Ezt olvasta már?

Ahmet Günestekin török képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen

Ahmet Günestekin (1966) törökországi kortárs képzőművész mintegy harminc alkotását bemutató kiállítás nyílik csütörtökön pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM)...

0

Energiatakarékosság, ahol lakunk

Szakemberek szerint a leghatékonyabb megoldás a komplex felújítás

A társadalom és az emberi életfeltételeket biztosító környezet fenntartásához energiára van szükség, az ipari forradalmat követő évtizedek óta, rohamosan növekvő mértékben. Azonban egyre nehezebb kielégíteni az egyre növekvő igényt.


hirdetés

Az újabb energiaforrások kutatása ugyan eredménnyel járhat, de rövidtávon kényszerűen csökkenteni kell az energiafelhasználás növekedési ütemét, és főleg az energiafelhasználás melléktermékeként jelentkező környezetszennyezést. Az erre irányuló törekvések hoztak némi eredményt, de elsősorban csak Európában. Az USA és a feltörekvő ázsiai államok, továbbra is a legnagyobb energiafelhasználók és egyben legnagyobb környezetszennyezők.

Kiindulási alapok
Hazánkban a lakóépületek energiafelhasználása rendkívül magas, több mint az összes felhasználás 30%-a. A lakóépületek döntő többsége akkor épült, amikor az energia még olcsó volt és nem voltunk rákényszerítve a kis energiafelhasználású épületek létesítésére, az energiatudatosság meg végképp nem szerepelt a köznapi szóhasználatban. Az állagjavító és az energiafelhasználást csökkentő korszerűsítések, sajnos a vártnál jóval lassabb ütemben haladnak. Az utóbbi években az új építések száma is drasztikusan csökkent, pedig az új energiahatékonysági követelmények, új építések esetében kisebb költséggel teljesíthetők lennének.

Az energiatakarékosságra, az átlag magyar fogyasztó a lakásfenntartási költségek csökkentése céljából rákényszerül, de az energiahatékonyságot is növelő korszerűsítéshez szükséges anyagiakat nem, vagy csak kis lépésekben képes előteremteni. Az ehhez felhasználható állami támogatások egyelőre esetlegesek, nem tervezhetők.

A meglévő rendszerek energiafelhasználását csökkenteni, csak korlátozott mértékben lehetséges. A lakóépületek jó közérzetet és egészséges életet biztosító komfortjának csökkentése nem lehet cél. Az elmúlt években meghirdetett energetikai pályázatok elsősorban az épületek külső hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét támogatták jelentős eredménnyel, de messze nem elég hatékonyan. A fűtési rendszerek korszerűsítése háttérbe szorult.

Energiahatékony megoldás a komplex felújítás
Az energiahatékonysági témában született minden tanulmány, a komplex felújítást tartja a leghatékonyabb megoldásnak. Az épület hőveszteségét csökkentő különböző hőszigetelések és a nyílászárók cseréjének eredményeként adódó, csökkent hőigénynek megfelelően, egyidejűleg célszerű elvégezni a fűtési rendszer korszerűsítését is. Az alacsonyabb hőveszteség lehetővé teszi a kisebb hőteljesítményű fűtőberendezés létesítését. A meglévő felújítás előtti állapotnak megfelelően méretezett, viszonylag nagy felületű hőleadók (pl. radiátorok) általában alkalmasak az alacsonyabb hőmérsékletű fűtési rendszerhez, tekintettel arra, hogy a hőszükséglet jelentősen csökkent. Adódik, pl. gáztüzelés esetében, nagy szabályozási tartományú, kondenzációs üzemű fűtőkazánt építsünk be. Ezek hatásfoka annál magasabb, minél alacsonyabb előremenő fűtési vízhőmérséklettel üzemelnek. (Kondenzációs hőnyereség.)

További jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, a fűtési rendszer szabályozása. A kazán külső hőmérsékletről vezérelt fűtési vízhőmérséklet szabályozásának, és a lakás helységenkénti hőmérsékletszabályozásának jelentősége (pl. termosztatikus radiátorszeleppel), ma már elfogadottnak tekinthető. Főleg nagyobb, vagy vegyes (pl. padlófűtés és radiátoros fűtés) rendszerek esetében, az épület tájolását, és az egyes egységek eltérő rendeltetését figyelembevevő, egymástól függetlenül szabályozható fűtési körök létesítése nélkül a mai energiahatékonysági követelmények nem teljesíthetők. A rendszer hidraulikai beszabályozása legalább ugyanilyen mértékben fontos. A keringetett rendszerben uralkodó, változó nyomás és a mindenkori térfogatáram szabályozásával biztosítható, hogy az egyes hőleadók – függetlenül a többi pillanatnyi üzemi állapotától – mindig a kívánt hőmérsékletűek legyenek.

