Ezt olvasta már?

0

Az arany tömbben befektetés, ékszerben nem

Az ékszerarany nem, csak a tömbarany, az arányérme az, ami hosszú távú befektetést jelent, hiszen az ékszerarany - esetleg gyorsan csökkenő - értékét a divat határozza meg.


hirdetés

Befektetési céllal igazán tömbaranyt érdemes vásárolni, amire már "részletekben" is van lehetőség. Van olyan kereskedő ugyanis, amelyik meghatározott futamidő alatt befizetett kisebb összegekkel ad lehetőséget tömbarany "unciánkénti" vásárlására.

A befektetési célú nemesfém kereskedelem engedélyhez kötött, mint ahogy minden nemesfémből készült ékszer, díszmű és egyéb tárgy. Az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága adja ki - tájékoztatta az MTI-t Teleszky János, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak kereskedelmi, piacfelügyeleti valamint nemesfémvizsgáló és hitelesítő hatósági feladatokkal megbízott igazgató-helyettese.

Teleszky János az MTI kérdésére elmondta, hogy jelenleg 2.593 engedélyes van, és az ellenőrzési tapasztalatok alapján mintegy 80-85 százalékuk aktív. Az ékszerkészítők száma néhány száz, de a jelentősnek számító hazai gyártók jóval kevesebben vannak.

A befektetési célú aranyat a általános forgalmi adóról szóló törvény határozza meg. Eszerint az ilyen arany legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany. Az 1.800 után vert aranyérme is befektetési arany, ha anyaga legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú és az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz, vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét. Még egy esetben beszélhetünk befektetési aranyról, ha az szerepel az Európai Unió úgynevezett Héa-irányelv 345. cikke szerint közzétett érem listán. Ez az irányelv az áfa-mentességet rögzíti.

A befektetési célú aranyat nem is kell fémjelezni, sem névjelezni, azaz hatóságilag igazolni. A hatóság az ilyen arany tárgy esetében csak a kereskedési jogosítvány és a feltüntetett nemesfémtartalom meglétét ellenőrzi, az értékesítés folyamatát azonban nem.

A befektetési célú arany tárgyakat meghatározó módon, két nagyobb gyártó állítja elő Magyarországon, de számos márkás külföldi gyártó termékei is kaphatók a magyar piacon. A kereskedelmi tevékenység ellenőrzését, beleértve a befektetési arany forgalmazását a hatóság a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsokságával (VPOP) együtt végzi. A rutin ellenőrzések során vizsgálják az engedély és a termék kötelező jelzéseinek meglétét valamint azt, hogy az ékszer vagy annak finomságára vonatkozó tanúsítás hamis-e. A fogyasztók az ékszer finomságára, a fémjelzés eredetisége vonatkozó panasszal a hatósághoz fordulhatnak.

A befektetési célú arany növekvő forgalmával együtt a hatóság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) együtt fokozni kívánja az ellenőrzéseket.

Binder István a (PSZÁF) szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy az aranykereskedelem nem tartozik a tőkepiaci illetve a befektetési és az árutőzsdei vállalkozásokról szóló törvények hatálya alá. Ennek ellenére a felügyelet figyelemmel kíséri a befektetési célú arannyal folyó kereskedést, mert ha meghatároznak futamidőt, értéknövelt visszavásárlási garanciát vagy bármilyen hozamot, az - engedély hiányában - jogosulatlan pénzügyi tevékenységet jelent.

A felügyelet részt vett a VPOP-val és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatallal közösen folytatott néhány vizsgálatban. Ezek során a PSZÁF azt ellenőrizte, hogy egyes konstrukciónál felmerülhetett-e például áruvásárlási hitel nyújtása, de a vizsgált esetekben ilyen megállapítást nem tett.

Binder István arra felhívta a figyelmet, hogy visszavásárlási garancia nélkül a tömbaranyat csak a törtarany árában lehet értékesíteni, ami jócskán csökkenti annak értékét.

Teleszky János az aranykereskedelmet felügyelő hatóság igazgató-helyettese az MTI-t arról tájékoztatta, hogy drasztikusan csökken az aranytárgy piac gazdasági válság hatására jelentősen visszaesett vásárlóerő és az arany árának emelkedése miatt. Megváltoztak a fogyasztói szokások is, ajándékként manapság inkább tartós fogyasztási cikkeket vásárolnak. A piac szűküléséhez hozzájárult az is, hogy az arany ára néhány év alatt majdnem háromszorosára emelkedett, így a vásárlók érdeklődése inkább az olcsóbb ezüst ékszerek felé fordult.

