Ezt olvasta már?

Magyar Kupa - Fölényesen nyert a címvédő Újpest

A címvédő Újpest fölényesen, hat gól különbséggel verte a Tolna megyei első osztályban szereplő Bátaszéket a labdarúgó Magyar Kupa hatodik fordulójában.

0

A második legolcsóbb a magyar áram az EU-ban

Alapvetően kétféle modellt követnek az európai uniós tagországok a villamosenergiaár-képzés területén. A tagállamok egy része elsősorban ipara versenyképességét igyekszik biztosítani, míg mások a lakossági fogyasztók védelmére törekednek. - Pécsi Napilap -


hirdetés

A különbség Németország és Magyarország példáján a leglátványosabb. Európai összehasonlításban az elmúlt öt évben a németországi lakossági tarifák a legmagasabbak közé emelkedtek, miközben az ipari fogyasztók díjai közel 10 százalékkal mérséklődtek. Ezzel egy időben a magyar lakossági áramtarifa úgy süllyedt a második legalacsonyabb szintre európai összevetésben, hogy közben az ipari fogyasztók versenyképessége sem csorbult – derül ki az Áram Ára szakmai blog elemzéséből.

Eltérően mozog a lakossági és az ipari villamosenergia-árak görbéje az Európai Unióban. Miközben az ipari fogyasztók által fizetendő villamosenergia-árak átlaga lényegében évek óta stagnál, a lakossági fogyasztók által fizetendő villamosenergia-ár az EU-27-ek átlagát tekintve – ha kilengésekkel is – fokozatosan emelkedik. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint az EU-27-ek körében az átlagos ipari áramtarifa 2011 és 2014 között 9,3-ról csupán 9,2 eurócent/kWh-ra változott, ami lényegében mozdulatlan átlagárat jelent. Ezzel szemben a lakosok által fizetett átlagos áramár négy év alatt 18 eurócent/kWh-ról 20,4 eurócent/kWh-ra nőtt, ami több mint 10 százalékos tehernövekedést jelent a lakossági fogyasztóknak.

A tagállamok alapvetően kétféle modellt követnek a villamos energia árképzése kapcsán. Egy részük mindenekelőtt ipara versenyképességét igyekszik biztosítani, akár azon az áron is, hogy a lakossági fogyasztók terhei növekednek. Más tagországok inkább a lakossági fogyasztók védelmére törekednek, hogy ezáltal csökkentsék a lakosság körében tapasztalható energiaszegénységet.

 

A különbség Németország és Magyarország példáján vezethető le a legjobban. Németországban az elmúlt években a megújuló energiaforrások gyors térhódításának lehettünk tanúi. Ennek eredményeképpen – a gazdasági és energiaügyekért felelős szövetségi minisztérium adatai szerint – tavaly Németország teljes villamosenergia-fogyasztásának immáron több mint a negyedét (egészen pontosan 27,8 százalékát) a „zöld” energiaforrások biztosították, és a megújulók részaránya a primer energiafogyasztáson belül is 11 százalék fölé emelkedett.

Mindez azonban együtt járt a megújuló energiaforrások hasznosítását támogató díjak markáns emelkedésével. A német megújulós támogatás összege – az Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos blogján megjelent statisztikák szerint – 2013-ban 16 milliárd, 2014-ben 19 milliárd euró volt, 2015-ben pedig várhatóan már 21 milliárd euró (6500 milliárd Ft!) lesz. Ez egy német állampolgárra vetítve átlagosan évente 79 ezer forint támogatást jelent. Ez akkora összeg, hogy a teljes német megújulós támogatásból évente 3-4 új paksi reaktort lehetne építeni.

Magyarországon radikálisan más a helyzet. Hazánk a megújuló energiaforrások támogatására a villamosenergia-szektorban 2014-ben mindössze 50 milliárd forintot költött. Ám ennél is lényegesebb eltérés, hogy kik fizetik a megújulók támogatása következtében jelentkező többletköltségeket. Németországban ezt jórészt a lakossági fogyasztókra terhelik, egy a villamosenergia-árba beépített, 19 Ft/kWh-nak megfelelő díjtételen keresztül. Ezzel szemben Magyarországon a megújulók jelentette többletterhet az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult (ipari) fogyasztók fizetik meg; 2014-ben ez 2,1 Ft/kWh többletkiadást jelentett a számukra.

A számok nyelvére lefordítva: Németországban a megújuló energiaforrások masszív támogatása összességében 20 százalékkal emelte meg a lakossági villamosenergia-árat, amely ma már 90 Ft/kWh körül mozog. Ezzel szemben Magyarországon az ipari fogyasztók villamosenergia-beszerzési költségei növekedtek, igaz, nem jelentős mértékben, kevesebb mint 10 százalékkal.

