Ezt olvasta már?

0

A pécsi Volvo-gate a bíróságon folytatódik

Titokzatos offshore cég thaiföldi bankszámlája, 900 ezer euróval kitömött táska fél Európán végigcipelve - változatos úton-módon próbálták eltüntetni, lenyelni a pénzt a pécsi Tüke buszos, Volvo-gate néven elhíresült ügy most megvádolt szereplői.


hirdetés

A korrupciós botrányban már fideszes képviselők nevei is felbukkannak.

Kedden lesz az előkészítő tárgyalás - erősítette meg a Napi.hu információját Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője, aki történetesen az ügy bírája is. A Baranya megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt emelt vádat három személlyel szemben, akik több mint 600 millió forintos kárt okoztak a pécsi buszbeszerzés kapcsán.

Kétszeresen is bajba kerültek a buszos cégek

 

A szövevényes történet egyetlen bő mondatban is összefoglalható. "Egy kis, üzleti és baráti kapcsolatban álló befolyásos kör eléri, hogy a tisztán közpénzből és hitelből tervezett pécsi buszbeszerzésre a szükségesnél jóval több pénzt fizessen ki a Tüke Busz Zrt. (azaz a kellőnél jóval több hitelt vegyen fel), és megszervezik azt is, hogy a valós, tényleges költségeken felüli részhez hogyan juthatnak hozzá problémamentesen" - olvasható a Szabad Pécs 2019-ben megjelent oknyomozó riportsorozatában.

 

Többet fizettek, mint amennyit az eladó kért

 

Számokra lefordítva: a Volvo holland leányvállalata 115 használt, nyolcéves buszért 2,9 milliárd forintot kért. A magyar vevő pedig nemhogy lealkudta volna, éppen ellenkezőleg, feltornázta az árat. Végül 3,5 milliárd forintot ajánlott és fizetett ki - egy közvetítő közbeiktatásával. A különbséget, a 603 millió forintot kéri számon most az ügyészség. Ennek jó része azonban kézen-közön eltűnt.

 

Sokat utazott az euró

 

A közpénz eltüntetésére tett kísérletek krimibe illő részleteket rejtenek. Figyelemre méltó a másodrendű vádlott karrierje: Csengő András holland-magyar kettős állampolgár, Hollandia tiszteletbeli konzulja, a Pécsi Sörgyár egykori igazgatója. Csengő Pécsről leruccant Szerbiába, ahol egy bankfiókban a számlájáról felvett készpénzben 1,6 millió eurót. Ebből 700 ezer euró sorsáról nem tudni, viszont 900 ezer eurót (ez több mint 300 millió forintnak felel meg) a táskájába tett, autóba ült, és végighajtott vele fél Európán, Szerbiából Hollandiába. Feltehetően a legkevésbé sem izgatta, hogy temérdek pénzt cipel magával, amivel esetleg lebukhat a határon, tiszteletbeli konzulként diplomata rendszámú autója megfelelő védettséget biztosított.

 

Hollandiában pedig az első bankfiókban befizette, majd számlájáról elutalta a 900 ezer eurót. Csakhogy hiba csúszott a számításba, a pénz nem érkezett meg a címzetthez. Amikor reklamált, az ügyintéző udvariasan megkérte: fáradjon vissza, mert technikai hiba történt, s újabb aláírásokra van szükség. A bankfiókban azonban banktisztviselők helyett rendőrnyomozók várták. Pénzmosás volt a gyanú, ami be is igazolódott.

 

Régi történet

 

A Tüke Busz Zrt., azaz a pécsi tömegközlekedési vállalat még 2015-ben szánta el magát arra, hogy a hollandiai Breda városának kiselejtezett buszaival felfrissítse járműparkját. Az, hogy ezt az üzletet jókora felárral kötötték, a politikusok meg lefölözték a hasznot, makacs pletykaként tartotta magát Pécs városában, a helyi sajtó is nemegyszer foglalkozott a sajátos tranzakcióval.

