Ezt olvasta már?

Elhunyt Sárkány József

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész, a Janus Pannonius Múzeum osztályvezető főmuzeológusa január 17-én.

0

A politika és a választások hatása a családi életre

A politika az ebédlőkbe is beférkőzött

Észrevette, hogy tudta nélkül a politika beférkőzik még az ebédlőbe is vasárnap délután? A politikai életnek erős impulzusa van az emberek életére, főleg a választások előtt. A magyar vitakultúra, főleg politikai téren nagyon erőteljes, amely nem csak társadalmi, de családi szinten is megmutatkozik.


hirdetés

A politika nem csak az írott és elektronikus sajtó, illetve a közterek színterén jelenik meg, de a magyar diskurzusok szerves részét is képezi, legyen szó tudományos, társadalmi vagy a mikroszinten zajló, családokon belüli beszélgetésekről egy vasárnapi ebéd mellett. A magyar vitakultúra egyik fő attitűdje, hogy sokszor az észérvek felsorakoztatása egy gondolatmenet előőrseként meddő próbálkozás, abban a formában, hogy a hétköznapi szinteken folyó viták és párbeszédek nem az egészséges vita modelljét tekintik etalonnak. A politika beférkőzik az emberek magánéletébe, sokszor akár akarjuk, akár nem.

A probléma és a magyar - politikai - vitakultúra megértéséhez Dr. Káplár Mátyás tanácsadó szakpszichológus véleményét kértem ki egy interjú keretein belül. A szakpszichológus véleményével talán közelebb kerülünk ahhoz a jelenséghez, hogy a politikai élet milyen szinten és miért férkőzik be ennyire az emberek és a családok magánéletébe, illetve, hogy ez a hatás mennyiben változik meg egy a választások és kampányidőszak által okozott fokozott politikai hangulatban.

 

Vajon a választások közeledtével, a kampányidőszak milyen hatással van a családok életére?

Dr. Káplár Mátyás: „Azokban a családokban, ahol figyelemmel kísérik az országos eseményeket, minden bizonnyal beszédtéma lesz a közelgő választás. Sokan átérzik, hogy fontos kinyilvánítani véleményüket és ezzel valamilyen módon befolyásolni a politikai irányvonalakat. Abban az esetben, ha a család azonos politikai értékek mentén elkötelezett, ez az összetartást erősíti. Különböző vélemények esetén azonban könnyen válhat konfliktusforrássá.”


A vélemények ütköztetése sokszor belső feszültséget okoz a családmodelleken belül, főleg ha ennek a témája a különböző politikai beállítottságból fakadó nézeteltérés, és maga a politika. Ez a feszültség és vita talán jobban differenciálódik egy több generációs családban, mint egy csupán apa és anya közt zajló társalgás vagy vita, hiszen az idősebb generáció véleménye sokszor nem feltétlenül kellően rugalmas arra, hogy pro-kontra érvek mentén egy egészséges vitát vagy eszmecserét folytathassanak a magyar politikai szféráról.

Persze van különbség azért beszélgetés és vita között, valamint vita és vita között, bár tény, hogy diskurzusként definiálunk például vitát és társalgást egyaránt. Egészséges vitáról, akkor beszélhetünk, amikor az eszmecserét folytató felek türelmesen meghallgatják egymást, és akár egymás véleményeinek bizonyos elemeivel egyet is értenek, nem kritizálják azt támadó módon. Észérvekkel próbálják meg szemléletüket alátámasztani és nem puszta ész nélküli fröcsögéssel bombázzák vitapartnerüket.


Ön mit gondol, komoly konfliktust tud okozni az eltérő politikai beállítottság?

Bár nem kellene, mégis sokszor tapasztalható, hogy családokon belül konfliktust okoz a különböző politikai értékrend. Különösen akkor igaz ez, ha a családi identitás részévé vált valamely oldalhoz való tartozás, valaki pedig változtatni próbál ezen. Problémát jelenthet még párkapcsolatokban, ha eltérő politikai háttérrel rendelkező emberek kerülnek össze. Ekkor az élet egyéb területén lévő különbözőségek egyeztetésén túl a politikai véleményeket is valamiképpen harmonizálni kell. A kapcsolat és politikai identitás erősségén múlik, hogy ez mennyire lehet sikeres.


