Ezt olvasta már?

A cukorbetegek fele méri naponta vércukorszintjét

A cukorbetegek kétharmada gondolja úgy, hogy egészségesebben étkezik, mióta kiderült betegsége, az orvos javasolta szénhidrát-diétát azonban csak a betegek fele tart...

0

Amikor nem a sok, hanem a „kicsi megy sokra”

Kevesen vannak most az országban, akik ne értékelték volna a múlt vasárnapi időközi polgármester-választás eredményét. A közismert politológusok is adtak magyarázatokat. Most mi is kicsit elemzünk.


hirdetés

A legfontosabbak: soha ennyien nem mentek szavazni a Csongrád megyei városban, ahol a szavazólapon három jelölt indult a korábban elhunyt polgármester posztjáért. A korábbi alpolgármester, fideszes, azaz kormányzati támogatással; egy független, de az ellenzéki pártok hallgatólagos vagy kinyilvánított támogatásával; valamint egy korábbi, a választás előtti napokban kiugrott baloldali jelölt.
A végeredmény pedig országos meglepetés lett, hiszen a közvélemény-kutatások sima Fidesz-győzelmet jósoltak, a kérdés is leginkább csak az volt a hagyományosan kormánypárti városban, hogy az összefogással képes-e megszorítani az ellenzék a fideszes jelöltet.
Már napközben lehetett hallani, hogy földindulásszerű változás lehet, mert rendkívül magas volt a részvétel. Végül a szavazásra jogosultak majdnem kétharmada adta le voksát, közülük pedig a független dr. Márki-Zay Péterre mintegy 57,5 százalékuk szavazott. A Fidesz szavazói szinte mindannyian elmentek, hiszen évek óta kb. ennyi szavazatot kapnak az országgyűlési és polgármesteri szavazáson a jelöltjeik. Márki-Zay legfontosabb üzenetei a korrupcióban „térdig gázoló” közélet visszaszorítása, a fenntartható városi működés és a tolerancia, a szeretet, a nyitottság egymás felé voltak.

Már mi is írtunk arról, hogy a választásokon való részvétel az egyik legfontosabb demokratikus alapjogunk, ezért élni érdemes vele. A hódmezővásárhelyi választáson tisztán látszódott, hogy ha sokan mennek el szavazni, akkor radikálisan másabb eredmények születhetnek, mint amit a közvélemény-kutatók valaha is meg tudtak jósolni a „terepasztalaikon”.

A politika nem „ördögtől való”
Induljunk ki abból, hogy aki szavaz, az valamilyen érzelmi vagy racionális megfontolások miatt adja le a voksát valamely politika erőre vagy irányvonalra. Óvatosan feltételezzük azonban azt is, az érzelmi döntések mellett racionális érvek is meghúzódhatnak egy-egy szavazat mögött.
A politika ugyanis az élet minden területén hat a társadalomra, ezért ettől elzárkózni meglehetősen bolondság, a közéleti passzivitás „öngyilkos” formája.
Demokráciánk még nagyon fiatal, nincsenek kialakult politikai, együttműködési alapvetéseink, nincsenek kialakult pártpreferenciák, sőt, ezt még a pártok sem nagyon segítik. Sajnálatosan a vitakultúránk is hagy némi kívánnivalót maga után, nehezen védjük meg álláspontjainkat, vagy éppen fogadjuk el a másik véleményét. A szavazáson való részvétel azonban egyben véleménynyilvánítás is, támogató vagy jelzésértékűen tiltakozó.

A pécsi „ius murmurandi”
Pécs borzasztó helyzetben van. Sokan elmentek már a városból, csak az elmúlt 10 évben. A helyi gazdaság erősebb vásárlóerő híján pang, az önkormányzat most éppen nem a bankok, hanem „csak” a Magyar Államkincstár felé kiszolgáltatott.
Ehhez képest a 2014-es önkormányzati választásokon a szavazásra jogosultak mindösszesen 33,7 százaléka élt jogával. Csak hasonlítsuk össze a most vasárnapi hódmezővásárhelyi részvételi aránnyal, amely több mint 62 százalék volt.
Páva Zsolt a szavazatok nem egészen 40 százalékával nyert, az ellenzéki jelöltek széttöredezettsége mellett. Pécsett több mint 125 ezer ember volt akkoriban jogosult szavazni, ezek közül Pávára 16633-an adták le a voksukat, azaz a pécsieknek mindösszesen kicsivel több, mint 13 százaléka szavazott a jelenlegi polgármesterre.
Kell-e ennél több érv ahhoz, hogy mindenki menjen el szavazni, minden alkalommal, amikor élhet ezzel a demokratikus alapjogával?

„A vásárhelyi meglepetés titka: hiteles lokálpatrióta jelölt, helyi programmal, pártok feletti összefogás, aktív polgárokkal, valamint jelentős kiegyensúlyozott médiafigyelem. Mindez Pécsett is lehetséges, sőt szükséges” – mondta az eredmény értékelése kapcsán Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke.

PNL0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Műszaki hiba miatt zuhanhatott le a Leicester City tulajdonosának gépe

A baleset körülményeit vizsgáló illetékes brit hatóság szerint a gép egyik pedálja nem reagált, amikor a pilóta megnyomta, ezért a...

Kémeket paterolt ki a Microsoft a Windowsból

Javítottak egy sebezhetőséget, amit több kiberkémcsoport is aktívan kihasznált.

