Ezt olvasta már?

Vádat emeltek egy csehországi lezárt autópályaszakaszon halálos balesetet okozó baranyai férfi ellen

Vádat emelt a Pécsi Járási Ügyészség egy baranyai férfi ellen, aki 2017 decemberében halálos balesetet okozott Csehországban, egy építés alatt álló autópályasz...

0

Az emojik hatása a kommunikációnkra

A kommunikációnk hanyatlása?

Ma van az emoji világnapja, amely immáron lassan több mint 10 éve a másodlagos írásbeliség egyik meghatározó jellemzője a virtuális kommunikációnknak és online interakcióinka. Én egy kicsit más persepktívából közelítem meg ezt a jelenséget: Milyen hatással vannak az emojik a kommunikációnkra?!


hirdetés

 

Mi is az az emoji valójában?

Sírva röhögős, szeme helyén szívvel nevetős, sírós, szív, taps,.. mindenki ismeri ezeket a karaktereket. Nos, az emoji nem más, mint egy piktrogram. Az emberek elektronikus üzenetküldéseik során használják őket különböző élőlények, tárgyak, helyek, időjárási viszonyok, de legfőképpen érzelmek kifejezésére. Több, mint ezer szabványosított karakter létezik, a teljes listáját itt tudod megtekinteni.

 

Nemzetközi elterjedés

Az első emojik 1998. környékén születettek. Az eredetileg japán jelek az elektronikus kommunikáció elősegítése mellett versenyelőnyt is biztosító extra szolgáltatásként jelentek meg a japán mobilszolgáltatók kínálatában. Nemzetközi népszerűségét az Unicode szabványosítás, majd később az iOS illetve az Android támogatása tette lehetővé. Napjainkban az operációs rendszerek és a legjobban elterjedt böngészők (mint például a Mozilla Firefox és a Google Chrome) is mind támogatják a jelek megjelenését.

 

Miért pont ma van az emoji világnapja?

Nos, a válasz egyszerűbb, mint gondolnád. A listában található naptár-emoji pont ezt a napot (júl.17.) mutatja. Te sem tudtad, igaz?

Ezen jeles alkalomból az Apple egy új emojicsomagot dobott ki, amiben a PC-ség az egekbe hág és saját elektronikus piktogram-portrét kaptak a színesbőrű vöröshajúak, a kopaszok és a többi. Meglátta a napvilágot az anyósnyelves szülinapos emoji is, amely kvázi családjának világnapját ünnepelve tetszeleg a színes emoji-palettán.

 

Ennél is felemelőbb, hogy az inkluzivitás jegyében ezúttal nem összetevőket tüntettek el ételekből, hanem végre:

• a kopaszok,

• a göndörhajúak,

• az őszhajúak,

• a vöröshajúak;

• sőt, a színesbőrű vöröshajúak

• is megkapják a maguk emojiját.

A kommunikációnk hanyatlása

Hiába van sajnos azonban több száz emoji, amellyel akár szavak helyett fejezhetjük ki magunkat, érzéseinket, sajnos a virtuális kommunikációnk, amely már alapjáraton leredukálódott a verbális kommunikációhoz képest, most inkább hanyatlani látszik. Szavak és mondatok helyett is egy-egy semmitmondó, üres emojival reagáljuk le az eletronikus interakciókat és sok esetben már csak emojikat használva kommunikálnak egymással a Z generáció digitális benszülöttei.

Az, hogy ez a lebutított, mindenféle emberi attitűdöt mellőző virtuális hieroglif írású kommunikáció milyen módon hat a valós életben folytatott, közvetlen emberi kommunikációra, pontosan nem lehet tudni, de feltehetőleg nem pozitív hatást fejt ki a verbális kommunikáció folyamatára. Mivel megszokjuk, hogy állandóan, röviden, képekben (az emojik esetében piktogramok formájában) kommunikálunk, így inkább a Z generációs fiatalok életében alakulhat ki esetleg az az általam emoji-szindrómának nevezett jelenség, ami a túlzott piktogram használat negatív hatását jelenti a valós verbális kommunikcióra is, olyan módon, hogy az emberek egyre rövidebb és kontextusát tekintve gyérebb mondatokat és beszélgetéseket fognak lefolytatni egymással.

Az emojik és a túlzott virtuális kommunikáció miazmájának egy másik káros hatása, hogy sok esetben, akár a valós térben és időben egymás mellett eltöltött idejüket is online kommunikációval töltik ki az emberek, úgy hogy egymással is beszélgethetnének, bár erre kimondottan nem az emoji-használat hat.

