Ezt olvasta már?

LMP: Reagálás a Fidesz Pécsi Csoportjának közleményére

"Pécsen ma egy politikai erő játszik az emberek életével, az pedig a Fidesz."

0

Az emojik hatása a kommunikációnkra

A kommunikációnk hanyatlása?

Ma van az emoji világnapja, amely immáron lassan több mint 10 éve a másodlagos írásbeliség egyik meghatározó jellemzője a virtuális kommunikációnknak és online interakcióinka. Én egy kicsit más persepktívából közelítem meg ezt a jelenséget: Milyen hatással vannak az emojik a kommunikációnkra?!


hirdetés

 

Mi is az az emoji valójában?

Sírva röhögős, szeme helyén szívvel nevetős, sírós, szív, taps,.. mindenki ismeri ezeket a karaktereket. Nos, az emoji nem más, mint egy piktrogram. Az emberek elektronikus üzenetküldéseik során használják őket különböző élőlények, tárgyak, helyek, időjárási viszonyok, de legfőképpen érzelmek kifejezésére. Több, mint ezer szabványosított karakter létezik, a teljes listáját itt tudod megtekinteni.

 

Nemzetközi elterjedés

Az első emojik 1998. környékén születettek. Az eredetileg japán jelek az elektronikus kommunikáció elősegítése mellett versenyelőnyt is biztosító extra szolgáltatásként jelentek meg a japán mobilszolgáltatók kínálatában. Nemzetközi népszerűségét az Unicode szabványosítás, majd később az iOS illetve az Android támogatása tette lehetővé. Napjainkban az operációs rendszerek és a legjobban elterjedt böngészők (mint például a Mozilla Firefox és a Google Chrome) is mind támogatják a jelek megjelenését.

 

Miért pont ma van az emoji világnapja?

Nos, a válasz egyszerűbb, mint gondolnád. A listában található naptár-emoji pont ezt a napot (júl.17.) mutatja. Te sem tudtad, igaz?

Ezen jeles alkalomból az Apple egy új emojicsomagot dobott ki, amiben a PC-ség az egekbe hág és saját elektronikus piktogram-portrét kaptak a színesbőrű vöröshajúak, a kopaszok és a többi. Meglátta a napvilágot az anyósnyelves szülinapos emoji is, amely kvázi családjának világnapját ünnepelve tetszeleg a színes emoji-palettán.

 

Ennél is felemelőbb, hogy az inkluzivitás jegyében ezúttal nem összetevőket tüntettek el ételekből, hanem végre:

• a kopaszok,

• a göndörhajúak,

• az őszhajúak,

• a vöröshajúak;

• sőt, a színesbőrű vöröshajúak

• is megkapják a maguk emojiját.

A kommunikációnk hanyatlása

Hiába van sajnos azonban több száz emoji, amellyel akár szavak helyett fejezhetjük ki magunkat, érzéseinket, sajnos a virtuális kommunikációnk, amely már alapjáraton leredukálódott a verbális kommunikációhoz képest, most inkább hanyatlani látszik. Szavak és mondatok helyett is egy-egy semmitmondó, üres emojival reagáljuk le az eletronikus interakciókat és sok esetben már csak emojikat használva kommunikálnak egymással a Z generáció digitális benszülöttei.

Az, hogy ez a lebutított, mindenféle emberi attitűdöt mellőző virtuális hieroglif írású kommunikáció milyen módon hat a valós életben folytatott, közvetlen emberi kommunikációra, pontosan nem lehet tudni, de feltehetőleg nem pozitív hatást fejt ki a verbális kommunikáció folyamatára. Mivel megszokjuk, hogy állandóan, röviden, képekben (az emojik esetében piktogramok formájában) kommunikálunk, így inkább a Z generációs fiatalok életében alakulhat ki esetleg az az általam emoji-szindrómának nevezett jelenség, ami a túlzott piktogram használat negatív hatását jelenti a valós verbális kommunikcióra is, olyan módon, hogy az emberek egyre rövidebb és kontextusát tekintve gyérebb mondatokat és beszélgetéseket fognak lefolytatni egymással.

Az emojik és a túlzott virtuális kommunikáció miazmájának egy másik káros hatása, hogy sok esetben, akár a valós térben és időben egymás mellett eltöltött idejüket is online kommunikációval töltik ki az emberek, úgy hogy egymással is beszélgethetnének, bár erre kimondottan nem az emoji-használat hat.

Egy új univerzális nyelv ez, amely nem feltétlen csak az emojik hasznlatából fakad, de az egész másodlagos írásbeliséget magába foglalja, amelyet az elektronikus kommunikációs eszközökön folytatunk, legyen az laptop, tablet vagy okostelefon. Olyan ynelv ez, amelynek jellemzője a rövidség, az, hogy egy-egy gondolatot, reakciót minél hamarabb és minél kurtább formában oldjunk meg, a hevenyészettség, valamint a jellegzetes képi grafikák használata (lásd: emojik). Kreatív mégis negatív hatással van a kommunikációnkra, hisze lerudkálja azt. Kreatív mert előtte sokszor egy-egy online interakció során ha nem kellőképpen fejezték ki magukat az interakció felhasználói, akkor sok esetben félreértés születhetett, hogy ki mit is szeretne mondani a másiknak. Azonban az írás ilyen szintű vizualitása megteremti számunkra azt a lehetőséget, hogy hangulatot és színt vigyünk a másodlagos írásbeliség virtuális kommunikációjába, hogy sokkal árnyaltabban kifejezzük magunkat a non-verbális kommunikácós folyamatban, ahol hiányoznak a gesztusok és a mimikák (amelyek egyébként maguk is non-verbális kommunikációk).

