Ezt olvasta már?

0

Bagossy László: nem nézni, csinálni szeretem a színházat

Negyven éve egy fiatalember gondolt egy nagyot és egy neki tetsző történetből előadást rendezett. 2008-ban, a jubileum évében főhősünk a rendezői feladatok mellett Don Quijote de La Mancha szerepét is elvállalta. Bagossy László ebben az esztendőben egy másik évfordulót is ünnepel.


hirdetés
A július 31-i előadás előtt beszéljük meg a találkozót. Mindketten pontosan érkezünk, a rendezővel leülünk egy padra a Civil Közösségek Háza gyönyörű kertjében. Miközben négyszemközt diskurálunk, folyamatosan érkeznek az előadás szereplői; ki hangosan, ki a beszélgetés diktafonos rögzítésének látványától kicsit félszegebben köszön a főszereplő-direktornak. Az az érzésem támad, mintha La Mancha szerepe jutalomjáték lenne az idén hatvanéves alkotó számára. Mintha a színpadról, az általa elmondott szövegen keresztül szeretne valamit üzenni a nézőknek. Talán azt, ami a legfontosabb, ami a hitvallása.

– Az egyik televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy egy idő után rendezőként jobban szeretett gyermekekkel foglalkozni, mint felnőttekkel. Mikor következett be ez a fordulat?
– Ez valóban igaz, de nem egy bizonyos idő után alakult így, hanem a kezdetektől fogva nagyon közel álltak hozzám a gyerekek. 18 éves koromban a baranyai Mágocs községben diákokkal, ipari tanulókkal, földműves gyerekekkel csináltam országos hírű színházat. Az Élet és Irodalom Csoda a deszkán címmel közölt rólunk cikket. Jómagam országos fesztiválon rendezői fődíjat nyertem, és az egyik srác ugyanott átvehette a legjobb alakításért járó elismerést. Mindezt olyanok társaságában mint Ruszt József, Paál István és Fodor Tamás. Később kerültem a professzionális színház közelébe. Amikor Eck Imrével megalakítottuk a Pécsi Nyári Színházat, egy amatőr diákszínházi csoportot vezettem, amely bekerült ebbe a professzionális miliőbe. Később, hosszú évek múltán lemondtam a Pécsi Kisszínház igazgatói feladatairól, mert azt hittem, úgy több lehetőségem lesz a művészeti területtel foglalkozni. Utólag belátom, ez hiba volt, mert aki a helyemre került, nem hagyta, hogy a művészeti terveim megvalósuljanak. A Kisszínház sajnos teljesen szétzilálódott, ezért újra elkezdtem diákokkal foglalkozni, majd ismét létrehoztam egy olyan középiskolásokból és egyetemistákból álló csapatot, mint annak idején.

– Mivel magyarázza, hogy szerette ezt a közeget?
– Egy sporthasonlatot említenék: természetes, hogy egy válogatott labdarúgó sokkal profibb módon terelgeti a labdát, mint egy megyebajnokságban ötödik helyezést elért csapat focistája. Azonban egy barátságos mérkőzésen, egy falubajnokságon mindig látom, hogy örömmel fociznak, a magyar labdarúgó válogatott esetében ezt sok esetben nem mondhatom el. A fiatal színjátszókon az őszinteség, a lelkesedés sokkal jobban látható, mint a professzionális színházban. Ott a gyanakvás, a rivalizálás gyakran megmérgezi a légkört.

Nézőtéri, rendezői magány (fotó: Tóth László)

– Amikor az ember visszatekint a múltra, vagy nosztalgiával vagy fájdalommal gondol bizonyos periódusokra. Volt-e olyan időszak, amelyet a legkiemelkedőbbnek, legnagyszerűbbnek tekint
az életében?
– Nem hiszem. Egész életemben azzal foglalkoztam, amit nagyon szerettem, és ez nem biztos, hogy csak szerencse kérdése. Ha elmegyek szabadságra, nem tudok olyan helyre menni, ahol ne érezném jól magam, hiszen ezzel a szándékkal megyek oda. A munkámat is mindig így végeztem. Természetesen előfordultak pillanatok, amikor pokolba kívántam azt a percet, amikor elhatároztam, hogy ezt a pályát választom, de a színház iránti múlhatatlan szerelmem mindig átsegített a nehézségeken. Nem hiszem, hogy nagy hullámhegyek és -völgyek lettek volna az életemben. Voltak kiemelkedő, közepes és gyenge teljesítményeim. Nagyobbik fiam, aki színházi rendező, azt mondta az édesanyjának, amikor alkotói gondok gyötörték, hogy „az apám már harminc éves korára megalkotta a fontos műveit”. Ebben egyetértek vele. Szívesen emlékszem vissza a Székelyfonóra, Krleza Szent István-napi búcsújára, az Antigonéra, a La Mancha előadásokra. Ami talán a kellemetlenebb emlékek közé sorolható, az a Mein Kampf. E rendezői feladatot nem tudtam igazán jól megoldani. Azóta is gyötör ez a gondolat, szeretnék még egyszer egy lehetőséget kapni, hogy megrendezhessem azt a művet, úgy, ahogy én szeretném.

