Ezt olvasta már?

0

Dr. Andrásfalvy Bertalan Pécs díszpolgára

Szeptember elsején ünneplik Pécsett a Város Napját, és a hagyományoknak megfelelően ekkor adják át az elismeréseket mindazoknak, akik az elmúlt év, évek során sokat tettek a városért. A díszpolgári címet idén dr. Andrásfalvy Bertalan kapta.


hirdetés

A néprajztudós professzor Hosszúhetényben lakik 15 éve, és ahogy betessékel Fő utcai otthonába, megjegyzi, mióta elkészült a települést elkerülő út, azóta már nem robog el naponta több száz teherautó a kapuja előtt. Kávét főz – a kávéfőző láttán bármelyik múzeumigazgató lázasan keresne forrásokat az intézményében, hogy megvásárolhassa –, almalével kínál, de nem a boltokban kapható dobozos fajtából. Saját kertjéből való hullott almából készült, harminc kiló felett Kárászon facsarnak belőle levet, és tartósítószer nélkül teszik tasakba, ahol nem kap levegőt, nem buggyan meg. Furcsa, mert valódi almaíze van, szinte a föld illata is érződik rajta.

 

Dr. Andrásfalvy Bertalan ötven éve érkezett Pécsre

 

- Professzor Úr! Mennyiben különleges Önnek a pécsi díszpolgári cím?

- Különleges, mert nem vagyok tüke, Sopronban születtem, Budapesten jártam egyetemre, Szekszárdon kezdtem dolgozni, és 1960-ban kerültem Pécsre, ahonnan 1995-ben költöztem Hosszúheténybe. Különleges azért is, mert Pécs példázza talán a legjobban a városok közül a magyar történelmet, rácok, sokacok, svábok és még ki tudja hány náció élt és él meg itt békésen egymás mellett. Élő cáfolata annak a kora középkori felfogásnak, hogy a magyarok Ázsia küldöttei. Már a honfoglalás előtt is jellemző volt rá a sokszínűség, és évezredeken átívelően folytatja városiságát. A török időben keresztény nem lakhatott a városfalon belül, nem lehetett ott templomuk, ekkor a különböző felekezetek mind egy helyre, a Mindenszentek templomába jártak. Akkor amikor Párizsban lemészárolták a hugenottákat, egész Európában dúlt a vallásháború, itt együtt imádkozott katolikus, református, unitárius.

- Ez a sokszínűség igazán izgalmas terep lehet egy néprajzkutatónak.

- A biodiverzitás, sok faj együttélése a természetben is nagyobb életerőt eredményez. A Mecsekben például sokkal több faj él, mint Európa nyugati erdeiben, jobban, gazdagabban élnek az együttélők. Ugyanez igaz az emberekre is. Kutatásaim során tapasztaltam, hogy egyes falvakban szokás volt a különböző nemzetiségű gyermekek elcserélése egy időre a családok között, a gyerek ugyanolyan státuszba került, mint akinek a helyére került, megismerte a másik szokásait, gondolkodását, de ugyanakkor egymással nem házasodtak a nemzetiségek, mindegyik csak saját körén belül. Pécsett van egyébként a magyarországi németség második legnagyobb gyűjteménye, sokszor a Németországból érkező kutatók is elcsodálkoznak, milyen háborítatlan formában maradt meg a népi kultúra.

- Mennyire könnyű egy néprajzkutatónak saját környezetében dolgoznia, hiszen ott mindent természetesnek vesz?

- Valóban, amikor máshol dolgozik, akkor döbben csak rá igazán, mennyi mindent nem vett észre otthona körül. A kultúra a szükségletek kielégítésének elérése és módja. Sajnos ma már nincsenek meg a közösségek, a régen megkezdődött erodálódás után a háborút követően még jobban szétestek a falusi közösségek. Volt egy kutatás Amerikában a betelepült japánok körében. Akik igyekeztek asszimilálódni, gyerekeiket csak angolul taníttatták, azok jobban kerestek, érvényesültek. Akik megülték a japán ünnepeket, őrizték hagyományaikat, azok viszont átlagban tíz évvel tovább éltek. Pécsett már ötven évvel ezelőtt is megvolt az érdeklődés a népi kultúra iránt, a Rácvárosi Óvodát elég példaként említeni. De a felélénkülő táncházmozgalmak is azt mutatták, a közösség iránti igényt nem lehet kigyomlálni az emberekből, ez természetes vágya. Magyarországon a 18. században Európa legtorzabb birtokszerkezete jött létre röpke negyven év alatt, ami ezeknek a közösségeknek a széteséséhez vezetett. Európában 1800-ban harminc százalék volt a városlakók aránya, most ötven százalék fölötti.

