Ezt olvasta már?

0

Energiatakarékosság, ahol lakunk

Szakemberek szerint a leghatékonyabb megoldás a komplex felújítás

A társadalom és az emberi életfeltételeket biztosító környezet fenntartásához energiára van szükség, az ipari forradalmat követő évtizedek óta, rohamosan növekvő mértékben. Azonban egyre nehezebb kielégíteni az egyre növekvő igényt.


hirdetés

Az újabb energiaforrások kutatása ugyan eredménnyel járhat, de rövidtávon kényszerűen csökkenteni kell az energiafelhasználás növekedési ütemét, és főleg az energiafelhasználás melléktermékeként jelentkező környezetszennyezést. Az erre irányuló törekvések hoztak némi eredményt, de elsősorban csak Európában. Az USA és a feltörekvő ázsiai államok, továbbra is a legnagyobb energiafelhasználók és egyben legnagyobb környezetszennyezők.

Kiindulási alapok
Hazánkban a lakóépületek energiafelhasználása rendkívül magas, több mint az összes felhasználás 30%-a. A lakóépületek döntő többsége akkor épült, amikor az energia még olcsó volt és nem voltunk rákényszerítve a kis energiafelhasználású épületek létesítésére, az energiatudatosság meg végképp nem szerepelt a köznapi szóhasználatban. Az állagjavító és az energiafelhasználást csökkentő korszerűsítések, sajnos a vártnál jóval lassabb ütemben haladnak. Az utóbbi években az új építések száma is drasztikusan csökkent, pedig az új energiahatékonysági követelmények, új építések esetében kisebb költséggel teljesíthetők lennének.

Az energiatakarékosságra, az átlag magyar fogyasztó a lakásfenntartási költségek csökkentése céljából rákényszerül, de az energiahatékonyságot is növelő korszerűsítéshez szükséges anyagiakat nem, vagy csak kis lépésekben képes előteremteni. Az ehhez felhasználható állami támogatások egyelőre esetlegesek, nem tervezhetők.

A meglévő rendszerek energiafelhasználását csökkenteni, csak korlátozott mértékben lehetséges. A lakóépületek jó közérzetet és egészséges életet biztosító komfortjának csökkentése nem lehet cél. Az elmúlt években meghirdetett energetikai pályázatok elsősorban az épületek külső hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét támogatták jelentős eredménnyel, de messze nem elég hatékonyan. A fűtési rendszerek korszerűsítése háttérbe szorult.

Energiahatékony megoldás a komplex felújítás
Az energiahatékonysági témában született minden tanulmány, a komplex felújítást tartja a leghatékonyabb megoldásnak. Az épület hőveszteségét csökkentő különböző hőszigetelések és a nyílászárók cseréjének eredményeként adódó, csökkent hőigénynek megfelelően, egyidejűleg célszerű elvégezni a fűtési rendszer korszerűsítését is. Az alacsonyabb hőveszteség lehetővé teszi a kisebb hőteljesítményű fűtőberendezés létesítését. A meglévő felújítás előtti állapotnak megfelelően méretezett, viszonylag nagy felületű hőleadók (pl. radiátorok) általában alkalmasak az alacsonyabb hőmérsékletű fűtési rendszerhez, tekintettel arra, hogy a hőszükséglet jelentősen csökkent. Adódik, pl. gáztüzelés esetében, nagy szabályozási tartományú, kondenzációs üzemű fűtőkazánt építsünk be. Ezek hatásfoka annál magasabb, minél alacsonyabb előremenő fűtési vízhőmérséklettel üzemelnek. (Kondenzációs hőnyereség.)

További jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, a fűtési rendszer szabályozása. A kazán külső hőmérsékletről vezérelt fűtési vízhőmérséklet szabályozásának, és a lakás helységenkénti hőmérsékletszabályozásának jelentősége (pl. termosztatikus radiátorszeleppel), ma már elfogadottnak tekinthető. Főleg nagyobb, vagy vegyes (pl. padlófűtés és radiátoros fűtés) rendszerek esetében, az épület tájolását, és az egyes egységek eltérő rendeltetését figyelembevevő, egymástól függetlenül szabályozható fűtési körök létesítése nélkül a mai energiahatékonysági követelmények nem teljesíthetők. A rendszer hidraulikai beszabályozása legalább ugyanilyen mértékben fontos. A keringetett rendszerben uralkodó, változó nyomás és a mindenkori térfogatáram szabályozásával biztosítható, hogy az egyes hőleadók – függetlenül a többi pillanatnyi üzemi állapotától – mindig a kívánt hőmérsékletűek legyenek.