– Ha már sikerekről, kudarcokról beszélgettünk, néhány szót ejtsünk a családról is. Fiai igen kiemelkedőt nyújtva, a színházi szakma elismert egyéniségei lettek. Volt-e valami atyai instrukciója, amikor pályát választottak?
– Nem adtam semmilyen tanácsot, útmutatást, sem rá-, sem le nem beszéltem őket a színházi szakmáról. Ebben a közegben nőttek fel, nem csoda, ha megragadta őket ez a világ. Nagy színészekkel és rendezőkkel találkozhattak, például Bécsy Tamás és Eck Imre családi jó barátaink voltak. Levente fiam pályaválasztásáról úgy értesültem, hogy amikor a képzőművészetire felvételizett, megmutatott nekem egy csekket, és megkért arra, hogy segítsek a kitöltésében. Laciról is akkor tudtam meg, hogy jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, amikor felvették. Érdekes, hogy a gyerekeim mindkét ágról örökölték nagyszüleiktől a művészeti géneket. Laura lányom is játszott színházban, később mégis más pályát választott, akárcsak második feleségem, Ildikó, aki egykor színjátszóm volt. Sőt, már második házasságomból származó lányomon, Rebekán is látszanak a színházhoz való kötődés erős jelei...

A búsképű lovag szerepében

– Említette, hogy nem szívesen jár színházba. Miért?

– Ha nagyképűen fogalmazok, József Attilát idézem: „Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?” A színházat csinálni szeretem, és nem nézni. Amit egy színházról meg kéne tanulnom, azt már úgysem fogom elsajátítani. Amit tudok, azt meg minek nézzem? Azért nem akarok színházba járni, hogy egy-egy előadás után bájmosolyokat eregessek az alkotók felé. Ez alól csak akkor teszek kivételt, ha nagyon közeli barátaim kérnek meg arra, hogy nézzem meg az előadásukat. Amikor a fiatal színjátszókat zsűrizem, azt az elvet követem, hogy az alakításukról csak az építő kritikát mondom el.

– Ha már József Attila szóba került, mi volt a költőhöz fűződő első élménye? – Meghatározó és elég vicces történet... Négy éves voltam, amikor Vásárosdombón a falusi ünnepségen szavaltam a költő egyik versét. Nagyon szerettem a galambokat, ezért a fellépésem közben a kezemben tartottam egy madarat. Miközben tágra nyílt szemmel, lelkesen mondtam a verset, a közönségen egyszer csak élénk derültség lett úrrá. Az ok igencsak prózai volt: a galamb az egész ruhámat befedte „tiszteletének” jegyével...

– Később nem vonzotta a színjátszás?
– Amikor leérettségiztem, jelentkeztem színésznek a Színművészeti Főiskolára, mellesleg dr. Papp Lajossal együtt. Szerencsére nem vettek fel minket, így egy jó szívsebésszel több és két rossz színésszel kevesebb ténykedik ebben az országban. Emellett mindketten nehezen viseltük volna a színházi élettel járó kötöttségeket.
Miután a felvételi nem sikerült, elvégeztem a népművelő-könyvtár szakot Szombathelyen. Előfelvételis voltam, így tulajdonképpen kiesett volna egy év az életemből. Bár jelentkeztem sorkatonai szolgálatra, mégsem vittek el, ezért munkát kerestem. Mágocsra kerültem, ahol szerencsémre éppen akkor üresedett meg a művelődési ház igazgatói állása. Azért tartottak nagyon jó pályázónak, mert azt hitték, egy év múlva úgyis elmegyek, és addig megtalálják a posztra megfelelő embert. Arra nem számítottak, hogy alaposan „felforgatom” a település kulturális életét, az ifjúsági klubtól a színjátszó szakkörig számos sikeres kezdeményezés fűződött a nevemhez. Később a nappali tagozatról átkértem magam a levelezőre, hogy tudjam folytatni a megkezdett munkát, ráadásul úgy éreztem, amit a főiskolán tanítanak, az életben sokkal jobban elsajátíthatom és tapasztalhatom. Volt egy nagy álmom is: olyan színjátszó csoportot szerettem volna létrehozni, mint egy NB III-as focicsapat, tehát amelyben a játékosok főállásuk mellett rendszeresen rúgják a bőrt, azaz ebben az esetben fellépnek. Ehhez akkoriban éves szinten 500 000 forintra lett volna szükség. Természetesen nem kaptam meg a támogatást.

