Ezt olvasta már?


A lengyel sajtó a belpolitikai konfliktus folytatódására számít

A hétfői lengyel lapok címoldalukon foglalkoznak a parlamenti közvetítések korlátozása ügyében kirobbant belpolitikai vitával, a szejm üléstermében folytatott ellenzéki ülősztrájkkal, az utcákon zajló tüntetésekkel és az ügyben várható fejleményekkel.


hirdetés

"Mit akar Ön tenni Lengyelországgal, Kaczynski képviselő úr?" - teszi fel a kérdést a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak Piotr Stasinski, a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap kommentátora. A szerző szerint a PiS kormányra lépése óta eltelt 14 hónapban Kaczynski a parlamenti többséggel, a kormánnyal és az államfővel a háta mögött a "lengyel demokrácia súlyos válságát robbantotta ki. "Mit akar még Ön, Kaczynski képviselő úr? Nem lakott még jól a hatalommal? Úgy akar bevonulni a történelembe, mint a demokratikus jogállam sírásója? A lengyelek szabadságának sírásója? (...) Nem fog ez sikerülni, Kaczynski képviselő úr. A szabad lengyelek fölkeltek, és nem fogják megengedni Önnek azokat a barbár tetteket, amelyeket gúnyos mosollyal hagy jóvá. Világosan megmondták ennek a hatalomnak, hogy elég volt" - írta a szerző.

Kazimierz Michal Ujazdowski, a kormánypárt európai parlamenti képviselője, korábbi kulturális miniszter a tvn24 hírtelevíziónak nyilatkozva saját pártját bírálta a hétvégi események miatt. "A felelősség a kormányzó koalíciót, pontosabban Jaroslaw Kaczynskit és a PiS szűkebb vezetését terheli. Politikai párbeszédet ígértünk a választóknak, empátiát a különféle álláspontok iránt, de az a módszer, amelyet a hatalomátvétel után választottunk, ellentmond annak, amire köteleztük magunkat. A sajtószabadság szejmbeli korlátozásának képtelen ötlete, egy ellenzéki képviselő kitiltása az ülésteremből, majd a görcsös ragaszkodás ehhez az intézkedéshez váltotta ki a válságot, amelyet még meg lehetne oldani, ha a kormánypárt visszalépne ezektől az intézkedésektől. Így az ellenzéknek nem maradna ürügye a szejm pódiumának blokkolására - mondta az EP-képviselő. Ujazdowski szerint meg kellene ismételni a végszavazást a jövő évi költségvetésről, biztosítani kellene a teljes szabadságot az újságírók parlamenti munkájához, és erről egy úgynevezett demokratikus csomagot kellene elfogadni. Ujazdowski pozitívnak minősítette az államfő közvetítését, de felhívta a figyelmet, hogy Andrzej Dudának ennek során elfogulatlanságot kell tanúsítania, és kompromisszumot kell keresnie.

Marek Domagalski a Rzeczpospolita című jobbközép napilapban úgy vélte, hogy a parlamenti pódium bojkottja miatt nem az ülésteremben, hanem a szejm oszlopos termében elfogadott költségvetés nincs veszélyben, kicsi az esélye annak, hogy azt érvénytelennek minősítenék. Korábban is előfordult már, hogy plenáris ülést a szejm üléstermén kívül, és éppen az oszlopos teremben tartottak - emlékeztetett. A szavazásról felvétel készült, az érvényességhez szükséges legkevesebb 230 (a szejm képviselőinek fele) voks teljesült, a szavazáson 236 képviselő vett részt, közülük 234-en támogatták a költségvetési tervezetet, ketten ellene szavaztak, tartózkodás nem volt. Ha az államfő az alkotmánybírósághoz (TK) fordulna, annak két hónapon belül kellene döntenie, de ha ellenzéki képviselők is a TK döntését kérnék, az ítélethozás tovább késlekedne. De a TK meg is kérdőjelezné a költségvetést, addig is törvényesnek minősülne és alkalmaznák. Ráadásul egy másodjára elfogadott költségvetés nem sokban különbözne az elsőtől, és ezzel az ellenzék is tisztában van.

