Ezt olvasta már?

VR-szemüveggel mutatja be az ősállatokat a pécsi állatkert

A virtuális valóság (VR) technikájával mutatja be a Kárpát-medence és a Mecsek több millió évvel ezelőtti tájait és jellegzetes ősállatait a pécsi állatkert - ...

0

Ha nem Pécsen állnak sorok a bankok előtt, hanem a Wall Streeten, akkor van ok pánikra

Vad pletykák terjengenek a Buda-Cash utáni újabb (Questor) brókerbotrányt követően, de dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára nyugalomra int.


hirdetés

A DRB Bank felfüggesztése után a héten újabb brókerbotrány pattant ki, ennek kapcsán kerestük meg dr. Síkfői Tamást, tovább dőlnek-e dominók, mi a teendője egy vállalkozásnak és egy átlagembernek ebben a helyzetben.

- Az biztos, hogy néhány százan pokolian nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt napokban-hetekben, ezzel kamaránk is részletesen foglalkozott mintegy két héttel ezelőtt (az elemzést lásd lentebb, a szerk.). Az biztos, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap nem bízta volna a Szigetvári Takarékra a DRB-s kifizetéseket, ha nem látna stabil hátteret mögötte. A Postabank-botránynál már láttuk, egy pánikhangulat milyen károkat tud okozni, ezért minden ügyfelünket arra kértük, és ezúton is arra kérek mindenkit, ne üljön fel semmilyen pletykának, mert a továbbgyűrűző hatások akár beláthatatlanok is lehetnek. A takarékszövetkezeteknél egyébként százszázalékos garancia van a betétekre, de nem csak amiatt vélem úgy, hogy a héten kiderült két újabb céggel megáll a folyamat, nem dől tovább a dominó. Amennyiben eluralkodik a pánikhangulat, akkor elképzelhető, hogy zárolni kell majd átmenetileg a számlákat, és néhány hét múlva juthatnak hozzá az érdekeltek a pénzükhöz, amikor lenyugszanak a kedélyek. Egyébként is úgy vélem, nem akkor kell pánikolni, amikor néhány baranyai bankfiók előtt kígyóznak sorok, hanem amikor majd a Wall Streeten történik ugyanez. Nem bonyolódnék bele hosszas világgazdasági elemzésbe, de Kína és Oroszország már nem dollárban számol, nem is abban, hanem aranyban tartja tartalékait, ez pedig figyelmeztető jel lehet. De továbbra is azt mondom, jelenleg Magyarországon megállt a folyamat, nincs ok aggodalomra.

A Pécs-Baranyai kereskedelmi és Iparkamara összefoglalója a DRB Bank felfüggesztése után

A DRB Bank működésének felfüggesztése kapcsán kamaránkat tömegesen keresték meg a vállalkozók segítséget kérve. A kamara vezetése a károk gyors felmérését rendelte el. A gyors vizsgálat eredményei a következők. (a PBKIK csak a kamarai tv-ben hozzá rendelt szektorokból kap adatszolgáltatást).

 • A kamarai nyilvántartásban, Baranya megyében 838 vállalkozás jelzett DRB számla feletti rendelkezést.
 • A DRB-s vállalkozások éves adatszolgáltatása szerint összesített árbevételük 108 milliárd FT.
 • Éves adatszolgáltatásuk szerint foglalkoztatott létszámuk 2 954 fő. (Fontos körülmény ezen adaton túl, hogy nem DRB bankos vállalkozások, számos DRB bankos munkatársat foglalkoztatnak! Több ezer fő.)
 • A kamarai hivatal 432 vállalkozást keresett meg telefonon (érintettekhez képest 52 %), ebből 316 vállalkozást ért el (megkeresettekhez képest 73 %).
 • A DRB Bank működésének felfüggesztése 136 vállalkozás esetében (43 %) nem jelent áthidalhatatlan problémát. Jellemzően a siklós környéki vállalkozások esetében nagyobbak a gondok. A megye többi része setében a DRB számla mellett más bankszámlákon is gazdálkodnak.
 • 114 vállalkozás esetében (36 %) komoly likviditási gondot okoz.
 • 66 vállalkozás esetében (21 %) nagyon komoly működési gondokkal szembesülnek, a vállalkozás léte veszélyben van.

 • Azonnali, közvetlen részleges, vagy teljes elbocsátás veszélyét 86 vállalkozás jelezte, összesen 259 munkahelyet illetően. Ebből Siklós környékének esetében 11 vállalkozás 55 munkahely esetében. (A felmérés az érintett vállalkozások felét érte el.)