– Hogy vélekedik az új tendenciáról, miszerint egyes színházi tagozatok önállósulnának?
– Amikor annak idején az önkormányzat részéről Csordás Gábor felkért minket arra (Vincze Jánossal együtt), hogy készítsünk egy strukturális koncepciót a Pécsi Nemzeti Színházra vonatkozóan, a szakmai anyagban megfogalmaztam: a tagozatoknak önállóságra van szükségük, és a művészeti vezetők vállalják a felelősséget tagozatuk szakmai színvonaláért, a színházi infrastruktúrát pedig mindenki használja igény szerint. Akkoriban tiltakozásként az egész szakma levonult Pécsre – többek között Babarczy Lászlóval és Törőcsik Marival együtt –, és amikor nyíltszíni vitára került sor, Vincze János azt mondta: nem ért egyet a koncepcióval, így egyedül maradtam. Nemrég azonban örömmel olvastam Vincze Balázs nyilatkozatát, aki ugyanazt fogalmazta meg a balett tagozat önállóságáról, mint a mi koncepciónk 1993-ban.

Gerner András

0
0
0
0

hírek innen, onnan

Erdélyi Mónika és kislánya meglépték

Nem fogsz hinni a szemednek!

Eldőlt a Pesti TV sorsa! Így működnek tovább

A videós tartalmak egységet képeznek majd az online felülettel. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József Júliustól online formában...

101 évesen ítélték el a náci haláltábor egykori őrét

Hiába tagadta a vádakat, az ellene felmutatott bizonyítékok cáfolhatatlanul rámutattak annak a 101 éves idős férfinak a bűnösségére,...

Kiderült, ki halt meg az RTL Klub forgatásán

Sebestyén Balázs műsorának forgatásán történt a tragédia.

Szombathelyen is kipróbálják a négynapos munkahetet

Szeptemberre dolgozzák ki a részleteket.

Váratlanul bezár az egyik népszerű budapesti közösségi tér és szórakozóhely

Hiába szerveztek rengeteg rendezvényt és egyéb közösségi programot, nem volt rentábilis fenntartani úgy a helyet, hogy zene csak este...

Ilyen még nem volt: vízkorlátozást rendeltek el Jászberényben

A várost a napokan óriási szárazság sújtja, ráadásul a hőség miatt egyre több helyen állítottak fel kerti medencéket a lakosok. Ezek...

Folytatódik a szúnyoggyérítés, a napokban Budapest, Borsod és Szabolcs a soros

A szakemberek már március óta folyamatosan nyomon követik a vérszívók számának alakulását.

A DK szerint benzinkutak százainál alakulhat ki üzemanyaghiány

Varju László szerint a hatósági árazás áll a háttérben.

A Jobbik nem támogatja a „Lex Hadházy” féle törvényjavaslatot

Hadházy Ákos ezt egy kicsit másképp látta.

Sport

˝Eljött az ideje egy új kezdetnek˝– hamarosan jön a bejelentés

Ingyen szerzi meg a Chelsea kiválóságát a katalán együttes.

Mint egy zsák krumpli, úgy zuhant a vízbe az osztrák műugró - videó

Dariush Lotfi nagyon elrontotta az egyik kísérletét a budapesti vizes vb-n.

Meghalt Mező Mária

Több mint fél évszázadon keresztül dolgozott a magyar sportban.

Szepesi Niki az őt éveken át molesztáló masszőr haláláról: „Az égiek bocsássanak meg neki”

Kicsi bácsi meghalt. Kicsi bácsi, vagyis Bacsa István a magyar sporttörténelem, az úszótársadalom egyik legellentmondásosabb alakja volt. S akkor finoman fogalmaztunk. A gyúró, akit súlyos vádakkal illettek, s aki neg

Eldőlt Dzsudzsák Balázs sorsa: itt folytatja a pályafutását

Debrecen – Június 30-án vagyis csütörtökön jár le a szerződése a Debrecen 108-szoros válogatott labdarúgójának, Dzsudzsák Balázsnak a Lokinál.

Benedek Tibor emlékfalához vezetett a görög pólósok első útja

Hatalmas sportemberi gesztus a negyeddöntőre készülő csapattól.

