Ezt olvasta már?

0

Elindult a fenntarthatósági fordulat? - közgyűlési összefoglaló

Fontos döntéseket hozott tegnap a városi közgyűlés

Több olyan döntést is meghozott csütörtöki ülésén a közgyűlés, amelyek alapjaiban határozhatják meg a város gazdaságosabb és fenntarthatóbb működtetését.


hirdetés

Az előterjesztések itt érhetők el.

600 milliós pályázati támogatást kap a Zöld Kapu program
–  Ha végre bátor lépéseket tesz a város, hogy olyan beruházásokat valósít meg, amelyek költségmegakarítást, gazdaságfejlesztést, életminőséget fejlesztő szolgáltatásokat támogat, akkor Pécs valóban élhetővé válik – mondta a téma kapcsán felszólalásában Kővári János, aki hozzá tette, „ehhez azonban nagyon fontos, hogy határozottan menjünk végig ezen az úton, és ne legyenek presztízs beruházások, mint például az Expo vagy mostanság az Élményfürdő.
Kővári hangsúlyozta, „sosem elég a beruházás, mindig hozzá kell tenni a szemléletformálást is. Reklámozni is kell a fenntartható eszközöket, mint a kerékpározás, a helyi piacok használata.
Keresztes László Lóránt, LMP-s képviselő  szerint a pécsi döntéshozóknál is szükséges a szemléletformálás, és újra előhozta az uránbánya kérdését, miszerint szaván fogja majd Páva Zsoltot, aki megígérte, a pécsiek megkérdezése nélkül nem fog megvalósulni a bányászati tevékenység.

Szociális szövetkezeti formában működik tovább a Patrónus
Az önkormányzat által alapított azonos nevű nonprofit Kft.-t felszámolják, és helyette megalakul a Patrónus Szociális Szolgáltató Szövetkezet, melynek 11 magánszemély mellett a város is alapítója.
Kővári János, az ÖPE képviselője üdvözölte az előterjesztést, amely során az uránvárosi, a kertvárosi, a Búza téri és a később felépülő új vásárcsarnok üzemeltetését is a szövetkezetre bízzák. – Az ÖPE által kezdeményezett Patrónus-programot fontosnak tartjuk, és figyelemmel fogjuk kísérni működését – mondta felszólalásában Kővári, aki egyébként egy csomag gesztenyét adott volna át Fodor Ibolya független, korábbi Fidesz-es képviselőnek, aki a legutóbbi közgyűlésen nehezményezte az ÖPE volt képviselőjének, Vozár Pálnak a szerepvállalását a szövetkezetben. Fodor Ibolya képviselő azonban – bár korábban résztvett a közgyűlésen – délután már nem volt.

Fodor Ibolya gesztenyét kapott Vozár Páltól,
az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet alapítójától.

Létszámot csökkentenek néhány városi intézménynél
A közgyűlés elfogadta Páva Zsolt előterjesztését, melynek alapján a Csorba Győző Könyvtárban jövőre két embert kell elküldeni, a Janus Pannonius Múzeumban hármat, az óvodákban hetet, az Elszámolóházban pedig 47 embert fognak elbocsájtani.

Sok a feladat, pénz kell a Biokomnak
Az előterjesztés szerint 1,2 milliárd forint rendkívüli költségvetési támogatást ad a város a társaságnak. Ennek fedezetéül három ingatlant szeretne a város, a Puskin téri Kollégium épületét 964.184 ezer, egy Fagyöngy utcai beépítetlen területet 100.241 ezer, valamint egy Benke dűlői beépítetlen területet 106.248 ezer forintért. Ráadásul mindezt még idén december 31-ig kell megvalósítani.
A vitában Gulyás Emil, MSZP-s aggályát fejezte ki, hogy ez megvalósulhat-e reálisan, Kunszt Márta pedig azt a kérdést tette fel, hogy a hitelfelvétel mellett milyen előrevivő lépéseket tesz a város a hitelek visszafizetéséért.
Kővári János ÖPE-képviselő arra kérdezett rá, miért alakult ki ez a hiány? „A város 200 ezres lélekszámra lett kialakítva, de ma már hozzá kell igazítani a kiadásokat a város eltartó képességéhez.” – mondta, majd hozzá tette, „nem lehet tovább korlátlanul tovább bevonni területeket, mert az itt élők elvárják, hogy a közszolgáltatásokat odavigye  a város. Más városokban az érintettek kiveszik a részüket a beruházásból. Ez Pécsett egy évtizedes rossz gyakorlat”.
Egyébként a Biokomnak 900 millió front behajthatatlan tartozása van a tömegközlekedésből. Kővári emlékeztettt arra, hogy a jelenlegi városvezetés használt buszokat vásárolt, és nem pályázattal, hanem hitelből. – A használt buszok fenntartási költsége is magas. Ez nagyon nagy teher a Tüke Busznak, a Biokomnak és a városnak – emlékeztetett Kővári, majd felvetette: – Legyen tanulsága a helyzetnek: nem dőljünk hátra, akkor sem, ha a kormány segítségével rendeződik a város gazdálkodása. A jövőben pedig csak olyan beruházások legyenek, amelyek növelik a bevételt és nem csökkentik.
Decsi István alpolgármester válaszában kifejtette, a város a következő időszakban már elektromos buszokat fog vásárolni. Kővári erre úgy reagált, hogy ha időben és jól döntött volna a város vezetése, akkor nem lenne a jelenlegi 3,5 milliárdos hitel visszafizetési kényszere. Az ÖPE képviselője ezután szavazást kért a közgyűléstől, amelyben azt javasolta, a Biokom a későbbiekben határozza meg, milyen bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tud bevezetni. Kővári egyben javaslatokat is tett a parkolás újragondolása, vagy például a buszmegállókban lévő reklámfelületek saját értékesítése tekintetében, hogy „az ne egy budapesti cég számára fusson be”.
Páva Zsolt polgármester szerint annak idején nem volt más megoldás, csak a hitelfelvétel, Kővári János javaslatát azonban támogatta, amit azt a közgyűlés is elfogadott.