 • A Siklós környéki vállalkozások általános helyzete rosszabb, mivel a helyi intézmények, önkormányzatok és a lakosság fő számlavezetője a DRB volt, így megrendelések tömeges lemondása, kinnlevőségek növekedése, és a lakossági kereslet drasztikus csökkenése tapasztalható. Így a foglalkoztatásra vonatkozó siklósi vállalkozói jelzések megítélésünk szerint alábecsültek.

 

A vállalkozói megkérdezéseken jelzett problémák:

 • A politika és a média kizárólag az önkormányzatok pénzügyi gondjaira fordít figyelmet,miközben a helyi, leépülő gazdaság problémái nagyságrenddel nagyobbak. Csak a köztisztviselői bérek kifizetésére koncentrálnak az illetékesek, miközben a reálgazdaságban dolgozó, értékalkotó döntő többség nem tud béréhez jutni.
 • Önkormányzatok, intézmények nem fizetnek, (többségük pedig időközben más bankok pénzügyi segítségét megkapta…) ennek kamat és más pénzügyi terhei a vállalkozásokra zúdulnak.
 • Drasztikus a Siklós környéki lakosság keresletének visszaesése. A szolgáltató és kereskedelmi vállalkozások éves jövedelmezősége, adópotenciálja, közteherviselő képessége nagyságrendekkel romlik.
 • Nincs központi intézkedés a közterhek és közszolgáltatások díjfizetésének automatikus halasztásáról az érintett vállalkozások részére. (A tapasztalatok szerint – külön – halasztási kérelmet befogad a NAV és a társadalombiztosítás, míg az önkormányzati adóirodákkal és közszolgáltatókkal a kamara egyeztetett ugyanerről. De csak informális megállapodás született.)
 • Hatalmas a felmerülő adminisztrációs teher a likviditás ismételt megteremtése és a szükséges hatósági, banki, közszolgáltatói, önkormányzati, társadalombiztosítási, munkaügyi, számlázási, bankterminál, szállítói/vevői kapcsolatok esetében. Egy KKV-t ez az adminisztrációs többlet 2-3 hétig von ki az értékteremtésből. Ez önmagában is súlyos veszély faktor.
 • A multinacionális cégek beszállítóinak esetében az ügy pénzügyi és adminisztráció kezelése a megrendelő elvesztéséhez vezethet igen sok esetben.
 • Nincs megfelelő tájékoztatás a vállalkozások és a lakosság felé. A reálgazdaság nem tudja mikor, milyen mértékben juthat jogos követeléséhez.
 • Sok vállalkozóval beszéltünk, akik a teljes takarékszövetkezeti rendszerben elvesztették a bizalmukat. (Bár épp e pénzintézetek e szektorból való kikerülése okozta a gondot.)
 • A DRB felszámolása kezdetének bizonytalansága (az Országos Betétbiztosítási Alap - OBA csak a felszámolás megindulását követően ellentételezi a bankkal szembeni követelések jogszabály szerinti hányadát) kiszámíthatatlanná teszi az érintettek gazdálkodási feltételeit, jelentősen nehezíti az érintett vállalkozások kilábalási stratégiáinak kidolgozását.
 • A cégcsoportokhoz kötődő egyéni vállalkozások zöme, munkájának elvesztésével számol.
 • Nem működik az e-bank, nincs semmilyen értesítési rendszer az eddig teljesített tranzakciókról, a még a bankba érkezett követelésekről, így a vállalkozások nem tudják betartani a számviteli szabályokat. Ismerve a hatósági gyakorlatot, attól tartanak, ennek ódiumát rajtuk verik el.
 • A pénzügyi szféra gyakorlatilag felkészületlen ilyen esetek kezelésére. A bankok gyorsan kínálnak folyószámla nyitást, de a szükséges likviditás megteremtése már a „hagyományos” időkereteken belül folyik. OTP pl.: Villányban már nem tud folyószámlát se rögtön nyitni, sorszámot huzat a következő napokra.
 • A Széchenyi kártyát ajánlja a legtöbb pénzintézet, mert átfutási ideje csak 2 hét körüli, emellett a Hitelgarancia Zrt. szerep vállalása miatt az új ügyfél kisebb kockázat a banknak. De az ebben az esetben is a szükséges bankszámla forgalom igazolást a DRB-től nem lehet beszerezni. (A PBKIK eljárt a KAVOSZ Zrt. felé az 5 millió alatti Széchenyi kártya hitelek igazolás mentesítéséért és az e fölöttiek egyedi elbírálási rendjéért.)
 • Az elért vállalkozások 15 %-a jelezte, soron kívüli Széchenyi kártya igénylést kér.
 • A DRB-nél kiváltott Széchenyi kártyát nem lehet más bankhoz átvinni, de a vállalkozás nem kaphat új Széchenyi kártyát sem bankjánál. (A PBKIK eljárt a KAVOSZ felé, a Széchenyi kártya bankok között átviteléért, információink szerint, a Hitelgarancia Zrt. ellenállása miatt nem volt eddig erre lehetőség.)
 • Nincs megnyugtató lehetőség KKV-k esetében privát számláról fizetni béreket és közterheket. A vállalkozók hatósági büntetésektől tartanak.
 • Érthetetlen, hogy a DRB-n belüli, DRB bankszámlák közötti tranzakciókat miért blokkolja a felügyelet?
 • Miért nem lehet a meghatározott limit erejéig (60 ezer Ft) e-banki átutalást eszközölni?
 • Uniós, állami támogatások esetében, közeli elszámolás határidők miatt teljesíthetetlenek lesznek a pályázati előírások. Nincs központi intézkedés Brüsszel, a KSZ-ek és más folyósító intézmények felé a pályázati határidők hosszabbításáról. A korábban megérkezett pályázati pénzek beragadtak, teljesíthetetlenek a pályázati feltételek.
 • Számos településen csak a DRB volt jelen az aprófalvas Baranyában, és az igen alacsony személyi és vállalkozói jövedelmek mellett megbénulnak a kistelepülések.
 • A NAV, OEP stb. utalások késnek a vállalkozók felé a likviditási gondokat fokozva.
 • A siklósi térség vállalkozásainak zöme nem tud bért fizetni. A lakosság jövedelmi helyzete súlyos megélhetési gondokat vetít előre.
 • A megkérdezett vállalkozások döntő többsége, különösen a könyvvizsgálók, számviteli szolgáltatók és közszolgáltatók a körbetartozás és csődhullám drasztikus növekedésével számol a következő hónapokban.
 • Információink szerint, hasonló nagyságrendű gondok jelentkeznek a mezőgazdasági vállalkozások körében is. Egyeztettünk az agrárkamarával, megígérték az adatszolgáltatást.
 • Szükséges a DRB-s vállalkozók esetében a közeljövőben felmerülő felszámolás/végelszámolás ügyekben haladékok elérése.
 • Az induló GINOP a DRB-s ügyfelek sokasága számlaprobléma, likviditási probléma, kinnlevőségek miatt nem pályázhatnak - ezzel a térség fejlesztési forrást veszít.

