Ezt olvasta már?

0

A történelemre is hatottak a galambok: Mi is az a galambászat?

Jelen cikkben azt kívánom bemutatni, hogy milyen jelentőséggel bír még ma is a galambászat Magyarországon vagy egyáltalán a világon. Érdekes, hogy ezek a sokszor idegesítő állatok, amelyek ellepik a város tereit, utcáit és az idős hölgyek közkedvelt morzsacsipegetői, valóban hasznosak is.


hirdetés

Hivatalosan Magyarországon 4000 galambász van szervezetten nyilvántartva, azoknak az embereknek a száma, akik galambokkal foglalkoznak azonban jóval meghaladja ezt a számot.

A galambászat tulajdonképpen a galambok tenyésztését, majd nevelését és idomítását jelenti. Ebből nőtték ki magukat a postagalambok, amelyek nagy távolságok között visznek üzenetet, erre lettek kiképezve. Eleinte csak egy irányba voltak képesek üzenetet szállítani, ez pedig az otthonuk volt hiszen ezt ismerték és bárhová elvitték a galambot, az a bázisra, azaz az otthonába képes volt visszatalálni. Később azonban az általuk kedvelt táplálék egyik helyszínre majd az otthonukba helyezésével kiképezték végül őket arra is, hogy oda-vissza is képesek legyenek szállítani üzenetet jobb esetben naponta kétszer is.

A postagalamb az egyetlen olyan élőlény a földön, amely egyedül, minden külső segítség nélkül is haza talál több száz vagy ezer kilométer távolságból is. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról számoltak be, hogy egy postagalamb általában óránként 60-70 kilométeres sebességgel halad.

 

A galambok jelentősége a történelem során

A galambászat történelme hosszú időkre nyúlik vissza hiszen már Kr. e. 500 környékén az ókori Rómában és Hellászban is használtak hírvivőként galambokat, bár akkoriban még nem beszélhettünk a galambászat hagyományos értelemben vett foglalkozásáról. Nagy jelentősége volt a postagalamboknak az első, illetve a második világháborúban is, ahol sok esetben az ellenséges vonalak mögött meghúzódó csapatok könnyűszerrel letudták hallgatni a másik fél üzeneteit az egyes frekvenciákon annak ellenére, hogy mindent megtettek ennek megakadályozására.

Így sok esetben próbálkoztak a galambok alkalmazásával, amelyek bár a kornak megfelelő kommunikációs eszközeivel szemben igen elavultnak bizonyultak mégis sok esetben hatékonyabban funkcionáltak egyes üzenetek közlésére, mint a korszerű kommunikációs eszközök. Fogalmazhatunk úgy, hogy a postagalambok valamilyen úton-módon, de alakították a világháborúk menetét és így ráhatással voltak a történelemre. Sőt még tovább fokozza a döbbenetet a galambok történelmi jelentőségével kapcsolatban, hogy 32 galambot tüntettek ki az Egyesül királyságban a  Dickin-medállal, amely az állatoknak adható legmagasabb rangú katonai kitüntetés, amely kitüntetés egyenrangú a hatalmas elismerést jelentő Viktória-kereszttel és Maria Dickin, a Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezetének (PDSA) alapítója hozta létre 1943-ban.

 

A galambászat Magyarországon

A galambok jelentőségének, illetve a galambászatnak azonban külön magyar történelme van. A 20. században már szinte minden gazdasági udvarban szokás volt galambot tartani, tenyészteni és idomítani is, bár ez főleg a magyar nyelvterületekre volt jellemző. Ezen belül a Dél-Dunántúlon tartottak tömegesen galambot leginkább a tanyákon. Ennek hatásaként alakult ki a parasztudvarok egyik jellegzetes építménye a galambdúc.

Egy Szolnok környéki tanyasi ház és az előtte álló galambdúc
Galambház

A magyar lokális kitenyésztett fajtája a galambászatnak az úgynevezett purszli, amely talán a német Purzel szóból ered. A purszli igen igénytelen megjelenésű, búbos fejjel rendelkező galamb, szakirodalmi nyelvén szegedi keringő, amely kifejezés visszakapcsolja a purszlit és ezáltal a galambászatot is a szegedi gyökerekhez, ahol erőteljesen jelen volt a galambászat a parasztudvarokban. Ezek a purszlik képesek akár 8-9 óráig a levegőben maradni és elég magasra is szállnak.

