Ezt olvasta már?

0

Csütörtöki migráns hírek - folyamatosan frissítve

Továbbra sem apad a menekültáradat, Magyarországon és Európában a válaszokat keresik a kihívásra, nem körvonalazódik egységes megoldás.


hirdetés

Horvát belügyminiszter: Zágráb annyi menekültet fogad, amennyit meghatároznak számára

Horvátország annyi menekültet fogad, amennyit az Európai Bizottság meghatároz számára - közölte Branko Ostojic belügyminiszter csütörtökön a kormányülés után megtartott sajtókonferencián.

A miniszter emlékeztetett: a kormány korábban már kinyilvánította azt a szándékát, hogy önkéntes alapon 550 menekültet vesz át más uniós tagállamoktól. Észtország mellett Horvátország volt az az ország, amely több menekült befogadása mellett döntött, mint amennyire az Európai Bizottság májusban javaslatot tett - hangsúlyozta.

"A horvátok szolidaritást demonstráltak akkor is, és a jövőben is ezt teszik" - mondta.

Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint Horvátországnak további 1064 menekültet kellene átvállalnia a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

A miniszter ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy azok a menekültek, akik ily módon kerülnek Horvátországba, már nemzetközi védelemre való jogosultságot nyertek. Számukra szállást, nyelvtanulási lehetőséget, munkalehetőséget és egészségügyi ellátást is biztosítanak.

"Jelenleg két befogadóállomással rendelkezünk: Kutinán, amely száz ember, továbbá Zágrábban, amely összesen 600 ember befogadására alkalmas" - húzta alá.

Újságírói kérdésre, hogy felkészült-e kormány arra a lehetőségre is, hogy a menekülthullám Horvátország felé veszi az irányt, és azok, akik ide jönnek, nem szeretnének itt maradni, valamint regisztrálni sem akarnak, a belügyminiszter azt válaszolta: az teljesen más helyzet.

Az állam, amennyiben sor kerülne egy ilyen rendkívüli állapotra, aktiválja a "válság kezelésére fenntartott forrásait". Az ország rendelkezik elég férőhellyel, hogy ideiglenesen, de akár hosszabb időre is szállást biztosítson a menekülteknek, amíg konkrét intézkedések nem születnek.

A horvát politikusok és a sajtó képviselői is szívesen hivatkoznak arra, hogy Horvátországnak nagy tapasztalata van a menekültek befogadását illetően. Ugyanis a délszláv háborúban félmillió embert kellett elszállásolniuk és ellátniuk az ország háború sújtotta területiről és Boszniából a fővárosban és tengerparti szállodákban. A jelen esetben pedig, ha szükség van rá, a volt laktanyákat is üzemképessé tennék az országba érkező menekülteknek.

Mintegy 600 ezer dolláros nemzetközi hozzájárulás az ökumenikus segélyprogramhoz

Mintegy 600 ezer dollár értékű nemzetközi összefogással folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet menekültügyi programja, amelynek részeként információs és krízispontot hoznak létre Röszkén.

Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: az átfogó nemzetközi segélyprogram összértéke jelenleg 580 ezer dollár, azaz 162 millió forint. Az akció mögött a világszerte több mint 120 segélyszervezetet tömörítő, genfi székhelyű ACT Alliance segélyszervezeti szövetség áll, amelynek tagja az Ökumenikus Segélyszervezet.

Szavai szerint a program ötvözi a gyors és rugalmas segélyakciókat, valamint a hosszú távú programelemeket.

Lehel László közölte, a program részeként egyebek mellett létrehoznak egy információs- és krízispontot Röszkén, és azt addig működtetik majd a várakozási zónában amíg szükséges.

Mint kifejtette, az elmúlt napok tapasztalati azt mutatják, hogy rendkívül fontos az emberek részletesebb informálása, hiszen annak ellenére, hogy kapnak tájékoztatást, komoly információhiány mutatkozik.

A röszkei krízisponton arab, pastu, dari és parszi nyelven beszélő tolmácsokból álló csapat dolgozik majd.

Lehel László azt mondta, arra törekednek, hogy meggyőzzék az embereket arról: a regisztráció fontos, az tulajdonképpen még gyorsítja is esetleges továbbhaladásukat.

Szólt arról, hogy kibővítik a befogadó állomások támogatását, ami eddig is a segélyszervezet programjának súlypontja volt. A segélyszervezet a továbbiakban is s táborokkal egyeztetve, a szükségletek szerint folytatja a szállításokat.

Lehel László elmondta azt is, hogy a nemzetközi összefogásnak köszönhetően erősítni tudják Vámosszabadiban és Bicskén júliusban megkezdett pszichoszociális segítségnyújtás is, ami elsősorban gyerekfoglalkozásokat jelent. A munkába 64 tanárt és másfélezer gyereket kívánnak bevonni.

Közölte, továbbra is készek arra, hogy a szükségleteknek megfelelően rendkívüli segélyakciókban is részt vegyenek. Továbbá szükség esetén egy befogadó állomást is megnyitnak, amely 100 ember befogadására lenne alkalmas.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszönetet mondott a keresztény szellemiségű segítségért a segélyszervezeteknek és azt hangsúlyozta: összeurópai problémával állunk szemben, ezért annak megoldása összeurópai feladat, és nagy szükség van mind a kormányok, mind a segélyszervezetek összefogására.

Soltész Miklós leszögezte: nem igazak azon állítások, amelyek szerint a magyar kormány ne tenne meg mindent a menekültek érdekében. Akik fogadják a segítségnyújtást, akik vállalják együttműködést minden segítséget megkapnak - mondta az államtitkár hozzátéve, hogy ezt egészítik ki, ezt támogatják, segítik a karitatív szervezetek.

A segélyprogram nemzetközi partnereinek képviseletében felszólalt Kathy Angi, a svéd egyházi segélyszervezet valamint Sonja Hamberg, a finn egyházi segélyszervezet munkatársa.

Kathy Angi arról beszélt: az a céljuk, hogy minden ember segítséget kapjon, aki arra rászorul hovatartozásától függetlenül. Közölte, szeretné azt felmérni, hogy a svédek hogyan tudnak segíteni Magyarországnak ebben a nehéz helyzetben.

Sonja Hamberg elmondta, hogy az elmúlt napokban felkeresték a segélyprogram helyszíneit, így hiteles képet tudnak adni az adományozóknak a magyarországi szükségletekről.

Az EP a dublini szabályok megváltoztatását szorgalmazza

A dublini migrációs szabályok megváltoztatása mellett tette le a voksát csütörtökön elfogadott, kötelező jogi erővel nem bíró politikai állásfoglalásában az Európai Parlament (EP).

Miután az EP szerdán támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy az uniós tagállamok önkéntes felajánlások alapján 40 ezer menedékkérőt fogadjanak be Olaszországból és Görögországból, a csütörtöki határozat előre üdvözli azt a tervet, hogy ezen túlmenően további 120 ezer menedékkérőt osszanak szét a tagállamok között, immár Magyarországról is, kötelező kvóták alapján.

Az EP szerint a jelenlegi dublini szabályokat egy olyan új, állandó mechanizmussal kellene felváltani, amely meghatározná, hogy melyik tagállam felel egy adott menedékkérelem elbírálásáért. A képviselők méltányos, kötelező elosztási kulcsokat szeretnének, valamint azt, hogy a menedékkérők elosztásánál az integrációs kilátásokat, az egyedi eseteket és a menedékkérők saját igényeit is vegyék figyelembe. Az uniós parlament sürgeti, hogy a közös európai menekültügyi rendszer előírásait minden részes állam ténylegesen hajtsa végre annak érdekében, hogy következetes és humánus normák legyenek érvényben az EU egész területén.

Az állásfoglalás emellett arra kéri a tagállamokat, hogy kötelező érvényű letelepítési program keretében vállalják az unión kívüli országokból származó menekültek befogadását.

A képviselők a biztonságos és jogszerű belépés lehetőségét megteremtő eszközök, például humanitárius vízumok vagy humanitárius folyosók megteremtésének lehetőségét is fontosnak tekintik. A tagállamoknak emellett gondoskodniuk kellene arról, hogy nagykövetségeiken és konzulátusaikon is lehessen menekültstátusért folyamodni.

