Ezt olvasta már?

0

Ha meg is jelenik hazánkban az ebola, járványt biztosan nem okoz – mondják pécsi kutatók

Várhatóan 100 ezer fölé emelkedik a Nyugat-Afrikában tomboló ebolajárvány betegeinek száma, s továbbra is lehetnek behurcolt esetek Európában, valamint az sem kizárt, hogy hazánkban is megjelenik a fertőzés, pánikra azonban még sincs ok – hangzott el a PTE Nyitott Egyetem előadássorozatán.


hirdetés

A csütörtök délutáni alkalmon dr. Jakab Ferenc virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatóintézetének vezetője és kollégája, Kemenesi Gábor tartott előadást 50-60 érdeklődő előtt az SzKK Kavics-termében.

Bozóthús és temetkezés

Jakab Ferenc az ebola-vírus felépítésével, eredetével indított, rátérve annak változataira, majd ismertette a fertőzés tüneteit, a kezdeti – főleg influenzára hasonlító – szimptómáktól a hasmenésen át a jól ismert vérzéses tünetekig. A virológus e ponton hívta fel a figyelmet a mostani járvány egyik sajátosságára, miszerint a vérzéses tünetek csupán a betegek 15-18 százalékánál jelennek meg.

A direkt kontaktussal (azaz vérrel és testváladékokkal) fertőző vírus Nyugat-Afrikában történő eddig példátlan terjedésében a szakember szerint a régióban uralkodó szokások játszanak elsősorban közre. Mint felidézte, a térségben - más lehetőség híján - széles körben elfogadott bozóthús fogyasztásával kerül át emberre a főleg gyümölcsdenevér és különféle majomfajok által hordozott kórokozó. A mostani járvány első fertőzöttje is egy bozóthússal etetett kétéves kisgyerek volt, akinek temetésén kezdett el tovább terjedni a fertőzés.

Jakab Ferenc kiemelte, az ebola terjedésében talán legkomolyabb szerepet az ottani népek temetkezési szokásai játsszák, az elhunyt családtagokat a rokonok ölelgetik, csókolgatják, így kapva el a betegséget, amelyben a legutóbbi hivatalos adatok szerint immár 15 ezren fertőződtek meg, s közel ötezren haltak bele. Átlagosan egy fertőzött két újabb embert betegít meg, amely arányt egy fő alá lehetne szorítani, ha a térségben megváltoznának a temetkezési szokások – emelte ki a kutató.

A virológus szerint a helyzetet súlyosbítja a drasztikus szegénység, az elégtelen egészségügyi ellátás, és az olyan alapvető szükségletek, mint a tiszta ivóvíz hiánya. További nehézséget jelent, hogy az ottani egészségügyi dolgozók nagyon nagy számban esnek áldozatul a betegségnek.

A fertőzések melegágya

Kemenesi Gábor hosszasan elemezte a Guineában, Libériában, és Sierra Leonéban pusztító járvány társadalmi hátterét, megemlítve, hogy a térség súlyos polgárháborús időszakon van túl, amely elképesztő szegénységet hagyott maga után. Ezt az alapvető infrastruktúrát nélkülöző urbanizáció is súlyosbítja.

Mindez a helyi egészségügyi ellátórendszeren is nyomot hagy, ugyanis a fertőzöttek mindössze egynegyedét tudják kórházban kezelni, (amelynek hatékonyságáról elborzasztó részleteket is megosztott hallgatóságával) a többieket azzal küldik haza, hogy ne érintkezzenek senkivel.

A víruskutató szerint 130 millió dollár hiányzik a fertőzés megállításához, a valós esetszámot pedig a hivatalos két és fél-, háromszorosára becsülte. Az egészségügyi dolgozók dolgát nehezítik a térségben magukat masszívan tartó hiedelmek is: például, hogy az ebola a fehér ember műve, vagy egyszerűen kitaláció, illetve, hogy a melegek miatti büntetés.

Ezek miatt – tette hozzá - orvosokat lincseltek meg, a betegek hozzátartozói magukat is veszélynek kitéve, titokban a dzsungelben temetik el rokonaikat. A kilátások a legkevésbé tűnnek rózsásnak: Kemenesi szerint hamarosan el fogja érni a 100 ezret a fertőzöttek száma. A jelenlegi adatok szerint – világította meg – húsznaponta duplázódik meg az esetszám.

Az ebola a térség gazdaságában is felfoghatatlan pusztítást végzett: mint elhangzott, Libériában a járvány miatt a korábbi dolgozók csupán felének maradt meg a munkája, 2015-re pedig 32 milliárdos kárt szenved a régió gazdasága. A társadalmi hatások hasonlóan súlyosak: a fertőzést túlélt embereket kirekesztés sújtja, csak eddig négy-ötezer gyermek maradt árván, az érintett országokban pedig a fenti hiedelmek miatt nő a Nyugat- és melegellenesség.

A megoldás csak nemzetközi összefogással képzelhető el: az oktatás, a betegek megfelelő izolálása, a biztonságos temetkezés, valamint a gyógyult egyének nyomon követésével érhető el eredmény.

