Ezt olvasta már?

0

Azt már tudjuk, mi volt eddig, azt nem, mi lesz ezután

Nyolc hónapos munka után jelentést tett a Hoppál-bizottság

A mai közgyűlés előtt számolt be Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő arról a jelentésről, amely azt volt hivatott megvizsgálni, Pécs miért van ilyen rossz gazdasági helyzetben. A képviselők eztán kifejtették véleményüket, amiből most szemezgetünk.


hirdetés
Angyal szállt át a közgyűlés felett: nem kerestek bűnösöket Pécs jelenlegi helyzetéért.

Mintegy nyolc hónappal ezelőtt a városi közgyűlés, akkor még a választási kampány hevében úgy döntött, most aztán tényleg ki kell vizsgálni, miért ilyen rossz a város gazdasági helyzete. Erre még egy vizsgáló bizottságot is felállítottak, amit Hoppál vezetett. Ma pedig beszámolt a dokumentum megállapításairól.
– Nem akarok neveket vagy pártokat megnevezni – vágott a közepébe az országgyűlési képviselő, majd felvázolta, hogy a dokumentum három alfejezetből áll, egyrészt a rendszerváltástól 2009-ig (tehát a Fidesz mostani regnálása idejéig), másrészt az akkortól mostanáig terjedő időszakot vizsgálták. Hogy miért így, nem tudjuk. A harmadik fejezetben pedig konkrét megállapításokat fogalmaztak meg a szerzők.
Hoppál felszólalásában elmondta, az első szöget a város „gazdasági koporsójába” az 1998 utáni állami támogatáscsökkenés okozta, és ahogyan fogalmazott: „persze, az állam csecsein könnyű ellenni”. Utóbbi mondat azért is érdekes, mert Pécs éppen tavaly szaladt bele abba a helyzetbe, hogy a kormány visszatérítendő támogatásával gyakorlatilag „lélegeztető készüléken tartja” az önkormányzatot.

Aztán szólt arról is, hogy Pécsre érkezett meg legutoljára a régióközpontok közül az autópálya, határaink mentén háború folyt, vagy éppen városunkban volt (van) a legkisebb területű ipari park. Később emiatt, 1998-tól helyi adókat kellett kivetni, mint a többi nagyobb városban.
Hoppál Péter elismerte, az elmúlt 28 évben gyakori volt a hibás politikai döntés is a városban. Idesorolta a korábbi parkolási rendszert, a drága síkosságmentesítést (amikor egy cégnek akkor is fizetni kellett ezért, amikor a legenyhébb, hó nélküli tél volt), vagy éppen a használhatatlan repülőteret, de nem feledkezett el megemlíteni a jutalombotrányt is.
– Ezekkel együtt fontosnak tartom megjegyezni, hogy Pécsnek valójában gazdaságfejlesztési koncepciója sincsen, és ez nagy probléma – emelte ki a képviselő.
Később megemlítette a Zsolnay Manufaktúra eladását vagy éppen a közösségi közlekedés súlyos problémáit. – Ezek mellett eljutottunk az évek során odáig, hogy a városi vagyonkezelő nettó befizető helyett támogatást igényel minden évben az önkormányzattól, elsősorban a felvett hitelek törlesztése miatt – vallotta be, majd felhozta az EKF-beruházások terheit, amelyről mára egyértelműen kiderült, ez a kulturális intézményrendszer fenntarthatatlanná vált a város számára.

Nyilvánosságot és előremutató terveket akarnak a képviselők
A képviselők hozzászólását – szinte szokás szerint – Gulyás Emil (MSZP) kezdte, aki a dokumentum nyilvánosságra hozását szeretné. Páva Zsolt polgármester erre úgy reagált, hogy maga is el fogja olvasni azt, és dönteni fog arról, ez megtehető-e.

Kóbor József (LMP) egyenesen közhelygyűjteménynek nevezte a nyolc hónapos munkával elkészített jelentést, és ő is szeretné, ha mindenki számára elolvasható lenne.

Kunszt Márta (DK) némi önkritika után elmondta, szerinte a jelentésben megfogalmazott megállapítások már ismertek voltak (akkor min dolgoztak nyolc hónapon keresztül?! – a szerk.), sőt, ő maga már egyszer írt 2010-ig tartó monográfiát is. Ezzel együtt tőle hangzott el az első előremutató javaslat, mely szerint minél több adózó cégre és magánszemélyre lenne szükség, hogy legyen bevétele a városnak.

