Ezt olvasta már?

0

Elindult a fenntarthatósági fordulat? - közgyűlési összefoglaló

Fontos döntéseket hozott tegnap a városi közgyűlés

Több olyan döntést is meghozott csütörtöki ülésén a közgyűlés, amelyek alapjaiban határozhatják meg a város gazdaságosabb és fenntarthatóbb működtetését.


hirdetés

Az előterjesztések itt érhetők el.

600 milliós pályázati támogatást kap a Zöld Kapu program
–  Ha végre bátor lépéseket tesz a város, hogy olyan beruházásokat valósít meg, amelyek költségmegakarítást, gazdaságfejlesztést, életminőséget fejlesztő szolgáltatásokat támogat, akkor Pécs valóban élhetővé válik – mondta a téma kapcsán felszólalásában Kővári János, aki hozzá tette, „ehhez azonban nagyon fontos, hogy határozottan menjünk végig ezen az úton, és ne legyenek presztízs beruházások, mint például az Expo vagy mostanság az Élményfürdő.
Kővári hangsúlyozta, „sosem elég a beruházás, mindig hozzá kell tenni a szemléletformálást is. Reklámozni is kell a fenntartható eszközöket, mint a kerékpározás, a helyi piacok használata.
Keresztes László Lóránt, LMP-s képviselő  szerint a pécsi döntéshozóknál is szükséges a szemléletformálás, és újra előhozta az uránbánya kérdését, miszerint szaván fogja majd Páva Zsoltot, aki megígérte, a pécsiek megkérdezése nélkül nem fog megvalósulni a bányászati tevékenység.

Szociális szövetkezeti formában működik tovább a Patrónus
Az önkormányzat által alapított azonos nevű nonprofit Kft.-t felszámolják, és helyette megalakul a Patrónus Szociális Szolgáltató Szövetkezet, melynek 11 magánszemély mellett a város is alapítója.
Kővári János, az ÖPE képviselője üdvözölte az előterjesztést, amely során az uránvárosi, a kertvárosi, a Búza téri és a később felépülő új vásárcsarnok üzemeltetését is a szövetkezetre bízzák. – Az ÖPE által kezdeményezett Patrónus-programot fontosnak tartjuk, és figyelemmel fogjuk kísérni működését – mondta felszólalásában Kővári, aki egyébként egy csomag gesztenyét adott volna át Fodor Ibolya független, korábbi Fidesz-es képviselőnek, aki a legutóbbi közgyűlésen nehezményezte az ÖPE volt képviselőjének, Vozár Pálnak a szerepvállalását a szövetkezetben. Fodor Ibolya képviselő azonban – bár korábban résztvett a közgyűlésen – délután már nem volt.

Fodor Ibolya gesztenyét kapott Vozár Páltól,
az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet alapítójától.

Létszámot csökkentenek néhány városi intézménynél
A közgyűlés elfogadta Páva Zsolt előterjesztését, melynek alapján a Csorba Győző Könyvtárban jövőre két embert kell elküldeni, a Janus Pannonius Múzeumban hármat, az óvodákban hetet, az Elszámolóházban pedig 47 embert fognak elbocsájtani.