A magyar aranypiac nagyságáról csak szakértői becslések léteznek, ami szerint a piac nagysága mintegy 20-25 milliárd forint, amiből ötmilliárd forint körül van a befektetési célú arany forgalma.

 

forrás:mti







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Élő eredménykövető a topligák vasárnapi mérkőzéseiről

Összesen 22 mérkőzést rendeznek az öt európai topligában vasárnap.

Megrázó baleset: lovaskocsi hajtott a Duna-Tisza-csatornába, a lovak megfulladtak – Drámai fotók a helyszínről

Csatornába hajtott egy lovaskocsi Alsónémediben. Két ember megsérült, két ló elpusztult, amikor csatornába hajtott egy lovaskocsi...

Szenes Iván országa

Száz éve született Szenes Iván, akinél jobban kevesen éreztek rá a magyar néplélekre. Négy évvel ezelőtti írásunkkal emlékezünk rá.

Hirdetésben tájékoztat Szentkirályi Alexandra arról, hogy nem randevúzna Karácsony Gergellyel

Nemrég Bayer Zsoltnál nevetgélt ezen, miközben a főpolgármester „karakterét” jellemezte.

Magyar Péter Leslie Mandoki születésnapján Orbán Viktorral és Rogán Antallal együtt vett részt, ott olyanokat hallott, amiről azóta sem beszél

Magyar Péter 2007-ben kezdett kiábrándulni a Fideszből, a folyamat végül Leslie Mandoki születésnapján tetőzött. Azt azonban nem árulta...

5 zseniális könyv, amitől nemcsak a gyerek, de a szülő is magabiztos lesz

Minden ember azt szeretné, hogy boldog és kiegyensúlyozott emberekkel legyen tele a világ. Nagyon sok szülőséggel kapcsolatos könyvvel...

A kétszeres Eb-bajnok Galambos Péter a negyedik lett a szegedi evezős Európa-bajnokságon

Már az 500. métertől negyedik volt, végül ott is végzett.

Orbán Viktor segítségével szakíthatja szét Donald Trump Európát

Aligha tanúsítana önmérsékletet a volt amerikai elnök a második ciklusában.

A kormány szerint ezzel Magyarország a világban is tényezővé vált

„Még ha a méretünk ennek határokat is szab” – mondta a pénzügyminiszter.

Szabadságharcot hirdetett Ungár Péter, keményen fellépne az EU vezetésével szemben

Szerinte a kelet-európai munkavállalók lényegesen kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért.

Sport

Sokkoló fotó. Így néz ki az Újpest fejbe rúgott játékosának arca.

A DVSC-Újpest (1-0) bajnoki után forrnak az indulatok Újpesten: a lila-fehérek görög védőjét, Jorgosz Anculaszt az első félidőben Szécsi Márk rúgta fejbe, ám a hazaiak játékosa megúszta sárga lappal az esetet -

„Ha most beszélek, abból balhé lesz” - Klopp és Szalah is megszólalt a vitájukkal kapcsolatban

Az egyiptomi támadó egyetlen mondattal reagált arra, miért szólalkozott össze Jürgen Klopp-pal, míg a német menedzser szerint az öltözőben lezárták az ügyet.

Jürgen Klopp élete legrosszabb döntése megpecsételte Szoboszlai Dominikék sorsát

A Liverpool kiesett az Európa-ligából és az FA-kupából, a bajnokság végére pedig összeomlott.

A 97. percben jött a dráma a Leverkusen meccsén.

Xabi Alonso együttese a 97. percben mentett pontot hazai pályán a Stuttgart ellen, pedig a vendégek már 2-0-ra vezetettek - a német bajnok így immár 46 tétmeccs óta veretlen.

A magyar válogatott legyőzte Franciaországot, visszajutott a világelitbe

Az utolsó Koreai Köztársaság viszont búcsúzott.

A magyar válogatott focista volt a hős a PSG ellen, elmaradt a bajnokavatás

Cseréi megmentették a PSG-t a bukástól, de az újabb bajnoki címre továbbra is várni kell.

