Ezt olvasta már?

Még ilyet! Nem az igazi ABBA lépett fel Pécsett!

ABBA Show címmel tartottak koncertet a pécsi Kodály Központban. Három magyar énekesnő lépett fel egy szimfonikus zenekar kíséretében.

0

Ha meg is jelenik hazánkban az ebola, járványt biztosan nem okoz – mondják pécsi kutatók

Várhatóan 100 ezer fölé emelkedik a Nyugat-Afrikában tomboló ebolajárvány betegeinek száma, s továbbra is lehetnek behurcolt esetek Európában, valamint az sem kizárt, hogy hazánkban is megjelenik a fertőzés, pánikra azonban még sincs ok – hangzott el a PTE Nyitott Egyetem előadássorozatán.


hirdetés

A csütörtök délutáni alkalmon dr. Jakab Ferenc virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatóintézetének vezetője és kollégája, Kemenesi Gábor tartott előadást 50-60 érdeklődő előtt az SzKK Kavics-termében.

Bozóthús és temetkezés

Jakab Ferenc az ebola-vírus felépítésével, eredetével indított, rátérve annak változataira, majd ismertette a fertőzés tüneteit, a kezdeti – főleg influenzára hasonlító – szimptómáktól a hasmenésen át a jól ismert vérzéses tünetekig. A virológus e ponton hívta fel a figyelmet a mostani járvány egyik sajátosságára, miszerint a vérzéses tünetek csupán a betegek 15-18 százalékánál jelennek meg.

A direkt kontaktussal (azaz vérrel és testváladékokkal) fertőző vírus Nyugat-Afrikában történő eddig példátlan terjedésében a szakember szerint a régióban uralkodó szokások játszanak elsősorban közre. Mint felidézte, a térségben - más lehetőség híján - széles körben elfogadott bozóthús fogyasztásával kerül át emberre a főleg gyümölcsdenevér és különféle majomfajok által hordozott kórokozó. A mostani járvány első fertőzöttje is egy bozóthússal etetett kétéves kisgyerek volt, akinek temetésén kezdett el tovább terjedni a fertőzés.

Jakab Ferenc kiemelte, az ebola terjedésében talán legkomolyabb szerepet az ottani népek temetkezési szokásai játsszák, az elhunyt családtagokat a rokonok ölelgetik, csókolgatják, így kapva el a betegséget, amelyben a legutóbbi hivatalos adatok szerint immár 15 ezren fertőződtek meg, s közel ötezren haltak bele. Átlagosan egy fertőzött két újabb embert betegít meg, amely arányt egy fő alá lehetne szorítani, ha a térségben megváltoznának a temetkezési szokások – emelte ki a kutató.

A virológus szerint a helyzetet súlyosbítja a drasztikus szegénység, az elégtelen egészségügyi ellátás, és az olyan alapvető szükségletek, mint a tiszta ivóvíz hiánya. További nehézséget jelent, hogy az ottani egészségügyi dolgozók nagyon nagy számban esnek áldozatul a betegségnek.

A fertőzések melegágya

Kemenesi Gábor hosszasan elemezte a Guineában, Libériában, és Sierra Leonéban pusztító járvány társadalmi hátterét, megemlítve, hogy a térség súlyos polgárháborús időszakon van túl, amely elképesztő szegénységet hagyott maga után. Ezt az alapvető infrastruktúrát nélkülöző urbanizáció is súlyosbítja.

Mindez a helyi egészségügyi ellátórendszeren is nyomot hagy, ugyanis a fertőzöttek mindössze egynegyedét tudják kórházban kezelni, (amelynek hatékonyságáról elborzasztó részleteket is megosztott hallgatóságával) a többieket azzal küldik haza, hogy ne érintkezzenek senkivel.

A víruskutató szerint 130 millió dollár hiányzik a fertőzés megállításához, a valós esetszámot pedig a hivatalos két és fél-, háromszorosára becsülte. Az egészségügyi dolgozók dolgát nehezítik a térségben magukat masszívan tartó hiedelmek is: például, hogy az ebola a fehér ember műve, vagy egyszerűen kitaláció, illetve, hogy a melegek miatti büntetés.