A biztonságos országokat tartalmazó, tervezett - közös uniós - listával összefüggésben az állásfoglalás leszögezi: nem áshatja alá azt az elvet, hogy senkit sem lehet olyan helyre visszaküldeni, ahol veszélyben lenne, emellett nem korlátozhatja azt a jogot, hogy mindenkinek jogában áll menedéket kérni. Az utóbbit a lista összeállítására javaslatot tevő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is hangsúlyozta évértékelő beszédében, az előbbi pedig a nemzetközi jog egyik alapelve.

A politikai állásfoglalás a határőrizetről is említést tesz. Az EP elkötelezett a schengeni övezeten belüli nyitott határok mellett, s az unió külső határainak hatékony védelme mellett foglal állást.

A dokumentum szerint a menekültáradatot kiváltó okokkal is foglalkozni kell, ezért ezt kellene megtenni a november 11-12-én, a máltai Vallettában tartandó nemzetközi migrációs csúcstalálkozó fő témájának. Kiemeli a határozat, hogy az embercsempészet és emberkereskedelem ellen kemény büntetőjogi szankciókkal kell fellépni.

Mindemellett az Európai Parlament állásfoglalásában arra kéri az Európai Bizottságot és Federica Mogherini uniós külügyi főképviselőt, hogy hívjon össze egy, a menekültválsággal foglalkozó nemzetközi konferenciát az uniós intézmények és tagállamok, ENSZ-szervezetek, az Egyesült Államok, az érintett civil szervezetek és az arab államok részvételével, melynek célja egy globális humanitárius segítségnyújtási stratégia kidolgozása kellene, hogy legyen.

A migránshelyzet kezeléséről tárgyalt a magyar és a szerb belügyminiszter

A migránshelyzet kezeléséről, a megoldási lehetőségekről tárgyalt Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön Szabadkán.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint Pintér Sándor a találkozón kijelentette, hogy Magyarország azt szeretné, ha a migránsok helyzetét még a schengeni határon rendezi lehetne, azaz kideríteni, hogy kik a valódi menedékkérők és kik a gazdasági bevándorlók, akiknek nincs joguk belépni az Európai Unióba.

A szerb belügyminiszter úgy fogalmazott: a probléma megoldásához szükség van az Európai Unió segítségére, mert sem Szerbia, sem Magyarország nem tudja azt egyedül megoldani, sem pénzügyileg, sem kapacitások tekintetében. Hozzátette: ennek ellenére arra fognak törekedni, hogy tiszteletben tartsák a törvényt és az emberi jogokat, valamint biztosítsák, hogy azok, akik kérhetnek menedékjogot, ezt meg is tegyék, akik pedig folytatni kívánják az utat az európai országok felé, megtehessék.

Kiemelte, hogy Európának választ kell adnia arra is, mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem jogosultak menedékkérelemre, azaz gazdasági bevándorlók. Szerinte ezt a kérdést a schengeni határon kívül kell rendezni, nem akkor, amikor a migránsok már elérték Szerbiát vagy Magyarországot, hanem már Bulgáriában vagy Görögországban, ugyanis azok az első uniós országok, amelyekbe a migránsok belépnek.

Elhangzott, hogy a menedékkérelemre jogosultakkal kapcsolatban is több megválaszolatlan kérdés van: ők hova mehetnek, hogyan szállásolják majd el őket, és hogyan lehet tiszteletben tartani az emberi jogaikat.

A tárcavezetők azt is elmondták, hogy a szerb és a magyar hatóságok ezentúl naponta egyeztetnek a migránshelyzettel kapcsolatban.

Jobbik: méltatlan körülmények között dolgoznak a rendőrök

A Jobbik szerint a rendőrök méltatlan körülmények között dolgoznak a déli határvidéken.

Sas Zoltán, a Jobbik nemzetbiztonsági és rendvédelmi kabinetjének elnöke csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a rendőrség hatalmas társadalmi elismerést érdemel az elmúlt hetekben végzett kitartó és tisztességes munkájáért.

A Jobbik a rend pártjaként folyamatosan tájékozódik és mindent megtesz a rendőri munka körülményeinek javítása érdekében - tette hozzá.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője ismét megerősítette, pártja semmilyen formában nem támogatja a menekültek uniós elosztására vonatkozó kvótákat. A kormánynak ehelyett intenzív nemzetközi tárgyalásokat kellene folytatnia annak érdekében, hogy a migránsokat a közel-keleti és öbölmenti arab országok fogadják be, ahol minden szempontból könnyebben be tudnának illeszkedni - fejtette ki a Jobbik álláspontját a szóvivő.

A MÁV vonatai Hegyeshalomig járnak a Budapest-Bécs vonalon

Budapest, 2015. szeptember 10., csütörtök (MTI) - Átmenetileg csak Hegyeshalomig közlekednek a MÁV-Start Zrt. vonatai a Budapest-Bécs vonalon - tudatta a vasúttársaság csütörtökön, nem sokkal azt követően, hogy osztrák partnere jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat a két főváros között.

Az ÖBB kora délutáni közlése szerint a korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális járatokat is. Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. Az ingázók és az iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg.

A MÁV-Start közlése szerint az intézkedés miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon késések előfordulhatnak.

ÖBB: átmenetileg nem indulnak vonatok Bécsből Budapestre

Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécsből Budapestre az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtöktől.

A korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális járatokat is.

Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. Az ingázók és az iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg - áll a társaság közleményében.

Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe.

Egészségügyi ellátást nyújt Röszkén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Egészségügyi ellátást nyújt Röszke határában a bevándorlóknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - tájékoztatta a segélyszervezet csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint orvosi sátrat állítottak fel, a helyszínen van a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsija, valamint a hajléktalanellátásban használt teajárat is, utóbbi szendvicset és forró teát vitt a migránsoknak.

A kitelepített máltai rendelőnél már nyitás előtt sor alakult ki, köhögő gyerekeket, lázas betegeket vittek oda, és terhes kismama is volt az eddig ellátottak között - írták. Hozzátették, hogy előfordult egy-két súlyosabb eset is, amikor a helyszíni ellátás nem volt elég, ezeket a betegeket a szegedi kórházba vitték.

Utaltak arra, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat még július 13-án indította el a menedékkérők számára szervezett egészségügyi ellátását Szegeden, Győrben és Budapesten. A szervezet a Batthyány téri központjában, valamint a www.adomanyozz.hu oldalon keresztül fogadja a felajánlásokat. Elsősorban takaróra, zoknira, cipőre és higiéniai cikkekre van szükség - közölték.

Nyomozást rendeltek el a migránsokat bántalmazó operatőr ellen

A Szegedi Járási Ügyészség garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el azzal az operatőrrel szemben, aki a feljelentés szerint szerdán több menekültet bántalmazott a röszkei rendőrségi gyűjtőpontnál - tájékoztatta a Csongrád megyei főügyészhelyettes csütörtökön az MTI-t.

Törő Sándor közölte, a főügyészségre érkezett feljelentés szerint a helyszínen forgató egyik tévé operatőrnője több menekültet bántalmazott, köztük gyermeket is.

A feljelentés elbírálására jogosult járási ügyészség csütörtökön garázdaság vétsége gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelyet a Szegedi Rendőrkapitányság folytat le fokozott ügyészségi felügyelet mellett.

A nyomozás során a hatóság vizsgálja azt is, megállapítható-e a garázdaságnál súlyosabban minősülő bűncselekmény is - tette hozzá.

A keddi eset után a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért közleményben tudatta, hogy feljelentést tesznek, mert az N1TV operatőre elgáncsolt egy gyerekével a kezében futó édesapát, és erőből megrúgott egy kislányt a röszkei rendőrségi gyűjtőpontnál.

Az N1TV kedd este közleményt adott ki, amelyben azt írták: "Az N1TV munkatársa a mai napon elfogadhatatlanul viselkedett a röszkei gyűjtőpontnál. Az operatőr munkaviszonyát, rendkívüli felmondással megszüntettük." A főszerkesztő, Kisberk Szabolcs által jegyzett közleményben hozzátették: az ügyet részükről lezártnak tekintik.