- Ön kultuszminiszter is volt, mit tehet a politika ez ellen a folyamat ellen?

- A két világháború között Klebelsberg Kúnó látványos eredményeket ért el miniszterként, de tegyük hozzá, hogy akkor a békeszerződés értelmében alig lehetett valamit a költségvetésből a honvédségre fordítani, így azokat az összegeket az oktatás kapta.

- Mint embernek milyen jelentőséggel bír a díszpolgári cím?

- Jele egy egészséges társadalomnak. Értékelése, elismerése egy munkának, ugyanakkor biztatás is, hogy a közösség nem feledkezik meg az érte munkálkodókról.

Andrásfalvy Bertalan
etnográfus

Andrásfalvy Bertalan etnográfus, a néprajztudomány doktora Sopronban született, 1931-ben. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK román-magyar és muzeológia-néprajz szakán végezte. 1985-89 között az MTA Néprajzi Kutató Csoportjának főmunkatársa, osztályvezetője, 1990-93 között művelődési és közoktatási miniszter, majd 1993-tól a JPTE egyetemi tanára. Kutatási területe: népi gazdálkodás, szőlészet, gyümölcstermesztés, állattartás, népköltészet, néptánc, történeti néprajzi kutatások, néprajzi csoportok együttélése, egymásra hatása, a néphagyomány jelentősége a jövő közművelődésében. Kötetei jelentek meg a magyar nép hagyományos ártéri gazdálkodásáról, írt néprajzi tankönyvet, s mintegy 160 tudományos cikk szerzője.

 

M. Z.







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Skandináv stílusú tapéta – Frissítsd fel otthonod északi módra letisztult eleganciával

Újítsd meg otthonodat a skandináv stílus jegyeivel, amelynél a letisztultság és a funkcionalitás kéz a kézben jár a természetes...

2024 kültéri falfesték trendek – Már közel sem csak a kinézet a fontos.

Az otthonunk külső megjelenése kulcsszerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat benne. Épp ezért érdemes megismerkedni azokkal a friss...

Orvos figyelmeztet, változtak az ideális vérnyomásértékek: ez számít normálnak mostantól

Ha eddig nem volt magas vérnyomásod, lehet, hogy mától van!

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Trombózis után: ezek a legfontosabbak teendők az orvosok szerint

A trombózis átvészelése mellett azt is fontos tudni, hogy mit kell tennie a kórházi kezelés után. Elmondjuk, mire kell figyelni, milyen...

3 mondat, ami tönkreteszi a házasságodat: soha ne mondd ki őket

Az alábbi kijelentések, még ha csak hirtelen hévből hangzanak is el, megmérgezhetik a házasságotokat. Jobb, ha messziről elkerülöd őket.

A demencia tünete evés közben is jelentkezhet

A demenciát nemcsak memóriavesztés okozza. Sokszor egyéb hétköznapibb tünetek is utalnak rá.

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a...

Ez az egyik legfontosabb vitamin, a legtöbben mégsem szedik

Bár legtöbben rendszeresen szedünk vitaminokat, bizony akadnak olyanok is, melyeknek a fontosságáról hajlamosak lehetünk megfeledkezni.

Milliókat kaszált rengeteg magyar - reméljük, Ön is köztük van.

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is.

0

Sport

Repültek a fogak, szakadtak a szemhéjak Szigetszentmiklóson

Puszta kézzel csépelték egymást, no és volt egy Guinness rekord is.

Nagy öröm Kispesten: visszatér az NB I-be a Bp. Honvéd.

Egy fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy a Budapest Honvéd - hét év elteltével - újra az NB I-ben méretheti meg magát a következő idényben.

„Jött a VAR-vizsgálat és a megdöbbentő ítélet” - a bronzról lemaradó Fehérvár védője csalódott, de...

Nem túlzás: a labdarúgó NB I utolsó fordulójában milliméterekkel csúszott le a bronzéremről a Vidi.

Csodás magyar siker Japánban: Ekler Luca világbajnok.

Ekler Luca aranyérmet szerzett 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kóbéban.

Két gólt lőtt a magyar válogatott focista, a 94. percben jött a dráma Messiék meccsén

Először fordult elő, hogy Lionel Messi nem hozott össze gólt, vagy gólpasszt.

