Ezt olvasta már?

Sikert aratott a Hangok koncert Pécsett

Értékmegőrzés és -átadás – ez volt a fő célja annak a zenei rendezvénynek, amelyet kedden estére szervezett a pécsi Gandhi Gimnázium fenntartója.

0

Ha nem Pécsen állnak sorok a bankok előtt, hanem a Wall Streeten, akkor van ok pánikra

Vad pletykák terjengenek a Buda-Cash utáni újabb (Questor) brókerbotrányt követően, de dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára nyugalomra int.


hirdetés

A DRB Bank felfüggesztése után a héten újabb brókerbotrány pattant ki, ennek kapcsán kerestük meg dr. Síkfői Tamást, tovább dőlnek-e dominók, mi a teendője egy vállalkozásnak és egy átlagembernek ebben a helyzetben.

- Az biztos, hogy néhány százan pokolian nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt napokban-hetekben, ezzel kamaránk is részletesen foglalkozott mintegy két héttel ezelőtt (az elemzést lásd lentebb, a szerk.). Az biztos, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap nem bízta volna a Szigetvári Takarékra a DRB-s kifizetéseket, ha nem látna stabil hátteret mögötte. A Postabank-botránynál már láttuk, egy pánikhangulat milyen károkat tud okozni, ezért minden ügyfelünket arra kértük, és ezúton is arra kérek mindenkit, ne üljön fel semmilyen pletykának, mert a továbbgyűrűző hatások akár beláthatatlanok is lehetnek. A takarékszövetkezeteknél egyébként százszázalékos garancia van a betétekre, de nem csak amiatt vélem úgy, hogy a héten kiderült két újabb céggel megáll a folyamat, nem dől tovább a dominó. Amennyiben eluralkodik a pánikhangulat, akkor elképzelhető, hogy zárolni kell majd átmenetileg a számlákat, és néhány hét múlva juthatnak hozzá az érdekeltek a pénzükhöz, amikor lenyugszanak a kedélyek. Egyébként is úgy vélem, nem akkor kell pánikolni, amikor néhány baranyai bankfiók előtt kígyóznak sorok, hanem amikor majd a Wall Streeten történik ugyanez. Nem bonyolódnék bele hosszas világgazdasági elemzésbe, de Kína és Oroszország már nem dollárban számol, nem is abban, hanem aranyban tartja tartalékait, ez pedig figyelmeztető jel lehet. De továbbra is azt mondom, jelenleg Magyarországon megállt a folyamat, nincs ok aggodalomra.

A Pécs-Baranyai kereskedelmi és Iparkamara összefoglalója a DRB Bank felfüggesztése után

A DRB Bank működésének felfüggesztése kapcsán kamaránkat tömegesen keresték meg a vállalkozók segítséget kérve. A kamara vezetése a károk gyors felmérését rendelte el. A gyors vizsgálat eredményei a következők. (a PBKIK csak a kamarai tv-ben hozzá rendelt szektorokból kap adatszolgáltatást).

 • A kamarai nyilvántartásban, Baranya megyében 838 vállalkozás jelzett DRB számla feletti rendelkezést.
 • A DRB-s vállalkozások éves adatszolgáltatása szerint összesített árbevételük 108 milliárd FT.
 • Éves adatszolgáltatásuk szerint foglalkoztatott létszámuk 2 954 fő. (Fontos körülmény ezen adaton túl, hogy nem DRB bankos vállalkozások, számos DRB bankos munkatársat foglalkoztatnak! Több ezer fő.)
 • A kamarai hivatal 432 vállalkozást keresett meg telefonon (érintettekhez képest 52 %), ebből 316 vállalkozást ért el (megkeresettekhez képest 73 %).
 • A DRB Bank működésének felfüggesztése 136 vállalkozás esetében (43 %) nem jelent áthidalhatatlan problémát. Jellemzően a siklós környéki vállalkozások esetében nagyobbak a gondok. A megye többi része setében a DRB számla mellett más bankszámlákon is gazdálkodnak.
 • 114 vállalkozás esetében (36 %) komoly likviditási gondot okoz.
 • 66 vállalkozás esetében (21 %) nagyon komoly működési gondokkal szembesülnek, a vállalkozás léte veszélyben van.

