Ezt olvasta már?

Díjazták a legjobb baranyai kosarasokat

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Baranya Megyei Szervezeti Egysége (BMKSZ) idén is megrendezte év végi szavazását a megye legjobb játékosaira, edzői...

0

Energiatakarékosság, ahol lakunk

Szakemberek szerint a leghatékonyabb megoldás a komplex felújítás

A társadalom és az emberi életfeltételeket biztosító környezet fenntartásához energiára van szükség, az ipari forradalmat követő évtizedek óta, rohamosan növekvő mértékben. Azonban egyre nehezebb kielégíteni az egyre növekvő igényt.


hirdetés

Az újabb energiaforrások kutatása ugyan eredménnyel járhat, de rövidtávon kényszerűen csökkenteni kell az energiafelhasználás növekedési ütemét, és főleg az energiafelhasználás melléktermékeként jelentkező környezetszennyezést. Az erre irányuló törekvések hoztak némi eredményt, de elsősorban csak Európában. Az USA és a feltörekvő ázsiai államok, továbbra is a legnagyobb energiafelhasználók és egyben legnagyobb környezetszennyezők.

Kiindulási alapok
Hazánkban a lakóépületek energiafelhasználása rendkívül magas, több mint az összes felhasználás 30%-a. A lakóépületek döntő többsége akkor épült, amikor az energia még olcsó volt és nem voltunk rákényszerítve a kis energiafelhasználású épületek létesítésére, az energiatudatosság meg végképp nem szerepelt a köznapi szóhasználatban. Az állagjavító és az energiafelhasználást csökkentő korszerűsítések, sajnos a vártnál jóval lassabb ütemben haladnak. Az utóbbi években az új építések száma is drasztikusan csökkent, pedig az új energiahatékonysági követelmények, új építések esetében kisebb költséggel teljesíthetők lennének.

Az energiatakarékosságra, az átlag magyar fogyasztó a lakásfenntartási költségek csökkentése céljából rákényszerül, de az energiahatékonyságot is növelő korszerűsítéshez szükséges anyagiakat nem, vagy csak kis lépésekben képes előteremteni. Az ehhez felhasználható állami támogatások egyelőre esetlegesek, nem tervezhetők.

A meglévő rendszerek energiafelhasználását csökkenteni, csak korlátozott mértékben lehetséges. A lakóépületek jó közérzetet és egészséges életet biztosító komfortjának csökkentése nem lehet cél. Az elmúlt években meghirdetett energetikai pályázatok elsősorban az épületek külső hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét támogatták jelentős eredménnyel, de messze nem elég hatékonyan. A fűtési rendszerek korszerűsítése háttérbe szorult.

Energiahatékony megoldás a komplex felújítás
Az energiahatékonysági témában született minden tanulmány, a komplex felújítást tartja a leghatékonyabb megoldásnak. Az épület hőveszteségét csökkentő különböző hőszigetelések és a nyílászárók cseréjének eredményeként adódó, csökkent hőigénynek megfelelően, egyidejűleg célszerű elvégezni a fűtési rendszer korszerűsítését is. Az alacsonyabb hőveszteség lehetővé teszi a kisebb hőteljesítményű fűtőberendezés létesítését. A meglévő felújítás előtti állapotnak megfelelően méretezett, viszonylag nagy felületű hőleadók (pl. radiátorok) általában alkalmasak az alacsonyabb hőmérsékletű fűtési rendszerhez, tekintettel arra, hogy a hőszükséglet jelentősen csökkent. Adódik, pl. gáztüzelés esetében, nagy szabályozási tartományú, kondenzációs üzemű fűtőkazánt építsünk be. Ezek hatásfoka annál magasabb, minél alacsonyabb előremenő fűtési vízhőmérséklettel üzemelnek. (Kondenzációs hőnyereség.)

További jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, a fűtési rendszer szabályozása. A kazán külső hőmérsékletről vezérelt fűtési vízhőmérséklet szabályozásának, és a lakás helységenkénti hőmérsékletszabályozásának jelentősége (pl. termosztatikus radiátorszeleppel), ma már elfogadottnak tekinthető. Főleg nagyobb, vagy vegyes (pl. padlófűtés és radiátoros fűtés) rendszerek esetében, az épület tájolását, és az egyes egységek eltérő rendeltetését figyelembevevő, egymástól függetlenül szabályozható fűtési körök létesítése nélkül a mai energiahatékonysági követelmények nem teljesíthetők. A rendszer hidraulikai beszabályozása legalább ugyanilyen mértékben fontos. A keringetett rendszerben uralkodó, változó nyomás és a mindenkori térfogatáram szabályozásával biztosítható, hogy az egyes hőleadók – függetlenül a többi pillanatnyi üzemi állapotától – mindig a kívánt hőmérsékletűek legyenek.

Gyakorlati tapasztalatok szerint, a fűtési rendszer korszerűsítésével általában nagyobb az energiamegtakarítás, tehát, a költségek gyorsabb megtérülése várható, mint az épület hőszigetelésével. A legjobb eredményt természetesen a komplex felújítás hozza, azonban ha ennek összes költsége túl magas, akkor is célszerű két, legfeljebb három ütemben a komplex korszerűsítést megcélozni.

A jó légzárású ablakok elterjedése magával hozott egy új feladatot is, a lakások mesterséges frisslevegő ellátását. Ez többnyire szabályozott szellőztető rendszer beépítésével oldható meg. Energiahatékonynak akkor tekinthető, ha a belső levegő hőtartalma hővisszanyerő beiktatásával részben hasznosítható.

Megújuló energia hasznosításával a légkörünk védelméért
Külön szempontként kezelendő a megújuló energiaforrások esetleges alkalmazása. Új építések esetében ennek lehetőségei feltétlenül elemzést igényelnek. Elsődleges szempont az energiaforrás hozzáférhetőségének kérdése, azaz rendelkezésre áll-e folyamatosan, vagy csak időszakosan. Időszakos hozzáférhetőség esetében, megfelelő energiatárolási lehetőség hiányában, szükséges más energiát hasznosító berendezés párhuzamos létesítése is. A megújuló energia alkalmazhatóságának fontos kérdése továbbá, hogy a szükséges eszközök elhelyezhetők-e az adott épületben, vagy közvetlen környezetében. Ilyen kérdés pl. a fatüzelés esetében a tüzelőanyag tároló, vagy a talajszondákról működő hőszivattyú esetében a megfelelő nagyságú és megfelelő adottságú szabad terület is.

Egyre népszerűbbé válik a helyi elektromos energiatermelés napelemekkel, tekintettel arra, hogy a napsütéses időben termelt felesleges energiát, az áramszolgáltató köteles megvásárolni. Ez a rendszer a felhasználó számára végső soron, mint egy „energiatároló” működik. Kérdés természetesen, hogy ez a rendszer meddig tartható fenn. A mai villamos erőművek üzemeltetési feltételei szempontjából nem előnyös megoldás, különösen, ha egyébként is túlkínálat van a nemzetközi áram-piacon.

Fotó: Tim Foster on Unsplash

Sajnálatos, hogy hazánkban az elektromos energia előállításához hasonlóan, napkollektorokkal hasznosított hőenergia támogatása gyakorlatilag nem megoldott. Emiatt a napkollektoros hőtermelést elsősorban használati melegvíz részleges előállítására alkalmazzák, esetenként azonban fűtés rásegítőként is gazdaságos lehet.

Megújuló energia alkalmazása az újonnan épülő lakóépületek energiaigényének legalább részbeni fedezésére 2020-tól kötelező lesz. Többszintes lakóépületek esetében, városias környezetben, ez még sok megoldandó feladatot jelent. Családi házas környezetben, azonban már ma is hatékony lehet.

Minden új építés, és minden korszerűsítés egyedi feladatnak tekintendő. Az energiahatékonysági lehetőségek legjobb kihasználása, megalapozott szakmai felmérésen alapuló döntés és a szaktervezői, valamint a kivitelezői tevékenység minőségének függvénye. Ehhez elengedetlenül szükséges a helyi adottságok és a rendelkezésre álló anyagiak mellett, a megalapozott felhasználói igények pontos figyelembe vétele is.

A felhasználók energiatudatosságának növelése hazánkban még további jelentős potenciál az energiahatékonyság növelésére.