Gyakorlati tapasztalatok szerint, a fűtési rendszer korszerűsítésével általában nagyobb az energiamegtakarítás, tehát, a költségek gyorsabb megtérülése várható, mint az épület hőszigetelésével. A legjobb eredményt természetesen a komplex felújítás hozza, azonban ha ennek összes költsége túl magas, akkor is célszerű két, legfeljebb három ütemben a komplex korszerűsítést megcélozni.

A jó légzárású ablakok elterjedése magával hozott egy új feladatot is, a lakások mesterséges frisslevegő ellátását. Ez többnyire szabályozott szellőztető rendszer beépítésével oldható meg. Energiahatékonynak akkor tekinthető, ha a belső levegő hőtartalma hővisszanyerő beiktatásával részben hasznosítható.

Megújuló energia hasznosításával a légkörünk védelméért
Külön szempontként kezelendő a megújuló energiaforrások esetleges alkalmazása. Új építések esetében ennek lehetőségei feltétlenül elemzést igényelnek. Elsődleges szempont az energiaforrás hozzáférhetőségének kérdése, azaz rendelkezésre áll-e folyamatosan, vagy csak időszakosan. Időszakos hozzáférhetőség esetében, megfelelő energiatárolási lehetőség hiányában, szükséges más energiát hasznosító berendezés párhuzamos létesítése is. A megújuló energia alkalmazhatóságának fontos kérdése továbbá, hogy a szükséges eszközök elhelyezhetők-e az adott épületben, vagy közvetlen környezetében. Ilyen kérdés pl. a fatüzelés esetében a tüzelőanyag tároló, vagy a talajszondákról működő hőszivattyú esetében a megfelelő nagyságú és megfelelő adottságú szabad terület is.

Egyre népszerűbbé válik a helyi elektromos energiatermelés napelemekkel, tekintettel arra, hogy a napsütéses időben termelt felesleges energiát, az áramszolgáltató köteles megvásárolni. Ez a rendszer a felhasználó számára végső soron, mint egy „energiatároló” működik. Kérdés természetesen, hogy ez a rendszer meddig tartható fenn. A mai villamos erőművek üzemeltetési feltételei szempontjából nem előnyös megoldás, különösen, ha egyébként is túlkínálat van a nemzetközi áram-piacon.

Fotó: Tim Foster on Unsplash

Sajnálatos, hogy hazánkban az elektromos energia előállításához hasonlóan, napkollektorokkal hasznosított hőenergia támogatása gyakorlatilag nem megoldott. Emiatt a napkollektoros hőtermelést elsősorban használati melegvíz részleges előállítására alkalmazzák, esetenként azonban fűtés rásegítőként is gazdaságos lehet.

Megújuló energia alkalmazása az újonnan épülő lakóépületek energiaigényének legalább részbeni fedezésére 2020-tól kötelező lesz. Többszintes lakóépületek esetében, városias környezetben, ez még sok megoldandó feladatot jelent. Családi házas környezetben, azonban már ma is hatékony lehet.

Minden új építés, és minden korszerűsítés egyedi feladatnak tekintendő. Az energiahatékonysági lehetőségek legjobb kihasználása, megalapozott szakmai felmérésen alapuló döntés és a szaktervezői, valamint a kivitelezői tevékenység minőségének függvénye. Ehhez elengedetlenül szükséges a helyi adottságok és a rendelkezésre álló anyagiak mellett, a megalapozott felhasználói igények pontos figyelembe vétele is.

A felhasználók energiatudatosságának növelése hazánkban még további jelentős potenciál az energiahatékonyság növelésére.

Forrás: energiapartner.hu
Fotó: Ashes Sitoula on Unsplash0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0


0