Ezt olvasta már?

0

Az emojik hatása a kommunikációnkra

A kommunikációnk hanyatlása?

Ma van az emoji világnapja, amely immáron lassan több mint 10 éve a másodlagos írásbeliség egyik meghatározó jellemzője a virtuális kommunikációnknak és online interakcióinka. Én egy kicsit más persepktívából közelítem meg ezt a jelenséget: Milyen hatással vannak az emojik a kommunikációnkra?!


hirdetés

 

Mi is az az emoji valójában?

Sírva röhögős, szeme helyén szívvel nevetős, sírós, szív, taps,.. mindenki ismeri ezeket a karaktereket. Nos, az emoji nem más, mint egy piktrogram. Az emberek elektronikus üzenetküldéseik során használják őket különböző élőlények, tárgyak, helyek, időjárási viszonyok, de legfőképpen érzelmek kifejezésére. Több, mint ezer szabványosított karakter létezik, a teljes listáját itt tudod megtekinteni.

 

Nemzetközi elterjedés

Az első emojik 1998. környékén születettek. Az eredetileg japán jelek az elektronikus kommunikáció elősegítése mellett versenyelőnyt is biztosító extra szolgáltatásként jelentek meg a japán mobilszolgáltatók kínálatában. Nemzetközi népszerűségét az Unicode szabványosítás, majd később az iOS illetve az Android támogatása tette lehetővé. Napjainkban az operációs rendszerek és a legjobban elterjedt böngészők (mint például a Mozilla Firefox és a Google Chrome) is mind támogatják a jelek megjelenését.

 

Miért pont ma van az emoji világnapja?

Nos, a válasz egyszerűbb, mint gondolnád. A listában található naptár-emoji pont ezt a napot (júl.17.) mutatja. Te sem tudtad, igaz?

Ezen jeles alkalomból az Apple egy új emojicsomagot dobott ki, amiben a PC-ség az egekbe hág és saját elektronikus piktogram-portrét kaptak a színesbőrű vöröshajúak, a kopaszok és a többi. Meglátta a napvilágot az anyósnyelves szülinapos emoji is, amely kvázi családjának világnapját ünnepelve tetszeleg a színes emoji-palettán.

 

Ennél is felemelőbb, hogy az inkluzivitás jegyében ezúttal nem összetevőket tüntettek el ételekből, hanem végre:

• a kopaszok,

• a göndörhajúak,

• az őszhajúak,

• a vöröshajúak;

• sőt, a színesbőrű vöröshajúak

• is megkapják a maguk emojiját.

A kommunikációnk hanyatlása

Hiába van sajnos azonban több száz emoji, amellyel akár szavak helyett fejezhetjük ki magunkat, érzéseinket, sajnos a virtuális kommunikációnk, amely már alapjáraton leredukálódott a verbális kommunikációhoz képest, most inkább hanyatlani látszik. Szavak és mondatok helyett is egy-egy semmitmondó, üres emojival reagáljuk le az eletronikus interakciókat és sok esetben már csak emojikat használva kommunikálnak egymással a Z generáció digitális benszülöttei.

Az, hogy ez a lebutított, mindenféle emberi attitűdöt mellőző virtuális hieroglif írású kommunikáció milyen módon hat a valós életben folytatott, közvetlen emberi kommunikációra, pontosan nem lehet tudni, de feltehetőleg nem pozitív hatást fejt ki a verbális kommunikáció folyamatára. Mivel megszokjuk, hogy állandóan, röviden, képekben (az emojik esetében piktogramok formájában) kommunikálunk, így inkább a Z generációs fiatalok életében alakulhat ki esetleg az az általam emoji-szindrómának nevezett jelenség, ami a túlzott piktogram használat negatív hatását jelenti a valós verbális kommunikcióra is, olyan módon, hogy az emberek egyre rövidebb és kontextusát tekintve gyérebb mondatokat és beszélgetéseket fognak lefolytatni egymással.

Az emojik és a túlzott virtuális kommunikáció miazmájának egy másik káros hatása, hogy sok esetben, akár a valós térben és időben egymás mellett eltöltött idejüket is online kommunikációval töltik ki az emberek, úgy hogy egymással is beszélgethetnének, bár erre kimondottan nem az emoji-használat hat.

Egy új univerzális nyelv ez, amely nem feltétlen csak az emojik hasznlatából fakad, de az egész másodlagos írásbeliséget magába foglalja, amelyet az elektronikus kommunikációs eszközökön folytatunk, legyen az laptop, tablet vagy okostelefon. Olyan ynelv ez, amelynek jellemzője a rövidség, az, hogy egy-egy gondolatot, reakciót minél hamarabb és minél kurtább formában oldjunk meg, a hevenyészettség, valamint a jellegzetes képi grafikák használata (lásd: emojik). Kreatív mégis negatív hatással van a kommunikációnkra, hisze lerudkálja azt. Kreatív mert előtte sokszor egy-egy online interakció során ha nem kellőképpen fejezték ki magukat az interakció felhasználói, akkor sok esetben félreértés születhetett, hogy ki mit is szeretne mondani a másiknak. Azonban az írás ilyen szintű vizualitása megteremti számunkra azt a lehetőséget, hogy hangulatot és színt vigyünk a másodlagos írásbeliség virtuális kommunikációjába, hogy sokkal árnyaltabban kifejezzük magunkat a non-verbális kommunikácós folyamatban, ahol hiányoznak a gesztusok és a mimikák (amelyek egyébként maguk is non-verbális kommunikációk).