 • Azonnali, közvetlen részleges, vagy teljes elbocsátás veszélyét 86 vállalkozás jelezte, összesen 259 munkahelyet illetően. Ebből Siklós környékének esetében 11 vállalkozás 55 munkahely esetében. (A felmérés az érintett vállalkozások felét érte el.)

 • A Siklós környéki vállalkozások általános helyzete rosszabb, mivel a helyi intézmények, önkormányzatok és a lakosság fő számlavezetője a DRB volt, így megrendelések tömeges lemondása, kinnlevőségek növekedése, és a lakossági kereslet drasztikus csökkenése tapasztalható. Így a foglalkoztatásra vonatkozó siklósi vállalkozói jelzések megítélésünk szerint alábecsültek.

 

A vállalkozói megkérdezéseken jelzett problémák:

 • A politika és a média kizárólag az önkormányzatok pénzügyi gondjaira fordít figyelmet,miközben a helyi, leépülő gazdaság problémái nagyságrenddel nagyobbak. Csak a köztisztviselői bérek kifizetésére koncentrálnak az illetékesek, miközben a reálgazdaságban dolgozó, értékalkotó döntő többség nem tud béréhez jutni.
 • Önkormányzatok, intézmények nem fizetnek, (többségük pedig időközben más bankok pénzügyi segítségét megkapta…) ennek kamat és más pénzügyi terhei a vállalkozásokra zúdulnak.
 • Drasztikus a Siklós környéki lakosság keresletének visszaesése. A szolgáltató és kereskedelmi vállalkozások éves jövedelmezősége, adópotenciálja, közteherviselő képessége nagyságrendekkel romlik.
 • Nincs központi intézkedés a közterhek és közszolgáltatások díjfizetésének automatikus halasztásáról az érintett vállalkozások részére. (A tapasztalatok szerint – külön – halasztási kérelmet befogad a NAV és a társadalombiztosítás, míg az önkormányzati adóirodákkal és közszolgáltatókkal a kamara egyeztetett ugyanerről. De csak informális megállapodás született.)
 • Hatalmas a felmerülő adminisztrációs teher a likviditás ismételt megteremtése és a szükséges hatósági, banki, közszolgáltatói, önkormányzati, társadalombiztosítási, munkaügyi, számlázási, bankterminál, szállítói/vevői kapcsolatok esetében. Egy KKV-t ez az adminisztrációs többlet 2-3 hétig von ki az értékteremtésből. Ez önmagában is súlyos veszély faktor.
 • A multinacionális cégek beszállítóinak esetében az ügy pénzügyi és adminisztráció kezelése a megrendelő elvesztéséhez vezethet igen sok esetben.
 • Nincs megfelelő tájékoztatás a vállalkozások és a lakosság felé. A reálgazdaság nem tudja mikor, milyen mértékben juthat jogos követeléséhez.
 • Sok vállalkozóval beszéltünk, akik a teljes takarékszövetkezeti rendszerben elvesztették a bizalmukat. (Bár épp e pénzintézetek e szektorból való kikerülése okozta a gondot.)
 • A DRB felszámolása kezdetének bizonytalansága (az Országos Betétbiztosítási Alap - OBA csak a felszámolás megindulását követően ellentételezi a bankkal szembeni követelések jogszabály szerinti hányadát) kiszámíthatatlanná teszi az érintettek gazdálkodási feltételeit, jelentősen nehezíti az érintett vállalkozások kilábalási stratégiáinak kidolgozását.
 • A cégcsoportokhoz kötődő egyéni vállalkozások zöme, munkájának elvesztésével számol.
