Ezt olvasta már?

0

A nyugdíjkalkulátor segítségével megtudhatjuk, mennyi nyugdíjunk lesz

Életünk egy pontján mindannyian elgondolkozunk vajon mennyi is lesz a nyugdíjunk, mivel számolhatunk. Hogy alakul a havi bevételünk, tudunk-e félretenni, mire is lesz pontosan elég a nyugdíjunk?


hirdetés

A legfontosabb kérdés, elég lesz a nyugdíjunk ahhoz, hogy kényelmesen eléldegéljünk, jusson mindenre és egy ledolgozott élet után ne kelljen nélkülöznünk, hanem csak élvezni a nyugdíjas éveket. Ebben segít nekünk a nyugdíjkalkulátor, ami pontosan kiszámolja a születési évünk és jelenlegi nettó fizetésünk alapján, hogy a 65. életévünket követően, mennyi is lesz az állami nyugdíjunk. Ez a kalkuláció tájékoztató jellegű, de nagyjából 90%-os pontossággal megmondja a várható nyugdíjunk összegét, valamint kiszámolja, hogy mennyi az a havi összeg, amit érdemes lenne a nyugdíjig félretennünk megtakarítás címen. Illetve még segítséget is ad, hogy hogyan lehetne egy magasabb nyugdíjra is szert tenni. Egy próbát mindenképpen megér, hogy tisztán lássunk és annak fényében dönthessünk majd a távoli vagy a közelebbi jövőnkről.

A mai fiatal generációnak már mindenképpen érdemes alternatív nyugdíjmegtakarítási megoldásokban gondolkodnia. Én a negyvenes éveim elején járok, és bizony sokat hallom a szüleimtől, hogy félre kell tenni, mindenképpen gondolni kell a jövőre. Habár nekik mindig volt munkájuk és számolhattak is egy viszonylag korrekt nyugdíjjal, már sokan az ő generációjuk közül is bebiztosították magukat az állami nyugdíj mellett az önkéntes nyugdíjpénztárral vagy nyugdíj előtakarékossági számlával (NYESZ-szel), illetve nyugdíjbiztosítással. Jelenleg ma Magyarországon, hivatalosan ebből a három nyugdíj megtakarításból választhat bárki, aki úgy dönt, hogy gondoskodni szeretne a jövőjéről, biztosra akar menni a nyugdíjas éveit illetően. Ez a három lehetőség igen sok mindenben különböző, egy dolog viszont közös mindegyikben: adójóváírás jár mindhárom után.

Mielőtt egy kicsit megnéznénk közelebbről is a megtakarítási lehetőségeket, érdemes azon is elgondolkozni, hogy valami konkrét célra akarunk-e gyűjteni, egy hobbira vagy utazásra. Vagy a már megszokott kényelmes életünket szeretnénk élni, ugyanazon az életszínvonalon. A közvetlen környezetemben több külföldi nyugdíjas is van, családon belül is, így rálátásom nyílik az ő életszínvonalukra. És meg kell mondjam az életstílusuk nagyon nagyban különbözik az itthoni nyugdíjas élettől. Ennek legfőbb oka a mentalitáson kívül az, hogy van pénzük. Így megengedhetnek maguknak évi minimum egy nagyobb utazást külföldre, hobbikat, úgymint például golfozni, vagy étterembe járni, különböző club-okat látogatni és nem utolsó sorban a családot, gyerekeket, unokákat támogatni.

Ez a fajta életmód ma már itthon sem elérhetetlen, csak időben gondoskodni kell a megfelelő anyagi fedezettről, ami olyan biztonságos hátteret ad majd idős korunkra, hogy soha egy percre se kelljen aggódni a hónap vége miatt, sőt!

Hadd mutassam be a saját példámon keresztül, hogyan is működik a nyugdíjkalkulátor. Mint azt feljebb említettem semmi más nem kell hozzá, csak a születési évünk, illetve a nettó keresetünk. Klikkeljünk az alábbi linkre: nyugdíjkalkulátor és indulhat is a számítás. Tegyük fel, hogy a születési évem 1979, míg a nettó fizetésem mondjuk 280,000 Ft, majd a rendszer szinte a másodperc töredéke alatt ki is számolja, hogy a nyugdíjam várhatóan 214,000 Ft lesz, ami 65,000 Ft-al kevesebb, mint a jelenlegi fizetésem. A nyugdíjkalkulátor nem csak a jövőbeni nyugdíjunkat számolja ki nekünk, de máris felhívja a figyelmünket, hogy tennünk kell valamit, ahhoz, hogy a már megszokott életszínvonalat biztosítani tudjuk majd saját magunk számára. A kalkuláció eredményeként rögtön javaslatokat is kapunk arra nézve, hogy hogyan is tudunk félretenni, milyen nyugdíjbiztosítást érdemes kötnünk. Ma már teljesen normális, hogy biztosítást kötünk az autónkra, az otthonunkra vagy ha nyaralni megyünk. Miért is ne lehetne a nyugdíjbiztosítással az idős korunkról gondoskodni?

