Ezt olvasta már?

Szolgáltató Baranya és két választás - videó

November elsejétől dr. Partos János lett a Baranya megyei jegyző, aki a keddi közgyűlésen tette le esküjét. Partos János rögtön a sűrűjébe kerül, hiszen a pály...

0

A politika és a választások hatása a családi életre

A politika az ebédlőkbe is beférkőzött

Észrevette, hogy tudta nélkül a politika beférkőzik még az ebédlőbe is vasárnap délután? A politikai életnek erős impulzusa van az emberek életére, főleg a választások előtt. A magyar vitakultúra, főleg politikai téren nagyon erőteljes, amely nem csak társadalmi, de családi szinten is megmutatkozik.


hirdetés

A politika nem csak az írott és elektronikus sajtó, illetve a közterek színterén jelenik meg, de a magyar diskurzusok szerves részét is képezi, legyen szó tudományos, társadalmi vagy a mikroszinten zajló, családokon belüli beszélgetésekről egy vasárnapi ebéd mellett. A magyar vitakultúra egyik fő attitűdje, hogy sokszor az észérvek felsorakoztatása egy gondolatmenet előőrseként meddő próbálkozás, abban a formában, hogy a hétköznapi szinteken folyó viták és párbeszédek nem az egészséges vita modelljét tekintik etalonnak. A politika beférkőzik az emberek magánéletébe, sokszor akár akarjuk, akár nem.

A probléma és a magyar - politikai - vitakultúra megértéséhez Dr. Káplár Mátyás tanácsadó szakpszichológus véleményét kértem ki egy interjú keretein belül. A szakpszichológus véleményével talán közelebb kerülünk ahhoz a jelenséghez, hogy a politikai élet milyen szinten és miért férkőzik be ennyire az emberek és a családok magánéletébe, illetve, hogy ez a hatás mennyiben változik meg egy a választások és kampányidőszak által okozott fokozott politikai hangulatban.

 

Vajon a választások közeledtével, a kampányidőszak milyen hatással van a családok életére?

Dr. Káplár Mátyás: „Azokban a családokban, ahol figyelemmel kísérik az országos eseményeket, minden bizonnyal beszédtéma lesz a közelgő választás. Sokan átérzik, hogy fontos kinyilvánítani véleményüket és ezzel valamilyen módon befolyásolni a politikai irányvonalakat. Abban az esetben, ha a család azonos politikai értékek mentén elkötelezett, ez az összetartást erősíti. Különböző vélemények esetén azonban könnyen válhat konfliktusforrássá.”


A vélemények ütköztetése sokszor belső feszültséget okoz a családmodelleken belül, főleg ha ennek a témája a különböző politikai beállítottságból fakadó nézeteltérés, és maga a politika. Ez a feszültség és vita talán jobban differenciálódik egy több generációs családban, mint egy csupán apa és anya közt zajló társalgás vagy vita, hiszen az idősebb generáció véleménye sokszor nem feltétlenül kellően rugalmas arra, hogy pro-kontra érvek mentén egy egészséges vitát vagy eszmecserét folytathassanak a magyar politikai szféráról.

Persze van különbség azért beszélgetés és vita között, valamint vita és vita között, bár tény, hogy diskurzusként definiálunk például vitát és társalgást egyaránt. Egészséges vitáról, akkor beszélhetünk, amikor az eszmecserét folytató felek türelmesen meghallgatják egymást, és akár egymás véleményeinek bizonyos elemeivel egyet is értenek, nem kritizálják azt támadó módon. Észérvekkel próbálják meg szemléletüket alátámasztani és nem puszta ész nélküli fröcsögéssel bombázzák vitapartnerüket.


Ön mit gondol, komoly konfliktust tud okozni az eltérő politikai beállítottság?

Bár nem kellene, mégis sokszor tapasztalható, hogy családokon belül konfliktust okoz a különböző politikai értékrend. Különösen akkor igaz ez, ha a családi identitás részévé vált valamely oldalhoz való tartozás, valaki pedig változtatni próbál ezen. Problémát jelenthet még párkapcsolatokban, ha eltérő politikai háttérrel rendelkező emberek kerülnek össze. Ekkor az élet egyéb területén lévő különbözőségek egyeztetésén túl a politikai véleményeket is valamiképpen harmonizálni kell. A kapcsolat és politikai identitás erősségén múlik, hogy ez mennyire lehet sikeres.


A 2018-as április 8-ai választások közeledtével, ez a társadalom mikroszerkezetében, azaz a családokon vagy baráti társaságokon belül megjelenő esetleges feszültség, izzó politikai vita és társalgás egyre inkább fokozódik. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a kampány életünk minden berkébe beszivárog és passzív módon mindenhol ezzel találjuk szembe magunkat, de annak is, hogy sok magyar embernek erőteljes politikai beállítottsága, és ebből fakadó domináns véleménye van, amelyek sokszor a családokon belül konfrontálódnak egymással. A politika beférkőzik a családi szférába és esetleges állandó jelenétével akár tönkre is teheti azt.