Ezek miatt – tette hozzá - orvosokat lincseltek meg, a betegek hozzátartozói magukat is veszélynek kitéve, titokban a dzsungelben temetik el rokonaikat. A kilátások a legkevésbé tűnnek rózsásnak: Kemenesi szerint hamarosan el fogja érni a 100 ezret a fertőzöttek száma. A jelenlegi adatok szerint – világította meg – húsznaponta duplázódik meg az esetszám.

Az ebola a térség gazdaságában is felfoghatatlan pusztítást végzett: mint elhangzott, Libériában a járvány miatt a korábbi dolgozók csupán felének maradt meg a munkája, 2015-re pedig 32 milliárdos kárt szenved a régió gazdasága. A társadalmi hatások hasonlóan súlyosak: a fertőzést túlélt embereket kirekesztés sújtja, csak eddig négy-ötezer gyermek maradt árván, az érintett országokban pedig a fenti hiedelmek miatt nő a Nyugat- és melegellenesség.

A megoldás csak nemzetközi összefogással képzelhető el: az oktatás, a betegek megfelelő izolálása, a biztonságos temetkezés, valamint a gyógyult egyének nyomon követésével érhető el eredmény.

Kockázatelemzés

A történelem eddigi legnagyobb ebolajárványának további várható fejleményeiről ismét dr. Jakab Ferenc beszélt. Mint elmondta, a világ többi részén valószínűleg továbbra is lesznek behurcolt, elszigetelt megbetegedések, azonban járvány ezekből nem fog kialakulni, amit a civilizációs és gazdasági fejlettségből adódó különbségekkel indokolt.

Emlékeztetett, a nyugati kórházakban kezelt betegek jó eséllyel élték túl a fertőzést. Hozzátette, jelenleg négy gyógyszerrel kezelhető a kór, amely közül kettő kifejezetten ebola-ellenes készítmény, a másik kettő pedig általános vírusellenes szer, valamint hamarosan egy kanadai vakcinát is kipróbálnak a térségben, amelyből 800-1000 dózis készült.

A nyugati közvélemény vagy teljes komolytalansággal vagy teljes pánikkal viszonyult eddig a járványoz. Véleménye szerint meg kell találni az arany középutat, de egyúttal fel kell készülni annak lehetőségére is, hogy akár hazánkban is megjelenhet a fertőzés.

A magyar protokoll

Amennyiben Magyarországon ebola-fertőzés gyanúja merül fel, értesíteni kell az ÁNTSZ-t, amely a mentőszolgálattal szállítatja a beteget a fővárosi Szent László Kórházba izolációra. Majd következnek a vér- és egyéb vizsgálatok, amelyet az Országos Epidemiológiai Intézetben végeznek el.

Budapesten is felkészültek a beteg izolására, kezelésére és a gyors diagnosztikai feladatok elvégzésére – szögezte le Jakab Ferenc, aki arra – a közönség soraiból érkezett – kérdésre is válaszolt, hogy milyen szerepe lehet a járvány leküzdésében az általa vezetett víruskutató laboratóriumnak.

A pécsi labor a fenti protokoll miatt a gyanús hazai diagnosztikában nem venne részt, holott erre több mint alkalmas lenne – jegyezte meg. Azonban a WHO-nak felajánlást tettek, hogy a betegek utókövetésében részt tudnának venni heti 1300 minta elemzésével.

B. G.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Átadták az Artisjus-díjakat

Dés Lászlót életműdíjjal, Szabó Tibort (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbertet (Hiperkarma) pedig az év szövegírója...

A Suzuki nem tervezi a túlórák számának növelését

A Magyar Suzuki Zrt. nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban; a cég kommunikációs vezetőjének tájékoztatása...

A trianoni békeszerződés hatásait feldolgozó mű megírására hirdet pályázatot az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló...

