Ezt olvasta már?

Több mint két kilogramm droggyanús anyagot foglaltak le Baranyában

Kábítószer-kereskedelem meglapozott gyanúja miatt indult eljárás hat ember ellen, akiktől több mint két kilogramm kábítószergyanús anyagot, valamint fegyvert és l...

0

Ha meg is jelenik hazánkban az ebola, járványt biztosan nem okoz – mondják pécsi kutatók

Várhatóan 100 ezer fölé emelkedik a Nyugat-Afrikában tomboló ebolajárvány betegeinek száma, s továbbra is lehetnek behurcolt esetek Európában, valamint az sem kizárt, hogy hazánkban is megjelenik a fertőzés, pánikra azonban még sincs ok – hangzott el a PTE Nyitott Egyetem előadássorozatán.


hirdetés

A csütörtök délutáni alkalmon dr. Jakab Ferenc virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatóintézetének vezetője és kollégája, Kemenesi Gábor tartott előadást 50-60 érdeklődő előtt az SzKK Kavics-termében.

Bozóthús és temetkezés

Jakab Ferenc az ebola-vírus felépítésével, eredetével indított, rátérve annak változataira, majd ismertette a fertőzés tüneteit, a kezdeti – főleg influenzára hasonlító – szimptómáktól a hasmenésen át a jól ismert vérzéses tünetekig. A virológus e ponton hívta fel a figyelmet a mostani járvány egyik sajátosságára, miszerint a vérzéses tünetek csupán a betegek 15-18 százalékánál jelennek meg.

A direkt kontaktussal (azaz vérrel és testváladékokkal) fertőző vírus Nyugat-Afrikában történő eddig példátlan terjedésében a szakember szerint a régióban uralkodó szokások játszanak elsősorban közre. Mint felidézte, a térségben - más lehetőség híján - széles körben elfogadott bozóthús fogyasztásával kerül át emberre a főleg gyümölcsdenevér és különféle majomfajok által hordozott kórokozó. A mostani járvány első fertőzöttje is egy bozóthússal etetett kétéves kisgyerek volt, akinek temetésén kezdett el tovább terjedni a fertőzés.

Jakab Ferenc kiemelte, az ebola terjedésében talán legkomolyabb szerepet az ottani népek temetkezési szokásai játsszák, az elhunyt családtagokat a rokonok ölelgetik, csókolgatják, így kapva el a betegséget, amelyben a legutóbbi hivatalos adatok szerint immár 15 ezren fertőződtek meg, s közel ötezren haltak bele. Átlagosan egy fertőzött két újabb embert betegít meg, amely arányt egy fő alá lehetne szorítani, ha a térségben megváltoznának a temetkezési szokások – emelte ki a kutató.

A virológus szerint a helyzetet súlyosbítja a drasztikus szegénység, az elégtelen egészségügyi ellátás, és az olyan alapvető szükségletek, mint a tiszta ivóvíz hiánya. További nehézséget jelent, hogy az ottani egészségügyi dolgozók nagyon nagy számban esnek áldozatul a betegségnek.

A fertőzések melegágya

Kemenesi Gábor hosszasan elemezte a Guineában, Libériában, és Sierra Leonéban pusztító járvány társadalmi hátterét, megemlítve, hogy a térség súlyos polgárháborús időszakon van túl, amely elképesztő szegénységet hagyott maga után. Ezt az alapvető infrastruktúrát nélkülöző urbanizáció is súlyosbítja.

Mindez a helyi egészségügyi ellátórendszeren is nyomot hagy, ugyanis a fertőzöttek mindössze egynegyedét tudják kórházban kezelni, (amelynek hatékonyságáról elborzasztó részleteket is megosztott hallgatóságával) a többieket azzal küldik haza, hogy ne érintkezzenek senkivel.

A víruskutató szerint 130 millió dollár hiányzik a fertőzés megállításához, a valós esetszámot pedig a hivatalos két és fél-, háromszorosára becsülte. Az egészségügyi dolgozók dolgát nehezítik a térségben magukat masszívan tartó hiedelmek is: például, hogy az ebola a fehér ember műve, vagy egyszerűen kitaláció, illetve, hogy a melegek miatti büntetés.