Az emoji mindenesetre átszabta a világot és az emberi kommunikációt. A Y és és kimondottan a Z generáció digitális benszülöttei már nem is nagyon lennének képesek az emojik nélkül kommunikálni, hiszen azt írni egy síros-nevetős emoji helyett, hogy: “Ez tényleg vicces volt annyira, hogy majd megszakadtam a nevetéstől” már luxus.

 

lockkerdee0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Napi horoszkóp 2018. november 18. - Jobb, ha kiderülnek a dolgok

A Mérlegnek ma fokozatosságra kell törekednie, a Baknak egy váratlan telefonhívás megváltoztathatja a napját. Napi horoszkóp.

A nyaralásán meztelenkedett, lefotózták a szexi műsorvezetőnőt

Nem volt szégyenlős a szőkeség. Instagram-oldalát már közel 10 millióan követik.

Tetoválás-eltüntetés: miért akkora lutri?

Óriási biznisz a tetoválások eltüntetése, de vigyázzatok, még nincs meg hozzá a tökéletes megoldás!...

Fáklyás felvonulással emlékezett Budapest egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd

Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti...

A sámánizmus nem vallás - tények és tévhitek

A sámán szó hallatán valószínűleg mindenki előtt egy hatalmas dobot verő, önkívületi állapotban kántáló ember képe jelenik meg....

Új emelettel bővítették a Tamási Áron általános iskola és gimnázium főépületét

Az emeletráépítést az önkormányzat finanszírozta annak érdekében, hogy végleges megoldással segítse az évek óta...

Amit a férjek sosem látnak: mi történik mellfelvarrás után?

Alexandra 24 évesen, szülés és szoptatás után vállalkozott arra, hogy megereszkedett melleit Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebésszel...

Peller Mariann: Zavart, hogy összekevernek Annával

A műsorvezető sokat küzdött kisebbségi komplexusával, és Anna nővére sikerességével. A Konyhafőnök VIP A séfek csatájában...

Balázs Péter: Jegygyűrű nélkül semmi sem megy.

Játszik, rendez, felújítja a színházát. Amikor találkoztunk, éppen dolgozgatott a kertben. Egy pillanat türelmet kért, mert...

Összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

A koraszülötteket és szüleiket segítő szakterületek összefogásával még több, idő előtt született gyermek válhat egészséges...

Tinédzserek sikerei a nyitónapon - Súlyemelő-ob

Javarészt a húsz éven aluliak sikerét hozta a súlyemelők országos bajnokságának első napja Szombathelyen.

Részvényekről közérthetően

A piaci várakozásokat felülmúlva, több eredménysoron is rekordokat döntött az OTP a harmadik negyedévben. A csúcseredmény elegendő...

0

Sport

Ezért is nagy kár, hogy nem sikerült a feljutás a Nemzetek Ligájában

Igazi sztárcsapat is jöhetett volna a következő sorozatban.

Hiába a BL legjobban fizetett kézicsapata a Veszprém, teljesen beleállították a földbe

A magyar kézilabda egyik kirakatcsapata lassan pofozógéppé válik a Bajnokok Ligájában, pedig ilyen minőségű és mennyiségű játékoskerete senkinek sincs. A helyzet roppant kínos, ám közel sem annyira meglepő, ha kicsit mögé nézünk.

A kézilabda-BL lemossa a pályáról a Nemzetek Ligáját

Egymást után három magyar csapat találkozója is képernyőre kerül szombaton.

A focikapus elképesztő gólt lőtt a saját tizenhatosáról - videó

A másik kapus szabadrúgása után talált be a 134-szeres válogatott legenda.

Sorsdöntő meccs jön a finnek ellen

Még a bennmaradás sem biztos, miközben az EB-sorsolás a tét.

Neymar és Cavani látványosan összebalhézott a pályán

Lesz dolga Thomas Tuchelnek és Lőw Zsoltnak, amikor a két sztár visszatér Párizsba.

Ha Milánóban játszik, csak a magyaroktól kell tartania az olasz válogatottnak

Története során kétszer kapott ki ebben a városban, mindkétszer Magyarországtól.

Alonso szenvedése megmutatja, hogy miért rossz a Forma-1

Sergio Perez biztos abban, hogy egy jobb autóban akár idén is világbajnok lehetne a spanyol.

Rettegtek az F1-es csapatok a brazil versenypályától, ami a szegénynegyed mellé épült

Sao Paulo A Forma1-es világbajnoki sorozat egyik legrégebbi és legnépszerűbb helyszíne egyben a legveszélyesebb is. Nem túlzás, a csapatok tagjai az életüket kockáztatják, hogy eljussanak a szálláshelyükről a Brazil Nagydíj pályájára.