Kockázatelemzés

A történelem eddigi legnagyobb ebolajárványának további várható fejleményeiről ismét dr. Jakab Ferenc beszélt. Mint elmondta, a világ többi részén valószínűleg továbbra is lesznek behurcolt, elszigetelt megbetegedések, azonban járvány ezekből nem fog kialakulni, amit a civilizációs és gazdasági fejlettségből adódó különbségekkel indokolt.

Emlékeztetett, a nyugati kórházakban kezelt betegek jó eséllyel élték túl a fertőzést. Hozzátette, jelenleg négy gyógyszerrel kezelhető a kór, amely közül kettő kifejezetten ebola-ellenes készítmény, a másik kettő pedig általános vírusellenes szer, valamint hamarosan egy kanadai vakcinát is kipróbálnak a térségben, amelyből 800-1000 dózis készült.

A nyugati közvélemény vagy teljes komolytalansággal vagy teljes pánikkal viszonyult eddig a járványoz. Véleménye szerint meg kell találni az arany középutat, de egyúttal fel kell készülni annak lehetőségére is, hogy akár hazánkban is megjelenhet a fertőzés.

A magyar protokoll

Amennyiben Magyarországon ebola-fertőzés gyanúja merül fel, értesíteni kell az ÁNTSZ-t, amely a mentőszolgálattal szállítatja a beteget a fővárosi Szent László Kórházba izolációra. Majd következnek a vér- és egyéb vizsgálatok, amelyet az Országos Epidemiológiai Intézetben végeznek el.

Budapesten is felkészültek a beteg izolására, kezelésére és a gyors diagnosztikai feladatok elvégzésére – szögezte le Jakab Ferenc, aki arra – a közönség soraiból érkezett – kérdésre is válaszolt, hogy milyen szerepe lehet a járvány leküzdésében az általa vezetett víruskutató laboratóriumnak.

A pécsi labor a fenti protokoll miatt a gyanús hazai diagnosztikában nem venne részt, holott erre több mint alkalmas lenne – jegyezte meg. Azonban a WHO-nak felajánlást tettek, hogy a betegek utókövetésében részt tudnának venni heti 1300 minta elemzésével.

B. G.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Rendesen bevásárolt az új szuperkötvényből Trócsányi László

32 milliót fektetett a Magyar Állampapír Pluszba az európai parlamentbe távozó igazságügyi miniszter.

A jövőben már bírói meghallgatás nélkül kiutasíthatják az USA-ból az illegális migránsokat

A Trump-kormány várhatóan keddtől jelentősen megszigorítja az illegális migránsok elleni fellépést, lehetővé téve, hogy bírói...

Bizalmat szavazott a görög parlament Kiriákosz Micotákisz új kormányfőnek

Bizalmat szavazott a görög parlament hétfőn este a július 7-én megválasztott Kiriákosz Micotákisz kormányfőnek, aki...

Ma kezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

A "nulladik napi" koncertekkel - a Metropol Group, a Magashegyi Underground és a Quimby együttes fellépésével - ma kezdődik a székelyföldi...

Ön látta? Eltűnt egy 78 éves zagyvarékasi nő, segítsen megtalálni

Csík Ferencné múlt hét kedden ismeretlen helyre távozott a lakásából és azóta nem találják.

Izraeli régészek megtalálhatták Péter és András apostol faluját

Izraeli régészek úgy vélik, megtalálták az újszövetségi Bétszaidát, Péter és András apostol falvát jelentette a Háárec című...

M0-s déli szektora: felejtse el!

A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események, közlekedési hírek. Baleset történt az M3 autópálya...

A kormány elvesztett egy harcot, amelyet talán meg sem akart nyerni

Hiába drágulnak nagymértékben a dohánytermékek, a fogyasztás emelkedik, ráadásul nem a spórolós finomra vágott dohány forgalma nő,...

Ebben a lombkabinban életünk végéig megpihennénk

Az északiak megint megmutatták, hogy nagyon is tudják, mi fán terem az igazi, háborítatlan és nem utolsó sorban minimalista stílusú...

Háromszor próbált öngyilkos lenni Hasszán F. a börtönben

A Budapesten elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi letartóztatását hétfőn ismét meghosszabbította a Fővárosi...

0

Sport

"Zidane egy szégyen"

Megkezdődött az adok-kapok: Gareth Bale ügynöke nekiment Zidane-nak a francia kijelentései miatt.

Megvan a Fradi ellenfele, ha továbbjut a Valletta ellen a BL-ben

Megvolt a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének sorsolása Nyonban, a Fradinak a horvát vagy a grúz bajnok jöhet.

Meghalt a háromszoros Grand Slam-győztes teniszező

Az ausztrál Peter McNamara párosban aratta legnagyobb sikereit.

Vizes vb: Milák Kristóf a legjobb idővel jutott tovább, Hosszú kiesett

Kenderesi Tamás rengeteg vizet nyelt, de így is ott lesz a elődöntőben.