Fidesz: hamisak a DK állításai

Rosszindulatúnak és hamisnak tartja a Fidesz a DK állítását, amely szerint a kormány nem gondoskodik a menekültek megfelelő ellátásáról, ami járványveszélyt okozhat.

"Az a bevándorláspárti Gyurcsány-párt beszél, amelyet kilóra vett meg az Európai Bizottság, és amely mindenkit beengedne az országba és az Európai Unióba" - reagált a DK csütörtöki sajtótájékoztatójára a Fidesz-frakció.

Az MTI-nek küldött közleményükben azt írták: Magyarországon a bevándorlók ellátásával nincs probléma, aki betartja a szabályokat, az a befogadóállomásokon teljes ellátásban részesül. Hozzátették ugyanakkor, hogy azokról, akik nem működnek együtt a magyar hatóságokkal, nem regisztrálnak a kijelölt létesítményekben, a magyar állam nem tud gondoskodni.

A Fidesz-frakció szerint a DK ismét bizonyította, hogy "a magyar emberekkel szemben a bevándorlók oldalán áll, és az Európai Unió bukott bevándorláspolitikáját hirdeti".

Szerdán 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe

Szerdán 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok csütörtöki összesítése szerint.

Szombat óta így már 30 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén nagyjából 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350 megérkezését jegyezték fel.

A müncheni főpályaudvaron viszonylag rendezetten fogadják a vonatokat a rendőrök és az önkéntesek. A napok óta tartó szinte állandó munka ugyan egyre inkább felemészti az erőket, de a társadalmi munkában dolgozó emberek mindinkább szervezetten osztják meg a feladatokat; műszakokat szerveznek, a Twitter mikroblogon külön oldalt indítottak, és a főpályaudvarnál felállítottak egy információs pultot, hogy tájékoztassák az érdeklődőket, arról, miként segíthetnek - számolt be br.de című hírportálján a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak, például Dortmundba 500-500 embert indítottak útnak vonattal, Berlinbe pedig csütörtök hajnalban 540 menedékkérő érkezett Münchenből egy különvonattal.

Korábban úgy tervezték, hogy München mellett Lipcse lesz a Magyarországról érkező menedékkérők fő elosztóközpontja, és az ország északi és nyugati részében is kijelölnek két-két várost erre a feladatra. Eddig azonban még Lipcsében sem sikerült létrehozni az új központot. Burkhard Jung főpolgármester egy csütörtöki interjúban azt mondta, hogy a kiszemelt pályaudvar - a Lipcse-Halle nemzetközi repülőtér mellett fekvő teherpályaudvar - nem alkalmas erre a funkcióra.

A felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint azonban a bajor főváros már nem sokáig bírja a nyomást. München nem lehet tartósan "az egyetlen nemzeti elosztó- és irányító központ egész Németország számára" - mondta Christoph Hillenbrand a br.de beszámolója szerint.

A csehek nem tudnak terroristagyanús migránsokról

A cseh hatóságoknak nincsenek olyan információik, miszerint a Csehország területén őrizetbe vett menekültek közül bárki is kapcsolatban volna az Iszlám Állammal - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács ülése után csütörtökön Prágában.

Sobotka szerint ugyan valószínűsíthető, hogy az Iszlám Állam és szövetségesei valamilyen módon jelen vannak a menekültek körében, de tevékenységükről Csehországban a hatóságoknak semmiféle információ nincs birtokában.

"Ami a csehországi helyzetet illeti, nincs olyan információnk, miszerint konkrétan a Cseh Köztársaságban olyasvalakit vettek volta őrizetbe, aki a menekülthullámmal kapcsolatban terrorista tevékenységgel lenne gyanúsítható" - mondta újságíróknak a cseh kormányfő, akinek szavait Milan Chovanec belügyminiszter is megerősítette.

Chovanec szerint a Csehországba érkező migránsok hulláma az utóbbi napokban gyengült. Csehországnak ugyanakkor elegendő szabad kapacitása van a migránsok elszállásolására.

"Jelenleg több mint 300 szabad férőhelyünk van. Október elsején az észak-csehországi Drahonicében nyílik meg egy új tábor 220 férőhellyel, újév után pedig a Pilsenhez közeli Balkovában 200 férőhellyel" - fejtette ki a belügyminiszter.

"Arra számítunk, hogy a migrációs hullám a közeljövőben újra felerősödik, majd október után enyhülni fog. Tavasszal új hullámra számítunk" - jelentette ki Milan Chovanec.

Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes csütörtökön élesen bírálta a NATO-t, amiért a szervezet nem kíván bekapcsolódni a migrációs válság kezelésébe. Babis, aki szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is tárgyalt Prágában, már korábban felszólította a NATO-t, hogy kapcsolódjon be aktívan az embercsempészek ellen a Földközi-tengeren indított akciókba. A cseh kormányfő helyettes úgy véli, amennyiben a NATO nem lép fel az embercsempészek ellen, akkor ezt szervezet európai tagállamai hadseregeinek kellene megtenniük.

"A NATO szelektíven viselkedik. A szomáliai kalózok ellen fellépett, mert a NATO tagállamok gazdasági érdekei ezt kívánták" - mutatott rá Andrej Babis.

"A menekültek a NATO-t nem érdeklik, holott azok a NATO-tag Törökország területén lépnek be Európába, és az embercsempészek is aktívak Törökország területén" - tette hozzá.

A csehországi látogatáson tartózkodó Jens Stoltenberg szerdán Prágában azt mondta, hogy Európának haladéktalanul reagálnia kell a migrációs válságra, míg a NATO-nak inkább a migrációs probléma hosszú távú gyökereire kell összpontosítani.

Iohannis: Románia ellenzi a kötelező befogadási kvótákat

Románia elégedetlen azzal a "bürokratikus" megoldással, amelyet az Európai Bizottság elnöke javasolt a migrációs válságra, és továbbra is elutasítja a kötelező befogadási kvótákat - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis román államfő.

A román elnök bírálta az Európai Bizottságot, amiért a tagországok megkérdezése nélkül tett közzé "kötelezőnek szánt" kvótákat, vagyis olyan részleteket közölt a különböző tagországoknak szánt menekültek számáról, amelyekre megítélése szerint "ebben a szakaszban nem lett volna szükség".

Arra a kérdésre, hogy azt kívánja-e ezzel megüzenni: Románia semmiképpen nem hajlandó 1785 menedékkérőnél többet befogadni (amennyit júliusban felajánlott), Iohannis azt mondta: nem puszta számokról van szó. "Nem alkatrészekről beszélünk, amelyeket meg kell számolni, hanem emberekről, az Európába érkező bevándorlókról" - jegyezte meg Iohannis.

Rámutatott: Románia kinyilvánította már szolidaritását, felajánlotta, hogy lehetőségeihez mérten viszonylag nagyszámú menekültet befogad, de nem tartja megoldásnak, hogy "bürokratikus módon kiszámított" kötelező kvóták alapján, "könyvelői stílusban" osszák szét a menedékkérőket.

Hozzátette: az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Romániát a belügyi tárcát is vezető Gabriel Oprea fogja képviselni, azzal a mandátummal, hogy ne támogassa bizottság kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plénuma előtt mondott évértékelő beszédében szerdán azt javasolta: az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. Az áthelyezés kötelező elosztási kulcs alapján történne, amelynél a tagállam lakosságát, GDP-jét, a már befogadott menekültek számát és a munkanélküliségi rátát vették figyelembe.

Romániának, a júliusban vállalt 1785 menedékkérő mellett 4646 Európába érkezett bevándorlóról kellene gondoskodnia.

Olaszország eritreai és szíriai bevándorlókat akar átadni a többi EU-tagországnak

A római kormány tervei szerint az Európai Unió tagállamai között szétosztandó mintegy 40 ezer olaszországi illegális bevándorló kizárólag eritreai és szíriai lesz. Ezzel egy időben további több tízezer bevándorlót osztanak szét országon belül is, az egyes tartományok között.

