Ezt olvasta már?

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol Nyrt. a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 3 forinttal, a gázolajét 2 forinttal csökkentette szerdán.


Ha meg is jelenik hazánkban az ebola, járványt biztosan nem okoz – mondják pécsi kutatók

Várhatóan 100 ezer fölé emelkedik a Nyugat-Afrikában tomboló ebolajárvány betegeinek száma, s továbbra is lehetnek behurcolt esetek Európában, valamint az sem kizárt, hogy hazánkban is megjelenik a fertőzés, pánikra azonban még sincs ok – hangzott el a PTE Nyitott Egyetem előadássorozatán.


hirdetés

A csütörtök délutáni alkalmon dr. Jakab Ferenc virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatóintézetének vezetője és kollégája, Kemenesi Gábor tartott előadást 50-60 érdeklődő előtt az SzKK Kavics-termében.

Bozóthús és temetkezés

Jakab Ferenc az ebola-vírus felépítésével, eredetével indított, rátérve annak változataira, majd ismertette a fertőzés tüneteit, a kezdeti – főleg influenzára hasonlító – szimptómáktól a hasmenésen át a jól ismert vérzéses tünetekig. A virológus e ponton hívta fel a figyelmet a mostani járvány egyik sajátosságára, miszerint a vérzéses tünetek csupán a betegek 15-18 százalékánál jelennek meg.

A direkt kontaktussal (azaz vérrel és testváladékokkal) fertőző vírus Nyugat-Afrikában történő eddig példátlan terjedésében a szakember szerint a régióban uralkodó szokások játszanak elsősorban közre. Mint felidézte, a térségben - más lehetőség híján - széles körben elfogadott bozóthús fogyasztásával kerül át emberre a főleg gyümölcsdenevér és különféle majomfajok által hordozott kórokozó. A mostani járvány első fertőzöttje is egy bozóthússal etetett kétéves kisgyerek volt, akinek temetésén kezdett el tovább terjedni a fertőzés.

Jakab Ferenc kiemelte, az ebola terjedésében talán legkomolyabb szerepet az ottani népek temetkezési szokásai játsszák, az elhunyt családtagokat a rokonok ölelgetik, csókolgatják, így kapva el a betegséget, amelyben a legutóbbi hivatalos adatok szerint immár 15 ezren fertőződtek meg, s közel ötezren haltak bele. Átlagosan egy fertőzött két újabb embert betegít meg, amely arányt egy fő alá lehetne szorítani, ha a térségben megváltoznának a temetkezési szokások – emelte ki a kutató.

A virológus szerint a helyzetet súlyosbítja a drasztikus szegénység, az elégtelen egészségügyi ellátás, és az olyan alapvető szükségletek, mint a tiszta ivóvíz hiánya. További nehézséget jelent, hogy az ottani egészségügyi dolgozók nagyon nagy számban esnek áldozatul a betegségnek.

A fertőzések melegágya

Kemenesi Gábor hosszasan elemezte a Guineában, Libériában, és Sierra Leonéban pusztító járvány társadalmi hátterét, megemlítve, hogy a térség súlyos polgárháborús időszakon van túl, amely elképesztő szegénységet hagyott maga után. Ezt az alapvető infrastruktúrát nélkülöző urbanizáció is súlyosbítja.

Mindez a helyi egészségügyi ellátórendszeren is nyomot hagy, ugyanis a fertőzöttek mindössze egynegyedét tudják kórházban kezelni, (amelynek hatékonyságáról elborzasztó részleteket is megosztott hallgatóságával) a többieket azzal küldik haza, hogy ne érintkezzenek senkivel.

A víruskutató szerint 130 millió dollár hiányzik a fertőzés megállításához, a valós esetszámot pedig a hivatalos két és fél-, háromszorosára becsülte. Az egészségügyi dolgozók dolgát nehezítik a térségben magukat masszívan tartó hiedelmek is: például, hogy az ebola a fehér ember műve, vagy egyszerűen kitaláció, illetve, hogy a melegek miatti büntetés.

Ezek miatt – tette hozzá - orvosokat lincseltek meg, a betegek hozzátartozói magukat is veszélynek kitéve, titokban a dzsungelben temetik el rokonaikat. A kilátások a legkevésbé tűnnek rózsásnak: Kemenesi szerint hamarosan el fogja érni a 100 ezret a fertőzöttek száma. A jelenlegi adatok szerint – világította meg – húsznaponta duplázódik meg az esetszám.

