Ezt olvasta már?

Több településen romlott a levegő minősége

Több településen romlott a levegő minősége, öt városban ismét egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

0

Decsi István: Kolozsvár példája is mutatja, hogy érdemes volt az IT-területet fejleszteni, s érdemes lesz tovább erősíteni Pécsett

A város fejlődésének, a helyi vállalkozások jövedelmezőségének és a település népességmegtartó képességének is előnyére vált Kolozsváron az informatikai szektor megerősödése, így Pécs esetében is megéri tovább erősíteni az ágazatot – vélekedik Decsi István pécsi alpolgármester.


hirdetés

„A pécsi városvezető az elmúlt héten tartott Magyar Napok rendezvénysorozat ideje alatt tanulmányozta a határon túli, még ma is jelentős számú magyar lakossal rendelkező város gazdaságpolitikáját, egyben a helyiek megtartását célzó erőfeszítéseket.

Decsi István szerint Kolozsvár az elmúlt években a térség meghatározó szereplővé vált az informatikai szektor területén, ami temérdek előnyt jelentett a település és az ott élők, azon belül is a jól képzett, nyelveket is beszélő fiatalok számára.

Kolozsváron a fiatalok aránya mára már jelentősen nagyobb, mint az ország fővárosában és a fiatalok elvándorlásának mértéke is messze elmarad a bukaresti térséghez képest

- A város az utóbbi időszakban bebizonyította, hogy egy nehéz helyzetben lévő város is képes arra, hogy akár európai térségi viszonylatban is kiemelkedő teljesítményt nyújtson. Kolozsvár ugyanis rövid idő alatt, megfelelő városvezetői döntésekkel és intézkedésekkel a régió meghatározó szereplőjévé az IT szektor területén – vélekedik Decsi István.

Gyakorlatilag Kolozsvár ma az erdélyi és romániai fiatalok számára célterületévé vált.

- Kolozsváron 5 év alatt másfélszeresére, 1235-re nőtt az informatikai cégek száma és a városban több, mint 20 ezer fő dolgozik ebben az iparágban, ez a munkavállalók 12,5 százaléka. A Romániában működő IT cégek közül majdnem minden tizedik Kolozsváron telepedett le, amelynek köszönhetően 5 év alatt a helyi szektor termelésének mértéke a háromszorosára növekedett, éves árbevételük elérte a 2,6 milliárd lejt, tehát 182 milliárd forintot – tette hozzá az alpolgármester.

Decsi István szerint az erdélyi város fejlődésben figyelemre méltó a település és az egyetem közös stratégiája, gyakorlatilag ez a motorja a soha nem látott fejlődésnek.

- A kolozsvári egyetem 40 céggel áll partnerkapcsolatban, amelyek a duális képzések, workshopok, szakmai fórumok részeként tevékeny és aktív módon vannak jelen az oktatás mindennapjaiban. Méghozzá olyan nagyvállalatokról van szó, mint például a Bosch vagy a Siemens. A Matematikai és Informatikai Kar két alapképzésén felül 10 piacképes, gyakorlatorientált mesterképzéssel járul hozzá a versenyszféra igényeinek kielégítéséhez – mondja az alpolgármester.

Decsi István szerint Pécs számára a nagyfoglalkoztatók jelenléte is szükséges, ugyanakkor a képzett, nyelveket beszélő, az egyetemen versenyképes tudást megszerző fiatalok nélkül nem érhetünk el jelentős fejlődést városunkban.

- Kolozsvár példája jól mutatja, hogy a megfelelő intézkedésekkel, az egyetem és a város kapcsolatának erősítésével a diplomát szerző több ezer hallgatót helyben lehet tartani, s olyan káros folyamatokat lehet megállítani vagy éppen visszafordítani, mint az elvándorlás.

- Az IT szektor azért is jelent nagy lehetőséget Pécsnek, mert ennek esetében a földrajzi elhelyezkedés kevésbé meghatározó, mint egy termelőüzem esetében, az ember maga jelenti az erőforrást és mellékessé válik a földrajzi helyzet. Pécsett itt van a tudás, itt van az a bázis, amely ajtókat nyithat a nagyvállalatok számára is. Szerencsés lenne, ha ezen ágazatban tovább erősödnénk, ezért tennünk kell – mondja Decsi.

Az alpolgármester emlékeztetett arra is, hogy Pécs történelme megmutatta: gazdasági értelemben sérülékeny egy város, ha egy lábon áll, azaz egy-egy nagyfoglalkoztatóra épít. Ezt a bányák bezárása és az Elcoteq csődje is illusztrálja.

- A külföldi jó példák és gyakorlatok azonban valós, működő és kipróbált példákat mutatnak be, amelyekből tanulva újjá épülhet Pécs foglalkoztatási struktúrája. Szerencsés, hogy Pécsett ez a folyamat már megindult, hiszen az elmúlt években több, a informatika területén meghatározó szereplő is letelepedett a városban, illetve növelte állományát és kapacitásait. Átgondolt és következetes lépésekkel, együttműködve az egyetemmel és meghallgatva a szektor képviselőit Pécs nem csak a hazai informatikai szektor meghatározó szereplője, de a fiatalok kedvelt célállomása is lehet – tette hozzá az alpolgármester.”