A purszli galamb (szegedi keringő)

Egy galambásznak nagyjából 10-100 purszlija van és megtudja különböztetni a sajátját a többiekétől bármilyen tulajdonjegy nélkül is akár. A szegedi galambászatnak nagy hagyománya van a térségben, de az országban más helyen is foglalkoztak már a 20. Század elején galambok tenyésztésével és azok idomításával. Amikor meghal egy galambász, akkor annak temetésére kedvenc galambjait zsákban kihozzák, és a koporsó sírba eresztése közben szabadon eresztik szimbolikusan a lélek mennybe menetelével.

 

A galambászat mint sport

Egy idő után a hobbinak szánt galambtenyésztés a paraszt emberek között, főleg Szegeden, egyfajta sportszerű versengéssé kezdte kinőni magát, amelyet rendkívüli szenvedéllyel csináltak. Így a galambászatnak kialakult egy sport vonulata is, amely később elkülönült a postagalambászat köré szerveződő sporttól, amelyben a galambászok április közepétől a repülési szezon kezdetétől szeptemberig a szezon végéig vesznek részt különböző speciálisan szervezett repüléseket galambjaikkal. A galambot ki kell képezni, tanítani kell, amelyet a galambász vagy a postagalambász egyesületeinek és szervezeteinek speciálisan kialakított kvázi tréning röptetésein lehet megtenni. A postagalambsportnak nemzetközi szervezete is van az FCI (Féderation Colombophile Internationale), amelynek 58 ország a tagja.

lockkerdee0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Bőzsöny Ferenc, a felejthetetlen hangú bemondó: Csak egyszer voltam szerelmes

Ha az arcát nem is, a hangját egy ország ismeri. Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió felejthetetlen alakját a nyári rezidenciájában...

Ezt okozta a durva aszály - Rövidebb lesz a sültkrumpli

Három centiméterrel rövidebbek lesznek idén a belga és a brit sültkrumplik az eddig megszokott 8-9 centiméteres hossz helyett. A...

Kirúgták Bolgár Györgyöt

Elbocsátották Bolgár György újságírót a 168 órától - írja a 444.hu.

A kisvállalkozásokon keresztül jutnak el a nagyokhoz a kiberbűnözők

A kiberbűnőzök útja a nagyobb cégekhez sokszor a kevésbé védett kis- és közepes vállalatokon (kkv), beszállítókon keresztül vezet,...

Dömötör: nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akik kezében ott a kerítésvágó

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, "akik kezében...

Győr-Budapest-Déli: Hétfőtől módosított menetrend szerint mennek a vonatok

Október 3-ig a cikkben található menetrend érvényes.

A fiatalok egyre tudatosabban készülnek a nyugdíjas évekre

Derűlátóbban gondolnak és tudatosabban készülnek a tízen- és a huszonévesek a nyugdíjas évekre, mint az idősebb nemzedék - derül ki...

Iparági figyelmeztetés: rengeteg magyar család maradhat fűtés nélkül

Csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.

A nőket és a gyerekeket sem kímélték a zólyomi ultrák - videó

Megdöbbentő képsorok kerültek elő a péntek esti DVTK Jegesmedvék-HKM Zvole jégkorongmeccsen történtekről.

Ebben az olasz falucskában lélegzetelállító események történnek. Légy te is a részese ennek

Képzelj el egy mindössze 90 lelket számláló dél-olasz falucskát, ahol jóformán a madár sem jár. Mindenki ismer mindenkit, és a...

0

Sport

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Máris balhé van a PSG-nél?

A Le Parisien szerint az új edző, Thomas Tuchel és a sportigazgató, Antero Henrique nincs igazán jó viszonyban.

Magyar-szlovák közös közlemény a pénteki huligánakció után

A hoki nem háború, hanem fesztivál, írják a szlovák huligánok akcióját elítélő sportvezetők.

Hazatér a kapus, aki jobban gyűlölte csapatát, mint bárki más

Szombaton este Schalke-Bayern München meccs a Bundesligában. Manuel Neuer története moziba illő.

Maszkos szlovákiai huligánok vertek nőket és gyerekeket Miskolcon - videóval

A DVTK Jegesmedvék-HKM Zvole jégkorong-meccsen tört ki a balhé, akit értek, ütöttek a családi szektorban.

Csodanap a Bundesligában: gálázott a Hertha, Sallai 7 perc alatt gólt lőtt

Történelmi bemutatkozás Freiburgban, Dárdaiék vezetik a bajnoki tabellát!

Megunta a szakállat: alig lehet ráismerni Messire - fotók

Hosszú idő után levágta szakállát Lionel Messi, a Barcelona 31 éves sztárcsatárja.