Forrás: energiapartner.hu
Fotó: Ashes Sitoula on Unsplash
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Döntetlent játszott Egyiptommal a magyar férfi kézilabda-válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-30-as döntetlent játszott Egyiptom csapatával a német-dán közös rendezésű világbajnokság...

Megszületett a híres magyar humorista kislánya - Itt az első kép a babáról

Kislánya született a híres humoristának, Mogács Dánielnek!

Újabb pszichológiai kísérlet bukott meg a közelmúltban

Megismételték az utóbbi évtized egyik leghíresebb pszichológiai kutatását: nem várt eredményre bukkantak.

Az úszó Szilágyi Liliána a Ferencvároshoz szerződött

A Ferencvárosi Torna Clubban folytatja pályafutását Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszó adta...

Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Továbbjutott a csoportkörből a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely 30-30-as döntetlent játszott Egyiptom csapatával a német-dán...

69 éves volt, elpusztult Japán legidősebb csimpánza

Alvóhelyét az öregséggel járó betegségek miatt nem hagyta el már 2017 óta.

Kult-kedd: 10 dolog, amit nem tudtál a Mátrixról

Hány hónapot ölel fel a Mátrix cselekménye? Mennyibe került a film nyitójelenete? Hány kérdést tesz fel Neo, és hogy jön a képbe Will...

Felépítették a Szabadság híd mását Kínában, villamossal együtt - fotó, videó

Kína egyik legnagyobb telekommunikációs cége, a Huawei épp új központot épít Tongkuan városban.

Felhúzták kínaiak a Szabadság hidat, villamossal együtt - videó

Látványos dobással jelentkezett a Huawei, illusztris társaságba keveredett a dunai átkelő. A villamos is átmegy rajta, 22 perc a menetideje.

Meghan hercegné megint olcsó ruhában mutatkozott

Akár te is öltözhetsz úgy, mint egy hercegné.

Kézilabda vb: döntetlen Egyiptom ellen, középdöntős a magyar válogatott

Koppenhága - A csoportkör utolsó meccsén, csütörtök este az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédország lesz az ellenfél.

A magyarok többsége továbbra is elutasítja az ellenőrizetlen bevándorlást

Budapest - A Századvég legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége továbbra sem migránspárti.

0

Sport

Hosszú Katinka volt férje megdöbbentő bejelentést tett

Shane Tusup élete hatalmas fordulatot vett.

2011 óta nem verték meg ennyire játékban a Real Madridot

Kiscsapat benyomását keltette a Real a hétvégén.

Matuz Krisztián: Nagy Lászlót valahogy nem tudja elengedni a magyar kézilabdázás

A vébéről az első három meccsünk után a SpílerTV kommentátorával beszélgettünk.

Egyiptom ellen folytatják férfi kéziseink a vb-t - Sportmenü

Folytatódik az Ausztrál Open, az Olasz Szuperkupáért játszik a Juve és a Milan.

Nagy bajba került a francia kézicsapat a világbajnokságon

A címvédő együttes csapatkapitánya a torna hátralévő részében biztosan nem léphet pályára.

Solari alatt is tart a Real Madrid mélyrepülése

Julen Lopetegui menesztését követően sem javult a helyzet a BL-címvédőnél.

Képernyőn Federer, Nadal és Babos Timi - Ausztrál Open, 3. nap, kibeszélő

Ide írhattok mindent, amit a meccsek előtt/alatt az aktuális játéknapról gondoltok.

Első fokon döntött a bíróság a Kassai elleni rasszista vádról

A volt válogatott Lipták Zoltán mondta azt, hogy a bíró rasszista megjegyzéseket tett kameruni csapattársára.

A minden is kevés volt Babos Tímeának Melbourne-ben

44 ki nem kényszerített hibával nem lehet meccset nyerni, pláne nem egy korábbi Grand Slam-győztes ellen.

0

Bulvár

Fogkő: meg lehet szabadulni tőle, és érdemes is

Amennyiben valamelyik szülőnél, nagyszülőnél előfordult fogkövesedésre való hajlam, akkor nagy valószínűséggel az utódnál is van rá esély, és megjelenhet a fogágybetegség is.