Az emoji mindenesetre átszabta a világot és az emberi kommunikációt. A Y és és kimondottan a Z generáció digitális benszülöttei már nem is nagyon lennének képesek az emojik nélkül kommunikálni, hiszen azt írni egy síros-nevetős emoji helyett, hogy: “Ez tényleg vicces volt annyira, hogy majd megszakadtam a nevetéstől” már luxus.

 

lockkerdee
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Elképesztő, mi derült ki a böglyök landolásáról

Nincs könnyű dolguk a zebrákkal.

Ennél nagyobb korkülönbséggel már tényleg nem szabad randizni

Vannak, akik szerint a szerelem nem ismeri a kort, és amit két felnőtt ember egyformán akar, abban nem lehet semmi rossz. Mégis sokan...

Ezért a szexi orosz modellért van oda most az Instagram.

A képeit látva ezen egyáltallán nem csodálkozunk, több millió rajongója van már a fiatal lánynak.

Pápai Joci mehet az Eurovíziós Dalfesztiválra

2017-ben az Origóval jutott ki, most pedig Az én apám című számával.

A nap legfontosabb hírei - 2019. február 23.

Önállósodik a magyar fegyveripar, átverték a Mazsihiszt.

Roma hősök: A világ első roma drámakötetét Budapesten mutatják be

Az egész napos esemény a roma színházat, a történetmesélés műfaját és a roma drámai hősöket helyezi középpontba.

Ellazázta a végét a Fradi, de így is ott van a BL-negyeddöntőben

Még arra is van esélye a csapatnak, hogy megcsípje a csoport második helyét.

A Honvéd és a Debrecen került csoportnegyedikként a felsőházba

A Honvéd döntetlent játszott a BVSC-vel a férfi vízilabda ob I alapszakaszának utolsó játéknapján, ezzel az A csoport negyedikjeként...

Pápai Joci nyerte A Dalt

Lezajlott A Dal 2019 döntője.

A Dal 2019 döntő - Pápai Joci nyert, újra ő képviseli hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon

Történelmet írt Pápai Joci: három éven belül másodszorra képviseli hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon, idén Tel-Avivban.

Pápai Joci nyerte A Dalt

Lezajlott A Dal 2019 döntője.

0

Sport

Botrány a gyorskorcsolyázóknál: valaki ártani akarhatott a doppingteszten megbukott 15 éves fiatalnak?

Budapest Áll a bál a magyar korcsolyasportágban, a héten ugyanis kiderült, hogy egy fiatal sportoló versenyen kívüli vizsgálat során pozitív doppingmintát produkált. Már ilyen fiatalon is ki vannak téve a veszélynek a tehetségek? Vagy elképzelhető, hogy "valaki" így akart kárt okozni a versenyzőnek? A kérdésekre egyelőre nincs válasz, a hivatalos vizsgálat elindult.

Az Újpest edzője lesújtó véleményt alkotott a magyar focistákról

Mindig nagy a felháborodás attól, hogy egy-egy NB I-es csapat kezdőjében nagyítóval kell keresni a magyar játékost, de még akkor sem biztos, hogy megtaláljuk. Nebojsa Vignjevics elmondta, miért.

Magyar csapatban játszik a világ legmagasabb futballistája

Át lehet írni a rekordok könyvét, mert nem egy dán, hanem egy magyar kapus nőtt a legnagyobbra.

Belinda Bencic: "Remélem, nem én leszek Petra következő áldozata"

A fiatal svájci lány kemény döntőre készül Kvitova ellen Dubajban.

Eltiltották a DAC-Slovan meccs bíróját

Kétszer is nagyot hibázott. Kalmár Zsoltra fegyelmi eljárás vár a rangadó utáni nyilatkozata miatt.

Szemkontaktus miatt nem igazolta le a Barcelona Benzemát

Egészen meredek sztorit hozott le a spanyol Marca.

Elképesztő nagyot potyázott a magyar focicsapat kapusa - videó

Annyira zavarba jött, hogy azonnal reklamálni kezdett.

Bukaresti győzelmével a Győr bebiztosította csoportelsőségét

27-25-re győzött a címvédő magyar csapat a román CSM Bucuresti otthonában.

3 gól, 1 gólpassz: Messi kiütötte a Sevillát

Szenzációs gólokat rúgott az argentin.

Messi vezérletével fordított Sevillában a Barca

A címvédő és éllovas FC Barcelona 4-2-re győzött a Sevilla vendégeként.

