Ezt olvasta már?


A pécsi Volvo-gate a bíróságon folytatódik

Titokzatos offshore cég thaiföldi bankszámlája, 900 ezer euróval kitömött táska fél Európán végigcipelve - változatos úton-módon próbálták eltüntetni, lenyelni a pénzt a pécsi Tüke buszos, Volvo-gate néven elhíresült ügy most megvádolt szereplői.


hirdetés

A korrupciós botrányban már fideszes képviselők nevei is felbukkannak.

Kedden lesz az előkészítő tárgyalás - erősítette meg a Napi.hu információját Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője, aki történetesen az ügy bírája is. A Baranya megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt emelt vádat három személlyel szemben, akik több mint 600 millió forintos kárt okoztak a pécsi buszbeszerzés kapcsán.

Kétszeresen is bajba kerültek a buszos cégek

 

A szövevényes történet egyetlen bő mondatban is összefoglalható. "Egy kis, üzleti és baráti kapcsolatban álló befolyásos kör eléri, hogy a tisztán közpénzből és hitelből tervezett pécsi buszbeszerzésre a szükségesnél jóval több pénzt fizessen ki a Tüke Busz Zrt. (azaz a kellőnél jóval több hitelt vegyen fel), és megszervezik azt is, hogy a valós, tényleges költségeken felüli részhez hogyan juthatnak hozzá problémamentesen" - olvasható a Szabad Pécs 2019-ben megjelent oknyomozó riportsorozatában.

 

Többet fizettek, mint amennyit az eladó kért

 

Számokra lefordítva: a Volvo holland leányvállalata 115 használt, nyolcéves buszért 2,9 milliárd forintot kért. A magyar vevő pedig nemhogy lealkudta volna, éppen ellenkezőleg, feltornázta az árat. Végül 3,5 milliárd forintot ajánlott és fizetett ki - egy közvetítő közbeiktatásával. A különbséget, a 603 millió forintot kéri számon most az ügyészség. Ennek jó része azonban kézen-közön eltűnt.

 

Sokat utazott az euró

 

A közpénz eltüntetésére tett kísérletek krimibe illő részleteket rejtenek. Figyelemre méltó a másodrendű vádlott karrierje: Csengő András holland-magyar kettős állampolgár, Hollandia tiszteletbeli konzulja, a Pécsi Sörgyár egykori igazgatója. Csengő Pécsről leruccant Szerbiába, ahol egy bankfiókban a számlájáról felvett készpénzben 1,6 millió eurót. Ebből 700 ezer euró sorsáról nem tudni, viszont 900 ezer eurót (ez több mint 300 millió forintnak felel meg) a táskájába tett, autóba ült, és végighajtott vele fél Európán, Szerbiából Hollandiába. Feltehetően a legkevésbé sem izgatta, hogy temérdek pénzt cipel magával, amivel esetleg lebukhat a határon, tiszteletbeli konzulként diplomata rendszámú autója megfelelő védettséget biztosított.

 

Hollandiában pedig az első bankfiókban befizette, majd számlájáról elutalta a 900 ezer eurót. Csakhogy hiba csúszott a számításba, a pénz nem érkezett meg a címzetthez. Amikor reklamált, az ügyintéző udvariasan megkérte: fáradjon vissza, mert technikai hiba történt, s újabb aláírásokra van szükség. A bankfiókban azonban banktisztviselők helyett rendőrnyomozók várták. Pénzmosás volt a gyanú, ami be is igazolódott.

 

Régi történet

 

A Tüke Busz Zrt., azaz a pécsi tömegközlekedési vállalat még 2015-ben szánta el magát arra, hogy a hollandiai Breda városának kiselejtezett buszaival felfrissítse járműparkját. Az, hogy ezt az üzletet jókora felárral kötötték, a politikusok meg lefölözték a hasznot, makacs pletykaként tartotta magát Pécs városában, a helyi sajtó is nemegyszer foglalkozott a sajátos tranzakcióval.

