Ezt olvasta már?

0

Csütörtöki migráns hírek - folyamatosan frissítve

Pozsony kész segíteni az osztrákoknak a menekültek tragédiájának felderítésében

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Röszke, 2015. augusztus 27. Migránsok másznak át a gyorstelepítésű drótakadályon a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2015. augusztus 27-én reggel.

 

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van.

"A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell" - mondta Hanzelka újságíróknak.

 

A gyűlölködés elleni fellépésre kéri a Facebookot a német igazságügyi miniszter

A német igazságügyi miniszter határozottabb fellépést kér a Facebook közösségi portál vezetésétől a rasszista, idegenellenes, gyűlölködő kommentárok, bejegyzések ellen.

 

Heiko Mass a Facebook németországi és európai vezetésének címzett levelében a Der Tagesspiegel című berlini lap csütörtöki beszámolója szerint élesen bírálta a közösségi portál üzemeltetőinek moderátori tevékenységét.

A miniszter azt írta, hogy a németországi menedékkérők, menekültek és szállásaik elleni támadásokkal összefüggésben számos panasz érkezik a tárcához az interneten tapasztalható rasszista uszítás miatt. Főleg azt kifogásolják "Facebook-felhasználók, hogy az önök vállalkozása a konkrét jelzések ellenére nem lép fel hatékonyan a rasszista és idegenellenes tartalmú bejegyezésekkel szemben" - írta a szociáldemokrata politikus.

A felhasználók a bejelentéseikre gyakran csupán azt a választ kapják, hogy a cég megvizsgálta a kifogásolt tartalmat és nem állapította meg a közösségi alapelvek megsértését. Részletes indoklás pedig "az általam ismert információk alapján még a leginkább egyértelmű esetekben sincsen" - írta a német igazságügyi miniszter.

Heiko Maas szeptember 14-re találkozót kért a Facebook vezetőitől, a megbeszélés célja - mint írta - a portál felhasználói szabályzatában lefektetett "közösségi alapelvek hatékonyságának és átláthatóságának erősítése". A miniszter rámutatott, hogy a portál üzemeltetőinek törvényi kötelességük a jogsértő tartalmak haladéktalan törlése.

Németországban a hatóságok és a bíróságok egyre érzékenyebben reagálnak a közösségi portálokon megjelenő uszító, idegenellenes tartalmakra, és az utóbbi hetekben több jogerős bírósági ítélet is született ilyen ügyekben. A berlini közigazgatási bíróság 4800 euró (1,5 millió forint) pénzbüntetésre ítélt egy Facebook-felhasználót gyűlöletkeltő bejegyzések miatt - számolt be a napokban online kiadásában a Der Tagesspiegel. A BR bajor közszolgálati médiatársaság egy július végi jelentése szerint pedig a passaui közigazgatási bíróság 7500 euró büntetésre ítélt egy felhasználót ugyancsak gyűlöletkeltő bejegyzések miatt.

 

Hende: kultúránkat időnként meg kell védeni

Kultúránk és civilizációnk olyan érték, amelyet időnkét meg kell védeni, ezt pedig úgy tudjuk, ha "erővel erőt szegezünk szembe" - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Szombathelyen az egyre inkább kibontakozó "népvándorlásra" utalva.

 

Hende Csaba a felújított Agora Művelődési és Sportház projektzáró ünnepségén arról beszélt, hogy a folyamat a szemünk előtt zajlik, és akaratlanul mi is részeseivé váltunk, ez pedig szavai szerint hatásaival fenyegeti országunk létét, nemzeti értékeinket.

"Nem engedhetjük, hogy a határátlépés szabályait önkényesen a sutba dobják, áthágják, ez ellen hazánk és nemzetünk védelmében határozottan fel kell lépnünk" - mondta a honvédelmi miniszter.