Ezek miatt – tette hozzá - orvosokat lincseltek meg, a betegek hozzátartozói magukat is veszélynek kitéve, titokban a dzsungelben temetik el rokonaikat. A kilátások a legkevésbé tűnnek rózsásnak: Kemenesi szerint hamarosan el fogja érni a 100 ezret a fertőzöttek száma. A jelenlegi adatok szerint – világította meg – húsznaponta duplázódik meg az esetszám.

Az ebola a térség gazdaságában is felfoghatatlan pusztítást végzett: mint elhangzott, Libériában a járvány miatt a korábbi dolgozók csupán felének maradt meg a munkája, 2015-re pedig 32 milliárdos kárt szenved a régió gazdasága. A társadalmi hatások hasonlóan súlyosak: a fertőzést túlélt embereket kirekesztés sújtja, csak eddig négy-ötezer gyermek maradt árván, az érintett országokban pedig a fenti hiedelmek miatt nő a Nyugat- és melegellenesség.

A megoldás csak nemzetközi összefogással képzelhető el: az oktatás, a betegek megfelelő izolálása, a biztonságos temetkezés, valamint a gyógyult egyének nyomon követésével érhető el eredmény.

Kockázatelemzés

A történelem eddigi legnagyobb ebolajárványának további várható fejleményeiről ismét dr. Jakab Ferenc beszélt. Mint elmondta, a világ többi részén valószínűleg továbbra is lesznek behurcolt, elszigetelt megbetegedések, azonban járvány ezekből nem fog kialakulni, amit a civilizációs és gazdasági fejlettségből adódó különbségekkel indokolt.

Emlékeztetett, a nyugati kórházakban kezelt betegek jó eséllyel élték túl a fertőzést. Hozzátette, jelenleg négy gyógyszerrel kezelhető a kór, amely közül kettő kifejezetten ebola-ellenes készítmény, a másik kettő pedig általános vírusellenes szer, valamint hamarosan egy kanadai vakcinát is kipróbálnak a térségben, amelyből 800-1000 dózis készült.

A nyugati közvélemény vagy teljes komolytalansággal vagy teljes pánikkal viszonyult eddig a járványoz. Véleménye szerint meg kell találni az arany középutat, de egyúttal fel kell készülni annak lehetőségére is, hogy akár hazánkban is megjelenhet a fertőzés.

A magyar protokoll

Amennyiben Magyarországon ebola-fertőzés gyanúja merül fel, értesíteni kell az ÁNTSZ-t, amely a mentőszolgálattal szállítatja a beteget a fővárosi Szent László Kórházba izolációra. Majd következnek a vér- és egyéb vizsgálatok, amelyet az Országos Epidemiológiai Intézetben végeznek el.

Budapesten is felkészültek a beteg izolására, kezelésére és a gyors diagnosztikai feladatok elvégzésére – szögezte le Jakab Ferenc, aki arra – a közönség soraiból érkezett – kérdésre is válaszolt, hogy milyen szerepe lehet a járvány leküzdésében az általa vezetett víruskutató laboratóriumnak.

A pécsi labor a fenti protokoll miatt a gyanús hazai diagnosztikában nem venne részt, holott erre több mint alkalmas lenne – jegyezte meg. Azonban a WHO-nak felajánlást tettek, hogy a betegek utókövetésében részt tudnának venni heti 1300 minta elemzésével.

B. G.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Rodgers egymillió dollárt adott a kaliforniai tűzvész áldozatainak

A kaliforniai tűzvészben hétfőig 79 ember vesztette életét.

Kubica jövőre a Williams pilótája lesz

A lengyel 2010 után ismét a Forma-1-ben versenyezhet.

Kovács Zoltán: Az EU politikai okokból utasítja el az olasz kormány költségvetését

Az Európai Unió politikai ítéletet mondott a római kormány költségvetése felett - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő a Libero...

Kubica visszatér a Forma-1-be

Jövőre a Williams csapatában tér vissza a Forma-1-be a lengyel Robert Kubica, aki a 2011 februárjában elszenvedett ralibalesete óta nem...

