Ezt olvasta már?


Folytatódik Pécs polgármesterének személyiségi jogi pere a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője ellen

Péterffy Attila 500.000,-Ft sérelemdíjat követel a Vicze Csilla ellen indított polgári perben.


hirdetés

A CIVILEK A MECSEKÉRT MOZGALOM SAJTÓKÖZLEMÉNYE:

2021. január 20-án 9 órakor kerül megtartásra a Pécsi Törvényszéken Péterffy Attila polgármester által Vicze Csilla ellen indított polgári perben a következő tárgyalás, amelyre Péterffy Attilát is a bíróság SZEMÉLYES MEGJELENÉSRE kötelezte

Vajon mi volt valójában a polgármester sérelme, amit Vicze Csilla okozott neki?

Mint korábban már jeleztük: Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert indított - 500.000,-Ft sérelemdíjat követelve - a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője ellen, mert állítólag valótlant állítva bírálta a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét ezzel a mondattal: „Péterffy Attila 2008-2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3.000.000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.”

Várhatóan megjelenik a tárgyaláson a polgármester, nem teszi ki magát a távolmaradás törvényben előírt jogkövetkezményeinek. Így a bíróság meghallgatja, előadhatja saját álláspontját, miért élte meg sérelemként azt, hogy egy a környezetvédelemmel foglalkozó civil mozgalom szóvivője a polgármesterré jelölése idején szakmai múltjára vonatkozó kritikát fogalmazott meg a hőerőműben vezérigazgatósága alatt elégetett óriási famennyiséggel kapcsolatosan.

Valótlan állításra nem került sor Vicze Csilla részéről: Szóvivőként csupán a vezérigazgató korábbi előadásait összegezte: A tüzelőanyag mennyiségére vonatkozóan maga Péterffy Attila a 2012. március 22-23-án Balatonalmádiban, majd 2014. november 13-án Budapesten (REKK Workshop) tartott előadásában azt állította, hogy a hőerőmű tüzelőanyag igénye: 450.000 tonna/év!

Tüzelőanyag összetétel: 33% erdészeti fa, 67% erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermék. Péterffy Attila mint felperes most novemberben ráadásul bizonyítási indítványként csatolta saját magát dícsérő 2019. június 20-i kampány-előadását mint szakmai múltját, amelyre oly büszke.

Ebben elismeri, hogy az erőmű „a hengeres tűzifa felhasználása évi 150.000 tonna” mellett „250.000 tonna erdészeti maradék anyagot (gallyak, tuskók)” használ fel.

Eszerint évente 6250 kamion viszi a hengeres tűzifát, azaz munkanaponként a 24 tonnás teherautóból 24 szállít hengeres tűzifát elégetésre és ehhez jön még évi 10416 kamion (munkanaponként 40 db 24 tonnás) szállítja a gallyat, tuskót, ami az erdőben kellene, hogy maradjon az erdő élőlényeinek táplálékául. S erre volt büszke polgármester-jelöltként, ez alapján hirdette Pécset mint „ökotudatos”, „zöld” várost. Ez alapján Pécs nem minősíthető „zöld” városnak.

Az ügy jogi lényegéhez tartozik: Az Aarhusi egyezmény 8. cikkelye szerint a környezetvédelmi tevékenységet kifejtő csoport jelen esetben a CMM és szóvivője környezetvédelmi tevékenységével, kritikájával összefüggésben nem zaklatható, bíróság elé nem állítható, kártérítésre nem kötelezhető. Hiányzik alperes perelhetősége!

A közfeladatot gyakorló személlyel szemben a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, nagyobb mértékű tűrési kötelezettsége van a közszereplőnek. Jelentős joghátrány nem állapítható meg, hiszen megválasztották polgármesternek.

A civil kontroll megengedettsége a közélet természetes része és közszereplő kontrolljának törvényes formája. Ennek korlátozása nagyobb társadalmi hátrányt jelentene, mint a közszereplő vélt vagy valós személyiségi jogainak és nem vagyoni károsodásának védelme.

Tény, hogy öt éven át tartott a CMM és a CZM (Civilek a Zengőért Mozgalom) együtt biomassza fórumokat a Mecsek erdeinek, Pécs tüdejének védelmében. Az egész nagyvilágban a felelőtlen erdőpusztítás klímaváltozáshoz, ökológiai katasztrófához vezet, a CMM-CZM célja itt helyben az erdők megvédése!

