Ezt olvasta már?

0

Csütörtöki migráns hírek - folyamatosan frissítve

Pozsony kész segíteni az osztrákoknak a menekültek tragédiájának felderítésében

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Röszke, 2015. augusztus 27. Migránsok másznak át a gyorstelepítésű drótakadályon a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2015. augusztus 27-én reggel.

 

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van.

"A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell" - mondta Hanzelka újságíróknak.

 

A gyűlölködés elleni fellépésre kéri a Facebookot a német igazságügyi miniszter

A német igazságügyi miniszter határozottabb fellépést kér a Facebook közösségi portál vezetésétől a rasszista, idegenellenes, gyűlölködő kommentárok, bejegyzések ellen.

 

Heiko Mass a Facebook németországi és európai vezetésének címzett levelében a Der Tagesspiegel című berlini lap csütörtöki beszámolója szerint élesen bírálta a közösségi portál üzemeltetőinek moderátori tevékenységét.

A miniszter azt írta, hogy a németországi menedékkérők, menekültek és szállásaik elleni támadásokkal összefüggésben számos panasz érkezik a tárcához az interneten tapasztalható rasszista uszítás miatt. Főleg azt kifogásolják "Facebook-felhasználók, hogy az önök vállalkozása a konkrét jelzések ellenére nem lép fel hatékonyan a rasszista és idegenellenes tartalmú bejegyezésekkel szemben" - írta a szociáldemokrata politikus.

A felhasználók a bejelentéseikre gyakran csupán azt a választ kapják, hogy a cég megvizsgálta a kifogásolt tartalmat és nem állapította meg a közösségi alapelvek megsértését. Részletes indoklás pedig "az általam ismert információk alapján még a leginkább egyértelmű esetekben sincsen" - írta a német igazságügyi miniszter.

Heiko Maas szeptember 14-re találkozót kért a Facebook vezetőitől, a megbeszélés célja - mint írta - a portál felhasználói szabályzatában lefektetett "közösségi alapelvek hatékonyságának és átláthatóságának erősítése". A miniszter rámutatott, hogy a portál üzemeltetőinek törvényi kötelességük a jogsértő tartalmak haladéktalan törlése.

Németországban a hatóságok és a bíróságok egyre érzékenyebben reagálnak a közösségi portálokon megjelenő uszító, idegenellenes tartalmakra, és az utóbbi hetekben több jogerős bírósági ítélet is született ilyen ügyekben. A berlini közigazgatási bíróság 4800 euró (1,5 millió forint) pénzbüntetésre ítélt egy Facebook-felhasználót gyűlöletkeltő bejegyzések miatt - számolt be a napokban online kiadásában a Der Tagesspiegel. A BR bajor közszolgálati médiatársaság egy július végi jelentése szerint pedig a passaui közigazgatási bíróság 7500 euró büntetésre ítélt egy felhasználót ugyancsak gyűlöletkeltő bejegyzések miatt.

 

Hende: kultúránkat időnként meg kell védeni

Kultúránk és civilizációnk olyan érték, amelyet időnkét meg kell védeni, ezt pedig úgy tudjuk, ha "erővel erőt szegezünk szembe" - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Szombathelyen az egyre inkább kibontakozó "népvándorlásra" utalva.

 

Hende Csaba a felújított Agora Művelődési és Sportház projektzáró ünnepségén arról beszélt, hogy a folyamat a szemünk előtt zajlik, és akaratlanul mi is részeseivé váltunk, ez pedig szavai szerint hatásaival fenyegeti országunk létét, nemzeti értékeinket.

"Nem engedhetjük, hogy a határátlépés szabályait önkényesen a sutba dobják, áthágják, ez ellen hazánk és nemzetünk védelmében határozottan fel kell lépnünk" - mondta a honvédelmi miniszter.

 

Nem csökken az Észak-Afrikából érkezők tömege az olasz belügyi tárca szerint

Megüresedett ipari létesítmények és volt börtönök megnyitását mérlegeli az olasz kormány az Itáliába érkező illegális bevándorlók elhelyezésére. A római belügyminisztérium szerint a következő egy hónapban további húszezer migráns érkezik.