Ötezer tonna kábítószert foglaltak le Paraguayban egy év alatt

A kábítószer-ellenes hivatal lefoglalt továbbá 266 járművet, 36 hajót és 8 repülőgépet is.

Szeretők vallanak házas pasikkal való viszonyaikról: a tiltott gyümölcs a legédesebb

Ha egy házasság félresiklik, annak sok oka lehet, de talán a legismertebb mind közül: a szerető. Azonban tényleg az ő hibája mindez?...

Kínkeservesen, de visszavágott a Fradi a Debrecennek

Kétgólos előny sem volt elég...

Rossz hír: az ISIS bukása után erősödni fog az Al-Kaida

Ezt nem is akárki állította, hanem a brit titkosszolgálat, a MI6 igazgatója egy müncheni biztonsági konferencián. Bin Laden szelleme ismét...

Öngyilkos merénylő robbantott Kairó óvárosában

Sajtóértesülések szerint a robbanás a neves egyiptomi al-Azhar egyetem közelében történt.

Újabb spanyol városba repül a Wizz Air

Június 16-tól heti kétszer repül a légitársaság Castellónból Budapestre.

A Prodigy új lemeze Szegeden lesz hallható először

A Szegeden hallhatja a hazai közönség először élőben a Prodigy új lemezét

0

Sport

Az megvan, hogy nem is 11 méterről lövik a tizenegyeseket?

Talán most egy világ fog összedőlni benned, de a helyzet az, hogy nem 11 méterről lövik a tizenegyeseket, sőt, a tizenhatos vonala sem 16 méterre van az alapvonaltól, és amúgy az ötös sem öt méterre.

Mutatjuk Liptai Claudia új kocsiját.

A napokban kapott új autót a népszerű színész-műsorvezető

26 másodperc alatt kiütötte ellenfelét a Predator

Francis Ngannou újra jelezte, hogy talán nincs nála erősebb UFC-s.

Videón Hanga Ádám félelmetes blokkja a 220 centis Real-sztár ellen

Nem véletlenül lett anno az Euroliga legjobb védőjátékosa.

Megint Marcelo miatt kapott ki a Real Madrid

Amennyiben a statisztikák nem hazudnának, akkor ez egyértelműen kijelenthető lenne.

A magyar fociedző várta a mentősök érkezését a kispadhoz

A tréner infarktus közeli állapotban volt.

Zidane vállalná a Chelsea-t, három feltétellel

Már a fél Premier League-gel összehozták a Reallal mindent megnyerő Zidane-t, főleg az MU akarta, de most a Chelsea-nél lett éles az edzőkérdés.

A szezon első F1-es tesztjén Vettelt megszorítani sem tudták

A Ferrari versenyzője volt a leggyorsabb a barcelonai teszt első napján.

Eb2020: Wales kapitánya leszólta a magyar válogatottat

A válasz nem lehet más, mint oda-vissza őket is.

Ennél sportszerűbb már nem is lehetne Liu Shaoang

A vb-ről lemaradó olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó már csak előre tekint.

Bravúr a rangadón: Szerető és a szír játékos is debütált a Fradiban

A légiós bemutatkozása emlékezetesre sikeredett.

0

Bulvár

Andy Vajnát nem a betegsége vitte el - állítja barátja

Az elhunyt filmproducerről vallott hollywooodi jóbarátja, John McTiernan, amerikai filmrendező.

Te pöcs - ordította a nő, aztán jött csak rá, kinek mondta

Bár valószínűleg akkor is ezt kiáltja, ha tudja, kiről van szó.

Sokkolták Kövér Lászlót a kivonuló ellenzéki képviselők: percről-percre

Először ül ma össze a parlament a december 12-ei botrányos-szirénázós ülés után. Az ellenzéki képviselők szerint tiltakozás ma is lesz, de a pupitusfoglalás, vagy éppen a miniszterelnök arcába fütyülés most sok lenne. Kövesse élőben az eseményeket itt, vagy az ATV Facebook oldalán.