A 2018-as április 8-ai választások közeledtével, ez a társadalom mikroszerkezetében, azaz a családokon vagy baráti társaságokon belül megjelenő esetleges feszültség, izzó politikai vita és társalgás egyre inkább fokozódik. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a kampány életünk minden berkébe beszivárog és passzív módon mindenhol ezzel találjuk szembe magunkat, de annak is, hogy sok magyar embernek erőteljes politikai beállítottsága, és ebből fakadó domináns véleménye van, amelyek sokszor a családokon belül konfrontálódnak egymással. A politika beférkőzik a családi szférába és esetleges állandó jelenétével akár tönkre is teheti azt.


Erősen eltérő politikai véleményekből fakadó konfliktus vezethet váláshoz?

Úgy gondolom, hogy ha a felszínen egy ilyen dolog vezet a váláshoz, akkor annak mindenképpen mélyebb okai vannak, és a politikai nézetkülönbség csak szimbolizálja a kapcsolatban mélyen jelenlevő konfliktust.

Mi lehet az oka Ön szerint annak, hogy a politika mint olyan képes beférkőzni az emberek magánéletébe?

Az emberi identitásnak több szintje van. A világnézet, ami magában foglalja a társadalomról, politikáról vallott nézeteket is, ennek egyik része. Az identitás, önazonosság nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy valaki miként határozza meg magát, kivel vállal közösséget, kit utasít el. Ez határozza meg azt is, hogy milyen értékek, akár politikai értékek, lesznek fontosak az adott egyén számára. Ha valaki ezt az identitást kérdőjelezi meg, ebben az esetben kétségbe vonja az egyén politikai értékrendjét, ezzel „támadást” intéz a személy egysége ellen, amivel szemben védekezni kell. Különösen fájó ez a „támadás”, ha olyan személytől érkezik, aki érzelmileg közel áll hozzánk, mint amilyen a párunk és a családtagjaink.


Ez a konfrontáció és belső feszültség a családokon belül bizonyos esetekben olyan szinten elfajulhat, hogy akár váláshoz is vezethet. Az erős személyiségű egyének annyira egymásnak feszülnek eltérő politikai beállítottságuk és véleményük miatt, hogy egy idő után képtelenné válik az együttélés. Hiszen a politikai beállítottság részben az emberek személyiségét tükrözi, amely személyiség határoz meg minket. Így ha ezt a belső szerkezetünket akarják megváltoztatni, vagy a világról alkotott igazságunkba vetett hitünket megrengetni, akkor automatikusan és ideológiánk védelmére kelve szállunk vitába azzal a féllel, akiről feltételezzük, hogy veszélyezteti a filozófiai értelemben vett egzisztenciánkat.


Milyen módon érhető el ilyen esetekben a konszenzus a felek között? Hogyan lehet megoldani az ilyen jellegű konfliktusokat?

A konfliktus megoldásának lehetőség attól függ, hogy a felek politikai elköteleződése milyen erős. Ha ez az értékrend jelentősen meghatározza az egyének személyiségét, akkor könnyen előfordulhat, hogy nincsen konszenzusos megoldás. Nagy hiba lenne azonban emiatt a családi egyensúlyt felborítani. Mivel ehhez a kérdéshez sokszor erős érzelmek is kapcsolódnak ritka, hogy ész érvek mentén lehet építő vitát folytatni. Ilyen esetben érdemes kizárni a politikát a családi beszélgetésekből és semmiképpen nem belemenni a könnyen elfajuló vitákba.


A Reformkorban még képesek voltak a különböző politikai vagy ideológiai beállítottságú emberek leülni és megbeszélni egymás álláspontjait, illetve egészséges vitát folytatni. Nem véletlenül volt akkoriban olyan erős a nemzeti összetartás, nem véletlenül mutatkozott meg ez az összetartás a gazdasági, szociálios és kulturális szférákban. Bár tény, hogy a Széchenyi és Kossuth között kiéleződött vita és világnézeti különbségekből fakadó nézeteltérés erősen áthatotta a reformpolitikát. A kérdés nem a cél volt, hanem a cél eléréséhez szükséges eszköz és a hogyan?

