Ezt olvasta már?

0

Gazdálkodj okosan egy pécsi szakembertől!

10 tipp, hogy okosan költsünk!

A megváltozott fogyasztói mentalitás, a szegényes pénzintézeti kommunikáció, a manipulatív hirdetések, a luxus iránti vágy növekedése, vagy a tudatos vásárlói réteg hiánya okozza az eladósodást? Esetleg egészen más van a háttérben?


hirdetés

A spórolás nem csak azoknak a családoknak fontos, akik anyagi problémákkal küszködnek. Takarékoskodni, tudatosan vásárolni akkor is lehet, ha nem kell fejben kiszámolni a kosárban összegyűjtött élelmiszerek árát, hogy még a kassza előtt kirakjuk azt, amire nincs feltétlenül szükség. Nem beszélve a mindennapi kenyerünkön kívül a havi kiadásunkról. Az életben maradáshoz szükséges alapvető kiadásokat is tudjuk csökkenteni, ha okos felhasználókká válunk. Az eladósodás okairól, a felelőtlen költekezésről és az életszínvonal – vélt vagy valós - csökkenéséről, Dr. Schepp Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának egyetemi docense beszélt a Pécsi Napilapnak.

Mi a legfőbb oka a nagymértékű eladósodásnak?

 

A magyar háztartások eladósodottsága nemzetközi összevetésben nem nevezhető kirívónak, csupán a sajátos kockázatú devizahitelek részaránya magas. Az eladósodás folyamata meglehetősen komplex jelenség, melyben az elmúlt néhány évtized hazai gazdaság- és társadalomfejlődésének számos sajátossága egymással kölcsönhatásban játszott meghatározó szerepet. A legnagyobb problémát én abban látom, hogy 2006 és 2008 között egyetlen hazai politikai erő sem volt érdekelt benne, hogy az épp akkoriban elfajuló helyezetnek akár kormányzati lépésekkel, akár korrekt és tárgyilagos kommunikációval, ill. felvilágosítással gátat vessen. Sajnos a politikától elvben független intézményeink sem álltak a helyzet magaslatán ezen a téren.

 

 

Valóban egyre nehezebben élnek az átlag családok Magyarországon? Csökkent-e az életszínvonal?

 

A válasz egyértelmű igen. Az adók, hitelterhek és rezsiköltségek meg- és kifizetését követően a szabadon elkölthető jövedelmek átlagos szintje megdöbbentően alacsony, ráadásul nagy szóródást mutatnak. Ezt tetézik az ország méretéhez képest kirívó régiós különbségek, és az egyéb szisztematikus – ágazati, nemi, etnikumok, stb. közötti - egyenlőtlenségek. Kivételek ugyan mindig vannak, de a vásárlóerőn keresztül mért életszínvonal az alkalmazkodási (adósságleépítési) folyamat során csökken. Persze az életminőségnek, jól-létnek azért egyéb dimenziói is vannak, és azokban ezzel párhuzamosan néhány kedvező folyamatot is tapasztalhatunk. A közvetlen környezetünk irányába fokozódó szolidaritás, a fogyasztói-kultúra fontosságának újragondolása, a munkalehetőségek megbecsülésének növekedése talán ezek közé sorolhatók.

 

Mit nevezhetünk felelőtlen költekezésnek?

 

Ha elhisszük, hogy hitelekből, kölcsönökből is fedezhetjük a mindennapi kiadásainkat, nem pedig annyi pénzből, amennyit valójában megkeresünk, vagy amennyi ténylegesen a rendelkezésünkre áll. Nagyon komoly baj van akkor, ha adósságba verjük magunkat azért, hogy folyó kiadásainkat fedezni tudjuk. Ez ugyanis járadék-jellegű bevételek nélkül csak rendkívüli esetekben és csak átmenetileg fenntartható. Sajnos több tekintetben ilyen rendkívüli, a veszélyérzetüket eltompító időket éltünk át az elmúlt évtizedben. Az EU-csatlakozás, és az attól remélt gazdasági és ingatlanpiaci fellendülés, illetve a politika által is táplált jövedelemfelzárkózási várakozások, továbbá a devizakamatok korábbi kifejezetten alacsony szintje mind-mind hozzájárultak a háztartási adósság fenntartható növekedésének illúziójához. Az igazság pillanata azonban előbb-utóbb eljön, és velünk is ez történt. Bármilyen furcsa, de még örülhetünk is annak, hogy évekkel előbb, mint más országokban, mint például a görögöknél. Így ugyanis legalább a saját kezünkben van a jövőnk.

