Ezt olvasta már?

0

A plakátkampány háború Pécsett

Legyen szó óriásplakátról, kicsi plakátról, szórólapról vagy matricáról, a politikai pártok a kampányidőszakban - és azt megelőzően - egy újfajta hadviselést folytatnak a közterek szintjén, amely csatornán az emberek véleményének befolyásolásáért zajlik a harc. Bemutatjuk a pécsi plakátkampányt.


hirdetés

A cikkben bemutatom a pécsi politikai plakátok "háborúját" egy másfajta hadviselést és csatornát, amely egyre inkább mindennapjaink részét képezi. Ezekkel a plakátokkal, matricákkal és szórólapokkal találkozunk a buszmegállokban, az utak mentén és az utcákban. Lassan már mindenhova kinyújtja kezét a választások előtti kampány.

A politikai hadviselés a magyar pártok között teljesen új irányt vett, a FIDESZ által kezdeményezett erőteljes plakátkampánnyal, amelyet még a migráns kérdés kapcsán indítottak el. Erre érkeztek később egyfajta reflexióként a Jobbik és a viccpárt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén erőteljes plakátjai, amely révén kialakult egyfajta nyílt hadviselés a különböző pártok plakátjai között, amelyek valamilyen véleményt és befolyásoló erőt szerettek volna közvetíteni ezen a csatornán keresztül.

Azonban valamilyen szinten ez a fajta csatorna, az emberek véleményének befolyásolására nem új, hiszen már a II. világháború alatt is propaganda eszközként használták a nyilvános plakátokat. A propaganda plakátok és a pártok egyes politikai kommunikációjának plakátvetületei között több hasonlóság van mint azt gondolnánk, hiszen üzenetük és kivitelezésük rendkívül erőteljes.

Magyar plakát a II. világháborúból

Vagy tekintsük meg ezt a II. világháborúból származó propaganda plakátot, amely ijesztően hasonlít a migrációról szóló kormány plakátokra, amelynek üzenet szinte ugyanez volt: Magyarország (és Európa) veszélyben van.

Csak a fizikai ellenállás helyett a mostani plakátok a döntés erejére helyezték a hangsúlyt.

Azonban a kampányidőszakban ez a komoly plakátháború enyhülni látszott, inkább informatív jellegű, pártjelölteket bemutató kisebb plakátok vették át a helyüket. Az egyes választókerületekben (Baranyában 4-ből, Pécs 1-es és 2-es választókörzetre van osztva) mikroszinten folyt tovább a közteret felhasználó plakátkampány.

A kisebb plakátok inkább a pártok egyéni jelöltjeit mutatják be, míg az óriásplakátok egy erőteljesebb hangnemben közvetítik üzenetüket a potenciális választók számára. A FIDESZ és a Jobbik domináns jelenléte tapasztalható a plakátkampány szférájában, még a többi pártra nem jellemző az óriásplakát (ennek pénzügyi okai is vannak) Az óriásplakátok egy teljesen más alternatívái a kampánynak vagy egyáltalán a plakátkampánynak. Ezeken a felületeken egy sokkal erőteljesebb véleményt láthatunk a pártok részéről semmint a jelöltek bemutatása, bár ilyen óriásplakáton jelenik meg a például a FIDESZ 1. egyéni választókerületének jelöltje, Csizi Péter.

A szórólapok és a matricák bevetése a városi tereket illetően, pedig egy még inkább mikroszinten folyó kampányharc a pártok között.

 

A körzetek plakátkampányai

Baranya megyében négy darab választókerület van, amelyből az 1. és 2. választókerület kettéosztja Pécset. Külön "harc" folyik mindkettő választókörzetben, amely a plakátok formájában is megmutatkozik.

1. egyéni választókerület

Az 1. egyéni választókerületben a FIDESZ narancssárga színeiben Csizi Péter indul, akivel szemben ott áll az ellenzék. A Jobbik részéről Fogarasi Gábor a jelölt, az LMP zöld-fehér színeiben Keresztes László Lóránt indul. A Momentum képviselőjelöltje Nemes Balázs, míg az Együtt, az MSZP és a Párbeszéd visszalépett a független jelölt, Mellár Tamás javára.