Fogarasi Gábor (JOBBIK) felvetette, szívesen megnézné az Állami Számvevőszék jelentését is ebben a tárgyban, és felvetette, hogy az önkormányzati cégek is adósságot termelnek, akkor miért vesznek fel azok vezetői prémiumot?

Kővári János (ÖPE) felszólalásában megelőlegezte, a vita elején „áldott pillanatra”, egyfajta szembenézésre vágyott, és megdicsérte Kunszt Márta önkritikáját, de most ezek után szerinte inkább a „merre tovább?” kérdésre kellene válaszolni.
Kővári megismételte a korábbai közgyűléseken már szinte rendszeresen felhozott megállapítását, mely szerint Pécs infrastruktúráját 200 ezer főre tervezték, de az adóbevételei egy nyolcvanezres lélekszámú városéval vetekszik, mint pl. Szombathely. – Ez így teljes mértékben fenntarthatatlan – tette hozzá.
Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője jelezte, szeretné, ha az első szeptemberi közgyűlésen már az ÖPE által többször emlegetett és ismert Fenntartható Városfejlesztési Koncepció emelnék be a döntéshozatalba.

Kormánypárti képviselők nem szólaltak fel a témában.0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Meglepő dolgot árult el Cooky: ez az, ami fontosabb nekik jelen pillanatban az esküvőnél - videó

Budapest Az esküvőjük még nem, de a második baba már foglalkoztatja Cookyt (49) és szerelmét, Debórát.

Iszapömlés - Felmentést kértek perbeszédükben a védők

Védence bűncselekmény hiányában kimondott felmentést kérte perbeszédében valamennyi szerdán felszólaló ügyvéd a vörösiszapper...

Semmelweis Ignác emlékére avattak szobrot Japánban

Semmelweis Ignác emlékére avattak szobrot Tokióban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Ötmilliárd forintos beruházás keretében hozta létre új alapanyaggyártó üzemegységét a Teva

Ünnepélyes keretek között avatta fel a gyógyszeripari társaság új alapanyaggyártó egységét Szijjártó Péter külgazdasági és...

Tudtok annyit biológiából, mint egy érettségiző? Teszt

Mennyit tudtok biológiából? Tegyétek próbára tudásotok ezzel a kvízzel.

Újabb kamerák a budapesti gyorshajtók ellen

Nagyon zavarja az ellenzék egyes köreit a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrejötte állapította meg Tarlós István a Fővárosi...

Óvatos ombudsmani válasz a genderszakok ügyében

Az állam kötelessége és joga annak meghatározása, hogy a társadalom szempontjából mely képességek fejlesztése szükséges állami...

0

Sport

Rettentő részletek derültek ki a lefejezett focista meggyilkolásáról

Az egész rémtörténet egy fotóval kezdődött.

Megszületett az első gól a MOL Vidi új stadionjában

U15-ös tornával tesztelték az új arénát Székesfehérváron.

Ibra 40 méteres csodagóllal érte be Németh Krisztiánt

Los Angeles Galaxy klasszisa szerezte az év gólját az MLS-ben.

Pogba edzésben, így néz ki rajta a Fradi-szerelése - kép

A válogatott védő próbajátékon vesz részt a Ferencváros focicsapatánál.

A hátán fekve szerzett képtelen gólt a német játékos - videó

Jumbo Joe Thornton 400. gólja győzelmet ért a Sharksnak.

Ezért kellett meghalnia? Horrorisztikus részletek derültek ki a lefejezett brazil focista meggyilkolásáról

Újabb részletek derültek ki a brazil Daniel Correa Freitas meggyilkolásáról.

Már csak Pelé előzi meg Messit

Lionel Messinek 566 gólja van a Barcelonában, ezzel az egy klub színeiben rúgott gólok tekintetében csak Pelé van előtte.

Marco Asensio nyilatkozata után már egyértelmű, hogy nem ő lesz Ronaldo utódja

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de ilyet egy igazán motivált labdarúgó nem mond, és például ez is megkülönbözteti őt Cristiano Ronaldótól.

A túlélésért harcol az észt fociválogatott Budapesten

Martin Reim szövetségi kapitány szerint ki kell húzniuk kapott gól nélkül a meccset.