Hogyan állítható meg a felelőtlen költekezés?

 

A kényszer nagy úr! Ha nincs bevonható friss külső forrás és a tartalékaink is végesek, akkor kénytelenek vagyunk többé-kevésbé abból kijönni, amit megkeresünk. Ez a pénzügyek egyik legalapvetőbb tézise, és egyformán igaz valamennyi gazdálkodó szereplőre: a hazai háztartásokra, vállalatokra, önkormányzatokra és a központi költségvetésre egyaránt. Talán meglepő, de végső soron valami hasonló igaz a pénzügyi intézményekre, így a bankokra is.

 

Melyek azok a fogyasztási cikkek, amelyeken lehet spórolni?

 

Erre a kérdésre a gyakorló háziasszonyok bizonyára pontos válaszokat tudnak adni! Általánosságban elmondható, hogy kétszer is érdemes meggondolni, hogy valóban szükségünk van-e egy adott termékre, és ez annál inkább igaz minél értékesebb dologról van szó. Másrészt a számunkra még elfogadható, de olcsóbb helyettesítő termékeket is érdemes lehet tudatosan keresnünk, akár a fogyasztási kosarunk jól megszokott elemei helyett is. Harmadrészt szóba jöhet a vásárlások elhalasztása is, főleg a tartós fogyasztási cikkek esetén. Hogy nem valami különleges bölcsességekről van itt szó, azt az is jól mutatja, hogy a lakossági alkalmazkodást is alapvetően ezek a tendenciák jellemzik.

 

Hol lehet a legtöbb pénzt megspórolni? Elég ha megnézem, hogy mit emelek le a polcról a boltban?

 

Elégnek ugyan nem elég, de sok esetben – a szabadon elkölthető jövedelmek korábban már említett alacsony szintje miatt – nemigen marad más lehetőségünk. A tartós alkalmazkodás sokak esetében csak a vagyoni pozíciók újrarendezésével (ingatlanok és ingóságok eladásával, kevésbé értékesre történő cseréjével) oldható meg. A jelenlegi világgazdasági helyzetben azonban ez legtöbbször csak extra veszteségek mellett lehetséges, ugyanis most szinte mindent csak rossz áron lehet értékesíteni. Azok némileg szerencsésebbnek mondhatják magukat, akiknek vannak azonnal, könnyen és értékveszteség nélkül pénzzé tehető, úgynevezett likvid vagyonelemeik.

 

Milyen pénzintézeti megoldások léteznek vészhelyzet esetén?

 

Vannak ilyenek, hiszen a bankok is érdekeltek abban, hogy adósaik fizetőképesek maradjanak. A megállapodás szerint időben fizetett, vagyis a „nem-problémás” lakossági hitelek egy része már ma is átstrukturált, vagyis tartalmaz valamiféle ügyfél által is igényelt módosítást, például a futamidő tekintetében. Azaz, valamelyest lehet alkudozni” a bankokkal. Más a helyzet azonban a problémás hiteleknél, amelyek aránya folyamatosan növekszik. Ezek, és az őket érő egyéb költségsokkok miatt csökkennek a bankok lehetőségei és mérséklődik együttműködési készségük is. A mostani helyzet egyébként egyre inkább hasonlít a rendszerváltozást követő évekre: a jó adósokért versenyezni fognak a bankok, a hitelre vágyók egy jelentős része azonban nem számíthat kedvező fogadtatásra.

 

Ha tanácsot kellene adnia, mi az a három fontos dolog, amire oda kell figyelnünk?

  1. amennyire lehetőségeink engedik, gazdasági döntéseinkben helyezzük előtérbe a tartósabb megoldásokat;
  2. ne kapkodjunk, és inkább hallgassunk a józan paraszti eszünkre, mint önjelölt tanácsadókra;
  3. nehéz helyzetekben a női erények fontossága tovább emelkedik: bízzunk bátrabban a velünk együtt élő nők intuícióiban, engedjünk nagyobb teret számukra a gazdasági döntéseink meghozatalakor is.

A Pécsi Napilap 10 tippje, hogy okosan költsünk!

