Ezt olvasta már?

Ma ismét lesz tüntetés Pécsett

Délután háromkor kezdődik a pécsi tüntetés január 19-én a “rabszolgatörvények, a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, a méltányos munkafeltétel...

0

Amikor nem a sok, hanem a „kicsi megy sokra”

Kevesen vannak most az országban, akik ne értékelték volna a múlt vasárnapi időközi polgármester-választás eredményét. A közismert politológusok is adtak magyarázatokat. Most mi is kicsit elemzünk.


hirdetés

A legfontosabbak: soha ennyien nem mentek szavazni a Csongrád megyei városban, ahol a szavazólapon három jelölt indult a korábban elhunyt polgármester posztjáért. A korábbi alpolgármester, fideszes, azaz kormányzati támogatással; egy független, de az ellenzéki pártok hallgatólagos vagy kinyilvánított támogatásával; valamint egy korábbi, a választás előtti napokban kiugrott baloldali jelölt.
A végeredmény pedig országos meglepetés lett, hiszen a közvélemény-kutatások sima Fidesz-győzelmet jósoltak, a kérdés is leginkább csak az volt a hagyományosan kormánypárti városban, hogy az összefogással képes-e megszorítani az ellenzék a fideszes jelöltet.
Már napközben lehetett hallani, hogy földindulásszerű változás lehet, mert rendkívül magas volt a részvétel. Végül a szavazásra jogosultak majdnem kétharmada adta le voksát, közülük pedig a független dr. Márki-Zay Péterre mintegy 57,5 százalékuk szavazott. A Fidesz szavazói szinte mindannyian elmentek, hiszen évek óta kb. ennyi szavazatot kapnak az országgyűlési és polgármesteri szavazáson a jelöltjeik. Márki-Zay legfontosabb üzenetei a korrupcióban „térdig gázoló” közélet visszaszorítása, a fenntartható városi működés és a tolerancia, a szeretet, a nyitottság egymás felé voltak.

Már mi is írtunk arról, hogy a választásokon való részvétel az egyik legfontosabb demokratikus alapjogunk, ezért élni érdemes vele. A hódmezővásárhelyi választáson tisztán látszódott, hogy ha sokan mennek el szavazni, akkor radikálisan másabb eredmények születhetnek, mint amit a közvélemény-kutatók valaha is meg tudtak jósolni a „terepasztalaikon”.

A politika nem „ördögtől való”
Induljunk ki abból, hogy aki szavaz, az valamilyen érzelmi vagy racionális megfontolások miatt adja le a voksát valamely politika erőre vagy irányvonalra. Óvatosan feltételezzük azonban azt is, az érzelmi döntések mellett racionális érvek is meghúzódhatnak egy-egy szavazat mögött.
A politika ugyanis az élet minden területén hat a társadalomra, ezért ettől elzárkózni meglehetősen bolondság, a közéleti passzivitás „öngyilkos” formája.
Demokráciánk még nagyon fiatal, nincsenek kialakult politikai, együttműködési alapvetéseink, nincsenek kialakult pártpreferenciák, sőt, ezt még a pártok sem nagyon segítik. Sajnálatosan a vitakultúránk is hagy némi kívánnivalót maga után, nehezen védjük meg álláspontjainkat, vagy éppen fogadjuk el a másik véleményét. A szavazáson való részvétel azonban egyben véleménynyilvánítás is, támogató vagy jelzésértékűen tiltakozó.

A pécsi „ius murmurandi”
Pécs borzasztó helyzetben van. Sokan elmentek már a városból, csak az elmúlt 10 évben. A helyi gazdaság erősebb vásárlóerő híján pang, az önkormányzat most éppen nem a bankok, hanem „csak” a Magyar Államkincstár felé kiszolgáltatott.
Ehhez képest a 2014-es önkormányzati választásokon a szavazásra jogosultak mindösszesen 33,7 százaléka élt jogával. Csak hasonlítsuk össze a most vasárnapi hódmezővásárhelyi részvételi aránnyal, amely több mint 62 százalék volt.
Páva Zsolt a szavazatok nem egészen 40 százalékával nyert, az ellenzéki jelöltek széttöredezettsége mellett. Pécsett több mint 125 ezer ember volt akkoriban jogosult szavazni, ezek közül Pávára 16633-an adták le a voksukat, azaz a pécsieknek mindösszesen kicsivel több, mint 13 százaléka szavazott a jelenlegi polgármesterre.
Kell-e ennél több érv ahhoz, hogy mindenki menjen el szavazni, minden alkalommal, amikor élhet ezzel a demokratikus alapjogával?

