Ezt olvasta már?

0

Az Ördög Katlanja és ama tartalmának apraja-nagyja – folkszubjektív fesztivál beszámoló

Visszatért az Ördögkatlan, és még sohasem hiányzott ennyire. A Katlan kollektív kommunájának rurális sajtómunkatársaként a nagyharsányi templom mögött felverve sátramat indultam újtára az ördög vidékének pusztáiba, hogy hírt adjak az ország egyik legsokoldalúbb fesztiváljáról.


hirdetés

In medias res vagy deus ex machina? Mezítlábas pogó a zárónap katartikus csúcsának számító Afterligetes Wombo koncerten. Eredmény: kifordult szaru (népiesen) avagy a jobb nagylábujj köröm derékszögű hajlása. Ez a Pécsi Napilap munkatársának Katlan-vallomása.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyharsányi vigadalom. Mesébe illő mulatságának, program diverzitásának hírö hetedhét holdon, sőt megyén túl is ismört volt. Az ország minden szegletéből rajzottak oda minden féle népek: döbreceniek, pestiek, veszprémiek, de még a távoli Nemesrempehollós derék ifjai is felkarolták a hamuban sült pogácsát, a pálinkás demizsont, no meg a leglengébb szőtt, lobogó ujjú vászon ingeiket, hogy a térséget reprezentálva ujjongjanak az Ördög szántotta hegy lábánál elterülő családias kis községben. Újdondászként (újságíró) küldetésem nemes egyszerűséggel az volt, hogy autentikusan bemutassam a vigadalom program-palettáját, unikális változatosságát, és azt a vibráló atomszférát, amelyhez szegény szavakat nehéz előhívni. Ezt az 5 napos nomád metamorfózist érezni kell: beszívni a vidéki zsongást, verejtékezni az Ördög Katlanjának száraz forróságától, érezni az aszfalt érdességét, a fű puhaságát, a hangyák apró lábainak menetelését a mezítelen lábon. A város fogalma megszűnik létezni, marad a falanszterhez hasonló eszményi közösség képe a túlidealizáltság mindenféle gyanúja nélkül! Az igazi katlanozó levedli csinovnyik köpenyét, marad a pőre ember, a boldog rurális hős.


Kattints a galéria megtekintéséért!

Az üst tartalma

Családdal, kisgyermekekkel, két- és négylábúakkal, szerelemben, haragban, mindenféle létállapotban vidéki kikapcsolódás az immáron 14. alkalommal megrendezett, 4 falut és mikrohelyszínek armadáját felsorakoztató Ördögkatlan fesztivál. A programok mind jellegükben, mind mennyiségükben kielégítik mindenféle korosztály igényeit a kisgyermekekől kezdve egészen az aggastyánokig. A Narancsliget barátságos kis udvarában a Nini mesék várták minden nap kalandos történetekkel az kislegényeket és leányokat. Ugyanitt tombolt a nép drMáriás, a posz-posztmodern punk társadalomsebész zsenialitásának egyik lenyomatára, a Tudósok elnevezésű zenekar audiális agymenésére. A minőségi trashnek köszönhetően a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy még ma is él az avantgárd. Nem mellesleg a Doktor Úr frappáns politikai és magyar közéleti valóságának reflexióinak festészeti manifesztációit is megtekinthettük a Cseh Tamás Szobában. De ugyanitt merülhettünk alá a Middlemist Red pszichedelikus atmoszférájának rock bugyraiba, ők idén vesztették el a Katlan-szüzességüket.

A teljes átszellemüléshez Both Miklós Udvara után kellett kutatni. A Petőfi Színpad irányába vezető út bal árokparti oldalán rejtőzik az ukrán-magyar kulturális frigyből született gazdag néprajzi, történelmi, ceremonális programok kaptára. Itt a tradicionális ukrán gasztronómiától, ukrán-magyar lakodalmon át, táncházig belekóstolhatunk a mindkettő nemzet szokásainak színes tárházába.

Az Offlájn Rezervátum szórt mikrohullámot, rádióhullámot, vezetéket és internetet mellőző szuverén, hermetikusan elkülönített birodalma az idei Katlan rejtett gyöngyszeme volt, amely egy Ghibli Stúdió animátorának keze alól kiszökött, borostyánnal benőtt gyönyörű tornyos épület varázslatos belsőkertjében volt fellelhető. A performansz jellegű foglalkozások kiragadtak a hétköznapi monotonitásból, remélhetően jövőre is a repertoár része lesz.

