Ezt olvasta már?

Nehéz pontosan tervezni a költségeket az Európai Uniós beruházásoknál - videó

A Településfejlesztési Operatív Program beruházásainál sorra szembesülnek az érintett önkormányzatok azzal, hogy az előzetesen kalkulált költségek az évek során...

0

A hanyatlás éve volt az idei az Iszlám Állam számára

Az idei a hanyatlás éve volt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára: támaszpontjait mind Irakban, mind Szíriában továbbra is támadta a levegőből az ellene összeállt és vele szemben óriási túlerővel rendelkező nemzetközi katonai koalíció. (Pécsi Napilap)


hirdetés

Ez volt az első év, amikor a dzsihaditák súlyos veszteségeket szenvedtek el, a "kalifátus" területe a felére zsugorodott, fegyvereseinek száma pedig megtizedelődött. Ennek ellenére az Iszlám Állam még mindig globális fenyegetést jelent.

Steve Townsend amerikai tábornok, a nemzetközi koalíció főparancsnoka december közepén bejelentette, hogy 2016-ban csaknem hárommillió embert és 44 ezer négyzetkilométernyi területet szabadítottak föl az IÁ uralma alól. A szimbolikus jelentőségű városok közül az IÁ elvesztette az iraki Fallúdzsát és a szíriai Dabikot, a stratégai jelentőségűek közül pedig az iraki Ramádit és a szíriai Manbídzst.

Fallúdzsa azért volt szimbolikus jelentőségű, mert az volt ez első iraki város, amelyet az IÁ elfoglalt, mégpedig 2014. január 4-én. Dabik pedig azért jelképes, mert a helyszíne volt az Oszmán és a Mameluk Birodalom közötti, 1516-17-es háború egyik csatájának. E csata döntő jelentőségű volt e háborúban, amely az oszmánok győzelmével végződött, és a Közel-Kelet nagy részének meghódításához vezetett.

Az Iszlám Államnak most december elején azonban el kellett hagynia líbiai fellegvárát, Szirtet is, pedig azt remélte, hogy közel-keleti fő területe mellett ebben az észak-afrikai országban tud jelentősen terjeszkedni.

E pillanatban számára a legfontosabb az észak-iraki Moszul megtartása, ahol az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi 2014 júniusában kikiáltotta a kalifátust. A nemzetközi koalíció - több tízezer iraki katona, rendőr és milicista az Egyesült Államok vezette légierő támogatásával - október elején támadta meg Moszult. A nagyváros bevétele azonban nagyon lassan halad, részben amiatt, hogy az iraki szárazföldi erők kimerültek a két és fél éve tartó harcokban, részben pedig amiatt, hogy a dzsihadisták lépten-nyomon pokolgépeket helyeznek el, és orvlövészek állnak lesben szerte a városban, öngyilkos merényleteket hajtanak végre, valamint élő pajzsként használják a civil lakosokat. Az iraki erőknek december közepéig a város területének mintegy negyedét sikerült elfoglalniuk.

Ha bizonytalan is, hogy ez mikor történik meg, nem kétséges, hogy az iraki erők fel fogják szabadítani Moszult. Ezután az IÁ-nak már csak egy nagyobb városa marad, a szíriai Rakka. A Rakka elleni ostrom előkészítése már megkezdődött, a kurd csapatokat is tömörítő Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadószervezet körbevette a várost, hogy elzárja a külvilágtól.

"Ha az IÁ elveszíti Rakkát, akkor lemondhat arról, hogy államot építsen, mert ennek az önjelölt entitásnak nem marad területe" - jelentette ki az AFP hírügynökségnek nyilatkozva Mathieu Guidere, aki szakértője a dzsihadista szervezeteknek.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 2014 óta az IÁ-nak legalább 50 ezer harcosa vesztette életét, vagyis kétszer annyi, ahány tagot két évvel ezelőtt összesen tulajdonítottak a szervezetnek.

A dzsihadisták elleni koalíció annak ellenére ért el nagy eredményeket az idén, hogy e koalíció tagjai között nehézkes a koordináció, sőt egyes csoportok riválisai egymásnak, valamint az IÁ nem könnyen adja fel Moszult. A dzsihadisták bejáratottan űzik a gerillaharcot, mesterei az elterelő hadműveleteknek, öngyilkos merénylőkből pedig kifogyhatatlanok. Ezek olyan ütőkártyák, amelyeket a képzettebb, jobban felszerelt, hatalmas létszámfölényben lévő iraki haderő is nehezen tud ellensúlyozni. De ezek az aduk lélektani fölényt is biztosítanak nekik, hiszen újra meg újra bizonyítják, hogy ők a kezdeményezők.

Kezdeményezőkészségük megmutatkozott akkor, amikor nemrég egy harci osztaguk látványos támadást indított az észak-iraki olajváros, a kurdok kezén lévő Kirkuk ellen, vagy amikor betörtek a már egyszer általuk elfoglalt, majd elveszített közép-szíriai Palmürába.

Mathieu Guidere szerint veszteségei ellenére az IÁ még sokáig problémát jelent majd, mert még a látóhatáron sincs a helyzet politikai megoldása, különösen nincs perspektívája az iraki és a szíriai szunnitáknak, akikből az IÁ és elődje, az al-Kaida helyi szárnya verbuválódott. És ha a szunnita lázadást ismét politikai megoldás nélkül verik le, akkor az időlegesen elrejtőző szunnita lázadósejtekből egy idő után megint létrejön egy hatalmas szervezet, amely talán még veszélyesebb lesz az eddigieknél, nemcsak Irakban és Szíriában, hanem a nyugati országokban is.

