Ezt olvasta már?

0

A pécsi önkormányzat igyekszik megoldani a gondokat

A tegnapi ülésén fogadta el a pécsi közgyűlés a tavalyi zárszámadást, döntöttek a Király utca igazi sétálóutcává alakításáról, de az is kiderült, mégis megvalósulhat a Búza téri kispiac.


hirdetés

 

 

Az ülés elején adták át az Év rendőre és az Év tűzoltója címet, előbbit Farkas Kornél János zászlós, utóbbit Bocz Gábor Ernő főtörzsőrmester kapta meg.

 

A Jobbik napirendre kívánta venni az EU-s bérunióról szóló előterjesztését, de ezt a többség nem támogatta.

 

A 2016-os zárszámadás tárgyalásakor (ezt a napirendet zavarták meg ismeretlen fiatalok) Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte, miért került be a reptér az értékesítendő körbe. Gulyás Emil (MSZP) szerint a költségvetés nincs rendben, és szerinte katasztrofális döntés, hogy a reptércég 75 százalékát el akarja adni az önkormányzat. A szocialista politikus szerint a városban minden rossz irányba változott, csak a fekvése és a klímája nem.

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) vissza is kérdezett: ezt ugye nem gondolja komolyan, mert abszurd felvetés lenne, elég például csak a kigyulladó vagy lerobbanó buszok helyett vásárolt járművekre, vagy az évtizedek óta kínzó Magasház-ügy megoldására gondolni. A polgármester egyébként Monty Python Brian élete című filmjének azon jelenetét javasolta megtekinteni Gulyásnak, ami arról szólt, hogy “mit is adtak nekünk a rómaiak?”

Kővári János (ÖPE) is sok helyen bírálta a zárszámadást, ugyanakkor azt is hozzátette, semmi joguk nincs azoknak éles kritikát megfogalmazni, akik korábban maguk is rosszul gazdálkodtak. Gyimesi Gábor (Jobbik) is kritizálta az előterjesztést, többek között a munkahelyteremtő beruházásokat hiányolta az uniós fejlesztésekből. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) azt közölte, a kormánnyal tárgyalnak a költségvetés ügyében, de nem csak most, hanem rendszeresen.

 

A reptér ügyében a polgármester elmondta, mindig is hangsúlyozták, ha van szakmai befektető, amely akár a magyar állam is lehet, nyitottak az eladási tárgyalásokra, ez most is így van. De ha el is adják, akkor is az a cél, hogy működjön a légikikötő. Páva Zsolt arra is rámutatott, az iparűzési adóból növekedett a város bevétele tavaly. A polgármester közölte, nem makulátlan a költségvetés, de a működés szabályszerű és törvényes. A közgyűlés végül a tavalyi zárszámadást elfogadta.

 

A gyalogosoké, a bicikliseké lesz a Király utca januártól

A közgyűlés döntött arról is, hogy a jövőben a Király utcába nem hajthatnak be az áruszállító teherkocsik. Gulyás Emil (MSZP) úgy fogalmazott, ez a rendelet szerinte hangulatromboló a belvárosra nézve, és nem jó érzést kelt a vállalkozók körében.

 

Keresztes László Lóránt (LMP) ellenben azt közölte, legfeljebb 70 métert kell megtenniük a vállalkozóknak, véleménye szerint a hátralevő időben januárig mindenképp fel kell készíteni a cégeket erre. A képviselő szerint a pezsgő, működő kerthelyiségek a fontosak, ebben segíthet is a teherkocsik kitiltása.

 

Kővári János (ÖPE) hangsúlyozta, egyáltalán nem ért egyet Gulyás Emillel, hogy a kocsival való megközelíthetőségre szüksége volna a belvárosnak, nem az a megoldás, hogy a Király utcába még délután is autók hajtanak be. Mint fogalmazott, lehet, hogy Gulyás Emil nem látott még ilyet, de sok városban megoldják másként az áruszállítást, a teherkocsik kizárása mellett is. A közgyűlés végül nagy többséggel fogadta el a javaslatot.

