Ezt olvasta már?

Csaknem 340 millióból újítják fel a nagyharsányi szoborparkot

Csaknem 340 millió forintos beruházással megújul a Villány szomszédságában található nagyharsányi szoborpark - tájékoztatta a fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Ig...

0

Elindult a fenntarthatósági fordulat? - közgyűlési összefoglaló

Fontos döntéseket hozott tegnap a városi közgyűlés

Több olyan döntést is meghozott csütörtöki ülésén a közgyűlés, amelyek alapjaiban határozhatják meg a város gazdaságosabb és fenntarthatóbb működtetését.


hirdetés

Az előterjesztések itt érhetők el.

600 milliós pályázati támogatást kap a Zöld Kapu program
–  Ha végre bátor lépéseket tesz a város, hogy olyan beruházásokat valósít meg, amelyek költségmegakarítást, gazdaságfejlesztést, életminőséget fejlesztő szolgáltatásokat támogat, akkor Pécs valóban élhetővé válik – mondta a téma kapcsán felszólalásában Kővári János, aki hozzá tette, „ehhez azonban nagyon fontos, hogy határozottan menjünk végig ezen az úton, és ne legyenek presztízs beruházások, mint például az Expo vagy mostanság az Élményfürdő.
Kővári hangsúlyozta, „sosem elég a beruházás, mindig hozzá kell tenni a szemléletformálást is. Reklámozni is kell a fenntartható eszközöket, mint a kerékpározás, a helyi piacok használata.
Keresztes László Lóránt, LMP-s képviselő  szerint a pécsi döntéshozóknál is szükséges a szemléletformálás, és újra előhozta az uránbánya kérdését, miszerint szaván fogja majd Páva Zsoltot, aki megígérte, a pécsiek megkérdezése nélkül nem fog megvalósulni a bányászati tevékenység.

Szociális szövetkezeti formában működik tovább a Patrónus
Az önkormányzat által alapított azonos nevű nonprofit Kft.-t felszámolják, és helyette megalakul a Patrónus Szociális Szolgáltató Szövetkezet, melynek 11 magánszemély mellett a város is alapítója.
Kővári János, az ÖPE képviselője üdvözölte az előterjesztést, amely során az uránvárosi, a kertvárosi, a Búza téri és a később felépülő új vásárcsarnok üzemeltetését is a szövetkezetre bízzák. – Az ÖPE által kezdeményezett Patrónus-programot fontosnak tartjuk, és figyelemmel fogjuk kísérni működését – mondta felszólalásában Kővári, aki egyébként egy csomag gesztenyét adott volna át Fodor Ibolya független, korábbi Fidesz-es képviselőnek, aki a legutóbbi közgyűlésen nehezményezte az ÖPE volt képviselőjének, Vozár Pálnak a szerepvállalását a szövetkezetben. Fodor Ibolya képviselő azonban – bár korábban résztvett a közgyűlésen – délután már nem volt.

Fodor Ibolya gesztenyét kapott Vozár Páltól,
az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet alapítójától.

Létszámot csökkentenek néhány városi intézménynél
A közgyűlés elfogadta Páva Zsolt előterjesztését, melynek alapján a Csorba Győző Könyvtárban jövőre két embert kell elküldeni, a Janus Pannonius Múzeumban hármat, az óvodákban hetet, az Elszámolóházban pedig 47 embert fognak elbocsájtani.

