Ezt olvasta már?

Már negyedik éve a pécsi vállalkozásokért, értékekért

A Pécsi Értékközösség Alapítvány idén is megszervezi a Pécsi Érték Kiállítást és Vásárt az Árkádban. Idén a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a...


Baranya megye lakossági és céges eladósodottsági mutatók 2014

2014. nem hozott jelentős változást a 2013. évi eladósodottsági mutatókhoz képest. Ennek legfőbb oka az, hogy a Kúria jogegyesítési határozata, valamint a 2014.XXXVIII. Tv. a végrehajtások elindítását és a szerződések felmondását jelentősen korlátozta.


hirdetés

Néhány fontos határidő ebben az évben lejárt. Az elmúlt évben lejárt az Eszközkezelő mandátuma. Előre láthatólag még a folyamatban levő ügyek kezelése történik, illetve némileg meghosszabbodik azzal a feltétellel, hogy a célként kijelölt 25 ezres ingatlanszámot betöltsék. Akiket visszautasítottak, azoknak érdemes még egyszer próbálkozni az első negyedévben. A kilakoltatási kvóta 2014. december 31-ig volt érvényben, amely egyébként is már csak jelképes volt, hiszen a második félévben már a szabályozások miatt gyakorlatilag banki ügyből kifolyólag nem volt kilakoltatás. 2015. a változás éve lesz, a jogi környezet már nem gátolja a végrehajtások lebonyolítását Csak a végrehajtói rendszer kapacitásán fog múlni, hogy hány végrehajtás, árverés, kilakoltatás fog indulni. Ennek lehetőségeként a végrehajtások száma akár 300.000 is meghaladhatja. Ennek egyik fele banki., másik fele pedig egyéb végrehajtások következménye lehet. A várhatóan bevezetésre kerülő magáncsőd intézménye ezt a számot nem fogja jelentősen befolyásolni.

Azt gondolhatnánk, hogy a kedélyek megnyugszanak az elszámoltatással. Ez messze nem igaz. Nagyon sok ember szembesül majd az elszámolás eredményével. Sok lesz a csalódás és a düh főleg azoknál, akiknek valamilyen elmaradása volt a futamidő alatt. A Pénzügyi Békéltető Testület jelentősen megerősítve várja az általános rohamot. Nagy tömegek nem mondtak le a perlési lehetőségről. Az árfolyam-különbözet visszaperlésére várható igen jelentős számú peranyag, elsősorban gépjárműveknél, de ingatlanoknál is érdemes bepróbálkozni. Az érdekvédelmi szervezetek elég jó indokokat szedtek össze, hogy igazolják a tájékoztatási hiányosságokat, amelyeket a Kúria szabott meg feltételként az ügyfelek részére. Az egyesület káoszra számít ezen a területen. Áprilisban újra indulnak a felfüggesztett peres eljárások. A jogi helyzet ugyanolyan bizonytalan, mint az elszámoltatás előtt. Ennek az évnek a feladata lehet még a végrehajtási szabályok felülvizsgálata.

A megye lakossága 391.455 fő, 2014. első félévi állapota szerint kényszer-értékesítésre 4.935 ingatlan van kijelölve. Ez az ügyfelek felelőssége, melyhez érdemes szakember tanácsát kikérni. A második féléves kijelölések már érvényüket vesztették, mivel a törvényi módosítások szerint a további árverések felfüggesztésre kerültek. Jó lehetőséget biztosít az elszámolás, mivel annak befejeződésével külön banki alku keretében lehetőség nyílhat a szerződések módosítására is.

A megyében 2013-ban 33.953 végrehajtás indult. 2014-ben ez a szám 34.520-ra emelkedett. Ennek nagy része személyi kölcsön és közüzemi tartozás. Ennek 30%-a lehet veszélyes az ingatlanra. A megyében hozzávetőlegesen 45.000 ember lakhatása van veszélyben.

