Ezt olvasta már?

Férfi kosárlabda NB I - Szombathelyen kapott ki a Pécs

Az élcsoporthoz tartozó Pécs hét ponttal kikapott Szombathelyen a férfi kosárlabda NB I szombati játéknapján.

0

Elindult a fenntarthatósági fordulat? - közgyűlési összefoglaló

Fontos döntéseket hozott tegnap a városi közgyűlés

Több olyan döntést is meghozott csütörtöki ülésén a közgyűlés, amelyek alapjaiban határozhatják meg a város gazdaságosabb és fenntarthatóbb működtetését.


hirdetés

Az előterjesztések itt érhetők el.

600 milliós pályázati támogatást kap a Zöld Kapu program
–  Ha végre bátor lépéseket tesz a város, hogy olyan beruházásokat valósít meg, amelyek költségmegakarítást, gazdaságfejlesztést, életminőséget fejlesztő szolgáltatásokat támogat, akkor Pécs valóban élhetővé válik – mondta a téma kapcsán felszólalásában Kővári János, aki hozzá tette, „ehhez azonban nagyon fontos, hogy határozottan menjünk végig ezen az úton, és ne legyenek presztízs beruházások, mint például az Expo vagy mostanság az Élményfürdő.
Kővári hangsúlyozta, „sosem elég a beruházás, mindig hozzá kell tenni a szemléletformálást is. Reklámozni is kell a fenntartható eszközöket, mint a kerékpározás, a helyi piacok használata.
Keresztes László Lóránt, LMP-s képviselő  szerint a pécsi döntéshozóknál is szükséges a szemléletformálás, és újra előhozta az uránbánya kérdését, miszerint szaván fogja majd Páva Zsoltot, aki megígérte, a pécsiek megkérdezése nélkül nem fog megvalósulni a bányászati tevékenység.

Szociális szövetkezeti formában működik tovább a Patrónus
Az önkormányzat által alapított azonos nevű nonprofit Kft.-t felszámolják, és helyette megalakul a Patrónus Szociális Szolgáltató Szövetkezet, melynek 11 magánszemély mellett a város is alapítója.
Kővári János, az ÖPE képviselője üdvözölte az előterjesztést, amely során az uránvárosi, a kertvárosi, a Búza téri és a később felépülő új vásárcsarnok üzemeltetését is a szövetkezetre bízzák. – Az ÖPE által kezdeményezett Patrónus-programot fontosnak tartjuk, és figyelemmel fogjuk kísérni működését – mondta felszólalásában Kővári, aki egyébként egy csomag gesztenyét adott volna át Fodor Ibolya független, korábbi Fidesz-es képviselőnek, aki a legutóbbi közgyűlésen nehezményezte az ÖPE volt képviselőjének, Vozár Pálnak a szerepvállalását a szövetkezetben. Fodor Ibolya képviselő azonban – bár korábban résztvett a közgyűlésen – délután már nem volt.

Fodor Ibolya gesztenyét kapott Vozár Páltól,
az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet alapítójától.

Létszámot csökkentenek néhány városi intézménynél
A közgyűlés elfogadta Páva Zsolt előterjesztését, melynek alapján a Csorba Győző Könyvtárban jövőre két embert kell elküldeni, a Janus Pannonius Múzeumban hármat, az óvodákban hetet, az Elszámolóházban pedig 47 embert fognak elbocsájtani.