Sok a feladat, pénz kell a Biokomnak
Az előterjesztés szerint 1,2 milliárd forint rendkívüli költségvetési támogatást ad a város a társaságnak. Ennek fedezetéül három ingatlant szeretne a város, a Puskin téri Kollégium épületét 964.184 ezer, egy Fagyöngy utcai beépítetlen területet 100.241 ezer, valamint egy Benke dűlői beépítetlen területet 106.248 ezer forintért. Ráadásul mindezt még idén december 31-ig kell megvalósítani.
A vitában Gulyás Emil, MSZP-s aggályát fejezte ki, hogy ez megvalósulhat-e reálisan, Kunszt Márta pedig azt a kérdést tette fel, hogy a hitelfelvétel mellett milyen előrevivő lépéseket tesz a város a hitelek visszafizetéséért.
Kővári János ÖPE-képviselő arra kérdezett rá, miért alakult ki ez a hiány? „A város 200 ezres lélekszámra lett kialakítva, de ma már hozzá kell igazítani a kiadásokat a város eltartó képességéhez.” – mondta, majd hozzá tette, „nem lehet tovább korlátlanul tovább bevonni területeket, mert az itt élők elvárják, hogy a közszolgáltatásokat odavigye  a város. Más városokban az érintettek kiveszik a részüket a beruházásból. Ez Pécsett egy évtizedes rossz gyakorlat”.
Egyébként a Biokomnak 900 millió front behajthatatlan tartozása van a tömegközlekedésből. Kővári emlékeztettt arra, hogy a jelenlegi városvezetés használt buszokat vásárolt, és nem pályázattal, hanem hitelből. – A használt buszok fenntartási költsége is magas. Ez nagyon nagy teher a Tüke Busznak, a Biokomnak és a városnak – emlékeztetett Kővári, majd felvetette: – Legyen tanulsága a helyzetnek: nem dőljünk hátra, akkor sem, ha a kormány segítségével rendeződik a város gazdálkodása. A jövőben pedig csak olyan beruházások legyenek, amelyek növelik a bevételt és nem csökkentik.
Decsi István alpolgármester válaszában kifejtette, a város a következő időszakban már elektromos buszokat fog vásárolni. Kővári erre úgy reagált, hogy ha időben és jól döntött volna a város vezetése, akkor nem lenne a jelenlegi 3,5 milliárdos hitel visszafizetési kényszere. Az ÖPE képviselője ezután szavazást kért a közgyűléstől, amelyben azt javasolta, a Biokom a későbbiekben határozza meg, milyen bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tud bevezetni. Kővári egyben javaslatokat is tett a parkolás újragondolása, vagy például a buszmegállókban lévő reklámfelületek saját értékesítése tekintetében, hogy „az ne egy budapesti cég számára fusson be”.
Páva Zsolt polgármester szerint annak idején nem volt más megoldás, csak a hitelfelvétel, Kővári János javaslatát azonban támogatta, amit azt a közgyűlés is elfogadott.

Jövőre is fizeti a város a közbeszerzési szakértőket
A PRV Dunántúl Kft.-vel megkötött korábbi szerződés megújítását kezdeményezte a városházi többség. Kővári János, az ÖPE képviselője szerint az évi nettó 25 millió forintos  vállalkozói megbízás helyett töredékéért lehetne inkább ehhez értő szakembereket felvenni a városháza állományába, azért az ÖPE az előterjesztés nem, a közgyűlés többsége megszavazta.

Megújítja folyószámlahitel-keretét a város az OTP-vel
Az előterjesztésben az szerepelt, hogy „Pécs 2018. évi költségvetésében várható kiadások és bevételek teljesüléseinek időbeli kiegyenlítése és a likviditás megőrzése érdekében szükséges folyószámlahitelkeret igénybevétele”.
A hitelkeretet 2018. január 1-től december 20-ig kívánja az Önkormányzat igénybe venni. A hitelkeret összege 3,5 milliárd forint, melynek esetleges emelését a tárgyalás során egyeztetik a felek.
A kamat is változik, amelynek mértéke 0,02%-os 1 havi BUBOR-al számolva éves szinten 6,5 millió Ft többlet fizetési kötelezettsége keletkezik.

