Ezt olvasta már?


A lehetőségek kapujában - ÖPE közlemény

- Pécs város költségvetése több mint 51 milliárd forintról és egy város jövőjéről szól. Itt állunk a lehetőségek kapujában.


hirdetés

Nem túlzás e szavakat használni, ha emlékszünk még rá, hogy Pécs közel 40 milliárdos adósságát az állam az elmúlt években átvállalta, s most ebben az évben 18 milliárdot fejlesztésre költhetünk, majd a következő években még legalább ennyit. Ezek a fejlesztési források az utolsó szalmaszálat jelentik, hogy a város megkapaszkodjon, ne adósodjon el újra, ne folytatódjon a gazdasági lejtmenet, s ne néptelenedjen el.

A költségvetés ma egyensúlyosnak tűnik, de már lehet látni, hogy a cégátalakítások nem váltják be azt a reményt, hogy jelentősen csökkennének a kiadások, és az is látszik, hogy sürgős gazdasági segítőcsomagra van szükség, mert az adóbevételek és az elvándorlás egyértelműen a helyi gazdaság stagnálását mutatják - vezette be az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke Kővári János képviselő az ÖPE költségvetési sajtótájékoztatóját. - Az ÖPE javaslatokkal készül a vitára, amelyekben mind a humán erőforrás, mind a városüzemeltetés és a helyi gazdaság tekintetében befektetéseket javasolunk, mert szerintünk ez a város többre képes - mondta Kővári.

Majd Vicze Csilla képviselő vette át a szót, aki elmondta: -A város megtartó erejének egyik alappillére, a gazdaság-élénkítés mellett, hogy az itt élők életminősége megfelelő legyen. Ezt alapvetően az egészségügyi ellátás, környezetvédelem és az oktatás színvonalának javításával lehet elérni. Ezekre a területekre aránytalanul keveset áldoz a város. Szükséges a gyerekek és fiatalok tudatos figyelemfelkeltése a helyi értékeink és nemzeti hagyományaink megismerésére is.Indítványozzuk ezért egy kulturális-oktatási keret létrehozását, amellyel Pécs városa a pécsi iskolák és óvodák részére hagyományőrző és a magyar nemzeti identitást erősítő pécsi kulturális rendezvények látogatásának lehetőségét kívánja elérhetővé tenni. A nemzetállamok megmaradásának feltétele, hogy a nemzetek megőrizzék saját kultúrájukat, nyelvüket, identitásukat. A nemzeti hagyományok, értékek ápolása, népzene, tánc, népmese, szükségesek a nemzeti önazonossághoz, aminek megtartó szerepe van! - fejtette ki Vicze Csilla.

- Az emberi erőforrások fejlesztése közé sorolható még a külvárosi leszakadt városrészek felzárkóztatása, ahol a munkanélküliség szegénységet szült, a megélhetési harc pedig bűnözést. A Pécsbányán, Hősök terén, György-telepen és Somogyban megkezdődött programok támogatása tavaly év végén lejárt, ezért örömteli, hogy az önkormányzat újra pályázik. S addig is biztosítja az alapvető szociális-, közösségfejlesztési és munkaerő-piaci szolgáltatásokat – ezt már Vozár Pál, az ÖPE volt képviselője taglalta, majd így folytatta - Hasonlóképpen fontos hogy az önkormányzat vezetése egy év után ismét felismerte a civil szervezetek tevékenységeinek fontosságát és a tavalyinál több támogatást ad ezek működéséhez, sőt bevonja őket közfeladatok ellátásába is.

Végül Kővári János sorolta azokat a javaslatokat, amelyekkel a kis-, és középvállalkozásokat segítenék. – Javasolni fogjuk épületenergetikai programok, város-rehabilitációs közösségi projektek beindítását, amelyben az építőipar és az energetikai cégek közel 10 milliárdos tevékenységet folytathatnak. De gondoltunk a vendéglátókra és a turisztikai cégekre is, akiknek a marketing tevékenységét segítenénk. Az élelmiszeriparban és termelésben érintetteknek pedig a piacra jutását mozdítanánk elő a helyi értékesítési láncokban - mondta, majd így zárta a sajtótájékoztatót – Mi nem a multiktól várjuk a csodát, hanem a helyi vállalkozók piacait, értékesítési lehetőségeit segítenénk és terheiket csökkentenénk. Ők a város igazi teherhordozói, a munkavállalók kétharmadának kenyéradói.

 0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Mennyi időre van szükség a hajbeültetéshez?

Néhány ezer hajszál beültetése általában 6-8 órát vesz igénybe - ehhez persze a hajszálakat a donorterületről előbb ki kell szedni. A...

Meghozták a döntést: vizitdíjat kell fizetnie az edelényi páciensnek, ha nem elég beteg

Edelény Örülnek az edelényiek annak az önkormányzati döntésnek, ami szerint fizetnie kell annak, aki nem sürgős betegséggel érkezik a...