Széchenyi és Kossuth vitája egy Reformkorbeli karikatúrán

Míg Széchenyi saját osztálya (arisztokrácia) felemelése révén kívánta elérni reformjait, addig Kossuth önálló, független nemzeti államot szeretett volna. Azonban a kettőjük között zajló vita nem egymás ócsárolásával és ész nélküli szídásával ment végbe, hanem például észérveket felsorakoztató vitairatban ütköztették egymás véleményeiket. Kossuth a Pesti Hírlapban publikálta véleményét és nézeteit, amelyre Széchenyi a "Kelet Népe" vitairattal válaszolt. Láthatjuk, hogy a vita egy sokkal magasabb és kulturáltabb szinten zajlott, mint napjaikban mind a családi, mind a politikai szférában zajló vitákban.

 


lockkerdee
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A Nézőpont Intézet Gyurcsánytól félti az ellenzéki pártokat

A Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elvesztené közös európai parlamenti listaállítás esetén az...

A magyarok nagyobbik része támogatja, de csak 17 százalék hajlandó tüntetni vagy sztrájkolni

A Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet, az eredmények szerint a megkérdezettek 51 százaléka...

Rengeteg magyar menekül a Facebookról: jogos a félelem?

Minden ötödik honfitársunk esett már áldozatul visszaéléseknek.

Rotary-adomány a gyermekklinika intenzív osztályának: infúziós pumpákért úsztak a gumikacsák

Több mint 2 millió forint gyűlt össze az tavaly őszi Rotary Gumikacsaversenyen, amelyet a Szegedi Halfesztivál idején rendeztek a Tiszán.

Szegedi találmány a Top 10 innováció között

Szeged - Egy szegedi termék is bekerült a Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció közé. A Solvo MDQ Kit reagenskészlet segítségével az...

Árat emel a Magyar Posta

Február elsejétől egyszerűsíti levéltermék portfólióját, továbbá árakat változtat a Magyar Posta, ami leginkább az üzleti...

Kikutatták, kinek lehet esélye legyőzni Tarlós Istvánt

A Závecz Research szerint nagyon nem mindegy, hogy Karácsony, Horváth vagy Puzsér lesz az ellenzék egyetlen jelöltje.

0

Sport

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Levante elleni mérkőzésen pályára lépett egy olyan játékos, aki eltiltott volt.

A szíve viszi a kéziválogatottat, de valakinek most elő kell lépnie, mert baj lesz

Elfogytunk, pedig most jönnek a fontos meccsek, és ha nem lesz egy statisztából gyorsan főszereplő, elúszik az olimpia.

Vereség Svédországtól, egy pontot viszünk a középdöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott a svéd csapattól.

Vállalkozóként is sikeres a magyar válogatott focista

Egymilliárdos bevétele van évente Szalai Ádámnak.

Így folytatja a világbajnokságot a kézilabda-válogatott

A csoportkör után következik a középdöntő, ahol három meccse lesz a magyar válogatottnak.

Újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott a kézi-vb-n

Az afrikai csapat a harmadik helyen végzett a magyarok csoportjában.

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Real Madrid sorsára juthat a címvédő katalán csapat.

Emberségből jelesre vizsgázott az MU klasszisa

A spanyol futballista nemes gesztusától hangos a nemzetközi sportsajtó.

Válogatott focistát igazolt a Ferencváros

A Pogontól érkezett védő már együtt készül a fővárosi csapattal a beleki edzőtáborban.

0

Bulvár

Nézd, kivel futott össze Palik László Dominikán

Az Exatlon Hungary forgatásai festői helyszínen, Las Terrenas-ban zajlanak. Palik László nemcsak a fantasztikus kilátást élvezi, hanem új cimborára is lelt ott! ˝Ő a legújabb barátom itt Dominikán˝ - írta a közös fotójukhoz.

