Ezt olvasta már?

A hétvégén kiderült, valóban kevés a játékvezető

Mivel november 10., szombat munkanap volt, az amatőr labdarúgó-bajnokságok valamennyi mérkőzését vasárnap rendezték, ami fokozottan rávilágított egy problémára, a...

0

Az önkormányzatokról „vitáztak” politikusok Pécsett

Egy asztalnál ültek, és gyorsan meg lehetett állapítani, egyetértettek abban, szerintük a jelenlegi kormányzat az önkormányzatiság kiüresítésére, felszámolására törekszik.


hirdetés

Több országos és helyi, korábbi és jelenlegi politikus szólalt fel az eseményen, amit A Liberális Magyarországért Alapítvány szervezett. Így az országos színtérről itt volt Fodor Gábor, a Liberálisok, Molnár Gyula, az MSZP elnökei, Hegedűs Lórántné, a JOBBIK országgyűlési képviselője, valamint Gerstmár Ferenc LMP belügyi kabinetének vezetője.
Meglepő módon kifejezte véleményét Wekler Ferenc, jelenleg Mecseknádasd polgármestere, korábbi SZDSZ-es államtitkár is, valamint Páva Zoltán, korábbi MSZP-s polgármester, országgyűlési képviselő is. Az egyetlen hiányzó Kósa Lajos miniszter volt, aki két nappal korábban lemondta a részvételt, pedig többen is jelezték, szívesen kérdeztek volna a kormánypárti politikustól.
Páva Zsolt is meghívást kapott, de nem jelent meg. A pécsieket így Keresztes László Lóránt, LMP-s és Kővári János, ÖPE-s politikusok képviselték.

„Kormánypárti körökben rendszeresen felmerül az önkormányzati rendszer radikális átalakítása. Egy újabb fideszes győzelem esetén akár meg is szüntethetik a korábban már kiüresített, 2000 lélekszám alatti települések önkormányzatait. De veszélyben vannak a nagyobb falvak és a városok helyhatóságai is. A Fidesz tényleg a magyar önkormányzatiság felszámolására készül 2018-as győzelme esetén? Hol van a központosítás határa, és ki védi meg a helyi közösségek függetlenségét? Miért fontos, hogy a települések saját ügyeikben önálló döntési jogosultsággal rendelkezzenek? Hogyan lehetne az önkormányzatok működését és gazdálkodását fenntarthatóvá tenni? A közművek, az iskolák és a kórházak az állam vagy az önkormányzatok tulajdonában vannak jobb helyen?” – írták a szervezők a meghívóban.

Bár sokan felszólaltak, valahogy mindannyian egyetértettek abban, hogy egy esetleges újabb Fideszes választási győzelem esetén a kormány tovább szűkítené az önkormányzatok feladatait és költségvetését.

– A mostani kormány csorbít, leépít, korlátoz: már nincs a falvakban posta, kocsma, állatorvos, iskola, és lassan polgármester sem lesz – mondta Molnár Gyula. – Erős, de kicsit államra van szükség, mint a rendszerváltás utáni első önkormányzati törvényben – mondta Fodor Gábor. – A jelenlegi 3200 települési önkormányzat ezeréves történelmi örökség, ezért ezt meg kell tartani – mondta Hegedűs Lórántné. – A kormányzati akarat végrehajtására kellenek csak az önkormányzatok, holott a rendszerváltás legnagyobb vívmánya volt az önkormányzatiság – így Gerstmár Ferenc.