Egy új univerzális nyelv ez, amely nem feltétlen csak az emojik hasznlatából fakad, de az egész másodlagos írásbeliséget magába foglalja, amelyet az elektronikus kommunikációs eszközökön folytatunk, legyen az laptop, tablet vagy okostelefon. Olyan ynelv ez, amelynek jellemzője a rövidség, az, hogy egy-egy gondolatot, reakciót minél hamarabb és minél kurtább formában oldjunk meg, a hevenyészettség, valamint a jellegzetes képi grafikák használata (lásd: emojik). Kreatív mégis negatív hatással van a kommunikációnkra, hisze lerudkálja azt. Kreatív mert előtte sokszor egy-egy online interakció során ha nem kellőképpen fejezték ki magukat az interakció felhasználói, akkor sok esetben félreértés születhetett, hogy ki mit is szeretne mondani a másiknak. Azonban az írás ilyen szintű vizualitása megteremti számunkra azt a lehetőséget, hogy hangulatot és színt vigyünk a másodlagos írásbeliség virtuális kommunikációjába, hogy sokkal árnyaltabban kifejezzük magunkat a non-verbális kommunikácós folyamatban, ahol hiányoznak a gesztusok és a mimikák (amelyek egyébként maguk is non-verbális kommunikációk).

Az emoji mindenesetre átszabta a világot és az emberi kommunikációt. A Y és és kimondottan a Z generáció digitális benszülöttei már nem is nagyon lennének képesek az emojik nélkül kommunikálni, hiszen azt írni egy síros-nevetős emoji helyett, hogy: “Ez tényleg vicces volt annyira, hogy majd megszakadtam a nevetéstől” már luxus.

 

lockkerdee0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Teljesen elszúrta a kismama nyaralását a fapados légitársaság

3 napig várta, hogy megérkezzen a bőröndje, de abban sem volt köszönet, amikor végre megkapta.

Ömlik a pénz a bankgyilkosok ölébe, mégis befullad a digitális forradalom?

Ömlik a pénz az európai fintechszektorba: szűk öt év alatt közel 25 milliárd dollárt szívtak föl a kockázati tőkésektől a startupok....

Bika a csillagjegyed? Erre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Bikaként a földjegyűekhez tartozol, úgyhogy nyugodt szívvel mondhatjuk, te tényleg két lábbal állsz a földön. De mennyire fogadja ezt...

Szent a béke a Movistarnál

Landa, Valverde és Quintana megnyugtatta a rajongókat, minden a legnagyobb rendben köztük.

Több mint 4000 fekvőtámaszt nyomott le 2 óra alatt a csecsen kisfiú - videó

A "kis" Rahimot hazájában nemzeti hősként ünneplik.

Harry herceg összeállt Jane Goodallal: Fontos üzenetet küldenek

Gyerekeket bátorítanak a bolygó megmentésére.

Feleannyit költöttünk üldözött keresztények megsegítésére, mint Soros lejáratására

Közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől, hogy a Hungary Helps program keretében milyen projektekre mennyit költött eddig a...

Ügyes új funkció kerül az Androidba

Hamarosan sokkal könnyebb lesz nyomon követni Androidon is a Bluetooth-fülhallgatók töltöttségi szintjét. De más újdonságok is érkeznek...

A Nissan több mint 10 ezer embert bocsát el

Tavaly már kiemelkedően rossz eredményeket produkált a japán autógyár.

Ügyes új funkció kerül az Androidba

Hamarosan sokkal könnyebb lesz nyomon követni Androidon is a Bluetooth-fülhallgatók töltöttségi szintjét. De más újdonságok is érkeznek...

Biztonságos az aquaparkok és strandok döntő többsége

A vízi élményeszközök kevesebb, mint tizedének használatát kellett ideiglenesen megtiltani

0

Sport

Ez így nem mehet tovább - Csányinak elege lett: fontos szabályváltozásokról döntött az MLSZ

Budapest Fontos szabályváltozásokról döntött a Magyar Labdarúgó-szövetség, a jövő héten kezdődő NB I-es szezonban ismét pluszdíjazással honorálják a hazai, illetve a 21 éven aluli focisták szerepeltetését. A szövetség így tulajdonképpen egy év után visszahozza a fiatalszabályt és a légiósajánlást, kisebb-nagyobb változtatásokkal.

Dráma 200 gyorson: kizárták a győztest, Kozma így hetedik

Elsőre úgy tűnt, a számot a litván Danas Rapsys nyerte a kínai Szun Jang előtt, de a győztest kizárták.

Újabb botrányos vb-címet nyert a kínaiak doppingoló nemzeti hőse

Milák Kristóf félelmetes idővel, elsőként jutott a 200 pillangó döntőjébe, Kenderesire szétúszás vár.

Kibrusztolta a vb-elődöntőt a Märcz-csapat is, Varga Dénes törött ujjal lőtt bombagólt

10-9-re győzte le Ausztráliát a magyar férfi vízilabda-válogatott a negyeddöntőben.

Vesztes meccsen mutatkozott be Griezmann a Barcában

Az Európa-liga-címvédő Chelsea felkészülési meccsen verte az FC Barcelonát Japánban.