 

Összefoglalva: A közélet nem fordít kellő figyelmet a térség gyenge gazdaságára zúduló pénzügyi problémákra. Nincs rendben a hasonló esetekre vonatkozó jogi szabályozás, rengeteg – egyébként jogszabályban rögzíthető kérdéskörre egyedileg, időigényesen kell megtalálni a választ, ez több esetben nem is lehetséges lokálisan.) Ezért jelentős csődhullám, jövedelmezőség csökkenés, foglalkoztatás csökkenés, adópotenciál csökkenés, várható elsősorban a siklósi térségben.

Szükséges a politikai, önkormányzati szereplők részéről a gyors segítő beavatkozás a folyamatokba.

Forrás: pbkik.hu/Síkfői Tamás0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Még idén benyújtják a közigazgatási bíróságról szóló törvényjavaslatot

Az igazságügyi tárca még az év vége előtt benyújtja a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot -...

Dél-Korea sem tud mit kezdeni az olimpiai létesítményekkel

Egyre valószínűbb, hogy lebontják a phjongcshangi téli olimpia helyszíneinek nagy részét, mivel túl költséges a fenntartásuk.

Elárulta a titkokat: Weisz Fanni édesanyja részleteket közölt lánya naplójából

Ágnes asszony Fanni kislány kora óta naplót vezetett, azt tervezte, ha majd a lány férjhez megy, meglepi vele.

Presser Gábor szívszorító vallomása Somló Tamás haláláról

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után és egy dupla...

Na, kinek lett vadiúj sárkányos tetkója Hollywoodban?

Stílusosan ünnepelte az Emmy-gála sikereit a Trónok harca színésznője.

Két bábfigura szexualitásáról dúl a vita

Most akkor melegek a Szezám utca karakterei vagy sem?

Jane Fonda kitálalt - Szörnyű családi tragédia keserítette meg az életét

A színésznő csak 12 éves volt, amikor a megrázó esemény történt.

Holttestet találtak a Pólus Center mögött

Blikk: késszúrások végezhettek a férfival.

Maga alól adta be, a nap BL-gólja lett

Az argentin ajaxos jobban nem is szúrhatta el a beadást.

Tíz évvel a válság után megváltoztak a kockázatok

Szinte hihetetlen, hogy már egy teljes évtized telt el azóta, hogy a Lehman Brothers összeomlása megindította az eszközök áresését, mely...

