Ezt olvasta már?

0

Az LMP az atomerőmű bővítése mellett az uránbányászatot sem támogatja

Az LMP számára sem a Paksi Atomerőmű bővítése, sem az esetleges mecseki uránbányászat nem támogatható, mert e beruházások jelentős pénzügyi, környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban.


hirdetés

Jávor Benedek, a párt parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Pécsen, a témában tartott sajtótájékoztatón a paksi beruházást és az ausztrál Wildhorse vállalatnak a mecseki uránbányászat újrakezdésére vonatkozó terveit egyaránt spekulatívnak, szakmailag nem kellően megalapozottnak nevezte.

Az uránbányászattal kapcsolatban megjegyezte: a projektről egyelőre nagyon keveset lehet tudni azon túl, hogy vannak kutatási engedélyek, kutatások és elképzelések a kitermelés újraindításáról. "Arról, hogy milyen technológiával akarják felszínre hozni, s kinyerni a kis koncentrációban jelen lévő uránt, egymásnak ellentmondó információk vannak" - tette hozzá.

Jávor Benedek szavai szerint nem látják azokat a megnyugtató hatástanulmányokat, amelyek tisztáznák, miként minimalizálhatók a termeléssel járó kockázatok, valamint ki, milyen pénzből és milyen ütemezéssel fogja felszámolni a bányászati tevékenység következményeit.

A frakcióvezető azt mondta, hogy a korábbi uránbányászat következményeinek felszámolása eddig 20 milliárd forintba került, és "a hírek szerint" a rekultiváció befejezéséhez további 10 milliárd forint szükséges. "Nem szeretnénk, ha egy elhamarkodott döntés következtében hasonló kármentesítési kötelezettség hárulna a magyar adófizetőkre" - fogalmazott.

A politikus kitért rá: a mecseki uránbányászat melletti érvek között rendre felbukkan, hogy az ott kitermelt urán a Paksi Atomerőmű fűtőanyagát biztosítaná. Magyarországon azonban nem áll rendelkezésre e fűtőanyag előállításához szükséges technológia, ezért az uránt külföldre kellene szállítani, majd visszahozni. A hozzáadott érték így külföldön és nem Magyarországon jelentkezne, miközben a környezeti kockázatokat Pécs és a környék lakói viselnék.

Jávor Benedek úgy látja, az atomerőmű jövőbeni bővítésével összefüggésben is számos nyitott kérdés van még. "Az, hogy lesz-e igény uránra, attól függ, lesz-e atomerőmű" - mondta.

A frakcióvezető hangsúlyozta: az LMP álláspontja az, hogy a Paksi Atomerőmű bővítése elképesztő összegű, mintegy 3 ezer milliárd forint kiadással járna, amely katasztrófa lenne a súlyosan eladósodott magyar állam költségvetésére nézve.

"Ez a pénz sokkal jobban hasznosulna és előbb megtérülne, ha azt az energiapolitikai kormányzat az új blokkok támogatása helyett a megújuló energiák fejlesztésére fordítaná" - fogalmazott.

Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője az uránbányászatról azt mondta, hogy egy távoli befektető olyan tevékenységet akar folytatni Pécsett és környékén, amelynek a haszna kétséges, de a kockázatait az itt élők kénytelenek viselni.

Kitért rá, hogy tudomása szerint a Wildhorse mélyművelésű bányát nyitna, két lejtős aknával. Kérdés azonban, lesz-e ércdúsító. Ha nem, hogyan nyerik ki az uránt, mert a korábbi tapasztalatok alapján a mecseki uránérc csak kénsavval tárható fel. Ennek alkalmazása komoly szennyezési potenciált jelentene a baranyai megyeszékhely alatti területeken.

"A cég mintegy félezer embert, azaz a korábbi uránbányászatban dolgozók tizedét, tizenötödét foglalkoztatná, vagyis tevékenysége minimális hatással lenne a munkanélküliség csökkentésére, miközben azt sem tudni, melyik településnek fizetne adót" - tette hozzá.

Kóbor József szükségesnek nevezte annak a megállapodásnak a nyilvánosságra hozatalát, amelyet az ausztrál cég az uránkutatással összefüggésben a közelmúltban kötött két állami vállalattal, a Mecsekérc Zrt.-vel és a Mecsek-Öko Zrt.-vel. Úgy vélte: fontos, hogy az állam ne szálljon ki abból a rekultivációs tevékenységből, melyet a Mecsek-Öko végez az egykori bányászat helyén.