 

Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy nyomozást indítson a rendőrség. Egy holland bankban kellett megbuknia ahhoz a vélhető magyar futárnak ahhoz, hogy végre beinduljon a gépezet. Az ennek hatásra indított hazai nyomozás több mint három évig tartott, majd az ügyészség tavaly júniusban emelt vádat. Októberben pedig megtartották a bíróságon az első előkészítő tárgyalást. A várakozásokkal ellentétben a Kaposvári Törvényszéken, mert Páva Zsolt felesége bíró a Pécsi Törvényszéken, s ha a volt pécsi polgármestert is beidézik, abban az esetben összeférhetetlenség foroghat fenn.

 

Eltérő védekezési stratégiát választottak a vádlottak

 

Tavaly októberben az első előkészítő tárgyaláson a vádlottak eltérő védekezési stratégiát választottak. A III. rendű vádlott, P. Endre magyar-amerikai állampolgár elfogadta az ügyészség ajánlatát, a két év felfüggesztett börtönt. A thaiföldi bankszámlával elkövetett pénzmosásnál enyhítő körülmény volt, hogy a kár megtérült, a 172 millió forintot visszafizette. Ellenben az I. és II. rendű vádlottra öt-öt év letöltendő börtönt kért az ügyészség. Csengő András II. rendű vádlott be sem ment a bíróság épületébe, előtte demonstrált, a magával hozott búvárruhára mutogatva. Azt hajtogatta, hogy koncepciós per folyik ellene, a búvárruhával a klasszikus Tanú című filmre utalt.

 

Az I. rendű vádlott, Paiger István, aki a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójaként a nevét, pontosabban az aláírását adta a szerződéshez, tagadta a vádat, nem vallotta magát bűnösnek. A magányos tettes verzióját eddig sem nagyon hitték a pécsiek, és a volt vezér most borított. Írásban benyújtott vallomásának lényege, hogy ő egyáltalán nem volt döntési helyzetben, más döntött helyette, ő csak aláírt a társaság vezetőjeként, amikor erre kérték.

 

Bánki Erik országgyűlési képviselő (a Fidesz dél-dunántúli regionális igazgatója) és Csizi Péter volt pécsi alpolgármester neve is szóba került az első előkészítő tárgyaláson. Lapunk utolérte Bodnár Imrét, Paiger István védőügyvédjét. Szavai szerint köti az ügyvédi titoktartás, de annyit azért elárult, hogy a bizonyítási eljárás során kéri majd többek között Bánki Erik és Csizi Péter idézését, mert, finoman szólva, nem teljesen tisztázott a szerepük ebben az ügyben. Valamint egyes repülőjáratok utaslistáját is kikéretné, hogy bebizonyosodjon, a politikusok közül ki járt a kérdéses időben Hollandiában, holott hivatalosan ott semmi dolga nem lett volna.

 

Vadócz Attila bíró, a Kaposvári Törvényszék szóvivője válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk tőle, hogy a II. rendű vádlottat, Csengő Andrást elővezetik a keddi, ismételt előkészítő tárgyalásra, ha a rendőrök nem találják, akkor körözést adnak ki ellene. Ha később sem kerülne elő, az sem fogja hátráltatni a büntetőeljárást, úgy számol, márciusban, áprilisban megkezdődhet a rendes tárgyalás. Bár a rendőrség nem hallgatta meg a politikusokat, és az ügyészség sem volt kíváncsi rájuk, ez még nem zárja ki, azaz elvileg nincs akadálya, hogy ügyvédi kérésre a bíróság beidézze őket.

napi.hu0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0

hírek innen, onnan

Sportolni karanténban?

Még tart a tél, a konditermek zárva, a sportklubokba is csak leigazolt versenyzők járhatnak, kell ennél több érv, hogy ne menj sportolni?...

MI-koncepciók az államigazgatásban

A Belügyminisztérium Sajtófogadó Termének előterében zártkörű, interaktív kiállításon mutatták be a minisztérium mesterséges...

A légszennyezés a látásunkra is rossz hatással van

Fokozza a visszafordíthatatlan látásromlás kockázatát!

