Ezt olvasta már?

Polgármestert választanak vasárnap Kisszentmártonban

Polgármestert választanak vasárnap a dél-baranyai Kisszentmártonban, a tisztségért négy független jelölt indul - tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője, a...

0

Álarcos, maszkos téltemető-tavaszköszöntő karnevál

Bemutatjuk az Y Közösségi Házat

A PKA (Pécsi Közösségi Alapítvány) pályázatot hirdetett Szomszédság Ereje Alap néven, amelynek célja, hogy helyi forrásokból helyi erőket mozgassanak meg, és a lokalitáson alapuló szerveződések és közösségek összefogjanak Pécs és városrészei. Bemutatjuk a nyertes pályázatokat!


hirdetés

Előző részünkben a kihasználatlan tereket különböző programokkal, többek között kosárlabda meccsekkel megtölteni kívánó Eklekta Egyesületről és pályázatáról írtunk, most pedig az Y Közösségi Házat mutatjuk be. A több mint fél éve létrejött Y Közösségi Ház rendkívül egyedi ötletekkel és programokkal próbál meg elsősorban a környéken élő lakókból közösségeket kovácsolni.

– Mióta működik az Y Közösségi Ház és mi a célja, milyen tevékenységet végeznek?

– Az Y Közösségi Házat idén áprilisában adták át a Norvég Alap támogatásának köszönhetően. Célunk, hogy – elsősorban a környéken élőknek, de alapvetően bárkinek – igényes, jól felszerelt környezetben nyújtsunk programokat, és lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a lakók megismerhessék egymást, illetve kisebb közösségek alakuljanak ki – Nagy Ágnes, az Y Közösségi Ház vezetője. – Ennek érdekében különböző szolgáltatásokat nyújtunk heti (különféle tornák, baba-mama foglalkozások, családi angol, xbox, játszóház és gyermekfelügyelet), és havi rendszerességgel (tematikus börzék, népi játszóház, kézműves foglalkozások). A tornák idejére az anyukáknak lehetőségük van gyermekfelügyeletet is igénybe venni: amíg ők tornáznak, mi vigyázunk a gyermekekre. Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van gyógymasszázs és reflexológiai kezelés igénybevételére is. Vannak állandó szolgáltatásaink is: számítógéphasználat, fénymásolás, egyéb irodai szolgáltatások formájában.
Szervezünk kiállításokat is; örülünk, ha minél több lakó munkáit bemutathatjuk, legyenek ezek fotók, festmények, egyéb kézműves alkotások, vagy akár egy babagyűjtemény. Lehetőség van a Közösségi Ház helyiségeit kibérelni születésnapi zsúrokra, kisebb családi eseményekre is. Továbbá nyitvatartási időben bármikor be lehet jönni olvasgatni, beszélgetni, sakkozni, társasozni. A lényeg, hogy minél többen használják a házat, és minél inkább a magukénak érezzék azt. Célunk, hogy öntevékeny közösségek alakuljanak ki, akik jelzik, hogy milyen programokra és szolgáltatásokra van igényük, és tesznek is azért, hogy ezek megvalósulhassanak. Mi ehhez minden tőlünk telhető segítséget megadunk.

– Mivel pályáztak a Szomszédság Ereje Alapra, amivel nyertek?

– Egy téltemető-tavaszköszöntő fesztivált szervezünk. Már az előkészületek során is minél több környékbeli lakót és szervezetet szeretnénk bevonni. Annak örülnénk, ha velük együtt találnánk ki és terveznénk meg a karnevál részletes programját. Az előkészületek során kézműves foglalkozások keretében készülünk az Y Közösségi Ház és az udvar feldíszítésére, továbbá álarcokat, maszkokat készítünk a felvonulásra.
A fesztivál napján egy adott útvonalon fogunk végigmenni zenés kísérettel, mécsesekkel, minél nagyobb feltűnést keltve, az úton pedig – előre meghatározott pontokon – bárki csatlakozhat majd hozzánk. Azt szeretnénk, hogy mire a Közösségi Házhoz érünk, már szép számú fesztiválozó kísérjen minket. Ideérve forró teával, punccsal várjuk a lakókat, begyújtjuk a ház udvarán lévő kemencét, sütögetünk, majd a Házban és az udvaron folytatjuk a karnevált.

– Lesz a közel jövőben valamiféle „ajándékozás”, adományozás a nehéz sorsú helyi családok, esetleg közösségek részére?

– Adományozás lesz az Y Közösségi Házban, december 13-án és 14-én is, a Cipősdoboz Akció keretén belül fogjuk megajándékozni a Bártfa utcai Általános Iskola tanulóit. Az eseményre nem csak a gyerekeket, hanem a diákok családját és tanárait is várjuk szeretettel.

A Pécsi Közösségi Alapítványnál adott a lehetőség ahhoz, hogy az adományozók közvetlen kapcsolatot ápoljanak közösségi szervezetekkel, amelyek valamely összefogás keretein belül és individuálisan is a városhoz, illetve akár a közvetlen lakóhelyhez kötődnek. Fontos, hogy ezek a lokális kezdeményezések és „akciók” erősítsék a helyi közösséget és az adott városrészre számottevő hatást érjenek el.
A PKA által létrehozott Szomszédság Ereje Alap célja pedig pont ezeknek a helyi civil kezdeményezéseknek az összefogása és megismertetése egymással, amelyek a helyi közjót szolgálják, és amelyeknek ezáltal közösségépítő ereje is van. A szervezetnél fontosnak tartják továbbá a különböző városrészek közötti együttműködések megteremtését is.
A Szomszédság Ereje Alapjára pályázók közül kilenc olyan szervezet és csoport nyerhetett projekt-tervezetükkel, amelyek során a pályázók olyan programot tudtak kitalálni és megfogalmazni, amely a különböző városrészek erősítését és „fejlesztését” célozza meg és próbálja megvalósítani.lockkerdee/PNL
Fotó: Y Közösségi Ház facebook-oldala0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Jár majd a kisebb testvér után is támogatás - itt a bejelentés

A januártól bevezetendő gyermekek otthongondozási díja (gyod) mellett a kisebb testvér után járó családtámogatásokat is megkaphatják...