„Ezt a bunyót én nyertem” - Fury szerint az orosz-ukrán háború miatt álltak Uszik mellé a pontozók

Elégedett volt saját maga teljesítményével a nehézsúlyú ökölvívó, Tyson Fury, hiába maradt alul az immár vitathatatlan bajnok Olekszandr Uszikkal szemben.

Négy távozót jelentett be a Ferencváros

A Ferencváros-Újpest bajnoki előtt a zöld-fehérek négy labdarúgó távozását is bejelentették, Muhamed Besic, Samy Mmaee, Lisztes Krisztián, és Henry Wingo is más klubban folytatja pályafutását.

Egy Mbappé biztosan nem lesz a Real Madrid játékosa

Ethan Mbappét szurkolók támadták le autogramokért és, ha már ott voltak feltették neki a nagy kérdést.

Nem lehetett kérdezni Mészöly Gézától a sajtótájékoztatón

Mint ismert, a Ferencváros 2-0-ra legyőzte az Újpestet az NB I záró fordulójában. Mészöly Géza, a vendégek vezetőedzője ugyan megjelent a derbit követő sajtótájékoztatón, de a sajtófőnök még az értékelése

Szomorú vasárnap: legendás játékostól köszönnek el Kispesten

A Honvédban összesen 13 évet játszó Ivan Lovricot a ma délután ötkor kezdődő, Gyirmót elleni találkozón búcsúztatja el a klub és a szurkolótábor.

Kikapott Kanadától, nem jutott ki az olimpiára a magyar válogatott

A magyar női válogatott 21-10-re kikapott vasárnap Kanadától a debreceni 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtorna harmadik helyéért rendezett találkozón, így nem jutott ki a párizsi ötkarikás játékokra.

0

Bulvár

Ezt a 4 dolgot soha ne dobd ki selejtezéskor

Nagytakarításkor óriási lehet a kísértés, hogy mindentől megszabadulj, ami látszólag feleslegesen foglalja az értékes helyet. Bár a selejtezés mindig nagyszerű ötlet, most összegyűjtöttük, hogy mi az, amit semm

Így üzen a tested, ha bélgyulladásod van: 5 lehetséges jel

Manapság egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy ha a bélrendszerünk egészségesen, kiegyensúlyozottan működik, akkor általában véve is nagyobb valószínűséggel érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ha azonban nincs

Sejtik, hogy kik lehetnek a dunai tragédia áldozatai

Magyar fiatalok voltak a kisgéphajón. Érthetetlen hogy mit kerestek a nagyhajók sávjába.

Botrány a Vígszínházban, most Rudolf Pétert vádolják: „Hazugság, amiket állít, és nem értem, hogy miért tesz i...

A színházigazgatók élete sem fenékig tejfel. Mindig lesz, aki megbántva érzi magát, de kinek van igaza?

Veszélyes lehet ez a közkedvelt fehérneműtípus - 3 országban betiltották.

Az intim területekről való gondoskodás elengedhetetlen része a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Eddig talán nem is gondoltad volna, de bizony akad néhány típusú fehérnemű, melyek súlyos problémákhoz vezethetne

Brit tábornok: Putyin atomháborús tervében Magyarország az egyik kulcs

Az orosz előretörés nem fog megállni a Donbásznál, figyelmeztet a brit hadsereg volt vezérkari főnöke.

Repültek a fogak, szakadtak a szemhéjak Szigetszentmiklóson

Puszta kézzel csépelték egymást, no és volt egy Guinness rekord is.

Orbán Viktor "állandóan a békéről papol és szembe hazudik" – Akkora bírálat érkezett a kormányfőről, ami a Hol...

Nincs erős Magyarország erős Európa nélkül. Magyarország érdekében olyanokra kell szavazni a június 9-i EP-választáson, akik hisznek egy erős Európában, akik ezért dolgoznak – hangoztatta a DK-MSZP-Párbeszéd ka

Drámai fordulat állt be Robert Fico állapotában

Négy nap küzdelem után Szlovákia miniszterelnöke túljutott az életveszélyen.

Titkos katonai kísérleti telep robbant fel, rengetegen haltak meg

A Patriot rakéták robbanófejét is itt fejlesztették.

blogmorzsák

Az Empire State Building hivatalos megnyitója

Ebédelő útjavítók a Széchenyi István téren, keletnémet sportkocsi prototípusok kiállítása és még számos érdekes, ritka fotó a múltból.

A hét szava: gyűlölet

Mindenki mindenki ellen.

Újabb politikus szállt bele páros lábban von der Leyenbe

Ezúttal a zöldpolitikája miatt kritizálták élesen.

0






0