– Valójában nincs értelme a pártok egymásra mutogatásának, mert az elmúlt 27 év közös hagyatéka, hogy elmaradt a valódi területfejlesztés, ami helyzetbe hozta volna Pécset, Baranyát és a rendszerváltás többi vesztesét, ahol elfogyott a levegő, mert nagyszámban szűntek meg munkahelyek – mondta Kővári János, akit a jelenlévők jobboldalinak neveztek, ezért meg is lepte jelenlétével az egybegyűlteket. Az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke hozzátette: – Pécsett és Baranyában a bánya- és a feldolgozó ipar megszűnt, ez pedig a megyét is magával rántotta, ezért sincs elég helyi forrás az önkormányzatiság gyakorlásához. Az EU pályázatokból pedig jóléti beruházások születtek termelő tevékenységek támogatása helyett.
Végül Kővári kiemelte, „persze az is igaz, hogy a meglévő forrásaival sem tudott a térség jól sáfárkodni, de ez láthatóan nem pártügy, mert a szocialisták alatt is csődbe ment a város, ahogy most is, ezért felelős és a helyieket bevonó politikára lenne szükség”.

Forrás: PNL
Fotó: Photo by Andreas Gücklhorn on Unsplash0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Az Audi és a mesterséges intelligencia

Az Audi részt vesz az AI4People rendezvényen, amely az első globális fórum a mesterséges intelligencia etikai megközelítéséhez Európában.

Az adás előtt műtötték meg Fialát

Zamecsnik szerint Puzsér egy paprikajancsi.

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó 14 éve élnek boldog házasságban - Ez a kapcsolatuk titka

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó még a Barátok közt forgatásai alatt szerettek egymásba.

Megrázó videó: nagyot hibázott, fuldokolni kezdett a közönség előtt a szabadulóművész

Egy vízzel teli tartályból akart kiszabadulni, miközben kényszerzubbonyt viselt.

Nem adjuk a CEU-t! Második figyelmeztetés

Nem adjuk a CEU-t! Második figyelmeztetés címmel szervezett demonstrációt a Momentum Mozgalom az Egyetem téren. Többek között beszédet...

Botrány Nagykikindán: Durván korhatáros dolgot fotóztak a főtéren +18

Nem csoda, hogy a helybéliek nagyon kiakadtak a látványtól!

Tévhitek a bőr megereszkedéséről

Tévhit: A futástól megereszkedik az arcbőr Abszolút téves gondolat. Az arcbőr feszességének elvesztését alapvetően két tényező...

A holland kormányfőnek nem tetszik a közös európai hadsereg ötlete

Elutasította a közös európai hadsereg létrehozásáról szóló indítványokat Mark Rutte holland kormányfő pénteken, és hangsúlyozta,...

Fagyos éjszakák után havas eső, hózápor

Mintha december lenne. Komoly lehűlés kezdődik a hétvégén, az átlagosnál jóval hidegebb lehet.

Macron ma rettegni fog. Az ország leáll a benzinsztrájk miatt

A rendőrök mindenütt ott lesznek, ahol le akarják zárni az utakat - figyelmeztette a benzin áremelés elleni tiltakozni készülőket...

November 17: Gergő névnap - A Gergők személyiségjegyei

November 17-én a Gergőket köszöntjük névnapjuk alkalmából. Ha kíváncsi vagy, mit jelent a nevük és milyen személyiségjegyekkel...

Bizarr fotó: Szentképen tűnt fel a magyar pornósztár

Ezt a képet most te is megnézheted!

0

Sport

Megállt a világ: lenyűgöző fotó készült Jakabos Zsuzsannáról

Az Európa-bajnok úszó újabb remekművel ajándékozta meg a rajongóit.

Megszólalt a magyar milliárdos lánya az elrablásáról és arról, hogyan állították talpra a könyvbirodalmat

Matyi Alexandra nevét szinte mindenki hallotta már. Legalábbis a keresztnevét: róla nevezték el az Alexandra kiadót. A kiadót az apja alapította, de ma már Alexandra vezeti. A cég néhány éve nagy bajba került, eltűnt 3 milliárd forint, ám mostanra sikerült kilábalni ebből a helyzetből, sőt, a kiadó ismét a hazai könyvpiac meghatározó szereplőjévé vált. Erről, illetve elrablásáról is beszélt Matyi Alexandra Tordai Istvánnak a 30 milliós Mercedes volánjánál ülve, a Sport Verda Lady legújabb részében. Nézze meg fenti videónkat a hihetetlen történetért!