 

Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy nyomozást indítson a rendőrség. Egy holland bankban kellett megbuknia ahhoz a vélhető magyar futárnak ahhoz, hogy végre beinduljon a gépezet. Az ennek hatásra indított hazai nyomozás több mint három évig tartott, majd az ügyészség tavaly júniusban emelt vádat. Októberben pedig megtartották a bíróságon az első előkészítő tárgyalást. A várakozásokkal ellentétben a Kaposvári Törvényszéken, mert Páva Zsolt felesége bíró a Pécsi Törvényszéken, s ha a volt pécsi polgármestert is beidézik, abban az esetben összeférhetetlenség foroghat fenn.

 

Eltérő védekezési stratégiát választottak a vádlottak

 

Tavaly októberben az első előkészítő tárgyaláson a vádlottak eltérő védekezési stratégiát választottak. A III. rendű vádlott, P. Endre magyar-amerikai állampolgár elfogadta az ügyészség ajánlatát, a két év felfüggesztett börtönt. A thaiföldi bankszámlával elkövetett pénzmosásnál enyhítő körülmény volt, hogy a kár megtérült, a 172 millió forintot visszafizette. Ellenben az I. és II. rendű vádlottra öt-öt év letöltendő börtönt kért az ügyészség. Csengő András II. rendű vádlott be sem ment a bíróság épületébe, előtte demonstrált, a magával hozott búvárruhára mutogatva. Azt hajtogatta, hogy koncepciós per folyik ellene, a búvárruhával a klasszikus Tanú című filmre utalt.

 

Az I. rendű vádlott, Paiger István, aki a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójaként a nevét, pontosabban az aláírását adta a szerződéshez, tagadta a vádat, nem vallotta magát bűnösnek. A magányos tettes verzióját eddig sem nagyon hitték a pécsiek, és a volt vezér most borított. Írásban benyújtott vallomásának lényege, hogy ő egyáltalán nem volt döntési helyzetben, más döntött helyette, ő csak aláírt a társaság vezetőjeként, amikor erre kérték.

 

Bánki Erik országgyűlési képviselő (a Fidesz dél-dunántúli regionális igazgatója) és Csizi Péter volt pécsi alpolgármester neve is szóba került az első előkészítő tárgyaláson. Lapunk utolérte Bodnár Imrét, Paiger István védőügyvédjét. Szavai szerint köti az ügyvédi titoktartás, de annyit azért elárult, hogy a bizonyítási eljárás során kéri majd többek között Bánki Erik és Csizi Péter idézését, mert, finoman szólva, nem teljesen tisztázott a szerepük ebben az ügyben. Valamint egyes repülőjáratok utaslistáját is kikéretné, hogy bebizonyosodjon, a politikusok közül ki járt a kérdéses időben Hollandiában, holott hivatalosan ott semmi dolga nem lett volna.

 

Vadócz Attila bíró, a Kaposvári Törvényszék szóvivője válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk tőle, hogy a II. rendű vádlottat, Csengő Andrást elővezetik a keddi, ismételt előkészítő tárgyalásra, ha a rendőrök nem találják, akkor körözést adnak ki ellene. Ha később sem kerülne elő, az sem fogja hátráltatni a büntetőeljárást, úgy számol, márciusban, áprilisban megkezdődhet a rendes tárgyalás. Bár a rendőrség nem hallgatta meg a politikusokat, és az ügyészség sem volt kíváncsi rájuk, ez még nem zárja ki, azaz elvileg nincs akadálya, hogy ügyvédi kérésre a bíróság beidézze őket.

napi.hu0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0

hírek innen, onnan

A kormányülés szünetében tartott tájékoztatót Novák Katalin

A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az...

Két nagy név is csatlakozott az elektromos versenysorozathoz

Az egyik csapat villanyautója már biztos, hogy ki fog lógni a sorból. A teljes anyag Két nagy név is csatlakozott az elektromos...

Új részleteket közölt Novák Katalin a 25 év alattiak adómentességéről

A kormányülés szünetében jelentkezett a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Idén sem maradunk minőségi Philips tévék nélkül

A TP Vision bemutatta a 2021-es Philips okostévéket, amik között a megszokott OLED és performance modellek mellett már helyet kaptak az első...