 

A jelek szerint mégis megépülhet a Búza téri kispiac. Még 2008-ban kötöttek szerződést egy magáncéggel, történtek fejlesztések is a környéken, de maga a “kiscsarnok” sem épült meg. A magáncég most jelentősen átalakult, és sikerült egy olyan egyezséget kötni, mely révén modernebb, nagyobb létesítményegyüttes jöhet létre, ráadásul határidővel.

 

Újabb naperőművek épülnek Pécsett

 

A közgyűlés emellett számos tervezett beruházásról, illetve azok átalakításáról döntött, így például a Füzes-dűlőbe tervezett naperőművekről. Ugyancsak határoztak a képviselők hét orvosi rendelő felújításáról, itt Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) megemlítette, több évtizedes adósságot törleszt most a város. Gulyás Emil szocialista képviselőnek címezve azt is hangsúlyozta, ha szerinte semmi jó nem történt a városban 2010 óta, akkor például ezt hogyan értékeli. Mint utalt rá, ilyen beruházásokra a szocialistáknak is lett volna módjuk, de nem tették meg.

 

Kunszt Márta (DK) az ebédszünet után azt kérdezte, mikor épülhet meg a Horvát Színház. Decsi István alpolgármester (Fidesz-KDNP) közölte, olyan pótmunkákra van szükség, amelyek őszre tolják a teátrum átadásának határidejét.

 

A közgyűlés délután határozott többek között egy pályázati módosításról, amely révén iparcsarnok épülhet a Déli Ipari Parkban, valamint döntöttek egy olyan pályázati változtatásról, mely a kertvárosi Nagy Imre út megújítását érinti.

pécsma0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Vadonatúj jelenetek az Aquaman végső előzetesében.

Nem spórolták ki az Aquaman utolsó traileréből az új jeleneteket: még több akció, még több sztori és még erősebb látvány....

Még mindig itt vagyunk: 8 tény, amit nem tudtál a filmről

Már csak hetek kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Ted Geoghegan filmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 8 izgalmas tényt...

A legjobb 2018-as horrorfilmek

Bár a horrorok számát tekintve nem lehet panasz az idei évre, sajnos így is akadt jópár kiváló darab, ami nem jutott el hazai mozikba, de...

Sikeres négy év van Kiskunfélegyháza mögött

Célunk 2020-ra megteremteni annak a lehetőségét, hogy az elmúlt időszakban külföldön vagy vidéken máshol munkát vállalt félegyháziak...

Gyanús jobbikos pénzek nyomában a hatóság

Szerdán meghallgatja a Jobbik zavaros pénzügyeivel kapcsolatban az ügyben feljelentést tevő Szabó Balázst és Tényi Istvánt a Nemzeti...

Szép eredmény a K&H Bankcsoportnál

A K&H Bankcsoport 2018 első háromnegyed évében 45,1 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, 40 százalékkal többet az egy...

524 milliárd forinttal nőtt a háztartások vagyona

A háztartások nettó pénzügyi megtakarítása (finanszírozási képessége) a harmadik negyedévben 524 milliárd forintot, a negyedéves GDP...

Lövöldözés volt egy chicagói kórháznál

Többen megsérültek, köztük egy rendőr is.

Férfi tenisz-világranglista - A világbajnok Zverev egy helyet javított

A vasárnap világbajnoki címet nyert német Alexander Zverev egy helyet előrelépve a negyedik a férfi teniszezők legfrissebb...

Ókori erotikus freskót tártak fel Pompejiben

Egy gazdag kereskedő hálószobájának falát díszíthette a freskó.

Nemzetek Ligája - Rossi: a játékosok átérezték az utolsó két meccs fontosságát

A magyar labdarúgó-válogatott játékosai átérezték az utolsó két mérkőzés fontosságát.

0

Sport

Vágóhídra küldte a magyar válogatottat saját szövetségi kapitánya

Kommentár nélkül idézzük fel azt a történetet, amikor Rátgéber László nem utazott el az oroszok elleni kosármeccsre.

Két és fél év után újra van válogatott labdarúgó-csapata Magyarországnak

Ehhez Marco Rossi munkája kellett, meg a játékosoké, akik az önbecsülésükért hajtottak. Meccs utáni nyilatkozatok.