 0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Hosszabb szerződést írta lá Solari a Realnál

Santiago Solari, a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője 2021 nyaráig szóló szerződést írt alá - számolt be róla a klub...

Trump: semmi érdekes nem történik az észak-koreai rakétabázisokon

Az észak-koreai rakétabázisokon semmi rendkívüli nem történik - írta Twitter-bejegyzésében kedden Donald Trump amerikai elnök,...

Rengeteg rendőrautó és helyszínelő a XVII. kerületi Jysknél

Egy helyi Facebook-oldal szerint fegyveres rablási kísérlet történhetett.

Paláver a parlamentben: Szabó Szabolcs szerint Orbán egy ázsiai diktátor

Leszavazta a Parlament az MSZP és a Párbeszéd törvényjavaslatát, mely a lex CEU eltörlését kérte. A hosszú ideje húzódó folyamat az...

Totális lebőgés? Az új Diablo játék trailere minden idők egyik leggyűlöltebb YouTube-videója

Nem biztos, hogy jó lóra tett a Blizzard, amikor bejelentette, új Diablo játékukat kizárólag mobilra szánják. A programhoz kiadott első...

Demszky meggondolta, nem indul Tarlós ellen

Demszky Gábor szeptemberben még lebegtette az indulást, mostanra letett erről.

A nap fotója: menekült kislány átmászik a szögesdróton

A nap fotója mára egy öt éves menekült kislány pillanata, amint átmászik egy szögesdróton. Az ismeretlen kislány Hondurasból érkezne...

Szkopje megerősítette, hogy a volt macedón miniszterelnök Budapesten van

A macedón belügyminisztérium kedden megerősítette, hogy a szökésben lévő Nikola Gruevszki volt miniszterelnök Magyarországon...

Őrjítő szexben lesz részed, ha ezt mondod a feleségednek

Ne komplikáld túl, nincs ezzel baj. Mindkettőtök nagy örömére szolgál majd ez a kis játékos hazugság. Ha bejön, akkor olyan szex­ben...

2021-ig maradhat a Real Madrid kispadján Santaigo Solari

Santiago Solari, a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője 2021 nyaráig szóló szerződést írt alá számolt be a klub honlapja kedden.

Demszky meggondolta, nem indul Tarlós ellen

Demszky Gábor szeptemberben még lebegtette az indulást, mostanra letett erről.

Totális lebőgés? Az új Diablo játék trailere minden idők egyik leggyűlöltebb YouTube-videója

Nem biztos, hogy jó lóra tett a Blizzard, amikor bejelentette, új Diablo játékukat kizárólag mobilra szánják. A programhoz kiadott első...

0

Sport

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Keményet nyilatkozott a magyar válogatottról a parádézó futballista

Sallai Roland megfontolandó gondolatokkal vétette észre magát.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Az ötéves fiú anyja karjaiban halt meg, miközben utolsó szavaival megdöbbentette őt

A hétvégén hunyt el a kis Charlie Proctor, akinél 2016-ban diagnosztizálták a rák egy nagyon ritka formáját. A kisember a végsőkig küzdött.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától, a Sztárban sztártól.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

Egy haltól terhes a 17 éves lány.

Kimberley 17 éves Fülöp-szigeteki lány, aki Manait szigetén él és egy haltól esett teherbe.

Vigyázat, mostantól 30 ezres bírság fenyegeti az autósokat

A ködlámpát még a legmodernebb autókban is kézzel kell bekapcsolni, de ha rosszkor tesszük, az sokba kerülhet.

blogmorzsák

7 női divat cikk, amitől a férfiak kifutnak a világból

Vannak olyan szettek, kiegészítők, amiket mi nők imádunk viselni, a férfiak viszont egyszerűen elviselhetetlennek tartják.

Mi a helyzet a volt macedón kormányfő menedékjogi eljárásával?

Ha egy „mezei” macedón kérne valamilyen csoda folytán nálunk védelmet, esélyei a nullához közelítenének.

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

Mert megteheti

Amit a hatalom tesz a kiszolgáltatottakkal, azt fogja tenni veled is, ha megteheti.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

„Minek akar ezek után kávézni velem?“

1 év után az expasi előkerül és idétlen módon próbál visszakúszni a volt barátnőhöz.

Hónapokig idegelte ügyfelét az OTP egy 2 forintos, ráadásul téves tartozás miatt

Felesleges munka volt, de legalább jó sokba került az ügyfélnek és a banknak is.

Öreg autó, vén autó

Mutatjuk, hogy mit veszünk igazából akkor, amikor 10 évnél idősebb autót vásárolunk használtan.

Egymás farkának a kóstolgatása az igaz férfibarátság alapja

A VV9-ben végre kijött, aminek ki kellett jönnie: a csokirúd tartal­ma, valamint a felfokozott és indokolatlan érzelmek.

Gőzölgő reggeli: skót zsemle

Ennél nehéz jobban indítani a reggelt!

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

0


0