Ezt olvasta már?

0

Fásítás, rendeletek, buszcsere – így küzd a pécsi önkormányzat a szmog ellen

„Pécs hátrányos levegőminőségi helyzete nemcsak a jelentős emisszióval magyarázható, hanem a város domborzati adottságaival is. A medence jellegű földrajzi adottság nem kedvez a szennyező anyagok elkeveredésének.”


hirdetés

Így összegzett a pécsi önkormányzat, miután arról érdeklődtünk, hogy milyen emberi és geográfiai okok játszanak közre a Pécsett sokszor tapasztalható téli szmog kialakulásában. Korábbi cikkünkben dr. Molnár F. Tamás tüdőgyógyász-mellkassebész beszélt a szmog egészségügyi kockázatairól és a lehetséges védekezési módokról, most jöjjenek azok az okok, amely miatt minderre sajnos szükség van időnként.

Szerencsétlen adottságok

Az önkormányzat közlése szerint a beépítési viszonyok is kedveznek a magas légszennyezettségi állapotok kialakulásának, mivel a szinte zártsorú beépítés a légszennyező anyagok hígulási lehetőségét jelentősen rontja. A jelentős közúti forgalom mellett a város területén lévő egyedi fűtésekből származó légszennyezőanyag kibocsátások a fűtési időszak alatt tovább rontják az alapnak tekinthető közlekedési hatásokat.

Ismertetésük szerint a városban az uralkodó szélirány északnyugati ennek ellenére a talajszinten mért adatok szerint a leggyakoribb szélirányok keleti és nyugati irányúak, amely a városon átmenő főút (Nagy Lajos király utca) tengelyirányával azonosak. Az utcakanyon hatás megváltoztatja a szél irányát és csökkenti a sebességét is, amely a szennyező anyag felhígulásának, elkeveredésnek nem kedvez.

A fűtési időszakban az egyedi fűtéses területeken a lakossági eredetű nitrogén-oxidok emissziója a meghatározó, a nem fűtési időszakban viszont a közlekedés szerepe jelentős. Elmondható ugyanez a szállópor koncentrációról, amely fűtési időszakban elsősorban a lakossági vegyes tüzelésből eredő kibocsátásokhoz köthető.

Az önkormányzat elsősorban helyi szintű rendeletek megalkotásával, módosításával tud eredményeket elérni. Az egyik ilyen volt a belváros környezetkímélő forgalmi rendjéről szóló rendelet – emlékeztettek.

A fásítás is segít

A fő közlekedési utak mellett asszimiláló felületeket is létesítettek fásítási programjaikon keresztül. Tavaly a 6-os út Zsolnay dombtól Tüzér utcáig terjedő szakaszán került sor növényesítésre: tavaly közel 300 fa és közel 600 tő cserje került elültetésre. A program az idén is folytatódott: a Siklósi út vonalában kerül a tavalyihoz hasonló mennyiségű növény elültetésre.

A fásítási program idei eleme egy városi tulajdonú faiskola létesítése. Az önkormányzat a tavalyi év végén döntött arról, hogy a légszennyező anyagok megkötéséhez szükséges városi lombfelületek költséghatékony és jelentős növelése érdekében, saját faiskolát hoz létre, amelyben egyidejűleg 17 ezer facsemete kerül gondozásra. Ezek előre láthatólag 3-4 év múlva kerülhetnek legkorábban kiültetésre, pótlásuk folyamatos lesz.

Elkerülő is jól jönne

A szállópor magas koncentrációjának további csökkentését vonná magával, amennyiben pályázati forrásból a Tüskésréti út és Nyugati elkerülő út összeköttetése megépülhetne. Ezzel tehermentesíthető lenne a Nagy Lajos király út az átmenő forgalomtól. Ez a fejlesztés szerepel a pécsi önkormányzat 2014-2020-as fejlesztési projektjei között – hívták fel a figyelmet.

Szintén közlekedési kibocsátásból származó szennyező anyagok mérséklésének irányában mozdultunk el a városi buszcsere program megvalósításával is – tették hozzá.

Szmogriadó esetén

Pécsett rendelet szabályozza, hogy szmogriadó esetén mi a teendő. A rendelet nemcsak a szálló por esetében szabályozza szmogriadó elrendelésének feltételeit, hanem ugyanígy tesz a nitrogén-oxidok, valamint az ózon esetében is. A szmogriadó legenyhébb fokozata a tájékoztatási fokozat. A nitrogén-oxidok és az ózon esetében a szmogriadó elrendelésének feltétele, hogy a három mérőállomáson egyidejűleg három egymást követő órás-átlagérték meghaladja a tájékoztatási vagy riasztási küszöb-értéket. Szállópor esetén ezt nem órás átlagban mérik, hanem napi átlagban. Így a PM10 esetén két egymást követő napok átlagértékét kell alapul venni a tájékoztatási illetve a riasztási fokozatok elrendelése esetében.