Sok a feladat, pénz kell a Biokomnak
Az előterjesztés szerint 1,2 milliárd forint rendkívüli költségvetési támogatást ad a város a társaságnak. Ennek fedezetéül három ingatlant szeretne a város, a Puskin téri Kollégium épületét 964.184 ezer, egy Fagyöngy utcai beépítetlen területet 100.241 ezer, valamint egy Benke dűlői beépítetlen területet 106.248 ezer forintért. Ráadásul mindezt még idén december 31-ig kell megvalósítani.
A vitában Gulyás Emil, MSZP-s aggályát fejezte ki, hogy ez megvalósulhat-e reálisan, Kunszt Márta pedig azt a kérdést tette fel, hogy a hitelfelvétel mellett milyen előrevivő lépéseket tesz a város a hitelek visszafizetéséért.
Kővári János ÖPE-képviselő arra kérdezett rá, miért alakult ki ez a hiány? „A város 200 ezres lélekszámra lett kialakítva, de ma már hozzá kell igazítani a kiadásokat a város eltartó képességéhez.” – mondta, majd hozzá tette, „nem lehet tovább korlátlanul tovább bevonni területeket, mert az itt élők elvárják, hogy a közszolgáltatásokat odavigye  a város. Más városokban az érintettek kiveszik a részüket a beruházásból. Ez Pécsett egy évtizedes rossz gyakorlat”.
Egyébként a Biokomnak 900 millió front behajthatatlan tartozása van a tömegközlekedésből. Kővári emlékeztettt arra, hogy a jelenlegi városvezetés használt buszokat vásárolt, és nem pályázattal, hanem hitelből. – A használt buszok fenntartási költsége is magas. Ez nagyon nagy teher a Tüke Busznak, a Biokomnak és a városnak – emlékeztetett Kővári, majd felvetette: – Legyen tanulsága a helyzetnek: nem dőljünk hátra, akkor sem, ha a kormány segítségével rendeződik a város gazdálkodása. A jövőben pedig csak olyan beruházások legyenek, amelyek növelik a bevételt és nem csökkentik.
Decsi István alpolgármester válaszában kifejtette, a város a következő időszakban már elektromos buszokat fog vásárolni. Kővári erre úgy reagált, hogy ha időben és jól döntött volna a város vezetése, akkor nem lenne a jelenlegi 3,5 milliárdos hitel visszafizetési kényszere. Az ÖPE képviselője ezután szavazást kért a közgyűléstől, amelyben azt javasolta, a Biokom a későbbiekben határozza meg, milyen bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tud bevezetni. Kővári egyben javaslatokat is tett a parkolás újragondolása, vagy például a buszmegállókban lévő reklámfelületek saját értékesítése tekintetében, hogy „az ne egy budapesti cég számára fusson be”.
Páva Zsolt polgármester szerint annak idején nem volt más megoldás, csak a hitelfelvétel, Kővári János javaslatát azonban támogatta, amit azt a közgyűlés is elfogadott.

Jövőre is fizeti a város a közbeszerzési szakértőket
A PRV Dunántúl Kft.-vel megkötött korábbi szerződés megújítását kezdeményezte a városházi többség. Kővári János, az ÖPE képviselője szerint az évi nettó 25 millió forintos  vállalkozói megbízás helyett töredékéért lehetne inkább ehhez értő szakembereket felvenni a városháza állományába, azért az ÖPE az előterjesztés nem, a közgyűlés többsége megszavazta.

Megújítja folyószámlahitel-keretét a város az OTP-vel
Az előterjesztésben az szerepelt, hogy „Pécs 2018. évi költségvetésében várható kiadások és bevételek teljesüléseinek időbeli kiegyenlítése és a likviditás megőrzése érdekében szükséges folyószámlahitelkeret igénybevétele”.
A hitelkeretet 2018. január 1-től december 20-ig kívánja az Önkormányzat igénybe venni. A hitelkeret összege 3,5 milliárd forint, melynek esetleges emelését a tárgyalás során egyeztetik a felek.
A kamat is változik, amelynek mértéke 0,02%-os 1 havi BUBOR-al számolva éves szinten 6,5 millió Ft többlet fizetési kötelezettsége keletkezik.

Reklám és telekadó
Több mint egy órán keresztül tartó vita után a közgyűlés módosította a reklámfelületek adórendeletét. Ennek értemben az 1 négyzetméter alatti területeket nem vonnak adó alá, az ezen felüli reklámfelületek adója pedig négyzetméterenként 12 ezer forint lesz évente. Kővári János szerint a rendelet elsősorban a multinacionális cégekre terheli ezt az adót. Megemlítette, hogy más városok is megtették már ezt a lépést. Egyúttal Gulyás Emil MSZP-s képviselő adócsökkentésre vonatkozó felszólalására úgy reagált, Pécs jelenleg különösen, de más város sem teheti meg, hogy lemondjon az adóbevételekről.
Páva Zsolt polgármester elmondta, a megyei jogú városok 90 százalékában már ekkor a az adó mértéke.