Gyakorlati tapasztalatok szerint, a fűtési rendszer korszerűsítésével általában nagyobb az energiamegtakarítás, tehát, a költségek gyorsabb megtérülése várható, mint az épület hőszigetelésével. A legjobb eredményt természetesen a komplex felújítás hozza, azonban ha ennek összes költsége túl magas, akkor is célszerű két, legfeljebb három ütemben a komplex korszerűsítést megcélozni.

A jó légzárású ablakok elterjedése magával hozott egy új feladatot is, a lakások mesterséges frisslevegő ellátását. Ez többnyire szabályozott szellőztető rendszer beépítésével oldható meg. Energiahatékonynak akkor tekinthető, ha a belső levegő hőtartalma hővisszanyerő beiktatásával részben hasznosítható.

Megújuló energia hasznosításával a légkörünk védelméért
Külön szempontként kezelendő a megújuló energiaforrások esetleges alkalmazása. Új építések esetében ennek lehetőségei feltétlenül elemzést igényelnek. Elsődleges szempont az energiaforrás hozzáférhetőségének kérdése, azaz rendelkezésre áll-e folyamatosan, vagy csak időszakosan. Időszakos hozzáférhetőség esetében, megfelelő energiatárolási lehetőség hiányában, szükséges más energiát hasznosító berendezés párhuzamos létesítése is. A megújuló energia alkalmazhatóságának fontos kérdése továbbá, hogy a szükséges eszközök elhelyezhetők-e az adott épületben, vagy közvetlen környezetében. Ilyen kérdés pl. a fatüzelés esetében a tüzelőanyag tároló, vagy a talajszondákról működő hőszivattyú esetében a megfelelő nagyságú és megfelelő adottságú szabad terület is.

Egyre népszerűbbé válik a helyi elektromos energiatermelés napelemekkel, tekintettel arra, hogy a napsütéses időben termelt felesleges energiát, az áramszolgáltató köteles megvásárolni. Ez a rendszer a felhasználó számára végső soron, mint egy „energiatároló” működik. Kérdés természetesen, hogy ez a rendszer meddig tartható fenn. A mai villamos erőművek üzemeltetési feltételei szempontjából nem előnyös megoldás, különösen, ha egyébként is túlkínálat van a nemzetközi áram-piacon.

Fotó: Tim Foster on Unsplash

Sajnálatos, hogy hazánkban az elektromos energia előállításához hasonlóan, napkollektorokkal hasznosított hőenergia támogatása gyakorlatilag nem megoldott. Emiatt a napkollektoros hőtermelést elsősorban használati melegvíz részleges előállítására alkalmazzák, esetenként azonban fűtés rásegítőként is gazdaságos lehet.

Megújuló energia alkalmazása az újonnan épülő lakóépületek energiaigényének legalább részbeni fedezésére 2020-tól kötelező lesz. Többszintes lakóépületek esetében, városias környezetben, ez még sok megoldandó feladatot jelent. Családi házas környezetben, azonban már ma is hatékony lehet.

Minden új építés, és minden korszerűsítés egyedi feladatnak tekintendő. Az energiahatékonysági lehetőségek legjobb kihasználása, megalapozott szakmai felmérésen alapuló döntés és a szaktervezői, valamint a kivitelezői tevékenység minőségének függvénye. Ehhez elengedetlenül szükséges a helyi adottságok és a rendelkezésre álló anyagiak mellett, a megalapozott felhasználói igények pontos figyelembe vétele is.

A felhasználók energiatudatosságának növelése hazánkban még további jelentős potenciál az energiahatékonyság növelésére.

Forrás: energiapartner.hu
Fotó: Ashes Sitoula on Unsplash0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Növekedés a magyar lízingpiacon

Több mint 500 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első kilenc...

Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

A harccsoport 2019 második felében kezdi meg működését - nyilatkozta Benkő Tibor.

Rengeteg rendőr razziázik a szolnoki műtrágyagyárban

A rendőrök a munkásokat már két napja hordják rendőrbuszokkal kihallgatásokra.

Amerikában betiltanák a mentolos cigarettát

És bekeményítenek az elektronikus cigarettáknál is.

Retro-szemüveg, kanalazás borospohárból, bizarr tánc - mi történik Madonna Insta-oldalán?.

Tényleg nem tudjuk hová tenni, hogy épp mi történik a pop nagyasszonyának Instagram-oldalán. Csak kapkodjuk a fejünket az elmúlt napokban...