Gregorz Górny a wpolityce.pl konzervatív hírportálon megjelent kommentárjában úgy véli, hogy a szejmben lezajlott események és a körülötte kibontakozott konfliktus az ellenzék intellektuális és politikai gyengeségét jelzik, amely a jelentős támogató médiahadjárat ellenére sem képes kommunikálni a társadalommal. "A diktatúrával, fasizmussal és totalitarizmussal való ijesztgetés nem működik. Amellett, hogy üres szócséplésnek tűnik, még jobban eltávolítja az ellenzéket a valóságtól" - írta. Hozzátette, hogy a kormánypárt programjának kulcsfontosságú pontjaival - a nyugdíjkorhatár leszállításával, az idősek számára biztosított ingyenes gyógyszerhasználattal vagy a minimálbér megemelésével - az ellenzék nem száll vitába, mert ez eleve kudarcra van ítélve, csak még jobban eltávolítja a társadalmat tőle. Az ellenzék tudatosította, hogy demokratikus módszerekkel nem tud gyorsan visszatérni a hatalomba, mert a lengyelek többsége a közvélemény-kutatások szerint ezt nem akarja. Ezért csak a parlamenten kívüli és antidemokratikus módszerek maradnak számára. Ezért további provokációkra és a konfliktus eszkalációjára lehet számítani - írta a szerző.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Halálra gázoltak egy embert az M1-es autópályán - fotó

Halálra gázolt egy gyalogost egy tehergépkocsi az M1-es autópályán kedd este - közölte a rendőrség.

Mától megint olcsóbban kocsikázhat: ennyivel csökkent a benzin ára

A Mol Nyrt. a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 3 forinttal, a gázolajét 2 forinttal csökkentette szerdán.

Napi horoszkóp: a Skorpiók hazugságokba ütközhetnek - 2018.09.26.

Az Ikrek ma negatív érzelmekkel lesznek tele, az Oroszlánoknak a munkával gyűlik meg a bajuk. Napi horoszkóp!

Hadházy: Orbán reptetése miatt a haldokló nyugaton kormányválság lenne

Ilyen csak egy banánköztársaságban történhet meg.

Miért lehet egy ország fejlettebb, ha nem annyira vallásos?

Meglepő számokat találtak a vallásosság és a gazdasági teljesítmény között, keresik a lehetséges magyarázatot.

Megnősültek a Nyerő Páros sztárjai?

A Barátok közt és a Nyerő Páros szereplője néhány, sokat sejtető fotót tett közzé Instagram-oldalán. Solti Ádám és párja, Berni...

Gyanús betegállomány a felmondási idő alatt

A munkavállaló egyoldalúan csak a (legalább) 30 napos felmondási idő letöltése után távozhat a munkaviszonyból. A mindenképpen...

Mától olcsóbb a tankolás

A benzin ára 3 forinttal, a gázolajé 2 forinttal csökkent.

Az ukrán elnök reméli, hogy az ENSZ békefenntartó missziót küld a Donyec-medencébe

Kijelentette: jelentős szerepe lenne egy ENSZ felhatalmazású békefenntartó missziónak abban, hogy helyreállítsák Ukrajna szuverenitását...

Meghan botrányos nővére ezzel fenyegeti a hercegnét - Londonba is repül miatta

Samantha Grant-Markle egyre durvább eszközökhöz nyúl.

Heti 2 ezer kalória mínusz: így működik az eat-stop-eat diéta

Időszakos böjtdiéta, ami valóban működik. Ezt mondják róla a kutatók.