Az ebola a térség gazdaságában is felfoghatatlan pusztítást végzett: mint elhangzott, Libériában a járvány miatt a korábbi dolgozók csupán felének maradt meg a munkája, 2015-re pedig 32 milliárdos kárt szenved a régió gazdasága. A társadalmi hatások hasonlóan súlyosak: a fertőzést túlélt embereket kirekesztés sújtja, csak eddig négy-ötezer gyermek maradt árván, az érintett országokban pedig a fenti hiedelmek miatt nő a Nyugat- és melegellenesség.

A megoldás csak nemzetközi összefogással képzelhető el: az oktatás, a betegek megfelelő izolálása, a biztonságos temetkezés, valamint a gyógyult egyének nyomon követésével érhető el eredmény.

Kockázatelemzés

A történelem eddigi legnagyobb ebolajárványának további várható fejleményeiről ismét dr. Jakab Ferenc beszélt. Mint elmondta, a világ többi részén valószínűleg továbbra is lesznek behurcolt, elszigetelt megbetegedések, azonban járvány ezekből nem fog kialakulni, amit a civilizációs és gazdasági fejlettségből adódó különbségekkel indokolt.

Emlékeztetett, a nyugati kórházakban kezelt betegek jó eséllyel élték túl a fertőzést. Hozzátette, jelenleg négy gyógyszerrel kezelhető a kór, amely közül kettő kifejezetten ebola-ellenes készítmény, a másik kettő pedig általános vírusellenes szer, valamint hamarosan egy kanadai vakcinát is kipróbálnak a térségben, amelyből 800-1000 dózis készült.

A nyugati közvélemény vagy teljes komolytalansággal vagy teljes pánikkal viszonyult eddig a járványoz. Véleménye szerint meg kell találni az arany középutat, de egyúttal fel kell készülni annak lehetőségére is, hogy akár hazánkban is megjelenhet a fertőzés.

A magyar protokoll

Amennyiben Magyarországon ebola-fertőzés gyanúja merül fel, értesíteni kell az ÁNTSZ-t, amely a mentőszolgálattal szállítatja a beteget a fővárosi Szent László Kórházba izolációra. Majd következnek a vér- és egyéb vizsgálatok, amelyet az Országos Epidemiológiai Intézetben végeznek el.

Budapesten is felkészültek a beteg izolására, kezelésére és a gyors diagnosztikai feladatok elvégzésére – szögezte le Jakab Ferenc, aki arra – a közönség soraiból érkezett – kérdésre is válaszolt, hogy milyen szerepe lehet a járvány leküzdésében az általa vezetett víruskutató laboratóriumnak.

A pécsi labor a fenti protokoll miatt a gyanús hazai diagnosztikában nem venne részt, holott erre több mint alkalmas lenne – jegyezte meg. Azonban a WHO-nak felajánlást tettek, hogy a betegek utókövetésében részt tudnának venni heti 1300 minta elemzésével.

B. G.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A balatoniak tűrhetetlennek tartják a vadhelyzetet

A környékbeli vadak kutyákat sebesítenek meg, a szállóvendégek pedig visszamondják foglalásaikat. Ezért téli vadgyérítést...

F1: Kísérletezésbe kezd a Honda

A Toro Rosso motorszállítója a szezon maradék hat futamán bátran fog kísérletezni bármilyen fejlesztéssel, mielőtt 2019-ben már a Red...

Videóra vették, ahogy a liftben megfojtja feleségét ez a férfi

Egy férfi meggyilkolta feleségét, majd letagadta tettét, arra viszont nem számított, hogy a bántalmazás egy részéről videofelvétel...

Medián: félmillió támogatót vesztett a Fidesz

Az ellenzék viszont nem nőtt, csak a bizonytalanok tábora.

Radikális változásokat hozhatna a távegészségügy

A technológiai innovációk a krónikus betegségek kezelésében és az idősgondozásban is segíthetnének.

Tudta nélkül átirányították a leveleit egy vadidegennek

Nem tudhatja meg, hány levelét térítették el, és azt sem, volt-e köztük számla.

Egyszerűen nem akar beletörődni a Fidesz, hogy senki nem fizet bevándorlási különadót

Adóelkerülést és joggal való visszaélést emlegetnek.

Magyarország 2030: egy abszurd dráma forgatókönyve

Okos stratégiával, társadalmi konszenzust teremtve, kitartó, következetes munkával ki lehet törni az elmaradottság és a szegénység...

Másfél évre megbénítják Budapest egyik legforgalmasabb részét

A fővárosi önkormányzat legfeljebb 18 hónapig tartó forgalomkorlátozás mellett kívánja felújítani a Lánchidat és a várhegyi alagutat.

A BKV sofőrje lett a harmadik legjobb buszvezető Európában

Haibach János bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, csapatban pedig hatodik helyen végzett.