  1. Írjunk listát! Vásárlás előtt gondoljuk át, mi kell pontosan, és ne engedjünk a kísértésnek. Ha a következő listakészítésnél is szeretnénk megvenni, amit kinéztünk, felírhatjuk.
  2. Telekocsi! Ingázás esetén érdemes megbeszélni néhány munkatárssal, hogy egy autóval oldjuk meg. Meglehet, hogy az autó többet fogyaszt, ha tele van, azonban így megoszlanak a költségek és a környezetet is óvjuk.
  3. Járjunk gyalog, válasszuk a tömegközlekedést, vagy kapjuk elő a bringát! Ha a városon belül minimálisra csökkentjük autónk használatát, nem csak a benzinpénzt és a parkolási díjat spóroljuk meg, de a pécsi levegőt sem szennyezzük.
  4. Spóroljunk az energiával! Nem lehet elégszer elmondani, hogy ha lekapcsoljuk a villanyt azokban a szobákban, ahol éppen nem tartózkodunk, vagy ha energiatakarékos izzókat használunk, rengeteg pénzt megspórolhatunk.
  5. Figyeljük az akciókat! Tartós termékek esetén különösen tanácsos a leárazásokat szemmel tartani.
  6. Számoljunk! Lehet, hogy a tej a város másik végében olcsóbb, azonban ha kiszámoljuk az utazás költségét nem biztos, hogy megéri érte elmenni.
  7. Nézzünk szét! A bevásárlóközpontokban nem csak szemmagasságban léteznek áruk. Az alsóbb polcokon is találhatunk kincseket, olcsóbban.
  8. Csináld magad! A cukros üdítőitalok nem csak károsak, de drágák is. Házi szörppel és szódával olcsó és finom frissítőt készíthetünk.
  9. Ne legyünk szégyenlősek! Ha nekünk pont 6 db szalámi kell, a csemegepultos kisasszony azt is szívesen odaadja nekünk.
  10. Mondjunk nemet! Ha egy kiló tarját szeretnénk, és a hentes megkérdezi, hogy: -1kg 40dkg lett. Maradhat? Nyugodtan mondhatunk nemet.






0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0
0

hírek innen, onnan

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1 százalékán?

 Friss adatok szerint tíz adózóból csupán négy rendelkezik adója 1 százalékáról. A Kuckó Önkéntes Program (Szintlépés...

Ayrton Sennára emlékeznek a Forma-1-es imolai versenyhétvégén

30 éve halt meg a legendás brazil autóversenyző.

Vujity Tvrtko drámai posztja sokunk megdöbbenését öntötte szavakba a Fico-merénylet után

Vujity Tvrtko a Fico elleni merényletről: Különösen megdöbbent, hogy nem kevesen örömüket fejezik ki ennek okán.

„Éljen Ukrajna.” – skandálta Fico merénylője

Friss információk jelentek Fico merénylőjéről a szlovák sajtóban.

Négy emberből három nem megfelelő parfümöt használ a szakértő szerint - te közéjük tartozol?

Zólyomi Zsolt parfümőr egészen másképp közelít a luxus fogalmához. Míg a nagy márkák befeszülnek saját nagyságuk bemutatására, ő...

Az EU keményen nekiment a Metának

Az uniós bizottság közleményében kiemelte: aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei, beleértve...

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon, a Seres Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését...

Íme, a bugyi, ami 90 napon belül lebomlik

A fehérnemű az egyik legkevésbé újrahasznosítható ruhadarab. Nem veszik vissza a boltban, ha rossz méretet vettünk, nem adományozhatjuk...

Dél-amerikai füst a budai vár aljában – Megnyitotta teraszát az UMO

A hely latin-amerikai konyhája túllép a hagyományosnak gondolt „guacamole és tacos” párosán.

Molnár Áron összebalhézott Kapitány Ivánnal és otthagyta A mi kis falunkat: a Sztárbox miatt is kiakadt a színész – „Szexista megjegyzések voltak a nőkre...”

Molnár Áron kamerák előtt fejtette ki részletesen, hogy mi miatt távozott egykor A mi kis falunkból, illetve a sztárboxos konfliktusairól...

8 szerencsehozó növény, ami boldogságot hoz életedbe

Szeretnéd bevonzani a boldogságot otthonodba? Akkor varázsold be a szerencsét a házadba a szerencsehozó növények segítségével! Ezek a...

Így ne válj csalók áldozatává

Egyre több telefonos átverésről szerez tudomást a rendőrség. A magukat banki alkalmazottnak kiadó személyek jellemzően nagy...