Az NB I egyik legjobb csatárát igazolta le a Paks

Minden bizonnyal Ádám Martin pótlása lesz az új támadó feladata.

Ritkán látható baki a vizes vb-n: az osztrák műugró edzője is a fejét fogta – videó

Nagy csalódás érte Dariush Lotfi osztrák műugrót, aki a FINA-világbajnokság műugró számainak 3 méteres selejtezőjén megcsúszott a deszkán, majd a vízbe esett.

Csak élve haza akarok jutni, kiabálta két menet között a rettegő bokszoló - videó

Alma Ibarra érezte, hogy nincs esélye a világbajnoki címvédővel szemben.

A klublegenda is elmondta a véleményét a Real Madrid új igazolásairól

Elsősorban hiányposztra érkezett az erősítés, a következő idényt tekintve is a Real Madrid a favorit?

10 éves minden idők egyik legemlékezetesebb gólöröme

10 évvel ezelőtt duplázott Mario Balotelli a Németország elleni Eb-meccsen. 10f éve annak, hogy megszületett az egyik legismertebb gólöröm és a fotó, amely évekig volt az internet egyik kedvenc mémforrása.

A legjobb négy közé juthat a női vízilabda-válogatott

Emellett folytatódik a wimbledoni tenisztorna is.

Bulvár

A férj óriási hímvesszővel rendelkezik, de a felesége miatt nem használhatja

A vaginizmus nevű probléma meglehetősen sok nőt érint.

"Hirtelen fog történni. És halott lesz": A CIA egykori vezetője szerint Putyint a belső köre fogja meggyilkoln...

Daniel Hoffman, aki CIA moszkvai állomásfőnökeként szolgált, azt mondta, hogy az orosz vezető legbelsőbb köre megpróbálhatja eltávolítani őt az ukrajnai invázió miatt. A hírszerző tiszt úgy véli, hogy Putyin me

A rendező nem engedte ki a színésznőt mosdóba, erre olyat tett, örökre megemlegette a férfi

Volt, aki keményen visszavágott a rendezőnek az embertelen munkakörülmények miatt.

Így néz ki ma a 91 éves Mihail Gorbacsov, és ez a véleménye Putyin elnökről

Az egykori szovjet vezetőnek köszönhetjük a békés rendszerváltást.

˝Eljött az ideje egy új kezdetnek˝– hamarosan jön a bejelentés

Ingyen szerzi meg a Chelsea kiválóságát a katalán együttes.

Nem tudták, melyik gyerek dobta a WC-be a telefont - Ez a fotó buktatta le a kicsit

Ezeket a képeket látnod kell, mielőtt gyereket vállalsz!

Mint egy zsák krumpli, úgy zuhant a vízbe az osztrák műugró - videó

Dariush Lotfi nagyon elrontotta az egyik kísérletét a budapesti vizes vb-n.

John F. Kennedy a szeretőjével volt, míg Jackie a másik szobában tartózkodott: a first lady tudott a nőügyeirő...

John F. Kennedy rengeteg alkalommal megcsalta Jackie Kennedy-t, erről a first lady is tudott.

42 holttestet találtak egy kamionban

Az áldozatok egyszerűen megfulladtak.

Újra megnyitja kapuit Budapest legendás áruháza

Az épület, mely mindig is ellentmondásos érzéseket szült a nagyközönségben, sokáig elhagyottan állt, hamarosan azonban ismét megtelik élettel.

Rúzsa Magdi 5 hónapos ikrei kívül-belül különbözőek: Keve, Lujzi és Zalán ilyen babák

Rúzsa Magdi a Fókuszban mesélt először részletesen arról, hogy milyenek a gyermekei.

6 éves kislányt és édesanyját erőszakolta meg a több fős banda

Az anyának és lányának felajánlották, hogy autóval hazaviszik őket.

blogmorzsák

Váci Forte – világhír és összeomlás néhány év alatt

Egy márka, amit a Kodak bénázása után a szocialista ipar mentett meg. A Forte története egyszerre tündérmese és rémálom.

NES televíziós reklámok

A Nintendo NES konzoljához készült játékokhoz is készültek televíziós reklámok. Ma ebből hoztam egy válogatást.

Mi az a ferritin?

Mutatjuk, mi fán terem az a ferritin, és mit jelez, ha sok vagy épp kevés van belőle.

Szemben a miniszterből lett fogollyal

Tíz mondat Gerbner Györgyről.

A vírusok tapadnak a mikroműanyagokra

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben.

Vajon mi fog a boltokba kerüni, ha ez így halad tovább?

Súlyos élelmiszer-ellátási problémák lesznek, ha így marad az időjárás.

0


0