Élve falta fel egy 700 kilós krokodil az őt etető tudóst - videó

A tragédia egy indonéz gyöngykagylófarmon történt, miközben hússal etette az állatot a gondozója.

Zacher: Sem dolgozni, sem életet menteni nem engednek vissza

Az országos hírű toxikológus azt mondja, dolgozna, de már nem kellek. Mióta otthagyta a Honvédkórházat, mentőzik, és fiataloknak tart előadást a drogfogyasztás veszélyeiről.

Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász - megfejtettük a rejtélyt

Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.

A kislányom lassan megöli magát, nekem pedig nincs erőm, hogy megállítsam őt ebben

A Whisper oldala olyan szülők vallomásait gyűjtötte össze, akiknek a gyereke valamilyen étkezési rendellenességgel anorexiával, bulimiával küzd, vagy küzdött. Szívszaggató vallomások következnek.

Nagy riadalmat okozott Ambrus Attila gyereke

A Viszkis rabló kisbabája még meg sem született, de eléggé feladta a leckét az orvosoknak és szüleinek egyaránt.

Megszólalt a szexuális zaklatással vádolt színésznő

Félmeztelenül provokálta a kolléganőjét.

A vírusos tüdőgyulladás tünetei

Hogyan lehet eldönteni, hogy valaki vírusos tüdőgyulladásban szenved? Milyen tünetek utalnak a betegségre? Máshogyan kezelhető a vírusos eredetű tüdőgyulladás, mint a bakteriális? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Miért tabusítjuk túl sokáig a világ legtermészetesebb dolgát? - A szüzesség elvesztése

Ennek így kell lennie? Vagy beszélhetünk erről máshogy is?

Két román buszt szedtek ki a forgalomból Ausztriában

Az osztrák rendőrség műszaki szakértők bevonásával teherautókat és autóbuszokat ellenőrzött Dél-Burgenlandban, kilenc jármű továbbhaladását súlyos műszaki hiányosságok miatt megakadályozták - írja az orf.at

Ezeken a tengerpartokon pofozgatni kell magunkat, hogy ébren vagyunk-e

Mennyivel jobb lenne most zúzmara helyett izzadtságcseppeket törölgetni egy türkizkék vizű pálmafás strandon a világ melegebbik felében... Mutatunk hozzá öt lehetőséget.

blogmorzsák

Európa végre szem­be­száll Orbánnal

Brüsszel azt üzeni a Fidesznek, hogy vagy viselkedtek polgári, civilizált demokrata módjára, vagy mondjatok búcsút a pénzünknek.

Enervált arabok az Alpokban

„Megnéztem Zell am Seet, mivel úgy hallottam, hogy mostanság ez az arab világ nagy kedvence, sikk ide jönni.“

Bemutathatunk a téli szürkeségnek

Zakatoló dobmunkák, inszomniás lányok és független filmes fesztiválaz eheti programajánlóban.

Jeff Goldblum bebizonyítja, hogy a stílus nem kor kérdése

Megnyerő, elegáns és merész - hogy csinálja?

Rutinos vagy peches?

Az ember, akinek már a második aldis kapszulás kávégépe purcant ki, de nem ezért írt!

Lejtmenetben a használtimport

Egyre kevesebben vásárolnak külföldről hasz­nált autót. Mutatjuk az okokat.

Beszéljek-e a gyereknek az ADHD/Asperger/SPD diagnózisáról?

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy elmondja-e a gyerekének, hogy ő más?

John harmadjára is visszatért és dolgozik

John Wick egyetlen menekvése, hogy a 3. felvonásban még több rosszfiút tesz hidegre.

Nehéz ez a macskaélet

Egy cica sose pihenhet eleget, nem csoda, hogy sokszor úgy alszanak el, ahogy éppen a fáradtság éri őket.

Nagy bajban lehet a NER, ha elkezdett félni egy vidéki gimnazista lánytól

Nagy Blanka "bűne" nem csupán az, hogy fiatal, hogy nő, és nem kedveli Orbán Viktor országlását, hanem az is, hogy vidéki.

Mennyi kreatinra van szükséged?

A kutatások vajon mit mondanak?

0


0