0

Bulvár

Orbánék minden pénzt elvettek Kósáéktól és Garancsiéktól pénteken

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel jelentős átcsoportosításokat hajtott végre a kormány.

Nem a felesége mérgezte meg, és sosem járkált álruhában - Minden, amit rosszul tudtunk Mátyás királyról

Még csak nem is a Duna jegén választották királlyá A történész elmondja az igazságot.

48 ezer tudós kéri: állítsák le az 5G bevezetését, mert ez így egy emberkísérlet

Az idén világszerte lakossági szolgálatba állítják az első 5G-mobilhálózatokat, de még mindig nem igazán lehetünk biztosak abban, hogy a magasabb frekvencián működő rendszernek milyen hatása van az emberi szervezetre.

Lárva nőtt a hátába a győri orvosnak

"Valami mozog a bőröd alatt!"

Gyógyvírust fecskendeznek 10 ember szemébe, hatalmas áttörés lesz, ha sikerül a kísérlet

Először kezelték génterápiával a leggyakrabban látásromlást és vakságot okozó szembetegséget, az időskori makuladegenerációt.

Volt már efféle rezsim: beolvasott az Orbán-kormánynak volt főtanácsadója

Bod Péter Ákos szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját nem a gazdasági racionalitás, hanem a hatalommegtartás célja vezérli. Az első Orbán-kormány főtanácsadója úgy véli: a 2010 utáni kormánynak nincs gazdaságfilozófiája, számos intézkedése vagy toposza pedig liberális vagy populista-baloldali lépésnek nevezhető, semmint konzervatívnak.

Forró a talaj a Fidesz lába alatt

Svéd konzervatív pártok indítványt nyújtottak be a Fidesz kizárásáról az Európai Néppártból (EPP). Az EPP vezetői a Fideszt irányváltásra szólították fel. Pénteki svéd sajtóbeszámolók szerint a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a kereszténydemokrata párt is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből a magyar kormány legújabb plakátkampánya miatt. Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni idézte a Kereszténydemokraták honlapja Peter Kullgren pártelnököt. A kormányzati plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához. Tudósításában az APA osztrák hírügynökség felidézte, hogy pénteken Sebastian Kurz osztrák...

Megbolondul az időjárás: jövő hét közepéig 30 fokot is nőhet a hőmérséklet

A hét közepén a legmelegebb órákban már akár 20 fok is lehet.

Ebből a 4 csillagjegyű férfiből sose lesz mintaférj

A csillagjegyünk valamilyen mértékben biztosan befolyással van az életünkre, ez pedig a párválasztás szempontjából is teljesen igaz. Tudnod kell, hogy némely csillagjegy jóval gondoskodóbb, mint a másik, éppen ezért nem ritka, hogy a zodiákus alapján következtethetünk bizonyos tulajdonságokra. Mai írásunkban összegyűjtöttük azt a négy csillagjegyet, melynek szülötteiből kisebb eséllyel válhat mintaférj - az ezotéria szerint. Felkészültél?

8 órát feküdt pucéran, műtétre várva: ezzel az indokkal küldték haza a budapesti kórházból a nőt

Budapest Lemeztelenítve, begyógyszerezve, csöpögő infúzióval a kezében feküdt hosszú órákon keresztül L. Györgyné az egyik fővárosi kórházban. Az asszonyt egy reggeli, rutin vesekőműtétre készítették elő, ám csak délután háromkor szóltak neki: mégsem lesz beavatkozás, mert nincs rá kapacitás.

blogmorzsák

Így lúgozzák ki a kattintásfarmok a közösségi médiát

A kamu lájkok, követők és értékelések üzleti, etikai, jogi, sőt, filozófiai kérdéseket is felvetnek.

Történelem előtti oázis a Szaharában

Négyszáz titokzatos követ találtak a régészek a Szahara nyugati részében.

„Mi lehet humoros egy ember halálában?“

Temetésből nem csinálunk viccet.

Új csomagvadász-bázison mér és büntet a Wizz Air Ferihegyen

Legalább az eddiginél kulturáltabb körülmények között fizettetnek a túl nagy csomagokért.

Miért nem gyerekcentrikusabb ez az ország?

Hol vagyunk még NY-tól - nemhogy Japántól?

„A pasim haverja lerázhatatlan“

A fazon heti többször fél napokat ott lóg a párnál és nem igazán veszi észre magát.

Hogyan éljük túl Koreát?

Hogyan került valaki 1970-ben Észak-Koreába?

Szegény sellőlány ki van éhezve

A tenger alatt sem móka és kacagás az élet.

Belgium büszkeségei - Sült krumpli múzeum

Belgiumban még a sült krumpli készítésének is van múzeuma.

Vedd meg Elon Musk házát

Elon Musk egy fogalom, a 21. századi self-made startupperek archetípusa, amiről ez a 4,5 millió dolláros Brentwood-i csodás ház is tanúskodik.

Mitől lesz finom a kotyogósban főtt kávé?

Aki hideg vizet tölt a kotyogósba, most figyeljen.

0


0