A videobíró segítette győzelemhez a Real Madridot

A Lopetegui-csapat továbbra is veretlen, a francia világbajnok vezette győzelemre az Atléticót.

Puskás-díjas gól Angliából, ennél tökéletesebb lövés nincs

Az Aston Villa szurkolók egy ideig nem felejtik a csodát, aminek szemtanúi lehettek.

18 másodperccel a kezdés után már gólt rúgtak

A Serie A ötödik fordulójának első meccsén mindössze 18 másodperc kellett az első gólhoz.

0

Bulvár

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

KKi kell venni éjszakára a műfogsort, vagy nem?

Csak régen tartották az éjjeliszekrényen, pohárban a műfogsort. Ma csak a tisztításra kell kivenni, éjszakára a szájban maradhat....

Pórul járt a félnótás száguldozó, az egész net fetrengve röhög rajta

Van valami nagyon mulattató abban, ami a becsapódás után történt.

Döbbenetes fordulat: önként jelentkezett egy férfi, hogy bevallja, ő a soroksári gyilkos

A gyilkosság elkövetésével a rendőrség egy most is börtönben ülő férfit gyanúsít.

Szoboszlói fürdőtörténelem: nagy robajjal tört fel a 72 Celsius-fokos termálvíz

Hajdúszoboszló korabeli városvezetése nagyon gyorsan felismerte, hogy hatalmas lehetőséget jelenthet számukra az 1925 őszén feltört termálvíz.

Szomorú hírt közölt Kállay-Saunders András

Váratlan bejelentést tett Kállay-Saunders András. Nagyon sajnálja, és rajongói megértését kéri.

Halálos ugratás - belehalt sérüléseibe a munkás, akinek viccből sűrített levegőt nyomtak a fenekébe

A főnöke szórakozott vele, nyilván rossz viccnek szánta, a férfi viszont azonnal összerogyott. A gyár kamerája az egészet videóra vette, mutatjuk.

300-900 ezer forintot ér egy kód annak, aki jól írja meg

Hetedik alkalommal rendezi meg az NNG a C++ Grand Prix-t. A programozóversenyen tavaly bebizonyosodott, hogy a tapasztalat nem minden harmadik helyen egy középiskolás csapat végzett.

Mikor ne együnk szőlőt?

A szőlő is lehet tiltott gyümölcs. A szőlő egyike lehet a nem kívánt gyümölcsöknek. Most kiderül, miért tiltakozhat ellene a szervezet.

blogmorzsák

Miért imádják ennyire a magyarok Terence Hillt és Bud Spencert?

Mert ők a gonoszt legyőző népmesei hősök? Mert folyton ismétli a filmjeiket a tévé?

Látványos felvételek a Kelenföldön pusztító tűzről

A beszakadt födém nehezítette az oltást, a lebontásra váró raktár üresen állt, nem sérült meg senki.

A Mandy egy heavy metál-fantasy-horror látomás

Amiben a pszichopata vallási fanatikusok vagy démonokból álló motoros bandák mellett egy jó adag humort is találunk.

Leszedték az Il-20-ast

Az izraeli akció következménye: az oroszok tartják ellenőrzés alatt a szíriai légteret.

Kövér László előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Újságírás nem létezik, az EP aberráltak mellett áll ki, a közszereplőket pedig aljas módon tá­madja a média az Országgyűlés elnöke szerint.

Így készíthetsz te is füstös erdélyi padlizsánt

Erdélyben sem faszénen sütik a padlizsánt, mégis füstös lesz. Most eláruljuk a titkát!

Senki sem migránsozik jobban a magyar keresztényeknél

A rendőrség, és a tűzoltók sem tudják, miért gyulladt ki egy templom, de ők képben vannak.

Része vagy a NER-láncnak

Ez a nemzet ilyen, sőt nemcsak ilyen, hanem nincs minimálisan akcióképes alternatív ideája sem a politikai közösségnek.

Orbánnal rio­gatják majd a nyugati polgá­rokat az uniós válasz­tási kampányban?

Saját fegyverét fordítják most az eu­ró­pai liberálisok Orbán Viktor ellen.

A fika kicsiny könyve

Ez egy nagyon helyes kis könyv, pont arra való, hogy egy jó kávé mellett végiglapozgassuk.

Te titokban négy fal között eszel három óránként?

Hogy lehet az, hogy főműsor időben farkával propellerező férfit nézegetünk, de ha valaki nyilvánosan szoptat, az fúj.

0


0