 

Az olasz belügyminisztérium szakértői szerint amíg tart a nyári jó idő, az illegális bevándorlás áradata nem áll le. Ellenkezőleg, a líbiai emberkereskedők minél több bevándorlót igyekeznek útnak indítani az olasz partok felé, zsúfolásig tömve az észak-afrikai partokról indulót bárkákat. A La Repubblica című olasz napilap csütörtöki száma azt írta, hogy a római belügyminisztérium további 20 ezer illegális bevándorló érkezésével számol szeptember végéig. A nyár eleje óta érkezett bevándorlók száma így meghaladja majd a hatvanezret. Év elejétől több mint 111 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Ez a mindenkori legmagasabb szám az olaszországi migráció történetében. Többségük eritreai, nigériai és szomáliai volt. Tavaly ebben az időszakban azonban csak háromezerrel kevesebben érkeztek. Az olaszországi befogadó állomásokon több mint 93 ezer bevándorlót tudtak elhelyezni. A belügyi tárca üresen álló gyárak, volt börtönök és egykori kaszárnyák megnyitását mérlegeli a szünet nélkül érkező emberáradat elhelyezésére.

A következő órákban érkezik meg a szicíliai Palermo kikötőjébe a Poseidon nevű svéd hadihajó, fedélzetén 539 illegális bevándorlóval, akiket a líbiai vizeken mentettek ki. A hajón van 51 halott is: az áldozatok az őket szállító lélekvesztő belsejébe szorultak, és megfulladtak a hajómotorból szivárgó gázoktól. A svéd hadihajó a Földközi-tenger nyugati medencéjében a Frontex (az Európai Unió határőrizeti missziója) keretében szolgál.

Egy horvát hadihajó 218 emberrel érkezett meg a szicíliai Cataniába. A csoportban húsz szülői kíséret nélküli gyerek is volt, valamint egy 20 éves cukorbeteg szudáni fiatalember teteme, aki nem élte túl a tengeri átkelést.

A szicíliai Augustában az olasz rendőrség őrizetbe vett két szomáliai emberkereskedőt, akiket az általuk szállított migránsok azonosítottak. Hajójukon utazott az olasz partokra már halottan érkezett 15 éves szomáliai fiú, aki az első orvosi vizsgálatok szerint a líbiai táborokban elszenvedett bántalmazásokba halt bele. A Save the Children nemzetközi gyermekjogi szervezet információi szerint a líbiai táborokban gyakori a kiskorúak és fiatalok kínzása.

 

TEK: őrjöngő illegális bevándorlót fékeztek meg

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) fogdájában őrjöngő illegális bevándorlót kellett megfékeznie a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységeinek - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

 

A még kedden történt eset előzményéről a TEK közleményében azt írta: az iraki állampolgárságú férfi 2012-ben lépte át illegálisan a magyar határt. Magyarországi tartózkodása során a hatóságok több esetben is eljárást kezdeményeztek ellene, mert az őrzött szálláson hivatalos személy elleni erőszakot követett el, és rátámadt a szállítását végző rendőrökre is.

Az Irakból érkező illegális bevándorlót 2012 végén egyszer már kiutasították az országból, de 2013 őszén újra a hatóságok látókörébe került Magyarországon.

A férfit 2015 eleje óta tartották fogva a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság fogdájában, mivel ismét eljárás indult ellene hivatalos személy elleni erőszak és rongálás miatt.

Az őrizetben lévő iraki férfit kedden a déli órákban kísérték vissza fogva tartási helyére, ekkor az RRI őrzött szállásának folyosóján ellökte az őt kísérő egyik rendőrt. A zárkájában elhelyezett férfi ezután őrjöngeni kezdett, kitörte az ablakot, és összetörte a bútorokat. Az önmagára és másokra is veszélyes férfi megfékezéséhez a rendőrség a TEK közreműködését kérte.

A TEK helyszínre kivonuló műveleti egysége néhány perc alatt elfogta az erőszakos férfit, és sérülésmentesen átadta a rendőrségnek - tartalmazza a közlemény.

 

Szigorúbb osztrák menekültpolitikát helyezett kilátásba Ausztria külügyminisztere

Szigorúbb osztrák menekültpolitikát helyezett kilátásba Ausztria külügyminisztere, ha nem történik egységes uniós lépés a menekültek elosztásában.

