Ezt olvasta már?

Fény derül az igazságra, égő, de milyen égő?

Uniós szabályozás értelmében szeptembertől megszűnt a halogén izzók gyártása és importja az EU területén belül. A szabályozás célja a háztartások energiahat...


Adósság-konszolidáció: fontos döntéseket hozott a városi közgyűlés

Az elmúlt hónapok, különösen az elmúlt napok kissé hektikusra sikerült egyeztetései után ma több fontos döntést is hozott Pécs város közgyűlése.


hirdetés

A közgyűlés nem oszlatta fel magát, Páva maradt a polgármester, és elfogadták az ÖPE több javaslatát is.

A városvezető napirend előtti felszólalásában felidézte: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány „eltakarításához” 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került. Páva Zsolt bejelentette, Hoppál Péter, pécsi fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára. Pécs polgármestere egyúttal hozzá tette, a bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy „ilyen helyzetbe” jutott a megyeszékhely.

Nem oszlatta fel magát a közgyűlés, Páva is a helyén marad
„Vajon csökken-e a költségvetési adósság, erősebb lesz-e Pécs gazdasága?” – tette fel a kérdést a közgyűlés elején tartott felszólalásában a pécsi polgármester, a korábbi események során megtapasztalt visszafogott szerepéből kilépve, ugyanis több ellenzéki párt már napirend előtti felszólalásaiban ezt a megoldást követelte.
A közgyűlésen Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője kifejtette, amikor a baloldali pártok voltak irányító többségben, az ÖPE akkor sem fogadott volna el egy ilyen javaslatot, bár az akkori és a mostani helyzet és a kezelése között több hasonlóság is van. Kővári megismételte az elmúlt napokban többször hangsúlyozott kijelentését, miszerint a kialakult helyzet miatt konstruktivitásra és együttműködésre van szükség. „Ez tipikusan a politika hibája, amikor a képviselők úgy érzik, csak önmagukat kell képviselni. Ez nem mehet így tovább! – tette hozzá, majd újra felhívta a figyelmet, hogy idén májusban, először az ÖPE jelezte az újra elszabaduló önkormányzati hiányt.
Végül a képviselő-testület a közgyűlés feloszlatását célzó ellenzéki indítványt nem vette napirendre.

Hoppál „huszonötévezett”, Csizi „nyolcévezett”, az MSZP és az LMP felháborodott
Hoppál Péter az ülésen a pécsi közélet és értelmiség jelentős „adósságának” nevezte, hogy elmaradt annak feldolgozása, „milyen folyamatok vezettek el negyedszázad után napjaink helyzetéhez” – idézi a pécsi országgyűlési képviselőt az MTI. Hoppál szerint Pécs nem megfelelően élt a rendszerváltás adta lehetőségekkel, majd emlékeztetett arra is, hogy a nagy régióközpontok közül Pécs vált utoljára megközelíthetővé autópályán.
Hoppál Péter szintén példaértékűnek nevezte a kormányzati adósságátvállalást és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt nyomán létrejött kulturális intézményrendszer állami támogatását, amelynek ez évre jutó összege 1,8 milliárd forint.
Gulyás Emil (MSZP) önkormányzati képviselő reagálása szerint „elképesztő és felháborító” a tényfeltáró és az önkormányzat irányítását segítő bizottság létrehozása, ezért a képviselő-testület feloszlatását sürgette. Utóbbira Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő is javaslatot tett.
Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a helyi Fidesz-KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben számtalan problémát oldottak meg a polgármesterrel összefogva. A politikus ismételten ostobaságnak minősítette, hogy a testület révén „gyámság alá helyezték” vagy „megpuccsolták” volna Páva Zsoltot.

A közgyűlés elfogadta az ÖPE több javaslatát
Mint azt korábban olvasni lehetett, az Összefogás Pécsért Egyesület 28 pontos javaslatcsomagot fogalmazott meg a helyzet megoldására. „Mindenki adja bele a javaslatát. Konkrét problémára konkrét megoldás kell!” – mondta közgyűlési felszólalásában Kővári János.
A közgyűlés politikai hangvételű első része után a képviselő-testület elfogadta az ÖPE adózási javaslatait. Így a multinacionális kereskedelmi és pénzintézeti cégekre vonatkozó adóplafon emelését, és új adózási tétel jelenik meg az óriásplakátok és citylight plakátok üzemeltetői számára is. A közgyűlés támogatta a be nem jelentett albérleti díjak kifehérítését, akárcsak a legnagyobb adótartozók nevének nyilvánosságra hozását, valamint a jelentős adókinnlevőség fokozott behajtását.
„Az Összefogás Pécsért Egyesület folytatni fogja a konszolidációs munkát, a konkrét, politikai purparlék nélküli válságkezelést. Javaslatainkkal, előterjesztésekkel élni fogunk a jövőben is, és várjuk továbbra is a pécsiek véleményét, visszajelzését, valamint a konkrét, megoldandó problémáit és javaslatait.” – mondta a viharosra sikeredett közgyűlés után Kővári János.