 

Nem csökken az Észak-Afrikából érkezők tömege az olasz belügyi tárca szerint

Megüresedett ipari létesítmények és volt börtönök megnyitását mérlegeli az olasz kormány az Itáliába érkező illegális bevándorlók elhelyezésére. A római belügyminisztérium szerint a következő egy hónapban további húszezer migráns érkezik.

 

Az olasz belügyminisztérium szakértői szerint amíg tart a nyári jó idő, az illegális bevándorlás áradata nem áll le. Ellenkezőleg, a líbiai emberkereskedők minél több bevándorlót igyekeznek útnak indítani az olasz partok felé, zsúfolásig tömve az észak-afrikai partokról indulót bárkákat. A La Repubblica című olasz napilap csütörtöki száma azt írta, hogy a római belügyminisztérium további 20 ezer illegális bevándorló érkezésével számol szeptember végéig. A nyár eleje óta érkezett bevándorlók száma így meghaladja majd a hatvanezret. Év elejétől több mint 111 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Ez a mindenkori legmagasabb szám az olaszországi migráció történetében. Többségük eritreai, nigériai és szomáliai volt. Tavaly ebben az időszakban azonban csak háromezerrel kevesebben érkeztek. Az olaszországi befogadó állomásokon több mint 93 ezer bevándorlót tudtak elhelyezni. A belügyi tárca üresen álló gyárak, volt börtönök és egykori kaszárnyák megnyitását mérlegeli a szünet nélkül érkező emberáradat elhelyezésére.

A következő órákban érkezik meg a szicíliai Palermo kikötőjébe a Poseidon nevű svéd hadihajó, fedélzetén 539 illegális bevándorlóval, akiket a líbiai vizeken mentettek ki. A hajón van 51 halott is: az áldozatok az őket szállító lélekvesztő belsejébe szorultak, és megfulladtak a hajómotorból szivárgó gázoktól. A svéd hadihajó a Földközi-tenger nyugati medencéjében a Frontex (az Európai Unió határőrizeti missziója) keretében szolgál.

Egy horvát hadihajó 218 emberrel érkezett meg a szicíliai Cataniába. A csoportban húsz szülői kíséret nélküli gyerek is volt, valamint egy 20 éves cukorbeteg szudáni fiatalember teteme, aki nem élte túl a tengeri átkelést.

A szicíliai Augustában az olasz rendőrség őrizetbe vett két szomáliai emberkereskedőt, akiket az általuk szállított migránsok azonosítottak. Hajójukon utazott az olasz partokra már halottan érkezett 15 éves szomáliai fiú, aki az első orvosi vizsgálatok szerint a líbiai táborokban elszenvedett bántalmazásokba halt bele. A Save the Children nemzetközi gyermekjogi szervezet információi szerint a líbiai táborokban gyakori a kiskorúak és fiatalok kínzása.

 

TEK: őrjöngő illegális bevándorlót fékeztek meg

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) fogdájában őrjöngő illegális bevándorlót kellett megfékeznie a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységeinek - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

 

A még kedden történt eset előzményéről a TEK közleményében azt írta: az iraki állampolgárságú férfi 2012-ben lépte át illegálisan a magyar határt. Magyarországi tartózkodása során a hatóságok több esetben is eljárást kezdeményeztek ellene, mert az őrzött szálláson hivatalos személy elleni erőszakot követett el, és rátámadt a szállítását végző rendőrökre is.

Az Irakból érkező illegális bevándorlót 2012 végén egyszer már kiutasították az országból, de 2013 őszén újra a hatóságok látókörébe került Magyarországon.

A férfit 2015 eleje óta tartották fogva a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság fogdájában, mivel ismét eljárás indult ellene hivatalos személy elleni erőszak és rongálás miatt.

Az őrizetben lévő iraki férfit kedden a déli órákban kísérték vissza fogva tartási helyére, ekkor az RRI őrzött szállásának folyosóján ellökte az őt kísérő egyik rendőrt. A zárkájában elhelyezett férfi ezután őrjöngeni kezdett, kitörte az ablakot, és összetörte a bútorokat. Az önmagára és másokra is veszélyes férfi megfékezéséhez a rendőrség a TEK közreműködését kérte.

