Ezt olvasta már?

Férfi kosárlabda NB I - A Szolnok kikapott Jászberényben

A címvédő Szolnok nyolc ponttal kikapott Jászberényben a férfi kosárlabda NB I középszakaszának felsőházában szombaton.

0

A politika és a választások hatása a családi életre

A politika az ebédlőkbe is beférkőzött

Észrevette, hogy tudta nélkül a politika beférkőzik még az ebédlőbe is vasárnap délután? A politikai életnek erős impulzusa van az emberek életére, főleg a választások előtt. A magyar vitakultúra, főleg politikai téren nagyon erőteljes, amely nem csak társadalmi, de családi szinten is megmutatkozik.


hirdetés

A politika nem csak az írott és elektronikus sajtó, illetve a közterek színterén jelenik meg, de a magyar diskurzusok szerves részét is képezi, legyen szó tudományos, társadalmi vagy a mikroszinten zajló, családokon belüli beszélgetésekről egy vasárnapi ebéd mellett. A magyar vitakultúra egyik fő attitűdje, hogy sokszor az észérvek felsorakoztatása egy gondolatmenet előőrseként meddő próbálkozás, abban a formában, hogy a hétköznapi szinteken folyó viták és párbeszédek nem az egészséges vita modelljét tekintik etalonnak. A politika beférkőzik az emberek magánéletébe, sokszor akár akarjuk, akár nem.

A probléma és a magyar - politikai - vitakultúra megértéséhez Dr. Káplár Mátyás tanácsadó szakpszichológus véleményét kértem ki egy interjú keretein belül. A szakpszichológus véleményével talán közelebb kerülünk ahhoz a jelenséghez, hogy a politikai élet milyen szinten és miért férkőzik be ennyire az emberek és a családok magánéletébe, illetve, hogy ez a hatás mennyiben változik meg egy a választások és kampányidőszak által okozott fokozott politikai hangulatban.

 

Vajon a választások közeledtével, a kampányidőszak milyen hatással van a családok életére?

Dr. Káplár Mátyás: „Azokban a családokban, ahol figyelemmel kísérik az országos eseményeket, minden bizonnyal beszédtéma lesz a közelgő választás. Sokan átérzik, hogy fontos kinyilvánítani véleményüket és ezzel valamilyen módon befolyásolni a politikai irányvonalakat. Abban az esetben, ha a család azonos politikai értékek mentén elkötelezett, ez az összetartást erősíti. Különböző vélemények esetén azonban könnyen válhat konfliktusforrássá.”


A vélemények ütköztetése sokszor belső feszültséget okoz a családmodelleken belül, főleg ha ennek a témája a különböző politikai beállítottságból fakadó nézeteltérés, és maga a politika. Ez a feszültség és vita talán jobban differenciálódik egy több generációs családban, mint egy csupán apa és anya közt zajló társalgás vagy vita, hiszen az idősebb generáció véleménye sokszor nem feltétlenül kellően rugalmas arra, hogy pro-kontra érvek mentén egy egészséges vitát vagy eszmecserét folytathassanak a magyar politikai szféráról.

Persze van különbség azért beszélgetés és vita között, valamint vita és vita között, bár tény, hogy diskurzusként definiálunk például vitát és társalgást egyaránt. Egészséges vitáról, akkor beszélhetünk, amikor az eszmecserét folytató felek türelmesen meghallgatják egymást, és akár egymás véleményeinek bizonyos elemeivel egyet is értenek, nem kritizálják azt támadó módon. Észérvekkel próbálják meg szemléletüket alátámasztani és nem puszta ész nélküli fröcsögéssel bombázzák vitapartnerüket.


Ön mit gondol, komoly konfliktust tud okozni az eltérő politikai beállítottság?

Bár nem kellene, mégis sokszor tapasztalható, hogy családokon belül konfliktust okoz a különböző politikai értékrend. Különösen akkor igaz ez, ha a családi identitás részévé vált valamely oldalhoz való tartozás, valaki pedig változtatni próbál ezen. Problémát jelenthet még párkapcsolatokban, ha eltérő politikai háttérrel rendelkező emberek kerülnek össze. Ekkor az élet egyéb területén lévő különbözőségek egyeztetésén túl a politikai véleményeket is valamiképpen harmonizálni kell. A kapcsolat és politikai identitás erősségén múlik, hogy ez mennyire lehet sikeres.