 

Sebastian Kurz szerint ha egyes államok, mint Görögország, továbbküldik és átengedik a migránsokat, annak logikus következménye lesz a határellenőrzés. A miniszter a osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda késő esti műsorában arról is beszélt, hogy Görögországnak ugyan segítségre van szüksége a kérdés megoldásában, azonban ha az ország nem veszi fel a harcot az embercsempészekkel, akkor csak tolódik a probléma és kiéleződik a helyzet. A tárcavezető szerint amennyiben nem születik közös európai megoldás, úgy egyre több ország fogja a kérdést önállóan kezelni, akárcsak Magyarország a határ menti kerítés építésével.

Kurz szerint közös európai intézkedések és a Görögországgal való szoros együttműködés esetén mindezek a lépések megspórolhatók lennének.

A miniszter elképzelhetőnek tartja azoknak a migránsoknak a gyorsított eljárását, akik biztonságos országból érkeznek Ausztriába. Nem zárta ki a menekülteknek adott szociális juttatások megkurtítása sem, hiszen Ausztria még mindig nagyon vonzó ország a migránsok számára.

Nem zárta ki a hadsereg határ menti feladatokra vonatkozó bevetését az osztrák védelmi miniszter, aki szerint amennyiben a belügyminiszter úgy látja, hogy a rendőrség már nem bírja a feladatokat, úgy segítséget kérhet a védelmi tárcától. Gerald Klug az osztrák közszolgálati tévének még kedden adott interjújában kiemelte: várhatóan akkor sem fog kevesebb menekült az országba érkezni, ha katonákat állítanak a határhoz.

A minisztertanács keddi ülése előtt Gerald Klug védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg azonnali hatállyal további ötszáz emberrel vesz részt az ezt célzó erőfeszítésekben. A katonák az emberek szállításában és a táborok építésében segédkeznek majd, így tehermentesítve a rendőrséget, a belügyminisztériumot és a segélyszervezetek munkáját, továbbá a laktanyák konyhái részt vesznek a menekültek étkeztetésében.

 

Fidesz: Magyarországnak nemzetközi kötelessége is, hogy határát megvédje

A magyar kormánynak és a magyar parlamentnek nemcsak magyarországi, hanem nemzetközi, európai uniós, schengeni egyezményekben vállalt kötelessége, hogy a magyar határszakaszt és az európai uniós határt megvédje - hangsúlyozta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.


Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy már naponta több ezren érkeznek, az illegális határátlépők száma év végére akár 300 ezret is elérheti.

Ezért minden eszközt be kell vetni - szögezte le.

Ennek kapcsán Németh Szilárd kitért arra, hogy a műszaki zárral kapcsolatban "direkt zavar" van néhány politikus fejében. Szerinte nem azzal foglalkoznak, hogyan lehetne megoldani a problémát, hanem csak azon vannak, hogy minél feszültebb legyen a belpolitikai helyzet. A fideszes politikus kiemelte, hogy két kerítés épül.

A kettő együttes használata, egyéb műszaki eszközök bevetése, a határvadász egység, és esetlegesen a honvédség bevetése teremtheti meg azt a helyzetet, hogy - ahogyan korábban Orbán Viktor miniszterelnök is mondta - valóban egyhetedére csökkenjen az illegális migránsok száma - fejtette ki Németh Szilárd.

 

Szakértő: tarthatatlan az unió bevándorláspolitikája

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint tarthatatlan az Európai Unió jelenlegi bevándorláspolitikája. A szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta: lennének eszközök az unió kezében, például a migránsokat kibocsátó országokat helyben kellene segíteni, Európa határait pedig meg kellene erősíteni.

 

Lánczi Tamás szerint mind Angela Merkel német kancellár nyilatkozata, miszerint mindenkit szívesen befogadnak, aki Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkezik, mind pedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szavai, hogy Európa mindenkit szívesen lát, csak "súlyosbítja a helyzetet".

A vezető elemző felhívta a figyelmet arra, hogy Afganisztánban már negyven éve háború dúl, és Szíriában is 2011 óta tart a polgárháború. Úgy véli, annak nyomán indult el a tömeges migráció, hogy 2012-ben az Európai Unió jelentősen enyhített a szabályokon.

