Ezt olvasta már?

0

Életre keltjük Sopianae-t! – Sopianae reviviscit! 2024.

Olasz és román hagyományőrző csoportok, gladiátorok is csatlakoznak idén a belváros szívében felvonuló ókori római praetorianusokhoz.


hirdetés

A Cella Septichora Látogatóközpontban Sopianae-i örökségünk ihlette kortárs üvegtárgyak kiállítása, míg a Janus Pannonius Múzeumban tárgysimogatóval és a Római Lapidáriumban vezetésekkel várják az érdeklődőket.

A Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület két éve egyre növekvő létszámmal szervezi meg a nagysikerű belvárosi kosztümös felvonulást. Az Életre keltjük Sopianae-t! lehetőséget teremt városunk ókori múltjának szórakoztató megismerésére, kicsit mi is a történelem részeseivé válhatunk a programkavalkádban.

Az Életre keltjük Sopianae-t! felvonulás az évek során egyre több érdeklődőt vonz nemzetközi szinten is, mert a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő nemzedékének is lehetőséget ad történelmünk szórakoztató megismerésére. A Pécsi Kulturális Központ operatív segítségével május 31-június 1. között zajló programsorozatban a katonai csoportokon kívül korhű kézműves foglalkozások, a Janus Pannonius Múzeum ókori római tárgyainak kiállítása, a pécsi világörökségi helyszíneken pedig a vezetéseken kívül a római emlékek által ihletett összművészeti palettán mozgó műsor valósul meg divatbemutatóval. Június 1-én továbbá a Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum is ingyenesen látogatható 10-20 óra között.

„Az Életre keltjük Sopianae-t! hagyományőrző fesztivál rendkívül fontos számunkra, hiszen Pécs múltjának és jelenének is meghatározó eleme az UNESCO pécsi világörökség, e hétvégén a város szívében táborozó csoportok a történelemkönyvekből ismert emlékeket hívják életre. Ezért is álltunk az idei évben a civil szerveződés mellé a város közművelődési intézményeivel.” – mondta el Zag Gábor Pécs MJV kultúráért felelős alpolgármestere.

Az első nap a készülődés jegyében telik, hiszen felépül a Szent István téren a Castrum, délután 17:30-kor pedig hálaadó áldozattal megkezdődik a látványos belvárosi vonulás, mely a katonai táborból a Ferencesek utcáján át a Kossuth térig, onnan a Széchenyi téren keresztül a Janus Pannonius utcán érkezik majd vissza a programok helyszínére, ahol a csoportok táboroznak egy éjszakát. Szombaton táncelőadás, eskütétel és gladiátorjáték várja az érdeklődőket. A Cella Septichora Látogatóközpontban kézműves foglalkozásokkal, workshopokkal, vezetett sétákkal, a Janus Pannonius Látogatóközpontban a leletsimogatón kívül ingyenes vezetéssel mutatják be a felújított Római Lapidáriumot.

„A Cella Septichora Látogatóközpontban mindig is nagy hangsúlyt fektettek az innovatív örökség-interpretációra kollégáink. Ennek is köszönhető a hétvégi rendezvény egyik kiemelkedő beltéri programja, a VITRUM LUX – Üvegfény összművészeti szimpózium, mely a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar tárgyalkotás- és textilművész szakos BA hallgatóinak Pécs későrómai öröksége által ihletett installációit, ruháit mutatja be a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tánc szakos hallgatóinak produkciójával egybekötve.” – mondta Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A hétvége számos izgalmas programot tartogat a Szent István téren és környékén kívül is, hiszen pénteken középkori bemutatókkal és vezetésekkel a Janus Pannonius Múzeum idén is csatlakozik az országos Régészet napjai-sorozathoz, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig kulturális csemegékkel várják a látogatókat a Zsolnay Pikniken.

„A Janus Pannonius Múzeum idén abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Régészet Napja programsorozat Középkori Udvarában és a római kori tárgybemutatókon, vezetéseken is a megújult Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban fogadhatják kollégáink az érdeklődőket, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára legérdekesebb elfoglaltságot” - mondta Bertók Gábor a Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

Alessandro Regonaschi, a 2022-ben alapított Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke személyes kapcsolatainak köszönhetően tudta Pécsre invitálni a közel 20 éves múltra visszatekintő olasz Romanitas Egyesület tagjait, a romániai Terra Dacica Aeterna újrajátszó csoportot és számos, a kor megelevenítését élmény-szerűen bemutató csapatot is.

