Ezt olvasta már?

Halálos baleset szemtanúit keresi a rendőrség

Teherautó ütött el egy gyalogost Pécsett, a nő belehalt a sérüléseibe. A hatóságok várják azoknak a jelentkezését, akik segíteni tudnak.

0

Adósság-konszolidáció: fontos döntéseket hozott a városi közgyűlés

Az elmúlt hónapok, különösen az elmúlt napok kissé hektikusra sikerült egyeztetései után ma több fontos döntést is hozott Pécs város közgyűlése.


hirdetés

A közgyűlés nem oszlatta fel magát, Páva maradt a polgármester, és elfogadták az ÖPE több javaslatát is.

A városvezető napirend előtti felszólalásában felidézte: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány „eltakarításához” 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került. Páva Zsolt bejelentette, Hoppál Péter, pécsi fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára. Pécs polgármestere egyúttal hozzá tette, a bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy „ilyen helyzetbe” jutott a megyeszékhely.

Nem oszlatta fel magát a közgyűlés, Páva is a helyén marad
„Vajon csökken-e a költségvetési adósság, erősebb lesz-e Pécs gazdasága?” – tette fel a kérdést a közgyűlés elején tartott felszólalásában a pécsi polgármester, a korábbi események során megtapasztalt visszafogott szerepéből kilépve, ugyanis több ellenzéki párt már napirend előtti felszólalásaiban ezt a megoldást követelte.
A közgyűlésen Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője kifejtette, amikor a baloldali pártok voltak irányító többségben, az ÖPE akkor sem fogadott volna el egy ilyen javaslatot, bár az akkori és a mostani helyzet és a kezelése között több hasonlóság is van. Kővári megismételte az elmúlt napokban többször hangsúlyozott kijelentését, miszerint a kialakult helyzet miatt konstruktivitásra és együttműködésre van szükség. „Ez tipikusan a politika hibája, amikor a képviselők úgy érzik, csak önmagukat kell képviselni. Ez nem mehet így tovább! – tette hozzá, majd újra felhívta a figyelmet, hogy idén májusban, először az ÖPE jelezte az újra elszabaduló önkormányzati hiányt.
Végül a képviselő-testület a közgyűlés feloszlatását célzó ellenzéki indítványt nem vette napirendre.

Hoppál „huszonötévezett”, Csizi „nyolcévezett”, az MSZP és az LMP felháborodott
Hoppál Péter az ülésen a pécsi közélet és értelmiség jelentős „adósságának” nevezte, hogy elmaradt annak feldolgozása, „milyen folyamatok vezettek el negyedszázad után napjaink helyzetéhez” – idézi a pécsi országgyűlési képviselőt az MTI. Hoppál szerint Pécs nem megfelelően élt a rendszerváltás adta lehetőségekkel, majd emlékeztetett arra is, hogy a nagy régióközpontok közül Pécs vált utoljára megközelíthetővé autópályán.
Hoppál Péter szintén példaértékűnek nevezte a kormányzati adósságátvállalást és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt nyomán létrejött kulturális intézményrendszer állami támogatását, amelynek ez évre jutó összege 1,8 milliárd forint.
Gulyás Emil (MSZP) önkormányzati képviselő reagálása szerint „elképesztő és felháborító” a tényfeltáró és az önkormányzat irányítását segítő bizottság létrehozása, ezért a képviselő-testület feloszlatását sürgette. Utóbbira Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő is javaslatot tett.
Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a helyi Fidesz-KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben számtalan problémát oldottak meg a polgármesterrel összefogva. A politikus ismételten ostobaságnak minősítette, hogy a testület révén „gyámság alá helyezték” vagy „megpuccsolták” volna Páva Zsoltot.

