Ezt olvasta már?

A balesetek csökkenését várja a rendőrség az átlagsebesség-méréstől

Az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén dolgozik a rendőrség; az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-nek ezt azzal indokolta, folyamatosan keresik a lehet...


Fásítás, rendeletek, buszcsere – így küzd a pécsi önkormányzat a szmog ellen

„Pécs hátrányos levegőminőségi helyzete nemcsak a jelentős emisszióval magyarázható, hanem a város domborzati adottságaival is. A medence jellegű földrajzi adottság nem kedvez a szennyező anyagok elkeveredésének.”


hirdetés

Így összegzett a pécsi önkormányzat, miután arról érdeklődtünk, hogy milyen emberi és geográfiai okok játszanak közre a Pécsett sokszor tapasztalható téli szmog kialakulásában. Korábbi cikkünkben dr. Molnár F. Tamás tüdőgyógyász-mellkassebész beszélt a szmog egészségügyi kockázatairól és a lehetséges védekezési módokról, most jöjjenek azok az okok, amely miatt minderre sajnos szükség van időnként.

Szerencsétlen adottságok

Az önkormányzat közlése szerint a beépítési viszonyok is kedveznek a magas légszennyezettségi állapotok kialakulásának, mivel a szinte zártsorú beépítés a légszennyező anyagok hígulási lehetőségét jelentősen rontja. A jelentős közúti forgalom mellett a város területén lévő egyedi fűtésekből származó légszennyezőanyag kibocsátások a fűtési időszak alatt tovább rontják az alapnak tekinthető közlekedési hatásokat.

Ismertetésük szerint a városban az uralkodó szélirány északnyugati ennek ellenére a talajszinten mért adatok szerint a leggyakoribb szélirányok keleti és nyugati irányúak, amely a városon átmenő főút (Nagy Lajos király utca) tengelyirányával azonosak. Az utcakanyon hatás megváltoztatja a szél irányát és csökkenti a sebességét is, amely a szennyező anyag felhígulásának, elkeveredésnek nem kedvez.

A fűtési időszakban az egyedi fűtéses területeken a lakossági eredetű nitrogén-oxidok emissziója a meghatározó, a nem fűtési időszakban viszont a közlekedés szerepe jelentős. Elmondható ugyanez a szállópor koncentrációról, amely fűtési időszakban elsősorban a lakossági vegyes tüzelésből eredő kibocsátásokhoz köthető.

Az önkormányzat elsősorban helyi szintű rendeletek megalkotásával, módosításával tud eredményeket elérni. Az egyik ilyen volt a belváros környezetkímélő forgalmi rendjéről szóló rendelet – emlékeztettek.

A fásítás is segít

A fő közlekedési utak mellett asszimiláló felületeket is létesítettek fásítási programjaikon keresztül. Tavaly a 6-os út Zsolnay dombtól Tüzér utcáig terjedő szakaszán került sor növényesítésre: tavaly közel 300 fa és közel 600 tő cserje került elültetésre. A program az idén is folytatódott: a Siklósi út vonalában kerül a tavalyihoz hasonló mennyiségű növény elültetésre.

A fásítási program idei eleme egy városi tulajdonú faiskola létesítése. Az önkormányzat a tavalyi év végén döntött arról, hogy a légszennyező anyagok megkötéséhez szükséges városi lombfelületek költséghatékony és jelentős növelése érdekében, saját faiskolát hoz létre, amelyben egyidejűleg 17 ezer facsemete kerül gondozásra. Ezek előre láthatólag 3-4 év múlva kerülhetnek legkorábban kiültetésre, pótlásuk folyamatos lesz.

Elkerülő is jól jönne

A szállópor magas koncentrációjának további csökkentését vonná magával, amennyiben pályázati forrásból a Tüskésréti út és Nyugati elkerülő út összeköttetése megépülhetne. Ezzel tehermentesíthető lenne a Nagy Lajos király út az átmenő forgalomtól. Ez a fejlesztés szerepel a pécsi önkormányzat 2014-2020-as fejlesztési projektjei között – hívták fel a figyelmet.

Szintén közlekedési kibocsátásból származó szennyező anyagok mérséklésének irányában mozdultunk el a városi buszcsere program megvalósításával is – tették hozzá.

Szmogriadó esetén

Pécsett rendelet szabályozza, hogy szmogriadó esetén mi a teendő. A rendelet nemcsak a szálló por esetében szabályozza szmogriadó elrendelésének feltételeit, hanem ugyanígy tesz a nitrogén-oxidok, valamint az ózon esetében is. A szmogriadó legenyhébb fokozata a tájékoztatási fokozat. A nitrogén-oxidok és az ózon esetében a szmogriadó elrendelésének feltétele, hogy a három mérőállomáson egyidejűleg három egymást követő órás-átlagérték meghaladja a tájékoztatási vagy riasztási küszöb-értéket. Szállópor esetén ezt nem órás átlagban mérik, hanem napi átlagban. Így a PM10 esetén két egymást követő napok átlagértékét kell alapul venni a tájékoztatási illetve a riasztási fokozatok elrendelése esetében.

