Ezt olvasta már?

Markáns a pécsi politikusok véleménye a Sargentini-jelentésről

Napok óta a Sargentini-jelentés uralja a magyar politikai közbeszédet. A jobboldaliak vehemensen támadják, míg a baloldal ujjongva üdvözli, és lelkesen mozgósít arra...


Azt már tudjuk, mi volt eddig, azt nem, mi lesz ezután

Nyolc hónapos munka után jelentést tett a Hoppál-bizottság

A mai közgyűlés előtt számolt be Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő arról a jelentésről, amely azt volt hivatott megvizsgálni, Pécs miért van ilyen rossz gazdasági helyzetben. A képviselők eztán kifejtették véleményüket, amiből most szemezgetünk.


hirdetés
Angyal szállt át a közgyűlés felett: nem kerestek bűnösöket Pécs jelenlegi helyzetéért.

Mintegy nyolc hónappal ezelőtt a városi közgyűlés, akkor még a választási kampány hevében úgy döntött, most aztán tényleg ki kell vizsgálni, miért ilyen rossz a város gazdasági helyzete. Erre még egy vizsgáló bizottságot is felállítottak, amit Hoppál vezetett. Ma pedig beszámolt a dokumentum megállapításairól.
– Nem akarok neveket vagy pártokat megnevezni – vágott a közepébe az országgyűlési képviselő, majd felvázolta, hogy a dokumentum három alfejezetből áll, egyrészt a rendszerváltástól 2009-ig (tehát a Fidesz mostani regnálása idejéig), másrészt az akkortól mostanáig terjedő időszakot vizsgálták. Hogy miért így, nem tudjuk. A harmadik fejezetben pedig konkrét megállapításokat fogalmaztak meg a szerzők.
Hoppál felszólalásában elmondta, az első szöget a város „gazdasági koporsójába” az 1998 utáni állami támogatáscsökkenés okozta, és ahogyan fogalmazott: „persze, az állam csecsein könnyű ellenni”. Utóbbi mondat azért is érdekes, mert Pécs éppen tavaly szaladt bele abba a helyzetbe, hogy a kormány visszatérítendő támogatásával gyakorlatilag „lélegeztető készüléken tartja” az önkormányzatot.

Aztán szólt arról is, hogy Pécsre érkezett meg legutoljára a régióközpontok közül az autópálya, határaink mentén háború folyt, vagy éppen városunkban volt (van) a legkisebb területű ipari park. Később emiatt, 1998-tól helyi adókat kellett kivetni, mint a többi nagyobb városban.
Hoppál Péter elismerte, az elmúlt 28 évben gyakori volt a hibás politikai döntés is a városban. Idesorolta a korábbi parkolási rendszert, a drága síkosságmentesítést (amikor egy cégnek akkor is fizetni kellett ezért, amikor a legenyhébb, hó nélküli tél volt), vagy éppen a használhatatlan repülőteret, de nem feledkezett el megemlíteni a jutalombotrányt is.
– Ezekkel együtt fontosnak tartom megjegyezni, hogy Pécsnek valójában gazdaságfejlesztési koncepciója sincsen, és ez nagy probléma – emelte ki a képviselő.
Később megemlítette a Zsolnay Manufaktúra eladását vagy éppen a közösségi közlekedés súlyos problémáit. – Ezek mellett eljutottunk az évek során odáig, hogy a városi vagyonkezelő nettó befizető helyett támogatást igényel minden évben az önkormányzattól, elsősorban a felvett hitelek törlesztése miatt – vallotta be, majd felhozta az EKF-beruházások terheit, amelyről mára egyértelműen kiderült, ez a kulturális intézményrendszer fenntarthatatlanná vált a város számára.

Nyilvánosságot és előremutató terveket akarnak a képviselők
A képviselők hozzászólását – szinte szokás szerint – Gulyás Emil (MSZP) kezdte, aki a dokumentum nyilvánosságra hozását szeretné. Páva Zsolt polgármester erre úgy reagált, hogy maga is el fogja olvasni azt, és dönteni fog arról, ez megtehető-e.

Kóbor József (LMP) egyenesen közhelygyűjteménynek nevezte a nyolc hónapos munkával elkészített jelentést, és ő is szeretné, ha mindenki számára elolvasható lenne.

Kunszt Márta (DK) némi önkritika után elmondta, szerinte a jelentésben megfogalmazott megállapítások már ismertek voltak (akkor min dolgoztak nyolc hónapon keresztül?! – a szerk.), sőt, ő maga már egyszer írt 2010-ig tartó monográfiát is. Ezzel együtt tőle hangzott el az első előremutató javaslat, mely szerint minél több adózó cégre és magánszemélyre lenne szükség, hogy legyen bevétele a városnak.

Fogarasi Gábor (JOBBIK) felvetette, szívesen megnézné az Állami Számvevőszék jelentését is ebben a tárgyban, és felvetette, hogy az önkormányzati cégek is adósságot termelnek, akkor miért vesznek fel azok vezetői prémiumot?