10 év után akadtak a pénzszállító cégnél ellopott 600 millió forint nyomára

A pénzt 2009-ben a Brink's pénzszállító cég biztonsági őre úgy lopta el, hogy egy éjjel a telephelyen altatót kevert munkatársai italába.

A Nike legújabb csukáján röhög a fél világ

Hiányzik a nyár, a zöldellő táj, a friss fű illatáért pedig bármit megadnál? Ha sikerült felocsúdnod e sorok keltette ábrándból, akkor dobjuk is eléd a hírt: a Nike megtalálta a megoldást az idült zöldszegénységben szenvedők kínjaira, ugyanakkor azoknak is teljesülhet régi álmuk, akiknek nem volt alkalmuk soha rendesen bekaszálni az ugart, vagy nem tudják, milyen lábon kihordani úgy kétmólnyi grincsfanszőrt.

Végre rájöttek, miért pusztultak el méhek ezrei Somogyban

Görcsbe rándulva pusztultak el méhek ezrei Somogyban írtuk meg még 2018 nyarán egy somogysárdi méhész beszámolója alapján. Sokáig nem lehetett tudni, mi volt a méhpusztulás oka, most azonban megérkezett a szakvélemény.

Sarka Kata újra babázhat, tündéri fotó.

Nemrég született meg Borzi Vivi imádnivaló kislánya, Glória. Sarka Kata meglátogatta a fotóst és gyermekét, erről egy aranyos kép is készült. ˝Babát látogattam, és rendkívül cuki volt. Nyugodt, kiegyensúlyozott, és gyönyörű ˝ - áradozott lelkesen.

Robog felénk a hidegfront - mutatjuk, hol fog havazni

Péntektől hidegfront érkezik, sokfelé készülhetünk csapadékra.

5 vérciki szexbaleset, ami bárkivel megeshet - De mi örülünk, hogy nem velünk történtek meg.

Az alábbi történetek szereplői közül szerencsére senki nem szenvedett maradandó károsodást, de az is biztos, hogy nem ilyennek képzelték el a szexhez kapcsolódó forró helyzeteket. (x)

Hosszú Katinka volt férje megdöbbentő bejelentést tett

Shane Tusup élete hatalmas fordulatot vett.

Minden idők legostobább kerékbilincselése Zuglóban történt, íme a fotók

Erre nincs értelmes magyarázat, igazi hungarikum.

blogmorzsák

6 forgatókönyv, hogy mi lesz az angliai magyarokkal

Történelmi vereséget szenvedett Theresa May brit kormányfő kedden a parlamentben. Merre tovább és mi lesz az ott élő magyarokkal?

Ne hagyd, hogy téged is megvezessenek!

Hogyan védheted meg magad a propagandától?

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége házhoz ment az O1G-ért

„Takarodjatok haza a teveszaros sivatagotokba, és zabáljatok ott, amit találtok“ - mondta Bayer.

Merre tovább, Apple?

A vezetőség magyarázkodik az alacsony bevétel miatt, a részvények zuhannak. Vajon tündököl-e még valaha régi fényében az Apple?

Mit csinálna a rezsimre tényleg veszélyes ellenzék?

A Fideszt a saját hátországában kell ellehetetleníteni.

Új keserűség Magyarországon

Már meg sem kérdezik az otthoniak, hogy mi újság, csak megy a szöveg arról, hogy a határ­átkelők már nem is igazi magyarok.

Gimnazista esete a médiával

Nagy Blanka és a Birodalmi Sajtóosztag találkozása.

Mészáros Úr: elektronikus számlája érkezett!

Itt az idő elkezdeni visszafizetni.

Most akkor mennyi zsÍrt és olajat fogyasszunk?

Érdemes áttekinteni, mit mondanak róluk az egészséges táplálkozás ajánlásai.

Vérszivattyú mindkét oldalon

A szövetséges bombázóhadjárat Németország felett a felőrlő háború durva példája volt.

Így teszi tönkre az éle­ted a konyhapszichológia!

Ne érdekeljen, hogy egyesek sze­rint nem menő normálisan élni!

Partvonalra szorítják Orbánt

Egy szalonképtelen ember képét ala­kítja ki Orbán Viktorról a nyugati sajtó, ellene fordítva saját és köre viselt dolgait.

0


0