TGM: Mélyen kanonikus tekintélyszemélyek

Nem én vagyok gőgös, hanem azok, akik szerint nincs mit tanulni senkitől.

TGM, az utolsó magyar

Az tukmálja Berzsenyit kamaszokra, aki azt akarja, hogy soha ne legyen közük hozzá. Válasz TGM-nek.

Tudom, hogy nem lenne szabad ezt mondanom, de a terhességem minden pillanatát gyűlöltem

Meghökkentő vallomás egy kétgyerekes anyukától, aki, bár mindkét terhességét szívből gyűlölte, imád anya lenni.

Durva, a rendőrség szerint idén még ennyien fognak meghalni az utakon

Bizarr videót tett közzé az rendőrség Youtube-on. Az év utolsó másfél hónapjára még rengeteg áldozatot jósolnak a hazai utakon egy...

Gond van az Audinál a cafeteria miatt - megszólalt a szakszervezet

Az Audi Hungária Független Szakszervezete (Ahfsz) elutasította a vállalat jövő évre vonatkozó bérajánlatát. Az érdekképviselet...

Kritikus állapotok az orosházi sürgősségin

"Bűncselekményben nem veszünk részt" Januárra így akár ki is ürülhet az SBO Orosházán, bár a menedzsment szerint nincs gond, mert...

Még nagyobb szigor jöhet az európai utakon

Az EP 35 százalékkal csökkentené az új nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátását 2030-ra.

0

Sport

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

Megszületett az első gól a MOL Vidi új stadionjában

U15-ös tornával tesztelték az új arénát Székesfehérváron.

A  Liverpool focistája fogadási botrányba keveredett, Solari aláírt 2021-ig

Ibrát díjazták az MLS-ben, Federer és Anderson is nyert Londonban. Ez történt kedden.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Federer legyőzte Thiemet, megmutatta, hogy nem játszhat két bűnrossz meccset egymás után

A Hewitt-csoportban még bármi lehet. A csütörtöki játéknap dönt a továbbjutásról.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

Különös: első fokon még 7 évre ítélték, most viszont felmentették a román labdarúgóliga volt elnökét

Felmentette jogerősen kedden a bukaresti táblabíróság Dumitru Dragomirt, a román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét, akit első fokon még hét év szabadságvesztésre ítéltek egy korrupciós perben.

Megszólaltatták a bírót, aki megrúgott, majd kiállított egy játékost

Csúnyán ért véget Tony Chapron hosszú pályafutása.

A hátán fekve szerzett képtelen gólt a német játékos - videó

Jumbo Joe Thornton 400. gólja győzelmet ért a Sharksnak.

0

Bulvár

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

Padlóra került Vajna Timi

Lehet, hogy eddig bírta a negatív kommenteket Vajna Timi vajon fel tud még innen állni?

A mutogatós néni újra az utcán: és villan is a cici

Hogy, hogy nem, már megint telibe látszik minden

Egy elveszett világra bukkantak az Antarktisz alatt

Már évtizedek óta téma a tudományos világban az, hogy bár a Pangea darabokra tört nagyjából 180 millió év alatt, a ma ismert földrészek együttese közel sem adja ki az ősi szuperkontinens területét.

Egy haltól terhes a 17 éves lány.

Kimberley 17 éves Fülöp-szigeteki lány, aki Manait szigetén él és egy haltól esett teherbe.

A meteorológusok már tudják, hogy lesz-e idén fehér karácsony

Már alig több mint egy hónap van hátra karácsonyig, így sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon idén lesz-e fehér karácsony. Az időjósok megpróbálnak választ adni a kérdésre.

blogmorzsák

Az ember, aki végig­zsarolta Budapestet

A főváros minden lakója is­mer­te Garai Manó nevét, és féltek tőle rendesen. Az utókor ellenben csendben megfeledkezett róla.

Egy nagykörúti luxushotelben rejtőzik a menekülő volt macedón miniszterelnök?

A B1 blog információi szerint igazi luxusmenekült Orbán Viktor barátja.

Tanuld meg végre, milyen kaják illenek a legjobb vörösborokhoz

Mit mihez: bomba párosítások a bordói borokhoz - #BordóiNovember.

Taníts politikust facebookozni!

„Hivatalba lépésem első negyedévében már elég fontos platform volt a Facebook a magyar üzleti érában.“

Ukrán gyerekek Kalasnyikovval

Sokkoló beszámoló látott napvilágot egy ukrajnai nyári táborról, ahol 8-12 év közötti gyerekek vettek részt alapozó kiképzésen.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

Időutazás a csomag­küldő Keravilltól a Merkúr szalonokig

Élménybeszámoló a szocialista retró világából űrutazó tv-macival és a gyújtás­kapcsolós sztorikról híres, pöfögő Trabantokkal.

A szép bőr itt kezdődik

Könnyen lehet, hogy azért vannak bőrproblémáid, mert nem megfelelően tisztítod az arcodat. Mutatjuk, hogy csináld!

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

Íme négy alapmodell ebből az emblematikus dzsekiből, amit érdemes a szekrényedben tartani.

Komoly földrengést jósolnak Kárpátalján

Az elkövetkező 10-20 évben erős földrengésre kell számítani Kárpátalján, amely komoly károkat okoz majd a megyében.

Amerika nincs válságban

ANational Review szerzője az amerikai időközi választások alkalmából mond ítéletet a politikai élet állapotáról.

0


0