Továbbra is a CMM fellép a Pécs környéki erdők pusztítása, a vizek szennyezése, a levegőben az elektromágneses sugárzás csökkentése érdekében. Továbbra is harcolni fogunk Pécsért és a civilek igazáért; nem engedjük, hogy levegőnek nézzen bennünket a hatalom, és nem engedjük, hogy megpróbáljanak bennünket elhallgattatni.

Pécs, 2021. 01.18. Vicze Csilla szóvivő

Civilek a Mecsekért Mozgalom0
0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

Jól állunk átoltottságban, vannak korlátozások, mégis egyre több az áldozat

Európán belül továbbra is Nagy-Britanniában a legmagasabb az átoltottsági szint, aminek köszönhetően a Covid-halálozások száma egy...

Nem okoz csalódást a tavasz, szikrázó napsütés várható

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul.

Újabb iskolában és óvodában kellett intézkedni a járvány miatt Pécsen

Van ahol több csoportot kellett bezárni míg máshol rövidített tanórákkal működnek. Az egyik iskolában pedig meghosszabbították a...

Meddig marad a tavaszi idő?

Nagyobb változás a következő napokban sem lesz, péntekig marad a kellemes, nyugodt, napos, száraz idő. Pénteken aztán egy hidegfront...

Zamárdi ultimátumot adott a Balaton Soundnak

Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a...

Az átgondolatlan számlaadat-használat csak a könyvelő és ügyfele közti bizalmatlanságot növeli

Az online számla-adatszolgáltatás 3.0 elindulásával óriási lehetőség nyílt a számviteli feladatok lerövidítésére. Ezt azok fogják...

Így építik le a Magyar Postát: a napilapot egyáltalán nem, a levelet lassabban viszik ki

Már 15 éve is veszteséges volt a Magyar Posta hírlap üzletága, de csak most döntöttek úgy, hogy a nyártól nem kézbesítik a...

Negyven éve nem látott munka zajlik a Duna fölött - fotók

Az MVM Xpert Zrt. megkezdte kedden Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak...

Koronavírus ? További szigorítások jönnek?

A vírusmutánsok miatt egyre emelkedő megbetegedések miatt lehet, hogy újabb intézkedéseket kell foganatosítani. Szlávik János, a...

Sport

Súlyos büntetést kapott a Covid-szabályok megszegéséért egy magas rangú kézilabda-tisztviselő

Az egyiptomi szövetség elnöke magatartásával veszélyeztette a januári férfi világbajnokság megrendezését.

Jövőre már hiába keressük azt, ami nélkül 27 éven át elképzelhetetlen volt az olasz sztárcsapat

Egy szinte példátlanul hosszú kapcsolat ér véget az idei szezon utolsó mérkőzésével.

Meztelenre vetkőzött Floyd Mayweather hatalmas mellű barátnője - képek

A szexi brit sztriptízes nő az arubai nyaralásra is elkísérte a bokszlegendát.

A Juventus sztárja tátott szájjal bámulta a szexi olasz riporternőt - kép

A 22 éves amerikai focista nem bánta, hogy a kispadon kezdte a meccset.

Egy gusztustalan fotó vethet véget a világ egyik legjobb edzője karrierjének

Egy évekkel ezelőtt készült kép miatt sorra fordítanak neki hátat eddigi tanítványai.

Guardiola gyakorlatilag bejelentette, hogy a Man. City védője a Barcelonához igazol

Már egy ideje sejthető volt, de most Guardiola szinte teljesen hivatalossá tette.

Fucsovics hatalmas küzdelemben győzte le a 211 centis szervakirályt Rotterdamban

A világranglista 58. helyén álló Fucsovics Márton három szettben, mindháromban rövidítéssel, két óra 50 perc alatt 7:6 (2), 6:7 (4), 7:6 (4)-re verte a 38. helyen álló amerikai Raily Opelkát, aki 211 centis magassá

A Juventus futballistája eléggé látványosan bámulta a legszexibb olasz riporternő fenekét

Weston McKennie úgy veselkedett, ahogy a legtöbb 22 éves srác viselkedett volna hasonló helyzetben.

Íme a Mercedes idei Forma-1-es versenyautója

A konstruktőrök között sorozatban hét világbajnoki trófeát gyűjtő, címvédő Mercedes kedden bemutatta az idei Forma-1-es versenyautóját.

Véres tömegverekedés robbant ki egy cselgáncsversenyen - videó

Nem kímélték egymást a felek, pedig senki sem tudta, kit és miért üt.

Három NB I-es meccs is lesz kedden, pályán a Juventus és a Manchester City is

A címvédő Ferencváros a Diósgyőr csapatát fogadja.

