Ezt olvasta már?

0

Bóly példát mutat az országnak az informatikában

Jelenleg a legkorszerűbb technikát képviselő, végponttól végpontig terjedő optikai hálózatot és TriplePlay szolgáltatóközpontot helyezett üzembe az Ericsson Magyarország Bólyban június 6-án. A fontos alkalom miatt sajtótájékoztatóval egybekötött konferenciát rendeztek a baranyai településen.


hirdetés

Bóly egyedülálló példája


Elsőként Hárs József, Bóly polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A kisvárosban 3800 ember él, és a lakosság mindig fogékony volt a technikai és informatikai fejlesztések iránt. Bóly az 1989-ben önerőből megépített kábelhálózaton 10 évvel ezelőtt már Intelligens Település pályázati segítséggel internet-szolgáltatást nyújtott. Időközben a technika rohamos fejlődésével az igények is megnőttek, és a városvezetés elhatározta, hogy saját beruházásaként a legkorszerűbb szélessávú hálózatot építi ki, és magára vállalja az üzemeltetés feladatait is.


A polgármestert Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója követte. Véleménye szerint Bóly városa ezzel a beruházással európai szinten is vezető technológiára tett szert. A vezérigazgató örömét fejezte ki, hogy a most átadott informatikai beruházás valóban időtálló, és példaértékű lehet más városvezetők számára is. Ma az internet már a modern élet alapszükséglete és a mindennapi kényelem része. A kiépített hálózat segítségével csökkenthető a generációk, az országrészek, ill. a nagyvárosok és falvak közötti digitális szakadék.

Kovács László, az Ericsson Magyarország üzletfejlesztési igazgatója a korszerű informatikai rendszer előnyeit elemezte, és utalt arra, hogy napjainkban megnőtt a Web 2.0 szerepe, azaz ma már a felhasználók nem passzív befogadók, hanem ők is a legkülönfélébb tartalommal töltik fel az internetet.


Miért különleges ez az informatikai rendszer?

A kiépített hálózat mikrocsöves, légbefúvásos rendszerrel készült, ez a technológia gyorsabb és jelentősen költséghatékonyabb, mint az eddigiek. Az időtálló fizikai hálózaton az Ericsson optikai ethernet megoldása juttatja el a lakossági és üzleti felhasználókhoz az ún. TriplePlay (három az egyben: internet, IP-alapú hang- és IP-alapú interaktív TV-) szolgáltatást.

Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta bejövő szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egy időben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni. A végberendezés speciális kialakítása lehetővé teszi a jól megszokott, régebbi telefonok és faxok közvetlen csatlakoztatását is, de a hálózat maga és a hangszolgáltatás megvalósítására használt szabványos IMS-technológia képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videótelefonálásra is.

Az IP-alapú rendszer az egyirányú műsorszórást interaktivitással egészíti ki: a tévéképernyőn, akár a tévéműsorok követésével párhuzamosan is, az internetről már ismert és megszokott szolgáltatások – hírportálok, keresők – is igénybe vehetők egy egyszerű kezelői felület segítségével. Az IPTV-rendszer bevezetése lehetőséget ad a későbbiek során speciális alkalmazások bevezetésére (pl. a műsorfolyam időbeli késleltetése, válogatás egy műsorarchívumból).

A konferencián elhangzott, hogy ez a rendszer a jövőben még számos lehetőséget rejt (pl. elektronikus videotéka, e-önkormányzat, biztonságtechnikai felügyelet, távoktatás stb.). A bólyi önkormányzat saját erőből finanszírozta a beruházást, amely 270 millió forintba került. A város lakói különböző díjcsomagokból választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet.

G. A.

0
0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0

hírek innen, onnan

Szívdöglesztő formában van Szalai Laura

Nagyon szerencsésnek mondhatja magát Szalai Laura párja, hogy egy ilyen nő van mellette, aki csúcsforma közeli állapotban várja a nyarat.

Romlottak az amerikai építőipar kilátásai

Az amerikai lakásépítő cégek valamelyest kevésbé voltak derűlátóak januárban, mint egy hónappal korábban.

Milliós kártérítést kapott egy házaspár, mert túl hangos a szomszéd vécéje

A bíróság megállapította a pihenéshez való jog sérelmét.

Csökkent tavaly a forgalomba helyezett autók száma az EU-ban

A forgalomba helyezések 2021 egészében is elmaradtak az előző évitől.