Kővári János (ÖPE) felszólalásában megelőlegezte, a vita elején „áldott pillanatra”, egyfajta szembenézésre vágyott, és megdicsérte Kunszt Márta önkritikáját, de most ezek után szerinte inkább a „merre tovább?” kérdésre kellene válaszolni.
Kővári megismételte a korábbai közgyűléseken már szinte rendszeresen felhozott megállapítását, mely szerint Pécs infrastruktúráját 200 ezer főre tervezték, de az adóbevételei egy nyolcvanezres lélekszámú városéval vetekszik, mint pl. Szombathely. – Ez így teljes mértékben fenntarthatatlan – tette hozzá.
Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője jelezte, szeretné, ha az első szeptemberi közgyűlésen már az ÖPE által többször emlegetett és ismert Fenntartható Városfejlesztési Koncepció emelnék be a döntéshozatalba.

Kormánypárti képviselők nem szólaltak fel a témában.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Szívbetegség állhat a köhögés mögött. Nem vicc, erre figyelni kell

Az orvosok tudják ezt, ezért tünetként kezelik!

5 nyomós érv a kefirfogyasztás mellett

Régóta ismerjük, erre kiderül, hogy egyfajta "szuperétel". A kefir sokkal menőbb, mint gondoltad!

Magyarázza a magyarázhatatlant Dzsudzsák

Miután aláírt az Egyesült Arab Emírségek első osztályába idén feljutott Al-Ittihad Kalba csapatához amelyben tegnap góllal debütált...

Kátyúba ragadt Románia

Nem javul a szociális helyzet Romániában annak ellenére, hogy a gazdaság sok éve nő, és a bővülés üteme időnként kiemelkedő.

Budapesti pláza mellett gyilkolt, hajtóvadászat indult az emberölő ell

Több métert futhatott még szúrt sérüléseivel V. László vállalkozó, mielőtt gyilkosa hidegvérrel fejbe lőtte, majd a közeli patakhoz...

Családi tragédia Dorozsmán - Holtan találtak egy idős párt

Szeged - Egy 85 éves férfi és 83 éves élettársa halt meg a napokban Dorozsmán a Czékus utcában. Információink szerint az asszony...

Rozé céklához?

Biztosan jó ötlet? A színe passzol, de vajon az íze is?

Börtönt kapott a Pinochet-diktatúra húsz egykori titkosügynöke

12 ember elrablásáért és meggyilkolásáért.

Brazíliában fogták el a Hezbollah pénzügyesét

A férfit Paraguayban is körözték hamis tanúzásért.

Gigi Hadid nem bír a biciklis nadrág nélkül élni

Mi van veled, Gigi? Nem ezt szoktuk meg tőle... A modell két egymás követő nap is ugyanarra a szettre szavazott, de vajon melyik trendi...

Terence Hill letesztelte a budapesti éttermeket is

Az ördög bal keze a Bud Spencer emlékére készült Nevem: Thomas című film promója miatt látogatott el Budapestre, ahol több étteremben...

A gatyájuk is rámehet erre a magyar szülőknek: pedig tényleg fontos lenne

10 ezer alatt szinte lehetetlen megúszni havonta.

0

Sport

Dzsudzsák nem egyező ambíciókról írt, a holland kérője egy fotóval válaszolt

Dzsudzsák Balázs szeptember 19-én aláírt az al-Ittihadhoz, majd két nappal később közleményben magyarázta meg, hogy miért. Eközben a holland kérője, a Fortuna Sittard az Instagramon üzent.

Dzsudzsák elmondta, miért megy vissza az Emirátusokba

És azt is, hova mehetett volna még.

Akkora gólt rúgott, hogy nehéz jelzőket találni

A Rennes futballistája, Ismaila Sarr élete gólját lőtte az Európa-ligában.

Lazovic kivette a nemzetközi futballt a Vidiből

Talán soha nem tudjuk meg, miért, és főleg miért most távozott a szerb, de a hatását sajnos láthattuk az Európa Liga első fordulójában.

Dzsudzsák Balázs góllal debütált új csapatában

A magyar játékos a szünetben állt be, remekül sikerült a bemutatkozás.

Ha Vettel megtalálja a varázspálcáját, akkor Wéber Gábor szerint ez még nem lefutott idény

Az MTVA szakkommentátora a Klubrádióban volt Hosszabbítás vendége.

A Győr női kézicsapatának korábbi edzője időt és türelmet kért

Ambros Martín nincs könnyű helyzetben, új csapatot kell építenie Rosztovban.

Őrülten jó nő Gulácsi Péter párja - Lessen be egy igazi focistafeleség életébe. - fotók, videó

Gulácsi Péter, a legértékesebb magyar labdarúgó két és fél milliárd forintot ér a foci-piacon. A szakemberek szerint jobb, mint valaha. De nem csak a sportban sikeres, a szerelem terén is nagyon szerencsés.

