleg, mi a baj Orbán rendszerével?

Sokak szerint ez egy kiválóan működő rendszer. De akkor mi a baj vele mégis?

Mert a kölyök kutyusoknak is kell egy alvótárs

A plüsstárs segíti a kiskutyusok fejlődését, és nem utolsó sorban elképesztően cukin lehet vele aludni.

Whirlpool és Edigital pepitában

Újabb kidőlt oldalú mosógép sztorit kaptunk!

Sznobszótár 1.0: terroir

Te is beégsz néha borértő barátaid előtt?

A Méltányosság négy neves európai vezetőt vizsgált

A vezetők nem haltak ki, mint a dinoszauruszok.

Egészséges, házi BBQ szósz

A legszuperebb BBQ szósz.

Utazás alatt is fitten: 7 tipp, hogy ilyenkor se ess ki a lendületből

Mit fogok tudni enni? Mi lesz az eddig eredményeimmel? Hogyan oldjam meg a mozgást? Megoldjam egyáltalán?

A kínzó kérdés: Trump vagy Putyin?

Ha választanod kellene, melyi­kük kormányozza az országodat, melyikükre szavaznál?

Világsztárokkal jubilál az Open Road Fest

Idén Alsóörsön a Europe, és a Deep Purple egykori énekese, Glenn Hughes.

Blogger, ne árulj zsákbamacskát!

A kattintás-vadász oldalakon a cím ígérete gyakran oly messze van a cikk tartalmától, mint Makó vezér Jeruzsálemtől.

0


0