Sok a feladat, pénz kell a Biokomnak
Az előterjesztés szerint 1,2 milliárd forint rendkívüli költségvetési támogatást ad a város a társaságnak. Ennek fedezetéül három ingatlant szeretne a város, a Puskin téri Kollégium épületét 964.184 ezer, egy Fagyöngy utcai beépítetlen területet 100.241 ezer, valamint egy Benke dűlői beépítetlen területet 106.248 ezer forintért. Ráadásul mindezt még idén december 31-ig kell megvalósítani.
A vitában Gulyás Emil, MSZP-s aggályát fejezte ki, hogy ez megvalósulhat-e reálisan, Kunszt Márta pedig azt a kérdést tette fel, hogy a hitelfelvétel mellett milyen előrevivő lépéseket tesz a város a hitelek visszafizetéséért.
Kővári János ÖPE-képviselő arra kérdezett rá, miért alakult ki ez a hiány? „A város 200 ezres lélekszámra lett kialakítva, de ma már hozzá kell igazítani a kiadásokat a város eltartó képességéhez.” – mondta, majd hozzá tette, „nem lehet tovább korlátlanul tovább bevonni területeket, mert az itt élők elvárják, hogy a közszolgáltatásokat odavigye  a város. Más városokban az érintettek kiveszik a részüket a beruházásból. Ez Pécsett egy évtizedes rossz gyakorlat”.
Egyébként a Biokomnak 900 millió front behajthatatlan tartozása van a tömegközlekedésből. Kővári emlékeztettt arra, hogy a jelenlegi városvezetés használt buszokat vásárolt, és nem pályázattal, hanem hitelből. – A használt buszok fenntartási költsége is magas. Ez nagyon nagy teher a Tüke Busznak, a Biokomnak és a városnak – emlékeztetett Kővári, majd felvetette: – Legyen tanulsága a helyzetnek: nem dőljünk hátra, akkor sem, ha a kormány segítségével rendeződik a város gazdálkodása. A jövőben pedig csak olyan beruházások legyenek, amelyek növelik a bevételt és nem csökkentik.
Decsi István alpolgármester válaszában kifejtette, a város a következő időszakban már elektromos buszokat fog vásárolni. Kővári erre úgy reagált, hogy ha időben és jól döntött volna a város vezetése, akkor nem lenne a jelenlegi 3,5 milliárdos hitel visszafizetési kényszere. Az ÖPE képviselője ezután szavazást kért a közgyűléstől, amelyben azt javasolta, a Biokom a későbbiekben határozza meg, milyen bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tud bevezetni. Kővári egyben javaslatokat is tett a parkolás újragondolása, vagy például a buszmegállókban lévő reklámfelületek saját értékesítése tekintetében, hogy „az ne egy budapesti cég számára fusson be”.
Páva Zsolt polgármester szerint annak idején nem volt más megoldás, csak a hitelfelvétel, Kővári János javaslatát azonban támogatta, amit azt a közgyűlés is elfogadott.

Jövőre is fizeti a város a közbeszerzési szakértőket
A PRV Dunántúl Kft.-vel megkötött korábbi szerződés megújítását kezdeményezte a városházi többség. Kővári János, az ÖPE képviselője szerint az évi nettó 25 millió forintos  vállalkozói megbízás helyett töredékéért lehetne inkább ehhez értő szakembereket felvenni a városháza állományába, azért az ÖPE az előterjesztés nem, a közgyűlés többsége megszavazta.

Megújítja folyószámlahitel-keretét a város az OTP-vel
Az előterjesztésben az szerepelt, hogy „Pécs 2018. évi költségvetésében várható kiadások és bevételek teljesüléseinek időbeli kiegyenlítése és a likviditás megőrzése érdekében szükséges folyószámlahitelkeret igénybevétele”.
A hitelkeretet 2018. január 1-től december 20-ig kívánja az Önkormányzat igénybe venni. A hitelkeret összege 3,5 milliárd forint, melynek esetleges emelését a tárgyalás során egyeztetik a felek.
A kamat is változik, amelynek mértéke 0,02%-os 1 havi BUBOR-al számolva éves szinten 6,5 millió Ft többlet fizetési kötelezettsége keletkezik.

Reklám és telekadó
Több mint egy órán keresztül tartó vita után a közgyűlés módosította a reklámfelületek adórendeletét. Ennek értemben az 1 négyzetméter alatti területeket nem vonnak adó alá, az ezen felüli reklámfelületek adója pedig négyzetméterenként 12 ezer forint lesz évente. Kővári János szerint a rendelet elsősorban a multinacionális cégekre terheli ezt az adót. Megemlítette, hogy más városok is megtették már ezt a lépést. Egyúttal Gulyás Emil MSZP-s képviselő adócsökkentésre vonatkozó felszólalására úgy reagált, Pécs jelenleg különösen, de más város sem teheti meg, hogy lemondjon az adóbevételekről.
Páva Zsolt polgármester elmondta, a megyei jogú városok 90 százalékában már ekkor a az adó mértéke.

Bálicsi út bekötése
Várhatóan tavasszal indulhat be a Rókus-dombi útfejlesztés, amely során az Édesanyák útját az Alkotmány és Kodály Zoltán utakkal kötik össze.

A közgyűlésen több napirend előtti felszólalás hangzott el.

Kővári János felszólalásában megemlítette, hogy éppen ma öt éve minden képviselő elfogadta a fenntartható városfejlesztési koncepciót, de az abban megfogalmazott alapelveket csak kis mértékben valósították meg.
Az ÖPE képviselője elmondta, „az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy a város bevételei és az átvett források évek óta nem elegendőek a kiadások fedezésére, ezért mára nagyon nehéz helyzetbe került a város és amennyiben jelentős strukturális változások nem történnek, a következő években is ezzel kell szembenézni”. Kővári hozzá tette, Pécs infrastruktúrája és szolgáltatásai 200 ezres város igényeit szolgálják ki, miközben bevételei egy 80 ezres város potenciálját alig érik el.
A pécseikkel, civilekkel közösen kell fenntarthatóvá tenni a város, ezért a következő, decemberi közgyűlésen benyújtják a javaslatokat a közgyűlés elé.

