Ezt olvasta már?

Mutatjuk a lehetséges törésvonalakat a jobboldali pécsi szövetségen belül!

A FIDESZ-KDNP-ÖPE szövetsége felfedte lapjait, már amennyiben a jelöltjeit tekintjük az őszi önkormányzati választások előtt. Ez azonban rengeteg kérdést felvet.

0

A pécsi önkormányzat igyekszik megoldani a gondokat

A tegnapi ülésén fogadta el a pécsi közgyűlés a tavalyi zárszámadást, döntöttek a Király utca igazi sétálóutcává alakításáról, de az is kiderült, mégis megvalósulhat a Búza téri kispiac.


hirdetés

 

 

Az ülés elején adták át az Év rendőre és az Év tűzoltója címet, előbbit Farkas Kornél János zászlós, utóbbit Bocz Gábor Ernő főtörzsőrmester kapta meg.

 

A Jobbik napirendre kívánta venni az EU-s bérunióról szóló előterjesztését, de ezt a többség nem támogatta.

 

A 2016-os zárszámadás tárgyalásakor (ezt a napirendet zavarták meg ismeretlen fiatalok) Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte, miért került be a reptér az értékesítendő körbe. Gulyás Emil (MSZP) szerint a költségvetés nincs rendben, és szerinte katasztrofális döntés, hogy a reptércég 75 százalékát el akarja adni az önkormányzat. A szocialista politikus szerint a városban minden rossz irányba változott, csak a fekvése és a klímája nem.

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) vissza is kérdezett: ezt ugye nem gondolja komolyan, mert abszurd felvetés lenne, elég például csak a kigyulladó vagy lerobbanó buszok helyett vásárolt járművekre, vagy az évtizedek óta kínzó Magasház-ügy megoldására gondolni. A polgármester egyébként Monty Python Brian élete című filmjének azon jelenetét javasolta megtekinteni Gulyásnak, ami arról szólt, hogy “mit is adtak nekünk a rómaiak?”

Kővári János (ÖPE) is sok helyen bírálta a zárszámadást, ugyanakkor azt is hozzátette, semmi joguk nincs azoknak éles kritikát megfogalmazni, akik korábban maguk is rosszul gazdálkodtak. Gyimesi Gábor (Jobbik) is kritizálta az előterjesztést, többek között a munkahelyteremtő beruházásokat hiányolta az uniós fejlesztésekből. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) azt közölte, a kormánnyal tárgyalnak a költségvetés ügyében, de nem csak most, hanem rendszeresen.

 

A reptér ügyében a polgármester elmondta, mindig is hangsúlyozták, ha van szakmai befektető, amely akár a magyar állam is lehet, nyitottak az eladási tárgyalásokra, ez most is így van. De ha el is adják, akkor is az a cél, hogy működjön a légikikötő. Páva Zsolt arra is rámutatott, az iparűzési adóból növekedett a város bevétele tavaly. A polgármester közölte, nem makulátlan a költségvetés, de a működés szabályszerű és törvényes. A közgyűlés végül a tavalyi zárszámadást elfogadta.

 

A gyalogosoké, a bicikliseké lesz a Király utca januártól

A közgyűlés döntött arról is, hogy a jövőben a Király utcába nem hajthatnak be az áruszállító teherkocsik. Gulyás Emil (MSZP) úgy fogalmazott, ez a rendelet szerinte hangulatromboló a belvárosra nézve, és nem jó érzést kelt a vállalkozók körében.

 

Keresztes László Lóránt (LMP) ellenben azt közölte, legfeljebb 70 métert kell megtenniük a vállalkozóknak, véleménye szerint a hátralevő időben januárig mindenképp fel kell készíteni a cégeket erre. A képviselő szerint a pezsgő, működő kerthelyiségek a fontosak, ebben segíthet is a teherkocsik kitiltása.

 

Kővári János (ÖPE) hangsúlyozta, egyáltalán nem ért egyet Gulyás Emillel, hogy a kocsival való megközelíthetőségre szüksége volna a belvárosnak, nem az a megoldás, hogy a Király utcába még délután is autók hajtanak be. Mint fogalmazott, lehet, hogy Gulyás Emil nem látott még ilyet, de sok városban megoldják másként az áruszállítást, a teherkocsik kizárása mellett is. A közgyűlés végül nagy többséggel fogadta el a javaslatot.

 

A jelek szerint mégis megépülhet a Búza téri kispiac. Még 2008-ban kötöttek szerződést egy magáncéggel, történtek fejlesztések is a környéken, de maga a “kiscsarnok” sem épült meg. A magáncég most jelentősen átalakult, és sikerült egy olyan egyezséget kötni, mely révén modernebb, nagyobb létesítményegyüttes jöhet létre, ráadásul határidővel.

