Ezt olvasta már?

0

A pécsi Zsolnay Negyed projektje nyerte a Média Építészeti Díját

A megépített házak közötti versenyben az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású revitalizációs projektjének számító pécsi Zsolnay Negyed nyerte csütörtökön a média 2012-es építészeti díját


hirdetés

Az MCXVI Építészműterem koordinálásával, a győztes terv pedig a XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környékének koncepciója lett, amelyet Marosi Miklós, Göcsei Sándor és Rabie Anisz készítettek.

A Média Építészeti Díjait csütörtökön késő este adták át a fővárosi Katona József Színházban.

A megépített épületek közötti versenyben pécsi Zsolnay Negyed koncepciója az Odoo-napház innovatív projektet, valamint az algyői Fehér Ignác Általános Iskola épületét előzte meg. A tervpályázaton győztes XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környékének koncepciója az Őriszentpéteren álló egykori gőzmalom épületét térségi információs központtá alakító koncepciót és a fertődi kastélyparkban álló, elhanyagolt lovardába álmodott kortárs koncertterem és zeneiskola tervét utasította maga mögé.

Az internetes szavazásokon a legjobb 10-10 pályamunka közül a közönség az epiteszforum.hu-n október 15. és 25. között választhatta ki a legjobb tervet, az index.hu-n pedig október 24-25-én a legjobb épületre lehetett voksolni.

Az építészfórumon szavazók a legjobb tervnek Báry Anikó és Varga Csaba FSH V.I.P. pavilon döntős pályázatát értékelték, az index szavazói pedig Mélázóhely az erdő mélyén - H lakóháza elnevezésű, Dévényi Tamás által megálmodott épületét tartották a legjobbnak.

Az est folyamán - a benevezett épületek tervezői között - két különdíj is kiosztásra került. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület idén második alkalommal jutalmazta a legjobb privát fejlesztést, amelynek ebben az évben a Kecskeméti versenyuszoda - élményfürdő és szálloda bizonyult (tervezők: Mikó László, Fazakas Bálint és Kürtösi Péter).

A Holcim "Fenntartható építészetért" különdíjat idén először ítélték oda annak az építésznek, aki innovatív, fenntartható megoldásokat használt az általa tervezett épületben. Az elismerést a Bachmann és Bachmann Építésziroda vehette át a Science Building projektért, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) természettudományi oktatás, kutatás és innováció helyszínének kivitelezéséért.

Az ünnepségen a díjak kiosztás mellett 2007 óta hagyomány, hogy minden évben az est díszvendégeként egy olyan mestert köszöntenek, akitől sokan, sokat tanulhattak és akit a szakma nem csak nagyra becsül és elismer, hanem tisztel és szeret is. Idén ezért a 81 éves Borvendég Bélát köszöntötték születésnapja alkalmából, aki személyesen nem tudott részt venni az eseményen.

A Média Építészeti Díjára idén 47 épülettel és 77 tervvel pályáztak, ezek közül választotta ki a nemzetközi előzsűri - a cseh Jan Kratochvíl, a román Arpad Zachi, a lengyel Kazimierz Kwasek, a szlovén Maruša Zorec és a magyar Götz Eszter - a díjra esélyes hat épületet és öt tervet. A csütörtöki döntőbe került versenyzők közül az újságírókból álló zsűri pontozásai alapján választotta ki a nyerteseket.

A szakmai zsűriben Sümegi Noémi (Heti Válasz), Kántor Viola (HírTV), Ligeti Nagy Tamás (HVG Online), Földes András (index.hu), Zsiray-Rummer Zoltán (Magyar Hírlap), Devich Márton (MTI), Kovács Olivér (muemlekem.hu), Szalai Anna (Népszabadság), Csűrös Csanád (Portfólió.hu), Kövesdi Péter (Hír24) és Mohácsi Szilvia (Aranymetszés főszerkesztője, M1) foglalt helyet.







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0
0

hírek innen, onnan

Mégis milyen szavazás lesz június 9-én? Itt eligazodhat!