Benkovics István, a Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója idén februárban az MTI-nek azt mondta: még közel két évre van szükség a mecseki uránlelőhely vizsgálatához; az ércvagyon kitermeléséről a kutatási eredmények ismeretében és a majdani gazdasági környezettől függően születhet döntés.

Úgy vélte: arról, hogy pontosan mikor és mekkora beruházással indulhatna újra az uránérc-bányászat, egyelőre még korai beszélni.

Megjegyezte: az eddigi ismeretek alapján a lelőhelyről mintegy 20 ezer tonna fémuránt lehetne kinyerni. A két évtizeden át tartó kitermelés korszerű, környezetkímélő technológiákkal folyna, és közvetlenül félezer, közvetve pedig még ennél is több embernek adhatna munkát. Ez jelentősen hozzájárulna a térség gazdaságának élénkítéséhez, az állam és az érintett települések bevételeinek növeléséhez.

Az ausztrál érdekeltségű Wildhorse 2005 októberében alakult magyarországi leányvállalata 2006-ban a Délkelet-Dunántúl, a Mecsek és környezetének összesen hét területére kapott uránérc-kutatási jogot a Pécsi Bányakapitányságtól.

A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termeléssel gazdaságossági megfontolásokból hagytak fel. A bánya egykor közel 8 ezer embernek és családjaiknak nyújtott megélhetést. A lelőhely meglévő készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén, az urán világpiaci árának emelkedése okán vetődött fel.

 

mti







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0
0

hírek innen, onnan

Lilu meglepő vallomása a gyermekeiről: „Fiús anyának lenni kemény ügy.”

Lilu az állítja, hogy semmi sem ér véget negyven felett, sőt. A JOY Magazinnak adott interjújában mesélt arról, hogy élete legizgalmasabb...

A 10 legszebb európai falu – Bakancslistára való ékszerdobozok

Lehet, hogy az utazásról először a tengerpartok jutnak eszedbe, azonban ha szeretnél egy kicsit nyugalmasabb, viszont tényleg mesebeli helyen...

Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok

Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá.

Nemzetgazdasági Minisztérium: töretlen a bizalom Magyarországgal szemben

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot az S&P Global Ratings.

Ki a legalacsonyabb színésznő Hollywoodban?

Meglepően sok híresség nem éri el még a 165 centis magasságot sem. Mutatjuk a legkisebbeket!

Porckopás: újjáépíthető-e a valahogy a térd porca? Itt a válasz.

40 év felett szinte mindenkinek ismerős a térdfájdalom érzése. Miért következik be a porckopás? Megelőzhető lenne? Mit jelent a porc...

Orbán: tarthatatlan, ami most van Budapesten

Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a főváros helyzetéről,...

Ez nem ért piros lapot: így néz ki az Újpest arcon talpalt játékosa

Az NB I 30. fordulójában a DVSC 1-0-ra legyőzte a közel egy félidőt emberhátrányban játszó Újpestet. DVSC-Újpest: a VAR főszereplő...

Mit látsz meg először a képen? A válasz sokat elárul a személyiségedről.

Erre világít rá ez a trükkös optikai csalódás.

Sport

Sokkoló fotó. Így néz ki az Újpest fejbe rúgott játékosának arca.

A DVSC-Újpest (1-0) bajnoki után forrnak az indulatok Újpesten: a lila-fehérek görög védőjét, Jorgosz Anculaszt az első félidőben Szécsi Márk rúgta fejbe, ám a hazaiak játékosa megúszta sárga lappal az esetet -

„Ha most beszélek, abból balhé lesz” - Klopp és Szalah is megszólalt a vitájukkal kapcsolatban

Az egyiptomi támadó egyetlen mondattal reagált arra, miért szólalkozott össze Jürgen Klopp-pal, míg a német menedzser szerint az öltözőben lezárták az ügyet.

Jürgen Klopp élete legrosszabb döntése megpecsételte Szoboszlai Dominikék sorsát

A Liverpool kiesett az Európa-ligából és az FA-kupából, a bajnokság végére pedig összeomlott.

A 97. percben jött a dráma a Leverkusen meccsén.

Xabi Alonso együttese a 97. percben mentett pontot hazai pályán a Stuttgart ellen, pedig a vendégek már 2-0-ra vezetettek - a német bajnok így immár 46 tétmeccs óta veretlen.

A magyar válogatott legyőzte Franciaországot, visszajutott a világelitbe

Az utolsó Koreai Köztársaság viszont búcsúzott.