Ilyen volt a forgalom tavaly a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Tavaly a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 4,6 millió utas és 183 ezer tonna légiáru fordult meg - közölte a repülőteret üzemeltető...

Ennyiszer kell töredezettségmentesíteni számítógépünk merevlemezét, hogy gyors maradjon

Korábban valódi rítusnak számított a PC-s júzerek számára a merevlemez defragmentálása, de vajon a modern SSD-k világában mennyire...

Megválasztották az Európai Parlament alelnökeit

A testület kedden szavazott a 14 alelnökéről a jelenlegi parlamenti ciklus hátralévő két és fél évére.

Feljelentést tett a MÁV

Idén már hatszor rongáltak meg vagy tulajdonítottak el vasúti kábelt a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső közötti pályaszakaszról -...

Vulkánkitöréssel ér fel Kim Kardashian bikinis sorozata

Mintha csak egy régóta szunnyadó vulkán tört volna ki, annyira forró Kim Kardashian bikiniben, aki mindig tud meglepetést okozni.

Új funkciót kap az egykori Kristály fürdő Tatán

Tatán a vizek városának hagyományait megőrizve Malomkert néven megkezdődött egy új turistalátványosság létrehozása.

Idén ismét megrendezik a magyar kultúra hetét Szatmárnémetiben

Az immár 15. alkalommal megszervezett programsorozat Egycsillagú égbolt címmel január 21-től 28-ig tart.

Sport

Már az első megszólalásával meglepetést okozott a Fradi új focistája - videó

A nigériai támadó a Gera Zoltánéra emlékeztető gólörömének eredetébe is beavatta a szurkolókat.

Soha ilyen kemény edzője még nem volt a Ferencvárosnak

Sztanyiszlav Csercseszov határozott módszereit most tapasztalják meg igazán a bajnokcsapat játékosai.

Fantasztikusat küzdött a magyar válogatott, de a bírókat is le kellett volna győzni

Végig felváltva lőtték a gólokat a magyarok és az izlandiak, az utolsó percekben a bírók is az ellenféllel voltak. Ezzel a magyar válogatott kiesett az Eb-ről.

Lékai: Mi nem Dánia vagyunk, semmit nem tudunk kirázni a kisujjunkból

Egyéni képességeket nézve hátrányból indulunk Izland ellen, de egy ilyen erős mezőnyben ez szinte mindenki ellen így van – mondta Lékai Máté a molcsapat.hu-nak adott interjújában.

Ha nem indul a tornákon, távozhatnak a szponzorai: 12 milliárdot is bukhat Novak Djokovics a vírusbotrányon

Belgrád – Az ausztráliai rémálom véget ért Novak Djokovics számára, a beutazása körüli botrány azonban súlyos következményekkel járhat. A szerb teniszcsillag milliárdos bevételektől eshet el.

Meghalt a Real Madrid legendás focistája

A spanyol játékos az egyetlen játékos a futballtörténelemben, aki hatszor nyerte meg a Bajnokok Ligája elődjét, a BEK-et.

Meccs közben esett össze a labdaszedő kislány - videó

Nem csak a játék okozott izgalmakat az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Bánhidi Bence: Nem hiszem, hogy még egyszer az életünkben lesz egy ilyen lehetőségünk

A magyar válogatott sérülés után visszatérő beállójának hat gólja is kevés volt Izland ellen a továbbjutáshoz.

"Hatalmas erőfeszítéseket tettem, hogy megfertőződjek" - Ki akarta játszani a korlátozásokat az olas...

Nem kertelt a MotoGp egykori versenyzője, amikor a koronavírusról kérdezték az olasz sajtóban. A 39 éves Marco Melandri rendesen meglepte őket, amikor elmondta, szándékosan lett koronavírusos.

Szalai Ádám szívbe markoló bejelentése

Nem kevés pénzről van szó.

Keddi sport: Szurkolhatunk a magyar válogatottnak Izland ellen

Labdarúgás mellett többek között vízilabda, tenisz és kézilabda a kínálatban.

Bulvár

Ingatlan elbirtoklás 5 év alatt?

Széles körben ismert, hogy egy ingatlan tulajdonjogát elbirtoklással is meg lehet szerezni. Ennek alapvető feltétele az ingatlan sajátként való szakadatlan birtoklása 15 éven keresztül. Kevesebben tudnak arról, hogy b

Mindenkit elmart maga mellől: magá-nyosan halt meg a legendás magyar színészóriás

Nagy kanállal falta az életet Csortos Gyula, aki a két világháború közötti időszak egyik legkedveltebb magyar színésze volt. Hosszú éveken át élvezte a fényűzést, végül mégis nincstelenül, elfeledve hunyt el.