 Választási kisokos és EP-mandátumkalkulátor készült.

Matolcsy György örülhet Varga Mihály bejelentésének

Egyelőre nem nyújtják be az MNB-törvény módosítását, legkorábban szeptemberben lát erre lehetőségét a pénzügyminiszter.

Nem viszik a BYD-t a németek

Annak ellenére, hogy a 29 éve alapított BYD hazájában és több külföldi piacon komoly sikereket ért el, Németországban nehezen jut...

Szabadlábon van, tehát indul a választáson

Újszentivánon két éve Putnik Lázár polgármester letartóztatása miatt tartottak időközi választást. Most szeretne visszakerülni a...

Kiegyensúlyozott életmód – stresszmentes mindennapok édesanyaként?

Dolgozó, kisgyermekes édesanyaként, akinek ráadásul a sport is fontos szetrepet tölt be az életében, tudom, hogy nem könnyű folyamatosan...

Az alkoholizmus 3 stádiuma: hogyan kezdődik, és mikor muszáj orvoshoz fordulni?

Meddig számít veszélytelen iszogatásnak, és mikortól mondjuk azt, hogy ez már alkoholizmus? Utánajártunk az alkoholizmus 3 stádiumának!

Főzőversenyen esett össze egy férfi Hevesben, mentőhelikoptert riasztottak

Egy szabadnapos mentőápoló, valamint a szemtanúk segítették a férfi újraélesztését.

CSOK Plusz tartozáscsökkentés és jelzáloghitel-elengedés: dupla öröm a családoknak?

A családtámogatások általában kombinálhatóak egymással, de vannak olyan esetek, amikor nem vehető igénybe egyszerre minden kedvezmény....

Virág Barnabás: nincs hová sietni, az év második felében a kamatcsökkentés tere nagyon visszafogott lesz

A Monetáris Tanács 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, de Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint még...

Itt a narancs riasztás - A fél országban leszakadhat az ég

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes...

Nem a Szpartak fizette ki Sztankovics lelépési összegét - sajtóhír

Orosz sajtóhírek szerint nem a Szpartak Moszkva, hanem maga Dejan Sztankovics fizetett a Ferencvárosnak, hogy távozhasson.

Sport

Drámai vallomást tett a négy focista által megerőszakolt sportriporternő

Dermesztő dolgok történtek a Hilton hotel 407-es szobájában.

Arne Slot négy játékosra alapozná a Liverpool következő szezonját

A holland előzetes elképzelései szerint Szoboszlai Dominik nagy küzdelemre számíthat a csapatba kerülésért

Ferencváros-ETO: olyan történt, ami ebben a szezonban még nem

A címvédő és veretlenül alapszakaszgyőztes FTC-Telekom hétfőn hazai pályán 1-0-ra kikapott a kupagyőztes ETO FC Győrtől a női Simple Liga […] A Ferencváros-ETO: olyan történt, ami ebben a szezonban még nem beje

Először nyilatkozott kinevezése után a Liverpool új vezetőedzője

A Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool hétfőn kinevezte új vezetőedzőjét, a Feyenoordtól érkező Arne Slotot, aki a holland csapat honlapjának arról beszélt, hogy nehéz döntést kellett meghoznia.

Kiderült, ki az a négy Liverpool-játékos, aki kulcsember lesz az új edzőnél

Arne Slotot hétfőn mutatta be hivatalosan a Liverpool, az angol sajtó közben már arról ír, kik lehetnek az alapemberek az új menedzsernél.

Őrült első félidő, öt gól és botrányos zárás: az ETO óriásit lépett a feljutás felé a Vasas ellen

Az ETO FC Győr ugyan kétszer is hátrányba került, végül mégis 3-2-re legyőzte a vendég Vasast az NB II 33. […] A Őrült első félidő, öt gól és botrányos zárás: az ETO óriásit lépett a feljutás felé a Vas

Joan Laporta "felrobbantotta" a Barcelona öltözőjét is

Az elnök az utóbbi hetek viszonylagos nyugalmát dobta ki az ablakon

Kulcsemberét veszítette el Carlo Ancelotti

Újratervezés a BL-döntő előtt

A magyar válogatott karmestere a Benficához igazol

A 38-szoros válogatott játékos három idény után áll tovább jelenlegi együttesétől.