Erősen eltérő politikai véleményekből fakadó konfliktus vezethet váláshoz?

Úgy gondolom, hogy ha a felszínen egy ilyen dolog vezet a váláshoz, akkor annak mindenképpen mélyebb okai vannak, és a politikai nézetkülönbség csak szimbolizálja a kapcsolatban mélyen jelenlevő konfliktust.

Mi lehet az oka Ön szerint annak, hogy a politika mint olyan képes beférkőzni az emberek magánéletébe?

Az emberi identitásnak több szintje van. A világnézet, ami magában foglalja a társadalomról, politikáról vallott nézeteket is, ennek egyik része. Az identitás, önazonosság nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy valaki miként határozza meg magát, kivel vállal közösséget, kit utasít el. Ez határozza meg azt is, hogy milyen értékek, akár politikai értékek, lesznek fontosak az adott egyén számára. Ha valaki ezt az identitást kérdőjelezi meg, ebben az esetben kétségbe vonja az egyén politikai értékrendjét, ezzel „támadást” intéz a személy egysége ellen, amivel szemben védekezni kell. Különösen fájó ez a „támadás”, ha olyan személytől érkezik, aki érzelmileg közel áll hozzánk, mint amilyen a párunk és a családtagjaink.


Ez a konfrontáció és belső feszültség a családokon belül bizonyos esetekben olyan szinten elfajulhat, hogy akár váláshoz is vezethet. Az erős személyiségű egyének annyira egymásnak feszülnek eltérő politikai beállítottságuk és véleményük miatt, hogy egy idő után képtelenné válik az együttélés. Hiszen a politikai beállítottság részben az emberek személyiségét tükrözi, amely személyiség határoz meg minket. Így ha ezt a belső szerkezetünket akarják megváltoztatni, vagy a világról alkotott igazságunkba vetett hitünket megrengetni, akkor automatikusan és ideológiánk védelmére kelve szállunk vitába azzal a féllel, akiről feltételezzük, hogy veszélyezteti a filozófiai értelemben vett egzisztenciánkat.


Milyen módon érhető el ilyen esetekben a konszenzus a felek között? Hogyan lehet megoldani az ilyen jellegű konfliktusokat?

A konfliktus megoldásának lehetőség attól függ, hogy a felek politikai elköteleződése milyen erős. Ha ez az értékrend jelentősen meghatározza az egyének személyiségét, akkor könnyen előfordulhat, hogy nincsen konszenzusos megoldás. Nagy hiba lenne azonban emiatt a családi egyensúlyt felborítani. Mivel ehhez a kérdéshez sokszor erős érzelmek is kapcsolódnak ritka, hogy ész érvek mentén lehet építő vitát folytatni. Ilyen esetben érdemes kizárni a politikát a családi beszélgetésekből és semmiképpen nem belemenni a könnyen elfajuló vitákba.


A Reformkorban még képesek voltak a különböző politikai vagy ideológiai beállítottságú emberek leülni és megbeszélni egymás álláspontjait, illetve egészséges vitát folytatni. Nem véletlenül volt akkoriban olyan erős a nemzeti összetartás, nem véletlenül mutatkozott meg ez az összetartás a gazdasági, szociálios és kulturális szférákban. Bár tény, hogy a Széchenyi és Kossuth között kiéleződött vita és világnézeti különbségekből fakadó nézeteltérés erősen áthatotta a reformpolitikát. A kérdés nem a cél volt, hanem a cél eléréséhez szükséges eszköz és a hogyan?

Széchenyi és Kossuth vitája egy Reformkorbeli karikatúrán

Míg Széchenyi saját osztálya (arisztokrácia) felemelése révén kívánta elérni reformjait, addig Kossuth önálló, független nemzeti államot szeretett volna. Azonban a kettőjük között zajló vita nem egymás ócsárolásával és ész nélküli szídásával ment végbe, hanem például észérveket felsorakoztató vitairatban ütköztették egymás véleményeiket. Kossuth a Pesti Hírlapban publikálta véleményét és nézeteit, amelyre Széchenyi a "Kelet Népe" vitairattal válaszolt. Láthatjuk, hogy a vita egy sokkal magasabb és kulturáltabb szinten zajlott, mint napjaikban mind a családi, mind a politikai szférában zajló vitákban.

 


lockkerdee0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Új autót kapott a Toyotától az ápoló

Toyota Tundrájával indult a kúrházba az ápoló, hogy segítsen a kaliforniai tűzvész alatt, de autójával majdnem a lángok között...

Fontos változásokat szavazhat meg szerdán az Orbán-kormány

Az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló kormányzati előterjesztését, majd a...

Megdöbbentő új információk a brutális hármas gyilkosságról: ezért ölte meg nevelőszüleit a 17 éves fiatal

Felfoghatatlan az, amit egy 17 éves fiatal tett a nevelőszüleivel és azok lányával.