A TEK helyszínre kivonuló műveleti egysége néhány perc alatt elfogta az erőszakos férfit, és sérülésmentesen átadta a rendőrségnek - tartalmazza a közlemény.

 

Szigorúbb osztrák menekültpolitikát helyezett kilátásba Ausztria külügyminisztere

Szigorúbb osztrák menekültpolitikát helyezett kilátásba Ausztria külügyminisztere, ha nem történik egységes uniós lépés a menekültek elosztásában.

 

Sebastian Kurz szerint ha egyes államok, mint Görögország, továbbküldik és átengedik a migránsokat, annak logikus következménye lesz a határellenőrzés. A miniszter a osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda késő esti műsorában arról is beszélt, hogy Görögországnak ugyan segítségre van szüksége a kérdés megoldásában, azonban ha az ország nem veszi fel a harcot az embercsempészekkel, akkor csak tolódik a probléma és kiéleződik a helyzet. A tárcavezető szerint amennyiben nem születik közös európai megoldás, úgy egyre több ország fogja a kérdést önállóan kezelni, akárcsak Magyarország a határ menti kerítés építésével.

Kurz szerint közös európai intézkedések és a Görögországgal való szoros együttműködés esetén mindezek a lépések megspórolhatók lennének.

A miniszter elképzelhetőnek tartja azoknak a migránsoknak a gyorsított eljárását, akik biztonságos országból érkeznek Ausztriába. Nem zárta ki a menekülteknek adott szociális juttatások megkurtítása sem, hiszen Ausztria még mindig nagyon vonzó ország a migránsok számára.

Nem zárta ki a hadsereg határ menti feladatokra vonatkozó bevetését az osztrák védelmi miniszter, aki szerint amennyiben a belügyminiszter úgy látja, hogy a rendőrség már nem bírja a feladatokat, úgy segítséget kérhet a védelmi tárcától. Gerald Klug az osztrák közszolgálati tévének még kedden adott interjújában kiemelte: várhatóan akkor sem fog kevesebb menekült az országba érkezni, ha katonákat állítanak a határhoz.

A minisztertanács keddi ülése előtt Gerald Klug védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg azonnali hatállyal további ötszáz emberrel vesz részt az ezt célzó erőfeszítésekben. A katonák az emberek szállításában és a táborok építésében segédkeznek majd, így tehermentesítve a rendőrséget, a belügyminisztériumot és a segélyszervezetek munkáját, továbbá a laktanyák konyhái részt vesznek a menekültek étkeztetésében.

 

Fidesz: Magyarországnak nemzetközi kötelessége is, hogy határát megvédje

A magyar kormánynak és a magyar parlamentnek nemcsak magyarországi, hanem nemzetközi, európai uniós, schengeni egyezményekben vállalt kötelessége, hogy a magyar határszakaszt és az európai uniós határt megvédje - hangsúlyozta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.


Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy már naponta több ezren érkeznek, az illegális határátlépők száma év végére akár 300 ezret is elérheti.

Ezért minden eszközt be kell vetni - szögezte le.

Ennek kapcsán Németh Szilárd kitért arra, hogy a műszaki zárral kapcsolatban "direkt zavar" van néhány politikus fejében. Szerinte nem azzal foglalkoznak, hogyan lehetne megoldani a problémát, hanem csak azon vannak, hogy minél feszültebb legyen a belpolitikai helyzet. A fideszes politikus kiemelte, hogy két kerítés épül.

A kettő együttes használata, egyéb műszaki eszközök bevetése, a határvadász egység, és esetlegesen a honvédség bevetése teremtheti meg azt a helyzetet, hogy - ahogyan korábban Orbán Viktor miniszterelnök is mondta - valóban egyhetedére csökkenjen az illegális migránsok száma - fejtette ki Németh Szilárd.