A Liverpool bejelentette Jürgen Klopp utódját

A Liverpool hivatalos honlapján jelentette be, hogy 2024. június 1-től a holland Arne Slot irányítja az együttest.

Kylian Mbappé hatalmas búcsúvacsorát rendezett, a PSG sértődött tulajdonosa nem ment el

A hírek szerint 250 fő ment el az eseményre, többek között barátok és csapattársak.

A Fradi edzőjelöltje üzent a Liverpool menedzserének

A Liverpool FC egykori sikeredzője, Rafa Benítez megfogalmazta, mi lehet a kulcsa annak, hogy Arne Slot győzelmekre vezesse a „vörösöket”.

0

Bulvár

Drámai vallomást tett a négy focista által megerőszakolt sportriporternő

Dermesztő dolgok történtek a Hilton hotel 407-es szobájában.

„Két gyermekemet vesztettem el a hajóbalesetben” – Egy testvérpár is meghalt a verőcei hajóbalesetben

Egy fiatal lány holttestét már megtalálták, a nagynéni azonban még reménykedik: szülei még nem azonosították, így teljes bizonyosságunk még nincs - mondta.

Pánik a kormányban? Nem fognak a Fidesz golyói Magyar Péteren

A Tisza Párt vezérével szemben eddig hatástalan a kormányzati propaganda.  

Mága Zoltán öccse Tiszabőn indul, a Fidesz korlátozott elmeállapotára hivatkozva gáncsolta volna jelöltségét

Névtelen bejelentő küldte el a polgármesterjelölt orvosi iratait a választási bizottságnak, majd a fideszes polgármester is a mentális állapotára hivatkozott a Kúria előtt.

Most kaptuk: újabb baleset történt Verőcénél

Az ütközésről a katasztrófavédelem számolt be.

Hatalmas meglepetés az befolyáslistán: Két hatalmas bukás és a Magyar Péter dilemma

Jelentősen átalakította az idei befolyáslistát a kegyelmi ügy, mivel két ismert politikus is – óriásit zuhanva - kiesett emiatt a Top50-ből. Az élmezőny ettől függetlenül stabil. Nem mellesleg Nagy Márton, Lázá

Bilirubin - Mit jelezhet a vérképben?

A bilirubin a vörösvértestek hemoglobin részének egyik bomlásterméke, a laborvizsgálat során a vérben mérhető bilirubin normálisan a vörösvértestek elöregedése és pusztulása során jelenik meg.

Budapestről vidékre költözött, ma több, mint 30 településre szállít környezettudatos menüket a vállalkozása

Manapság sokan döntenek úgy idehaza, hogy a vidéki életüket hátrahagyva Budapesten próbálnak szerencsét egy jobb munkalehetőség reményében.

Akkora király, hogy Orbán Viktor átültette miatta a fél nézőteret

Orbán Viktor annyira megörült Sallai Rolandnak, hogy átültette miatta a Felcsút pálya nézőterét. Fotó: Facebook/Orbán Viktor A miniszterelnök híresen nagy foci rajongó. Facebook-története szerint ma is épp a felc

A tested jelez: 5+1 biztos jel, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz

A szénhidrátoknak nincs túl jó hírnevük, pláne nem azok körében, akik diétáznak, de mégis nehéz ellenállni ezeknek...

blogmorzsák

A magyar honvédelem napja

A magyar honvédelem napján ünnepeljük, hogy 1849. május 21-én a Görgey vezette honvédsereg visszafoglalta Buda várát.

20+2 - ezek a hét legjobb kínai kütyüi

Ismét itt a 20+2 összeállítás, egy csomó remek akciós termékkel.

„Álmokat árulj, ne termékeket!”

Kitalálod, melyik ikon mondta?

0






0