A tényfeltáró bizottság tagjai
A négy tag közül hárman erősen Fideszhez köthető személyek: Madár Péter közgazdász, Rappai Ágnes Eszter könyvvizsgáló és Schneider János autókereskedő vállalkozó.
A bizottság negyedik tagja némi meglepetésként a korábban, Toller László polgármestersége idején működő Pécsi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese Soó László lett, aki 2009 előtt több cikluson át is vezette az önkormányzat költségvetési bizottságát az MSZP színeiben is, a Fidesz hatalomra kerülése óta nem vállalt közéleti szerepet.

Forrás: MTI / pécsinapilap.hu0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Magyar Napok Fiumében

Nekünk, magyaroknak Fiume (Rijeka) az emlékek városa: a Kormányzói Palota, a Tengerészeti Akadémia, vagy éppen maga a kikötő és...

Fidesz: A bevándorláspártiak félre akarják állítani Magyarországot

A Fidesz szerint a bevándorláspárti erők szeretnék félreállítani a migráció útjából Magyarországot.

Gyászol Hajdú Péter

Számára fontos személyt veszített el, közösségi oldalán tudatta a gyászhírt.

A Nébih élménypedagógiai programjaival bővült a Minipolisz gyermekváros

Élménypedagógiai programokat kínáló és hasznos ismereteket közvetítő tereket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal...

Félelmetes videó került elő Justin Bieberről

Mindenki csak találgat, mi lehet a 24 éves popsztár baja a felvételen.

Török Gábor: ezek az új fiúk egy pillanat alatt Orbán hátába döfik a kést, ha az az érdekük

A magyar miniszterelnök lett Emmanuel Macron Gyurcsány Ference - vélekedett Török Gábor az ATV-nek és a Népszavának adott interjúiban. A...

29 embert ölt meg a pancsolt szesz

Alkoholmérgezés okozta több tucat ember halálát Kuala Lumpur környékén, 47-en pedig súlyos állapotban kerültek kórházba.

Hányinger és hányás: milyen betegségekre utalhat?

A hányinger és hányás számos különféle betegség velejárója lehet. Az okok szerteágazóak, állhat a háttérben emésztőrendszeri,...

Ez történik veled, ha tartós párkapcsolatban élsz - most a tudomány is megerősítette.

Sokszor hallottuk már a barátainktól, filmekben és jó páran biztosan viccelődtek is már vele... a tudósok pedig most bebizonyították:...

Agyvérzése óta először tűnt fel a lelátón Sir Alex Ferguson

A 76 éves legendát felállva ünnepelte az Old Trafford közönsége.

0

Sport

Máris balhé van a PSG-nél?

A Le Parisien szerint az új edző, Thomas Tuchel és a sportigazgató, Antero Henrique nincs igazán jó viszonyban.

Lazovic kivette a nemzetközi futballt a Vidiből

Talán soha nem tudjuk meg, miért, és főleg miért most távozott a szerb, de a hatását sajnos láthattuk az Európa Liga első fordulójában.

Dzsudzsák Balázs góllal debütált új csapatában

A magyar játékos a szünetben állt be, remekül sikerült a bemutatkozás.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Hazatér a kapus, aki jobban gyűlölte csapatát, mint bárki más

Szombaton este Schalke-Bayern München meccs a Bundesligában. Manuel Neuer története moziba illő.

Ha Vettel megtalálja a varázspálcáját, akkor Wéber Gábor szerint ez még nem lefutott idény

Az MTVA szakkommentátora a Klubrádióban volt Hosszabbítás vendége.

Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában, 9 emberrel is nyert a Real Sociedad

Agüero pedig hosszabbított a Manchester Citynél. Ez történt pénteken.

Maszkos szlovákiai huligánok vertek nőket és gyerekeket Miskolcon - videóval

A DVTK Jegesmedvék-HKM Zvole jégkorong-meccsen tört ki a balhé, akit értek, ütöttek a családi szektorban.

Indokolatlan büntetésekkel szálltak rá a magyar versenyzőre

Kiss Norbert: Ilyet még életemben nem tapasztaltam!