Már a magyar gyógyszertárakban is kapható az otthoni gyorsteszt

A svájci Biosynex termékével ujjbegyből vett vérből azonosíthatóak a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is.

Pánik az utasszállítón: pulzáló UFO követte a pakisztáni repülőjáratot

Öt napja, a pakisztáni Karacsi városa közelében, az óceán felett észlelték egy repülő utasai a gépüket követő UFO-t. Természetesen...

Soha nincs késő elkezdeni a tornát: rendszeres gyakorlással késleltethető az öregedés

A rendszeres testmozgás minden életkorban ajánlott, és ne feledjük, hogy sohasem késő elkezdeni. Segítségével javulhat az egészségi...

Komoly döntés született: egy skandináv ország újra korlátozza a beutazást

Szerdától Finnország területén korlátozzák a beutazást a koronavírus új variánsának terjedése miatt.

Öblítővel a vízkő ellen - tuti tipp

A zuhanyfülke falaira, legyenek akár műanyagból, akár üvegből, gyorsan lerakódik a vízkő, foltossá, homályossá téve azokat.

Vegye elő a régi blézert! Így viselheti

A kék farmerhez és a fehér pólóhoz hasonlóan a blézer is alapdarabja minden nő gardróbjának.

Novák Katalin: a fiatalok jövedelme jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet

A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az...

A vérükben van a siker: Kárpáti Rebeka öccse karrierjét egyengeti

A műsorvezető rendkívül büszke testvérére. Hogy miért, arról élő adásban mesélt!

Sport

A Hertha-szurkolók üzentek a visszatérő Dárdai Pálnak - képek

A másfél év után visszatérő magyar szakember mosolyogva tartott edzést a berlini csapatnak.

Halál a sportcsarnok építésén: alvállalkozó alvállalkozója, képzetlen munkások, leomló főfal ? Tragédiához vez...

Meghalt egy munkás a tihanyi sportcsarnok építkezésén. Az ügyészség most vádat emelt az építésvezető és egy vállalkozó ellen.

Dárdai Pál éhes aligátorokkal találkozott első edzésén a Herthánál

Szerinte a játékosai sokkal jobb állapotban vannak, mint, amire számított.

Halálos fenyegetések miatt rendőrök védik a horrorbukást okozó kerékpárost

Fabio Jakobsen súlyosan megsérült és kómába is került az általa okozott balesetben.

Nem engedték be Ausztráliába a kétszeres olimpiai bajnok teniszezőt

A világranglista harmadik helyén álló Dominic Thiemnek az edzője nélkül kell felkészülnie az Australian Openre.

A négy közé jutás a tét kéziseinknek a vébén: a válogatott kapusa bravúrt remél

Kairó ? Hatalmas lehetőség kapujában a férfikézilabda-válogatott, Franciaország ellen harcolná ki a négy közé jutást a magyar csapat holnap (M4, 20.30) az egyiptomi világbajnokságon.

13 órás vajúdás után született meg Kozma Dominik kisfia: az úszó elárulta, milyen apának lenni

Budapest ? Élete talán legnehezebb órái után érte a lehető legnagyobb boldogság világbajnoki és Eb-bronzérmes úszónkat, Kozma Dominikot (29).

Ibrahimovic negatív hős lett a rangadón, az Inter jutott az Olasz Kupa-elődöntőbe - videó

A svéd hiába szerzett vezetést, végül kiállították, Eriksen pedig a 97. percben kiejtette a Milant.

Dárdai azt hitte, 20 aligátorral találkozik a Hertha edzésén

Csodás üzenetet is kapott a szurkolóktól.

Nem kegyelmezett. A Barca sztárfocistáját győzte le a FIFA-ban a Blikk újságírójának fia

Budapest ? A fiammal madarat lehet fogatni hétfő este óta, legyőzte ugyanis virtuális fociban Ansu Fatit (18), a spanyol Barcelona szupertehetségét.

Már BL-helyen sincs a Liverpool

Most a West Ham United előzte meg Klopp csapatát.