Bálicsi út bekötése
Várhatóan tavasszal indulhat be a Rókus-dombi útfejlesztés, amely során az Édesanyák útját az Alkotmány és Kodály Zoltán utakkal kötik össze.

A közgyűlésen több napirend előtti felszólalás hangzott el.

Kővári János felszólalásában megemlítette, hogy éppen ma öt éve minden képviselő elfogadta a fenntartható városfejlesztési koncepciót, de az abban megfogalmazott alapelveket csak kis mértékben valósították meg.
Az ÖPE képviselője elmondta, „az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy a város bevételei és az átvett források évek óta nem elegendőek a kiadások fedezésére, ezért mára nagyon nehéz helyzetbe került a város és amennyiben jelentős strukturális változások nem történnek, a következő években is ezzel kell szembenézni”. Kővári hozzá tette, Pécs infrastruktúrája és szolgáltatásai 200 ezres város igényeit szolgálják ki, miközben bevételei egy 80 ezres város potenciálját alig érik el.
A pécseikkel, civilekkel közösen kell fenntarthatóvá tenni a város, ezért a következő, decemberi közgyűlésen benyújtják a javaslatokat a közgyűlés elé.

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában bejelentette, az uránbánya nyitásában érdekelt cégek újabb környezetvédelmi engedélyezési eljárást indított el. Szerinte a pécsi városvezetés nem próbálja megakadályozni a bányanyitást. Szeretné elérni, hogy a két érdekelt cég vezetőit meghívják majd a közgyűlésre. Keresztes szerint a városnak egyértelműen el kellene utasítani a beruházást. Páva Zsolt polgármester válaszában hangsúlyozta, ő úgy véli, az ügy elsősorban politikai kampánytéma, és ő ebben nem szeretne részt venni. Páva hozzá tette, a választások után nyitott egyeztetésre, és csak a pécsiek dönthetnek ebben a kérdésben.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Súlyemelő ob - Nagy 14-edszer, Gyurkovics 11-edszer bajnok

Az esélyesek sikerét hozta az országos súlyemelő-bajnokság vasárnapi zárónapja Szombathelyen: a férfiaknál mind a négy felső...

Svájc 0-2-ről 5-2-re verte a belgákat

Svájc be is jutott a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. T. Hazard már a 2. percben betalált.

Havazás és mínuszok - Mutatjuk, milyen időjárásra készüljön hétfőtől

Ilyen időjárás várható hétfőtől, mutatjuk a részletek.

17 perc után már kettővel ment Belgium, végül mégis tönkreverték őket a svájciak.

Egészen elképesztő fordítást hozott össze Svájc, ezzel pedig bejutott a rájátszásba.

VV Radics vereségével ért véget a VV9 első párbaja

VV Era nyerte a ValóVilág 9 Powered by Big Brother első párbaját.

Görög vereséggel második a magyar csapat

A görög labdarúgó-válogatott nagy meglepetésre vasárnap kikapott a sereghajtó, eddig nyeretlen észt csapattól a Nemzetek Ligája C...

Hatalmas magyar esportsiker: Bereznay Dániel második lett az F1 virtuális bajnokságában

Bereznay Dániel első szezonját rögtön a második helyen zárt a Forma1 virtuális sportbajnokságában.

Az egész világ a fiatal srácok metrós mutatványán ámul - videó

Huszonhárom millióan nézték meg a videót egyetlen nap leforgása alatt.

Megijedtek az olaszok, földrengés rázta meg az országot

A helyiek közül sokan nem tudták, mitévők legyenek.

Gyermeknevelés: a szavaknál sokkal többet jelent a példamutatás

Társadalmi szemléletváltozásra van szükség a gyermeknevelésben - mondta az InfoRádióban Deliága Éva.

A nők is tehetnek azért, hogy a férfiak időben orvoshoz forduljanak

Van olyan helyzet, amikor az erősebb nem képviselőinek is inába száll a bátorsága. Például, ha prosz

Nagy Ádám: Biztos leszúrtak volna, ha nem lövöm be

Jól nézett ki egy új és bonyolult felállásban a válogatott. Szalai jobban örült Nagy góljának, mint a sajátjának.