Jövőre is fizeti a város a közbeszerzési szakértőket
A PRV Dunántúl Kft.-vel megkötött korábbi szerződés megújítását kezdeményezte a városházi többség. Kővári János, az ÖPE képviselője szerint az évi nettó 25 millió forintos  vállalkozói megbízás helyett töredékéért lehetne inkább ehhez értő szakembereket felvenni a városháza állományába, azért az ÖPE az előterjesztés nem, a közgyűlés többsége megszavazta.

Megújítja folyószámlahitel-keretét a város az OTP-vel
Az előterjesztésben az szerepelt, hogy „Pécs 2018. évi költségvetésében várható kiadások és bevételek teljesüléseinek időbeli kiegyenlítése és a likviditás megőrzése érdekében szükséges folyószámlahitelkeret igénybevétele”.
A hitelkeretet 2018. január 1-től december 20-ig kívánja az Önkormányzat igénybe venni. A hitelkeret összege 3,5 milliárd forint, melynek esetleges emelését a tárgyalás során egyeztetik a felek.
A kamat is változik, amelynek mértéke 0,02%-os 1 havi BUBOR-al számolva éves szinten 6,5 millió Ft többlet fizetési kötelezettsége keletkezik.

Reklám és telekadó
Több mint egy órán keresztül tartó vita után a közgyűlés módosította a reklámfelületek adórendeletét. Ennek értemben az 1 négyzetméter alatti területeket nem vonnak adó alá, az ezen felüli reklámfelületek adója pedig négyzetméterenként 12 ezer forint lesz évente. Kővári János szerint a rendelet elsősorban a multinacionális cégekre terheli ezt az adót. Megemlítette, hogy más városok is megtették már ezt a lépést. Egyúttal Gulyás Emil MSZP-s képviselő adócsökkentésre vonatkozó felszólalására úgy reagált, Pécs jelenleg különösen, de más város sem teheti meg, hogy lemondjon az adóbevételekről.
Páva Zsolt polgármester elmondta, a megyei jogú városok 90 százalékában már ekkor a az adó mértéke.

Bálicsi út bekötése
Várhatóan tavasszal indulhat be a Rókus-dombi útfejlesztés, amely során az Édesanyák útját az Alkotmány és Kodály Zoltán utakkal kötik össze.

A közgyűlésen több napirend előtti felszólalás hangzott el.

Kővári János felszólalásában megemlítette, hogy éppen ma öt éve minden képviselő elfogadta a fenntartható városfejlesztési koncepciót, de az abban megfogalmazott alapelveket csak kis mértékben valósították meg.
Az ÖPE képviselője elmondta, „az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy a város bevételei és az átvett források évek óta nem elegendőek a kiadások fedezésére, ezért mára nagyon nehéz helyzetbe került a város és amennyiben jelentős strukturális változások nem történnek, a következő években is ezzel kell szembenézni”. Kővári hozzá tette, Pécs infrastruktúrája és szolgáltatásai 200 ezres város igényeit szolgálják ki, miközben bevételei egy 80 ezres város potenciálját alig érik el.
A pécseikkel, civilekkel közösen kell fenntarthatóvá tenni a város, ezért a következő, decemberi közgyűlésen benyújtják a javaslatokat a közgyűlés elé.