 

Szakértő: tarthatatlan az unió bevándorláspolitikája

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint tarthatatlan az Európai Unió jelenlegi bevándorláspolitikája. A szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta: lennének eszközök az unió kezében, például a migránsokat kibocsátó országokat helyben kellene segíteni, Európa határait pedig meg kellene erősíteni.

 

Lánczi Tamás szerint mind Angela Merkel német kancellár nyilatkozata, miszerint mindenkit szívesen befogadnak, aki Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkezik, mind pedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szavai, hogy Európa mindenkit szívesen lát, csak "súlyosbítja a helyzetet".

A vezető elemző felhívta a figyelmet arra, hogy Afganisztánban már negyven éve háború dúl, és Szíriában is 2011 óta tart a polgárháború. Úgy véli, annak nyomán indult el a tömeges migráció, hogy 2012-ben az Európai Unió jelentősen enyhített a szabályokon.

Az Európai Unió "elhibázott bevándoroláspolitikája" vezetett oda, hogy az embercsempészek elkezdték szállítani a bevándorlókat Európába - mondta Lánczi Tamás.

 

Csaknem háromezer határsértőt tartóztattak fel Csongrádban

Újabb rekord dőlt meg a zöldhatáron szerdán Csongrád megyében; 2958 illegális bevándorlóval - köztük 698 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök reggel az MTI-t.

 

Szenti Szabolcs elmondta: a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Tiltott határátlépés miatt szerdán országosan 3241 embert fogtak el a rendőrök, 21 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

 
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A virtuális valóság már a küszöbön van, de nehéz átlépnie

Ugyan a virtuális valóság az elmúlt évek egyik legforróbb trendje, és rohamos fejlődés tapasztalható az újabb kütyük terén, még...

A virtuális valóság nem a jövő technológiája

A virtuális valóság (VR) ugyan sokak számára még mindig a jövő technológiájának tűnik, valójában már itt van, használható,...

Ez volt a baj, megszólalt a Fradi edzője a BL-vereség után

A Ferencváros 35-27-re kapott ki szombaton a norvég Viper Kristiansand otthonában, így két pontot visz tovább a BL-középdöntőjébe.

Legyőzte Finnországot és második lett csoportjában a magyar válogatott

Szalai Ádám és Nagy Ádám góljával 20-ra legyőzte a magyar labdarúgó-válogatott Finnországot, és az észtek görögök elleni...

Súlyemelő ob - Nagy 14-edszer, Gyurkovics 11-edszer bajnok

Az esélyesek sikerét hozta az országos súlyemelő-bajnokság vasárnapi zárónapja Szombathelyen: a férfiaknál mind a négy felső...

Svájc 0-2-ről 5-2-re verte a belgákat

Svájc be is jutott a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. T. Hazard már a 2. percben betalált.

Havazás és mínuszok - Mutatjuk, milyen időjárásra készüljön hétfőtől

Ilyen időjárás várható hétfőtől, mutatjuk a részletek.

17 perc után már kettővel ment Belgium, végül mégis tönkreverték őket a svájciak.

Egészen elképesztő fordítást hozott össze Svájc, ezzel pedig bejutott a rájátszásba.

VV Radics vereségével ért véget a VV9 első párbaja

VV Era nyerte a ValóVilág 9 Powered by Big Brother első párbaját.

Görög vereséggel második a magyar csapat

A görög labdarúgó-válogatott nagy meglepetésre vasárnap kikapott a sereghajtó, eddig nyeretlen észt csapattól a Nemzetek Ligája C...

Hatalmas magyar esportsiker: Bereznay Dániel második lett az F1 virtuális bajnokságában

Bereznay Dániel első szezonját rögtön a második helyen zárt a Forma1 virtuális sportbajnokságában.