De mi is az a nyugdíjbiztosítás? Egy nemzetközi vagy hazai biztosítóval kötött életbiztosítási szerződés, melynek lejártakor, vagyis, ha elmúltál 65 éves, az állami nyugdíjad kiegészül a nyugdíjbiztosítás során megtakarított összegeddel. 65 éves korodig meg szépen gyűlik a havonta befizetett pénzed. Ma Magyarországon 12 biztosító számtalan ajánlatából lehet választani. A legújabb felmérések szerint ma kis hazánkban már több mint négyszázezer ember választotta a nyugdíjbiztosítást azért, hogy megfelelően gondoskodhasson a jövőjéről. Sokan még mindig összekeverik a nyugdíjbiztosítást a magánnyugdíjpénztárral és ezért félnek belevágni. Pedig a kettő nem ugyanaz, a nyugdíjbiztosítás során megtakarított összeget biztosan nem veszíthetjük el. A típustól függ, hogy milyen összeget vehetünk majd a későbbiekben kézhez, vagyis, hogy a garantált kamatú vagy a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás mellett döntünk-e. Ebből a két típusból lehet választani. Ha biztosra akarunk menni az elsőre szerződjünk le, míg ha szeretünk kockáztatni, akkor válasszuk a befektetéssel kombinált nyugdíjbiztosítást.

Az első típus, mint ahogy a neve is elárulja, garantált kamatot biztosít. Azért is kicsi a kockázat ennél a fajta nyugdíjbiztosításnál, mert már a szerződéskötéskor is nagyjából ismert az az összeg, ami majd rendelkezésünkre fog állni a szerződés lejártakor a fix kamat fényében. És mivel a biztosító megígérte ezt az összeget, vagyis garantálta részünkre, nem fogja kockáztatni a pénzünket. Az viszont előfordulhat, hogy sikerült jobban megforgatniuk a pénzünket, így az extra hozamot hoz.

A második típushoz nagyobb pénzügyi tudásra van szükség, de ezzel együtt a hozam is nagyobb lehet, attól függően, hogy milyen eszközalapot választottál a pénzednek és ezzel a befektetési lehetőségek is nagyobbak.

Azonban mindkét esetben egyformán hosszútávra érdemes elköteleződni, nem pedig néhány évre. Ez nagyon fontos eleme a nyugdíjbiztosításnak, viszont könnyedén el is bizonytalaníthat minket szándékunkban, hiszen értelemszerűen honnan tudhatnánk, hogy a következő tíz-húsz vagy harminc évben képesek leszünk-e havonta befizetni a számlánkra. Ezt a döntést ösztönzi a rendszer az alábbi megoldásokkal:

- A szerződés elején számítani lehet a nagyobb költségek levonására, vagyis az elején nehezebb lesz, de a rendszer azt feltételezi, hogy kiszállni sem akarunk majd, hiszen a pénzünk ezután kezd majd csak gyarapodni.

- Kitartásunk eredményeként hűség bónuszt kapunk, a levont költségekből egyre többet kapunk vissza.

- A tizedik év után adómentessé válik a hozam.

- Az egyik legnagyobb előnye a nyugdíjbiztosításnak, hogy lehetőségünk van visszakapni az éves befizetéseid húsz százalékát.


A havonta befizetett összeg meghatározásánál jól gondoljuk át, mi az az összeg, amit biztosan minden hónapban ki tudunk adni. Ez egy nagyon fontos lépés, mert, ha túl alacsony az összeg, akkor az nem jelent majd nagy segítséget a nyugdíjas éveinkre. Éppen ezért a biztosítók megszabnak egy minimum összeget, ami alá nem lehet menni. Azt, hogy milyen időközönként fizetjük majd, pedig teljesen rajtunk múlik. Havonta, negyedévente netán félévente vagy egy évben csak egyszer, a mi döntésünk. Mint ahogy az is, hogy időben elkezdünk-e gondoskodni a nyugdíjas éveinkről.

Vegyük kezünkbe a saját sorsunkat és teremtsünk magunknak a jelenben egy biztos jövőt.0
0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

Közel kétharmadával magasabb az igény a szakmunkásokra a tavalyi évhez képest

A tavalyi évhez képest idén 61 százalékkal nőtt a szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések száma; Vas,...