0

Sport

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Képernyőn a Bayern, a Hertha, az MU, az Atlético Madrid és az Inter - Sportmenü

Folytatódik az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokság.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Székekkel verték a biztonságiakat a szurkolók

A belgiumi Bajnokok Ligája-meccsen fél órát állt a játék a tömegverekedés miatt

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Ilyen tucatgóllal még senki nem nyert Puskás-díjat, mint Szalah

Ez lesz a következménye, ha egy százmilliós ország elkezd szavazni.

Messi madridiakra és CR-re is szavazott, Ronaldónál egy francia nyert

Dzsudzsák Balázs és Marco Rossi szerint is Modric volt az Év játékosa.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

Pályán a Hertha, a Bayern és a Manchester United is

Hétközi fordulóval és kupameccsekkel kedveskednek a topcsapatok.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

0

Bulvár

Beállt a nő a benzinkútra, sírva röhögős bénázás lett belőle

Talán nem ártott volna a kocsiban hagyni a retikült.

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Zoli egészséges tini lehetne, ha 16 évvel ezelőtt nem szilveszteréjjel születik

Ha az anyukáját időben megcsászározzák, nem lett volna probléma. Csakhogy szilvesztereste bíztak benne az orvosok, hogy nem kell bent éjszakázniuk a kórházban.

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

Fizikai erőszak a Kossuth téren: megint felbukkant a titokzatos hajnali védett vezető

16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség védett vezető érkezése miatt 2018. szeptember 25-én 4 óra és 4 óra 27 perc között kiürítette Budapest V. kerületében a Kossuth teret, és felszólította az oda bejelentett gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény résztvevőit hogy gyülekezési jogukat a személy és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül gyakorolják. A rendőrség felszólítására 14 fő önként távozott a helyszínről, azonban 16 személy nem tett eleget a felszólításnak, ezért őket a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről. A rendőri intézkedés következtében személyi sérülés nem történt. A rendőrök a 16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. (police.hu) Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Lányok, akiket úgy hizlalnak, mint a libákat - és ez sajnos nem vicc

Mauritániában azok a lányok találhatnak maguknak "jó férjet", akik meglehetősen túlsúlyosak - ennek érdekében akár akaratuk ellenére is etetik őket. 

Szomorú hírt kaptunk: holtan találták otthonában a legendás színészt

A bolygó neve: Halál színésze zenészként is sikeres volt.

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Fordulat a soroksári kocogó nő ügyében, elképesztő, mi került elő

A különös fecni akár újabb bizonyítékul is szolgálhat.

Ilyenkor tilos szőlőt enni

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

blogmorzsák

KMK - munkakönyv legfenyegetőbb bejegyzése

A Balaton nyáron a csövesek és köz­ve­szélyes munkakerülők mekkája lett, mert könnyen lehetett pénzhez jutni csalással, devizázással, illegális kéjelgéssel, lopással.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

Lehet klasszikus a világzene?

Rendet teszünk a fejekben, a tangó például meglepő.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Szavazókörzetátrajzolóverseny: Eldrigde Gerry és a Gerrymandering

Avagy ki és hogyan csinálta először a szavazókörzet-babrálást.

BookTube: Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Hat fiatal vlogger, aki az irodalmat választotta.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

5 dolog, amit jó lett volna tudni ovikezdés előtt

„Mikor azt hiszed, hogy már sínen vagytok, akkor fog minden összeomlani.“

Mennyire fenyeget téged a stroke?

Egyre fiatalabbaknál jelentkez­nek a végzetes tünetek. De melyek ezek?

iPhone XS Max: kipróbálva!

Megér félmilliót egy mobil? Megér félmilliót egy iPhone?

Miért nem tud a fér­jem igazi férfi lenni?

Sokszor a feleség, barátnő is tehet arról, hogy a férfi megreked a gyermeki állapotban.

Ingyen The Tiny Bang Story!

Két napig ingyen beszerezhető egy nagyon aranyos point & click játék Steamre.

0


0