Tájékoztatási fokozat esetén a polgármester felkéri a lakosságot, hogy személygépjármű helyett tömegközlekedési eszközökkel, kerékpárral vagy gyalog közlekedjenek. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a szmog egészségügyi kockázataira, különös tekintettel a gyerekekre, idősekre és a krónikus légúti betegségben szenvedőkre.

Riasztás esetén (attól függően, hogy szálló por, nitrogén-oxidok vagy ózon miatt kell elrendelni) a rendelet tartalmazza azokat a beavatkozási lehetőségeket, amelyekkel a levegő szennyeződését okozó anyagok mértéke csökkenthető. Ezek a következők lehetnek: a városon átmenő forgalom elterelése, belvárosi forgalom csökkentése, páros-páratlan rendszámmal rendelkező gépjárművek forgalmának váltakozó korlátozása, avar-égetés korlátozása, fa- és szén tüzelőanyagok használatának korlátozása, adott esetben üzemi létesítmények teljesítményének mérséklésére szóló felhívás.

B. G.0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

Takarítási tévhitek - Nem szabad mindennek bedőlni

Tele az internet a hatékonyabbnál hatékonyabbnak tűnő takarítási praktikákkal, nap, mint nap szembejön egy új videó valamilyen új...

Vége a fiókoknak? Elárulta a magyar bank igazgatója, mi lesz a dolgozók sorsa

Másfél éve az Erste magába olvasztotta a Citi Bank lakossági üzletágát, mely minden szempontból hatalmas kihívás egy cég életében. A...

Dráma a pályán, menyasszonya végignézte a magyar focista halálát

A 28 éves Sipőcz Tamás vasárnap esett össze, senki sem tudta, hogy baj lenne a szívével.

Az olaszok egyetemen tanítják a kutyáknak, hogyan keressenek a gazdájuknak egy rakás pénzt

A napokban 85 ezer eurót fizetett egy hongkongi étteremtulajdonos egy 850 grammos fehér szarvasgombáért a világ leghíresebb aukcióján. A...

Úszó-vk - Maradt a különbség Hosszú és Sjöström között

A hétvégi tokiói állomást követően maradt a 15 pontos különbség Hosszú Katinka és az élen álló svéd Sarah Sjöström között az...

Theresa May: Utolsó, legnehezebb szakaszukban vannak a Brexit-tárgyalások

A brit miniszterelnök szerint még éjszaka is dolgoztak azért, hogy előrelépés történjen az ügyben.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától,...

Demencia: öt perc alatt kiderülhet, hogy veszélyeztetett-e

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat még az előtt, hogy a kognitív hanyatlás tünetei jelentkeztek volna.

Milliomosok versengtek a 17 éves lány ezéért, 500 tehénért és három autóért kelt el

Hat gazdag üzletember és magas rangú kormányzati tisztségviselő is versenybe szállt érte.

Sejtelmesen válik eggyé ez a mexikói ház a környezetével

Szinte teljesen beleolvad a mexikói tájba a 2l4E rezidencia. Olyan sejtelmesen emelkedik ki ugyanis a hegyoldalból, mintha csak annak...

A Hamász tévéjére és egy szállodára is csapást mért az izraeli légierő

A gázai szálloda a palesztin belügyminisztérium alá tartozott. Palesztin és izraeli oldalon is vannak halálos áldozatok.

0

Sport

A Bayern sztárja felpofozta az őt kritizáló szakkomentátort

Franck Ribéry nehezen viselte a Dortmund elleni vereséget.

A Red Bull tanácsadója szerint Ocon a Mercedes miatt ütötte ki Verstappent

Helmut Marko előállt egy összeesküvés-elmélettel a Brazil Nagydíj után.

A Fradi focicsapata Pogbával erősíthet

Egyelőre próbajátékra érkezik Rebrov csapatához.

Kiszivárgott az Aranylabda-szavazás állása, Ronaldo nincs a top3-ban

Egy francia újságíró, Eric Mamruth szivárogtatta ki a jelenlegi legjobb hármat a Twitteren.

Gyereket vár a női kéziválogatott játékosa, kimarad az Eb-keretből

Hornyák Dóra hónapokra felhagy az élsporttal, Kim Rasmussen szerint megtalálják a megoldást.

Döntött a Real, ki legyen az edző

Solarit csak két hétre nevezték ki Lopetegui kirúgásakor.

Gyászol Szeged, elhunyt Szalai István

Elhunyt Szalai Dzsínó István a szegedi labdarúgás egyik meghatározó alakja, 73 éves volt.

Edző ennyire jól még nem kezdett a Real Madrid történetében

Santiago Solari úgy kezdett a Real Madrid kispadján, ahogy előtte senki a klub 116 éves történetében.

Sallai után a Vidi védője sem szerepelhet a válogatottban

Fiola Attila a Mezőkövesd elleni bajnoki után jelezte, nem tud csatlakozni a kerethez.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Rég nem látott mélységbe taszította Mourinho a Manchester Unitedet

A városi derbit nagyon simán bukta a United a City ellen, de van ennél rosszabb is.

