Ezt olvasta már?

0

A megújuló távhőszolgáltatás lehet az „erőforrás-hatékony” városok kulcsa

Veolia Energia Magyarország Zrt.: a modern távfűtőrendszerek környezetvédelmi és költségszempontból is megoldást jelenthetnek a városok fenntarthatósági problémáira. - Pécsi Napilap -


hirdetés

2050-re a világ népességének legalább kétharmada a városokban koncentrálódik majd, az ennek következtében előálló környezeti és fenntarthatósági problémák egy részére pedig a modern távhőrendszerek kiépítése és továbbfejlesztése adhat választ. A nyersanyag- és költségpazarlás, valamint a környezeti károk súlyosbodása miatt a november 30-án kezdődő ENSZ klímacsúcs (COP21) is kiemelt kérdésként kezeli a városi hőszolgáltatás témakörét. A magyarországi tapasztalatok igazolják, hogy a korszerű távhőrendszerek nemcsak ellátásbiztonsági és költséghatékonysági oldalr ól, de a káros környezeti kibocsátások mérséklése és a klímaváltozás megállítása szempontjából is optimális megoldást kínálnak 21. századi városok hőigényének kielégítésére – hívják fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

Mintegy 3,5 milliárd ember, a világ népességének fele él ma a nagyobb városokban, trendek pedig azt mutatják, hogy ez az arány 2050-re 65-75 százalékra emelkedik. A városok már ma is az üvegházhatású-gázkibocsátás háromnegyedéért felelősek, az egyre növekvő városi népesség alapvető közszolgáltatási – így például hőszolgáltatási – igényeinek kielégítése pedig költség- és környezetvédelmi szempontból is világszerte egyre nagyobb kihívást jelent. Éppen ezért a november 30. és december 11. között megrendezendő párizsi klímacsúcs, a COP21-nek is az egyik kiemelt témája lesz a v& aacute;rosokhoz kötődő károsanyag-kibocsátás csökkentése, ezen belül a városi közszolgáltatások fenntartható pályára állítása.

A városok növekedése, valamint a természeti erőforrások kimerülése és az éghajlatvédelmi kérdések előtérbe kerülése miatt az ún „erőforrás-hatékony” szolgáltatások megvalósítása mára elengedhetetlen feladattá vált világszerte. „Ez olyan korszerű megoldások alkalmazását követeli meg, amelyek más technológiákhoz képest jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett képesek színvonalas közszolgáltatásokat nyújtani. Ez ma a nagyvárosok életének és ellátásának megszervezése kapcsán az egyik legnagyobb kihívás világszerte” – hívja fel a figyelmet Fe rnezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az energia-, azon belül is a hőenergia-szolgáltatás az egyik legfontosabb, egyúttal komplex infrastruktúrát és nyersanyagellátást igénylő városi közszolgáltatás, így ennek fenntartható pályára állítása kulcsfontosságú feladat a világ országai, így Magyarország számára is. A kihívásokra pedig a korszerű távhőszolgáltató rendszerek kiépítése adja a legmegfelelőbb választ. Azáltal ugyanis, hogy egy-egy nagyobb hőközpont felelős a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia megtermeléséért, megtakaríthatóvá válik a számos külön hőközpont felállításának költsége. Emellett a rendszerek működtetése a költséghatékonyság oldaláról is jó teljesítményt mutat, a méretgazdaságossági okoknak köszönhetően. Környezetvédelmi szempontból pedig szinte minden esetben kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni. További előnye a távhőtermelésnek, hogy a megújuló energiaforrások széles körű felhasználását teszi lehetővé.

Magyarországon az elmúlt évek során megállt a távhőrendszerbe kötött lakások arányának csökkenése. A kedvező irányú változásban a Veolia Energia Magyarország Zrt. kiemelkedő szerepet vállal, amely 2015-ben zárult, európai uniós társfinanszírozással megvalósult beruházásai keretében mintegy kétezer lakás és több középület hő- és melegvíz-ellátását modernizálta, illetve bővítette tovább a hálózatokat. A vállalatcsoport Magyarországon már mintegy 12 ezer lakás hőellátását biztosítja közvetlenül, miközben országszerte további 109 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát.

„Magyarországon a távhőszolgáltatás bővítése mellett kiemelt feladatot jelent a meglévő infrastruktúra modernizációja is. Ugyanis ennek haszna a hő- és nyersanyagveszteség csökkentése, valamint az ellátásbiztonság fokozása mellett a klímaváltozás elleni hosszú távú küzdelem eredményeiben is megmutatkozik” – fogalmazott a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Mindezek mellett a megújuló energiaforrások energiafogyasztáson belüli részarányának növelése egyszerre mérsékelheti a fosszilis energiaforrások felhasználásának szükségességét, valamint csökkenti a külföldről származó energiahordozók iránti függőségét. A megújuló energiaforrások hasznosítására jó példa Pécs, ahol – idehaza egyedülálló módon - immár 100 százalékban biomassza hasznosítással gondoskodnak a városi távfűtőrendszer energiaellátásáról a társaságcsoport portfóliójába tartozó pécsi erőmű átalakításának és fejleszt&ea cute;sének köszönhetően.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A horvátok közel jártak a csodához

Óriási csatát, s rendkívüli izgalmakat hozott a Nemzetek Ligája A osztályában a továbbjutásról döntő AngliaHorvátország mérkőzés.

Győr - FTC-csata lesz a következő fordulóban

Csoportjából a Győr elsőként, az FTC harmadikként jutott be a női Bajnokok Ligája középdöntőjébe, ahol jövőre kétszer is...