0

Sport

Kilenc év fegyházra ítélték a többszörös magyar bajnokot

Drogkereskedelem miatt kilenc év szabadságvesztérsre ítélték a többszörös magyar bajnok asztaliteniszezőt, P. Róbertet.

Meghalt a legendás szegedi testnevelő tanár

Barok István 70 évet élt.

A Liverpool edzője Salzburgban folytatja – hivatalos

Jürgen Klopp már januárban bejelentette, hogy távozik a Liverpool FC kispadjáról. Az RB Salzburg a hivatalos oldalán közölte, hogy az […] A A Liverpool edzője Salzburgban folytatja – hivatalos bejegyzés először nb

„A Paks elment a sportszerűtlenség határáig” - Kubatov Gábor a Ferencváros vesztes Magyar Kupa dön...

A Ferencváros elnöke a Magyar Kupa-döntő után az M4 Sportnak nyilatkozott.

Tragikus balesetet szenvedett az otthonában, meghalt a legendás sportoló

Hiába szállították kórházba, már nem tudták megmenteni az életét.

Sztankovics a szurkolóktól és a Fradi elnökétől is elnézést kért – reakció

A Magyar Kupa döntőjében hosszabbítás után 2-0-ra nyert a Paks a Ferencváros ellen és megszerezte az első trófeáját. Paks-FTC: kihagyott […] A Sztankovics a szurkolóktól és a Fradi elnökétől is elnézést kért

Marco Rossi ütötte be az első szeget a Fradi kupaálmának koporsójába

A magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, aki valódi szárnyakat adott a paksi főhősnek.

A történelmet író Bognár György Kubatov Gábornak is köszönetet mondott

Mint ismert, a Paks hosszabbítás után 2-0-ra legyőzte a Ferencvárost, ezzel története során először megnyerte a MOL Magyar Kupát. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón az eddigi legnagyobb edzői sikerét elér

Paks-FTC: kihagyott büntető, piros lapok, kapusparádé, 120 perc döntött

A 111. Magyar Kupa fináléjában a Paks és a Ferencváros mérkőzött meg egymással a rekordnézőszámmal kecsegtető Puskás Arénában. Bognár György […] A Paks-FTC: kihagyott büntető, piros lapok, kapusparádé, 120

Orbán Viktor és Szoboszlai Dominik is megszólalt a Fradi-Paks kupadöntőről

Bognár György csapata története legnagyobb sikerét aratta a Puskás Arénában.

Ezt mondta a Fradi edzője a drámai kupadöntő után

Bognár György csapata történelmi sikert ért el.

19 éve nem látott pofont kapott a Ferencváros: kupagyőztes a Paks

Az atomvárosiak klubtörténelmet írtak, Szappanos büntetőt védve, igazi kapusparádéval járult hozzá.

0

Bulvár

Ne vegye fel, ha erről a számról hívják - nagyon sokba kerülhet.

Újabb átverés terjed egy hazai nagybank nevében.

Durva támadás érte Magyar Pétert

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke szerint Magyar Péter miatt ült le olyan hamar a pedofilbotrány.

Amerikai lap: Ha Orbán terve bejön, óriási bajba kerül Európa

A jobboldali populisták várható térnyerése sebezhetővé teheti Európát a támadásokkal szemben – írja a CNN.

Robert Fico nem viselt golyóálló mellényt, amiért Orbán Viktort rengeteget froclizzák

„A mellényt nem minden esetben hordják a védett vezetők, mert cikinek tartják, vagy egy olyan szintű beismerésnek, hogy a szavazóktól neki valamilyen okból félnie kell” – hangsúlyozta Tarjányi Péter biztonságp

Kizárólag erős idegzetűeknek! Új felvétel került elő a Robert Fico elleni merényletről, tisztán látni mindent

Előkerült egy videó a merényletről, amelyen tökéletesen látható a szerdai, nyitrabányai lövöldözés minden pillanata. Figyelem, csak erős idegzetű olvasóink nézzék meg a felvételt!

Kilenc év fegyházra ítélték a többszörös magyar bajnokot

Drogkereskedelem miatt kilenc év szabadságvesztérsre ítélték a többszörös magyar bajnok asztaliteniszezőt, P. Róbertet.

Szakértő a Fico elleni merényletről: A biztonsági őrök kudarcáról van szó

Több oka is lehetett a támadásra az elkövetőnek.

Meghalt a legendás szegedi testnevelő tanár

Barok István 70 évet élt.

Meglőtték Robert Ficót

Kórházba szállították.

0






0