Az Európai Unió "elhibázott bevándoroláspolitikája" vezetett oda, hogy az embercsempészek elkezdték szállítani a bevándorlókat Európába - mondta Lánczi Tamás.

 

Csaknem háromezer határsértőt tartóztattak fel Csongrádban

Újabb rekord dőlt meg a zöldhatáron szerdán Csongrád megyében; 2958 illegális bevándorlóval - köztük 698 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök reggel az MTI-t.

 

Szenti Szabolcs elmondta: a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Tiltott határátlépés miatt szerdán országosan 3241 embert fogtak el a rendőrök, 21 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

 
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Késsel a kezében fenyegetőzött azzal, hogy megöli az első embert, akivel találkozik

A dunaújvárosi férfi egy kereskedelmi tévé riporterének küldte el az üzenetét.

Darabolás és káosz ? Viták, fenyegetések a technológiai óriások körül

Trösztellenes hevületben az Egyesült Államokban is vizsgálni kezdik a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple piaci és közbeszédet...

Szexi videó: félmeztelenül mossa a fogát Heidi Klum - 18+

Igencsak sajátos módszert talált ki a négygyermekes szupermodell, hogy egyszerre szexi

Családi kiruccanásból lett kettős tragédia Nyékládházánál

Egy kocsiban alvó apa és fia fulladt bele a nyékládházi Gólem-tóba péntek éjjel. Életüket a közelben lévő horgászok próbálták...

Nagy ígéretet kaptak a magyar ápolók

Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - jelentette be az egészségügyért...

Beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét

A szlovákiai politikában újoncnak számító Zuzana Caputová a márciusi államfőválasztás második körében szerezte meg a győzelmet az...

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

A riporter szólt a rendőrségnek, a férfit egy menetrendszerinti buszon el is fogták.

Elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező

Budapest - Életének 97. évében meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót...

A 12 legszebb strand a világon: ide érdemes ellátogatni

Egy tengerparti nyaralás tökéletes megoldás, ha ki szeretnél szakadni a hétköznapi pörgésből. Ha szívesen sétálnál régi várakhoz...

0

Sport

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

Brutális összeg: ennyiért zenél az AC/DC Sergio Ramos esküvőjén

Sevilla Ma este kel egybe párjával Sergio Ramos (33): a Real Madrid focistája és riporter kedvese, Pilar Rubio (41) hét év után házasodik össze, extrém körülmények között! A Spanyolországban az év esküvőjeként beharangozott eseményre igazi sztárparádét várnak, de nem csak emiatt lesz különleges a menyegző.

Olyat tett a magyar fociválogatott, amit még sohasem

Hazai pályán már kétszer győztünk a nálunk magasabban besorolt csapatok ellen.

Így változik a következő szezontól a kezezés megítélése a labdarúgásban

Egy dolog változatlan marad: a szándékos kezezés ezentúl is szabálytalan lesz.

Hosszú Katinka újra szerelmes

Barcelonában fotózták le barátjával.

Szenzációs KO-val nyert Borics Ádám a Bellatorban

Borics Ádám egy repülő térdrúgással KO-zta Aaron Picót a Bellator 222-es gáláján.

Két éve legyőzte Hosszú Katinkát, most nem jutott ki a vizes vb-re

A 200 méteres női hátúszás világbajnokát két tini is megelőzte a válogatón.

Mit szólnál pár fitt, izmos fenékhez?

Sokat edző orosz lányok hátsói jönnek, ízlésen tálalva. Erotikus és motiváló, ennél többet kár is mondani, ebben a hőségben úgysem olvasni akarsz.

Brazília hármat rúgott a Copa América nyitómeccsén

A vieóbíró is segített a házigazdának Bolívia ellen. Coutinho duplázott Sao Paulóban.

Újra Eb-lázban ég Magyarország: itt a félidei matek, jók az esélyek

Budapest Újra Eb-lázban ég az ország! Persze nem vagyunk még ott a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, de a félidőben a magyar labdarúgó-válogatott vezeti selejtezőcsoportját, s a szurkolók máris számolgatnak, milyen esélyei vannak együttesünknek.