 • Nem működik az e-bank, nincs semmilyen értesítési rendszer az eddig teljesített tranzakciókról, a még a bankba érkezett követelésekről, így a vállalkozások nem tudják betartani a számviteli szabályokat. Ismerve a hatósági gyakorlatot, attól tartanak, ennek ódiumát rajtuk verik el.
 • A pénzügyi szféra gyakorlatilag felkészületlen ilyen esetek kezelésére. A bankok gyorsan kínálnak folyószámla nyitást, de a szükséges likviditás megteremtése már a „hagyományos” időkereteken belül folyik. OTP pl.: Villányban már nem tud folyószámlát se rögtön nyitni, sorszámot huzat a következő napokra.
 • A Széchenyi kártyát ajánlja a legtöbb pénzintézet, mert átfutási ideje csak 2 hét körüli, emellett a Hitelgarancia Zrt. szerep vállalása miatt az új ügyfél kisebb kockázat a banknak. De az ebben az esetben is a szükséges bankszámla forgalom igazolást a DRB-től nem lehet beszerezni. (A PBKIK eljárt a KAVOSZ Zrt. felé az 5 millió alatti Széchenyi kártya hitelek igazolás mentesítéséért és az e fölöttiek egyedi elbírálási rendjéért.)
 • Az elért vállalkozások 15 %-a jelezte, soron kívüli Széchenyi kártya igénylést kér.
 • A DRB-nél kiváltott Széchenyi kártyát nem lehet más bankhoz átvinni, de a vállalkozás nem kaphat új Széchenyi kártyát sem bankjánál. (A PBKIK eljárt a KAVOSZ felé, a Széchenyi kártya bankok között átviteléért, információink szerint, a Hitelgarancia Zrt. ellenállása miatt nem volt eddig erre lehetőség.)
 • Nincs megnyugtató lehetőség KKV-k esetében privát számláról fizetni béreket és közterheket. A vállalkozók hatósági büntetésektől tartanak.
 • Érthetetlen, hogy a DRB-n belüli, DRB bankszámlák közötti tranzakciókat miért blokkolja a felügyelet?
 • Miért nem lehet a meghatározott limit erejéig (60 ezer Ft) e-banki átutalást eszközölni?
 • Uniós, állami támogatások esetében, közeli elszámolás határidők miatt teljesíthetetlenek lesznek a pályázati előírások. Nincs központi intézkedés Brüsszel, a KSZ-ek és más folyósító intézmények felé a pályázati határidők hosszabbításáról. A korábban megérkezett pályázati pénzek beragadtak, teljesíthetetlenek a pályázati feltételek.
 • Számos településen csak a DRB volt jelen az aprófalvas Baranyában, és az igen alacsony személyi és vállalkozói jövedelmek mellett megbénulnak a kistelepülések.
 • A NAV, OEP stb. utalások késnek a vállalkozók felé a likviditási gondokat fokozva.
 • A siklósi térség vállalkozásainak zöme nem tud bért fizetni. A lakosság jövedelmi helyzete súlyos megélhetési gondokat vetít előre.
 • A megkérdezett vállalkozások döntő többsége, különösen a könyvvizsgálók, számviteli szolgáltatók és közszolgáltatók a körbetartozás és csődhullám drasztikus növekedésével számol a következő hónapokban.
 • Információink szerint, hasonló nagyságrendű gondok jelentkeznek a mezőgazdasági vállalkozások körében is. Egyeztettünk az agrárkamarával, megígérték az adatszolgáltatást.
 • Szükséges a DRB-s vállalkozók esetében a közeljövőben felmerülő felszámolás/végelszámolás ügyekben haladékok elérése.
 • Az induló GINOP a DRB-s ügyfelek sokasága számlaprobléma, likviditási probléma, kinnlevőségek miatt nem pályázhatnak - ezzel a térség fejlesztési forrást veszít.