„A vásárhelyi meglepetés titka: hiteles lokálpatrióta jelölt, helyi programmal, pártok feletti összefogás, aktív polgárokkal, valamint jelentős kiegyensúlyozott médiafigyelem. Mindez Pécsett is lehetséges, sőt szükséges” – mondta az eredmény értékelése kapcsán Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke.

PNL
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Életbiztosítás, utazási bérlet adózása 2019-ben

Hogyan kell adózniuk a cégeknek a már korábban megkötött életbiztosítások, valamint az utazási bérlet juttatása után? kérdezte...

Top100: A legjobb vígjátékok - Mafab.hu

A legjobb vígjátékok a Mafab.hu felhasználói szerint (a listja a szavazatok 2015. áprilisáig beérkezett állását tükrözi). ...

George W. Bush pizzát vitt az őt ingyen őrző testőreinek

Az ötödik hete tartó kormányzati leállás miatt az amerikai titkosszolgálat több ezer alkalmazottja sem kap fizetést.

Gyújtogatott és lopott Baján

Tavaly májusban Baján szándékosan felgyújtottak három, a Tóth Kálmán téren parkoló személyautót, illetve városszerte további öt...

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

A svájci teniszlegenda hatszor nyerte meg az Australian Opent, de elkövette azt a hibát, hogy az öltözőbe menet nem volt a nyakában a...

Jennifer Lopez hihetetlen merész képet mutatott magáról: így néz ki smink nélkül az énekesnő - fotó

Terjed az Instagramon a #NoFilterFriday, melynek lényege, hogy az ezen a napon készült képeket nem szerkesztik. Jennifer Lopez magasabb szintre...

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató...

Létezik a nagy Ő, akivel leélheted az életedet, vagy csak kőkemény munka árán működhet egy párkapcsolat?

Ismered a mondást, miszerint igazi nem létezik, de azzá válhattok egymás számára, ha hajlandóak vagytok időt és energiát szánni a...

5 zárkózott csillagjegy, akik hajlamosak kizárni másokat az életükből

A csillagjegyed alapján azt is megtudhatod magadról, mennyire vagy zárkózott, nehezen megnyíló típus.

Ott a csodaszer minden háztartásban.

A magyar konyha egyik fontos alapanyaga a hagyma, ősi népi gyógynövény, amely télen sokat segíthet a megfázásos betegségek...

0

Sport

Kihasználja utolsó cserelehetőségét a magyar válogatott

Szita Zoltán bekerül a magyar férfi kézilabda-válogatott keretébe.

Rossz szájízzel hagyja el a válogatottat a lecserélt irányító

Úgy érzi, nem mutathatta meg, hogy valóban a segítségére lehetne a csapatnak.

Rádőlt a LED-fal a spanyol kéziválogatott kapusára

Ha komoly a sérülése, Sterbik Árpád érkezhet a helyére Veszprémből.

Kikapott a címvédő Ausztráliában, Berki beszélt a visszatéréséről - Ez történt pénteken

Andrew Robertson hosszabbított a Liverpoolnál, Marco Schwarz nyert Wengenben.

Nem volt belépője, nem engedték be Roger Federert az öltözőbe

A szabály a világ egyik legjobbjára is vonatkozik.

Egy játszmányi dráma után Babos Tímeáék leütötték ellenfelüket

A női párosban már a legjobb 16 között van a címvédő magyar-francia duó Melbourne-ben.

Fantasztikusan sikerült Babos és Fucsovics első közös meccse

Először nyert Grand Slamen mérkőzést magyar vegyes páros.

Szalai fejesét óriási bravúrral védte Neuer

A Hoffenheim otthonában szerzett fontos győzelmet a Bayern München.

Ha megcserélik Llorist és de Geát, akkor a Tottenham nyert volna

Az első 2019-es adásban Mátrai Márk volt a vendégünk, és az angol foci volt terítéken.

Nehezen nyert a Bayern, Szalai lehetett volna a Hoffenheim hőse

A magyar támadó a becserélése után majdnem gólt fejelt, de Neuer elképesztő védést mutatott be

Kihasználta utolsó cserelehetőségét a kéziválogatott

Balatonfüred játékosa, Szita Zoltán is lehetőséget kaphat a világbajnokságon.

