Ezt olvasta már?

Hétfőn aszfaltozzák a Hunyadi utcát

Aszfaltozás miatt szeptember 24-én, hétfőn 8 és 15 óra között teljes szélességben lezárják Pécsett a Hunyadi utca Papnövelde utca - Megye köz közötti szakaszát.


A politika és a választások hatása a családi életre

A politika az ebédlőkbe is beférkőzött

Észrevette, hogy tudta nélkül a politika beférkőzik még az ebédlőbe is vasárnap délután? A politikai életnek erős impulzusa van az emberek életére, főleg a választások előtt. A magyar vitakultúra, főleg politikai téren nagyon erőteljes, amely nem csak társadalmi, de családi szinten is megmutatkozik.


hirdetés

A politika nem csak az írott és elektronikus sajtó, illetve a közterek színterén jelenik meg, de a magyar diskurzusok szerves részét is képezi, legyen szó tudományos, társadalmi vagy a mikroszinten zajló, családokon belüli beszélgetésekről egy vasárnapi ebéd mellett. A magyar vitakultúra egyik fő attitűdje, hogy sokszor az észérvek felsorakoztatása egy gondolatmenet előőrseként meddő próbálkozás, abban a formában, hogy a hétköznapi szinteken folyó viták és párbeszédek nem az egészséges vita modelljét tekintik etalonnak. A politika beférkőzik az emberek magánéletébe, sokszor akár akarjuk, akár nem.

A probléma és a magyar - politikai - vitakultúra megértéséhez Dr. Káplár Mátyás tanácsadó szakpszichológus véleményét kértem ki egy interjú keretein belül. A szakpszichológus véleményével talán közelebb kerülünk ahhoz a jelenséghez, hogy a politikai élet milyen szinten és miért férkőzik be ennyire az emberek és a családok magánéletébe, illetve, hogy ez a hatás mennyiben változik meg egy a választások és kampányidőszak által okozott fokozott politikai hangulatban.

 

Vajon a választások közeledtével, a kampányidőszak milyen hatással van a családok életére?

Dr. Káplár Mátyás: „Azokban a családokban, ahol figyelemmel kísérik az országos eseményeket, minden bizonnyal beszédtéma lesz a közelgő választás. Sokan átérzik, hogy fontos kinyilvánítani véleményüket és ezzel valamilyen módon befolyásolni a politikai irányvonalakat. Abban az esetben, ha a család azonos politikai értékek mentén elkötelezett, ez az összetartást erősíti. Különböző vélemények esetén azonban könnyen válhat konfliktusforrássá.”


A vélemények ütköztetése sokszor belső feszültséget okoz a családmodelleken belül, főleg ha ennek a témája a különböző politikai beállítottságból fakadó nézeteltérés, és maga a politika. Ez a feszültség és vita talán jobban differenciálódik egy több generációs családban, mint egy csupán apa és anya közt zajló társalgás vagy vita, hiszen az idősebb generáció véleménye sokszor nem feltétlenül kellően rugalmas arra, hogy pro-kontra érvek mentén egy egészséges vitát vagy eszmecserét folytathassanak a magyar politikai szféráról.

Persze van különbség azért beszélgetés és vita között, valamint vita és vita között, bár tény, hogy diskurzusként definiálunk például vitát és társalgást egyaránt. Egészséges vitáról, akkor beszélhetünk, amikor az eszmecserét folytató felek türelmesen meghallgatják egymást, és akár egymás véleményeinek bizonyos elemeivel egyet is értenek, nem kritizálják azt támadó módon. Észérvekkel próbálják meg szemléletüket alátámasztani és nem puszta ész nélküli fröcsögéssel bombázzák vitapartnerüket.


Ön mit gondol, komoly konfliktust tud okozni az eltérő politikai beállítottság?

Bár nem kellene, mégis sokszor tapasztalható, hogy családokon belül konfliktust okoz a különböző politikai értékrend. Különösen akkor igaz ez, ha a családi identitás részévé vált valamely oldalhoz való tartozás, valaki pedig változtatni próbál ezen. Problémát jelenthet még párkapcsolatokban, ha eltérő politikai háttérrel rendelkező emberek kerülnek össze. Ekkor az élet egyéb területén lévő különbözőségek egyeztetésén túl a politikai véleményeket is valamiképpen harmonizálni kell. A kapcsolat és politikai identitás erősségén múlik, hogy ez mennyire lehet sikeres.