Reklám és telekadó
Több mint egy órán keresztül tartó vita után a közgyűlés módosította a reklámfelületek adórendeletét. Ennek értemben az 1 négyzetméter alatti területeket nem vonnak adó alá, az ezen felüli reklámfelületek adója pedig négyzetméterenként 12 ezer forint lesz évente. Kővári János szerint a rendelet elsősorban a multinacionális cégekre terheli ezt az adót. Megemlítette, hogy más városok is megtették már ezt a lépést. Egyúttal Gulyás Emil MSZP-s képviselő adócsökkentésre vonatkozó felszólalására úgy reagált, Pécs jelenleg különösen, de más város sem teheti meg, hogy lemondjon az adóbevételekről.
Páva Zsolt polgármester elmondta, a megyei jogú városok 90 százalékában már ekkor a az adó mértéke.

Bálicsi út bekötése
Várhatóan tavasszal indulhat be a Rókus-dombi útfejlesztés, amely során az Édesanyák útját az Alkotmány és Kodály Zoltán utakkal kötik össze.

A közgyűlésen több napirend előtti felszólalás hangzott el.

Kővári János felszólalásában megemlítette, hogy éppen ma öt éve minden képviselő elfogadta a fenntartható városfejlesztési koncepciót, de az abban megfogalmazott alapelveket csak kis mértékben valósították meg.
Az ÖPE képviselője elmondta, „az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy a város bevételei és az átvett források évek óta nem elegendőek a kiadások fedezésére, ezért mára nagyon nehéz helyzetbe került a város és amennyiben jelentős strukturális változások nem történnek, a következő években is ezzel kell szembenézni”. Kővári hozzá tette, Pécs infrastruktúrája és szolgáltatásai 200 ezres város igényeit szolgálják ki, miközben bevételei egy 80 ezres város potenciálját alig érik el.
A pécseikkel, civilekkel közösen kell fenntarthatóvá tenni a város, ezért a következő, decemberi közgyűlésen benyújtják a javaslatokat a közgyűlés elé.

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában bejelentette, az uránbánya nyitásában érdekelt cégek újabb környezetvédelmi engedélyezési eljárást indított el. Szerinte a pécsi városvezetés nem próbálja megakadályozni a bányanyitást. Szeretné elérni, hogy a két érdekelt cég vezetőit meghívják majd a közgyűlésre. Keresztes szerint a városnak egyértelműen el kellene utasítani a beruházást. Páva Zsolt polgármester válaszában hangsúlyozta, ő úgy véli, az ügy elsősorban politikai kampánytéma, és ő ebben nem szeretne részt venni. Páva hozzá tette, a választások után nyitott egyeztetésre, és csak a pécsiek dönthetnek ebben a kérdésben.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Folytatódott a per, amit Kálomista Gábor egy Facebook-poszt miatt indított Janisch Attila ellen

A tárgyalás második felvonásán már Kálomista is megjelent.

Használ Chrome bővítményt? Veszélyben lehetnek az adatai

A Duo Security nevű kiberbiztonsági cég szerint a Chrome-hoz tartozó bővítmények 85 százalékánál nem találni adatvédelmi irányelveket.

Fidesz reagált arra, hogy Dobrev Klára politikusnak állt

A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) is feliratkozott a Soros-listára, a májusi választáson a...

Püspökök kérték a szexuális erőszakért elítélt papok kitaszítását

Vatikán - Chicago érseke szerint az erőszakot elkövetők semmilyen immunitást ne élvezzenek paptársaik között. Ne érje retorzió azokat,...

Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci kutatók

Genf - A Lausanne-i Műszaki Egyetem kutatói szerint sikerük a robotika tízéves kutatásának eredménye. Tanulmányukat a Science Robotics...

Online vásárlás során a fogyasztók gyakran nem kapnak egyértelmű tájékoztatást

Gyakran nem tájékoztatják egyértelműen a fogyasztókat az árakról és az engedményekről az internetes vásárlások során, a vizsgált...

Több százmillióért árulta szüzességét egy 23 éves modell

A lány meglepő módon azért vállalkozott a dologra, hogy büszkévé tegye édesanyját.

