Ezt olvasta már?

Hamarosan minden SZÉP-kártya birtokos megkapja szerződését a kártyakibocsátótól

A SZÉP-kártya kibocsátóknak egy jogszabályváltozás miatt szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal, a jövő évtől a munkáltatók csak a szerződött üg...

0

Gettó József: Engem elsősorban a közvetlen közegem inspirál - fotók!

Gettó József kiállítása - Az ember a művész mögött

Gettó József szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás a Zsolnay Negyedben található re:public galériában, ahol még május 7-ig lehet megtekinteni a munkáit. Kíváncsiak voltunk ki is van a művész mögött így egy interjú során betekintést nyerhettünk a művész mögötti emberbe. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Gettó Józseffel, szobrásszal és a kiállított alkotások készítőjével készítettünk interjút, amelyben megismerhetjük magát a művészt, eredményeit és azt az útat, amelyet az április 19-én megnyílt önálló kiállításáig járt be.

 

Először is mesélj kicsit magadról. Miért pont ezt a "pályát" választottad és, hogy kerültél interakcióba a művészettel? Ha jól tudom a családod is nagy építészi múltra tekint vissza.

- Pécsen születtem 1993- ban. Nagyapám és édesapám építész, az édesanyám gitárművész. Az ő otthoni beszélgetéseik és a művész barátokból álló társaság miatt az érdeklődésem elég hamar a művészetek felé fordult. Persze ebben apukám személye kulcsfontosságú, aki az alkotás öröméről és a művész szabad akaratáról mesélt nekem. Ez annyira tetszett, hogy egyértelmű volt számomra, hogy merre induljak el.

Fotó: Ujvári Gábor

Hol végezted a tanulmányaidat, és már akkor a szobrászat érdekelt vagy pedig egy másik vonalon kezdtél el mozogni? Illetve van mestered, aki segítette az utadat a kezdetekben?

- 2008 -ban a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában kezdtem a tanulmányaimat grafika szakon. Harmadéves koromban kezdett el igazán érdekelni a szobrászat, már korábban is gyakran jártam be a szobrász műterembe, kezdetben a barátaim miatt, aztán lassan elkezdett foglalkoztatni az is, amit csinálnak. A grafika szak iránt időközben elfogyott a lelkesedésem, és csak arra tudtam gondolni, hogy milyen jó lenne flexet és láncfűrészt ragadni, és kimenni a napsütésre faragni ahelyett, hogy egész nap egy számítógép előtt üljek. Ennek az ábrándnak a beteljesítésében Nyári Zsolt (DLA), későbbi gimnáziumi mesterem játszotta a legnagyobb szerepet. Ő ismertette meg velem a mesterséget, és az ő tanításai miatt tudtam bepótolni a hároméves lemaradást és felkészülni az egyetemi felvételire.

Kiállítás a Zsolnay Negyedben (Kommunikáció- és média Tanszék, re:public galéria)

2012-ben nyertem felvételt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának szobrászművész szakára, ahol Prof. Gaál Tamás műtermében kezdem dolgozni. A páratlan infrastruktúrának és a mestereknek köszönhetően az évek alatt megtanultam a különböző technikák használatát a bronzöntéstől a fafaragásig. Eddigi egyetemi éveim alatt, amikor csak lehetőségem adódott, próbáltam megmutatni, mi is foglalkoztat éppen. 2015-ben Periszkóp című munkámmal nyertem a sziget fesztivál, Art Of Freedom installációs ötletpályázatán. Itt nagy segítséget kaptam apukámtól, aki megtanította, hogyan kell egy ilyen nagyobb volumenű pályázatot végigcsinálni és aztán megvalósítani. Ezzel párhuzamosan neveztem a 2015-ös Országos Tudományos Diákköri Konferenciára a Térvonalzó című szobrommal, amelyért második díjat kaptam. Ezek a kezdeti sikerek nagy lendületet adtak, és talán ez lehetett az oka annak, hogy 2016-ban össze tudtam rakni egy olyan portfoliót az addigi munkáimból, amivel megnyertem az Amadeus alapítvány alkotói ösztöndíját.

Van olyan akár magyar, akár globális viszonylatban vett művész, alkotó, aki téged inspirál(t)?

- Engem elsősorban a közvetlen közegem inspirál. Azon művészemberek munkássága, akiket személyesen is ismerek, el tudok beszélgetni velük az aktuális dolgokról egy sör mellett a Kikötőben, és tanulni tudok tőlük valamit. Rajtuk kívül jelenleg én is, úgy, mint társaim nagy része, Anish Capoor lázban égek. Nagyon izgalmasnak tartom azt a kifinomult és nagyvonalú absztrakt gondolkodást, amit ő képvisel.

Térvonalzó (Spaceruler)

És hogyan jött az önálló kiállítés ötlete és miért pont a re:public galéria szolgál a kiállításod helyszínéül?

-Az egyéni kiállítás ötlete már korábban megfogalmazódott bennem, mert szerettem volna megmutatni, hova jutottam el öt év alatt. Kevés az olyan hely, ahol egy fiatal művész egyedül tud bemutatkozni, de azt tudtam, hogy a Re:public galéria ilyen, ezért megkerestem Doboviczki Attilát, a galéria vezetőjét, hogy szeretném itt kiállítani a munkáimat. Ő mellém állt és segített megvalósítani. Az időpont sem volt véletlen, azért akartam, hogy a megnyitó április 19-én legyen, mert Pécs és ezen belül a Zsolnay negyed adott otthont a 2017-es OTDK művészet és művészettudományi szekciójának. Ilyenkor az ország minden képzőhelyéről érkeznek művész hallgatók és mesterek. Ezt a helyzetet akartam kihasználni, hogy minél több szakmabeli ember is ott lehessen. Ez úgy érzem jól sikerült. A megnyitó elején a testvéremmel, Getto Ferenccel egy általa feldolgozott számot énekeltünk el. Anyukám révén a zenébe is belekóstolhattunk az évek során a testvéreimmel, és szerettem volna ezt is megmutatni. A kiállítást a nagynéném, Getto Katalin esztéta nyitotta meg. Úgy érzem, jó döntés volt, hogy őt kértem fel erre a feladatra. Korábban nem sokat meséltem neki a szobrokról, csak a számomra fontos dolgokat, ennek ellenére beszédében olyasmiket fogalmazott meg, amelyek után bennem is körvonalazódott, hogy mit képviselek igazán.