 0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Robotok viszik a Skoda-alkatrészeket a raktárból a szerelősorra

A cseh gyártó automata kisalkatrész-raktárt (ASPW) nyitott meg Mladá Boleslavban.

Katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szombaton lezárják az M86-os egy szakaszát

Téli felkészítő gyakorlatot tart az M86-os autóúton szombaton 8 órától 11 óráig a katasztrófavédelem, emiatt Szombathely felé...

Willi Orbán: ez volt a legérzelemdúsabb mérkőzés a pályafutásomban

A vezető gólt szerző Willi Orbán legérzelemdúsabb mérkőzése volt a magyar labdarúgó-válogatott csütörtök esti Nemzetek...

Az észtek elleni győzelemmel versenyben vagyunk a második helyért

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az észt csapatot a Nemzetek Ligája C osztályának csütörtöki játéknapján.

Elektronikus hadviselési rendszert vásárolt a honvédség

Részleteiben nem ismertetett elektronikus hadviselési rendszert vásárol a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala, nettó 2...

Tücsi és párja elvesztették első kisbabájukat

Szörnyű tragédia árnyékolja be Tücsi és párja boldogságát.

Érkezik a hidegbetörés, az OMSZ szerint "nagy zagyvaság" várható

A szél miatt ennél is hidegebbnek érezhetjük az időt. Nagyon közel a tél.

Vállalkozói tevékenység szüneteltetése: különös szabályok

Az év vége közeledtével a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak arra is kell figyelniük, hogy mikor jár le a...

Hasznos kis eszközt tett közzé a Google

Képeket tömörít és konvertál az egyelőre fapados Squoosh.

Eláll a szavad, Hosszú Katinka ennyit még sosem mutatott igazi énjéből

Innentől nem kérdés, mennyire szerethető a magyar úszónő.

"A Momentum a legújabb Soros-párt"

A Soros-fiúk a bevándorláspárti brüsszeli politikusok megrendelését teljesítik írja a Fidesz közleményében.

0

Sport

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Dzsudzsák csak a padon - így áll fel a magyar válogatott

20.45 órától az észteket fogadjuk a Groupama Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

Ennél undorítóbb húzást még nem láttak kosárpályán - videó

Az elkövető nem tudta, hogy rögzítik az esetet, kirúgták a csapatból.

Dárdai Pál fia gólt lőtt a német labdarúgó-válogatottban

Az U17-es válogatott írországi tornáján történt mindez, Dárdai Márton az íreknek talált be.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Három igazolás, ami nagyon bejött, és három, amely kevésbé

Megnéztük kik futottak jó, és kifejezetten rossz évet a csapatváltás után.

0

Bulvár

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

Ő volt Freddie Mercury élete párja - Halálig szerette az énekeslegendát

Jim Hutton a betegsége ellenére is kitartott mellette.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Kifakadt Dancs Annamari: ˝Ez most már nem megy...˝

Dancs Annamari élete kiteljesedett, amikor megszületett kisfia, Ádám. Nehéz időszakon van túl, de a színésznő visszaállt a munkába. A FEM3 Caféban azt is elmesélte, hogy teljesen más színpadon állni úgy, hogy már van egy gyermeke, hiszen sok mindent máshogy él meg a szerepeiben.

Leteszteltük az Aldi saját márkás termékeit - meglepő eredmények születtek

Vakteszteltünk 8 különböző termékcsoportot. Mutatjuk, hogy szerepeltek az ALDI saját márkás termékei.

Kiakadtak a román lapok: a magyar kormány elismerte, hogy 1 milliárd forinttal támogatott erdélyi focicsapatok...

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Fotó: Facebook/FK Csíkszereda Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt "Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának" nevezte. Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben...

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Elképesztő, ennyibe kerül a lángos és a forralt bor a budapesti karácsonyi vásárban

Múlt hétvégén megnyitott a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Az árak idén is eléggé elszabadultak.

blogmorzsák

A világ legfélelmetesebb betűtípusai

Egy jó horrorhoz kell egy jól megválasztott tipográfia is.

A kosarunkba sokszor kerülő 8 élelmiszer vaktesztje

16 fős tesztcsapat mondta el a véleményét gyakori sajátmárkás élelmiszerekről.

Pattanásig feszült a Diákhitel-lufi az Egyesült Államokban

Az amerikai "diákhitel-válság" még mindig nem mutat érdemi javulást.

„Nem kapok postai értesítőket. Soha. Egyet sem“

Amikor az ember visszasírja azt a problémát, hogy a postás csak értesítőt hagy a ládában.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Indul a kilakoltatási moratórium

Itt a lehetőség a hosszú távú változásra.

„Gyors iramban ábrán­dulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

A bevásárlóközpontok különös, földalatti világa

Szöulban járva nézz a lábad alá!

Az év legmorbidabb esküvője

Természetesen Japánban kötötték, egy 35 éves férfi nősült - nem akárkivel.

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Újabb villalány villantott

Ezútta Zsu dobta le a textilt, de ez az idei évadot elnézve inkább a norma, semmint az üdítő/elborzasztó kivétel.

0


0