Csizi Péter, a FIDESZ jelöltje
Fogarasi Gábor, a Jobbik jelöltje
Keresztes László Lóránt (LMP)
Nemes Balázs (Momentum)
Mellár Tamás (független)

2. egyéni választókerület

A FIDESZ képviselőjelöltje itt Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A Jobbik itt Gyimesi Gábort indította, az Lehet Más a Politika (LMP) pedig Hohn Krisztinát. Míg az 1. választókerületben az Együtt visszalépett Mellár Tamás független jelölt javára, addig a 2. választókerületben Berkecz Balázs indul képviselőjelöltként. A Momentumot képviselve Körömi Attila, a DK-át (Demokratikus Koalíció) pedig Nagy Ferenc indul Baranya megye 2. választókörzetében Pécsett.

Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Gyimesi Gábor (Jobbik)
Berkecz Balázs (Együtt)
Körömi Attila (Momentum)

A plakátháború nem csak a pártok részéről nyilvánul meg, hanem a választók,a pártok szavazói és követői között is, amit mi sem mutat jobban mint, hogy az egyes plakátokat megrongálják vagy újraremixelik, azaz átalakítják, hogy más üzenetet hordozzon.

Mellár Tamás meghackelt kampányplakátja
A Plakátkampány háború további formái(A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)

lockkerdee0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kiestek az utasok a kisbuszból, amikor az egy fának csapódott

A kocsiban hárman utaztak, súlyosan megsérültek.

Agyonlőttek egy palesztin tüntetőt a Gázai övezetnél

A tüntetők égő gumiabroncsokat és petárdákat dobáltak a katonák irányába.

Legújabb kutatásáról beszélt a világhírű magyar agykutató

Az agysejtek működésének befolyásolását lehetővé tevő új módszeren dolgozik Buzsáki György agykutató, aki az M5 kulturális csatorna...

Szelfizés közben zuhant le a szikláról egy fiatal nő

Több mint 60 métert zuhant, két kajakos vitte a holttestét a partra.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Rosszindulatú Oroszország magatartása az USA-val szemben

Oroszország "rosszindulatú magatartása" miatt a Moszkva és Washington kapcsolatainak javítását célzó amerikai erőfeszítések mostanáig...

Nem tűnt szívbajosnak Hosszú Katinka

A szövetségi kapitány szerint Hosszú Katinkának szüksége lehetett a pihenésre. Szerinte még maga az úszóklasszis is bizonytalan volt a...

Ukrajna nem fogad el kompromisszumot a magyar állampolgárság kérdésében

Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a magyar állampolgárság kérdésében Kárpátalján, az adott esetben nagyon következetesen...

Már Ronaldo utódját keresi a Juventus.

Ezúttal Angliából érkezhet erősítés.

Fölkoncoltatik, aki a SAS-behívót megtagadja

Miklós Lajos, kőbányai bognármestert a második világháborúban négyszer hívták be, az utolsóból több évnyi szovjet hadifogság lett....

Megbukott az ellenfeleit börtönbe zárató maldív elnök

Az ellenzéki jelölt nyert a választásokon: változást, békét és igazságot ígért.

Amerikai konyhás nappali 25 négyzetméteren: így rendezd be, ha szűkös a hely

Az amerikai konyhás nappali nem csak divathullám, olyan lakberendezési trend, amivel az ingatlanod értéke is nőhet. Egy átlagos méretű...

0

Sport

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Földbe döngölte Szlovákiát a magyar válogatott

Az első negyedben annyi pontot szereztek a mieink, ami egy egész meccsre elég lett volna.

Nem a csapata miatt nehéz beválogatnia Dzsudzsákot Marco Rossinak

Egy nyílt levélben még lehet csúsztatgatni, de a pályán sokkal nehezebb lesz mindenkivel elhitetnie, hogy ott a helye a válogatottban.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Luka Modric

Fizethet is egy csinos összeget a világbajnoki ezüstérmes.

Ezt a mezt tényleg komolyan gondolta az 1860 München?!

Az 1860 Münchennél bevett szokás, hogy a klub egy különleges mezzel készül az Oktoberfest idejére, és ez idén is így volt.

Joshua ezúttal is KO-val védte meg vb-címeit

A nehézsúlyú bokszvilágbajnok álmosan kezdett, de a hetedik menetben kiütötte Povetkint.

Anthony Joshua kíméletlenül kiütötte Alekszandr Povetkint - videó

A meccs féléig érett a meglepetés, ekkor váltott a brit.