Durván megalázták a Real Madrid új sztárigazolását a drukkerek - videó

Megalázták a Real Madrid szurkolói a csapat új sztárigazolását, Eden Hazard-t.

0

Bulvár

Így állt oltár elé a menyasszony, a vőlegény röhögőgörcsöt kapott

Ezentúl minden esküvőn ez a jelenet jut majd az eszedbe!

Itt van Kovács Kati nagy bejelentése

Két hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett Kovács Kati. Az énekesnő tavaly tavaszi koncertjét, amely a Pesti Vigadóban volt, DVD-n adta ki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), korábban nem publikált koncert- és stúdiófelvételei pedig dupla CD-n jöttek ki.

Döbbenetes, ez derült ki a Viking Sigyn ukrán kapitányáról

Az előzési szabályok megszegése okozhatta a Hableány tragédiáját május 29-én este 9 óra 5 perckor, amelyben 28-an, köztük két magyar is életét vesztette. A Viking Sigyn ukrán kapitányát szabadon engedték, de nyomkövetővel figyelik.

Elfogták az állatkerti teknőst agyonverő nőt

A 28 éves ózdi nő kihallgatása már megkezdődött.

Hatalmas kitörésre készül egy vulkán, igazi katasztrófa jöhet

A világ legtávolabbi pontjára is eljuthat a hamufelhő, sőt, a klímára is hatással lehet.

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Budapesten bulizgat két hollywoodi világsztár: még fotó is készült róluk, milyen jól érzik magukat nálunk

A sorozat két sztárja Magyarországon tartózkodik, és úgy tűnik, nagyon jól érzik magukat nálunk!

Hanyadikán születtél? Ezt árulja el a személyiségedről

Belegondoltál már abba, hogy esetleg a születésed napja nem csak azt határozza meg, mikor kell elfújnod a gyertyákat a tortádon? A számmisztika szerint ugyanis az, hogy hányadikán jöttél világra, a személyiségedhez is rengeteget tesz hozzá. Ha te is kíváncsi vagy, mit árul el rólad a születésnapod, olvasd el az alábbi útmutatót!

Szíjjal volt szétverve a lábam - Koholák Alexandra megrendítő vallomása: apja rendszeresen bántalmazta gyerekk...

Koholák Alexandrát rendszeresen verte az édesapja, fél évet pedig nevelőintézetben töltött.

Enyhülés, zápor is várható

Szombaton néhol megélénkül a szél, zivatarok is előfordulhatnak.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

blogmorzsák

Miért nem jár koncertre a magyar?

És ha igen, akkor miért nem fizet érte? Egyre rosszabb az élőzene helyzete hazánkban.

Lista: Ezek a 2010-es évek legjobb zenekarai

Csakis olyan bandákkal a sorban, akiknek az első lemeze 2010-ben, vagy azután jelent meg.

Már megint a háború

Családi titkok nyomában. Tardos papa az ellenállásban, a Szabad Népnél és a börtönben.

A csúnya felüljáró

Jómódú lehet a város, mely lebont egy nagyforgalmú hidat, mert csúnya.

10 szuper gyerekprogram a Margón

Van köztük időutazós, kézműveskedő és mondókázó is.

A Professzorok Batthyány Köre békítené az MTA-kormány vitát

A bizalom helyreállítása nélkül romlik a tudo­má­nyos teljesítmény.

Így kell milliókat spórolni

Egy nigériai feltalálónak köszönhetően az afrikai országok már nem költenek milliárdokat SIM és ATM kártyákra.

Katalónia 8 legkisebb települése

Ezekben a kis falvakban szinte minden megtalálható, amire a ma embere annyira vágyik, mégis üresen tátonganak.

Nemzetközi sikerre tör a magyar sorozat!

Az Amazon megvette a Tabukról tabuk nélkül c. sorozatot, hogy az amerikai nézők is láthassák.

Ha a pszichológusod egy ellenálló

Ki lehetne a pszichológusok "Ferenc pápája". Egy jezsuita pszichológus kiállása a szegények mellett az életébe került.

Moszkva felülnézetből

A roofering azaz a tetőn mászká­lás nagy divat Moszkvában és Szent­péterváron.

0


0