0

Bulvár

Meghalt Magyarország büszkesége, Németh Judit akadémikus

86 éves korában érte a halál. Nyugodjék békében!

Egy lepusztult panel áráért kínálják ezt a festői kastélyt a Bükkben

A 400 négyzetméteres kúria felújítása már elkezdődött, de a befejezés az új tulajdonosra marad.

Sokkoló tragédia. Elhunyt a magyar színész, barátja talált rá

"Miután két napja nem vette fel a telefont, átment hozzá, így találták meg."

Mi történik a testünkkel, ha leszokunk a szexről?

A kiegyensúlyozott szexuális életnek számtalan előnye van, amelyek a testünkre gyakorolnak pozitív hatást. A rendszeres szex növeli a fizikális teljesítményünket, csökkenti a stresszt, a vérnyomást, a szívroham kockázatát és stimulálja az immunrendszert. Attól függően, hogy milyen intenzitással történt meg az együttlét, akár egy edzőtermi gyakorlattal is felérhet. Nem beszélve az orgazmus hatásáról, amely egy bizonyos [...]

Kiderült, ezt a rohamosan terjedő rejtélyes betegséget a PET-palackok okozhatják

A bélrendszerünket károsíthatják a palackokból kioldódó anyagok.

Mutatjuk, mennyien demonstrálnak a kormány ellen Budapesten - fotó

Szombat délután a fővárosban is tüntetnek az úgynevezett rabszolgatörvény ellen. A fotók az Oktogonnál készültek, ekkor nagyjából 500 demonstráló vonult az Andrássy úton.

Ennyiért tankolhatunk a hétvégétől

Az újabb, pénteki gázolaj áremeléssel így alakulnak a számok.

Visszatér a kemény tél: Mutatjuk, hogy fog havazni

Szombaton kezdetben fátyolfelhős-napos idő várható, majd délután dél, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet.

5 dolog, amit a Google tud rólad. Elég para.

A Nagy Testvér tényleg mindig figyel. Paranoiásnak persze nem kell lenni, és olyanok is vannak, akik azt mondják, őket aztán egyáltalán nem zavarja, hogy a Google megjegyez róluk dolgokat, ha ettől aztán személyre szabottabbá válik a felhasználói élmény. De belegondolni, hogy az életed egy nyitott könyv, egy kicsit még így is hátborzongató lehet.

blogmorzsák

Miért nem gombnyomásra nyílik már a metró ajtaja?

Közel másfél éven át volt életben a szelektív ajtónyitás a négyes metrón. Hogyan és miért került sor a felfüggesztésére?

Szendrey Júlia nem csak Petőfi felesége volt

Korábban soha nem látott Szendrey-versek kerültek elő. Jó párat bevásárló cédulák közöttt aláltak meg.

Vennél lakást egy olasz kisvárosban 300 forintért?

Egy szicíliai kisváros próbál most meg egydolláros ingatlanokkal új életre kapni. Csavar van, de a vezetők szerint komolyan gondolják.

„A harcok, amiket vívok minden nap a feleségemmel“

„Feleségem huszonéves kora óta diagnosztizált skizofrén, kis üldözési mániával megspékelve.“

Balázsék is felszálltak a fake news vonatra

Gázálarcban és gumicsizmában gázolunk bele a fake news fostengerbe.

„5 dolog, amiről bárcsak tudtam volna a felvételi idején“

Amikor gimnazista az ember, még csak nem is sejti, hogy milyen lesz egyetemre járni.

Mert O nem 1 G

Miért szerencsétlen választás az O1G a magyar ellenállás jelszavának?

Ez a hátizsák olyan csehszlovák, és világsiker lett

Magyar sikersztori egy fiúról, aki 14 évesen el­határozta, hogy egyszer lesz egy saját márkája.

Így lett a kenyér a mindennapjaink része

Kásából és lepényből lett kenyér, a gazdagok csemegéjéből pedig a legalapvetőbb étel. A kenyér egyidős a magyarsággal.

Páros randi tesóknak

Szerelmes, betegséges, családi gondos, fejlődős.

Gundel foci

Te megennél egy szelet abonettet délután 3-kor, amit még reggel 7-kor kentek meg margarinnal?

Mennyire befogadók a kanadaiak?

Az első, szinte ösztönös válasz az, hogy nagyon. De mi történik, ha megkapargatjuk a felszínt?

0


0