 

Összefoglalva: A közélet nem fordít kellő figyelmet a térség gyenge gazdaságára zúduló pénzügyi problémákra. Nincs rendben a hasonló esetekre vonatkozó jogi szabályozás, rengeteg – egyébként jogszabályban rögzíthető kérdéskörre egyedileg, időigényesen kell megtalálni a választ, ez több esetben nem is lehetséges lokálisan.) Ezért jelentős csődhullám, jövedelmezőség csökkenés, foglalkoztatás csökkenés, adópotenciál csökkenés, várható elsősorban a siklósi térségben.

Szükséges a politikai, önkormányzati szereplők részéről a gyors segítő beavatkozás a folyamatokba.

Forrás: pbkik.hu/Síkfői Tamás0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Magyarországon 600 ezer embert érintenek az idült légúti betegségek

Mintegy 600 ezer embert érintenek Magyarországon az idült légúti betegségek, így ez népbetegségnek számít - mondta Kovács Gábor, a...

Így alakul a kávé ára világszerte

a kávé termelői átlagára, amerikai cent fontonként

Visszaköveteli az eljegyzési gyűrűt Paris Hilton exe

Méregdrága, két millió dollár, azaz 548 millió forint értékű gyűrűvel jegyezte el januárban Paris Hiltont szerelme.

Másfélszer több robot kell a logisztikában

A Mobile Industrial Robots (MIR) jelentős bővülésre számít a logisztikai robotok alkalmazásában, amit az automatizálás sokoldalú...

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktor ellen

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága elutasította a Demokratikus Koalíció kezdeményezését, ezért nem indul vagyonnyilatkozati eljárás...

Gépesített "épségápolás": terményfogadó berendezések

Betakarítás után a zöldséget, gyümölcsöt elő kell készíteni közvetlen felhasználásra vagy feldolgozásra, miközben meg kell őrizni...

Fekete-afrikai sikereivel dicsekedett a kormány

Miután a ghánai sajtó már magyar befektetésekről írt az ősz elején, most az Agrárminisztérium beszámolt róla, milyenek a két ország...

Guerrieri: tudom, néha túlzásba esem

Az argentin versenyző igyekszik határon menni, de tanul a hibáiból.

0

Sport

Új külsővel döbbentette meg rajongóit Hosszú Katinka

Az Iron Ladyt ilyennek még biztosan nem látta.

Dárdai Pál bosszús a Nemzetek Ligája miatt

A Hertha edzője nem számíthat a holland válogatott játékosára.

A Barcelonánál folytatja a PSG klasszisa

Már megegyeztek a felek.

Bombaigazolásokat tervez a Real Madrid a Premier League-ből

A Bajnokok Ligája címvédője a Manchester United és a Tottenham játékosaival erősítene.

Van Dijk vigasztalta a zokogó román játékvezetőt, akinek a német - holland meccs közben hunyt el az édesanyja

Drámai meccset játszott hétfő este Németország és Hollandia, és nem csak az eredmény miatt.

Negyedik kalapos az Eb-selejtező sorsolásán a magyar válogatott

Nem alakultak jól a kedd esti eredmények a Nemzetek Ligájában, így lecsúsztunk a harmadik kalapról.

Megvan, ki nyeri az Aranylabdát.

Egy újságíró szivárogtatott ki információkat.

Csalódás: csak a negyedik kalapból várhatja az Eb-selejtező sorsolását a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a C osztály harmadik legjobb csoportmásodikaként fejezte be az első alkalommal kiírt Nemzetek ligája csoportküzdelmeit, így csak a negyedik kalapból várhatja az Európa-bajnoki selejtezők jövő vasárnapi dublini sorsolását.

A legutóbbi két világbajnokkal is összekerülhet a fociválogatott

Álom- és halálcsoport: kisorsoltuk a magyar csapat 2020-as Eb-selejtezőinek legkönnyebb és legnehezebb csoportjait.

Ritka rosszul jött ki a Fradi a válogatott szünetből

Az NB I-es tabella élén álló Ferencvárosnak rosszul sikerült a válogatott forduló, de nem az eredmények miatt.

Hosszabbított magyar válogatott játékosával a Fradi

Bíró Blanka, a Ferencváros válogatott játékosa meghosszabbította szerződését.

0

Bulvár

Ezek a porcvédők semmit sem érnek

A porckopásos (artrózisos) térd-, csípő- és egyéb ízületi panaszok megelőzésére, kezelésére sokan porcvédőnek vagy porcképzőnek nevezett gyógyszereket, étrend-kiegészítőket keresnek. Ezeknek a termékeknek a fájdalomcsillapító, porcvédő hatása azonban nem minden esetben bizonyított.

Senki sem hitte, hogy eljön ez a pont Catherine Zeta-Jones házasságában

2000-ben mondta ki a boldogító igent Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas. Kettőjük között 25 év korkülönbség van, ám úgy tűnik, hogy szerelmük 18 évnyi házasság után is töretlen. Éppen a napokban ünnepelték évfordulójukat, amiről a színésznő egy közös fotóval emlékezett meg. Sokan nem hitték, hogy ez a kapcsolat sokáig fog tartani, pedig az ő házasságuk az egyik leghosszabb Hollywoodban.