Megint nagyot bukott a Manchester United, megvan az első kieső

Eldőlt az első kieső sorsa a Premier League-ben.

Ismét botlott a Liverpool, ráadásul Klopp és Szalah összebalhézott

Ha eddig nem szállt ki a bajnoki címért folytatott versenyből, akkor most megtette ezt a Liverpool.

„Hihetetlen és nevetséges” - teljesen értetlenül állnak a Chelsea-nél az elvett győztes gól előtt

Bár a Chelsea egyenlített kétgólos hátrányból az Aston Villa ellen, hiába szerzett a hajrában győztes gólt, a VAR közbeavatkozása után visszavonták azt. A lefújás után a Chelsea-t irányító Mauricio Pochettino

Varázslatos olimpia helyett rémálom - már a franciák is rettegnek - videó

Félelem a terror miatt, meg nem épült metróvonalak, duplájára emelt közlekedési jegyek, be nem váltott ígéretek. Párizs így fut neki a felkészülés hajrájának, az előjelek cseppet sem kevezőek.

Szilágyi Áron bejelentette, a következő világkupa-versenyen sem indul - interjú

Új sportágban, öttusában mutatkozott be szombaton a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron. Igaz, a Vasas klasszisa nem versenyzőként, hanem nézőként és éremátadóként volt részese a Ludovika Campus

Belső viszály a Bayernnél, Tuchel visszaszólt a klub tiszteletbeli elnökének

A Bayern Münchent irányító Thomas Tuchel keményen visszaszólt az őt kritizáló Uli Hoenessnek.

0

Bulvár

Lebukott az orvos: pácienseivel szexelt a rendelőjében, miközben odakint arra vártak a betegek, hogy sorra ker...

A swindoni orvos ellen vádat emeltek. A szexuális visszaéléssel gyanúsított brit férfi szexfüggőségére hivatkozva elismerte, hogy hibát követett el.

Alig ismertünk rá Várkonyi Andreára, valami nagyon megváltozott rajta, mióta ez a kép készült

Az évek során változott a stílusa, sokan még így ismerték meg őt.

Ez a testrész árulkodik a férfi nemi szerv méretéről, megdőlt a láb- és kézméret elmélet

Kutatók alaposan megvizsgálták a témát, és kiderítették, hogy az eddigi teóriák hibásak voltak, mert egy egészen más testrész mérete mutatja meg a férfi nemiszerv méretét.

Otthonodban is van, és tüdőrákot okozhat

A tüdőrák kialakulásáért eddig elsősorban a dohányzást tartották felelősnek, azonban az Ohioi Állami Egyetem (USA) Wexner Orvosi Központja arra hívja fel a figyelmet, hogy az újonnan tüdőrákkal diagnosztizált es

Sokkoló fotó. Így néz ki az Újpest fejbe rúgott játékosának arca.

A DVSC-Újpest (1-0) bajnoki után forrnak az indulatok Újpesten: a lila-fehérek görög védőjét, Jorgosz Anculaszt az első félidőben Szécsi Márk rúgta fejbe, ám a hazaiak játékosa megúszta sárga lappal az esetet -

130 euró értékű Chanel-parfümöt lopott a volt igazságügy-miniszter a római reptéren

Az olasz Demokrata Párt képviselőjének szándékában állt kifizetni a parfümöt, amit állítása szerint véletlenül rakott zsebre.

Tragédia a Balatonnál, a nemzetközi sajtó is beszámolt róla

Meghalt egy 40 éves horgász a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál.

Kéri László: a Fidesz már nem uralja sem a közbeszédet, sem a lakosság hangulatát 

Talán a Bokros-csomag után volt ilyen turbulens a hazai helyzet, hogy mindenki megszólalási kényszert érzett, ez most félig érthető, mert kampányidőszakban mindenki beszélni akar, ha nincs mondandója, akkor is, de hog

blogmorzsák

Különös dombormű állít emléket Pest régi városkapujának

Formája miatt a „Budapesti lyuka” gúnynevet kapta, de inkább a pokol kapujára emlékeztet.

Vágási megjavítja a relé kapcsolót

A gazdagréti MacGyver okosotthont kreál, Bőhm pedig ezt kihasználva világítást javíttatna vele.

0






0