A magyar válogatott focista volt a hős a PSG ellen, elmaradt a bajnokavatás

Cseréi megmentették a PSG-t a bukástól, de az újabb bajnoki címre továbbra is várni kell.

Megint nagyot bukott a Manchester United, megvan az első kieső

Eldőlt az első kieső sorsa a Premier League-ben.

Ismét botlott a Liverpool, ráadásul Klopp és Szalah összebalhézott

Ha eddig nem szállt ki a bajnoki címért folytatott versenyből, akkor most megtette ezt a Liverpool.

„Hihetetlen és nevetséges” - teljesen értetlenül állnak a Chelsea-nél az elvett győztes gól előtt

Bár a Chelsea egyenlített kétgólos hátrányból az Aston Villa ellen, hiába szerzett a hajrában győztes gólt, a VAR közbeavatkozása után visszavonták azt. A lefújás után a Chelsea-t irányító Mauricio Pochettino

Szilágyi Áron bejelentette, a következő világkupa-versenyen sem indul - interjú

Új sportágban, öttusában mutatkozott be szombaton a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron. Igaz, a Vasas klasszisa nem versenyzőként, hanem nézőként és éremátadóként volt részese a Ludovika Campus

Varázslatos olimpia helyett rémálom - már a franciák is rettegnek - videó

Félelem a terror miatt, meg nem épült metróvonalak, duplájára emelt közlekedési jegyek, be nem váltott ígéretek. Párizs így fut neki a felkészülés hajrájának, az előjelek cseppet sem kevezőek.

Belső viszály a Bayernnél, Tuchel visszaszólt a klub tiszteletbeli elnökének

A Bayern Münchent irányító Thomas Tuchel keményen visszaszólt az őt kritizáló Uli Hoenessnek.

0

Bulvár

Lebukott az orvos: pácienseivel szexelt a rendelőjében, miközben odakint arra vártak a betegek, hogy sorra ker...

A swindoni orvos ellen vádat emeltek. A szexuális visszaéléssel gyanúsított brit férfi szexfüggőségére hivatkozva elismerte, hogy hibát követett el.

Alig ismertünk rá Várkonyi Andreára, valami nagyon megváltozott rajta, mióta ez a kép készült

Az évek során változott a stílusa, sokan még így ismerték meg őt.

Ez a testrész árulkodik a férfi nemi szerv méretéről, megdőlt a láb- és kézméret elmélet

Kutatók alaposan megvizsgálták a témát, és kiderítették, hogy az eddigi teóriák hibásak voltak, mert egy egészen más testrész mérete mutatja meg a férfi nemiszerv méretét.

Otthonodban is van, és tüdőrákot okozhat

A tüdőrák kialakulásáért eddig elsősorban a dohányzást tartották felelősnek, azonban az Ohioi Állami Egyetem (USA) Wexner Orvosi Központja arra hívja fel a figyelmet, hogy az újonnan tüdőrákkal diagnosztizált es

Sokkoló fotó. Így néz ki az Újpest fejbe rúgott játékosának arca.

A DVSC-Újpest (1-0) bajnoki után forrnak az indulatok Újpesten: a lila-fehérek görög védőjét, Jorgosz Anculaszt az első félidőben Szécsi Márk rúgta fejbe, ám a hazaiak játékosa megúszta sárga lappal az esetet -

130 euró értékű Chanel-parfümöt lopott a volt igazságügy-miniszter a római reptéren

Az olasz Demokrata Párt képviselőjének szándékában állt kifizetni a parfümöt, amit állítása szerint véletlenül rakott zsebre.

Tragédia a Balatonnál, a nemzetközi sajtó is beszámolt róla

Meghalt egy 40 éves horgász a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál.

Kéri László: a Fidesz már nem uralja sem a közbeszédet, sem a lakosság hangulatát 

Talán a Bokros-csomag után volt ilyen turbulens a hazai helyzet, hogy mindenki megszólalási kényszert érzett, ez most félig érthető, mert kampányidőszakban mindenki beszélni akar, ha nincs mondandója, akkor is, de hog

blogmorzsák

Különös dombormű állít emléket Pest régi városkapujának

Formája miatt a „Budapesti lyuka” gúnynevet kapta, de inkább a pokol kapujára emlékeztet.

Vágási megjavítja a relé kapcsolót

A gazdagréti MacGyver okosotthont kreál, Bőhm pedig ezt kihasználva világítást javíttatna vele.

0






0