Emellett Magyarországon van egy másik tényező, amely nagymértékben befolyásolja az árak alakulását. Ez a rezsicsökkentés intézkedéscsomagja, amely az ipari és a lakossági fogyasztói érdekeket eltérő mértékben figyelembe véve szabta át a hazai villamosenergia-árakat, még látványosabbá téve a két ország prioritási sorrendjében lévő különbségeket.

A rezsicsökkentés eredményeképpen a hazai lakossági villamosenergia-árak 2012 óta – Európában egyedülálló módon – mintegy 20 százalékkal, 36 Ft/kWh-s szintre csökkentek. Ennek köszönhetően ma a hazai lakossági villamosenergia-ár a németországinak mindössze 40 százalékát teszi ki.

A magyar lakossági áramtarifa mindennek köszönhetően mára a második legalacsonyabb szintre csökkent az Európai Unióban. Így ma már egyedül a bolgár lakosoknak kell kevesebbet fizetni egy egységnyi áramért, mint a magyar fogyasztóknak. Eközben az ipari fogyasztók által fizetett árak sem szálltak el. Sőt az EU 27 tagállamánál mért átlagosan valamivel több mint 10 százalékos áremelkedés mellett a magyar ipari fogyasztók végeredményben a relatív nyertesek közé tartoznak. Miközben ugyanis az ipari fogyasztói tarifák rangsorában a magyar áramár 2011-ben még a 11. legmagasabb volt, 2015-re már a 16. helyre csúszott vissza, komparatív versenyelőnyhöz juttatva a hazai termelőszféra vállalatait.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Szemétszedő csipesszel takarítja a várost a 7 éves kisfiú

Szülinapjára kérte, azóta az utcákat járja és az eldobott hulladékot szedi össze. A Komáromi Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft.-nél...

Bemutatták a világjátékokra utazó speciális olimpiai csapatot

Tizennégy sportágban 62 sportoló képviseli a magyar színeket a jövő márciusban Abu-Dzabiban sorra kerülő XV. Speciális Olimpia Nyári...

Ilyen közelről talán még sosem videóztak le nyilvános orálozást +18

Történt mindez egy görögországi üdülőfaluban...

Szekeres: a honvédelmi miniszternek tudnia kell, hogy ez nem így van

Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyilatkozata szerint a Honvéd Kórház mai gondjainak oka a múltban keresendő, vagyis nyolc év után is az...

Valakire rászakadt a szerencse - egy csapásra milliárdossá vált

Egy telitalálatos szelvény volt az e heti ötös lottón, értéke csaknem kétmilliárd forint - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az MTI-t.

Többségben vannak, akik szerint a kormányt, és nem az országot meszelték el

Még a fideszesek 41 százaléka is így vélekedik a Sargentini-jelentésről.

Támadás Csíkszentkirályon: így sebesítette meg a medve a férfit - videó

Ezen a héten ez volt a második eset, hogy medve támadt emberre Hargita megyében.

Egy gyermek meghalt, kettő súlyosan megsérült Borsodban

Az első adatok szerint a sofőr, aki könnyebben sérült meg, a vezetés előtt alkoholt fogyasztott.

Ötös lottó: és volt, aki mind az ötöt eltalálta!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint 38. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki.

Szász Endre grafikagyűjteménye is szerepel a BÁV őszi aukcióján

Szász Endre 33 darabos grafikagyűjteménye mellett kortárs kerámiák és vintage ékszerek nagy választékát is kínálja a BÁV őszi...

0

Sport

Máris balhé van a PSG-nél?

A Le Parisien szerint az új edző, Thomas Tuchel és a sportigazgató, Antero Henrique nincs igazán jó viszonyban.

Hazatér a kapus, aki jobban gyűlölte csapatát, mint bárki más

Szombaton este Schalke-Bayern München meccs a Bundesligában. Manuel Neuer története moziba illő.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Maszkos szlovákiai huligánok vertek nőket és gyerekeket Miskolcon - videóval

A DVTK Jegesmedvék-HKM Zvole jégkorong-meccsen tört ki a balhé, akit értek, ütöttek a családi szektorban.

Csodanap a Bundesligában: gálázott a Hertha, Sallai 7 perc alatt gólt lőtt

Történelmi bemutatkozás Freiburgban, Dárdaiék vezetik a bajnoki tabellát!

Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában, 9 emberrel is nyert a Real Sociedad

Agüero pedig hosszabbított a Manchester Citynél. Ez történt pénteken.