Tájékoztatási fokozat esetén a polgármester felkéri a lakosságot, hogy személygépjármű helyett tömegközlekedési eszközökkel, kerékpárral vagy gyalog közlekedjenek. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a szmog egészségügyi kockázataira, különös tekintettel a gyerekekre, idősekre és a krónikus légúti betegségben szenvedőkre.

Riasztás esetén (attól függően, hogy szálló por, nitrogén-oxidok vagy ózon miatt kell elrendelni) a rendelet tartalmazza azokat a beavatkozási lehetőségeket, amelyekkel a levegő szennyeződését okozó anyagok mértéke csökkenthető. Ezek a következők lehetnek: a városon átmenő forgalom elterelése, belvárosi forgalom csökkentése, páros-páratlan rendszámmal rendelkező gépjárművek forgalmának váltakozó korlátozása, avar-égetés korlátozása, fa- és szén tüzelőanyagok használatának korlátozása, adott esetben üzemi létesítmények teljesítményének mérséklésére szóló felhívás.

B. G.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Alig kerül pénzbe a képzés, mégis megkeresi vele a nettó 300 ezret, mi az?

Itt a lista, mennyit lehet keresni az egyes hiányszakmákban, és az is, mennyibe kerülne elvégezni egy tanfolyamot hozzá. Megéri szakmát...

Egy kanadai cég meghirdette az álomállást füvezőknek

50 kanadai dollár/óráért kell szívnia tesztelőknek állítólag a legjobb kanadai marihuánából.

Nagy bejelentésre készül a Facebook jövő héten

Megannyi szoftveres szolgáltatás után története első kézzelfogható, hardveres eszközét mutathatja be jövő héten a Facebook.

Nagy bejelentésre készül a Facebook jövő héten

Megannyi szoftveres szolgáltatás után története első kézzelfogható, hardveres eszközét mutathatja be jövő héten a Facebook.

Tudatosabban készülnek öreg korukra a fiatalok

Derűlátóbban gondolnak és tudatosabban készülnek a tízen- és a huszonévesek a nyugdíjas évekre, mint az idősebb nemzedék, derült ki...

Hétvégén se mobilozzon kocsiban - kis kivétellel jogsértés miatt jön a baleset

Pénteken és szombaton országos közlekedésbiztonsági ellenőrzést is tart a rendőrség, amelynek során elsősorban a menet közbeni...

Érték és Minőség Nagydíj a Murexin Kft.-nek

Első alkalommal adták át a Parlamentben a kiváló magyar termékeket és szolgáltatásokat elismerő Érték és Minőség Nagydíjat. A...

A szakgimnazistáknak 60 ezer forintos ösztöndíjat javasolnak a gyáriparosok

A gyáriparosok pozitív motívációkkal irányítanák a fiatalokat az egyes képzési intézményekbe, közöttük a mindenkori minimálbérhez...

Százszoros a túljelentkezés a marihuánatesztelő állásra

Hat pozíciót hirdetett meg egy kanadai cég, több mint ötszázan jelentkeztek.

Műlábbal lett udvarhölgy az olasz tini

Ha nem is egy, de két hajszál választotta el a szépségkirálynői címtől a műlábas olasz szépséget, Chiara Bordit. A 18 éves lány a...

Theresa May váratlan és megalázó vereségéről ír a brit sajtó

Pénteki brit sajtóvélemények szerint Theresa May miniszterelnök váratlan és megalázó vereséggel volt kénytelen hazatérni az előző...

0

Sport

Ronaldo csapattársa úgy kifakadt, hogy utólag elnézést kellett kérnie

Emre Can olyat mondott, amit utólag ő is megbánt.

Dzsudzsák elmondta, miért megy vissza az Emirátusokba

És azt is, hova mehetett volna még.

Akkora gólt rúgott, hogy nehéz jelzőket találni

A Rennes futballistája, Ismaila Sarr élete gólját lőtte az Európa-ligában.

Vereséggel kezdett az EL-ben a helyzeteit elpuskázó Vidi

Nem bírt hazai pályán a BATE Boriszovval a magyar bajnok.

Dzsudzsák Balázs már az új csapata mezében pózolt - képek

A magyar válogatott szélső segíthet az al-Ittihad Kalbának a bennmaradásban.

A földön fekvő kapust látva, elképesztő dolgot tett meccs közben Francesco Totti fia

Elképesztő sportszerűségről tett tanúbizonyságot Francesco Totti fia, Cristian Totti.

Rezzenéstelen arccal fogadta, hogy rákos: barátja közölte a rossz hírt az elhunyt Kulcsár Győzővel

Budapest Legendás pályatársak, ünnepelt tanítványok, barátok, családtagok, szurkolók számára egyaránt fájdalmas a hír: elhunyt Kulcsár Győző (77), a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok, háromszoros vb-győztes párbajtőröző.