Nem az NBI.-es bukdácsolás a Vidi EL-kalandjának egyetlen hátulütője

Hiába a remek európai eredmények, az eredménykényszer miatt nem sokat játszanak a Vidi fiatal magyarjai.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Fellaini megszabadult a hajkoronájától

Stílust váltott a Manchester United belga középpályása.

0

Bulvár

Padlóra került Vajna Timi

Lehet, hogy eddig bírta a negatív kommenteket Vajna Timi vajon fel tud még innen állni?

Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van

Ha a hasnyálmirigy megbetegszik, annak súlyos következményei lehetnek. Tüneteit gyakran gyomorproblémának hiszik, ezért érdemes tisztában lenni, a figyelmeztető jelekkel. Nézzük, melyek a legjellemzőbb hasnyálmirigy betegségek tünetei.

Nagy nap a királyi családban. Végre trónra kerülhet Károly herceg?

1948. november 14-én született meg Károly herceg, Wales hercege. Ma töltötte be hetvenedik életévét, és jelenleg ő áll az első helyen az öröklési sorban, tehát ő a brit királyi korona várományosa.

Olyan körforgalom épül Fehérváron, amilyet még nem látott az ország

Nem lesz könnyű eligazodni benne, de muszáj tenni valamit.

Egy elveszett világra bukkantak az Antarktisz alatt

Már évtizedek óta téma a tudományos világban az, hogy bár a Pangea darabokra tört nagyjából 180 millió év alatt, a ma ismert földrészek együttese közel sem adja ki az ősi szuperkontinens területét.

Meghalt Horváth Zoltán

A Dömötör-életműdíjas operarendező 90 éves volt.

Kimondta: Még 17 év után is csinálják Rubint Rékáék

Schobert Norbert és Rubint Réka házasságára sokan példaként tekintenek. Sok-sok együtt töltött év, és három gyerek után is megvan még a tűz a kapcsolatukban. Apró figyelmességekkel, és kettesben eltöltött idővel, randikkal tartják meg szerelmüket.

Itt a jóslat: Budapest vörösbe fog borulni

Enyhe mínuszban indulhat a kereskedés az európai piacokon, ezért a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is csökkenésre számít a nyitáskor szerdán Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Hajmeresztő videó egy Boeing leszállásáról

Garantáltan végig fogja izgulni.

Csisztu Zsuzsa: ...az összeomlás szélén búcsúznom kellett...

Könyvírás közben feltörtek benne az emlékek. Csisztu Zsuzsa és férje két gyermeket nevelnek.

blogmorzsák

Sztárok, akik valóban imádják a rajongóikat

A világsztárokról keringő előítéletek egy részét megcáfolják az alábbi hírességek, akik valóban példaértékű hozzáállással bánnak a rajongóikkal.

Tordai Bence cöfben ragadt

Az ugynevezett Párbeszéd úgynevezett képviselőjének cöfögésére a körúton belül élők a hasukat fogták a nevetéstől.

Kelet-Európa nagy évtizede

A tartós dél-európai válság is segített abban, hogy a visegrádiak lehagyják Portugáliát és Görögországot.

Miben más a kék gallérosokat foglalkoztató munkáltatói márkaépítés?

Hogyan működik az employer branding azokban a szakmákban, ahol a legégetőbb a munkaerőhiány?

Itt a remek Wizz Air újítás, a tolakodós jegy!

A fapadosok végtelen kreativitással találnak újabb és újabb lehetőségeket arra, hogy pénzt húzzanak le az utasoktól.

„5 ok, amiért nem vennék újra MacBookot“

„Saját érveim pro és kontra, azaz 6 év Mac használat után én miért fogok váltani.“

Viszlát fiúk, helló urak

Csehország első számú „export­cikke“, Eva Herzigová szuper­modell ismét bugyira vetkőzött.

Szkopjéig elér a kisvasút!

Budapesten bujkál a jogerősen elítélt korábbi macedón minisz­terelnök. Vajon miért épp itt?

Hogyan tartósítjuk önbizalomhiányunkat?

Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik sikeresek, tehetségesek, mégis csekély az önbizalmuk.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

4 alapmodell ebből az emble­matikus dzsekiből, amit érde­mes a szekrényedben tartani.

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Idézőjelbe tették Serena Williams nőiességét

Ráadásul szó szerint. Ki is tört a botrány. A kérdés az, provoká­cióról vagy védjegyről van szó.

0


0