A Corriere della Sera című napilap csütörtöki számának értesülései szerint az olasz kormány már tudja, hogy az utóbbi időszakban érkezett migránsok közül mely csoportokat kívánja átadni az őket befogadó európai tagállamoknak. Az EU által bejelentett kvótarendszer értelmében mintegy 40 ezer bevándorló áthelyezésével csökkentenék Itália migrációs terheit.

A migránsok "átadása" két év alatt zajlana le, és Itáliában kizárólag az eritreai és szíriai bevándorlókat érintené. Az idén az olasz partokra érkezett több mint száztízezer bevándorló között az eritreaiak képviselik a legnépesebb csoportot.

Továbbra is problémát jelent azonban az országban maradó többi illegális bevándorló elhelyezése, miközben ezek többsége még regisztrálásra vagy menekültkérelmének elbírálására vár. Az olaszországi befogadópontokon több mint 115 ezren szoronganak. További 10 ezer - szülői kíséret nélkül érkezett - kiskorú bevándorlót úgynevezett védett intézményekben szállásoltak el.

Az olasz belügyminisztérium az első fázisban húszezer bevándorlót akar szétosztani a tartományok között - azok népessége és az egy főre eső bruttó jövedelem (GDP) arányában. Ennek alapján ötezer bevándorlót az észak-olaszországi, gazdagabb Lombardia és Veneto tartománynak kell befogadnia. A tízmillió lakosú Lombardiában jelenleg valamivel több mint 12 ezer bevándorlót látnak el, kétezerrel kevesebbet az előírtnál.

Az északnyugati Valle d'Aosta eddig egyetlenegy bevándorlót fogadott a Rómából sürgetett több mint négyszáz helyett. Mindhárom tartomány elnöke már nyár elején jelezte, hogy nem kíván több bevándorlót befogadni. Luca Zaia, Veneto elnöke, az Északi Liga párt politikusa korábban úgy fogalmazott, hogy tartománya megtelt.

A Corriere beszámolója szerint a bevándorlás gazdasági serkentőerőként is hathat. Calabriában, az olasz csizma orrában levő Vibo Valentiába, Olaszország negyedik legszegényebb megyéjébe az utóbbi hetekben több mint 4 ezren érkeztek. A bevándorlók ellátásának szükségessége újraindította a helyi kereskedelmi és szolgáltatási hálózatot. A korábban bezárt üzletek megrendeléseket kaptak, az üresen álló kempingek megnyitották kapuikat, és a bevándorlás munkahelyeket teremtett. A helyi gazdaság számára a bevándorlók fejenként 35-40 euró napi bevételt jelentenek. Vibo Valentia olasz és EU-forrásokkal együtt négymillió euró (1,2 milliárd forint) támogatásban részesül a migránsok ellátására.

Szír embercsempészt fogtak el az M1-esen Bicskénél

Négy szír állampolgárt akart illegálisan Németországba juttatni egy németországi letelepedési engedéllyel rendelkező, 46 éves szír férfi, akit az M1-es autópályán, Herceghalom és Bicske között fogtak el szerdán - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján.

A rendőrség embercsempészés bűntett gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a férfi ellen, akit őrizetbe vettek. A gyanúsított segítséget nyújtott az úti okmányokkal nem rendelkező utasainak ahhoz, hogy azok illegálisan Németországba jussanak.

A jármű utasai nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadóállomására vitték őket.

Vajdasági illetékes: sürgősen át akarnak jutni a szerb-magyar határon a migránsok

Minél hamarabb át akarnak jutni a szerb-magyar határon a zömében Közel-Keletről érkező migránsok, ezért egyre nagyobb számban érkeznek, és egyre rövidebb időt töltenek a határ közvetlen közelében fekvő vajdasági Magyarkanizsán - derül ki a migrációért felelős helyi megbízott nyilatkozatából.

Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke csütörtökön az MTI tudósítójának azt mondta: most már minden nap mintegy 4500 migráns érkezik a településre, hétfőn pedig rekordszámú ember érkezett, hiszen több mint ötezren jöttek 24 óra alatt. A szerbiai közszolgálati televízió információi szerint szerdán is elérte az ötezret a településre érkező migránsok száma.

Lackó Róbert becslései szerint jelenleg körülbelül 400-500 ember van az egy hónapja kialakított magyarkanizsai pihenőhelyen, az esőzés lassítja a továbbhaladásukat. Az ideiglenes táborban takarókat, vizet és élelmiszert, valamint esőkabátokat osztanak.

Az illetékes aggódik, hogy mi lesz télen, a magyarkanizsai pihenőhely ugyanis nem alkalmas arra, hogy a hideg évszakot is át lehessen ott vészelni. A 24 felállított sátor 800-1000 ember elszállásolására alkalmas, egyszerre ennyien tudnak behúzódni a most is zuhogó eső elől.

Lackó Róbert elmondta, hogy a migránsok kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek, egyszerre több ezren soha nem akarják igénybe venni a sátrakat. Hozzátette viszont, nem tudja, mi történik majd, ha tovább növekszik az érkezők száma, vagy amikor Magyarország - akár már szeptember 15-étől - megerősíti a határvédelmet.

Azt sem lehet tudni, hogy a migránsok hogyan reagálnak a hideg időjárásra, tovább akarnak-e majd maradni a táborban. Megfogalmazása szerint a pihenőhely "valahogy tud funkcionálni, de nem ennyi emberrel és nem kedvezőtlen időjárási viszonyok között".

A migránsáradat ugyanakkor nem áll meg, a szerb-macedón határ melletti Presevóba csütörtökre virradóra is mintegy 2500, a délelőtt folyamán pedig további több mint ezer migráns érkezett, ők - a korábbi tapasztalatok alapján - legfeljebb 12 órán belül elérnek a magyar határig.

Az LMP ötpárti egyeztetés összehívására szólítja fel a miniszterelnököt

Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul kezdeményezzen egyeztetést az öt parlamenti frakcióval a menekültügyben az Európai Unióban képviselendő magyar álláspontról - közölte csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András társelnök-frakcióvezető.

Az ellenzéki politikus kijelentette: a magyar érdek csak akkor érvényesíthető az európai, nemzetközi szintű megoldást igénylő kérdésben, ha van egy nemzeti minimum a bevándorláspolitikában.

A frakcióvezető bírálta az Európai Unió vezetőit, mondván: amikor a német nagybankok vagy az Európai Központi Bank pénzét érezték veszélyben a görögországi pénzügyi válság miatt, azonnal összehívtak egy uniós csúcsot, a jelenlegi válsághelyzettel kapcsolatban azonban még nem jutottak el idáig. "A kétsebességes Európa akkor tud hatékonyan dönteni, amikor megszorításokról, pénzügyi érdekek érvényesítéséről van szó" - értékelt Schiffer András.

Kijelentette ugyanakkor, a magyar miniszterelnöknek is le kell vonnia a konzekvenciát: csődöt mondott a stratégiája, amely a menekültkrízist egy kommunikációs termékként kezeli, a menekülthullám ugyanis nem csitult sem az "idióta plakátok", sem a drótkerítés felállításának hatására, de szerinte a büntető törvénykönyv módosításának életbe lépése sem fog változtatni azon.

Schiffer András létérdeknek nevezte, hogy a bevándorláspolitika ne legyen rövidtávú politikai haszonszerzés eszköze és leszögezte: a humanitárius, az emberi jogi és a biztonsági szempontokat egymással egyensúlyban kell kezelni.

A politikus az európai kvótarendszert jó iránynak ítélte, de, mint mondta, azzal önmagában nem kezelhető a krízis, azt ki kell, hogy egészítse egy egységes európai eljárásrend és egy egységes intézményrendszer az ahhoz kapcsolódó pénzügyi alappal. Ennek hiányában - jegyezte meg - nem képzelhető el, hogy egy bevándorló például Bulgáriát válassza Svédország helyett.

Schiffer András hangsúlyozta azt is: a megoldás akkor lehet méltányos, ha abból Észak-Amerika is kiveszi a részét. Az Egyesült Államoknak és Kanadának - amely részt vett ennek a térségnek a szétverésében, abban a kalandorpolitikában, amelynek eredménye ez a bevándorlási válság - ki kell vennie a részét a válság megoldásában - jelentette ki.