Sztárcsapathoz kerülhet a Viditől távozó klasszis

Hamar megtalálhatja új állomáshelyét.

Az elmaradt gólok miatt volt feszültség a MOL Vidi játékosaiban

A BATE Boriszov 2-0-ra nyert a labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában. Meccs utáni interjúk.

Kemény küzdelem a pályán: megszületett az első gól a Vidi El-meccsén

Budapest A fehérorosz BATE Boriszov ellen kezdte meg az Európa-liga csoportküzdelmeit a Mol Vidi labdarúgócsapata. A székesfehérvári együttes nem feltett kézzel szeretne végigmenni a sorozaton, erről árulkodik a szerb vezetőedző, Marko Nikolics (39) meccs előtti nyilatkozata is.

0

Bulvár

Földönkívülinek tűnő lényt találtak Új-Zélandon

Egy család a partvidéken sétálva botlott bele a bizarr kreatúrába.

Az anya szíve szakadt bele, mikor megmondta ötéves lányának, hogy hetei lehetnek hátra

Ne gyűjts pénzt jótékonyságra. Csak tölts időt a szeretteiddel, ameddig teheted!

Az emberek tömegesen hagyják ott munkahelyüket, mutatjuk, miért

Akár 15 százalékkal többet kereshet, ha állást vállt.

Ülj le, eláruljuk, mennyit keres Dzsudzsák Balázs

Megszellőztették Dzsudzsi fizetését. Nem árulunk zsákbamacskát: legtöbben egész életünkben nem kaparunk össze ennyi pénzt.

Várkonyi Andi csak úgy ragyog Terence Hill oldalán - A színészlegendával szelfizett

Mutatjuk Várkonyi Andrea és Terence Hill közös fotóját - a FEM3 stúdiójában készült.

Érintésre halált okozó kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren

Rendkívül veszélyes, az érintésével is halált okozó méregnek számító kábítószert találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában

Meredeken zuhan Magyarország külső adóssága

772 millió euró a folyó fizetési mérleg többlete a második negyedévben.

Váratlan kérdést kapott Orbán Viktor Salzburgban

Nem várt kérdéssel lepték meg a magyar miniszterelnököt az osztrák városban, ahol az európai uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóját tartják.

Ekkora repülőgép-festési blamát még nem látott a világ

Egyszerre vicces és megmagyarázhatatlan, hogyan mehetett így félre a Boeing dekorációja.

Figyelem, szigorú közúti razziát indít a rendőrség

Elmondjuk, kikre vadásznak majd két teljes napig.

Németh Lajos rossz hírekkel szolgál: így alakul a szeptember vége-október

A 25-30 fok közötti hőmérséklet idén már nem tér vissza.

Egy korszak vége: nem gyártanak több Negro cukorkát Magyarországon

A gyártó átteszi a Negro cukorkák gyártását a törökországi Gebzében található üzemébe jövő év június végéig. Ezzel megszűnik a győri cukorkagyár működése.

blogmorzsák

Mit keresett egy 11 hetes baba a brit parlamentben?

Meddig mehet el a politikai PR?

Ismét egymásnak esett a magyar bal- és jobboldal

„Lényeges előrelépést hozhatna, ha egymás szapulása helyett önkritikát tudnánk gyakorolni, meglátni saját felfogásunk árnyoldalait.“

Borul a TV ipar az Apple miatt?

Megcsinálja az Apple azt, amit a Netflixnek se sikerült?

Nevelőszülő a bíróságon

„Természetesen a szülők szerint mindenki hazudik. Én legfőképpen. Én voltam a főellenség. Hiszen nálam van a gyermekük.“

Hogyan lesz egy ember evangélikus lelkész?

Aki ma a Magyarországi Evangélikus Egyházban lelkész akar lenni, annak hosszú és rögös utat kell végigjárnia.

Különleges ház csokiimádóknak

Párizsban áll a teljes egészében csokoládéból épült ház, amit ráadásul ki is lehet bérelni. Csak meg ne egye az ember.

4 szupertápláló reggeli turmix

Mangó, cékla, kivi, narancs, sár­ga­répa - a recepteket a szezon­nak megfelelő gyümölcsökkel tehetjük változatossá.

„Nem értem a nők nyelvét“

„Szeretnék én is valakit, de az, hogy a kapcsolataim nem tartanak pár hónapnál tovább, nem rajtam múlik.“

2,5 évig harcolt az apa gyermekéért

„Én még ilyen kitartást ilyen fiatal férfitől soha nem láttam.“

Mi tartotta lázban az embe­reket a '30‑as években?

Kis színesek fekete-fehér fotókon.

Súlyos nemzet­po­litikai és külpolitikai kudarcok

Érdekes, hogy Orbán mennyire merev volt a Sargentini-jelentésről szóló EU parlamenti szavazás előtti végjátékban.

0


0