Elküldhetik a Bayern München puccsistáit, már a lehetséges utódok is megvannak

Egy hete még arról írtunk, hogy a Bayernnél odáig fajult a káosz, hogy a rutinos játékosok egy része az edzőt fúrja. Akkor nem sok jó jósoltunk Niko Kovacnak, most kicsit más irányt vett az ügy.

Most mi lesz Hosszú Katinkával? A FINA döntése keresztülhúzta a számításait

Az Olasz Úszószövetség (FIN) a Nemzetközi Úszószövetség szankcióitól tartva mégsem rendezi meg a torinoi versenyt.

Luis Enriquének elege lett De Geából

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a horvátok elleni vereség után új kapussal számol a kezdőben.

Kínos pillanatok a pályán: szurkoló rúgott gólt a magyaroknak az észtek helyett

Budapest Kínos közjáték zavarta meg a MagyarországÉsztország (2-0) Nemzetek Ligája-meccset.

Őrült meccsen verte a vb-ezüstérmes a spanyolokat

Spanyolország kétszer kiegyenlített, Horvátország a 93. percben nyerte meg a meccset a Nemzetek Ligájában.

Elhagyta egy játékos a magyar válogatottat

Friss hírek Marco Rossi csapatáról.

Na ez kínos: ezért ne jógázzunk a kutyánk előtt - videó

Nem mindennapi videó látott napvilágot az egyik videómagosztó oldalon. A videó rávilágított arra, hogy mennyire veszélyes mozgásforma a jóga.

Lionel Messi és a Real Betis elleni fantomgól

Az argentinnak beírtak egy gólt, amit 45 perccel később rúgott meg.

Piqué fia gólt lőtt, Shakira nem aprózta el az ünneplést - videó

Sashának a szóló végén nem volt nehéz dolga, de a gólöröm így is zseniális.

Mi lett vele? Ezzel telnek a napjai, egészségi állapotáról is beszélt a legendás magyar edző

Budapest Garami József (79) közel a nyolcvanhoz is a labdarúgás megszállottja.

0

Bulvár

Durva árzuhanás a Lidlben, Pennyben és Sparban

Lassan indulhat a karácsonyi készülődés. Csapj le a legjobb ajánlatokra, és főzz olcsón finomakat. Mutatjuk, miből válogass ezen a hétvégén.

Anya kitolatott a csoda-BMW-vel a ház elől, óriási sírás lett a vége

Hetekig lázasan fogja pletykálni az egész környék, hogy mi történt.

47 évesen elhunyt a színésznő - 4 gyermeke értetlenül áll a tragédia előtt

Kim Porter tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk.

Ezt az édességet okos mindig magánál tartania - gyógyító.

Kóstolta már a valódi csipkebogyóteát, emlékszik még a megfázás elleni gyógyteák otthonos ízére, ahogy jólesően enyhítették panaszainkat? Ezeket az ízeket és a megkönnyebbülés érzését is felidézheti a Verbena termékek segítségével.

Véget ért ez is. Ördög Nóra férje számolt be róla

Ördög Nóra és családja Törökországban, azon belül is Isztambulban töltöttek pár napot. Felfedezték a várost, de a hajókirándulás sem maradhatott ki. Ám elérkezett az utazás vége, ráadásul Nórit szólította a kötelesség. Siettek haza, hiszen Nórinak ma a Csak show és más semmi színpadán kell tündökölnie.

Kálmán Olga ezen a csatornán tér vissza a képernyőre

A Saller című beszélgetős showműsorban láthatjuk ma este 18 órától.