A közgyűlés elfogadta az ÖPE több javaslatát
Mint azt korábban olvasni lehetett, az Összefogás Pécsért Egyesület 28 pontos javaslatcsomagot fogalmazott meg a helyzet megoldására. „Mindenki adja bele a javaslatát. Konkrét problémára konkrét megoldás kell!” – mondta közgyűlési felszólalásában Kővári János.
A közgyűlés politikai hangvételű első része után a képviselő-testület elfogadta az ÖPE adózási javaslatait. Így a multinacionális kereskedelmi és pénzintézeti cégekre vonatkozó adóplafon emelését, és új adózási tétel jelenik meg az óriásplakátok és citylight plakátok üzemeltetői számára is. A közgyűlés támogatta a be nem jelentett albérleti díjak kifehérítését, akárcsak a legnagyobb adótartozók nevének nyilvánosságra hozását, valamint a jelentős adókinnlevőség fokozott behajtását.
„Az Összefogás Pécsért Egyesület folytatni fogja a konszolidációs munkát, a konkrét, politikai purparlék nélküli válságkezelést. Javaslatainkkal, előterjesztésekkel élni fogunk a jövőben is, és várjuk továbbra is a pécsiek véleményét, visszajelzését, valamint a konkrét, megoldandó problémáit és javaslatait.” – mondta a viharosra sikeredett közgyűlés után Kővári János.

A tényfeltáró bizottság tagjai
A négy tag közül hárman erősen Fideszhez köthető személyek: Madár Péter közgazdász, Rappai Ágnes Eszter könyvvizsgáló és Schneider János autókereskedő vállalkozó.
A bizottság negyedik tagja némi meglepetésként a korábban, Toller László polgármestersége idején működő Pécsi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese Soó László lett, aki 2009 előtt több cikluson át is vezette az önkormányzat költségvetési bizottságát az MSZP színeiben is, a Fidesz hatalomra kerülése óta nem vállalt közéleti szerepet.

Forrás: MTI / pécsinapilap.hu0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Szalai: A második hely nem rossz, de utólag van bennünk némi hiányérzet

A csoportgyőzelem is meglehetett volna, ha nem botlunk az észtek ellen.

Bezár két vasútvonalat a MÁV Szabolcsban

A Mátészalka-Csenger és a Nyíregyháza-Nyírbátor vasútvonalakon december 9-től már autóbusszal végeztetné a személyszállítást a...

Falba nem, egyelőre csak urnamezőre temetkezhetnek a csongrádi temetőben

Csongrád - Többször is felmerült az igény, hogy urnafal épüljön a csongrádi temetőben, idáig azonban még nem készült el. Kiderült, a...

Európa legjobbjai között az alsópetényi Prónay Kastély

A szlovákiai Chateau Belában rendezett gálesten adták át a The Heritage Hotels of Europe Awards díjakat. A Host of the Year kategóriában az...

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

A négyfős nyírségi cég már a megbízás kiírásakor elkezdte szervezni országos behajtói hálózatát. A szálak Kisvárdára vezetnek.

Egészséges mellét is eltávolíttatja a Miss Balaton középdöntőjéig jutott szépség

A Miss Balaton 24 döntőse közé úgy sikerült bejutnia, hogy mindvégig kemoterápiás kezelésre járt: gyönyörű hajkoronáját...

Hétfőn találkozik Putyin és Erdogan

A két elnök találkozójának apropója, hogy elkészült a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakasza, de tárgyalni fognak a...

Gázcsonk sérült Nyíregyházán

Szolgáltatót kellett hívni.

Felrobbant egy kazán Csörögön

A robbanásban egy ember mesérült.

Nagy Ádám olyan ritkán rúg gólt, hogy nem tudja, hogyan kell megünnepelni

A nap legjobb játéka mellé a legszórakoztatóbb interjút is a magyar csapat középpályása hozta össze vasárnap.

Adathalász-támadások az interneten

Továbbra is az interneten a leggyakoribbak az adathalász-támadások mondta Zala Mihály, az EY (régebben Ernst & Young) kibervédelmi...

0

Sport

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Két és fél év után újra van válogatott labdarúgó-csapata Magyarországnak

Ehhez Marco Rossi munkája kellett, meg a játékosoké, akik az önbecsülésükért hajtottak. Meccs utáni nyilatkozatok.

Szalai nem hagyhatta, hogy fázzon a kisfiú: a magyar-finn legjobb képei

Marco Rossi csapata két győzelemmel zárta a 2018-as évet.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Az angolok kiejtették a horvátokat a B osztályba

A hazaiak az utolsó negyedórában fordítottak a Nemzetek Ligájában.