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában bejelentette, az uránbánya nyitásában érdekelt cégek újabb környezetvédelmi engedélyezési eljárást indított el. Szerinte a pécsi városvezetés nem próbálja megakadályozni a bányanyitást. Szeretné elérni, hogy a két érdekelt cég vezetőit meghívják majd a közgyűlésre. Keresztes szerint a városnak egyértelműen el kellene utasítani a beruházást. Páva Zsolt polgármester válaszában hangsúlyozta, ő úgy véli, az ügy elsősorban politikai kampánytéma, és ő ebben nem szeretne részt venni. Páva hozzá tette, a választások után nyitott egyeztetésre, és csak a pécsiek dönthetnek ebben a kérdésben.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Olaszország a borkóstolók paradicsoma, pedig lehet, hogy a francia borok jobbak

Egy felmérés szerint a borkedvelők számára Olaszország legjobb vendéglátó ország a világon, olvasható a thelocal.it hírportálon. Ez...

Az MNB kamatdöntésére érdemes odafigyelni a jövő héten

Az MNB-t dilemma elé állítja a külső környezet és a hazai, egyre intenzívebb belső nyomás kettősségéből fakadó bizonytalanság

Dekoratív kerti megoldások - Varázsold buja hangulatúvá a kertet.

Hazánkban sok helyen nehezíti a kerti munkákat és az ültetést a köves, meszes talaj ilyen környéken élek én is, a Bakonyban. De nem...

Küzdelem a meztelen csigákkal III. rész

Mit vethetünk be kertünkben a meztelen csigák, kiemelten a spanyol csupaszcsiga jelentős kártétele ellen? Milyen csapdázási és riasztási...

Izgató fotó, félmeztelenül olvas a gömbölyű keblű sakkozónő

Charlie Riina ezúttal is merész képekkel örvendeztette meg rajongóit Instagramon. A követői el voltak ragadtatva az új fotóktól.

Tíz dolog, amit nem tudtál a holdra szállásról

Az Apollo-11 leszállóegysége, a Sas (avagy Eagle) kereken ötven éve, 1969. július 20-án, magyar idő szerint 22 óra 17 perckor landolt a...

Pharrell Rambo-órában parádézott Beyoncéval

Az Oroszlánkirály európai premierén Beyoncéra és Meghan Markle-re szegeződött minden tekintet, pedig Pharrell Williams is kitett magáért.

Várkonyi Andrea drámai vallomása: így zajlott a szakítása Bochkor Gáborral

Budapest Nehéz év áll Várkonyi Andrea (44) mögött, ám mint mondja, mosolyogva menetel előre, miután Bochkor Gáborral (55) való 12 éves...

Drágább lesz az alma?

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves...

Lángoló autójából húzták ki a nézők Pardi Katát: a kórházi ágyán mondott köszönetet a Veszprém-ralin balesetet szenvedett navigátor

Veszprém Két héttel a Veszprém-ralin történt rémisztő baleset után mosolyogva hagyhatta el a kórházat Pardi Kata (28) navigátor, aki a...

0

Sport

Rasovszky hányt, Gyurta rohamot kapott verseny közben

A vizes-vb leghosszabb távján, 25 kilométeren álltak rajthoz a magyarok, Rasovszkynak fel kellett adnia a versenyt.

Ez a bombanő nyerte a pesti vívó-vb első aranyát

Nathalie Moellhausen nemcsak a páston figyelemreméltó.

Újabb gigaajánlatot tett Neymarért a Barcelona

Úgy tűnik, a Barcelona tényleg vissza akarja szerezni Neymart.

Zidane és a Real Madrid változatlanul bízik a fél Európa által csábított szupertehetségben

Martin degaard 16 éves korában igazolt Madridba. Habár a hájp csökkent körülötte, a Real még nem mondott le róla.

Új magyar sporthős született: A 21 éves Siklósi Gergely világbajnok

Óriási meglepetés, csodás eredmény férfi párbajtőrvívásban a budapesti világbajnokságon.

Visszatért a klubhoz az FC Barcelona legendája

Az utánpótláscsapatnál kapott munkát a háromszoros BL-győztes.

Véget ért a Kékszalag vitorlásverseny: ők haladtak át elsőként a célvonalon

A Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django haladt át elsőként az 51. Kékszalag Nagydíj balatonfüredi célvonalán.

Bemutatták a Juve rekordigazolását

Matthijs de Ligt sajtótájékoztatót is tartott.

A Racing Django futott be elsőként a Kékszalagon

Rendkívül gyenge szélben, több mint 15 óra kellett a győztes hajónak.

Porrá zúzta ellenfelét a magyar férfi vízilabda-válogatott, megállíthatatlanok a fiúk

Kvangdzsu A magyar férfivízilabda-válogatott Dél-Afrikát 23-5-re kiütötte a kvangdzsui világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így hibátlan mérleggel nyerte meg a C jelű négyest.

Európa-liga: hiába volt előnyben a Honvéd ellenfele - reakciók

Egyik játékosáról külön beszélt az olasz.