Az Árokpart Bár és Petőfi Nagyszínpad regénk estéinek végállomásai voltak. Olyan formációk fordultak meg ezen színpadokon, mint a mémkutya tagokból álló Doggos, az Esti Kornél Lázár tesói, maga Kosztolányi hősi az Esti Kornél, a sötétben ragyogó Kiscsillag, a nyelvbotlást okozó 30Y, lábakat rongyosra táncoltató Besh’o’Drom, a Marylin Monroe-nak új alteregót biztosító Péterfy Bori & Love Band, az egyszerű igazságok és bölcseletek krónikása, a Galaxisok, a szesznél nagyobb mámort okozó Kubalibre és még sokan mások, a lista egészen Beremendig húzódna. Örömkönnyek, szeretet-energiák és egy igazi közösséghez való tartozás, a csoportkohézió asztrálhullámai lengétk körbe a zárónapon a Focipályát, ahol felszólaltak a Katlan-szülők, Kiss Móni és Bérczes László: végre újra együtt, ölelünk Benneteket, öleljük egymást. Összehozták, összehoztuk, ehhez mindannyian kellettünk.

5 nappalon és 5 éjszakán át tartott a dínom-dánom, a Katlan brancsa pedig ismét összeverődött, hogy a felgyorsult világ zaját maga mögött hagyva egy teljesen más rezgésű és fordulatszámú pörgésben vegyen részt a festői Szársomlyó ölelésében.

És mindaddig boldogan térünk ide vissza, ameddig az Ördög katlanjának tartalmát valaki ki nem issza.. Ha már azt a hegyet felszántani nem sikerült néki, legalább ezt az egyveleget kavargassa az idők végezetéig!

Vége.

 

lockkerdee

Fotók: Pál Zsombor, Karlóczy Dominik és Kertész Rita0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ekkor nyit Budapest népszerű szabadstrandja: szigorú szabályok mellett lehet a Dunában fürdeni

Július közepén nyit meg a szabadstrand a Római-parton. Idén is szigorú szabályok mellett lehet csak fürdeni a Dunában.

Már nincs annyi lakásépítés, mint korábban, de...

...a lakások árán ez nem igazán látszik. Sőt!

Egy volt Fehér Ház-i alkalmazott szerint Trump tudta, hogy a Capitoliumot megrohamozó híveinek fegyverei vannak

Cassidy Hutchinson vallomása fontos lehet a volt elnök felelősségének vizsgálatakor.

A Fradi kiütéses győzelmet aratott a jövő heti BL-selejtező előtt

Olekszandr Zubkov viszont megsérült a fontos mérkőzés előtt.

Vízhiány van Solymáron és Túrkevén is

A rekordhőség és a korábbi vízellátási problémák miatt az ország több pontján vízhiány alakult ki. Kedden Túrkeve és Solymár...

A PSG tájékoztatta Neymart a döntéséről

Úgy tűnik a barzilnak új klub után kell néznie.

Az Alkotmánybíróság elnöke megfeddte a kormányt, de csak akkor, amikor már teljesen mindegy

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint a kormánynak veszélyhelyzetben sem lett volna joga új büntetőjogszabályt alkotni – számolt be a...

A britek szerint a '30-as éveket éljük újra: fegyverkezni kell, mert Putyin egész Európát fenyegeti

Nagy-Britanniának meg kell erősítenie a védelmi beruházásokat, hogy ne csak az Oroszországból, hanem Kínából és más országokból...

Döbbenetes, amit ennek a pitonnak a gyomrában találtak

Egy egész szarvast benyomott a hatalmas piton.

Macron: nem szabad megengedni az orosz diadalt

Nem szabad megengedni az orosz diadalt az ukrajnai háborúban, a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport ezért addig...

Vajon Oroszország meg fogja támadni a Nyugatot?

Bár elsőre a kérdés pánikkeltő lehet, mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon eljuthatunk-e arra a pontra, hogy a Kreml egy...

Sport

˝Eljött az ideje egy új kezdetnek˝– hamarosan jön a bejelentés

Ingyen szerzi meg a Chelsea kiválóságát a katalán együttes.

Mint egy zsák krumpli, úgy zuhant a vízbe az osztrák műugró - videó

Dariush Lotfi nagyon elrontotta az egyik kísérletét a budapesti vizes vb-n.

Meghalt Mező Mária

Több mint fél évszázadon keresztül dolgozott a magyar sportban.

Eldőlt Dzsudzsák Balázs sorsa: itt folytatja a pályafutását

Debrecen – Június 30-án vagyis csütörtökön jár le a szerződése a Debrecen 108-szoros válogatott labdarúgójának, Dzsudzsák Balázsnak a Lokinál.

Szepesi Niki az őt éveken át molesztáló masszőr haláláról: „Az égiek bocsássanak meg neki”

Kicsi bácsi meghalt. Kicsi bácsi, vagyis Bacsa István a magyar sporttörténelem, az úszótársadalom egyik legellentmondásosabb alakja volt. S akkor finoman fogalmaztunk. A gyúró, akit súlyos vádakkal illettek, s aki neg

Benedek Tibor emlékfalához vezetett a görög pólósok első útja

Hatalmas sportemberi gesztus a negyeddöntőre készülő csapattól.