Távozott a Barcelonától az új Messinek kikiáltott focista

A 16 éves holland csodatini sokkal több pénzt kap a PSG-től.

Döbbenetes tragédia: a K.O. után nem sokkal életét vesztette a bokszoló

Hiába küzdöttek az orvosok, már nem tudták megmenteni a súlyos agykárosodást szenvedő Maxim Dadashev életét.

Belehalt a kiütésbe egy profi bokszoló

Az utolsó menetre már nem tudott kimenni, aztán összeesett és már nem tért magához.

0

Bulvár

Ezért ne igyuk tejjel a kávét

Kevesen tudják, de a bőr hónapról hónapra megújítja magát. Testünk legnagyobb szerve, és rengeteg fontos feladata van: véd a kórokozóktól, a környezeti hatásoktól és a fizikai behatásoktól is.

Megtalálták a fegyvert Orbánék legyőzéséhez, már el is indult a védekezés

Állítólag kikutatták a magyar kormány agytrösztjei, hogy veszélyeztetheti a Fidesz hatalmát a zöld politika megerősödése. Eközben Európa fejlettebb régióban rohamosan törnek előre a környezetvédő pártok. Úgy tűnik, a hagyományos baloldal legjobb válasza az lehet erre, ha összeolvad a zöldekkel.

Műtét előtt megfulladt a kórházban Ferenc

Felesége szerint az intézmény hibázott.

Naponta két evőkanál ebből, és fénysebességgel eltűnnek a plusz kilók

Persze az egészséges táplálkozás nagyon fontos, de ez kiegészítésként tökéletes.

Olyan lopott autót fogtak a magyar rendőrök, ami ritka, mint a fehér holló

Egész Európában alig van ilyen kocsi, résen voltak a rendőreink.

Ezért látunk ennyi luxusautót Budapesten

Dübörög a magyar autópiac: három év alatt másfélszeresére nőtt a kereslet az új autók iránt, amelyekből idén 160 ezer is forgalomba állhat.

Berki Krisztián nagyon berágott Rónai Egonra, kirohant a stúdióból

Berki Krisztián egy inget egyszer vesz föl, utána kidobja többek között ez derült ki a főpolgármesterjelölt Egyenes beszéd-beli szerepléséből.

Ismét visszahozzák a 170 éves, legendás magyar ital

Már Móricz Zsigmond és Ady Endre is ezt a párlatot fogyasztották.

Sorra gyógyultak az iszapban dolgozó munkások: a harkányi és más hazai gyógyvizek története

Három hazai hely gyógyvize felfedezésének történetét mutatjuk be.

Ezért nem öregszik a zsidó nők bőre

A vallásos zsidók mellett egyre többen ragaszkodnak a kóser szépségápolási termékekhez. De vajon mitől lesz kóser a szappan? Ellátogattunk egy üzembe, hogy megtudjuk.

blogmorzsák

Tíz idegesítő dolog Németországban

Minden országnak van negatív oldala is. Mi az a 10 dolog, ami a leginkább zavar egy Németországban élő magyart?

Felkészülhet egy magánszemély érdeklődő?

Először látunk egy ingatlant, de képek alapján tudjuk, hogy a céljainknak megfelelő lehet, mivel tudunk készülni előre?

Ez az igazi gondoltad volna!

Lopott mobil webshopból, fóliázva, számlával? Simán.

A nép hangja - Gondolatok a „templomjárókról”

„A templomjárók! Őket, ha lehet, kerülöm. Ők azok, akik engem eltávolítanak a hittől.“

„Szerintem nem fér bele, hogy melegként egy hetero árnyékéletet élj“

Meleg emberek mindig is voltak, és mindig is lesznek.

Ha már unod a bankokat, itt egy alternatíva

A Monese az egyik legnépszerűbb online pénz­intézet, akik most az ingyenes számlanyitáshoz 15 fontot és 3 hónap prémium tagságot adnak.

5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt felmondasz

Egy felmondás nem jelenti automatikusan azt, hogy minden jobb lesz.

Plus size katasztrófák

Mik azok az összeállítások, amiket lehetőleg kerüljünk bizonyos súlyfelesleg felett?

Miért nem tudunk műanyagok nélkül élni?

A műanyagmentes júliusba sokan vágtak bele lelkesen, de közülük jó néhányan buktak el.

Az okoseszközök személy­telenre szabnak bennünket

Nem más mondja ezt, mint Pál Feri mentálhigiénés szakember, az ország egyik legismertebb "stand-up" papja.

A KötőSzó olvasóinak nyári könyvajánlója

Klasszikusok és újdonságok, teológia és ponyva - olvasóinkat kérdeztük kedvenc nyári olvasmányaikról.

Blansírozás otthon: így lesz hófehér a mandula

Ne szaladjunk rögtön a boltba, ha hámozott mandulát ír a receptünk. Néhány perc alatt megszabadulhatunk a héjától.

0


0