0

Sport

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Cristiano Ronaldo nevetséges kiállítása a Bajnokok Ligája szégyene

A portugál sírva ment az öltözőbe, azt ismételgetve, hogy nem csinált semmit. Hol a videobíró?

Megvan Dzsudzsák Balázs új klubja

A magyar válogatott labdarúgó egyelőre nem tér vissza Európába.

Cristiano Ronaldo elvesztette a fejét, lezavarták a pályáról

Az ötszörös aranylabdást első juvés BL-meccsén már ki is állították.

A világ egyik legkomolyabb szakírója szerint nem futball, amit a PSG mutat

Jonathan Wilson teljesen felháborodott azon, ami a PSG-ben foci címszó alatt fut. És nyíltan felvállalja a háborút a katariakkal.

Meghalt Kulcsár Győző

A négyszeres olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója 77 évet élt.

Ha Ronaldo kiállítása hiba volt, akkor mit mondjunk erre a piros lapra?

Nem volt könnyű szándékosságot feltételezni, de a játékvezetőnek sikerült.

Autóbalesetben meghalt a két fiatal kézilabdázó

Autóbalesetben meghalt a spanyol Granollers férfi kézicsapatának egyik junior játékosa és egy korábbi kézilabdázója.

Bede Ferenc: Érthetetlen, miért állították ki Ronaldót - Szavazzon!

Az ötszörös aranylabdás nem veszélyeztette az ellenfele testi épségét.

Ronaldót kiállították, lemaradhat a Manchester United elleni mérkőzésről

Ez volt az első piros lapja a BL-ben, elsírta magát.

0

Bulvár

Sári néni zseniálisan üzent a bunkónak, aki elbontotta a buszvárót

Ha minden igaz, a helyszín Csepel, az üzenet pedig örökké emlékezetes.

Az ATV műsorvezetője élő adásban lett rosszul - Elköszönni sem tudott rendesen

Az ATV Start című műsorát gyorsan le kellett keverni, Vujity Tvrtko nem tudott elköszönni se rendesen.

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Kiderült, hogyan vághat vissza Orbán Viktor az EU-nak - súlyos lehet

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Vlagyimir Putyin orosz államfő szorosabbra fonták kapcsolatukat a nukleáris együttműködés terén. Ezt emelte ki a Voice of America a két vezető keddi találkozójából. Ennek további következménye is lehet.

A Fidesz kizárása a Néppártból lehet a határ a német cégeknél, nem a Sargentini-jelentés

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

A buzgó vámosok leckét adtak a diktátor aranyifjú gyermekének

Meglepődtek kissé a vámosok Brazíliában, amikor Egyenlítői-Guinea alelnöke kiszállt magán Boeing 777-es gépéből 11 főnyi kíséretével. 19 méregdrága Vuitton táskában több mint másfélmillió dollár volt náluk készpénzben.

blogmorzsák

A merénylet, ami után elszabadult a pokol

1918 augusztusában Lenint megpróbálták meggyilkolni. Az elnök csak megsérült, de a merénylet utóhatását emberek milliói tapasztalták meg a saját bőrükön.

Úgy érzed megőrültél? Hőhullámaid vannak? Nem tudsz aludni? Nem vagy egyedül!

Üdv a női világ egyik legnagyobb misztériumában, a menopauzában.

Albérletet keres a tegnap kilakoltatott család

A családot vasárnap rendőrök tájékoztatták szóban a kilakoltatás időpontjáról, erről semmilyen írásbeli értesítést nem kaptak.

Az Apple Watch átírja az orvosi műszerekről kialakult képet

Az egészségi állapotot folyamatosan megfigyelő, viselhető technológiák korába lépünk.

Melyik a legjobb diákcsemege?

A dobogón olcsó termék is kapott helyet.

Hírességek otthona – Eva Longoria

A színésznő Kaliforniában él, azonban nem egy csendes, külvárosi részén, hanem fent a hegyekben, a Hollywood Hills régióban, egy mediterrán villában.

Kérdések, amelyeket feleslegesen teszünk fel

Valójában nem is várunk rájuk választ.

Az utóbbi idők legjobb Ikeás bútorátalakításai

Amikor nem csak az ötlet, hanem a megvalósítás is tökéletes.

Milyen egy nagyköveti fogadás?

Less be a kulisszák mögé, s tudd meg, milyen a függetlenség napi fiesta latin-amerikai módra!

Fontos infót szivárogtat az Apple új szoftvere

Nem csak az új iPad őszi megje­le­nése vált biztossá, de még a később érkező iPhone-ok jövő­jére is hamarosan fény derül!

Nyisd ki a füled!

Az etióp James Brown, a vak belga és az északi őserő.

A száműzött Kossuth kormányt buktatott

Kossuth állampolgársági ügye vezetett Tisza Kálmán lemondásához.

0


0