Lehet normálisan élni ezzel a kórral

Aranyérrel is lehet normálisan élni?

Kállay-Saunders András édesanyjáért imádkozik,  lemondta a hétvégi koncertjét

Kórházba került az énekes édesanyja, Saunders mindenkit imádkozásra kér. Most a Bors hasábjain köszöni meg a sok fohászt.

Tragédia Hernádkakon - Felesége megpróbálta visszatartani Istvánt

Utolsó erejével még próbálta megakadályozni a 14 éves Tünde édesanyja, hogy részeg férje elvigye az autót, de hasztalanul kérlelte:...

Ez lehet a bizonyíték! Újabb döbbenetes információ a meggyilkolt soroksári kocogó nő ügyében!

Budapest Újabb döbbenetes információt tudott meg a Blikk a soroksári kocogó nő megölésével gyanúsított R. Szilveszterrel (40)...

Liu Shaolin Sándor újabb tetkót varratott magára - fotó

Budapest Újabb tetoválásokkal gazdagodott olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyaváltónk sztárja, Liu Shaolin Sándor (22).

Liptai Claudia a kislányuk miatt kíméli Gesztesi Károlyt

Sok mindent átéltek már együtt, ilyen helyzetben azonban még sosem voltak: most Liptai Claudia megmondhatja ország-világ előtt, mi a...

Házi kenőcsöket ne használjunk belsőleg!

Különösen veszélyes lehet a házi aranyérkenőcs.

Százmilliárdos csalás és sikkasztás - Heteken belül dönthet a bíróság a Buda-Cash-vezérek sorsáról

Kedden várhatóan már az ügyészi perbeszéddel folytatódik a milliárdos sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel...

Marad az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendereket...

Putyin szerint a szíriai légvédelem megerősítése az orosz katonák biztonságát szolgálja

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy a szíriai légvédelem megerősítéséről...

0

Sport

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Sterbik: "Aki akar, az tud is."

A Veszprém négyszeres BL-győztese értékelte a bakonyiak Barcelona elleni teljesítményét.

Rettegnek a franciák Bodó Richárdtól - Közel 120 km/órás lövésekkel sokkolt a szegedi kézilabdázó

Szeged Rettegve ejtik ki Bodó Richárd (25) nevét a francia Nantes kézilabdacsapatának kapusai.

Akkor botlott a Barcelona, amikor senki sem várta

Előnyben volt, aztán majdnem kikapott, végül ikszelt a Barcelona a Gironával a spanyol bajnokságban.

Sallai Roland már a Real Madridba vágyik

Káprázatosan mutatkozott be a Freiburgban, holnap folytathatja.

Az érdi kézicsapat válaszolt a klubot kritizáló légiós vádjaira

Signaté eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy versenysportolásra nem alkalmas.

Londoni FIFA-gála, isztambuli derbi - sportmenü

Salah, Modric vagy Ronaldo lesz 2018 legjobbja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél.

0

Bulvár

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Halálra gázolták Franciaországban a nomád életet élő Gecse Balázs Gergőt

Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

Így űzd ki a konyhádból az ételmolyokat

Időről-időre molyinvázió lepi el a konyhádat? Már belefáradtál az üldözésükbe, de szeretnél tőlük örökre megszabadulni? Bevált fortélyaink neked is segíthetnek.

A belső sávban cserélt kereket az agyatlan autós, vérfagyasztó vége lett

Hihetetlen, hogy ez a baromság egyáltalán eszébe jutott.

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András nem titkolózik tovább - Nagy bejelentést tettek

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András is szerepel a 2018-as Sztárban Sztárban.

blogmorzsák

Ítélethirdetés Rajk koncepciós perében

A keleti blokkban szovjet utasításra indított „belső tisztogatás” egyik legismertebb koncepciós autodaféja volt a Rajk László kommunista vezető elleni per.

Milyen a jó mondat? - Híres írók elárulták

Írástechnikai trükkök George Orwelltől, Virginia Woolftól és James Baldwintól.

27 tipp, hogy hogyan hordd a blézered idén ősszel

Sokoldalú, trendi és sokkal többet kihozhatsz belőle, mint azt elsőre gondolnád. Íme 27 tipp, hogy hogyan csináld!

„Exhumáltuk a Svastits-Bogyay kriptát“

A kriptakápolnát egy édesanya építtette, elsősorban a gyermekének, majd a családnak.

„Már más nőt kíván. Húzzak el?“

„Leginkább az a természetes hang borított ki, ahogy ezt közölte.“

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a svájci borral.

A magyar thrash viszontagságos története

A 80-as évek végén kitört a thrash-láz.

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Kálmán Olga lesz a miniszterelnök?

"Majd’ minden újságíró életében elérkezik ama pillanat, amikor a kérdezés helyett állítana is valamit."

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0