A Szeged a kézi BL-ben, a Vidi a Magyar Kupában szerepel - sportmenü

A női kosár-vb és az asztalitenisz-Eb is a tévében.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

Tenisz: Babos Tímeának fel kellett adni a mérkőzését

Párosban első kiemeltként indulnak a kínai tornán.

0

Bulvár

Társasházkezelők: új világ jön 2019-től

A Vállalkozói Tudástár szakértői cikkében a 2019. január 1-től hatályos fontos változásokra és az azokkal járó kötelezettségekre hívja fel a figyelmet Soósné dr Gáspár Gabriella ügyvéd.

Egy tányér gulyásleves miatt rúgták ki a MÁV egyik dolgozóját

Állítólag feketén adott ki egy tányér gulyáslevest a Budapest-Varsó vasútvonalon a büfés.

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról

Ráadásul a legszomorúbb, hogy pont a gyerekeknek szánt joghurtok a legrosszabbak.

Megszólalt a boncmester, aki megvizsgálta Diana holttestét

Terhes volt? Megúszhatta volna az ütközést?

A nap képe: Egy katonai BMW M4

Na jó, a terepmintás matricázást leszámítva nem sok köze van a katonasághoz a 20 collos Strasse felnikkel szerelt 431 lóerős bajor sportgépnek, ám elég ennyi változás ahhoz, hogy az utcán minden tekintetet magára vonzzon.

4 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek

A helyesírás régóta vitatott téma. Valakinek érzéke van hozzá, míg valakinek sok-sok olvasás és tanulás hatására javul a helyesírása. Persze, a számítógépes helyesírás-ellenőrző programok korában felmerül a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán. Mindenesetre mutatunk néhány tipikus hibát, amelyet nagyon sokan elvétenek. Te köztük vagy?

Pintér Tibor kiakadt 23 évvel fiatalabb párjára - Ezzel ment az idegeire

Pintér Tibor barátnőjében ezt az egy tulajdonságot nem bírta eleinte elviselni - sokat is veszekedtek miatta.

Igen, ezért választották őt a világ legszebb mellű nőjének

Kevesen tudják, de 2017-ben a People magazin olvasói Emily Ratajkowskit választották a világ legszebb mellű nőjének. A szépséges modell azóta is mindent megtesz, hogy rászolgáljon a címre.

"Ha nagy sz@r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar egy órán belül eltűnik az országból"

Jó eszköznek látja Orbánék ellen, ezért szorgalmazza aktívan hazánk Európai Ügyészséghez való csatlakozását Herczeg Zoltán. Az ismert divattervező nem csupán aláírta az erről szóló kezdeményezést, de a gyűjtésbe is be fog segíteni Hadházy Ákosnak.

Most kaptuk a hírt: hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség, az utcán lőttek le egy 19 éves fiút Londonban

A fiatalt azonnal kórházba szállították, ám életét nem tudták megmenteni.

blogmorzsák

Rockkoncertek, melyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szélsőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörténelem legtragikusabb koncertjei.

Miért maradnak együtt és miért szakítanak a párok?

Nincs optimális párkapcsolat. Talán nem is lesz.

Ki a fene az a Spurizsaru?

A szexmotorosok megmondják. Őrült vadulás, az év legjobb magyar dalai.

Rozmaringos grillcsirke sörösdobozon

A madár garantáltan nem ázik a saját levében, de a sör áldott gőze elegendő párát biztosít, hogy ne száradjon ki.

A kérdés nem az, hogy jó iskola -e a Budai Nagy Antal Gimnázium

Hanem, hogy miért kell megnehezíteni az ott tanító pedagógusok dolgát.

A Brexit nem zárul le március 29-én

Csak egy pénzügyi megállapodás fog születni Nagy-Britannia és az EU között.

Lana Del Ray tízperces új dalt és klipet mutatott be

A kritikusok szerint világsláger.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Ennek az apácának négy unokája van

Miután meghalt a férje, Barbara pályára állította a két lányát, majd kolostorba vonult.

Így cselezz a buda­pesti repülőtéren

Spórolj időt és pénzt már az utazás elején. Gyémánt Balázs világutazó saját kárán tanult tippjei és trükkjei.

Facebook - a te bulvárod

Csak rajtad áll, mit látsz a Facebook faladon! Nem hiszed?

A migráns és a kovászos uborka

A magyarok megszokták, hogy pa­rancs­ra valakit gyűlölni kell.

0


0