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában bejelentette, az uránbánya nyitásában érdekelt cégek újabb környezetvédelmi engedélyezési eljárást indított el. Szerinte a pécsi városvezetés nem próbálja megakadályozni a bányanyitást. Szeretné elérni, hogy a két érdekelt cég vezetőit meghívják majd a közgyűlésre. Keresztes szerint a városnak egyértelműen el kellene utasítani a beruházást. Páva Zsolt polgármester válaszában hangsúlyozta, ő úgy véli, az ügy elsősorban politikai kampánytéma, és ő ebben nem szeretne részt venni. Páva hozzá tette, a választások után nyitott egyeztetésre, és csak a pécsiek dönthetnek ebben a kérdésben.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak...

Az egészséges belek titka

Életkortól függően mindenkinek más és más a bélflóra egyensúlya. Egyénenként máshogy épül fel a bélflóra, de összességében...

Ilyen egy igazán nemő macska

Ezek a fajták a legkedveltebbek - legalábbis az Egyesült Államokban.

A magyarok inkább az Aldiba mennek sörért, a külföldieknek olcsó a Sziget Fesztivál

Évek óta problémát jelent a pénztárcánknak a Sziget-árak. Azonban nemrég a kormány szerint több mint 300 ezer forint az átlag kereset....

Álmaid állása megtalált? 14 ezres órabérért füvet kellene szívnod

Még lehet jelentkezni arra az állásra, ahol igen, füvet kell szívni. Na, és mennyi a bér? 14-15 ezer forintos órabér (!) üti a leendő...

Ez az ember adta el az Eiffel-tornyot Kétszer is

Nem, ez nem Chuck Norris volt, hanem egy cseh szélhámos Victor Lustig. Victor fiatalon nyugatra költözött és egy jó megjelenésű, magával...

Megújul a népszerű, Szigligeti Színház

A szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítására csaknem 4 milliárd forintot fordít a kormány a következő években.

Drake azt terjeszti, meghúzta Kim Kardashiant, Kanye West tombol.

Drake állítólag finoman, diszkréten, de határozottan azt terjeszti, hogy megvolt neki a középső Kardashian-lány, ami a nem kicsit...

Így alakul a kiskereskedelmi forgalom - egy ábrán

kiskereskedelmi forgalom; milliárd forint, folyó áron

A bélbaktériumoktól is függ a vérnyomás

A Johns Hopkins Egyetem és a Yale Egyetem munkatársai az erek falában egy olyan receptort írtak le, melynek jelenlétét eddig csak az...

Ez kell minden idős embernek

Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él magányosan.

Landoltak az aszteroidán a Hajabusza-2 apró robotjai

300 millió kilométer megtétele után a Rjugun lőtt képeik megérkeztek a Földre.

0

Sport

Máris balhé van a PSG-nél?

A Le Parisien szerint az új edző, Thomas Tuchel és a sportigazgató, Antero Henrique nincs igazán jó viszonyban.

Hazatér a kapus, aki jobban gyűlölte csapatát, mint bárki más

Szombaton este Schalke-Bayern München meccs a Bundesligában. Manuel Neuer története moziba illő.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Maszkos szlovákiai huligánok vertek nőket és gyerekeket Miskolcon - videóval

A DVTK Jegesmedvék-HKM Zvole jégkorong-meccsen tört ki a balhé, akit értek, ütöttek a családi szektorban.

Magyar-szlovák közös közlemény a pénteki huligánakció után

A hoki nem háború, hanem fesztivál, írják a szlovák huligánok akcióját elítélő sportvezetők.

Csodanap a Bundesligában: gálázott a Hertha, Sallai 7 perc alatt gólt lőtt

Történelmi bemutatkozás Freiburgban, Dárdaiék vezetik a bajnoki tabellát!

Megunta a szakállat: alig lehet ráismerni Messire - fotók

Hosszú idő után levágta szakállát Lionel Messi, a Barcelona 31 éves sztárcsatárja.

Indokolatlan büntetésekkel szálltak rá a magyar versenyzőre

Kiss Norbert: Ilyet még életemben nem tapasztaltam!