Autóbalesetet szenvedett a Real Madrid korábbi sztárfocistája

A holland Wesley Sneijdernek pár napig nyakmerevítőt kell hordania.

Ha ma még nem voltál libabőrös, hallgasd meg az Ajax-drukkerek és Bob Marley fiának közös énekét

Az Ajax simán, 30-ra leverte az AEK Athént a BL-ben, tehát érthető, hogy remek volt a hangulat Amszterdamban.

0

Bulvár

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

Az érintésre is halált okozó port ők hozatták Budapestre

A már érintéssel is halálos méregnek számító kábítószer Budapestre szállítását megrendelő, azzal kapcsolatba hozható személyek fényképét közzé tette a rendőrség.

Ilyen volt a régi idők bőségtála, a komatál

Barátságok megünneplésének pecsétje, keresztszülők és újszülöttek köszöntője volt a komatál.

Szuperföldet fedezett fel a NASA új szondája

Felbocsátása után öt hónappal máris két új bolygóra bukkant a TESS nevű exobolygóvadász.

Elvesztettük, mielőtt meghalt volna

Alzheimer. Vagy demencia.

5 jel, hogy D-vitamin-hiányunk van

Vitaminszintünk ellenőrzésére csináltassunk vérképet és beszéljünk háziorvosunkkal arról, hogy hogyan tudjuk magunkat ezen a téren is rendbe szedni. Addig is az alábbi lista egyértelműbbé teheti, hogy van-e D-vitamin-hiányunk avagy sem.

Pórul járt a félnótás száguldozó, az egész net fetrengve röhög rajta

Van valami nagyon mulattató abban, ami a becsapódás után történt.

KKi kell venni éjszakára a műfogsort, vagy nem?

Csak régen tartották az éjjeliszekrényen, pohárban a műfogsort. Ma csak a tisztításra kell kivenni, éjszakára a szájban maradhat....

Felkészült a halálra, házában temetik Alain Delont

A Zorro filmek egykori sztárja már kápolnát is építtetett magának, ahová temetik. Elpusztult kutyái mellett lesz a nyughelye, ők a kertjében vannak eltemetve. A filmes legenda már azt is eltervezte, hányan állhatnak a halálos ágya mellett. - 15-en jöhetnek be a szobámba - szögezte le a Paris Match riportjában a filmes legenda. - Hat családtagomnak építtettem nyughelyet. Az én helyem az oltár mögött lesz -mondta, majd átvitte a stábot egy kis házba, amit mégsenki nem látott.

blogmorzsák

Autómentes belvá­rosok a gyakorlatban: jó példák Európából

Európa egyre több városa vizsgálja, hogyan növel­he­ti az autómentes területek nagyságát. Íme Eu­rópa legnagyobb autómentes terüle­tei - az autómentes nap apropóján.

Defenzivában a Fidesz?

A Fidesz kommunikációs gyárában kőkemény munka folyik.

Kövér László előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Újságírás nem létezik, az EP aberráltak mellett áll ki, a közszereplőket pedig aljas módon tá­madja a média az Országgyűlés elnöke szerint.

Hogyan hazudik az Origo?

A Helsinki Bizottságot azzal vádolja az Origo, hogy segített védelmet kapni a később nemi erőszakkal gyanúsított afgánnak. Nem segített.

Pokolba az oktatással!

Miért kell egy másodikos energiáit kiszipolyozni?

Pénzmegvonás jöhet a Sargentini-jelentést lejárató kampány miatt?

Most vizsgálják egy támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit.

Te titokban négy fal között eszel három óránként?

Hogy lehet az, hogy főműsor időben farkával propellerező férfit nézegetünk, de ha valaki nyilvánosan szoptat, az fúj.

Senki sem migránsozik jobban a magyar keresztényeknél

A rendőrség, és a tűzoltók sem tudják, miért gyulladt ki egy templom, de ők képben vannak.

Ez most már tényleg a nyár vége

Utánanéztünk, milyen programokon érdemes az utolsókat izzadni.

Az Orbán-rendszer rokonai: A mexikói rezsim bukása

Ha érdemben szeretnénk küzde­ni a NER ellen, pontosan kell ér­te­nünk, mi­vel állunk szemben. Megnéz­zük, máshol hogyan buk­tak meg az ilyen rezsimek.

Budapesten készül a hivatalos AC/DC napszemüveg

Back In Black-bakelitekből. Kis híján perrel in­dult, de aztán valahogy barátkozás lett a vége.

Mozgás­sal a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

0


0