Kigyulladt a házuk, az ablakon kellett kiugrálniuk a lakóknak - videó

A tűz elzárta a kijáratot, hatan az épületben rekedtek, köztük egy kisbaba, akit végül szintén az ablakon keresztül juttattak ki.

Megvannak a jövő évi Volt első fellépői

Júniusban többek között a Slipknot, Slash, Parov Stelar, Robin Schulz és LP jön Sopronba.

Aretha Franklin emlékére összeállított műsorral érkezik Budapestre a Harlem Gospel

Az afro-amerikai zene nagykövetei december 2-án, Aretha Franklin nagysága előtt tisztelegnek és a zenei irodalom legszebb dalaiból válogatnak.

VOLT: megérkeztek az első nevek - jön a Slipknot, Slash, Parov Stelar, Robin Schulz és LP

A rá jellemző sokszínűség jegyében jelentette be első fellépőit az egyik legrangosabb hazai eseményünk, a Telekom VOLT Fesztivál.

ITM-államtitkár: 5 milliárd forintra emelték az Otthon Melege Program keretösszegét

Meghaladta a 119 ezret az Otthon Melege Program szerdán zárult háztartási gépcsere alprogramjában benyújtott pályázatok száma, az...

Évi egymillió kormányművet gyárt a Bosch Magyarországon

Tizenötödik születésnapját ünnepli idén az egri és maklári telephelyekkel üzemelő Robert Bosch Automotive Steering Kft. A kezdetekben...

Megemelték az Otthon Melege Program keretösszegét

Meghaladta a 119 ezret az Otthon Melege Program szerdán zárult háztartási gépcsere alprogramjában benyújtott pályázatok száma, az...

Orbán Viktor betért egy boltba

Természetesen Orbán Viktor is ott az új székesfehérvári stadion avatóján.

0

Sport

Klasszis igazolását jelentette be a Ferencváros

Néhány évig még magas szinten folytatná.

Ilyet még senki sem csinált: produkció közben dobta le magáról a textilt a csinos műkorcsolyázó - videó

Elképesztő produkcióval állt elő egy műkorcsolyázónő, a nézők alig hittek a szemüknek!

Nem hiányzik Messi a csapattársaknak

Az ötszörös aranylabdás távolmaradása van akinek tetszik.

Visszavágott a hazai vereségért a Veszprém, négy góllal győzött a Löwen othonában

Mikler parádés teljesítménnyel járult hozzá a győzelemhez.

Győzelemmel vette át új stadionját a MOL Vidi

Ahogy illik, a csapatkapitány Juhász Roland szerezte az első gólt a sóstói MOL Arénában.

Cavani szerint Modric nem érdemli meg az Aranylabdát

Az uruguayi támadó több alternatívát is mondott a horvát középpályás helyett.

Iniesta visszavágyik Barcelonába

Állítása szerint vissza is várják.

Női kéziválogatottunknak szurkolhatunk este

Norvégiával játszanak felkészülési meccset.

Visszavonult a Belgiumban bajnoki címig jutó magyar focikapus

Köteles László nem távolodik el teljesen a labdarúgástól.

Otthon, édes otthon: 4 millióért bérli meccsenként új stadionját a Vidi

Székesfehérvár Hazaköltözött a Mol Vidi labdarúgócsapata Székesfehérvárra! Csaknem három esztendő felcsúti száműzetés után a játékosok vasárnap már a felújított arénában edzettek, első bajnokiját régi-új otthonában pedig az Újpest ellen vívja az együttes.

Ez volt Ronaldo karrierjének legemlékezetesebb mérkőzése

Elárulta, melyik találkozó volt pályafutása legfelejthetetlenebb találkozója.

0

Bulvár

Ezért a termékért állnak majd sokan sorban az Aldiban

Lázban égnek a vegánok, mert az Aldiban kapható lesz a vegán tejföl.

A kukkoló videóra vette a fürdő szomszédasszonyt Leányváron

Pénzbírságot kapott a férfi - nem jogerősen.

Itt a rendőrség új trükkje, ilyen szemtelenül traffiznak a 4-es úton

Elkezdődtek a lesből mérések, ilyen meglepő megoldásokat vetnek be.