Autóbalesetet szenvedett a Real Madrid korábbi sztárfocistája

A holland Wesley Sneijdernek pár napig nyakmerevítőt kell hordania.

Rebrov: Hatalmas potenciál van a Fradi játékosaiban

Az ukrán edzőnek azok is bizonyíthatnak, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak.

Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában, 9 emberrel is nyert a Real Sociedad

Agüero pedig hosszabbított a Manchester Citynél. Ez történt pénteken.

Hatalmas megtiszteltetés érte Szijjártó Pétert

Óriási megtiszteltetés érte Szijjártó Pétert, azóta is csak erről tud beszélni.

0

Bulvár

Egymilliárd forintba került, mégis alig használható - jönnek a panaszok az e-naplóra

Hiába tették kötelezővé az idei évtől az e-napló használatát az állami intézménynek, az érintettek szerint komoly gondok vannak a súlyos pénzekből készült rendszerrel.

Végig Maddie McCann szülei álltak lányuk eltűnése mögött?

Összeszedtük a 11 éve történt bűntény lehetséges okait.

Viszik a Daciát, mint a cukrot

A francia Renault tulajdonában levő Dacia 211 ezer 962 járművet gyártott az első nyolc hónapban dél-romániai üzemében, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a román autógyártók egyesülete (Acarom).

A váci sofőrrel megtörtént minden autós rémálma, amikor szondát fújt

Ilyet még az intézkedő rendőrök sem láttak.

Kiírták a Barátok közt főszereplőjét - Vele együtt távozik sorozatbeli szerelme is

Kiírták a Barátok köztből a Tóbiást alakító Hajnal Lászlót.

Megrázó részletek: ezért ölhették meg a 49 éves férfit Budapesten

A kordonnal körbezárt területen több eldobott, véres papír zsebkendő is hevert.

Az érintésre is halált okozó port ők hozatták Budapestre

A már érintéssel is halálos méregnek számító kábítószer Budapestre szállítását megrendelő, azzal kapcsolatba hozható személyek fényképét közzé tette a rendőrség.

Érkezik az eső

Szombaton lehűl a levegő és sokfelé várható csapadék.

Úgy is fizethet a boltban kártyával, hogy nincs önnél a bankkártyája - kipróbáltuk a csuklós megoldást

A boltban történő fizetés soha nem volt még ilyen egyszerű ígéri saját márkás karpántjával a Telenor. Már a bankkártyát sem kell kihúzni a pénztárcánkból, és még a mobilunkat sem kell elővenni a zsebünkből, de azért árnyoldala is akad a legújabb fizetési megoldásnak.

Gyógyít és öl a feketenadálytő

A feketenadálytő levelét és gyökerét gyulladásokra és csonterősítőként egyaránt használják. Viszont vigyázni kell vele, mert olyan alkaloidokat tartalmaz, amelyek májkárosító hatásúak.

blogmorzsák

Mozgással a problémák ellen

Az aktivitás minden életkorban és élethelyzetben hasznos. Nemcsak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a már kialakult problémák enyhítésére is kiváló.

Hogyan hazudik az Origo?

A Helsinki Bizottságot azzal vádolja az Origo, hogy segített védelmet kapni a később nemi erőszakkal gyanúsított afgánnak. Nem segített.

Ez most már tényleg a nyár vége

Utánanéztünk, milyen programokon érdemes az utolsókat izzadni.

Az állatkerti belépő, mint érdekvédelmi eset

Nincs törvényi kényszer a fogyatékos emberek kedvezményes belépésének a biztosítására?

Pokolba az oktatással!

Miért kell egy másodikos energiáit kiszipolyozni?

Pénzmegvonás jöhet a Sargentini-jelentést lejárató kampány miatt?

Most vizsgálják egy támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit.

Jó munkához és idegesítő eljáráshoz idő kell!

3 évbe telt, mire a Vízművek regisztrálta a lakás új vízóráit, de utána bezzeg felpörögtek az események!

Gyurcsány Ferenc elmúlt hete

Erre a hétre nem volt senki felkészülve. Se az ország, se mi, se maga Gyurcsány Ferenc.

Budapest-imázsfilmet kaptunk ajándékba

A Kusturica-filmek világsztárja óriási hajós bulit csapott a Parlament előtt.

Mit tegyünk, ha a miniszter­elnö­köt neander­völgyivé változtatták?

Grimstad hősének különös módszerekkel kell megmentenie a hazáját.

A "Zsírégetés" mítosza

Egy egész iparág épült erre a fogalomra.

10 holtbiztos tipp, amivel jó áron adhatod el a lakásod

Dübörög az ingatlanpiac. Min­den­ki szeretne jó áron venni és jó áron túladni a házán, lakásán.

0


0