Irtó cuki, ahogy édesanyja mellett alszik Voksán Virág kisfia - fotó

Október harmadikán adott életet első kisfiának, Bencének a modell-dj Voksán Virág, és ugyan édesanyja nem osztja meg a pici minden egyes...

Az ember nagyon kreatív volt, ha kegyetlen kivégzéseket kellett kitalálni

Valerianus császár szájába forró aranyat öntöttek, Dózsa György fejére tüzes koronát raktak. Ezekhez a kivégzési módokhoz képest...

Minden azért Mészáros Lőrincnek sem jöhet be

Fokozatosan egyre inkább szűkül a Mészáros Lőrinchez köthető vidéki lapok vásárlóinak köre - derül ki a Magyar...

A 7 legcukibb spániel, akiket muszáj látnod

A Cavalier King Charles spániel egy öleb, nagyon szereti és igényli is a babusgatást. Íme, 7 cukiság, akiket érdemes követni.

Izgalom híján leszünk a tévében sportok terén

A válogatott szünet határozottan nem tesz jót a közvetítéseknek.

Hihetetlen, egyetlen lépéséért az életével fizetett a magyar panziós

Elképesztő balszerencsék sorozata vezetett a panziótulajdonos tragikus halálához. Egy meggondolatlan mozdulat okozott mindent...

A magas emberek hajlamosabbak a rák egyes típusaira: ezért nagyobb a mutáció esélye

Kutatók megtalálták a testmagasság és a rákkockázat közötti összefüggést.

A CNN hírtelevízió pert indít Donald Trump és a Fehér Ház munkatársai ellen

A Fehér Ház egyik munkatársa el akarta venni tőle a mikrofont, rátette kezét a nő karjára.

Minden második kórházat be kellene zárni

Szlovákiában az ellenzék egyetértését is megszerezve elindították a kórházreformot, a térségben több országban is működnek nagy...

0

Sport

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Megvan női kéziseink Eb-re készülő, 18 fős kerete

A BL-címvédő Győrből csak egy játékos került be a magyar válogatottba.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

A Barátok közt színésznőjének mennie kellett - Szomorú szívvel búcsúzott

Gyebnár Csekkának A Konyhafőnök VIP legelső napján távoznia kellett.

Az ötéves fiú anyja karjaiban halt meg, miközben utolsó szavaival megdöbbentette őt

A hétvégén hunyt el a kis Charlie Proctor, akinél 2016-ban diagnosztizálták a rák egy nagyon ritka formáját. A kisember a végsőkig küzdött.

Minden nyugdíjas rosszabbul járhat novembertől

Novemberben jön ugyan a nyugdíjprémium, de az inflációs nyugdíjemelés korrekciója a január-augusztusi tényadatok tükrében elmarad. Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2019. januárjában és a jövő évi emelés képes lesz-e ellensúlyozni az infláció romboló hatását? - a nyugdíjguru.hu megadta a választ.

Halálra késelte volt barátnőjét egy gimnazista az Örs vezér terénél

A budapesti nyomozók befejezték annak a gimnazistának az ügyét, aki a gyanú szerint megölte korábbi barátnőjét. Emberölés elkövetésével gyanúsítják.

Rossz hír érkezett a nyugdíjasoknak: megszólaltak Gyurcsányék

A kormány egy képviselői írásbeli kérdésre elárulta, hogy továbbra sem emeli a nyugdíjminimumot.

blogmorzsák

Felmelegítsük-e a régi kapcsolatot?

A magyar népi hiedelem szerint csak a töltött káposzta jó felmelegítve, a korábban lezárt párkapcsolat nem.

Taníts politikust facebookozni!

„Hivatalba lépésem első negyedévében már elég fontos platform volt a Facebook a magyar üzleti érában.“

Ukrán gyerekek Kalasnyikovval

Sokkoló beszámoló látott napvilágot egy ukrajnai nyári táborról, ahol 8-12 év közötti gyerekek vettek részt alapozó kiképzésen.

Ez az ügy talán már a hatalomnak is ciki lehet

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy ennyi idő után sincs vádemelés Czeglédy Csaba ügyében.

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

Közpénzből magánpálya

Az iskolásoknak és a környékbelieknek egyelőre tiltott hely az átkosban nekik épült sportudvar.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

Miért isznak olyan sokat a tinédzserek?

A binge drinkingnek is nevezett ro­ham­szerű ivászat aggasztó mérték­ben kezd elterjedni a fiatalok között.

„Én csak azoktól szeretek olvasni, akik már meghaltak”

Ezek nem az önismétlő problémafelvetések az oktatással kapcsolatban. Ezek megoldási javaslatok.

Szabotálja az Apple a külső szervizek munkáját

Az Apple elismerte, hogy a T2 chip megakadályoz néhány külső szervizelést.

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

Íme négy alapmodell ebből az emblematikus dzsekiből, amit érdemes a szekrényedben tartani.

0


0