Megdöbbentő dokumentum került napvilágra: Galambos Lajos bizonyítani tudja, hogy nem lopott

Galambos Lajos tárgyalását elnapolták, ügyvédei nem örülnek, hiszen be szerették volna bizonyítani, hogy Lajcsi ártatlan.

Hatalmasat villantott Horváth Éva. Nem hiszed el, mit mutatott

Horváth Éva és Köllő Babett nagyon dögös produkcióval készülnek a Csak show és más semmi újabb fordulójára. Szexi pillanatokból és fenékrázásból nem lesz hiány. Éva egy popsimutogatós fotóval korbácsolta fel követőinek érdeklődését.

Most jött a hír, műtétje után elhunyt a legendás magyar dalszerző

Elhunyt csütörtökön a legendás magyar dalszerző, Siliga Miklós, akinek halhatatlan alkotásai többek között Poór Péter és Kovács Erzsi, Csongrádi Kata hangján szólaltak meg, és csengenek még ma is ott a magyar táncdalkedvelők fülében.

Elvitték a rendőrök Csukás Istvánt

Zsűrizni vitték a a Rendőrségi Igazgatási Központ épületébe. Csukás Istvánt meglepte, hogy a rendőrségtől keresik.

Simicska-Orbán háború: megszólalt a kirúgott Hír TV-s

A Hír TV volt tulajdonosának, Simicska Lajosnak a visszavonulásáról is beszélt egy interjúban Kálmán Olga. A televízió egykori műsorvezetője utalt arra, hogy az egykori oligarcha azért dobhatta be a törölközőt, mert nem tudta elérni céljait, és értelmetlennek látta a további küzdelmet. Korábban egyik segítője szintén azt mondta, hogy Simicskának nem volt más választása, mint a cégeinek eladása.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 4070 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért értékesítették. A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit.

blogmorzsák

Az olasz város, ami megfullad a turizmustól

A világörökség mindent feledtet, még azt is, hogy a tömegtől nem tudsz kettőt lépni és a rendőr sem a büntetésre utazik rá!

"Tartsuk meg a két lépés távolságot!"

Nem hétköznapi látvány, ahogy Macron Trump combján pihenteti kézfejét.

Megfázás vagy influenza?

Nemcsak a nevükben van eltérés, de a tüneteikben és kezelésükben is! Tanuld meg azonosítani őket, hogy tudd, hogyan szabadulhatsz meg tőlük!

Tudod, mit jelent az energetikai tanúsítvány, a szakreferens, az audit?

Segítünk eligazodni az épületek energiafogyasztás-csökkentését célzó szolgáltatások között!

Az újságíró, aki nélkül nem lenne magyar Forbes

Az a fajta magazinos, akinek már óvodában is toll volt a jele? Hogyan jutott el a hírlevél kiküldéstől a főszerkesztői székig?

Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost

Sok embernek elakadt a szava, amikor meglátta a világot bejárt fotót.

A villatörténelmi éjjel, amikor még Greg is újat látott

Olyasmi történt a villában, amit az erotikus filmművészet ked­velői még sokáig emlegetni fognak.

Színészek, akik látványosan unják a Marvel Univerzumot

Bár a nézőknek nagyon bejön ez a marvelesdi a moziban, vannak színészek, akik korántsem lelkesednek érte ennyire.

Mit tudnak Magyarországról Ázsiában?

Két meglepő szó még a tuktuk sofőröknek is beugrik rólunk. Eláruljuk, melyik kettő.

Légi tűzvadászok

Egyes helyeken az oltás leghatékonyabb eszközei ezek a kanadai Canadair által kifejlesztett tűzoltó repülőgépek.

Valami bűzlik a Gruevszki-ügyben

„A kormány emberei zavaros dogokat állítanak a macedón ex-kormányfő menedékjogi eljárásáról. Összevetjük őket a joggal.“

Mik lehetnek 2018 legjobb filmjei?

Íme 8 alkotás, amik az év végi hajrá­ban még átrendezhetik a mezőnyt!

0


0