0

Bulvár

Nem kellene szeretkezned, ha nem tudsz válaszolni erre a 3 kérdésre

Országonként változik, hogy mikortól hozhatják meg a fiatalok törvényes keretek között is a döntést, hogy nemi életet kezdenek élni. Az alsó korhatár persze még nem jelenti azt, hogy valaki testileg és lelkileg is készen áll, ha pedig az alábbi kérdésekkel nincs tisztában, jobb lenne előbb a szexuális edukációját csiszolni, mint a lepedők közé vetni magát.

Nagyon kiborult Ujhelyi: kegyetlenül beleszállt Ursula von der Leyenbe

Az MSZP EP-képviselője a megválasztott bizottsági elnök interjújára reagált. Nem fogta vissza magát.

30 millióba is kerülhet, ha a munkáltató ezt teszi az alkalmazott okmányaival

A munkáltatók csak kivételes esetekben másolhatják le jogszerűen az alkalmazottak személyes iratait.

Az öregedés első jelei

A kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr. Ez egyáltalán...

A nő kiparkolt az autómosóból, felfoghatatlan, ami ezután jött

Csak oda kellett volna állni a következő állomásra, ehelyett más történt.

Sokkot kapott ez a lány, miután jobban megnézte a kiposztolt szelfijét

A fiatal lány nem sejthette, mekkora veszélyben van.

Rasovszky hányt, Gyurta rohamot kapott verseny közben

A vizes-vb leghosszabb távján, 25 kilométeren álltak rajthoz a magyarok, Rasovszkynak fel kellett adnia a versenyt.

4 természetfeletti jel, hogy hamarosan nagy szerencse fog érni

Amikor pozitívan állsz az élethez, és nyitott szemmel jársz, ráébredsz, hogy a világ tele van csodával, és a pozitív gondolkodás előnyös dolgokat vonz az életedbe. Néha pedig az univerzum igyekszik segíteni rajtad, és különféle jelekkel adja tudtodra, hogy hamarosan nagy szerencse várható az életedben. Lássuk, pontosan mik is ezek a jelek!

Végleg megtiltotta a Nébih egy potencianövelő forgalmazását

Tavaly és idén is gyógyszer-hatóanyagot találtak az étrend-kiegészítőben.

Rekkenő hőség jön

A hétvégén sok lesz a napsütés és tovább melegszik az idő, vasárnap néhol akár 34 fok is lehet.

285 forintért árult cipőket az adidas, a rendőrségnek kellett bezárni a boltot New Yorkban

A hatóságok attól tartottak, hogy a túl olcsó holmik miatt tömegek zúdulnak majd a pop-up store-ba.

Voksán Virág extravagáns fürdőruhában hódít Olaszországban

A modell minden olasz fiú fejét elcsavarja ezzel a megjelenéssel!

blogmorzsák

Az Elátkozott-hegység bűvöletében

Az Albán-Alpok felülír minden addigi elképzelést.

A kiemelt csirkehús és a valóság esete

Nem azért van más a képen, hogy megté­vesszenek, hanem hogy a sor végéről is jól lehessen látni.

Tényleg a HIIT a legjobb kiegészítő kardió edzés?

A köztudatban a HIIT, mint csodamódszer létezik. Zsírt éget, izmot épít, erőt fejleszt. De tényleg ennyire tökéletes?

Terézvárosi kupleráj: óriás dildó a kocsi alatt

„Egyik olvasónk küldte be ezeket a kissé meghökkentő fotókat.“

Mekkora a jövedelem­egyenlőtlenség Magyarországon?

Jóval nagyobb, mint a cseheknél vagy szlová­koknál, de alacsonyabb, mint az uniós átlag.

Petrarca koszorúja azóta is töretlenül zöldell

645 éve érte utol a halál a világirodalom egyik legjelentősebb, korszakalkotó egyéniségét.

Együtt zenél Péterfy Bori és a Hősök

A klipjük pedig teljesen telefonnal készült.

Használt autóra is igénybe vehető a nagycsaládos támogatás!

Szigorú szabályokhoz kötött a feltételrendszer, de mint kiderült, használt autókra is lekérhető az állami segítség. Mutatjuk a részleteket.

A legikonikusabb motorke­rék­párok: klasszikusok

Ebben a posztban a legikoni­kusabb old-school motorokat vesszük sorra.

„Amikor azt hittem, rákos vagyok“

Amikor az ember a poklot járja meg a bizonytalanság miatt, és még az orvosok közönyével is meg kell küzdenie.

Miért nem lehet simán szakítani?

„Miért mocskol még a szakítás után két hónappal is, ahol csak ér?“

6 jel, hogy problémás az alkoholfogyasztásod

Nehéz beismerni, hogy bizony gondunk van az alkohollal. Íme néhány jel, amire érdemes figyelni.

0


0