Az aspergeres lány, aki figyelmeztet, hogy lángol az otthonunk

A 16 éves Greta Thunberg tavaly nyáron kezdett tüntetni a klímavédelem fontosságáért, fél év elteltével pedig úgy tűnik, nem adja fel,...

Mihalik Enikővel akár bkv-zás közben is össze lehet futni

A modell csütörtök éjszaka tömegközlekedve indult haza egy budapesti díjátadóról.

0

Sport

140 hektáron gazdálkodik az olimpiai bajnok magyar pólókapus

Szécsi Zoltán az egri vízilabda irányítása mellett saját birtokát is gondozza.

A merész Barcelona 100 milliót fizetne a Manchester United egyik legnagyobb értékéért

A Mundo Deportivo szerint a Barcelona továbbra is csatárt keres.

Neymar hiába menekült el Messi elől, a franciáknál is van nála jobb

Összegyűjtöttük az európai topbajnokságok eddigi pozitív és negatív meglepetéseit.

Eldőlt az aranylabdás Luka Modric jövője?

Lehet, hogy már tudjuk, honnan vonul vissza a világklasszis horvát focista.

- Ilyet sífutó versenyen ritkán lehet látni - Videó

Ahogy az minden bunyó előtt el szokott hangozni: Mi van?! Mi van?! Mi van?!

A Renault vitte az F1-es barcelonai teszt negyedik napját

Nico Hülkenberg érte el a legjobb köridőt az idei Forma-1-es szezon első hivatalos tesztjénék negyedik napján.

Simeone tökössége nehéz helyzetbe hozta a Juvét, de Ronaldót pont ezek megoldásáért tartják

Torinói időszakában még nem villant a BL-ben a portugál, a visszavágón már muszáj lesz.

El-sorsolás: Kijevbe utazik a Chelsea, Franciaországba az Arsenal

Kemény ellenfelet kaptak a magyarokat foglalkoztató klubok.

Elvették a kupadöntő rendezési jogát a békéscsabaiaktól

A bécsi központ az utólag pályázó cseheknek adta. A békéscsabaiak perelnek.

0

Bulvár

Tolonganak a megrendelők, 500 millió forint értékben vettek ebből a zsebre rakható projektorból

Nem várt fordulatot vett egy kis projektor története az Indiegogón. Úgy tűnik, a fejlesztőknek olyan dolgot sikerült kitalálniuk, amelyre valóban nagy szükség van.

Csípős, de jó. Ezt teszi a szervezeteddel a csodálatos vírusölő gyógy- és fűszernövény

Van, aki minden nap imádja, és van, aki csak Húsvétkor veszi elő, pedig számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely sokat segíthet szervezetünknek az év minden napján. Ez nem más, mint a torma, amiről sokan talán nem is tudják, hogy mennyi előnyös hatása van, amelyek bizony jól jöhetnek az étrendünkben és a házi patikában is.

Megrövidíti az életet az egyik legfelkapottabb étrend

Ausztrál kutatók megfejthették, miért rövidíti meg az életet a magas fehérjetartalmú étrend, mint amilyen például a paleo(lit) diéta is. Az új eredmények azt is alátámasztják, hogy a szénhidrátok nem feltétlenül kerülendők, ahogy sokan állítják.

Valóban a méret a lényeg? Nők vallanak a férfiak fő parájáról

A Redditen a napokban felmerült az örök kérdés: vajon valóban a méret a lényeg, ha péniszről van szó?

Micsoda kutatási eredmény. Azok a nagyszülők, akik sok időt töltenek az unokákkal, óriási előnyre tesznek szer...

A nagyszülők számára az egyik legnagyobb kincs, hogy sok időt tölthetnek az unokáikkal. De ennek több előnye is van rájuk nézve; valamint a gyerekekre is!