Meccset nyert a világ leggyengébb futballcsapata

Három gólt rúgva verték meg jóval magasabban jegyzett ellenfelüket.

Felakasztotta magát a fiatal labdarúgó

Öngyilkos lett egy 19 éves olasz futballista, Fabiano Colinucci.

Kettővel vezetett, végül hárommal kikapott a világ egyik legjobb válogatottja

Belgium az év egyik legváratlanabb eredményét hozó meccsén 52-re kikapott Svájctól a Nemzetek Ligájában, mindezt úgy, hogy 17 perc után kettővel vezetett.

Jókora összeget úszott össze Hosszú Katinka, a bajnokok bajnoka

Szingapúr Két magyar olimpiai aranyérem állami jutalmát meghaladó összeget úszott össze idén a világkupa-sorozatban Hosszú Katinka (29). A 2016-os riói ötkarikás játékokon háromszor is a dobogó legfelső fokára állt kiválóságnak az esztendő eleje ugyan ráment amerikai férjével és edzőjével, Shane Tusuppal (30) történt szakítására, ám nyártól az új trénerével, Petrov Árpáddal (35) ismét remekel. Európa-bajnok lett, a vk-szériában pedig összesen 254 200 dollárt (72 millió forintot) keresett.

Guardiola tette tönkre a német válogatottat?

Hans-Peter Briegel ezzel a merész kijelentéssel állt elő.

Guardiola a felelős a német válogatott gyalázatos szerepléséért

Ezt nem mi mondjuk, hanem egy korábbi válogatott futballista.

Nehéz pillanatok várnak Marco Rossira, ha ez valóban megtörténik - Márpedig ő szinte biztos benne

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott játékosai átérezték az utolsó két Nemzetek Ligája-mérkőzés fontosságát.

A döntő sem ment el botrány nélkül a szellentéses dartsversenyen

Ezúttal nem egy békegalamb, hanem a győztes bicskanyitogató viselkedése volt az ok.

Öngyilkos lett egy 19 éves olasz futballista

Senki nem tudja, hogy mi vezetett a tragédiához.

0

Bulvár

Gyorséttermi dolgozók rántják le a leplet, mit ne rendelj náluk

Hébe-hóba mindannyian elcsábulunk a gyorsétteremi kosztnak, még akkor is, ha fejben tudjuk, hogy ezeken a helyeken egyetlen étel sem olyan tökéletes, mint a reklámfotókon.

Olyat tett az osztrák kancellár Soros Györggyel, mint amire Orbán soha nem lenne képes

Vasárnap este fogadta hivatalában Soros Györgyöt Sebastian Kurz osztrák kancellár. A találkozó kiemelt témája a CEU Bécsbe költözése volt. A Soros által alapított egyetemet egy éve próbálja elűzni Magyarországról a kormány, mostanra úgy fest, sikerrel: október végén az egyetem vezetése december elsejéig adott határidőt a magyar kormánynak, hogy aláírják azt az együttműködési megállapítást, ami garantálhatná az egyetem további működését Budapesten. A kormány azonban a saját maga által szabott feltételeket nem hajlandó betartani, így olyan helyzetbe hozták az egyetemet, hogy költözniük kell. Nem meglepő módon Ausztria pedig kapva kap az alkalmon, hogy a közép-kelet-európai régió egyik legmagasabban jegyzett, rengeteg kutatási forrást és erős nemzetközi kutatói hálózatot fenntartó...

Váratlan bejelentést tett a beteg Sas József

Képtelen a színpad nélkül meglenni a legendás humorista, aki a betegsége ellenére komoly döntést hozott.

DIGI- vagy UPC Direct-előfizető? Lesz dolga

Újra kell hangolnia a tévékészülékeiket.

40 éve vették, de fogalmuk sem volt, hogy felbecsülhetetlen értékű

A műkincsek Indiana Jonesa bukkant a nyomára.

Vágóhídra küldte a magyar válogatottat saját szövetségi kapitánya

Kommentár nélkül idézzük fel azt a történetet, amikor Rátgéber László nem utazott el az oroszok elleni kosármeccsre.