Részletes program és a fellépők bemutatása: (1) Életre keltjük Sopianae-t – Sopianae Reviviscit | Facebook

Egyesület weboldala: Rólunk - sopianaereviviscit

 







0
0
0

hírek innen, onnan

Kiszel Tünde megható sorokkal emlékezett meg sármos édesapjáról – fotó

Szívfacsaró gondolatokkal és egy megható fotóval köszöntötte fel elhunyt édesapját Kiszel Tünde, aki szépségét tagadhatatlanul...

Korszakos bejelentést tett a magyar Nobel-díjas

Magyarországra érkezett Krausz Ferenc lézertechnológiája.

Óriási bukó! Évekig játszott az Ötöslottó hétvégi fura számaival, pont most nem adott fel szelvényt

Elhúzódott a barátaival folytatott ultipartija, és ennek az lett a vége, hogy nem adta fel lottószelvényeit, amivel biztosan nyert volna.

Nem szakította szét magát hétfőn a tőzsde

A vezető részvények vegyesen teljesítettek, egyedül az OTP emelkedett magasabb mértékben.

Létrejött az egyik legnagyobb alkotóműhely a magyar IT piacon

Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ingatlan.com Zrt. által történt, tavaly októberben bejelentett felvásárlása után United Platforms...

Magyar Hang: Rogán-minisztériuma idén akár bruttó 20 milliárd forintot is költhetett a kampányra

Rogán Antal korábban arról beszélt, hogy a közbeszerzések átláthatóbbak lettek a központosítás által.

Több százezer magyar család várja lélegzet-visszafojtva, mit kezd a kormány napokon belül a lakáshitelekkel

A jelenlegi szabályozás szerint június 30-án véget ér a jelzáloghitelek kamatstopja. Az intézkedés eddig 300 ezer háztartást óvott meg...

Hogyan tartod a telefonod? Ezt árulja el az agyad működéséről

Erős összefüggés van az agyi dominancia és a között, hogy melyik füledhez teszed oda a telefont.

Benjamin Netanjahu feloszlatta a háborús kabinetet

Feloszlatta hattagú háborús kabinetjét Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke.

Karácsony szeretné megismételni a választást, beadta a fellebbezését

A mai napon beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak...

Budapesten fogtak el egy gyilkossággal gyanúsított férfit

Olyan súlyosan bántalmazott egy idős nőt, hogy az belehalt sérüléseibe.

0

Sport

A németek világbajnoka elmondta a véleményét Szoboszlairól

Az olaszországi világbajnokságon aranyérmet szerző Karl-Heinz Riedle a magyar válogatottról, a Németország elleni meccsről, valamint Szoboszlai Dominikről is beszélt a magyar újságíróknak vasárnap délután.

„Én vagyok a legjobb, a kezdőcsapatban lett volna a helyem" - kifakadt a szerbek sztárjátékosa

Nehezen viselte a mellőzést Dusan Tadics, a szerb válogatott és a Fenerbahce 35 esztendős támadója.

Szoboszlai Dominikot figyelmeztették Liverpoolból: ilyet többet nem tehet

A klubcsapatának új vezetőedzője is nézte a Svájc elleni Eb-meccset.

Szerintük megszégyenítették a mémek miatt világhírű Ádám Martint

Finnországban kissé másképpen értelmezik azt, amin az egész világ és Ádám Martin is csak nevetett.

A legszexibb Eb-WAG-ek: Az olaszok focistájának tetovált szőke felesége

Természetesen a focis tartalmakat is követjük az Európa-bajnokság alatt, de ezek mellett bemutatjuk az Eb legcsinosabb WAG-jeit, vagyis a tornán szereplő futballisták legszexibb barátnőit, feleségeit. A sorozatot az ola

Az UEFA eljárást indít az egyik Eb-résztvevő ellen

Az Európai Labdarúgó-szövetség több incidens miatt fegyelmi eljárást indított az Eb-résztvevő Albánia ellen.

Keményen beszólt Szoboszlainak a korábbi magyar válogatott támadó

Magyarország szombaton 2-1-es vereséget szenvedett Svájctól, Szoboszlai Dominik azonban bizakodó. Szoboszlai Dominik: „Innen szép a győzelem” A magyar válogatott csapatkapitányának […] A Keményen beszólt Szoboszl

Kiborultak a dán szurkolók: ez hogy történhetett meg pont Németországban?