0

Bulvár

Zsírégetésben veri a futást: napi 20 perccel formás testet csinál ez az egyszerű Tabata-edzés

Mindössze nyolc egyszerű gyakorlatból áll, mégis elképesztően hatásos.

Elképesztően lefogyott: Ennyi kilót adott le Sarka Kata

Sarka Kata Instagram-oldalát az utóbbi hónapokban elárasztották a konditermes és futóversenyes fotók. Az sem titok, hogy a nyár folyamán nagyon lefogyott, de továbbra is keményen edz, hogy formában tartsa magát. Elárulta, hogy pontosan hány kilótól szabadult meg helyes étkezés és rendszeres sport segítségével: "Nyár elején sikerült 8 kilótól megszabadulnom" - írta legutóbbi bejegyzésében a kétgyermekes anyuka. Bomba formában van!

A legegyedibb szövegek kutyás táblára a kapura

Vigyázz, a kutya harap! lejárt lemez. Ennél sokkal egyedibben is figyelmeztetheted a hozzád érkezőket, hogy a portádat egy hűséges társ védi.

Közalkalmazotti bértábla 2019

A közalkalmazottak havi munkabérüket a közalkalmazott bértábla szerint kapják. Ennek lényege, hogy különböző szorzókat állapítanak meg az alapbérhez. Ez a szorzószám függ a közalkalmazott jogviszonyban eltöltött évek számától és ez alapján növekszik is. Ebben a cikkben a 2018-as számok szerepelnek, de amint megvannak a friss információk módosítani fogjuk.

Kolumbiai drogmilliárdokat mostak Magyarországon tisztára

Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

10 emberből 2 szúrja ki: te megtalálod a telefont ezen képen?

Ismét egy kis fejtörésre invitálunk, amelyben ezúttal egy mobiltelefont kell megtalálnod a mintás szőnyegen elrejtve.

Láttad már Bruce Willist hajjal? Rá sem ismersz így

Bruce Willist az utóbbi években szinte csak kopaszon lehetett látni. Annyira megszoktuk ilyen kinézettel a színészt, hogy azt talán el is felejtettük, hogy egykor dús haja volt. Nem ugrott be a kép? Nem tudod elképzelni őt hajjal? Akkor most megmutatjuk, hogy milyen volt sok-sok évvel ezelőtt.

Tévedésből rengeteg pénzt utaltak a dolgozóknak

Egy belga acélmű fizetésük sokszorosát utalta el a dolgozóinak, volt, aki egyből a kaszinóba indult - írja az Index.

Meglepő dolog derült ki Tóth Andi X-Faktoros győzelméről

Sokan nem is tudják, hogyan szakadt meg az X-Faktor egykori győztesének és mentorának kapcsolatának.

8 ember, aki génhibának köszönheti különleges külsejét - Mindenki ámul a szépségükön

Egy-egy apró rendellenességnek köszönhetik különleges megjelenésüket.

blogmorzsák

Határátkelőként nem leszel egyenrangú

Akár több évtized külföldi lét sem feltétlenül jelenti azt, hogy sikerül beilleszkedni az adott országban. Szomorú levél Kanadából.

Ők adósak az egymilliós kampánypénzzel

Itt a kamujelöltek feketelistája.

„Abszurd, elfogadhatatlan a közigaz­gatási bíróságok felállításának módja“

Könnyen előfordulhat, hogy 2020-tól az állampolgárok és a hatalom közötti jogvitákban az állam érdekei érvényesülnek.

Kisajátíthatja a haza és a nemzet fogalmát a jobboldal?

Vajon hogyan viszonyult a mindenkori baloldal a hazafisághoz?

Voksolás ágyúdörgésre

„Nagy érték az önrendelkezés, de csak akkor jöhet szóba, ha az a nagyhatalmak érdekeit is szolgálja.“

Kitiltották a melósokat egy budapesti "all you can eat" étteremből

A vendéglátó hely már a bejáratánál jelzi, hogy van, akiknek tilos a bemenet.

Elegem van a középosztály lezüllesztéséből

Már most látszik, ahogy a nemzeti populista duma mellett málik szét minden.

6 tipp, hogy hatékonyan dolgozz nyomás alatt is!

Nyomás alatt hatékonyan dolgozni. Lehetséges ez egyáltalán? Íme 6 tipp, ami neked is ismerned kell.

Van kiút az online elszigeteltségből

Kevesebb mint 10 alkalommal hagyta el a lakását 7 év alatt. Most hozzá hasonló függőknek segít.

Közszférából a versenyszférába?

Sokezer közszférában dolgozótól váltak meg, akik eddig csak rettegtek, hogy megtörténik velük, most már szinte sokkban vannak, miután meg is történt.

Két új lakó költözött a villába

A tegnapi részbe besűrítettek min­dent, amit lehet, kiköltözés, beköltö­zés, kiválasztás, és persze szivatás.

10 tipp a spóroláshoz

Néha a legnehezebb dolog a megtakarításban az, hogy hogyan kezdjünk neki.

0


0