2015-ben a kilakoltatások száma minimális lesz. Valószínűleg az ötszázat sem éri el. 2015-ben a jogi eljárások lebonyolódnak. 2016-ban várható nagy számú árverezés és kilakoltatás, mivel sem az Eszközkezelő sem a kvóta rendszer hatásai nem érvényesülnek. A várhatóan bevezetésre kerülő magáncsőd intézménye ezt a folyamatot nem fogja jelentősen befolyásolni. Az állampolgároknak egy évük lesz arra, hogy tartalékot gyűjtsenek az albérleti díjakra. Az ingatlan-befektetők 2016-ban jó évet fognak zárni. Az árveréseknek csak az árverési rendszer áteresztő-képessége fog gátat szabni. Nagyobb kormányzati beavatkozás már nem várható. A 90 napot meghaladó tartozással bírók helyzetében érdemi változás az elszámolással sem fog történni.

Cégek helyzete:

Országosan 29171 céget alapítottak 2014-ben, a megszűnt cégek száma 41.126, a felszámolás alá vont cégek száma 17.431. A megyében 2014-es adat alapján 670 az új cégek száma. 2014-ben Baranya megyében 1.497 cég szűnt meg, A képet némileg árnyalhatja, hogy a nem működő, „alvó” cégek kikerülnek a rendszerből. Ez jelentősen befolyásolhatja a megszűnt vagy kényszer-törölt vállalkozások számát.

2015-ben a folyamatban levő bírósági ügyek befejeződnek, viszont újabb nagy tömegű perlési hullám várható, elsősorban árfolyam-különbözet visszatérítésével kapcsolatban, főként gépjármű-hitelek esetében, de ugyan úgy várható a piaci alapon történő forintosítás miatt ingatlanok esetében is. (további információk: www.bankikarosultak.hu)

Fontos, sürgető feladat a végrehajtási rendszer áttekintése. Ezen a területen eddig még minden kezdeményezés megbukott.. Az irreális 20-25%-os végrehajtási költség a továbbiakban már nem tartható.

Baranya megye a lakosság eladósodottságát tekintetbe véve az országos átlagot figyelembe véve közepesen problémásnak mondható.

Kovács László

főtitkár

Banki és Végrehajtási Károsultak

Fogyasztóvédelmi Egyesület0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ezért vették el Miss Ukrajna koronáját

Két súlyos szabályt is megszegett.

A francia fogyasztói bizalom 2016 április szintre zuhant

A várt stagnálás helyett több mint két éve a legalacsonyabb szintre esett szeptemberben a fogyasztói bizalmi index Franciaországban -...

A tűzifahiány oka nem a faapríték használata

A faapríték előállítás hátteréről, jelenlegi technológiájáról és a lehetséges jövőbeni fejlesztéseiről szólt az Egererdő Zrt....

Mínusz 3,8 fokot mértek Csíkszeredában

Erdély csaknem teljes területén fagypont alá süllyedt a hőmérséklet szerda hajnalban.

Az UV-sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki

Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok.

Így hackelje meg az alvását egy középkori módszerrel, hogy produktívabb legyen

Vendégszerzőnk elárulja, hogyan érte el, hogy a reggel a kedvenc napszaka, ráadásul még hatékony is olyankor.

Egy 500 forintos jegy visszarepít a múlt századba: használd ki a nosztalgiajáratokat, amíg nem késő

A BKK nosztalgiajáratait érdemes kihasználni, ha kíváncsi vagy, hogy utaztak a múlt században. Még megteheted!

Kárpátaljai kormányzó: képviselői miatt nem akarja rendezni a kettős állampolgárság kérdését az ukrán parlament

Egy jelenleg is állományban lévő, vélhetően beépített ukrán határőr készítette a rejtett kamerás videofelvételt az...

Heal Edina: Nem mehetünk ebbe az irányba

Interjú a nők elnyomásáról, fejlődésről, oktatásról és a vállatok társadalmi hatásáról a Google Magyarország egykori vezetőjével.

Jobb, ha felkészül. Durván megugranak a közjegyzői árak

Készüljön, ha jövő héten közjegyzőhöz kell mennie, mert kíméletlenül megemelte az árakat a kamara. Egyes ügyekért akár kilencezer...

Lesz-e háború a varázslók és muglik között? - itt a Legendás állatok 2. végső előzetese

Vajon sikerül Salmandernek megakadályoznia, hogy Grindewald valóra váltsa gonosz tervét?

Arany almaecet: ennyi mindenre jó.