Vidal már le is lécelhet Barcelonából

Arturo Vidal a nyáron érkezett Barcelonába, nyilván azzal a szándékkal, hogy sokat fog játszani. Nem így lett, úgyhogy már másfelé kacsintgat.

Federer után Djokovicot is legyőzte, ő a világbajnok

Alexander Zverev nyerte a férfi teniszezők világbajnokságát.

Szalai: Nyertünk két meccset, de 10 napja a karszalag a téma

A főszereplők értékelték a finnek elleni győzelmet.

Üzent hatalmas balesete után fiatal autóversenyző lány

Sophia Flörsch Makaóban a gerincét törte, de a körülményekhez képest jól van.

0

Bulvár

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

Az, hogy mikor fekszel le aludni, sokat elárul rólad

Nem mindegy, hogy éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy: mindkettőt más jellemzi, és most megtudhatod, rád mi igaz!

Caramel felesége, Szilágy Szilvi visszatért 7 hónap után - Első fotó kislányukról, Szofiról a betegség óta

Szilágyi Szilvi hosszú hallgatás után Instagramon adott hírt kislánya állapotáról

Magyar József megölte a feleségét és megbűnhődik érte

Óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban szombaton Hobo és Vidnyánszky Attila darabját.

Ezzel az indokkal seperte le a Fidesz a nyugdíjminimum emelését

Mégcsak tárgysorozatba sem vették az öregségi nyugdíjminimum emelésére vonatkozó törvényjavaslatot. A Fidesz egészen egyszerű - már-már a pökhendiség határát súroló - indokkal seperte le az asztalról az ötletet.

A Dunántúlon már esik a hó

A meteorológiai oldalhoz érkező beszámolók szerint reggel 7 óra után nem sokkal gyenge hószállingózás kezdődött Baranya, Bács-Kiskun, Vas és Győr-Moson-Sopron megye néhány pontján.

38 bérelhető autójával blokkol egy egész utcát egy férfi

Bár törvény nem tiltja, az etikára abszolút fittyet hány egy amerikai férfi, aki egy autóbérlős applikáción keresztül adja ki több tucat járművét. Az utcán tárolt kocsik ellehetetlenítik a parkolást, így a szomszédoknak 40-50 percbe is telik, mire találnak szabad helyet.

Elhunyt a magyar zenész-dalszerző: agydaganattal műtötték

"Az égi színpadon muzsikál tovább."

blogmorzsák

Botrányos trónörökösök

A trón ifjú várományosait mindenki évhajhász naplopónak tartotta, és a többségük valóban az is volt. A trón­örökösök évszázadok óta ezt csinál­ják, és a nagyközönség évszázadok óta meg­botránkozik ezen.

„Fenyő János behívta a testőreit és rám mutatott“

Így ment ez, húsz évvel ezelőtt, a vadkapitalizmus kezdetén.

A tehetségtelen újságírókra is szükség van

Egy papagájnak nem kell gondolkodnia. Egy szócső nem is tud.

Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Miként jelent meg Fenyő János lapjában, az, hogy sokkal több pénzt vittek ki a Postabankból, mint ahogy azt bevallották?

Törvényt és uniós jogot is sért a kormány Gruevszki ügyében

A magyar hatóságoknak nincsen mérlegelési joguk: Gruevskit azonnal vissza kéne küldenünk.

Amitől úgy fél a kormány, mint ördög a tömjénfüsttől

Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kor­mánynak persze még ez sem tetszene.

Nyílt levél az oktatási államtitkárhoz

Tényleg azt gondolja, hogy azok a pedagógusok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják?

Ennél kisebb szubkultúra nincs is

A C64-játékok zenéit feldolgozó zenészek norvégiai minifeszti­válján jártunk. Persze rögtön egy magyarba botlottunk.

A megcsalt fél 5 gyakori kérdése

Vajon van jó válasz ezekre?

Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

Elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv.

A férfi agy és a női agy

Csak az elmúlt évtizedekben kezdhettük megfigyelni az agyunkat működés közben.

Ezért ne hagyd soha a mobilod éjszaka a töltőn

Mindenki így csinálja, pedig sok keserűséget meg lehetne spó­rol­ni. Tippek, trükkök, mítoszok.

0


0