VV Zsuzsu erre költi a 36 milliót

VV Zsuzsu már tudja, mit vesz elsőként a 36 milliós nyereményből. Azt pedig már most kijelentette, hogy nem fog megváltozni a pénz miatt.

Panelban laksz? Így lettél milliomos.

Erős kereslettel indult 2019 ingatlanpiaca. A felfutó érdeklődés jellemző a piacra, a vásárolni szándékozók már keresik leendő otthonukat, és egyre aktívabban figyelik a kínálat és az árak alakulását - az ismert ingatlanos barométer szerint.

Visszatér a 60-as évek kedvenc ruhafazonja, ami szinte mindenkinek jól áll

Érdemes tavaszra beszerezned egyet, mert szuperül kombinálható!

Húsklopfolóval leütötte, háromszor megerőszakolta a kiskorú lányt egy férfi Komárom-Esztergom megyében

A borzalmas eset még tavaly áprilisban történt, a főügyészség vádat emelt a férfi ellen, 12 év fegyházat kaphat.

Rejtélyes roncsdarabokra bukkantak a Holdon

Most egy igen jó felbontású fotón fedeztek fel valami olyasmit, amit nehezen lehetne megmagyarázni a pocsék képminőséggel.

Andy Vajnát nem a betegség vitte el - Barátja szerint ebbe halt bele

John McTiernan szerint Andy Vajna sosem tudta feldolgozni fia öngyilkosságát.

Történelem próbaérettségi: próbáljátok ki, hány pontot szereznétek az írásbelin

Nemcsak matematikából, hanem történelemből is próbára tehették tudásukat azok, akik elmentek a Studium Generale szombati próbaérettségi napjára. Jó hírünk van azoknak, akik nem voltak ott: itt vannak a feladatsorok és a megoldókulcsok, kipróbálhatjátok, hány pontot szereznétek az érettségin, ha ma lenne.

Alig tudják elpasszolni a dízelautókat a német dílerek

Már nem akkora üzlet az autókereskedés.

blogmorzsák

Vesztes szakadárok

Ami sikerült Koszovónak vagy éppen Dél-Oszétiának - azaz elszakadni az anyaországtól -, az már nem jött össze Katangának de Biafrának sem.

Elemezzünk Orbánt!

A kormányfő pszichológiája, az emberi játszmákról szóló elméletén keresztül.

29 éve bűnözők kezében az önkormányzatok?

A világ hét csodái közé tartozhat, hogy a fizetős parkolás veszteséget termel.

Tankokkal őrzi Orbán a néppárti helyét

44 harckocsi vételára csekélységnek tűnhet Orbán számára saját, politikai álmainak megvalósítása érdekében.

Ezt olvasd el, mielőtt lakóházat építenél Magyarországon

„Sikerült ezt a területet (is) szétvernie a harmadik ciklusát töltő rezsimnek.“

Mi az érvényesülés kulcsa?

Így javíthatjuk az együttműködés színvonalát a kapcsolatainkban!

A fotón negyvennek tűnt, élőben hatvannak

Több napos borostával, rendezetlen frizurával érkezett a randevúra és ahogy fogyott az alkohol, úgy lett egyre suttyóbb.

A Langley-osztályú repülőgép- hordozó

Az USA több repülőgép-hordozó­val rendelkezik, mint a világ töb­bi tengeri hatalma egy­üttvéve. Honnan indult ez a sikertörté­net, és ki volt a névadója az USA elsó repülőgép-hordozójának?

A nyomor öl, butít és nyomorba dönt

Libanon idei Oscar-nevezettje, a Kafarnaum - A remény útja félel­metes látlelet Bejrút szegény­negyedeinek legmélyéről.

A meleg háború

A homoszexualitás miatt tört volna ki az első világháború? Vannak, akik tényleg ezt gondolják. És nem azért, mert annyira homofóbok!

Nagy bikini trend előrejelzés

Idén nyáron jöhet majd a csíkos és a pöttyös magas derekú, vagy egyberészes is.

Munkáltató nagy mellénnyel

Különvélemény egy félresiklott nyílt napról.

0


0