Az én végtelen oszlopom

 

Az én végtelen oszlopom

 

Napfröccs

 

 

lockkerdee0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Dupla koncertet ad az Ignite és a Fish! az Akváriumban

Frontemberük, Téglás Zoli Magyarországhoz való kötődését ismerve nem meglepő, hogy a dallamos hardcore punkot játszó, kaliforniai...

Magyar-észt: nem került be Dzsudzsák a kezdőbe

A keretbe visszatért korábbi csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs nélkül kezd a magyar labdarúgó-válogatott Észtország ellen a csütörtök...

Új könyvet írt Danielle Steel

Napjaink egyik legnépszerűbb írónője 71 éves, eddig több mint 120 regényt írt.

A módszer, amivel szerethető a matek

Megválasztották az Év Honlapját.

Fitt Liget: nagyon menő szabadidőpark nyílt Sajószentpéteren

Régi iskolaépületbe leheltek új életet.

Külföldre akart szökni a miskolci díler

Egy étterem parkolójában fogták el.

Dzsudzsák most sem kezdő

Pedig hat sérült is van a magyar válogatottban az észtek elleni Nemzetek Ligája meccs előtt.

Ronaldo meghozta élete legkomolyabb döntését

Nem tétlenkedett a válogatottak meccsek miatti szünetben!

A Velencei Bizottság Budapesten vizsgálódik a bevándorlási különadó miatt

A Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium képviselői csütörtökön találkoztak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács...

Szembesülés a függőségünkkel: nincs menekvés, ezzel újít az Instagram

Új funkcióval bővül az Instagram: az alkalmazás statisztikát készít nekünk arról, mennyi időt töltünk naponta képek nézegetésével;...

Ezért tiltanák ki Párizsból a kocsikat

A teljes belvárosból kitiltaná a járműforgalmat Párizs főpolgármestere.

Ezért kenj cementet a lufira, szuper ajándék lesz belőle

Nyakunkon a karácsony. Ilyenkor a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy idén, mit ajándékozz a szeretteidnek. Kár lenne pénzt kiadni...

0

Sport

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

Dárdai Pál fia gólt lőtt a német labdarúgó-válogatottban

Az U17-es válogatott írországi tornáján történt mindez, Dárdai Márton az íreknek talált be.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Neymar nyafog, Messit nem érdekli

Hasonlóak, mégis annyira különbözőek.

Három igazolás, ami nagyon bejött, és három, amely kevésbé

Megnéztük kik futottak jó, és kifejezetten rossz évet a csapatváltás után.

0

Bulvár

Így él az angol királyi udvar egyetlen magyar hercegnéje

Van az angol királyi udvarnak egy magyar származású tagja, aki negyven éve Kent hercegnéjeként él a királynő rokonainak fenntartott Kensington-palotában, és rajong Magyarországért. Exkluzív interjút adott a Forbesnak.

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

Ő volt Freddie Mercury élete párja - Halálig szerette az énekeslegendát

Jim Hutton a betegsége ellenére is kitartott mellette.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Leteszteltük az Aldi saját márkás termékeit - meglepő eredmények születtek

Vakteszteltünk 8 különböző termékcsoportot. Mutatjuk, hogy szerepeltek az ALDI saját márkás termékei.

Kiakadtak a román lapok: a magyar kormány elismerte, hogy 1 milliárd forinttal támogatott erdélyi focicsapatok...

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Fotó: Facebook/FK Csíkszereda Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt "Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának" nevezte. Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben...

Meggyilkolták az X-Faktor versenyzőjének édesanyját

Szekér Gergő a mai napig nem tudta feldolgozni a tragédiát, de már szembe nézett anyja gyilkosával.

blogmorzsák

11 karriergyilkos mondat, amit azonnal felejts el!

Te hányat hallottál ma ezek közül a munkahelyeden?

„Nem kapok postai értesítőket. Soha. Egyet sem“

Amikor az ember visszasírja azt a problémát, hogy a postás csak értesítőt hagy a ládában.

A nagy szüzesség projekt

„Elvárás-e a leendő partnered felé, hogy ő is szűz legyen (ha így hívják ezt férfiak esetében)?“

„Mit tehetnék, hogy ne legyen veszekedés?“

„November közepe van, de már most félek a karácsonytól…“

Orbán kutyaszorítóba került Gruevszki miatt

A magyar kormányfőnek választania kell a jog és a bűnrészesség között, mert ha menedéket ad macedón politikai cimborájának.

„Gyors iramban ábrán­dulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Az év legmorbidabb esküvője

Természetesen Japánban kötötték, egy 35 éves férfi nősült - nem akárkivel.

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

Meglepő dolgot tervezett az Apple dizájnere

John Ive egy egészen különleges ékszert alkotott, aminek ára jótékony célra megy.

Sztárok, akik valóban imádják a rajongóikat

A világsztárokról keringő elő­ítéletek egy részét megcáfolják az alábbi hírességek, akik példaértékű hozzáállással bánnak a rajongóikkal.

0


0