Csaknem négyezer migráns kelt át az osztrák-magyar határon csütörtök hajnalban

Szerdán egész nap mintegy 3300, csütörtök hajnalban pedig további 3700 menedékkérő kelt át Miklóshalmánál (Nickelsdorf) az osztrák-magyar határon - közölte az MTI-vel a burgenlandi tartományi rendőrség szóvivője.

Helmut Marban telefonon elmondta, hogy az osztrák határtól Schwechat fele tartó B10-es utat a hatóságok szerda este lezárták biztonsági okokból, mert a menekültek egy része gyalog indult útnak. Az útzár csütörtök délelőtt is tartott, feloldása a menekültek számától függ.

Az Ausztriába érkező migránsokat folyamatosan szállítják tovább a határról, csütörtök kora reggel 2800 menekült tartózkodott a burgenlandi határátkelő osztrák oldalán, buszokra vagy különvonatokra várva.

A miklóshalmai Nova Rock stadionban 400, Pándorfaluban (Parndorf) 250 bevándorlót fogadtak, ellátásukról a segélyszervezetek gondoskodtak.

A vöröskereszt tájékoztatása szerint az emberek nyugodtak és nagyon fáradtak voltak, de örültek, hogy Ausztriába értek. A legtöbben Németországba akarnak utazni, ezért a kora reggeli órákban csupán 20 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában.

Miklóshalmáról Grazba szállítottak különbuszokkal migránsokat csütörtök kora reggel. Grazban 270-en várják, hogy továbbvigyék őket Németország felé. Különvonat hiányában egyelőre ideiglenes szálláshelyet keresnek nekik. Várhatóan csak péntek hajnalban tudnak számukra vonatot biztosítani.

Csütörtök reggel migránsok százai lepték el a bécsi Westbahnhof pályaudvart, akik a Budapestről érkező menetrend szerinti járattal érkeztek, de különvonatok és különbuszok is érkeznek egész nap az osztrák-magyar határról. A hatóságok számításai szerint a bécsi pályaudvarra délelőtt háromezren érkezhetnek.

A salzburgi pályaudvaron mintegy 650 átutazó migráns éjszakázott csütörtökre virradóra.

A segélyszervezetek arra számítanak, hogy a következő napokban nagyszámú migráns érkezik Ausztriába, főleg amiatt, hogy szeptember 15-étől szigorodnak a menekültügyben alkalmazott magyar jogszabályok.

Times: súlyos hiba a migránsok befogadása

Súlyos hibának nevezi a The Times szemleírója az Európába érkező menekültek befogadását.

Melanie Phillips a tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásának véleményrovatában közölt öthasábos cikkében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnököt már "nácinak" is bélyegezték a menekültek befogadásával kapcsolatos álláspontja miatt, ám éppen az ilyen megbélyegzésekkel lehet elérni, hogy Európában a fasizmus realitássá váljék.

Ha ugyanis a "liberális uralkodó osztály" nácinak bélyegez mindenkit, aki kultúráját akarja megvédeni, azzal az embereket az igazi rasszisták és fasiszták karjaiba hajtja.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője ki fogja aknázni a jelenlegi folyamatok táplálta dühöt, csakúgy, mint Magyarországon "az ultranacionalista Jobbik", Görögországban az Arany Hajnal, vagy Belgiumban a Vlaams Belang - olvasható a The Times kommentárjában.

A szemleíró szerint a válság mibenlétének megjelölése is hibás. Nem humanitárius menekültválságról, hanem politikai migránsválságról van szó, hatalmas, példátlan méretű népvándorlásról a fejlődő térségből a fejlett világ felé, amely elöntéssel fenyegeti Európát.

A szerző úgy véli: a migránsok többsége nem felel meg a menekültek jogállását meghatározó 1951-es konvenciónak sem, mivel zömük nem az életét féltve menekül.

Melanie Phillips ugyanakkor érthetőnek nevezi, hogy a migránsok ott akarják hagyni hazájukat, mivel tudják, hogy ott nincs jövőjük. Az arab és a szélesebb muszlim világ káosz, háború és terror közepette esik éppen darabjaira, a Nyugat által exportált nemzetállami modellt törzsi háborúskodás söpri el; egy haldokló kultúra fordult gyilkos módon saját maga ellen, miközben egyidejűleg a világot is meg akarja hódítani - fogalmaz csütörtöki cikkében a The Times szemleírója.

Ebben a helyzetben "látványos tévedés" az az álláspont, hogy Nagy-Britanniának és Európának "erkölcsi kötelezettsége" befogadni a konfliktustól érintett százezreket.

"Először is miért a mi felelősségünk ez, amikor az Öböl menti (arab) országok egyetlen menekült befogadását sem vállalták. (...) A jelenlegi migráció nem tekinthető-e elsődlegesen az arab és a muszlim világ felelősségének?" - teszi fel a kérdést a The Times szemleírója.

Hozzáteszi: néhány kelet-európai ország kivételével Európa keresztény országai nem törődnek az iszlám terror elől menekülő keresztényekkel, miközben megnyitják határaikat több százezer muszlim előtt.

Röszkére látogat az EP szociáldemokrata frakcióvezetője

Röszkére látogat hétfőn Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője, hogy személyes tapasztalatot gyűjtsön a magyar-szerb határon épülő kerítésről, illetve a menekültek ellátásáról és a civil segítők munkájáról - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Ujhelyi István közölte: a demokrata párti olasz politikus a napokban tudatta képviselőtársaival, hogy aktív koordinációs munkát kezdett a balközép pártcsaládhoz tartozó kormányfőkkel és belügyminiszterekkel a krízis kezeléséről, ezért is fontos számára, hogy személyes tapasztalatokat szerezzen Magyarországon.

Pittellát az MSZP-s politikus maga is elkíséri majd, ahogyan a határra látogató szociáldemokrata EP-küldöttség tagja lesz Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusa, továbbá Miltiadész Kürkosz görög és Elena Valenciano spanyol EP-képviselő is.

Ujhelyi István az MTI-nek nyilatkozva rámutatott: az EP a napokban fogadta el az alapvető jogok uniós helyzetéről szóló jelentést, amelynek egyik pontja határozottan elítéli, hogy akár fal vagy szögesdrót formájában biztosítsák a védelmet az Európai Unió határain.

"A Jean-Claude Juncker által szerdán bemutatott cselekvési terv érdemi előrelépés a krízis kezelésében. Az Európai Bizottság megoldási javaslata messze nem tökéletes, és nem ad minden, hosszú távon felmerülő problémára azonnali választ. Ugyanakkor a szükséges közös megoldás felé vezető javaslat, amelyet minden kormányfőnek támogatnia kell. Ez Magyarország érdeke is" - húzta alá Ujhelyi István.

Jean-Claude Juncker szerdán, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében jelentette be, hogy a testület javasolja 160 ezer menedékkérő kötelező kvóták szerinti szétosztását az uniós tagállamok között Görögországból, Magyarországról és Olaszországból. Az unió határát Magyarországnál elérő nyugat-balkáni migrációs útvonallal összefüggésben megjegyezte, hogy eddig minden politikai döntéshozó figyelmen kívül hagyta, és az ebből az irányból érkező menekültáradatot is stabilizálni kell, akárcsak a Földközi-tengeren.

Olaszországot, Görögországot és Magyarországot nem lehet magára hagyni ezzel az óriási kihívással - fogalmazott Juncker.

Emellett azt is indítványozta, hogy jöjjön létre egy közös uniós lista a biztonságosnak tekintett származási országokról. A bizottság emellett a bevándorlás legális csatornáinak megteremtését is szükségesnek nevezte.

Török nagykövet: minden országnak tennie kell a megoldásért

A bevándorlási válság globális probléma, amelyre globális választ kell adni, minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a helyzet kezelése érdekében - mondta Sakir Fakili budapesti török nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A diplomata elmondta: kétmillió szíriai menekült van Törökországban, ezzel hazája az egyik legtöbb menekültet befogadó ország.