Gyorsabban szeretnél fogyni? Nem megfelelő az anyagcseréd? Ragyogóbb hajra vágysz? Túl száraz a bőröd? Semmi pánik, szerezz be egy üveg...

0

Sport

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Székekkel verték a biztonságiakat a szurkolók

A belgiumi Bajnokok Ligája-meccsen fél órát állt a játék a tömegverekedés miatt

Mourinhót legyőzte a tanítványa, újabb blama Manchesterben

Hiába egyenlített Fellaini a 95. percben, Lampard csapata kiejtette az MU-t a Ligakupából.

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Pályán a Barca, a Real és a PSG, Liverpool-Chelsea a Ligakupában

Az NB I-ben a MOL Vidi pótol bajnoki mérkőzést.

Mourinho elvette Pogbától a csapatkapitányi karszalagot

Végleg megromlott José Mourinho és Paul Pogba kapcsolata?

0

Bulvár

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Lányok, akiket úgy hizlalnak, mint a libákat - és ez sajnos nem vicc

Mauritániában azok a lányok találhatnak maguknak "jó férjet", akik meglehetősen túlsúlyosak - ennek érdekében akár akaratuk ellenére is etetik őket. 

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

54 éves, de 30-nak sem néz ki: elmondta, mit iszik reggel, és mit csinál a zuhany alatt

Elle Macpherson elárulta reggeli rutinját, ami segít neki abban, hogy ilyen elképesztően fiatalos maradjon.

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Fordulat a soroksári kocogó nő ügyében, elképesztő, mi került elő

A különös fecni akár újabb bizonyítékul is szolgálhat.

Megmutatta újszülött kislányát a magyar sztáranyuka

Borzi Vivien kislánya szeptember 24-én látta meg a napvilágot, ami azért is különleges, mert Sarka Katának is ekkor van a születésnapja. Micsoda egybeesés, ugye? A fotós már posztolta is az első képet a piciről közösségi oldalára, a modell pedig egy közös képet mutatott rajongóinak. Nézd meg a tündéri fotókat Te is!

Ez a 16 éves lány kifejezetten élvezi, hogy más a teste, mint a többieké

A fiatal lány keze egy születési rendellenesség miatt nem fejlődött ki. Nagyon cuki módon mutatja meg, hogy ő így szereti önmagát.

Liptai Claudia testhezálló, dögös ruhában pózolt Ördög Nóra mellett

Liptai Claudia és Ördög Nóra a TV2 sajtótájékoztatóját is együtt vezette.

Cafeteria 2019: nincs még minden veszve

Az eddig leggyakrabban és leginkább alkalmazott juttatások köre ugyan beszűkül, de maradtak a jogszabályban olyan, eddig kevésbé preferált lehetőségek, amelyek most reflektorfénybe kerülhetnek írja Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

blogmorzsák

„Teljesen természe­tes, hogy Orbán korrupt. A szóvivője maga nyilatkozta“

„A magyarok nagy része talán fel se fogja, hogy miért fontos ez. Orbán Viktor a Fidesz szerint a törvények felett áll. Érinthetetlen, felelősségre vonhatatlan, leválthatatlan.“

Bolgárt miért rúgták ki a 168 Órából?

Az Orbán-rendszer leleplezése az új tulajdonosnak és az új szerkesztőknek nem olyan fontos, mint a régebbieknek volt?

Újabb Ikarus ipszilonozott a síneken

Helyzetjelentés a Budafoki kocsiszínből.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Porosenko provokál

Éleződik az ukrán–orosz konfliktus.

Patkányinvázió Újbudán

Játszótéren rohangálnak a rágcsálók.

Legvicesebb beszólások gyerekektől nyilvános helyeken

A gyermeki őszinteség és tisztaság tud érdekes pillanatokat okozni.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

A tyúkok az állatvilág legnagyobbszívű anyái

Az anyák csodálatosak. Gondoskodóak, szinte bármire képesek a kicsinyiekért.

KMK - munkakönyv legfenyegetőbb bejegyzése

A Balaton nyáron a csövesek és munkakerülők mek­kája lett: könnyen le­hetett pénzhez jutni csalással, devizá­zással, illegális kéjelgéssel, lopással.

Jöhet egy kis gitártorzítás-történelem?

Honnan jön a gitárhangok torzított mivolta?

0


0