Kiakadtak a rendőrségnél a Totalcar cikkén és erről egy közleményt is kiadtak

" A Totalcar-nál elgurult..." -címmel adtak hangot véleményüknek.

Nagy előrelépés a Pennykben - sokan örülhetnek

Fontos mérföldkövet ünnepel a Penny Market.

Fejbe lőtték a trafikban az eladót Szombathelyen

A támadó gázpisztollyal kétszer is rálőtt az eladóra.

Jelentős áresés jön a benzinkutakon

Az autósok legnagyobb örömére még kitart az elmúlt hetek üzemanyagár-csökkenési lendülete, így pénteken ismét jelentős árcsökkenés várható az ország töltőállomásain.

53 éves, de 33-nak néz ki a színésznő - Erre az egyszerű italra esküszik minden reggel

Elizabeth Hurley nem titkolja szépségtrükkjeit. Elárulta, mitől van állandóan bomba formában, és mitől ilyen ragyogó, fiatalos a bőre.

Sokan rendszeresen szedik, pedig orrdugulást okoz

Ha eddig nem sikerült feltárni a hetek-hónapok óta fennálló orrdugulás okát, akkor érdemes a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásait is ellenőrizni. Egyes vérnyomáscsökkentők is okozhatnak orrdugulást, ha nem történik meg időben a gyógyszer cseréje, és az orrdugulás kezeletlen marad, akkor akár műtétet igénylő szövődmények is kialakulhatnak. Az orrdugulás kivizsgálása Orrdugulás több okból is jelentkezhet. Lehet légúti [...]

Ilyen a rákos anyajegy az egészségeshez képest

A szakemberek festéksejtes és nem festéksejtes bőrrákot különböztetnek meg. A festéksejtes bőrráknál elsősorban az anyajegyek elváltozásaira k...

Óbudai tragédia: kiderült, mire készült szörnyű tette után az asszony gyilkosa

Az 56 éves nővel állítólag egy veszekedés után végzett a férfi, aki az ismerőse lehetett.

blogmorzsák

Könnyedén élni, ölni, halni

Rémregény, amelyhez fogható Magyarországon az utóbbi évtizedekben nem történt. Soós Lajos és társai gyilkosságsorozata 1963-1979.

Újabb jogfosztás a munka világában?

„Kimerült az éves túlórakeret? A kormány ezt is megoldja, jövőre akár 400 óra is lehet.“

Mi, magyarok egyáltalán nem akarunk normális országban élni

Ha valódi harcra kerül sor, inkább megfutamodunk.

Ki és mi lopja el az időnket?

Ajánlatos megnézni, hova is tűnik el az időnk nap, mint nap.

A világ köpni, nyelni nem tud a Gruevszkinek nyújtott menedék láttán

A menedékjog megadása után reménytelen minden kiadatási kérelem.

A Kukaholding behajt, a polgármester tehetetlen

Az emberekhez most csengetett be a behajtó cég alkalmazottja. Most, a hó végén.

„Én nem hazudtam soha az embereknek“

Mondta Orbán 2006-ban. Ez bizonyára a beosztottjaira is igaz - vagy nekik szabad?

5 dolog amin minden pár veszekszik! És ti?

Néha mi magunk is rácsodálkozunk, hogy milyen közhelyes dolgokon tudunk összeszólalkozni a párunkkal.

„A világon semmi sem érdekel, csak a festés és a virágaim“

Claude Monet 100 festménye látható Bécsben 2019. január 6.-ig az Albertinában.

Utazásfüggő vagy? Ezt figyeld!

10+1 iszonyatosan menő magyar Instagram profil, amit érdemes követned.

Valóságshow szer­kesztők nedves álma volt ez a rész

Volt itt minden, ami a tökéletes trashhez kell: irdatlan lerészege­dés, ordenáré rikácsolás, min­denki min­denkivel smárparti és hatalmas villantások.

Kötődési és viselkedési mintáink

Másokhoz való viszonyulásaink, értékrendünk visszavezethető oda, hogy milyen kapcso­latunk volt gyermekkorunkban a szüleinkkel.

0


0