 

Újabb naperőművek épülnek Pécsett

 

A közgyűlés emellett számos tervezett beruházásról, illetve azok átalakításáról döntött, így például a Füzes-dűlőbe tervezett naperőművekről. Ugyancsak határoztak a képviselők hét orvosi rendelő felújításáról, itt Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) megemlítette, több évtizedes adósságot törleszt most a város. Gulyás Emil szocialista képviselőnek címezve azt is hangsúlyozta, ha szerinte semmi jó nem történt a városban 2010 óta, akkor például ezt hogyan értékeli. Mint utalt rá, ilyen beruházásokra a szocialistáknak is lett volna módjuk, de nem tették meg.

 

Kunszt Márta (DK) az ebédszünet után azt kérdezte, mikor épülhet meg a Horvát Színház. Decsi István alpolgármester (Fidesz-KDNP) közölte, olyan pótmunkákra van szükség, amelyek őszre tolják a teátrum átadásának határidejét.

 

A közgyűlés délután határozott többek között egy pályázati módosításról, amely révén iparcsarnok épülhet a Déli Ipari Parkban, valamint döntöttek egy olyan pályázati változtatásról, mely a kertvárosi Nagy Imre út megújítását érinti.

pécsma0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Itt az okoscserép, ami rád mosolyog, ha rendesen öntözöd a virágaidat

A Mu Design kütyüje a világ egyik legégetőbb problémájára kínál megoldást: hogyan ne döglesszük ki a szobanövényeinket? Videó.

Negyven éve nem vágta le és mosta meg haját a férfi

A szomszédok hisznek a gyógyító erejében.

Javult a budapesti reptér megítélése

Az általános elégedettségi mutató a tavalyi 3,71 pontról 3,83 pontra emelkedett

A visegrádi országok elutasították migránsok szétosztásáról szóló nyilatkozatot

Az uniós belügyminiszterek találkozóján a V4-ek újabb csatát nyertek a bevándorláspárti erőkkel szemben

Veszélyben az USA-ba történő adattovábbítások érvényessége?

Az Európai Bíróság akár visszaható hatállyal semmisítheti meg az SCC-k, illetve az EU-USA Adatvédelmi Pajzs intézményét. Ha ez...

Kardffy Aisha: Máté mindig meglep valami finomsággal

Kardffy Aisha Kiskeróval való kapcsolatáról, a színházról, szüleiről és az alakjáról is mesélt a Story magazinnak.

Hasznos tippek a műanyagmentes takarításhoz, amikkel csak jól járhatsz

A Messzelátó Egyesület blogján összeszedte, mire érdemes odafigyelni.

Játékautomatába szorult egy kisfiú keze a tiszafüredi strandon

A rémült gyerek kezét végül a tűzoltók szabadították ki.

Intimitás parancsszóra? - Avagy két hét alatt pótolni ötvenet

A vicc az, hogy nálam épp az öregedés hozta a szétforgácsolódást. Mert sokkal, de sokkal több zsákot cipelek ma, és egyiket sem tudom...

Leesik az állad, ha megnézed Szandi és fia lélegzetelállító produkcióját

A hihetetlenül tehetséges énekesnő, most a levegőt hódította meg!

0

Sport

Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának

Az oroszok 17-12-re győzték le a magyar női vízilabda-válogatottat.

Amekkora tehetség Mbappé, annyira szép a csaja

Kylian Mbappé nem panaszkodhat az életére, 19 éves korára a világ egyik legdrágább játékosaként világbajnok lett, és ő lett a torna legjobb fiatalja. Azóta magasan ő a legértékesebb 21 év alatti focista. Ő lehet Messi és Ronaldo utódja és van egy kétszeres szépségkirálynő csaja.

Fantasztikus Ferencváros-továbbjutás a Bajnokok Ligájában

Idegenben, három gólt szerezve, kettős győzelemmel jutott tovább Szergej Rebrov csapata.

Óriási bravúrral védett panenkás tizenegyest a Fradi-kapus a BL-ben

Dibusz Dénes fontosat és hatalmasat védett Swierczok tizenegyesénél.

BL-selejtező - Őrült mérkőzést vív a Fradi Bulgáriában: már három gól esett, a Ludogorec tizenegyest is rontot...

Óriási a tét a Ferencváros számára Bulgáriában, a Ludogorec elleni BL-selejtező visszavágóján!

Cserejátékosai eladásával készítheti elő a Real Madrid a legújabb sztárigazolást

A Financial Fair Play miatt mindenképp meg kell válnia pár játékostól, Paul Pogba megszerzéséhez pedig a létszámfeletti sztárokból kell pénzt csinálni.

A szurkolók és a klub miatt csodálatos a Fradi bulgáriai győzelme

Ezt mondta az Origónak Szergej Rebrov. A kapus, Díbusz Dénes volt a hős Razgardban. Helyszíni riportok a meccs után.

Kiütötte Romániát a magyar válogatott

Ezzel csoportgyőztesként megy tovább a csapat a junior Eb-n.