"Jövő héten lesz tíz hónapja, hogy nem alszom" - Szabó Zsófi hajnalban posztolt az anyaság nehéz oldaláról

Őszintén vallott arról, milyen az élete, amióta megszületett a kisfia.

Örülhetnek a dízelutálók, ha a magyarokon múlik, végük van

Nagyon tanulságos adatok jelentek meg, fordulat készül a piacon.

0

Sport

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Mourinhót legyőzte a tanítványa, újabb blama Manchesterben

Hiába egyenlített Fellaini a 95. percben, Lampard csapata kiejtette az MU-t a Ligakupából.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

Pályán a Barca, a Real és a PSG, Liverpool-Chelsea a Ligakupában

Az NB I-ben a MOL Vidi pótol bajnoki mérkőzést.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Mourinho elvette Pogbától a csapatkapitányi karszalagot

Végleg megromlott José Mourinho és Paul Pogba kapcsolata?

Nyolcvanezer önkéntest keresnek a szervezők

Már várják a segítők jelentkezését a 2020-as tokiói nyári olimpiára.

0

Bulvár

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Lányok, akiket úgy hizlalnak, mint a libákat - és ez sajnos nem vicc

Mauritániában azok a lányok találhatnak maguknak "jó férjet", akik meglehetősen túlsúlyosak - ennek érdekében akár akaratuk ellenére is etetik őket. 

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

54 éves, de 30-nak sem néz ki: elmondta, mit iszik reggel, és mit csinál a zuhany alatt

Elle Macpherson elárulta reggeli rutinját, ami segít neki abban, hogy ilyen elképesztően fiatalos maradjon.

Megmutatta újszülött kislányát a magyar sztáranyuka

Borzi Vivien kislánya szeptember 24-én látta meg a napvilágot, ami azért is különleges, mert Sarka Katának is ekkor van a születésnapja. Micsoda egybeesés, ugye? A fotós már posztolta is az első képet a piciről közösségi oldalára, a modell pedig egy közös képet mutatott rajongóinak. Nézd meg a tündéri fotókat Te is!

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Ez a 16 éves lány kifejezetten élvezi, hogy más a teste, mint a többieké

A fiatal lány keze egy születési rendellenesség miatt nem fejlődött ki. Nagyon cuki módon mutatja meg, hogy ő így szereti önmagát.

Cafeteria 2019: nincs még minden veszve

Az eddig leggyakrabban és leginkább alkalmazott juttatások köre ugyan beszűkül, de maradtak a jogszabályban olyan, eddig kevésbé preferált lehetőségek, amelyek most reflektorfénybe kerülhetnek írja Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

Liptai Claudia testhezálló, dögös ruhában pózolt Ördög Nóra mellett

Liptai Claudia és Ördög Nóra a TV2 sajtótájékoztatóját is együtt vezette.

Férje bántó megjegyzést tett Weisz Fannira

Hajmássy Péter furcsán kommentálta felesége, Weisz Fanni étkezési szokásait. Vajon ez még belefér?

blogmorzsák

„Teljesen természe­tes, hogy Orbán korrupt. A szóvivője maga nyilatkozta“

„A magyarok nagy része talán fel se fogja, hogy miért fontos ez. Orbán Viktor a Fidesz szerint a törvények felett áll. Érinthetetlen, felelősségre vonhatatlan, leválthatatlan.“

Bolgárt miért rúgták ki a 168 Órából?

Az Orbán-rendszer leleplezése az új tulajdonosnak és az új szerkesztőknek nem olyan fontos, mint a régebbieknek volt?

Újabb Ikarus ipszilonozott a síneken

Helyzetjelentés a Budafoki kocsiszínből.

Patkányinvázió Újbudán

Játszótéren rohangálnak a rágcsálók.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Orbán Viktor nem lép ki az EU-ból!

Viktor nem felbontani akarja az uniót, csupán átrendezni.

Legvicesebb beszólások gyerekektől nyilvános helyeken

A gyermeki őszinteség és tisztaság tud érdekes pillanatokat okozni.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

Világ körüli repülőjegy keve­sebb mint félmillió forintból

Nem kell autóstoppos hippinek lenni ahhoz, hogy 12 átszállással pár százezer forintból megjárjuk a világot. Tippek és linkek.

KMK - munkakönyv legfenyegetőbb bejegyzése

A Balaton nyáron a csövesek és munkakerülők mek­kája lett: könnyen le­hetett pénzhez jutni csalással, devizá­zással, illegális kéjelgéssel, lopással.

5 dolog, amit jó lett volna tudni ovikezdés előtt

„Mikor azt hiszed, hogy már sínen vagytok, akkor fog minden összeomlani.“

0


0