0

Sport

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Az angolok kiejtették a horvátokat a B osztályba

A hazaiak az utolsó negyedórában fordítottak a Nemzetek Ligájában.

Nemzetek Ligája-zárás a finnek ellen és kézilabda-dömping a tévében

Minden más csak dísz lesz a durva vasárnapi sportműsorban.

Üzent hatalmas balesete után fiatal autóversenyző lány

Sophia Flörsch Makaóban a gerincét törte, de a körülményekhez képest jól van.

Vidal már le is lécelhet Barcelonából

Arturo Vidal a nyáron érkezett Barcelonába, nyilván azzal a szándékkal, hogy sokat fog játszani. Nem így lett, úgyhogy már másfelé kacsintgat.

Federer után Djokovicot is legyőzte, ő a világbajnok

Alexander Zverev nyerte a férfi teniszezők világbajnokságát.

Nemzetek Ligája: Anglia csoportgyőztes, kiestek a vb-döntős horvátok

Harry Kane vezérletével nagy fordítást mutattak be az angolok.

Magyar bunyós derekára került a WBO Interkontinentális- bajnoki öve

A szegedi Kis Máté egyhangú pontozással győzte le a finn Timo Lainét.

0

Bulvár

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Le akarta kevertetni vendégét Bochkor az adás közben

Bochkor Gábor ebben a műsorban is hozza magával kritikus, provokatív stílusát és természetesen az elmúlt hét legérdekesebb híreit. 4 vendég, 5 nézőpont: szórakoztató beszélgetés az ország legjobb arcaival, ahol kiderül, ők hogyan látják a világot. #Bochkor ma este 20:10-kor az ATV-n.

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Caramel felesége, Szilágy Szilvi visszatért 7 hónap után - Első fotó kislányukról, Szofiról a betegség óta

Szilágyi Szilvi hosszú hallgatás után Instagramon adott hírt kislánya állapotáról

Magyar József megölte a feleségét és megbűnhődik érte

Óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban szombaton Hobo és Vidnyánszky Attila darabját.

Az, hogy mikor fekszel le aludni, sokat elárul rólad

Nem mindegy, hogy éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy: mindkettőt más jellemzi, és most megtudhatod, rád mi igaz!

blogmorzsák

Ritkán látott képek az 1965-ös New York-i áramszünetről

A svájci fotós képei közel negyven évig egy dobozban hevertek, csak 2004-ben kerültek elő.

Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Miként jelent meg Fenyő János lapjában, az, hogy sokkal több pénzt vittek ki a Postabankból, mint ahogy azt bevallották?

Amitől úgy fél tőle a kormány, mint ördög a tömjénfüsttől

Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kor­mánynak persze még ez sem tetszene.

Szuperhős-bohóckodás helyett a valóság

Kemény borítós, durva nyelvezetű neo-noir képregény, a Marvel és a Netflix Jessica Jones-sorozatának ihletője.

Nyílt levél az oktatási államtitkárhoz

Tényleg azt gondolja, hogy azok a pedagógusok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják?

Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

Elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv.

A férfi agy és a női agy

Csak az elmúlt évtizedekben kezdhettük megfigyelni az agyunkat működés közben.

5 érdekesség Kossuth Lajosról

Történelmünk egyik legkiemelke­dőbb alakjának életútjában sok érdekesség bújik meg. Ezek kö­zül ötről talán nem is olvastál.

Gördülő elegancia: Avions Voisin C28 Cabriolet

A zseniális műszaki megoldáso­kat a legszebb karosszériafor­mák­kal ötvözték. A C28 típusból csupán négy darab készült.

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

A Black Friday pszichológiája

Egy kis önismeret, egy kis önura­lom és utána indulhat a buli.

Ezért ne hagyd soha a mobilod éjszaka a töltőn

Mindenki így csinálja, pedig sok keserűséget meg lehetne spó­rol­ni vele. Tippek, trükkök, mítoszok.

0


0