Ellátásukra eddig több mint hatmilliárd dollárt költöttek, miközben mindössze 417 millió dollár támogatást kaptak a nemzetközi közösségtől, "ami minden várakozást alulmúl" - közölte. Hangsúlyozta: ez a helyzet nem tartható fenn, elvárják a nemzetközi közösség segítségét a tehermegosztás elve alapján.

Sakir Fakili megjegyezte: az év eleje óta a török parti őrség csaknem 50 ezer menekültet mentett ki a tengerből, ez rendkívül költséges feladat, havonta ötmillió eurót fordítanak a parti őrség műveleteire.

Kiemelte: Törökország történelme során mindig is menedéket nyújtott azoknak, akiknek védelemre volt szükségük - köztük zsidóknak, magyaroknak, lengyeleknek, krími tatároknak, kurdoknak, szíreknek - és most is nyitva tartja határait a szíriai menekültek előtt.

Sakir Fakili úgy látja, a válság okait is kezelni kell, és a menekültek tekintetében nincs helye vallási vagy etnikai diszkriminációnak.

A közelmúlt történelmének legnagyobb humanitárius katasztrófája a mostani, a közös válaszra sokkal nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. Törökország minden erőfeszítésre kész, hogy eleget tegyen kötelességeinek - jelentette ki.

Mint mondta, jelenleg 260 ezer szíriai él a 25 törökországi ideiglenes táborban, ahol ételhez, oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz jutnak, emellett az 1,8 millió ugyancsak Törökországban lévő szíriai menekült is ingyenes egészségügyi ellátást kap. Az országban tartozódó szíriai csoport létszáma gyorsan nő, már csaknem 100 ezer gyermek született Törökországban a válság kezdete óta, és a menekültek közül 1,2 millió 18 év alatti.

A nagykövet kifejtette: Törökország korábban forrás- és tranzitországként jelent meg a migráció folyamatában, de ma már célállomás is, aminek oka az erősebb gazdasága is.

Az elmúlt években növekedett a Törökországban benyújtott menedékkérelmek száma - tette hozzá.

Törökország intézkedéseire példaként említette a bevándorlási törvény megváltoztatását, valamint a nemzetközi együttműködés megerősítését elsősorban Bulgáriával, Görögországgal, Olaszországgal, az EU-val és az ENSZ-szel.

A diplomata komoly problémaként emelte ki az embercsempészetet, mint mondta, ez a nemzetközi szervezett bűnözés egyik legfőbb bevételi forrása.

DK: a kormány mindent megtesz azért, hogy járványveszély alakuljon ki

A Demokratikus Koalíció szerint egyelőre nincs adat arról, hogy a bevándorlók érkezése járványveszélyt jelentene, a kormány viszont azzal, hogy nem gondoskodik a menekültek megfelelő ellátásáról, ennek kialakulását segíti.

László Imre, a párt egészségügyi kabinetjének vezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a menekültek csak akkor esnek át orvosi ellenőrzésen és kapnak ellátást, ha azt a civil szervezetektől és az önkéntes orvosoktól megkapják. Sok esetben kétszer, háromszor annyi menekültet zsúfolnak be a menekülttáborokba és a levegőtlen vonatokra, mint ahányan normálisan elférnének, és a kormány semmilyen eszközt vagy helyiséget nem biztosít a higiénikus körülmények megteremtéséhez - bírált tovább.

Ha több tucat embert egy kis helyen összezsúfolnak és még tisztálkodási lehetőséget sem adnak nekik, akkor előbb-utóbb ki fog alakulni közöttük valamilyen betegség vagy fertőzés akkor is, ha az összezárt emberek egyébként egytől-egyig egészségesek - mondta.

Gréczy Zsolt szóvivő úgy fogalmazott, kockázatai nem a menekülteknek, hanem az embertelen körülményeknek vannak, az Orbán-kormány pedig mindent megtesz azért, hogy járványveszélyt idézzen elő, és folytathassa a félelem- és gyűlöletkeltést.

Meghalt az 5-ös úton elgázolt határsértő

Meghalt az a férfi, akit két társával együtt elsodort egy gépkocsi csütörtökre virradóra a régi 5-ös úton, Szeged-Szentmihály közelében - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Várkonyi Gergely elmondta, hogy a három - magát szíriainak valló - határsértő szerda éjfél előtt a régi 5-ös úton Szeged felé gyalogolt, amikor a 178-as kilométer közelében elsodorta őket egy autó.

Az egyik sérült a kórházban meghalt, két társát súlyos sérülésekkel kezelik - közölte.

A rendőrség büntetőeljárás keretében tisztázza a baleset körülményeit és a felelősség kérdését.

Sarkozy újfajta háborús menekültstátust hozna létre az iraki és szíriai menekültek számára

Az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert a migránsok befogadására továbbra is elutasítja Nicolas Sarkozy volt francia államfő, aki egyúttal új európai migrációs politikára tett javaslatot a politikai menekültstátustól megkülönböztetett háborús menekültstátus bevezetésével.

A Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban az exelnök élesen bírálta utódát, Francois Hollande-ot a kvótarendszerre vonatkozó álláspontjának megváltoztatásáért. Párizs júniusban még nem támogatta a javaslatot, de a hét elején jelezte, hogy befogadja a brüsszeli kvóta alapján neki jutó 24 ezer menekültet. Nicolas Sarkozy szerint ez annak jele, hogy a jelenlegi francia vezetésnek "nincs stratégiája és víziója", Francois Hollande államfő "elvesztette az események felett az irányítást".

A kvótarendszer Nicolas Sarkozy szerint "nem lehet egy új európai bevándorlási politika következménye, és semmiképpen sem az előfeltétele".

"Miután annyifajta bevándorlási politika létezik, mint ahány tagállama van Schengennek, a kvóták meghatározása azt jelentené, hogy olyan külföldieket kellene befogadnunk, akik nem felelnek meg az általunk meghatározott kritériumoknak" - hangsúlyozta.

Az exelnök szerint a francia ellátórendszer nagyvonalúbb más schengeni tagállamok juttatásainál, ezért azok a menekültek is, akiket a többi tagállam fogadna be, előbb-utóbb Franciaországban kötnének ki. Az exelnök szerint háromfajta migráció létezik és mindhárom más választ igényel.

A gazdasági migránsokat Franciaországnak "csak nagyon korlátozott formában áll módjában befogadnia", a politikai menekülteket illetően, akiket "humanista hagyományunk nevében mindig is befogadtunk, elfogadhatatlan lenne módosítani" a francia politikát, a "háborús menekülteket, akik kénytelenek a szétesőben lévő hazájukból átmenetileg elmenekülni, ez a helyzet Irakkal és Szíriával" - pedig a konfliktusok idejére kellene csak befogadni, és a béke helyreálltával ezeknek az embereknek haza kellene térniük - fejtette ki a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

Sarkozy szerint ez utóbbiakat meg kellene különböztetni azoktól a politikai menekültektől, akik tízéves tartózkodási engedélyre jogosultak, és "átmeneti háborús menekültstátust" kell létrehozni számukra, amely jelenleg hivatalosan nem létezik.

A volt elnök szerint az Európai Uniónak a schengeni övezeten kívül, kelet-európai és afrikai országokban kellene létrehoznia befogadóállomásokat, és ott eldönteni, hogy ki jogosult ilyen speciális menedékjogra, mert "elviselhetetlen emberi tragédiákat" élnek át azok, akik átkelnek a Földközi-tengeren. Ha viszont a kérelmekről még a bevándorlók útnak indulása előtt döntenek az európai országok, "megóvjuk ezeknek a szerencsétleneknek a testi épségét".

Az exelnök úgy véli, hogy "Schengen nem működik", ezért új alapokra kell helyezni az európai migrációs politikát. Annak pedig előfeltétele szerinte a nem európai állampolgárok számára a szabad áramlás felfüggesztése a schengeni övezeten belül egészen addig, amíg nem születik meg egyfajta "Schengen 2".

Nicolas Sarkozy átmenetileg visszaállítaná a nemzeti határok ellenőrzését.

"Tudtommal még léteznek határok, szerencsére. Arról is tudok, hogy létezik még határrendészet és vámszervek. Vagyis nem túl bonyolult megkérni őket, hogy végezzék el ezt a munkát a nem európai állampolgárok esetében" - fogalmazott. Szerinte mindehhez nem az eszközök, hanem "a politikai akarat" hiányzik Európában.