Csak a tegnapi napon 7 tornádóról érkezett jelentés Észak-Olaszországban

Legalább 7 tornádót jelentettek a viharvadászok és a lakosság a Pó-síkságon szeptember 19-én délután.

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta

Túlhalászat, a bolygó melegedése, környezetszennyezés, az élőhelyek pusztulása – ez a következmény.

Így lehet egy 45 éves nő egyszerre szexis és elegáns

Lenyűgöző estélyi ruhákból most sem volt hiány!

Egy magyar nő havi néhány ezer forinttal támogatta, ma már három kisboltja van egy kongói férfinak, aki évekig éhezett

Bodó Katalin közösségi gyűjtést is indított, amivel a tízfős család otthont tudott vásárolni, mert addig templomokban aludtak.

Igen ritka Mercedest törtek össze az M7-esen

Olyan Mercedesre futott rá hátulról egy Audi az M7-es autópályán, amelynek csak a fényezése 3 millió forintba kerül.

Milák Kristóf még szokja az új légkört és új edzőjét

Az olimpiai bajnok úszó szerint idő kell, hogy emberileg és szakmailag is megszokják egymást.

Kivégezték az összes madarat 2001-ben egy elmélet szerint - de akkor mégis, hogy repdesnek felletünk?

Az elmélet erre kapásból választ is ad. A válasz pedig pofonegyszerű és logikus.

Magyarország is bejelentkezett a 2025-ös Eb-re

Az Mkosz szeretne társrendező lenni.

Beszakadtak a tőzsdék, az amerikai indexek is mínuszban zártak

Az ázsiai tőzsdéken kifejezetten gyengén indult a hét, a nyitva tartó piacok közül a hongkongi tőzsde több mint 3 százalékot esett,...

BKK - Változik a jegyek és a bérletek kinézete

Változik a jegyek és a bérletek kinézete.

Segíteni próbáltak a hajléktalannak – nem tudták, hogy a vesztükbe rohannak

Életfogytiglani fegyházbüntetés várhat arra a hajléktalanra, aki a vád szerint két embert megölt, két másikat pedig súlyosan...

Sport

Ezek voltak az utolsó szavai a lovas-balesetben meghalt magyar zsokélánynak

A 21 éves Jeles Eszter 13 napig küzdött az életéért, végül a szervezete feladta a harcot.

Messi összeveszett az edzőjével, már a pályán is hisztizik - videó

Az argentin világsztár rosszul játszott, lecserélték. Nem tetszett neki.

Létszámleépítésre készül a Manchester United - Hét játékos távozhat

Alaposan átalakulhat a keret Manchester vörös felén.

Utolsó perces dráma a zöld-fehérek és az újonc meccsén – videó

Hiába fordítottak a hazaiak, a 97. percben betaláltak a vendégek és módosult a pontok eloszlása.

Elkapta a koronavírust, kórházba került az olimpiai bajnok úszó

Koronavírus miatt kórházba került Madi Wilson ausztrál úszónő.

A PSG edzője beszélt Lionel Messi hisztijéről

A hatszoros aranylabdás sztár nehezen viselte, hogy a honfitársa lecserélte a Lyon ellen.

Meg kell műteni a tokiói olimpia magyar hősét

A nyári ötkarikás játékokon elszakadt térdszalaggal lett negyedik a kardozó.

Ancelotti is látja a legnagyobb problémát, fel is hívta rá a figyelmet

A Real Madrid sokáig vesztésre állt a Valencia otthonában, ám a hajrában megrázta magát és fordítani tudott, végül pedig 2–1-re győzött.

Remeklő Szoboszlai, nagyon ideges Dárdai - hat magyar játszott a hétvégén a Bundesligában

A Köln-Lipcse meccs a szezon eddigi legfordulatosabb találkozóinak egyike volt, miközben a Hertha is elmozdult a veszélyes zónából.

Csak a bőrdzsekije védte meg a halálos késszúrásoktól Kobe Bryant legnagyobb ellenfelét

A Boston Celtics legendás kosarasának élete egy hajszálon múlt, de a Hírességek Csarnokába frissen beválasztott Paul Pierce később mégis NBA-bajnoki címet tudott nyerni a csapatával.