Bejutott a veronai buszt vezető sofőrhöz az egyik áldozat rokona, és egy órán át beszélt vele

'Még a hatása alatt vagyok annak, amikről beszéltünk' - mondta a Mokkában.

Boldogan tudatta: Óriási öröm érte Demcsák Zsuzsát

Eddig sem volt titok, hogy Demcsák Zsuzsa imádja a röplabdát. Éppen ezért is tölti el őt nagy büszkeséggel, hogy lánya is erre a pályára lépett. ˝Büszkeség: a lányom is röplabdás lett˝ - árulta el lelkesen.

Gyakran felébredsz az éjszaka közepén és nem tudsz visszaaludni? Ez lehet az oka

Este hullafáradtan zuhansz az ágyba, majd néhány óra múlva, az éjszaka kellős közepén felébredsz, és kipattant szemekkel nézed a plafont? Így járhatsz az álmatlanság végére!

Sírva könyörgött a tolvaj a nőnek, miután kiderült, hogy profi harcművész - videó

Olyan szorítófogást alkalmazott a férfi karján, hogy a tolvaj üvöltött a fájdalomtól.

Gyönyörű magyar falucska, ahol megállt az idő: európai elismerést is kapott a gyűjteménye

Az Europa Nostra-díjas, apró zselici falu kellős közepén van a skanzenje. Szenna gyönyörű település.

Ábel Anita szexin pózolt a címlapon, de bevásárolni kiábrándító külsővel ment

Ábel Anita bevallotta, volt, hogy szétbulizott külsővel ugrott le a boltba.

Meghalt Molnár László

Életének 68. évében hunyt el a volt országgyűlési képviselő.

Bemenne minden magyar lakásába a kormány - itt a törvény a következő népszámlálásról

A Parlament elé került a 2021-es népszámlálásról szóló törvénytervezet.

Meghalt Molnár László

A képviselő 1998-tól 2002-ig volt az Országgyűlés tagja.

blogmorzsák

Magyarázható-e a 2,5 milliós négyzetméterár a Gellért-hegyen?

„Azt hittem rosszul látok, amikor a napokban egy új fejlesztésű társasház egyik lakásának főbb paramétereit futottam át.“

„Gruevszki-ügy: Orbánt pofára ejtették“

A Kreml szándékosan kényszerítette színvallásra a magyar kormányt?

Mi közöm van ahhoz, hogy az ATM-nek valami baja van?!

Ki fizeti meg a káromat, ami azért ér, mert a bankautomata nem adta ki a pénzemet?

Bódis József kioktatási államtitkár színeváltozása

Bódis kijelentése kirívóan érzéketlen, és arról is árulkodik, hogy fogalma sincs a rábízott területen uralkodó állapotokról.

Amiről eddig nem volt szó a Gruevski-ügy kapcsán

Bűncselekmény elkövetőjének az ENSZ szerint nem adható menedékjog!

„Most látom igazán, mennyire keveset ér a mi pénzünk otthon“

„Megdöbbentő megélni, hogy itt mindennek jobb a minősége, mint Magyarországon.“

A mosógépről, melynek híg a leve

Kis hazánk piacáról úgy tartják a gyártók, hogy itt szabad a vásár, mert a sz@rt is boldogan kanalazzák.

45 fantasztikus olvasósarok az otthonodba!

Bármilyen adottságú lakásba lehet fantasztikus olvasósarkot kialakítani.

Egy rejtélyes kézirat! Megjelent Szabó Magda első regénye!

Ez akkora irodalmi szenzáció, hogy egyelőre mindenki csak kapkodja a fejét.

Külföldi munkavállalás cukormáz nélkül

Mi rejlik a vonzó hirdetések mögött? Hol vannak a csapdák, mire érdemes figyelni? Egy belsős szakember elárulja.

6 fontos kérdés lakásvásárlás előtt

Ha nem szeretnéd ingatlanos segítségét kérni, ezeket a kérdé­seket mindenképpen tedd fel az eladónak, mielőtt döntést hoz.

Megvan a Dunából kihúzott szellem Lada!

Nemrég hatalmasat futott a neten a szellem Lada története. Megmutatjuk hova került, és mik a tervek vele!

0


0