A 2018-as április 8-ai választások közeledtével, ez a társadalom mikroszerkezetében, azaz a családokon vagy baráti társaságokon belül megjelenő esetleges feszültség, izzó politikai vita és társalgás egyre inkább fokozódik. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a kampány életünk minden berkébe beszivárog és passzív módon mindenhol ezzel találjuk szembe magunkat, de annak is, hogy sok magyar embernek erőteljes politikai beállítottsága, és ebből fakadó domináns véleménye van, amelyek sokszor a családokon belül konfrontálódnak egymással. A politika beférkőzik a családi szférába és esetleges állandó jelenétével akár tönkre is teheti azt.


Erősen eltérő politikai véleményekből fakadó konfliktus vezethet váláshoz?

Úgy gondolom, hogy ha a felszínen egy ilyen dolog vezet a váláshoz, akkor annak mindenképpen mélyebb okai vannak, és a politikai nézetkülönbség csak szimbolizálja a kapcsolatban mélyen jelenlevő konfliktust.

Mi lehet az oka Ön szerint annak, hogy a politika mint olyan képes beférkőzni az emberek magánéletébe?

Az emberi identitásnak több szintje van. A világnézet, ami magában foglalja a társadalomról, politikáról vallott nézeteket is, ennek egyik része. Az identitás, önazonosság nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy valaki miként határozza meg magát, kivel vállal közösséget, kit utasít el. Ez határozza meg azt is, hogy milyen értékek, akár politikai értékek, lesznek fontosak az adott egyén számára. Ha valaki ezt az identitást kérdőjelezi meg, ebben az esetben kétségbe vonja az egyén politikai értékrendjét, ezzel „támadást” intéz a személy egysége ellen, amivel szemben védekezni kell. Különösen fájó ez a „támadás”, ha olyan személytől érkezik, aki érzelmileg közel áll hozzánk, mint amilyen a párunk és a családtagjaink.


Ez a konfrontáció és belső feszültség a családokon belül bizonyos esetekben olyan szinten elfajulhat, hogy akár váláshoz is vezethet. Az erős személyiségű egyének annyira egymásnak feszülnek eltérő politikai beállítottságuk és véleményük miatt, hogy egy idő után képtelenné válik az együttélés. Hiszen a politikai beállítottság részben az emberek személyiségét tükrözi, amely személyiség határoz meg minket. Így ha ezt a belső szerkezetünket akarják megváltoztatni, vagy a világról alkotott igazságunkba vetett hitünket megrengetni, akkor automatikusan és ideológiánk védelmére kelve szállunk vitába azzal a féllel, akiről feltételezzük, hogy veszélyezteti a filozófiai értelemben vett egzisztenciánkat.


Milyen módon érhető el ilyen esetekben a konszenzus a felek között? Hogyan lehet megoldani az ilyen jellegű konfliktusokat?

A konfliktus megoldásának lehetőség attól függ, hogy a felek politikai elköteleződése milyen erős. Ha ez az értékrend jelentősen meghatározza az egyének személyiségét, akkor könnyen előfordulhat, hogy nincsen konszenzusos megoldás. Nagy hiba lenne azonban emiatt a családi egyensúlyt felborítani. Mivel ehhez a kérdéshez sokszor erős érzelmek is kapcsolódnak ritka, hogy ész érvek mentén lehet építő vitát folytatni. Ilyen esetben érdemes kizárni a politikát a családi beszélgetésekből és semmiképpen nem belemenni a könnyen elfajuló vitákba.


A Reformkorban még képesek voltak a különböző politikai vagy ideológiai beállítottságú emberek leülni és megbeszélni egymás álláspontjait, illetve egészséges vitát folytatni. Nem véletlenül volt akkoriban olyan erős a nemzeti összetartás, nem véletlenül mutatkozott meg ez az összetartás a gazdasági, szociálios és kulturális szférákban. Bár tény, hogy a Széchenyi és Kossuth között kiéleződött vita és világnézeti különbségekből fakadó nézeteltérés erősen áthatotta a reformpolitikát. A kérdés nem a cél volt, hanem a cél eléréséhez szükséges eszköz és a hogyan?