Verseny közben gázolták el a magyar ultramaratonistát, Szőnyi Ferencet

Szőnyi Ferenc, az 57 éves magyar ultramaratonista Mexikóban, Manuel Doblado közelében haladt, amikor egy zárt pályán egy gépjármű elgázolta, amely aztán segítség nyújtás nélkül továbbhaladt. Szőnyi zúzódáso

„Ronaldo legalább annyi problémát okoz Solskjaernek, mint amennyi megoldást nyújt”

Jamie Carragher szerint nem Ronaldo lesz a kulcs a bajnoki cím megnyeréséhez.

Bulvár

Ezek voltak az utolsó szavai a lovas-balesetben meghalt magyar zsokélánynak

A 21 éves Jeles Eszter 13 napig küzdött az életéért, végül a szervezete feladta a harcot.

SPAR vezér: Tíz milliárdot vitt ki Magyarországról a tulajdonos, ám ennek a háromszorosát fektette be itthon 

Az élelmiszer-iparban, ami igazán problémát jelent Magyarországon, az az, hogy sok helyen a felhasznált gyártási technológiák már roppant mód elavultak. Ezért nehéz bizonyos szegmensekben jó magyar beszállítót ta

Müller Attila műsorvezetőként lett ismert - Most egy tanyán él, és tyúkokat tart

Müller Attila és felesége Dunaharaszti mellett, az erdő szélén vásárolt tanyát.

„Feldúlt, hogy milyen sokan voltak a villamoson, és rajtam kívül mégsem segített a néninek senki” – A szemtanú...

Vajon miért segítünk egy bajba jutott ismeretlen embernek? Vagy miért nem segítünk? Kerekes Anna járt utána a kérdésnek:

Ma elhajítják a politikai bombát a parlamentben

Elindul a forró ősz, az Országgyűlés kétnapos üléssel kezdi meg őszi ülésszakát.

Ő Rákóczi Feri ritkán látott felesége: a rádiós 14 éve imádja Judithot

Rákóczi Feri és Judith közös fotóit gyűjtöttük egy csokorba.

Váratlan döntés: mentőautóra cseréli a mikrofont a magyar műsorvezető

Az ismert magyar rádiós műsorvezető, Péter Petra úgy döntött, új szakmát tanul és mentőápoló képesítést szerezve csatlakozik az Országos Mentőszolgálathoz.

Súlyos balesetet szenvedett Dobrev Klára is: nem veszélytelen a lovassport

Tragikus baleset után elhunyt a mindössze 22 éves Jeles Eszter zsoké, aki tizenhárom napig küzdött az életéért, de végül szervezete feladta. A lovasportok, noha nagyon jó hatással vannak az ember egészségére, mind

Gyurcsány Ferenc éktelen haragra gerjedt Orbán Viktorral szemben

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök felszólalása után arról beszélt, ha egy kormány nem a haza sorsával foglalkozik, hanem az általa teremtett démonokkal küzd, akkor ez az ország romlásnak indul.

blogmorzsák

90 éves lett Mészáros Márta

Kossuth-díjas filmrendező, aki a női rendezők közül elsőként kapta meg a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, az 1975-ös Örökbefogadásért.

Lucifer’s Friend: Egy asztalnál az ördöggel

Okkult ízvilág, fantasztikus virtuózok és a Uriah Heep énekese a 70-es évek egyik legjobb albumán.

Ritkán látott képek a Mai Manó Ház táncosnőiről

Díjnyertes óceánfotók, angol dokumentumfilm készült egy elfeledett magyarról. Válogatás a múlt hét fotós híreiből.

Az emoji-k „elszigetelődése”

A gyűlöletre mosollyal is lehet válaszolni! – mint amire a karaktereket eleve kitalálták.

Terhelési kérdések

Magyarul: akkor is volt adatforgalom, terhelés, mikor szavazás már nem is volt!

Már kiszámolhatod, hogyan csökkentheted a környezeti terhelést

Nem könnyű feladat leadni 100 kilót, ugyanakkor nem is lehetetlen.

Így jógázd ki magad a depresszióból

A krónikus prosztatagyulladás nem csupán fizikailag terheli meg a betegeket.

Palvin Barbi amazonként?

Merőben szokatlan szettben és koncepcióban láthatjuk Palvin Barbit.

Mit képviselnek a képviselők?

Miben gondolnak mást a politikáról az ellenzéki pártok vezetői és képvseilőjelöltjei?

Ennyire félnek a Várban?

Elindulása után egyből elakadt az ellenzéki előválasztás.

4 parfüm, amit mindenképp ismerned kell!

Őszi illatra vágynál? Parfümajánló férfiakra hangolva.

A pesterzsébeti hurok

A legutolsó komoly fejlesztés a térségben a 3-as metró átadása volt, azóta csak hanyatlás van.

0


0