Szalah a 90. percben, egy elegáns góllal lett ismét hős

Egyiptom legjobb futballistája ismét meccset nyert a válogatottjának.

0

Bulvár

Fontos: megfejtették a bölcsőhalál okát

Ez a rendellenesség a bölcsőhalál kockázatának teszi ki a csecsemőket

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

A neandervölgyiek nem éltek veszélyesebben, mint a Homo sapiens erre a megállapításra jutottak a Nature szerdai számában megjelent tanulmány szerzői.

Így reagált a történtekre VV Vivi megcsalt párja

Annak ellenére, hogy VV Vivi menyasszony, összeszűrte a levelet Radiccsal. De mit szólt ehhez a lány vőlegénye? Elmondta!

Rendőrök szállták meg az ötödik leggazdagabb magyar házát

A Bige Holding Kft. gyára után most a lakását is vizsgálják Bige Lászlónak.

Ezt tanultam abból, hogy 21 napig nem vettem magamhoz glutént, cukrot, alkoholt és kávét

Amy Baglan, a MeetMindful nevű, egészségesen élők számára létrehozott randioldal alapítója úgy döntött, 21 napig teljesen kiiktatja étrendjéből a glutént, a cukrot, az alkoholt és a kávét. Ez után a 3 hét után rengeteg dolgot más színben lát, olvassatok ti is bele, hogy miket tapasztalt ez alatt az idő alatt, ha egy kis motivációra lenne szükségetek!

Ilyen szégyentelen bunkót még sosem videóztak szirénázó mentő mögött

Amikor kérdőre vonták, még ő volt pofátlan.

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt dr. Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója - értesítette Princz Gábor családja az ATV-t. Princz Gábor 62 évesen tragikus hirtelenséggel hunyt el Bécsben.

Hatalmas űrtornádó ütközik a Földnek: ilyen lesz a találkozás a tudósok szerint

A csillagászok talán még a karácsonynál is jobban várják a közelgő eseményt, nem véletlenül.

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

Vannak dolgok, amelyek mindenki számára egyértelműek, ám úgy tűnik, olyan is akad, akinek egy olyan egyszerű kérdés eldöntése is gondot okoz, hol is él az ember.

"Kálmán Olga egy fizetett prostituált"

Kálmán Olga nem hagyja népét magára, újból képernyőn lesz a Jobbik házitévéjében - többek között erről is szó volt az ECHO TV Troll című műsorában. Az N1TV új műsorának résztvevőiről Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese azt mondta: a társaság csupa kiégett, kétségbeesett, semmire sem jó zsoldosból áll.  A fizetett prostituáltjaik ott ülnek a stúdióban. 

Ezekkel a tünetekkel irány a nőgyógyászati endokrinológia

Ma már léteznek olyan orvosok is, akik a nőgyógyászati endokrinológia területében mélyedtek el.

Zalatnay Cinit felkészítette a halálra az orvosa

16 évvel ezelőtt élet-halál harcot vívott a petefészekrákkal Zalatnay Cini.

blogmorzsák

Így tanult meg ma­gya­rul az utolsó király

Egy Habsburg, aki magyarul szavalta a Nemzeti Dalt.

A szociáldemokrata mozgalom nagyasszonya

129 éve született Kéthly Anna, a magyar törté­nelem második női országgyűlési képviselője.

Koraszülöttek napja: pont idejében jöttek

Ma ünnepeljük a "korababák" napját. Pici hősökét, akik akár egy kiló alatt jöttek világra.

Idióta cenzúra és a kellemetlen Puzsér

„A legegyszerűbb megoldás nem foglalkozni azzal, aki nem fér bele a világképembe.“

Sterbinszkyt adod?

Faterodéknak alap, és lehet, hogy a te mixedet is kiválasztja.

Szingapúri Lányok formaruhája már 50 éve változatlan

Vajon mi lehet az oka e különlegességnek?

Luxus panelprolinak lenni jó

Panelproliság, kicsit vidámabb megközelítésből.

Orbán arcul köpte a saját törvényeit

Nem kétséges, hogy a miniszterelnök a Gruevszki-ügyön csak veszíthet.

4 kérdés, melyek nem maradhatnak válasz nélkül a Gruevszki-ügyben

„Gruevszki túl sokat tud, és amíg nálunk van, addig ebből baj nem lehet?“

Érthetetlen kokté­lok, agyament hozzávalók

Lehet, hogy a bartender szakma elhagyta a vendégeket félúton?

Az utóbbi évek legdurvább interjúját adta Danica Patrick

Az ex-versenyzőnő szerint az In­dyCar-pilóták pózerek, őt magát pedig csak az általa szerzett könnyű pénz miatt alkalmazták.

Szégyen és határátkelés

A külföldi élet komoly nyomást helyezhet a határátkelőre, aki egészen furcsa helyzetekben is szégyent érezhet.

0


0