0

Sport

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Az angolok kiejtették a horvátokat a B osztályba

A hazaiak az utolsó negyedórában fordítottak a Nemzetek Ligájában.

Nemzetek Ligája-zárás a finnek ellen és kézilabda-dömping a tévében

Minden más csak dísz lesz a durva vasárnapi sportműsorban.

Üzent hatalmas balesete után fiatal autóversenyző lány

Sophia Flörsch Makaóban a gerincét törte, de a körülményekhez képest jól van.

Vidal már le is lécelhet Barcelonából

Arturo Vidal a nyáron érkezett Barcelonába, nyilván azzal a szándékkal, hogy sokat fog játszani. Nem így lett, úgyhogy már másfelé kacsintgat.

Federer után Djokovicot is legyőzte, ő a világbajnok

Alexander Zverev nyerte a férfi teniszezők világbajnokságát.

Nemzetek Ligája: Anglia csoportgyőztes, kiestek a vb-döntős horvátok

Harry Kane vezérletével nagy fordítást mutattak be az angolok.

Magyar bunyós derekára került a WBO Interkontinentális- bajnoki öve

A szegedi Kis Máté egyhangú pontozással győzte le a finn Timo Lainét.

0

Bulvár

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Le akarta kevertetni vendégét Bochkor az adás közben

Bochkor Gábor ebben a műsorban is hozza magával kritikus, provokatív stílusát és természetesen az elmúlt hét legérdekesebb híreit. 4 vendég, 5 nézőpont: szórakoztató beszélgetés az ország legjobb arcaival, ahol kiderül, ők hogyan látják a világot. #Bochkor ma este 20:10-kor az ATV-n.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Caramel felesége, Szilágy Szilvi visszatért 7 hónap után - Első fotó kislányukról, Szofiról a betegség óta

Szilágyi Szilvi hosszú hallgatás után Instagramon adott hírt kislánya állapotáról

Az, hogy mikor fekszel le aludni, sokat elárul rólad

Nem mindegy, hogy éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy: mindkettőt más jellemzi, és most megtudhatod, rád mi igaz!

Magyar József megölte a feleségét és megbűnhődik érte

Óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban szombaton Hobo és Vidnyánszky Attila darabját.

blogmorzsák

Ritkán látott képek az 1965-ös New York-i áramszünetről

A svájci fotós képei közel negyven évig egy dobozban hevertek, csak 2004-ben kerültek elő.

Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Miként jelent meg Fenyő János lapjában, az, hogy sokkal több pénzt vittek ki a Postabankból, mint ahogy azt bevallották?

Amitől úgy fél tőle a kormány, mint ördög a tömjénfüsttől

Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kor­mánynak persze még ez sem tetszene.

Szuperhős-bohóckodás helyett a valóság

Kemény borítós, durva nyelvezetű neo-noir képregény, a Marvel és a Netflix Jessica Jones-sorozatának ihletője.

Nyílt levél az oktatási államtitkárhoz

Tényleg azt gondolja, hogy azok a pedagógusok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják?

Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

Elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv.

A férfi agy és a női agy

Csak az elmúlt évtizedekben kezdhettük megfigyelni az agyunkat működés közben.

5 érdekesség Kossuth Lajosról

Történelmünk egyik legkiemelke­dőbb alakjának életútjában sok érdekesség bújik meg. Ezek kö­zül ötről talán nem is olvastál.

Gördülő elegancia: Avions Voisin C28 Cabriolet

A zseniális műszaki megoldáso­kat a legszebb karosszériafor­mák­kal ötvözték. A C28 típusból csupán négy darab készült.

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

A Black Friday pszichológiája

Egy kis önismeret, egy kis önura­lom és utána indulhat a buli.

Ezért ne hagyd soha a mobilod éjszaka a töltőn

Mindenki így csinálja, pedig sok keserűséget meg lehetne spó­rol­ni vele. Tippek, trükkök, mítoszok.

0


0