Széchenyi és Kossuth vitája egy Reformkorbeli karikatúrán

Míg Széchenyi saját osztálya (arisztokrácia) felemelése révén kívánta elérni reformjait, addig Kossuth önálló, független nemzeti államot szeretett volna. Azonban a kettőjük között zajló vita nem egymás ócsárolásával és ész nélküli szídásával ment végbe, hanem például észérveket felsorakoztató vitairatban ütköztették egymás véleményeiket. Kossuth a Pesti Hírlapban publikálta véleményét és nézeteit, amelyre Széchenyi a "Kelet Népe" vitairattal válaszolt. Láthatjuk, hogy a vita egy sokkal magasabb és kulturáltabb szinten zajlott, mint napjaikban mind a családi, mind a politikai szférában zajló vitákban.

 


lockkerdee0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Lövöldöztek és gyilkoltak egy iráni parádén

Teherán - Az iráni média terrorcselekménynek nevezte a történteket, és utalásokat tett az Iszlám Államra.

Ez durva: rengeteg emberrel végzett az alkohol Malajziában

Kuala - Alkoholmérgezés okozta 29 ember halálát Malajziában, 47-en pedig súlyos állapotban kerültek kórházba.

Megreformálják a nyelvoktatást, változtathatnak az óraszámokon is

Nem szűnnek meg a szinkronizált filmek Magyarországon, de a magyar lakosság idegennyelv-tudásának fejlesztése céljából törekszenek arra,...

Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával...

Ma sokan átkozzák a fákat

A viharos szél rengeteget csavart ki a helyéről, Sopronban és Székesfehérváron pedig 1-1 ember halt meg miattuk.

Aggasztó hír, rejtélyes módon tűnt el egy 16 éves magyar kamaszlány

A fiatal lány augusztus 23-án tűnt el. A soproni rendőrök most a lakosság segítségét kérik.

Drámai videó készült a halálos Fülöp-szigeteki földcsuszamlásról

Több mint ötven lakóházat temetett maga alá egy sárlavina a Fülöp-szigetek középső részén, a földcsuszamlás 22-en emberéletet...

Sokat baj lehet belőle, ha létrejön az EU-Mercosur-megállapodás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már korábban is szorgalmazta, hogy az EU és a Mercosur-államok közötti tárgyalásokon a magyar álláspont...

4 jel, hogy valójában sokkal vonzóbb vagy, mint gondolod

Az attraktív külső egy olyan adottság, amiről egyfelől nem tehet az ember, másfelől pedig nagyon relatív - hiszen mindenkinek más a...

Rendőrök mentették ki az M3-as dugójából a szüléshez készülő kismamát

Ha nincsenek a közelben a rendőrök, a sztrádán születik meg a baba.

Három Lada is ledöglött az autótolvaj alatt

Egy orosz autótolvaj egymás után háromszor próbált meg Ladát eltulajdonítani, azonban a sikeres indítást követően előbb-utóbb...

0

Sport

Lazovic kivette a nemzetközi futballt a Vidiből

Talán soha nem tudjuk meg, miért, és főleg miért most távozott a szerb, de a hatását sajnos láthattuk az Európa Liga első fordulójában.

Dzsudzsák Balázs góllal debütált új csapatában

A magyar játékos a szünetben állt be, remekül sikerült a bemutatkozás.

Ha Vettel megtalálja a varázspálcáját, akkor Wéber Gábor szerint ez még nem lefutott idény

Az MTVA szakkommentátora a Klubrádióban volt Hosszabbítás vendége.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Máris balhé van a PSG-nél?

A Le Parisien szerint az új edző, Thomas Tuchel és a sportigazgató, Antero Henrique nincs igazán jó viszonyban.

A Győr női kézicsapatának korábbi edzője időt és türelmet kért

Ambros Martín nincs könnyű helyzetben, új csapatot kell építenie Rosztovban.

Őrülten jó nő Gulácsi Péter párja - Lessen be egy igazi focistafeleség életébe. - fotók, videó

Gulácsi Péter, a legértékesebb magyar labdarúgó két és fél milliárd forintot ér a foci-piacon. A szakemberek szerint jobb, mint valaha. De nem csak a sportban sikeres, a szerelem terén is nagyon szerencsés.