Mutatjuk, milyen luxuslakás lapul egy klasszikus budapesti épület második emeletén

Palotanegyed, Lőrinc pap tér, macskaköves Krúdy Gyula utca. Megvan a helyszín? A fővárosba látogató külföldiek nem véletlenül imádják ezt az éttermekkel, bárokkal, régi épületekkel övezett környéket, ahol az alábbi luxuslakás is megtalálható.

A születésed napja elárulja, hogyan alakulnak idén a pénzügyeid

A pénz nem boldogít, tartja a mondás, de azért jó, ha van, tesszük hozzá többnyire kicsit epésen. Sokan úgy gondolják, sosem lehet belőle elég, mások szerint, amíg a megélhetést fedezi, nincs okunk panaszra. Egy viszonyt biztos: a pénz mindenkit érdekel, és a csillagok segítségével most azt is megtudhatod, mire számíthatsz a forinttal kapcsolatos viszonyod tekintetében.

Eddig rosszul vezetted a háztartást: dobd ki a vécékeféd, és moss sokkal többet!

És még annál is többet. A szakértők ezt javasolják.

Elképesztő akciók várnak az Aldiban, Pennyben és Sparban

Bevásárlást tervezel a hétvégére? Segítünk eligazodni az akciós termékek között.

Beszakadt a kötélhíd az idióta turisták alatt

Addig ugráltak rajta, amíg megtörtént a baj.

Így tesszük tönkre a veséinket

A vesebetegségek eleinte nagyon kevés tünetet mutatnak, ezek általában csak akkor jelentkeznek, ha a károsodás következtében a melléktermékek már felhalmozódtak a vérben. Mi lehet mindennek az oka?

blogmorzsák

Vedd meg Elon Musk házát

Egy Teslát kilőtt az űrbe, tavaly lángszórókat kezdett forgalmazni lakossági felhasználóknak a Belügyminisztérium és politikusok tiltakozása ellenére. Elon Musk egy fogalom, a 21.századi self-made startupperek archetípusa, amiről ez a 4,5 millió dolláros Brentwood-i csodás ház is tanúskodik.

Így működik autód fényszórója!

A jól világító fényszóró legalább oly­an fontos, mint a motor, a fék vagy a futómű állapota. Most megmutatjuk, miért fontos a jó fényszóró és ho­gyan jutottunk el a legmodernebb fényszórásokig.

Karácsony Gergely kínos esete az elipszilonnal

Szarvashiba ez is, ráadásul egy nappal a két honanya tragikomikus megnyilvánulása után.

Remek programok a kacsintgató tavaszhoz

Garázsvásár, twistelés és közös Oscar Gálanézés a hétvégére.

Én csak élni szeretnék! Lehetőleg a saját hazámban

Réges rég rabszolgák vagyunk a hazánkban, és minden törvényünk, szokásunk ezt erősíti!

Brüsszel plakátkampánya Magyarországon

„Tudjátok hány migráns inváziót elősegítő titkos terv létezik Európában? Egy. Az is nálatok!“

Te is nyerhetsz pert a propaganda ellen, ha hazudnak rólad

Nem jó érzés, ha csőcseléknek vagy Neander-völgyinek neveznek, de van mit tenni ellene!

Újabb részletek a fogolyszökésről

„Több híresztelés is arra utal, hogy nem minden úgy történt a fogolyszökéssel kapcsolatban, ahogy azt eddig elmondták nekünk.“

A legendás magnókazetta

Ki ne tekerte volna vissza ceru­zá­val az elejére, hogy a walkman ne fogyassza az elemet vagy ne bosszankodott volna amikor a magnó bezabálta a kazit?

Biztos, hogy életed párját találtad meg?

Hasonló a hasonlóra lehet, hogy rátalál, de boldogok még nem lesznek tőle. De akkor mi a megoldás?

6+1 tipp az álomszép padlóburkolathoz

A padlóburkolatok sem maradhatnak ki idén a változás és megújulás lendületéből.

Így néz ki a Dalai Láma reggeli rutinja

Tényleg van saját futógépe? Van bizony és nem csak ez inspirálhat téged!

0


0