?Megírta, megálmodta a temetését sokszor, sokféleképpen? ? Archív felvételeken Ady Endre utolsó útja

Több mint 100 éves felvételek kerültek elő a költőfejedelem gyászszertartásáról.

Hatalmas pofont kapott a Kúriától Karácsony Gergely

A Kúria elrendelte annak a fővárosi önkormányzati rendeletnek az ideiglenes alkalmazási tilalmát, amely megkövetelte, hogy az ingyenesen...

Közös vállalatot indít a Mészáros Csoport és a Stadler

Szándéknyilatkozatot írt alá a svájci központú Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport egy közös vegyesvállalat létrehozásáról ?...

Top 14 ? Ezek a legjobb ételek idősebb korban ? 2.rész

Mit együnk, hogy egészségesek maradjunk? Az egészséges öregedéshez kellenek a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és a minden fontos...

Új nemzetközi útvonalat indít Zalaegerszegről a Dachser

A közelmúltban a vállalat tovább bővítette szolgáltatási körét, így a Liegl&Dachser további közvetlen járatokat indít zalaegerszegi...

Kamu gáz- és villanyszámlás levelekkel próbálkoznak, ne dőljön be

Csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia Zrt.) nevében, a gáz- vagy villanyszámlára hivatkozva, félrevezető e-maileket küldenek, és...

Meghökkentő példa a munkahelyek megmentésére, itthon is kipróbálják?

Az osztrák főváros külön céget alapított, hogy segítségével tőkeinjekciót adhasson a koronavírus-járvány miatt válságba került...

Bill Gates a mikrochipes konteókról: meg vagyok döbbenve

Megdöbbenését fejezte ki Bill Gates, a Microsoft társalapítója egy interjúban amiatt, hogy milyen sok "eszement és gonosz"...

Sport

A Hertha-szurkolók üzentek a visszatérő Dárdai Pálnak - képek

A másfél év után visszatérő magyar szakember mosolyogva tartott edzést a berlini csapatnak.

Halál a sportcsarnok építésén: alvállalkozó alvállalkozója, képzetlen munkások, leomló főfal ? Tragédiához vez...

Meghalt egy munkás a tihanyi sportcsarnok építkezésén. Az ügyészség most vádat emelt az építésvezető és egy vállalkozó ellen.

Dárdai Pál éhes aligátorokkal találkozott első edzésén a Herthánál

Szerinte a játékosai sokkal jobb állapotban vannak, mint, amire számított.

Halálos fenyegetések miatt rendőrök védik a horrorbukást okozó kerékpárost

Fabio Jakobsen súlyosan megsérült és kómába is került az általa okozott balesetben.

Nem irreális célkitűzés a világbajnoki cím férfi kéziválogatott kapitánya szerint

Magyarország szerdán este Franciaország ellen játszik az elődöntőbe kerülésért.

Nem engedték be Ausztráliába a kétszeres olimpiai bajnok teniszezőt

A világranglista harmadik helyén álló Dominic Thiemnek az edzője nélkül kell felkészülnie az Australian Openre.

A négy közé jutás a tét kéziseinknek a vébén: a válogatott kapusa bravúrt remél

Kairó ? Hatalmas lehetőség kapujában a férfikézilabda-válogatott, Franciaország ellen harcolná ki a négy közé jutást a magyar csapat holnap (M4, 20.30) az egyiptomi világbajnokságon.

13 órás vajúdás után született meg Kozma Dominik kisfia: az úszó elárulta, milyen apának lenni

Budapest ? Élete talán legnehezebb órái után érte a lehető legnagyobb boldogság világbajnoki és Eb-bronzérmes úszónkat, Kozma Dominikot (29).

Ibrahimovic negatív hős lett a rangadón, az Inter jutott az Olasz Kupa-elődöntőbe - videó

A svéd hiába szerzett vezetést, végül kiállították, Eriksen pedig a 97. percben kiejtette a Milant.

Dárdai azt hitte, 20 aligátorral találkozik a Hertha edzésén

Csodás üzenetet is kapott a szurkolóktól.