LUX-filmdíjak - Három film, amit vétek lenne kihagyni

2007-ben vette kezdetét az Európai Parlament égisze alatt a LUX-filmdíjak története azzal a céllal, hogy eljuttassa az európai filmeket az...

Tarolt a mozikban a Legendás állatok újabb epizódja

Tarolt az észak-amerikai mozikban a Harry Potter-varázsvilág újabb epizódja, a Legendás állatok - Grindelwald bűntettei, mely a nyitó...

Havazás és mínuszok - ez várhat ránk a héten

A hét elején az eső mellett havas eső, havazás is lehet, a hét második felében eső lesz a jellemző.

Ezek a férfiak bebizonyították, hogy nincs olyan, hogy nőies szakma

Ismerje meg egy született óvóbácsi, és egy férfi manikűrös történetét, aki előtt a körmök nyitottak ki egy új világot!

Sokaknak valószínűleg eszébe sem jut, hogy ezt a szakmát válasszák

Operatőr, sitebuilder és frontend fejlesztő. Három olyan szakma, ami a mai napig privilegizált a férfiak számára és ahol emiatt...

Marco Rossi: Taktikailag sokat fejlődtünk

A magyar válogatott győzelemmel zárta a Nemzetek Ligáját, a csoportunkból feljutó Finnországot kaptuk el itthon.

Így árt a számítógépes munka a szemnek - ismerd fel a figyelmeztető jeleket!

Észrevetted, hogy már fél óra gépezés után is dörzsölgetni kell a szemedet, megfájdul a fejed, és elkezdesz könnyezni? Ezek mind a...

Ég és száraz a szemed munka közben? - Ez a megoldás a problémádra

Ma már szinte mindenki több órát tölt a napjából azzal, hogy monitorokat és telefonkijelzőket néz. Ezt nem nagyon kerülhetjük el,...

0

Sport

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Az angolok kiejtették a horvátokat a B osztályba

A hazaiak az utolsó negyedórában fordítottak a Nemzetek Ligájában.

Nemzetek Ligája-zárás a finnek ellen és kézilabda-dömping a tévében

Minden más csak dísz lesz a durva vasárnapi sportműsorban.

Üzent hatalmas balesete után fiatal autóversenyző lány

Sophia Flörsch Makaóban a gerincét törte, de a körülményekhez képest jól van.

Vidal már le is lécelhet Barcelonából

Arturo Vidal a nyáron érkezett Barcelonába, nyilván azzal a szándékkal, hogy sokat fog játszani. Nem így lett, úgyhogy már másfelé kacsintgat.

Federer után Djokovicot is legyőzte, ő a világbajnok

Alexander Zverev nyerte a férfi teniszezők világbajnokságát.

Szalai nem hagyhatta, hogy fázzon a kisfiú: a magyar-finn legjobb képei

Marco Rossi csapata két győzelemmel zárta a 2018-as évet.

Nemzetek Ligája: Anglia csoportgyőztes, kiestek a vb-döntős horvátok

Harry Kane vezérletével nagy fordítást mutattak be az angolok.

0

Bulvár

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Le akarta kevertetni vendégét Bochkor az adás közben

Bochkor Gábor ebben a műsorban is hozza magával kritikus, provokatív stílusát és természetesen az elmúlt hét legérdekesebb híreit. 4 vendég, 5 nézőpont: szórakoztató beszélgetés az ország legjobb arcaival, ahol kiderül, ők hogyan látják a világot. #Bochkor ma este 20:10-kor az ATV-n.

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Caramel felesége, Szilágy Szilvi visszatért 7 hónap után - Első fotó kislányukról, Szofiról a betegség óta

Szilágyi Szilvi hosszú hallgatás után Instagramon adott hírt kislánya állapotáról

Magyar József megölte a feleségét és megbűnhődik érte

Óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban szombaton Hobo és Vidnyánszky Attila darabját.

Az, hogy mikor fekszel le aludni, sokat elárul rólad

Nem mindegy, hogy éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy: mindkettőt más jellemzi, és most megtudhatod, rád mi igaz!

blogmorzsák

Ritkán látott képek az 1965-ös New York-i áramszünetről

A svájci fotós képei közel negyven évig egy dobozban hevertek, csak 2004-ben kerültek elő.

Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Miként jelent meg Fenyő János lapjában, az, hogy sokkal több pénzt vittek ki a Postabankból, mint ahogy azt bevallották?

Amitől úgy fél tőle a kormány, mint ördög a tömjénfüsttől

Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kor­mánynak persze még ez sem tetszene.

Szuperhős-bohóckodás helyett a valóság

Kemény borítós, durva nyelvezetű neo-noir képregény, a Marvel és a Netflix Jessica Jones-sorozatának ihletője.

Nyílt levél az oktatási államtitkárhoz

Tényleg azt gondolja, hogy azok a pedagógusok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják?

Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

Elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv.

A férfi agy és a női agy

Csak az elmúlt évtizedekben kezdhettük megfigyelni az agyunkat működés közben.

5 érdekesség Kossuth Lajosról

Történelmünk egyik legkiemelke­dőbb alakjának életútjában sok érdekesség bújik meg. Ezek kö­zül ötről talán nem is olvastál.

Gördülő elegancia: Avions Voisin C28 Cabriolet

A zseniális műszaki megoldáso­kat a legszebb karosszériafor­mák­kal ötvözték. A C28 típusból csupán négy darab készült.

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

A Black Friday pszichológiája

Egy kis önismeret, egy kis önura­lom és utána indulhat a buli.

Ezért ne hagyd soha a mobilod éjszaka a töltőn

Mindenki így csinálja, pedig sok keserűséget meg lehetne spó­rol­ni vele. Tippek, trükkök, mítoszok.

0


0