Hazatér a kapus, aki jobban gyűlölte csapatát, mint bárki más

Szombaton este Schalke-Bayern München meccs a Bundesligában. Manuel Neuer története moziba illő.

Autóbalesetet szenvedett a Real Madrid korábbi sztárfocistája

A holland Wesley Sneijdernek pár napig nyakmerevítőt kell hordania.

Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában, 9 emberrel is nyert a Real Sociedad

Agüero pedig hosszabbított a Manchester Citynél. Ez történt pénteken.

Ha ma még nem voltál libabőrös, hallgasd meg az Ajax-drukkerek és Bob Marley fiának közös énekét

Az Ajax simán, 30-ra leverte az AEK Athént a BL-ben, tehát érthető, hogy remek volt a hangulat Amszterdamban.

0

Bulvár

Végig Maddie McCann szülei álltak lányuk eltűnése mögött?

Összeszedtük a 11 éve történt bűntény lehetséges okait.

Viszik a Daciát, mint a cukrot

A francia Renault tulajdonában levő Dacia 211 ezer 962 járművet gyártott az első nyolc hónapban dél-romániai üzemében, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a román autógyártók egyesülete (Acarom).

Az érintésre is halált okozó port ők hozatták Budapestre

A már érintéssel is halálos méregnek számító kábítószer Budapestre szállítását megrendelő, azzal kapcsolatba hozható személyek fényképét közzé tette a rendőrség.

Megrázó részletek: ezért ölhették meg a 49 éves férfit Budapesten

A kordonnal körbezárt területen több eldobott, véres papír zsebkendő is hevert.

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

Úgy is fizethet a boltban kártyával, hogy nincs önnél a bankkártyája - kipróbáltuk a csuklós megoldást

A boltban történő fizetés soha nem volt még ilyen egyszerű ígéri saját márkás karpántjával a Telenor. Már a bankkártyát sem kell kihúzni a pénztárcánkból, és még a mobilunkat sem kell elővenni a zsebünkből, de azért árnyoldala is akad a legújabb fizetési megoldásnak.

Ilyen volt a régi idők bőségtála, a komatál

Barátságok megünneplésének pecsétje, keresztszülők és újszülöttek köszöntője volt a komatál.

Érkezik az eső

Szombaton lehűl a levegő és sokfelé várható csapadék.

Gyógyít és öl a feketenadálytő

A feketenadálytő levelét és gyökerét gyulladásokra és csonterősítőként egyaránt használják. Viszont vigyázni kell vele, mert olyan alkaloidokat tartalmaz, amelyek májkárosító hatásúak.

blogmorzsák

Az Orbán-rendszer rokonai: A mexikói rezsim bukása

Ha érdemben szeretnénk küzdeni a NER ellen, pontosan kell értenünk, mi­vel állunk szemben. Most megnéz­zük, máshol hogyan buktak meg az ilyen berendezkedések.

Kövér László előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Újságírás nem létezik, az EP aberráltak mellett áll ki, a közszereplőket pedig aljas módon tá­madja a média az Országgyűlés elnöke szerint.

Hogyan hazudik az Origo?

A Helsinki Bizottságot azzal vádolja az Origo, hogy segített védelmet kapni a később nemi erőszakkal gyanúsított afgánnak. Nem segített.

Gyurcsány Ferenc elmúlt hete

Erre a hétre nem volt senki felkészülve. Se az ország, se mi, se maga Gyurcsány Ferenc.

Pokolba az oktatással!

Miért kell egy másodikos energiáit kiszipolyozni?

Pénzmegvonás jöhet a Sargentini-jelentést lejárató kampány miatt?

Most vizsgálják egy támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit.

Miért és hogyan gyógyít az érintés?

5 pont arról, miért hasznos a shiatsu.

Jó munkához és idegesítő eljáráshoz idő kell!

3 évbe telt, mire a Vízművek regisztrálta a lakás új vízóráit, de utána bezzeg felpörögtek az események!

Ez most már tényleg a nyár vége

Utánanéztünk, milyen programokon érdemes az utolsókat izzadni.

A hegy gyomrában

Jönnek a hideg, őszi napok. Kültéri program helyett olyat ajánlunk hétvégére, mely garantáltan emlékezetes lesz.

Mozgás­sal a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

5 tipp a kutyák sikeres behívásához

Mire érdemes figyelni a behívás tanításánál?

0


0