Új nevet kapott a Real Madrid, de rá is szolgált

A nem éppen hibátlannak nevezhető teljesítmény ellenére valamiben mégis kiemelkednek a madridiak, nem is kellett sokat várni, hogy új névvel illessék őket.

Bulvár

Ekkor jelenthetik be Fülöp herceg halálát a protokoll szerint

Komoly forgatókönyv szerint kell eljárni, ha megtörténik a legrosszabb a brit királyi családban.

Iszonyatos a káosz: ebben a vidéki kórházban felmondott az összes közalkalmazott orvos

A tatabányai megyei kórházban így gyakorlatilag működésképtelenné vált. Felmondott ugyanis az összes közalkalmazott orvos munkavállaló a sürgősségi osztályon, többen távoztak a radiológiáról, többek közöt

Ha nem enyhül a járvány, ezeket a szigorításokat vezethetik be itthon

A miniszter úgy véli, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt hamarosan az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartását is szigoríthatják a döntéshozók.

Így tüntesd el a wc-ben a szagot egy szál gyufával.

Környezetbarát, egyperces trükk, amivel eltüntetheted a kellemetlen szagokat magad után a WC-ben és még spórolhatsz is vele.

Átverés a koronavírus? 5 dolog, ami meg fog győzni

A tagadás természetes reakció, mikor valami megijeszt bennünket, így nem csoda, hogy nem szeretnének szembenézni a veszéllyel.

7-ből hányat tudsz? Okostelefon trükkök, amit csak a profik ismernek

Az okostelefonoknak kétségtelenül vannak hátulütői is, de tény, hogy ésszel használva őket sok dolgot megkönnyíthetnek a mindennapokban.

Egyhetes razziát indít a rendőrség az utakon, erre vadásznak majd

Az egész országra kiterjed az ellenőrzés.

Nem mindenkinél hatékony a Pfizer vakcinája: ők azok, akik további dózísokat kaphatnak

Olasz kutatók vizsgálták a beoltott egészségügyi dolgozókat.

Fodor Gábor elmondta, mit tudott a Fidesz Szájer szexuális beállítottságáról

Több órás interjút készített a Partizán Fodor Gáborral, Orbán Viktor kormányfő korábbi párttársával, egykori miniszterrel, aki nemrég visszavonult a pártpolitikától. Ám épp az interjú végén beszél arról,

blogmorzsák

Quincy Jones, a 20. század élő zenelegendája

89 évesen vall életéről a pop-rock egy­ik legmeghatározóbb producere, aki a zeneszerzőként és a filmművé­szetben is letette a névjegyét.

Elhunyt Bob Marley zenekarának alapító tagja

Bunny Wailer a reggae egyik legendája volt. 73 évesen hunyt el.

Kisebbségi ügyek

„Hónapló marosvásárhelyi szerzője úgy véli, hogy három olyan ügy van napirenden, amelye­ket nehéz elválasztani egymástól. Az őshonos kisebbségeké, a romáké és a menekülteké.“

Ferrarival fognak pezsgőzni az F1-es dobogón

Így vagy úgy, de a következő három évben minden futam után lesz Ferrari a dobogón.

Jézus megérkezett a Netflixre!

„A Messiás jelenleg a legnagyobb BOOM or BUST sorozat a Netflix kínálatában, de az én látókörömben mindenképpen.“

Sokkoló színészhalálok - KVÍZ!

Váratlan és megrázó esetek a villámkvízben!

Nyelvtanulás paradicsom­mal - A pomodoro technika

Hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt? A pomodoro technika 5 lépése.

A stroke 10 tünete, amihez azonnal segítséget kell hívni

Azonnal hívja a mentőket, ha va­laki dadogva, akadozva, nehezen kezd beszélni!

Véleménybüszkeség

„Ha már harcolunk a véleményünkért, csata előtt egyet nézzünk meg. Azt, hogy biztosan a miénk-e.“

6 érdekesség az idén 60 éves Bambi presszóról

Mi az az izé a falán? Kik ittak ott? Hogyan lett filmsztár az egyik vendégből? Mit takart a Bambi-könyvdiszkó program?

3+1 tipp az otthonos indusztriál stílusú lakáshoz

Rövid, de jól használható ötle­tek, hogy könnyedén otthonossá tedd ezt a férfias enteriőr stílust.

„Nem zavar, ha nem veszem fel”

Nem tudjuk, mi a hatása a saját magunkon hordott jeltovábbító kütyüknek.

0


0