Luka Modric büntetése: 8 hónap börtön.

Elfogadta az ítéletet a Real Madrid horvát középpályása.

Indokolatlan büntetésekkel szálltak rá a magyar versenyzőre

Kiss Norbert: Ilyet még életemben nem tapasztaltam!

Megunta a szakállat: alig lehet ráismerni Messire - fotók

Hosszú idő után levágta szakállát Lionel Messi, a Barcelona 31 éves sztárcsatárja.

Sallai Roland történelmi bravúrral mutatkozott be a Bundesligában

A magyar válogatott szélső gyorsan letette a névjegyét a Freiburg csapatában.

0

Bulvár

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

5 jel, hogy D-vitamin-hiányunk van

Vitaminszintünk ellenőrzésére csináltassunk vérképet és beszéljünk háziorvosunkkal arról, hogy hogyan tudjuk magunkat ezen a téren is rendbe szedni. Addig is az alábbi lista egyértelműbbé teheti, hogy van-e D-vitamin-hiányunk avagy sem.

Szoboszlói fürdőtörténelem: nagy robajjal tört fel a 72 Celsius-fokos termálvíz

Hajdúszoboszló korabeli városvezetése nagyon gyorsan felismerte, hogy hatalmas lehetőséget jelenthet számukra az 1925 őszén feltört termálvíz.

KKi kell venni éjszakára a műfogsort, vagy nem?

Csak régen tartották az éjjeliszekrényen, pohárban a műfogsort. Ma csak a tisztításra kell kivenni, éjszakára a szájban maradhat....

Pórul járt a félnótás száguldozó, az egész net fetrengve röhög rajta

Van valami nagyon mulattató abban, ami a becsapódás után történt.

Mikor ne együnk szőlőt?

A szőlő is lehet tiltott gyümölcs. A szőlő egyike lehet a nem kívánt gyümölcsöknek. Most kiderül, miért tiltakozhat ellene a szervezet.

Döbbenetes fordulat: önként jelentkezett egy férfi, hogy bevallja, ő a soroksári gyilkos

A gyilkosság elkövetésével a rendőrség egy most is börtönben ülő férfit gyanúsít.

Ezért igazi doppingszer a céklalé

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Ebben az életkorban esik vissza drasztikusan a férfiak termékenysége

A ketyegő biológiai óra olyasmi, amivel gyakran riogatják a párválasztás vagy gyerekvállalás előtt álló nőket, arról azonban kevesebb szó esik, hogy ha nem is olyan hangerővel, azért a férfi biológiai óra is kattog.

blogmorzsák

Orbánnal rio­gatják majd a nyugati polgá­rokat az uniós válasz­tási kampányban?

Saját fegyverét fordítják most az eu­ró­pai liberálisok Orbán Viktor ellen.

Defenzivában a Fidesz?

A Fidesz kommunikációs gyárában kőkemény munka folyik.

Kövér László előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Újságírás nem létezik, az EP aberráltak mellett áll ki, a közszereplőket pedig aljas módon tá­madja a média az Országgyűlés elnöke szerint.

Hogyan hazudik az Origo?

A Helsinki Bizottságot azzal vádolja az Origo, hogy segített védelmet kapni a később nemi erőszakkal gyanúsított afgánnak. Nem segített.

Pénzmegvonás jöhet a Sargentini-jelentést lejárató kampány miatt?

Most vizsgálják egy támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit.

Senki sem migránsozik jobban a magyar keresztényeknél

A rendőrség, és a tűzoltók sem tudják, miért gyulladt ki egy templom, de ők képben vannak.

Te titokban négy fal között eszel három óránként?

Hogy lehet az, hogy főműsor időben farkával propellerező férfit nézegetünk, de ha valaki nyilvánosan szoptat, az fúj.

Az Orbán-rendszer rokonai: A mexikói rezsim bukása

Ha érdemben szeretnénk küzde­ni a NER ellen, pontosan kell ér­te­nünk, mi­vel állunk szemben. Megnéz­zük, máshol hogyan buk­tak meg az ilyen rezsimek.

Budapesten készül a hivatalos AC/DC napszemüveg

Back In Black-bakelitekből. Kis híján perrel in­dult, de aztán valahogy barátkozás lett a vége.

Mozgás­sal a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

Kalandos szülés Angliában

Az ottani ellátás sokban eltér az általunk megszokottól.

Zseniális játékoktól a csúfos bukásig

Peter Molyneux karrierje dicső és szégyenteli pillanatok soroza­ta a Populoustól a Dungeon Keeperen át a Godusig.

0


0