Az Európa-bajnokság eddigi legkínosabb botránya robbant ki a stuttgarti szurkolói zónában.

Esterházy Márton: Szoboszlainak nem csak az a feladata, hogy térfelet válasszon

A korábbi legendás válogatott futballistát jó pár dolog meglepte a kölni stadion nézőterén.

„Én hozom a döntéseket, nincs helye vitának" - reagált a szerb kapitány játékosa kritikájára

Dragan Sztojkovics meglepődött Dusan Tadics kijelentésén, de nem hajandó problémát generálni, mert az Anglia elleni taktika követelte meg, hogy a csapatkapitány csak csereként lépjen pályára.

"Szoboszlai nem sétálgathat egekbe emelt kézzel" - véli az ITV szakértője.

David Ornstein, korunk egyik elismert szakírója egy podcast keretein belül jelentette ki, hogy a magyar válogatott kapitányának fel kell javulnia a magyar válogatott hátralévő kér összecsapásán ahhoz, hogy legyen es

Fegyveresek csaptak le a nyaraló Haalandra

A Manchester City csatárának, Erling Haalandnak igazolnia kellett magát a rendőröknek egy marbellai klubban tartott fegyveres razzia során.

0

Bulvár

Fordulat jöhet a Fidesz és Magyar Péterék küzdelmében, komoly hátszelet kaphat a kormánypárt

Kulcskérdés lehet, hogyan alakul a gazdasági helyzet a 2026-os választások előtt.

Most dől el, hogy ki lesz az Európai Unió vezetője, Orbán Viktor erős háttérrel érkezik

A Nézőpont Intézet készített elemzést az informális EU-csúccsal kapcsolatban.

Megérkezett Putyin brutális válasza a svájci békekonferenciára

"A nap folyamán az ellenség intenzíven fokozta támadó- és rohamtevékenységeinek ütemét lehetőséget keresve, hogy rést ejtsen védelmünkön, vagy elűzze az ukrán egységeket állásaikból" - ismertette a vezérkar

Magyar Péterék mindent boríthatnak?

Vitézy Dávid is elismerte, nem Karácsony Gergellyel fog egyetérteni, hanem vélhetően a Tisza Párttal.

Eszméletlenre verték és megerőszakolták Alec Baldwin és Kim Basinger lányát

Eddig a szüleinek sem beszélt róla. Most azért szólalt meg, hogy támogassa azokat, akik szintén abúzus áldozataivá váltak.

7 növény, melyet sose ültess paradi-csomjaid közelébe: árthatnak is neki.

Elegendő mennyiségű napsütés, jó táptalaj, betegségeknek ellenálló paradicsomfajták és megfelelő karózás – ezek a sikeres paradicsomtermesztés kulcsai. Néha azonban, legnagyobb igyekezetünk ellenére is hiba cs

Magyar Péter képeken mutatta meg, mi a különbség aközött, ahogy Orbán Viktor szurkol, és ahogy ő

A Tisza Párt politikusa is ott volt a svájciak elleni, vereséggel végződött meccsen. Vasárnap képeket posztolt a Facebook-oldalán.

Újraszámolták a szavazatokat, mégis győztest hirdettek a választáson ebben a magyar városban

Az első adatok alapján döntetlen született, azonban több érvénytelen szavazatot is találtak.

Szárazságtűrő, egész nyáron virágzó évelő virágok

A kertészkedésben az egyik legnagyobb kihívás a nyári szárazság és hőség kezelése, különösen akkor, ha szeretnél egész nyáron át virágzó udvart. A szárazságtűrő, egész nyáron virágzó évelő virágok re

Fontos kérdésben indít szavazást Magyar Péter

A Tisza Párt alelnöke szerint bárhogy is döntenek a válaszadók, ő elfogadja azt.

Leváltották az ATV Egyenes beszéd című műsorának főszerkesztőjét – Nem Magyar Péter miatt

Hazafi Zsolt, az ATV Egyenes beszéd című műsorának eddigi főszerkesztője az atv.hu főszerkesztő-helyettese lett és távozott az Egyenes beszéd című műsor szerkesztőségének éléről. A Média1 információi szerin

0






0