Harrach: nem lehet szembeállítani a humanitárius segítségnyújtást az európai önvédelemmel

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint nem lehet szembeállítani a humanitárius segítségnyújtást az európai önvédelemmel.

Harrach Péter csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: aki most éhezik, annak most kell enni adni. Ezt teszik a hatóságok is az együttműködő migránsokkal - mutatott rá.

Hozzátette: hosszú távon a valódi üldözöttek és a biztonságukat féltő európai polgárok érdekei azonosak. Békét kell teremteni a kibocsátó országokban, hogy mindenki szülőföldjén élhessen. Befogadó szomszédaiknak addig is támogatásra van szüksége - húzza alá.

Kitért arra is: a helyzet nem fekete vagy fehér, hiszen sok esetben ugyanaz a személy éhezik és fázik, aki nem működik együtt a hatósággal, illegálisan - akár papírok nélkül - érkezik az országba. Ők nagy valószínűséggel később sem lesznek képesek integrálódni. Ha Európa tovább bizonytalankodik, Szíriában folytatódik a gyilkolás, Európában nő a káosz, és kiteljesedik a civilizációs válság - zárta állásfoglalását a kereszténydemokrata politikus.

Köröznek egy bérelt autóval szíreket szállító férfit, társát elfogták

Jogellenes tartózkodás elősegítésének gyanúja miatt indított eljárást a Dabasi Rendőrkapitányság két férfi ellen, akik hétfőn 26 szír állampolgárt vettek fel a bérelt autójukba egy röszkei benzinkúton, hogy pénzért Budapestre vigyék őket - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea közölte: az egyik férfit elfogták, míg társa ellen körözést adtak ki.

A szóvivő elmondta, hogy a 32 éves öcsödi R. Krisztián az egyelőre ismeretlen helyen tartózkodó, 34 éves Bódi Bélával a nyomozás adatai szerint hétfő délután egy fővárosi autókölcsönzőben bérelt egy kisteherautót, amellyel másnap este 10 óra körül 26 szír állampolgárt vettek fel egy röszkei üzemanyagtöltő-állomáson. A szíreket személyenként 150 euróért vitték volna Budapestre, ám a kisbusz az M5-ös autópálya 22-es kilométere közelében defektet kapott. A leállt járműből a sofőr és társa elmenekült.

A szír állampolgárokat a dabasi rendőrök előállították, majd az illegális fuvarozók azonosítása után azok egyikét, R. Krisztiánt kiskunfélegyházi tartózkodási helyén elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki. Mivel társa, a kecskeméti születésű Bódi Béla felkutatására tett intézkedések eddig nem vezettek eredményre, elrendelték a férfi körözését.

A rendőrség honlapján közzétett fotó alapján a rendőrség várja a férfival, illetve a bűncselekménnyel kapcsolatos érdemleges információkat. A bejelentéseket személyesen a Dabasi Rendőrkapitányságon, vagy a PMRFK tevékenység-irányítási központjának 06-1-236-28-83-as számán, illetve az ingyenesen hívható zöldszámon és az ismert központi segélyhívók valamelyikén lehet megtenni - fűzte hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

Ismét járnak a vonatok Németország és Dánia között

Ismét megindult a vasúti forgalom csütörtök reggel a német-dán határon, Flensburg és Padborg között, de a német Fehmarn és a dán Lolland-sziget között a vonatokat szállító kompok nem járnak. A közlekedést szerdán állították le a Svédországba igyekvő menedékkérők miatt.

Az ARD országos köztelevízió összeállítása szerint továbbra is korlátozott a vasúti forgalom Németország és Dánia között, csak regionális járatok közlekednek a flensburgi határátkelőn, és egyelőre nem tudni, hogy mikor áll helyre a szokásos menetrend.

A Flensburgból csütörtök reggel elindult első vonaton nagyjából 50 menedékkérő utazott. Őket a dán határvárosban, Padborgban több tucat rendőr fogadta, az ellenőrzés után a vonat továbbindult Koppenhága felé.

A flensburgi pályaudvaron körülbelül 120 migráns éjszakázott, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság szerint helyi lakosok takarókat, ennivalót, ruhákat vittek nekik.

A dán hatóságok továbbengedik a Lollandon fekvő kikötővárosba, Rodbybe az utóbbi napokban érkezett menedékkérőket is. Csütörtökre virradó éjszaka 240-en indultak el vonattal észak felé. Egy szálláshelyen még 300-an tartózkodnak, közülük többen már csütörtök délelőtt útra kelnek.

Vasárnap óta körülbelül 3 ezer menedékkérő érkezett Padborgba és Rodbybe. Sokan nem akarják regisztráltatni magukat Dániában, hanem szeretnének továbbutazni Svédországba, hogy ott kérjenek menedékjogot.

Befogadásukra a dán kormány egy eseti megállapodást javasol a svéd kormánynak, amely azonban az uniós menekültügyi szabályokra hivatkozva ezt elutasította.

Flensburg és Fehrmarn a két legfontosabb átkelőhely a német-dán határon. A vasúti összeköttetést szerda délután állították le a dán rendőrség kezdeményezésére.

Padborgban szerdán nagyjából 300 menedékkérő elhagyta a számukra kijelölt szálláshelyet és egy autópályán elindult észak felé, hogy megtegye a több mint 200 kilométert Svédország határáig. Emiatt a hatóságok kénytelenek voltak egyes szakaszokon időlegesen lezárni a forgalmat. Az NDR beszámolója szerint buszokat küldtek értük, de nem akartak felszállni és éjszakára behúzódtak az autópálya melletti erdős területre.

Kétezren várakoznak a Keleti pályaudvaron

Mintegy kétezer illegális bevándorló várakozik a fővárosi Keleti pályaudvarnál - mondta Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Hozzátette: a rendőrség folyamatosan dolgozik azon, hogy őket a bevándorlási hivatal befogadóállomásaira irányítsák.

Az MTI kérdésére az ezredes beszámolt arról, hogy a magyar-szerb határnál mintegy ezer rendőr teljesít szolgálatot, köztük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állománya mellett a Készenléti Rendőrség és az ország valamennyi megyéjéből vezényelt rendőrök is vannak. Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, a jövő héten a határrendészeti igazgatóság felállításával ez a szám változni fog, de erről részleteket egyelőre nem tudott mondani.

A térségbe vezényelt rendőröket Szegeden, illetve annak környékén szállásolják el, ellátásukról szintén gondoskodnak, és rendőrségi pszichológusok is segítik munkájukat.

Lakatos Tibor elmondta: januártól szerda éjfélig 175 868 tiltott határátlépés történt, és 1014 embercsempésszel szemben jártak el. Hozzátette, szerdán több mint 3 ezer illegális bevándorló érkezett, előállításuk és regisztrációjuk folyamatos. Csütörtök reggel 8 óráig 866 illegális bevándorlót regisztráltak.

Beszámolt arról is, hogy szerdán az illegális bevándorlók több alkalommal próbáltak meg kitörni a gyűjtőpontokról, ezeket az eseteket a rendőrség vagy megakadályozta, vagy újra előállították őket.

Kitért arra, hogy egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tettek. Az ügy előzménye, hogy egy magát szír állampolgárnak valló nő megpróbált a röszkei idegenrendészeti előállító területéről a kordonok alatt átbújva kijutni. Ezt az őrszolgálatot ellátó rendőr megakadályozta, ezért a nő felkapott egy betondarabot és a rendőrök felé dobta. Egy egyenruhást el is talált, de a történtek során senki nem sérült meg.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója arról beszélt, hogy csütörtökig 161 884 menedékjogi kérelmet regisztráltak, ebből 1835-öt szerdán, csütörtök reggelig pedig további 373-at. A befogadóállomásokon 2030-an tartózkodnak.

Kérdésre válaszolva elmondta: a bevándorlási hivatal tavaly 1,8 milliárd forintot fordított menekültellátásra, idén augusztusig már 2,5 milliárd forintot.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a menekültek ellátásával kapcsolatban szemenszedett hazugságnak nevezte a New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezet kifogásait, amelyekben a körülményeket tették szóvá, és úgy értékelték, hogy a magyar hatóságok állatként viselkednek a menekültekkel.