Dárdai Pál megtartotta első edzését a Hertha focistáinak - fotók

A magyar tréner csapata szombaton Frankfurtban játszik a német bajnokságban.

Nem kegyelmezett. A Barca sztárfocistáját győzte le a FIFA-ban a Blikk újságírójának fia

Budapest ? A fiammal madarat lehet fogatni hétfő este óta, legyőzte ugyanis virtuális fociban Ansu Fatit (18), a spanyol Barcelona szupertehetségét.

Bulvár

Meg vannak számlálva az RTL Klub napjai? A TV2 már a tenyerét dörzsöli

Végül a TV2-nek csak sikerül letaszítani a trónról az RTL Klubot? A nézettségi adatok érdekes dolgokat mutatnak.

A rovar, ami évente 1 millió embert öl meg

2019. június 18-án éjszaka az amerikai haditengerészeti támaszponton, a kubai Guantanamo-öbölben egy behatoló csapdába esett.

Nincs mese, a magyar kormány így terjeszti be a Facebook-törvényt

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ellenőrizhető működést szeretnének elérni a nagy tech cégekkel szemben.

Hatalmas siker: ez a magyar gyógyszer hatásos a koronavírus ellen

Jól vizsgázott az a magyar fejlesztésű gyógyszer, amelyet a koronavírus-járvány ellen készülnek bevetni.

Visszatér a tél, nagyon hideg jön

Szerdán hajnalban akár -13 fok is lehet, és napközben sem lesz +5 foknál melegebb.

Engedélyezték az egyik leghatékonyabb koronavírus elleni készítményt Magyarországon

Magyarország Európában elsőként alkalmazhatja a bamlanivimab nevű gyógyszert, ami a brit mutáns ellen is hatásos. Összesen 6236 ampulla érkezik belőle.

Megvenné a Fidesz a fiatalokat, 150 milliárd az ár

Orbán kétségbeesve próbálja megnyerni a fiatalok szimpátiáját, mert ma már se nem fiatal, se nem demokrata a Fidesz.  

18+ Szexi vagy nevetséges? Csipke bugyik pasiknak

Mit szólnál, ha párod egyszer ilyenben bújna melléd?

blogmorzsák

Változatos tengeri őshüllők Villányból

200 millió évvel ezelőtt furcsábbnál furcsább, vízi életmódhoz alkalmazkodott hüllők éltek itt.

A szexuális vonzalom 8 árulkodó jele

Így derítsd ki, hogy a szexuális vonzalom kölcsönös és valódi.

Egy tízéves olasz kislány halt bele a TikTok-on terjedő kihívásba

Az kislány a “blackout” kihívásban vett részt, a húga talált rá a fürdőszobájukban.

A magyar fűszerpaprika

A magyar konyha sokak fejében egyenlő a fűszerpaprikával, de miért is?

Nem szeretik a túlórázókat Dániában

A Föld legboldogabb emberei nem dolgozzák halálra magukat.

Mit tegyél, hogy kutyád szeressen autóval utazni?

Miért fontos, hogy kutyádat ne csak az orvoshoz vidd autóval? Arany Cynthia tréner válaszol.

Arra indul be az algoritmus, ha valaki előhúz egy fegyvert

Ha a rendszer felismeri a szándékot, a mesterséges intelligencia életeket menthet.

A megfelelő sport nem csak az alakodnak tesz jót!

Mozgás közben boldogsághormon termelődik, így lelki egyensúlyodat, jókedvedet is megőrizheted.

A repülőgép-anya­hajók fejlesztésének kalandos története

Hogyan és miért húztak el az oro­szok és az angolok mellett a japánok és az amerikaiak?

Orbán elengedi 2022-őt?

A hívek csalást kiáltanának, de a politikai hatalom elveszítése nem járna együtt a gazdasági hatalom elveszítésével.

A NER-polip csápjai a legkisebb településeken is

A NER polipjának csápjai az uni­ós támogatások mértékének nö­vekedésével arányosan nyúltak egyre kisebb települések felé.

Megalázó kiszolgáltatottság

Az egészségügyben dolgozók semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy mi lesz velük.

0


0