70 km/h-s sebességnél ütközött a sprinter a néző okostelefonjával - videó

Akár nagyobb baleset is történhetett volna a Tour de France 11. szakaszának sprintbefutójakor.

A hajrában nyomta le az Arsenal a Bayern Münchent

Elkezdődött a nyár legszínvonalasabb felkészülési tornája, a Nemzetközi Bajnokok Kupája (ICC).

A Ludogorec lengyelje az edzője akarata ellenére rúgta el a büntetőt

Nagy szívességet tett ezzel a csatár a magyar bajnoknak, mivel kihagyta a tizenegyest.

0

Bulvár

Kizuhant egy szexelő pár a kilencedikről - a nő meghalt, a férfi visszament bulizni

A férfit a nő teste és a ház előtti bokrok fogták fel, így nem esett baja. Nagy buli volt fent, a pár állítólag az ablakpárkányon szeretkezett a zuhanás előtt.

Újabb kulcsfigura távozik a kormányzatból

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

Szolgálati idő vásárlása nyugdíjhoz: mikor lehet, mikor nem?

Milyen esetekben, ki vásárolhat nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt? Mekkora terhet jelent ez a szolgálati idő vásárlójának, előre, utólag vagy folyamatosan kell fizetni? Ismertetjük.

Eltűnhet 2040-re a rák és a cukorbetegség?

A világszerte zajló digitális transzformáció minden szektorra, így az egészségügyre is jelentős hatással lesz, amelynek hagyományos szereplői nem biztos, hogy készen állnak a változtatásra, azonban az új belépők és a fogyasztók által használt technológia kikényszeríti azt derül ki a Deloitte tanulmányából.

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

Ezt jelent valójában, ha álmodban szeretkezel

Erotikus álmaink nagyon gyakran szexuális vágyaink álombéli manifesztációi. Azonban a legtöbb szexuális tartalmú álomnak semmi köze nincs a szexhez, míg léteznek olyan álmok is, amik csak látszólag ártatlanok közben mégis a szexualitás áll a középpontjukban. De akkor mégis miről árulkodhat az, ha álmodban szexelsz? Erre keressük most a választ!

Figyelmeztetés jött a rendőrségtől - minden nyugdíjast érint

Az időskorúak sérelmére elkövetett cselekmények legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény. Az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, figyelmük könnyen elterelhető - hangzott el a rendőrség bűnmegelőzési előadásán.

A szexi új szintje: a bimbótakaró csík bikinifelső

Annak ellenére (vagy épp azért) elfogyott az árukészlet, hogy semmit nem takar és piszokdrága.

Rohamosan terjed ez az új rendszám a magyar autókon

Ezt kell tennie, hogy megkaphassa.

Rettenetes tragédia történt este Somogyban

Egy fiatal férfi az áldozat.

33 órát várt 130 utas étlen-szomjan a budapesti repülőtéren egy másfél napot késett gép miatt

A Korfura utazók között kisgyerekek és idősek voltak, ők jobb híján a földön aludtak, míg a felnőttek idegesen várták, hogy történjen valami - másfél napon keresztül.

blogmorzsák

Hitler és a nagy könyvsvindli

A Mein Kampfból csak Németországban 12 millió példányt adtak el. Nagy része után egy peták adót nem fizetett Hitler.

Mit csinál egy tanár nyáron?

Hálálkodik? Unatkozik? A gyerekek hiányoznak neki? Íme, egy átlagos általános iskolai tanár tipikus nyara.

„A kezemet simogatta, miközben a pasijával telefonált“

A legszebb szerelmek az egyetemi évek alatt szövődnek. És a legfájdalmasabbak is.

El fogok hízni az esküvő után?

A témával foglalkozó kutatások szerint jó eséllyel igen. De nézzünk a statisztikák mögé!

Az osztrák ember nem barátkozik idegennel?

„Arra készültünk, hogy az osztrákok negligálnak minket, aztán hamar lett pár helyi barátunk.“

Hogy kell lemondani egy hűségidős szerződést?

A ráutaló magatartás édeskevés, fontos a megfelelő időzítés is.

3,2 millió forint egyetlen fürt szőlőért? Igen!

Spoiler: ez is Japánban történt.

A világ legértékesebb márkái 2019-ben

A Forbes idén is elkészítette a világ 100 legértékesebb brandjét bemutató listáját az amerikai piaci jelenlét alapján.

Három család tragédiája

A márciusban lezuhant Boeing áldozatainak hozzátartozói nem pénzt, válaszokat akarnak.

Aludni zsidósan

A vallásjog az élet minden területére kiterjed.

Esterházy, a kultúrateremtő

Esterházy elhelyezte, tényezővé és láthatóvá tette Magyar­országot Európa térképen.

Szinte ingyen Új-Zélandon

A házőrzés elsőre nem hangzik nagyon vonzó dolognak, ám egyre divatosabb például Új-Zélandon és nem véletlenül.

0


0