Putyin tőrbe csalhatta Orbánt - a Fehér Házat el is lehet felejteni

A Gruevszki-ügy valószerű forgatókönyve, hogy a menekülést nem kizárólag a magyar titkosszolgálat szervezte, hanem bizony Moszkva lehetett a művelet karmestere fehérorosz és szerb segédlettel. A Kreml pedig aztán a szaftos részletek kiszivárogtatásával ráhúzhatta a vizes lepedőt Orbánra, hiszen nyugati alternatívái bezáródásával így még inkább ráutalt lehet Moszkvára. Káncz Csaba jegyzete.

10 vécé, amitől garantáltan összecsinálod magad

Mielőtt iszol egy pohár csapvizet vagy kimész pisilni, mindenképp olvasd el ezt a cikket. Szemléletformáló erejű lesz, ígérjük!

Meg is ölheted vele a madarakat a kertben: ezt soha ne tedd az etetőbe

Ha ezeket az ételeket teszed a madáretetőbe, akár meg is mérgezheted vele a kerted lakóit.

Soha ne ülj keresztbe tett lábbal - ígérd meg.

Amúgy sem egészséges, de sportolóként még inkább nem ajánlott.

Húzós pillanatok a ValóVilág fürdőjében: Nem tudom így bugyiban, b*szd meg, rendesen leborotválni - videó

VV Vivi és Reni megpróbált bugyiban szőrteleníteni, ami nehezebbnek bizonyult, mint azt gondolták.

Ez okozhatta a tüzet a DK irodájában

Elképzelhető, hogy egy szagelszívó miatt gyulladt ki annak a Teréz körúti irodaháznak a teteje, amelyben a Demokratikus Koalíció központja is volt. Gréczy Zsolt azt mondta híradónknak, még nem tudták felmérni az anyagi károkat, de gyakorlatilag mindenük odaveszett. Közben az MSZP és a Liberálisok is felajánlották a Demokratikus Koalíciónak, hogy ameddig nem találnak jobb megoldást, nyugodtan dolgozzanak az ő irodáikban.

blogmorzsák

Gyakorlati tanácsok londoni utazáshoz

Olcsó londoni repülőjegyhez, olcsó transzfer. Hasznos tanácsok a Stansted és a Luton repülőterekről.

Macron ajánlata visszautasíthatatlan

Értetlenkedik a világ: miért csempésztek Magyarországra egy köztörvényes bűnözőt?

Az eltanult Soros modell?

Tanulságok a populizmus világából.

Elon Musk vízen jár?!

A 2018-as „Elon Musk a világ shortosai ellen” című sorozatot végignézve hihetetlennek tűnik, de Elon Musk jelen pillanatban nyerésre áll.

Titkos hotelszobák kizárólag szupergazdagoknak

Egyes luxushotelekben olyan privát szobák vannak, amelyekről az átlagember még csak nem is tud.

Botrány a Corvinuson

Lánczi gyógyszere elgurult, Pavlik sorszámozná a diákokat.

Bizarr megoldások a kutyaszájszagra

Rágógumi, pofaszőrnyírás, fogkrém – csak néhány azon bizarr megoldás közül, amelyet a kutyások vetnek be kedvencük szájszaga ellen.

Hogyan szabaduljunk meg az ételmolyoktól? Egyetlen módszer van

Az ételmoly hamar beveszi magát mindenhova, ráadásul nem csak az ételekben tanyázik.

Van két videóm, jutyuber vagyok

A nagypofájú jutyuber, Radics tá­vozott tegnap a villából, melyet láthatóan igen nehezen viselt kétnapos villaszerelme, Vivi.

A Gruevszki-ügy jelentősége 4 pontban

Az esetből világosan látjuk Orbán saját hatalmának korlátairól alkotott képzeteit.

Ahol imádják a magyarokat

Albánia Európa egyik legkülön­le­gesebb helye - vajon milyennek látja egy évek óta ott élő és egy először odalátogató magyar?

Magyar divat a kifutókon

Magyar tervezők impozáns kollekciói az ősz legnagyobb divateseményein.

0


0