Lékai Mátéval és Nagy Lászlóval debütál a 2022-es férfi kézi-Eb új médiafelülete

A magyar-szlovák közös rendezésű tornára hangol a Watch Games. See More.

Bulvár

Nincs mese, a magyar kormány így terjeszti be a Facebook-törvényt

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ellenőrizhető működést szeretnének elérni a nagy tech cégekkel szemben.

Hatalmas siker: ez a magyar gyógyszer hatásos a koronavírus ellen

Jól vizsgázott az a magyar fejlesztésű gyógyszer, amelyet a koronavírus-járvány ellen készülnek bevetni.

Engedélyezték az egyik leghatékonyabb koronavírus elleni készítményt Magyarországon

Magyarország Európában elsőként alkalmazhatja a bamlanivimab nevű gyógyszert, ami a brit mutáns ellen is hatásos. Összesen 6236 ampulla érkezik belőle.

Megvenné a Fidesz a fiatalokat, 150 milliárd az ár

Orbán kétségbeesve próbálja megnyerni a fiatalok szimpátiáját, mert ma már se nem fiatal, se nem demokrata a Fidesz.  

18+ Szexi vagy nevetséges? Csipke bugyik pasiknak

Mit szólnál, ha párod egyszer ilyenben bújna melléd?

5 étel, ami percek alatt rendbe rakja a vércukrodat

Ha gondjaid vannak a vércukroddal, biztos már most is nagyon odafigyelsz arra, hogy mit eszel. Az alábbi élelmiszerek természetes módon segíthetnek kordában tartani a vércukrodat, ezzel elősegítve egészséged megőrzé

A leghíresebb magyar sajt, ami az őrületbe kergetett mindenkit

Magyar sajt, büdös sajt, de nagyon finom.

Meghalt egy idős férfi, miután megkapta az oltást Szlovákiában

A 79 éves férfi több krónikus megbetegedésben is szenvedett, ezek voltak a halálának elsődleges okai, de az oltás mellékhatásaiként fellépő láz és elgyengülés is hozzájárult a halálához.

blogmorzsák

A szexuális vonzalom 8 árulkodó jele

Csak jó fej, vagy mást is akar tőlem? Az örök kérdés, amit sokszor rosszul válaszolunk meg. Honnan ismerhető fel az igazi vonzalom? Itt a 8 legárulkodóbb jel.

Tényleg félelmetes a mogyoróvaj?

Ne nevessük ki azt, akinek viccesnek tűnő fóbiája van! Ugyanúgy szorong, mint a többiek.

Egy tízéves olasz kislány halt bele a TikTok-on terjedő kihívásba

Az kislány a “blackout” kihívásban vett részt, a húga talált rá a fürdőszobájukban.

A magyar fűszerpaprika

A magyar konyha sokak fejében egyenlő a fűszerpaprikával, de miért is?

Nem szeretik a túlórázókat Dániában

A Föld legboldogabb emberei nem dolgozzák halálra magukat.

Mit tegyél, hogy kutyád szeressen autóval utazni?

Miért fontos, hogy kutyádat ne csak az orvoshoz vidd autóval? Arany Cynthia tréner válaszol.

Ezt látnod kell: zseniális távcső, a zsebedben is elfér

Kirándulóknak, városnézőknek kihagyhatatlan. Tudd meg az árkedvezmény igazi okát is!

Arra indul be az algoritmus, ha valaki előhúz egy fegyvert

Ha a rendszer felismeri a szándékot, a mesterséges intelligencia életeket menthet.

A repülőgép-anya­hajók fejlesztésének kalandos története

Hogyan és miért húztak el az oro­szok és az angolok mellett a japánok és az amerikaiak?

Orbán elengedi 2022-őt?

A hívek csalást kiáltanának, de a politikai hatalom elveszítése nem járna együtt a gazdasági hatalom elveszítésével.

A NER-polip csápjai a legkisebb településeken is

A NER polipjának csápjai az uni­ós támogatások mértékének nö­vekedésével arányosan nyúltak egyre kisebb települések felé.

Megalázó kiszolgáltatottság

Az egészségügyben dolgozók semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy mi lesz velük.

0


0