A 2018-as április 8-ai választások közeledtével, ez a társadalom mikroszerkezetében, azaz a családokon vagy baráti társaságokon belül megjelenő esetleges feszültség, izzó politikai vita és társalgás egyre inkább fokozódik. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a kampány életünk minden berkébe beszivárog és passzív módon mindenhol ezzel találjuk szembe magunkat, de annak is, hogy sok magyar embernek erőteljes politikai beállítottsága, és ebből fakadó domináns véleménye van, amelyek sokszor a családokon belül konfrontálódnak egymással. A politika beférkőzik a családi szférába és esetleges állandó jelenétével akár tönkre is teheti azt.


Erősen eltérő politikai véleményekből fakadó konfliktus vezethet váláshoz?

Úgy gondolom, hogy ha a felszínen egy ilyen dolog vezet a váláshoz, akkor annak mindenképpen mélyebb okai vannak, és a politikai nézetkülönbség csak szimbolizálja a kapcsolatban mélyen jelenlevő konfliktust.

Mi lehet az oka Ön szerint annak, hogy a politika mint olyan képes beférkőzni az emberek magánéletébe?

Az emberi identitásnak több szintje van. A világnézet, ami magában foglalja a társadalomról, politikáról vallott nézeteket is, ennek egyik része. Az identitás, önazonosság nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy valaki miként határozza meg magát, kivel vállal közösséget, kit utasít el. Ez határozza meg azt is, hogy milyen értékek, akár politikai értékek, lesznek fontosak az adott egyén számára. Ha valaki ezt az identitást kérdőjelezi meg, ebben az esetben kétségbe vonja az egyén politikai értékrendjét, ezzel „támadást” intéz a személy egysége ellen, amivel szemben védekezni kell. Különösen fájó ez a „támadás”, ha olyan személytől érkezik, aki érzelmileg közel áll hozzánk, mint amilyen a párunk és a családtagjaink.


Ez a konfrontáció és belső feszültség a családokon belül bizonyos esetekben olyan szinten elfajulhat, hogy akár váláshoz is vezethet. Az erős személyiségű egyének annyira egymásnak feszülnek eltérő politikai beállítottságuk és véleményük miatt, hogy egy idő után képtelenné válik az együttélés. Hiszen a politikai beállítottság részben az emberek személyiségét tükrözi, amely személyiség határoz meg minket. Így ha ezt a belső szerkezetünket akarják megváltoztatni, vagy a világról alkotott igazságunkba vetett hitünket megrengetni, akkor automatikusan és ideológiánk védelmére kelve szállunk vitába azzal a féllel, akiről feltételezzük, hogy veszélyezteti a filozófiai értelemben vett egzisztenciánkat.


Milyen módon érhető el ilyen esetekben a konszenzus a felek között? Hogyan lehet megoldani az ilyen jellegű konfliktusokat?

A konfliktus megoldásának lehetőség attól függ, hogy a felek politikai elköteleződése milyen erős. Ha ez az értékrend jelentősen meghatározza az egyének személyiségét, akkor könnyen előfordulhat, hogy nincsen konszenzusos megoldás. Nagy hiba lenne azonban emiatt a családi egyensúlyt felborítani. Mivel ehhez a kérdéshez sokszor erős érzelmek is kapcsolódnak ritka, hogy ész érvek mentén lehet építő vitát folytatni. Ilyen esetben érdemes kizárni a politikát a családi beszélgetésekből és semmiképpen nem belemenni a könnyen elfajuló vitákba.


A Reformkorban még képesek voltak a különböző politikai vagy ideológiai beállítottságú emberek leülni és megbeszélni egymás álláspontjait, illetve egészséges vitát folytatni. Nem véletlenül volt akkoriban olyan erős a nemzeti összetartás, nem véletlenül mutatkozott meg ez az összetartás a gazdasági, szociálios és kulturális szférákban. Bár tény, hogy a Széchenyi és Kossuth között kiéleződött vita és világnézeti különbségekből fakadó nézeteltérés erősen áthatotta a reformpolitikát. A kérdés nem a cél volt, hanem a cél eléréséhez szükséges eszköz és a hogyan?

Széchenyi és Kossuth vitája egy Reformkorbeli karikatúrán

Míg Széchenyi saját osztálya (arisztokrácia) felemelése révén kívánta elérni reformjait, addig Kossuth önálló, független nemzeti államot szeretett volna. Azonban a kettőjük között zajló vita nem egymás ócsárolásával és ész nélküli szídásával ment végbe, hanem például észérveket felsorakoztató vitairatban ütköztették egymás véleményeiket. Kossuth a Pesti Hírlapban publikálta véleményét és nézeteit, amelyre Széchenyi a "Kelet Népe" vitairattal válaszolt. Láthatjuk, hogy a vita egy sokkal magasabb és kulturáltabb szinten zajlott, mint napjaikban mind a családi, mind a politikai szférában zajló vitákban.

 


lockkerdee0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0


0