Ritkán látható baki a vizes vb-n: az osztrák műugró edzője is a fejét fogta – videó

Nagy csalódás érte Dariush Lotfi osztrák műugrót, aki a FINA-világbajnokság műugró számainak 3 méteres selejtezőjén megcsúszott a deszkán, majd a vízbe esett.

Csak élve haza akarok jutni, kiabálta két menet között a rettegő bokszoló - videó

Alma Ibarra érezte, hogy nincs esélye a világbajnoki címvédővel szemben.

A klublegenda is elmondta a véleményét a Real Madrid új igazolásairól

Elsősorban hiányposztra érkezett az erősítés, a következő idényt tekintve is a Real Madrid a favorit?

10 éves minden idők egyik legemlékezetesebb gólöröme

10 évvel ezelőtt duplázott Mario Balotelli a Németország elleni Eb-meccsen. 10f éve annak, hogy megszületett az egyik legismertebb gólöröm és a fotó, amely évekig volt az internet egyik kedvenc mémforrása.

Kirúgták a csapatától a Barcelona és az Inter korábbi BL-győztes játékosát

A 39 éves edző a 16. helyen végzett a csapatával az olasz bajnokságban.

A legjobb négy közé juthat a női vízilabda-válogatott

Emellett folytatódik a wimbledoni tenisztorna is.

Bulvár

A férj óriási hímvesszővel rendelkezik, de a felesége miatt nem használhatja

A vaginizmus nevű probléma meglehetősen sok nőt érint.

"Hirtelen fog történni. És halott lesz": A CIA egykori vezetője szerint Putyint a belső köre fogja meggyilkoln...

Daniel Hoffman, aki CIA moszkvai állomásfőnökeként szolgált, azt mondta, hogy az orosz vezető legbelsőbb köre megpróbálhatja eltávolítani őt az ukrajnai invázió miatt. A hírszerző tiszt úgy véli, hogy Putyin me

A rendező nem engedte ki a színésznőt mosdóba, erre olyat tett, örökre megemlegette a férfi

Volt, aki keményen visszavágott a rendezőnek az embertelen munkakörülmények miatt.

˝Eljött az ideje egy új kezdetnek˝– hamarosan jön a bejelentés

Ingyen szerzi meg a Chelsea kiválóságát a katalán együttes.

Így néz ki ma a 91 éves Mihail Gorbacsov, és ez a véleménye Putyin elnökről

Az egykori szovjet vezetőnek köszönhetjük a békés rendszerváltást.

Nem tudták, melyik gyerek dobta a WC-be a telefont - Ez a fotó buktatta le a kicsit

Ezeket a képeket látnod kell, mielőtt gyereket vállalsz!

Mint egy zsák krumpli, úgy zuhant a vízbe az osztrák műugró - videó

Dariush Lotfi nagyon elrontotta az egyik kísérletét a budapesti vizes vb-n.

John F. Kennedy a szeretőjével volt, míg Jackie a másik szobában tartózkodott: a first lady tudott a nőügyeirő...

John F. Kennedy rengeteg alkalommal megcsalta Jackie Kennedy-t, erről a first lady is tudott.

42 holttestet találtak egy kamionban

Az áldozatok egyszerűen megfulladtak.

Tóth Gabit felpofozták egy erdélyi koncertje után

Tóth Gabi pofoncsatába keveredett a koncertje után Erdélyben – vette észre a Blikk egy Instagram-videóban. Természetesen nem igazi verekedés volt ez, mindössze egy kő-papír-olló kihívást veszített el Gabi. Azért

Újra megnyitja kapuit Budapest legendás áruháza

Az épület, mely mindig is ellentmondásos érzéseket szült a nagyközönségben, sokáig elhagyottan állt, hamarosan azonban ismét megtelik élettel.

Rúzsa Magdi 5 hónapos ikrei kívül-belül különbözőek: Keve, Lujzi és Zalán ilyen babák

Rúzsa Magdi a Fókuszban mesélt először részletesen arról, hogy milyenek a gyermekei.

blogmorzsák

Váci Forte – világhír és összeomlás néhány év alatt

Egy márka, amit a Kodak bénázása után a szocialista ipar mentett meg. A Forte története egyszerre tündérmese és rémálom.

„Semmi közöd hozzá!“

Ha semmihez sincs közöm, mihez van? Így bárkivel élhetne.

Mi az a ferritin?

Mutatjuk, mi fán terem az a ferritin, és mit jelez, ha sok vagy épp kevés van belőle.

Szemben a miniszterből lett fogollyal

Tíz mondat Gerbner Györgyről.

A vírusok tapadnak a mikroműanyagokra

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben.

Vajon mi fog a boltokba kerüni, ha ez így halad tovább?

Súlyos élelmiszer-ellátási problémák lesznek, ha így marad az időjárás.

0


0