A szóvivő hangsúlyozta: mind a nemzetközi, mind a hazai jogszabályoknak megfelelő ellátást biztosítanak a bevándorlóknak, és folyamatos, 24 órás egészségügyi jelenlétet tartanak fenn a számukra.

Folyamatosan szállítják el a migránsokat a röszkei gyűjtőpontról

Folyamatosan szállítja el a rendőrség buszokkal a zöldhatáron keresztül érkező migránsokat csütörtökön délelőtt a röszkei, Dugonyi úti gyűjtőpontról - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az út menti tábornál kora délelőtt hat busz várakozott, hogy a rendőrök megtöltsék a kisebb-nagyobb csoportokban érkező emberekkel. Reggel 8 és 9 között mintegy kétszáz ember léphette át a határt a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, ahol a sínpálya miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály. A migránsok közül sokan az újságíróktól próbálták megtudni, milyen eljárás vár rájuk.

A gyűjtőpontnál több segélyszervezet is dolgozik, köztök a Katolikus Karitász, akik orvosi sátrukban az éjszaka csaknem száz embert - köztük kisgyermekeket és várandós nőket - láttak el főként végtagsérülésekkel és megfázásos tünetekkel.

A táborban a migránsok enni- és innivalót kapnak, amikor pedig eleredt az eső, német civilek egyszer használatos esőkabátokat osztottak az embereknek.

A régi 5-ös út mentén több csoportban határsértők tartottak Szeged felé, egy részük a drótakadály alatt átmászva juthatott át a zöldhatáron, másik felük pedig a gyűjtőpontot megkerülve igyekszik eljutni az ország belsejébe. Többségüket összegyűjtik a határ és a város között cirkáló rendőrségi mikrobuszok. Az egyenruhások a határsértők mellett az embercsempészeket is igyekeznek kiszűrni, elsősorban - az utóbbi időben a szállítók kedvelt járművévé vált - a lesötétített ablakú egyterűeket ellenőrzik.

Büntetőjogász: nem a menekülteket kriminalizálja a törvényalkotó, hanem az államhatárt védi

Nem a menekülteket kriminalizálja a törvényalkotó, hanem az államhatárt védi - mondta Borbély Zoltán ügyvéd, büntetőjogász az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy jövő keddtől három új, a határzárral összefüggő tényállással bővül a büntető törvénykönyv.

Felidézte: jövő keddtől a határzárral kapcsolatban három új bűncselekmény kerül a Btk.-ba, önálló büntetőjogi tényállás lesz a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

A jogász emlékeztetett arra, hogy a genfi egyezmény tiltja a politikai menekültek kriminalizálását, de az új tényállások esetében nem arról van szó, hogy a menekülteket büntetnék, hanem a határzárat védi a jogalkotó.

A magyar jogalkotó szándéka egyértelműen a határzár és az államhatár védelme, az államhatárnak, határzárnak a megsemmisítése, kijátszása bűncselekmény lesz jövő keddtől - szögezte le.

Közölte, a jogszabályi változások nyomán különösen a Szegedi Járásbíróságnak és a Szegedi Törvényszéknek lesz kiemelkedő a munkaterhe. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, nehézséget jelenthet a jogszabály alkalmazásánál az, hogy van olyan nyelv - tudomása szerint például a tamil -, amelynek esetében pillanatnyilag egy tolmács áll rendelkezésre.

A büntetőjogász felvetette azt is, hogy egyelőre kérdéses, mi lesz azokkal a kiskorúakkal, akiknek a szülei elkövetik az államhatárral kapcsolatos bűncselekményt.

Ez egy olyan gyakorlati probléma, amelyet0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenként 373 forint, a gázolajé pedig 421 forint lett.

Baromi vagány az Alita: A harc angyala végső előzetese

Minden egyes képsorral egyre ígéretesebbnek tűnik Robert Rodriguez új filmje, mely jövő februárban érkezik a mozikba. Megérkezett az...

Kiderült, mikor jön a Trónok harca utolsó évada

Sokat kellett rá várni, de végre kiderült, mikor érkezik az HBO-ra minden idők legsikeresebb sorozatának utolsó szezonja. Bár a bemutató...

10 film, melyeket semmiképp ne evés közbe nézz

Bár a legtöbb film mellé nagyon jól illik némi nassolnivaló, de biztosan ti is találkoztatok már olyan produkcióval, melytől a torkotokon...

Abba akartam hagyni - 5 erős gondolat Kulka Jánostól

Fest, mozifilmben szerepel, és hamarosan egy független társulatban is felbukkan. A 60 éves Kulka János portréja a Forbes Life...

Élet és jó élet - a különbség a döntés. Kulka János a Forbes Life címlapján!

Kulka János azt kérte korábban hatvanadik születésnapjára, hogy már ne álljon színpadon. Már nem áll színpadon.

Megvették az esést az USA-ban az alapkezelők

Egyes alapkezelők belevehettek már az októberi részvénypiaci esésbe, ugyanis a Bank of America Meryll Lynch legfrissebb alapkezelői...

Csaknem száz, rabszolgamunkára kényszerített embert szabadítottak ki

Odessza közelében hajtották végre a mentőakciót az ukrán hatóságok.

Hét szemvédő tipp képernyőfüggőknek

Egyre többet bámuljuk a képernyőket, hiszen a mobilforradalom legfontosabb hozadéka, hogy a kommunikációs eszközeink mindig velünk...

A füldugulás okai

A füldugulás rendkívül gyakori tünet, a legtöbb esetben igen zavaró, de ritkán akár fájdalmas is lehet. A füldugulás nem betegség,...

Vegyesen zárt New York

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

Viselkedj fiam, mert beadlak a Bauhausba! - A jövőre 100 éves iskola több volt, mint egy építészeti stílus névadója

A Bauhaus az ingatlanosoknak szögletes, fehér, modern házat jelent, pedig a legkülönfélébb művészetek keveréke a bútordizájntól a...

0

Sport

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától, a Sztárban sztártól.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

A Barátok közt színésznőjének mennie kellett - Szomorú szívvel búcsúzott

Gyebnár Csekkának A Konyhafőnök VIP legelső napján távoznia kellett.

Vigyázat, mostantól 30 ezres bírság fenyegeti az autósokat

A ködlámpát még a legmodernebb autókban is kézzel kell bekapcsolni, de ha rosszkor tesszük, az sokba kerülhet.

blogmorzsák

Miért isznak olyan sokat a tinédzserek?

A binge drinkingnek is nevezett ro­ham­szerű ivászat aggasztó mérték­ben kezd elterjedni a fiatalok között.

Ez az ügy talán már a hatalomnak is ciki lehet

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy ennyi idő után sincs vádemelés Czeglédy Csaba ügyében.

Közpénzből magánpálya

Az iskolásoknak és a környékbelieknek egyelőre tiltott hely az átkosban nekik épült sportudvar.

Lássunk tisztán metró-ügyben!

Mi is akkor az igazság M3-ügyben?

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

A bálnák a zajban nem énekelnek

A bálnák jellegzetes éneke a párzási időszakban hangzik fel és elmaradása a kutatók szerint kipusztulásukhoz vezethet.

Rokkantsági ellátás: az AB döntése után azért még ne örüljön senki

Az nem megy, hogy egy törvénymódosítással mondják ki: a rokkantsági ellátás tetszőlegesen csökkenthető önkényesen megállapított százalékok alapján.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

„Én csak azoktól szeretek olvasni, akik már meghaltak”

Ezek nem az önismétlő problémafelvetések az oktatással kapcsolatban. Ezek megoldási javaslatok.

Szabotálja az Apple a külső szervizek munkáját

Az Apple elismerte, hogy a T2 chip megakadályoz néhány külső szervizelést.

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

A kereskedelem dönti el, milyen a jó anya?

„A gyártók, kereskedők, a piac azt az érzést keltik a termékük reklámozása során, hogy melyik termékkel leszek jobb anya.“

0


0