Bojkottálhatják az oroszok a davosi fórumot

Kilátásba helyezte a davosi Világgazdasági Fórum bojkottját Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arra az esetre, ha a szervezők nem...

Ezt a táskát imádják most a nők, mindenkit megfiatalít

Egyre nagyobb divatja van a kézműves kiegészítőknek. Nem maradhat ki a sorból a hátizsák sem. Az idei sláger szalmából készül mutatjuk...

Fontos döntést hozott a megújuló energiaforrásokról az Európai Parlament

Az Európai Parlament kedden jóváhagyta a megújuló energiára vonatkozó kötelező, és az energiahatékonyságra vonatkozó nem kötelező...

Elítélték a Wizz Air repülőn verekedő két férfit

A repülőn, még a levegőben estek egymásnak.

Az MSZP nem fogadta el Puzsér előválasztással kapcsolatos feltételét

Viszont szeretettel várják a humoristát a szocialista párt által eltervezett főpolgármester-jelölti castingra.

Ilyen egy vagány kisfiú szobája

Kalózok és finom minták.

Őrült szabadságharcot vívnak az olaszok: egész Európát magukkal ránthatják

Látszólag feloldhatatlan ellentét feszül az olasz kormány és az Európai Bizottság között, ezért valószínűnek tűnik, hogy a...

Különleges dologra bukkantak a Pluto szívében

A Sputnik Planitia különleges alakzatokat rejt, amelyek a nitrogénjég visszahúzódásakor jöhettek létre.

Még erősebb telefonok jönnek: hamarosan érkezik a Kirin 990

Szeptember elején mutatta be a Huawei a világ első 7 nm-es technológiával gyártott lapkakészletét, azonban már az utódról, a még...

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad

És egy kis ízelítőt is kaptunk hozzá.

A CNN beperli Trumpot a kitiltott újságírója miatt

A lap Trump mellett többek ellen is keresetet indított, miután kitiltották állandó fehér házi tudósítójukat.

0

Sport

A Fradi focicsapata Pogbával erősíthet

Egyelőre próbajátékra érkezik Rebrov csapatához.

Gyereket vár a női kéziválogatott játékosa, kimarad az Eb-keretből

Hornyák Dóra hónapokra felhagy az élsporttal, Kim Rasmussen szerint megtalálják a megoldást.

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Keményet nyilatkozott a magyar válogatottról a parádézó futballista

Sallai Roland megfontolandó gondolatokkal vétette észre magát.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Gulácsi Péter, a láthatatlan Bundesliga-sztár

A magyar kapus kiváló teljesítménye Németországban is téma.

0

Bulvár

Kolumbiai drogmilliárdokat mostak Magyarországon tisztára

Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Magyarországon ilyen talán a rendszerváltás óta nem volt - mégis mi történik a forinttal?

3-4% közötti infláció és ténylegesen nulla bankközi kamatok mellett a forint nem tud gyengülni. Wow! Erre nem sokan fogadtak volna.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától, a Sztárban sztártól.

Az ötéves fiú anyja karjaiban halt meg, miközben utolsó szavaival megdöbbentette őt

A hétvégén hunyt el a kis Charlie Proctor, akinél 2016-ban diagnosztizálták a rák egy nagyon ritka formáját. A kisember a végsőkig küzdött.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Vigyázat, mostantól 30 ezres bírság fenyegeti az autósokat

A ködlámpát még a legmodernebb autókban is kézzel kell bekapcsolni, de ha rosszkor tesszük, az sokba kerülhet.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

Depressziót okoz, de mindennap órákat töltesz vele: a magány érzését is fokozhatja

Egy friss kutatás szerint a közösségi média használata növelheti a depresszió és a magányosság érzését.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

blogmorzsák

Gazdasági fekete lyuk Budapesten

Mégis miért zár be ennyi üzlet a Kolosy tér körül?

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

Mennyit adózunk?

Az állam azt sugallja, hogy ne panaszkodjunk, mert ilyen alacsony adók esetén, a közszolgál­tatások mostani szintje nagyon jónak számít.

A Puzsér-jelenség

Kedveltük vagy utáltuk, érzelmekkel viszonyul­tunk tehát hozzá, és olyan celebbé avattuk, aki fennen hirdeti, hogy utálja a celebeket.

„Minek akar ezek után kávézni velem?“

1 év után az expasi előkerül és idétlen módon próbál visszakúszni a volt barátnőhöz.

Hónapokig idegelte ügyfelét az OTP egy 2 forintos, ráadásul téves tartozás miatt

Felesleges munka volt, de legalább jó sokba került az ügyfélnek és a banknak is.

Öreg autó, vén autó

Mutatjuk, hogy mit veszünk igazából akkor, amikor 10 évnél idősebb autót vásárolunk használtan.

Itt az egymillió dolláros csodamelltartó

A fehérneműn 71 karátnyi ékkő található.

Gőzölgő reggeli: skót zsemle

Ennél nehéz jobban indítani a reggelt!

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

Hogyan eddz a diéta alatt?

Jó a súlyzós módszer, csak ésszel kell csinálni.

0


0