Kozma Dominik is beleszállt a kínai világbajnokba: Ezt az embert ignorálni kell

A kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján nagy port kavart, hogy a férfi 400 méter gyorson ezüstérmes ausztrál Mack Horton az éremátadást követően nem volt hajlandó felállni a dobogóra, hanem letérdelt, így tiltakozva a pályafutása során sokadik alkalommal doppinggyanúba keveredett kínai Szun Jang győzelme ellen.

Összefutott Messiékkel a strandon, velük töltötte a napot egy 11 éves fiú

A történet meghittségét árnyalja, hogy mindez egy zárt luxusszigeten történt.

Üzent a doppingteszten megbukott kajakosnak Dombvári Bence

Üzent Takács Tamarának, az eltiltott kajakosnak Dombvári Bence.

0

Bulvár

Hatgyermekes édesapa halt meg szörnyű balesetben a strandon

"A partnerem, a szerelmem és az otthonom halt meg..."

Most lefelé hullámvasutazik a benzin és a gázolaj ára

A Mol 6 forinttal csökkenti a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Rövidnadrágot vett fel a 19 éves lány, csúnyán megalázták

Jenna érthető módon többet nem akar visszatérni arra a helyre, ahol beszóltak neki.

Bomba forma: Gáspár Evelin megmutatta hibátlan bikini-bodyját

Úgy látszik, teljes mértékben megtérült Gáspár Evelin kemény munkája, hiszen elképesztő formában van a celeblány!

Megáll az ész: Mellvillantós merész fotót posztolt Hódi Pamela

Még mindig keressük az állunkat a fotót csodálva!

Jogosnak tartja a kormány, hogy közel 10 milliárddal megcsapolta a nyugdíjvagyont kezelő céget

Ez derül ki az Mfor.hu cikke alapján egy képviselő által írásban feltett kérdésre adott államtitkári válaszokból.

Ufókról készült hiteles fotók az 1870-1979 évekből. - Elképesztő képsorozat

Egy igazán profi külföldi oldal összegyűjtötte talán az összes létező hiteles, de legalábbis nagy valószínűséggel annak mondható ufókról készült fotókat. Kiválogattuk ezekből a legdöbbenetesebbek, legérdekesebb képeket, köztük azokat, amik a különböző holdraszállások alkalmával készültek. Következzenek ezek az ominózus képek az 1870-1979 évekből!

7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft, hogy elsikálják magyarországi korrupciós ügyét

A kormányzati beszerzéseknél kifizetett kenőpénzek szúrtak szemet az amerikai hatóságoknak, peren kívüli megállapodás született. Fizet a magyar leányvállalat és az anyacég is.

Keresztben vontatta az utánfutót az utánfutón - lekapcsolták az M1-esen

Egy férfi balesetveszélyesen rögzített, túlsúlyos rakománnyal közlekedett az M1-es autópályán - a vontatási szabályok megsértése és a túlsúlyos rakomány elhelyezése miatt helyszíni bírságot szabtak ki a sofőrre.

Van remény: léteznek még olcsó balatoni nyaralók.

Még több tucat olyan Balaton-közeli település van, ahol a nyaralók, lakások és házak átlagára 10 millió forintnál is olcsóbb.

blogmorzsák

Ha muszlim a munkatársad

Egy Angliában élő magyar tapaszta­latai muszlim munkatársakról. Mit gondolnak életről, terrorról, csa­ládról és munkáról?

A román borász szőlőjét szüzek tapossák

És a tévében elmondta, hogy papírja is van róla.

Elmebeteg feliratok a csomagoláson

„Azért olvasod, mert elfelejtetted a WC-re hozni a telefonodat?“

Még egy bőr a rémfarkasról

Ez a képregény megfelelő dózis lehet a Trónok harca-függőknek. Legalábbis egy darabig.

Fekete nejlonból készült csipke­ruha

Megnyílt Király Tamás divattervező retrospektív Out of the Box című kiállítása a Ludwig Múzeumban.

Töltött paprika zöldséges bulgurral

A klasszikus töltött paprika húsmentes verziója cukkinivel, gombával és bulgurral.

A Tenessee-beli "Majomper"

1925-ben a Tenessee-beli Daytonban perre mentek a kreacionisták a tudomány művelőivel.

Mindig marad hatalom a kezedben

Megemlékezés Heller Ágnesről. Gondolatai fegyverek a bekorlátolt, fundamentalista gondolkodás ellen.

Szexi vagy nem? - Sztárok bikiniben

A sztárok kedvenc fürdőruhái az isteni Marilyntől a mesés JLo-ig, egy fantasztikus galériával.

18 lenyűgöző fotó a múltból

Van Gogh festménye aukció közben, elítélt nők a londoni Wormwood Scrubs börtönben, Csehov kutyájával és még sok más, nem mindennapi fotó!

Alul-felül semmi, de úgy szép az élet!

Amikor egy részegen kötött fo­gadás miatt anyaszült mezte­lenül találod szembe magad a modern kor kihívásaival.

Új-Zéland megoldotta, ami Amerikának nem megy

A márciusi merénylet után fegyverbeszolgáltatási programot indítottak a várakozásokon felüli sikerrel. Mi a titok?

0


0