Puskás-díjas gól Angliából, ennél tökéletesebb lövés nincs

Az Aston Villa szurkolók egy ideig nem felejtik a csodát, aminek szemtanúi lehettek.

18 másodperccel a kezdés után már gólt rúgtak

A Serie A ötödik fordulójának első meccsén mindössze 18 másodperc kellett az első gólhoz.

0

Bulvár

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

KKi kell venni éjszakára a műfogsort, vagy nem?

Csak régen tartották az éjjeliszekrényen, pohárban a műfogsort. Ma csak a tisztításra kell kivenni, éjszakára a szájban maradhat....

5 jel, hogy D-vitamin-hiányunk van

Vitaminszintünk ellenőrzésére csináltassunk vérképet és beszéljünk háziorvosunkkal arról, hogy hogyan tudjuk magunkat ezen a téren is rendbe szedni. Addig is az alábbi lista egyértelműbbé teheti, hogy van-e D-vitamin-hiányunk avagy sem.

Pórul járt a félnótás száguldozó, az egész net fetrengve röhög rajta

Van valami nagyon mulattató abban, ami a becsapódás után történt.

Döbbenetes fordulat: önként jelentkezett egy férfi, hogy bevallja, ő a soroksári gyilkos

A gyilkosság elkövetésével a rendőrség egy most is börtönben ülő férfit gyanúsít.

Félelmetes jelenségre bukkantak a kutatók Grönlandon: nem sok jót jelez előre

Turbó sebességbe kapcsolt az olvadás Grönlandon, ha ez így megy tovább, a tengerek szintje hamarosan a vártnál is jobban megemelkedhet.

Szoboszlói fürdőtörténelem: nagy robajjal tört fel a 72 Celsius-fokos termálvíz

Hajdúszoboszló korabeli városvezetése nagyon gyorsan felismerte, hogy hatalmas lehetőséget jelenthet számukra az 1925 őszén feltört termálvíz.

Halálos ugratás - belehalt sérüléseibe a munkás, akinek viccből sűrített levegőt nyomtak a fenekébe

A főnöke szórakozott vele, nyilván rossz viccnek szánta, a férfi viszont azonnal összerogyott. A gyár kamerája az egészet videóra vette, mutatjuk.

Nincs bennük sok szénhidrát, de nagyon megnehezítik a fogyást: vízvisszatartást okozó ételek

Nagyon megterhelik a szervezetet, és lelassítják az anyagcserét.

blogmorzsák

Az osztrák Titanic elsüllyedése

„Az emberek egymást ütötték-verték a mentőmellényekért, késekkel és gya­logsági ásókkal estek egymásnak.“

Része vagy a NER-láncnak

Ez a nemzet ilyen, sőt nemcsak ilyen, hanem nincs minimálisan akcióképes alternatív ideája sem a politikai közösségnek.

A Mandy egy heavy metál-fantasy-horror látomás

Amiben a pszichopata vallási fanatikusok vagy démonokból álló motoros bandák mellett egy jó adag humort is találunk.

Leszedték az Il-20-ast

Az izraeli akció következménye: az oroszok tartják ellenőrzés alatt a szíriai légteret.

Kövér László előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Újságírás nem létezik, az EP aberráltak mellett áll ki, a közszereplőket pedig aljas módon tá­madja a média az Országgyűlés elnöke szerint.

Így készíthetsz te is füstös erdélyi padlizsánt

Erdélyben sem faszénen sütik a padlizsánt, mégis füstös lesz. Most eláruljuk a titkát!

Senki sem migránsozik jobban a magyar keresztényeknél

A rendőrség, és a tűzoltók sem tudják, miért gyulladt ki egy templom, de ők képben vannak.

Defenzivában a Fidesz?

A Fidesz kommunikációs gyárában kőkemény munka folyik.

Orbánnal rio­gatják majd a nyugati polgá­rokat az uniós válasz­tási kampányban?

Saját fegyverét fordítják most az eu­ró­pai liberálisok Orbán Viktor ellen.

Te titokban négy fal között eszel három óránként?

Hogy lehet az, hogy főműsor időben farkával propellerező férfit nézegetünk, de ha valaki nyilvánosan szoptat, az fúj.

Mozgás­sal a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

Zseniális játékoktól a csúfos bukásig

Peter Molyneux karrierje dicső és szégyenteli pillanatok soroza­ta a Populoustól a Dungeon Keeperen át a Godusig.

0


0