Lázár: 20 év alatt akár teljesen fel lehetne számolni a hagyományos füstölést

Óvodások és kisiskolások körében is indul kampány a dohányzás ellen, ehhez szemléltető eszközöket a kormányzat biztosít. Erről is...

6 híres nő, aki az életben sokkal szebb, mint a retusált címlapokon

Van, akinek feljavítja külsejét egy kis Photoshop, de olyan is akad, aki annyira természetes jelenség, hogy minden művi változtatás csak...

Párbeszéd a gazdaságról: szétszakadtak az ingatlanárak

Hiába emelkednek az égbe az árak, még az ország nagy részén alulértékeltek az ingatlanok - derült ki az InfoRádió Párbeszéd a...

Megszállta az NNI a nyíregyházi vállalkozó szolnoki gyárát

Valaki környezetszennyezés miatt jelentette fel a céget.

Nem semmi. Több mint 100 év után visszatérnek a félénk, röpképtelen kivik Wellingtonba

Az Új-Zéland szimbólumának számító madarak több mint száz éve eltűntek, de éveken belül ismét fészkelnek majd Wellingtonban.

0

Sport

Rettentő részletek derültek ki a lefejezett focista meggyilkolásáról

Az egész rémtörténet egy fotóval kezdődött.

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Pogba edzésben, így néz ki rajta a Fradi-szerelése - kép

A válogatott védő próbajátékon vesz részt a Ferencváros focicsapatánál.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Nem az NBI.-es bukdácsolás a Vidi EL-kalandjának egyetlen hátulütője

Hiába a remek európai eredmények, az eredménykényszer miatt nem sokat játszanak a Vidi fiatal magyarjai.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

A túlélésért harcol az észt fociválogatott Budapesten

Martin Reim szövetségi kapitány szerint ki kell húzniuk kapott gól nélkül a meccset.

0

Bulvár

Meghalt Horváth Zoltán

A Dömötör-életműdíjas operarendező 90 éves volt.

Csisztu Zsuzsa: ...az összeomlás szélén búcsúznom kellett...

Könyvírás közben feltörtek benne az emlékek. Csisztu Zsuzsa és férje két gyermeket nevelnek.

Így él az angol királyi udvar egyetlen magyar hercegnéje

Van az angol királyi udvarnak egy magyar származású tagja, aki negyven éve Kent hercegnéjeként él a királynő rokonainak fenntartott Kensington-palotában, és rajong Magyarországért. Exkluzív interjút adott a Forbesnak.

Ő volt Freddie Mercury élete párja - Halálig szerette az énekeslegendát

Jim Hutton a betegsége ellenére is kitartott mellette.

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Személyiségteszt: mit látsz a képen? A válaszod elárul rólad egy izgalmas részletet

Az alábbiakban egy asszociációs tesztet próbálhatsz ki: az, hogy a képen mi tűnik fel neked először, felfedi, hogy miként kommunikálsz másokkal, és mi az, amin változtatnod kéne.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

blogmorzsák

11 karriergyilkos mondat, amit azonnal felejts el!

Te hányat hallottál ma ezek közül a munkahelyeden?

„Gyors iramban ábrándulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

Melyik a legjobb egyetem? Egyáltalán, van ilyen?

Interjú az egyetemi rangsorokról dr. Fábri György kutatóval.

Orbán kutyaszorítóba került Gruevszki miatt

A magyar kormányfőnek választania kell a jog és a bűnrészesség között, mert ha menedéket ad macedón politikai cimborájának.

Meglepő dolgot tervezett az Apple dizájnere

John Ive egy egészen különleges ékszert alkotott, aminek ára jótékony célra megy.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Hogy úszhatta meg Gruevszki?

„Ha nem adjuk ki, akkor a magyar diplomácia óriási öngólt lőne.“

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Hogy őrizzük a határt, ha úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

A gorál nép bizony eléggé beintett Hitlernek

Tutajozás a Dunajec-szorosban, az Ólublói-vár serfőzdéje és egy termálvízzel teli kráter. Avagy, hogyan csináltak hülyét a Náci Birodalomból.

Istennők, riadó!

Álomba illő, csodaszép ruhák Monique Lhuillier 2019-es tavaszi kollekciójában.

Bolond lyukból bolond szél fúj!

Bárki is nyeri ezt a bohózatot, még mindig szembe kell majd néznie az MSZP belső buktatásra szakosodott szárnyával.

Egy parázs rangadó a határ másik oldalán

Temesvár és Arad, a két örökké egymással versengő város focimúltja is jócskán tartogat érdekességeket!

0


0