Drámai bejelentést tett a Telenor, ebből az ügyfelek nem hátrálhatnak ki

A Telenor a "szolgáltatási díjak értékarányos megőrzése érdekében" február második felétől fenntartja magának a jogot, hogy lényegében bármely ügyfelének díjait inflációarányosan korrigálja - mindezt ráad

A magyar színésznő vallomása: "Volt dolgom nős férfival"

„Megtörténik, hogy két ember rosszkor ismerkedik meg egymással."

Javul az emésztés, és csökken a rák kockázata is: ezért tarts hetente húsmentes napot

Pazarlás és rendelt ételek helyett fedezd fel idén még jobban a konyhádat!

Zsidró Tamás: „Az, hogy gyilkosnak neveznek, egyszerűen túlmegy minden határon”

Egy videó kering a neten, amelyben egy kétségbeesett, gyászoló apa Hajas Lászlót és Zsidró Tamást okolja a gyermeke haláláért.

Halomra lőtték a vaddisznókat Somogyban

A mostani vadászidényben már korlátozások nélkül jöhetnek a külföldi vadászok Somogyba, csábító is számukra a megye bőséges nagyvadállománya ...

Márki-Zay azt ígéri, a kormányváltás után nem lesznek elsők a fideszesek az egyenlők között

Orbánék 12 éves uralkodása alatt oda jutottunk, hogy a fideszes nagykutyák ismerőseinek lenni a siker záloga. Ennek fog végetvetni a kormányváltó összefogás miniszterelnök-jelöltje.

Vagyont érő pénzeskorsót találtak egy kertben Simontornyán

Egy férfi a nagyszülei portáján figyelt fel a vakondtúrásra, amelynek tetején egy ezüstpénz volt. Ásni kezdett, azután olyasmit találta, ami miatt segítséget hívott.

Eltűnt a minisztériumi bélyegző

Érvénytelenítették az elveszett stemplit.

blogmorzsák

A dőzsölő elit utolsó orgiája

Sade márki híveit elsöpri a világvége. De mi köze ehhez a spanyol Sophia Lorennek?

Jim Carrey 60 éves

„60 éves lett Jim Carrey, ennek örömére elővet­tük a 48. podcast adásunkat, amelyben az akkor 25 éves Ace Venturát jártuk körbe.“

Nem várt helyen erősödik Kína és India konfliktusa

Az Indiai-óceán partján fekvő afrikai országok lehetnek a nagyhatalmi vetélkedés célpontjai, vagy áldozatai.

„A barátnőm szerint csak én öregszem...“

A 44 éves nő nehezen dolgozza fel, hogy már nem húsz évesek udvarolnak neki, de nosztal­giázni szeret róla, még ha ezzel a párját időn­ként ki is borítja.

15+1 legjobb EU raktáras Xiaomi akció

Jó akciókat kapunk és vámolással sem kell bajlódni, mi bajunk lehet?

Virágok, falatnyi bugyik és Victoria's Secret kollab

A For Love & Lemons és a VS folytatja a kolla­borációját, ami most egy Valentin napi kollekcióban teljesedik ki.

Megalázóan kevés helyen szavazhatnak az angliai magyarok

Ahogy 2018-ban, 2022-ben is hosszú sorbanál­lás várja a voksolókat, akik közül sokaknak kell száz kilométereket utazni.

Ezeket fogyaszd lefekvés előtt, ha fontos a jó alvás

Ezek az ételek és italok megkönnyítik az éjszakai pihenést!

Orbán nem disznótorozik, hanem…

…egy bonyolult hazai és még bonyolultabb nemzetközi helyzetben a pótcselekvést választotta.

8 csapda, amit kerülj el, amikor döntést hozol

Ezeket elkerülve biztos lehetsz abban, hogy okosan döntesz!

A milliomos sportolók is csak emberek

Az Ausztrál Open címvédője, Novak Djokovic nem léphet be Ausztráliába oltatlansága miatt. Összefoglalónk.

Az első egész estés Disney rajzfilm

A Hófehérke és a hét törpét 1937-ben mutatták be, a rajzfilmet a közönség és a kritika is jól fogadta.

0


0