Ezt olvasta már?

A mohácsi és a komlói tévések is nyertek pályázaton

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Programon belül a rendszeresen jelentkező hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására meghirdet...

0

Hétfői migráns hírek - folyamatosan frissítve

Az Európai Bizottság nem támogatja a kerítésépítést, de nem is szól bele

Az Európai Bizottság elvből nem támogatja a határ menti kerítésépítést, ám az, hogy a tagállamok konkrétan milyen módon kívánják biztosítani a határt, nemzeti illetékességébe tartozik - felelte egy kérdésre Christian Wigand szóvivő a hétfői brüsszeli bizottsági sajtótájékoztatón.


hirdetés

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője arra az újságírói kérdésre válaszolt, amely a Magyarország szerbiai határa mentén zajló kerítésépítéssel kapcsolatos brüsszeli álláspontot firtatta.

A bizottság nem ad pénzügyi támogatást az ilyen határ menti kerítésépítéshez - tette hozzá Wigand.

A szóvivő ezzel lényegében megismételte az Európai Bizottság - és személyesen Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyi EU-biztos - korábban többször leszögezett álláspontját.

Az újságíró által felvetett kérdésben szintén érintett Calais esetében a helyzet teljesen eltér a magyarországitól - jegyezte meg Christian Wigand. Szerinte ugyanis a francia kikötővárosban, a Nagy-Britanniába induló forgalom egyik gócpontjában a kikötő üzemeltetésének biztonságáról, valamint a migránsoknak a védelméről van szó, arról, hogy ne tehessék ki magukat életveszélyes áramütés kockázatának, amikor megpróbálnak illegálisan feljutni a járművekre.

 

Együtt: a kormány kapcsolódjon be az uniós menekültpolitika egyeztetésébe!

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja arra szólította fel a Fidesz-KDNP-kormányt, hogy hagyjon fel "kudarcra ítélt, szűklátókörű menekültpolitikájával", és haladéktalanul kapcsolódjon be az uniós menekültpolitika egyeztetésébe, mert szerintük enélkül ismételten elszigetelődik az Európai Unión belül.

 

A párt külügyi szakpolitikusa hétfőn az MTI-nek arra reagált így, hogy a Magyar Nemzet azt írta, valamennyi uniós tagállam közül egyedül Magyarország marad ki két, a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletből.

Hajdu Nóra érthetetlennek nevezte a magyar kormány "makacs ragaszkodását" a nemzeti megoldások kereséséhez, "a szolidaritástól való elzárkózáshoz".

 

DK: Orbánt nem érdekli a migráció csökkentése

A Demokratikus Koalíció szerint Európa számára kiderült, hogy a menekültek ellen hónapok óta "gyűlöletkampányt" folytató magyar miniszterelnök nem érdekelt a migráció csökkentésében, nem érdekli az európai határok védelme.

 

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az MTI-nek hétfőn a Magyar Nemzetben megjelentekre hivatkozott, miután a lap arról írt, hogy valamennyi uniós tagállam közül egyedül Magyarország marad ki a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletekből.

A szóvivő úgy fogalmazott: az EU 28 tagállamból 27 vesz részt a határvédelmi műveletekben, 27 tagország kormánya tartja fontosnak az európai határok és a schengeni övezet védelmét, az egyetlen kivétel az Orbán-kormány.

"Orbán Viktor lebukott", a miniszterelnöknek és a Fidesznek esze ágában sincs megoldani a menekülthelyzetet, mert "amíg van ki ellen uszítani", addig nem kell az oktatásról, az egészségügyről, vagy a korrupcióról beszélni - értékelte Gréczy Zsolt, aki szerint a kormány most is abban reménykedik, hogy minél több menekültet tud majd a pályaudvarokra és a közterekre zsúfolni, hiszen eddig sem a menekültek emberséges átmeneti ellátása, hanem a velük való riogatás és félelemkeltés volt a cél.

Ha a közös európai menekültpolitika megoldja a menekülthelyzetet, azzal Európa kihúzza az Orbán-kormány méregfogát, eltűnik az utcákról a Fidesz új ellensége - vélekedett a szóvivő. Hozzátette, készen áll az európai megoldás, okafogyottá vált a kerítés, a gyűlöletkeltő plakátok, a nemzeti konzultáció és a határ közelében "masírozó kopasz szélsőjobboldaliak szabadcsapatai is".

 

Jobbik: egyetlen bevándorlót se regisztráljanak!

A Jobbik azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul mondja fel a Dublin III-as rendeletet és egyetlen illegális bevándorlót se regisztráljon Magyarország.

 

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Magyarország "megmentésének zálogaként" beszélt a regisztráció megszüntetéséről, utalva arra, hogy a rendelet miatt jelenleg fennáll annak lehetősége, hogy az itt regisztrált menekülttömeget hat hónapon belül visszatoloncolják.

Szerinte ha a trendek így haladnak, év végére elérheti az illegális bevándorlók száma a 300 ezret. A szóvivő úgy vélte, ennyire más kultúrával, vallással, szokásokkal érkező tömeget Magyarország képtelen lesz integrálni, viszont kezelnie kell a közbiztonsági, közegészségügyi, szociális és kulturális feszültségeket.

Mirkóczki Ádám értékelése szerint a bevándorlók száma a kormány küzdelme ellenére folyamatosan nő, a megkezdett lépések nem hozzák meg a kívánt hatást.

A Dublin III-as rendeletet fel kell mondani, az nem feltétele az uniós tagságnak - jelentette ki a jobbikos politikus, aki szerint Magyarországnak megvan a morális alapja a lépésre, ugyanis nem felelős a tömeg elindulásáért, sem a közel-keletet, sem Észak-Afrikát "nem bombázta le".

Mirkóczki Ádám azt javasolta, hogy Magyarország helyezzen nyomást Brüsszelre annak érdekében, hogy az ne szóljon bele a tagállamok migrációs politikájába. Ha Magyarország a jövőben nem regisztrálná a bevándorlókat, sőt ingyen elutaztatná őket Hegyeshalomig, akkor nem kizárt, hogy Ausztria és Németország is kerítésépítésbe kezdene - vélekedett, hozzátéve: ha Magyarország továbbengedi a bevándorlókat, akkor az unió is változtatni fog.

Emlékeztetett: a Jobbik az azonnali visszafordíthatóságot, a menekülttáborok zárttá tételét és a határőrség visszaállítását szorgalmazza, előbbi kettőt azonban Brüsszel tiltja.

 

Belgiumban bővítik az idegenrendészeti kapacitásokat

Belgiumban bővítik az idegenrendészeti hatóságok szakember- és műszaki ellátottságát, hogy nagyobb fennakadások nélkül intézhessék az országba érkező menekültek ügyét - írta hétfőn a Le Soir című brüsszeli újság.

 

A napilap szerint júliusban egy nyugodtnak mondható munkanapon mintegy 80-90 új menekültkérelmet nyújtottak be az illetékes hivatalokhoz. Múlt pénteken azonban ez a szám jóval magasabb, 180 volt. A belga hatóságok azzal számolnak, hogy augusztusban túllépheti a háromezret a menedékkérők száma. A menekültek 30 százaléka Irakból, 17 százaléka Szíriából, 12 százaléka Afganisztánból, 9 százaléka pedig Szomáliából érkezett.

A brüsszeli kormány e hónap elején úgy döntött, hogy 2750-nel bővíti a migránsok elhelyezésére szolgáló helyek számát. Miután azonban Tournai város önkormányzatával vitába bonyolódtak a központi hatóságok, egyelőre elhalasztották annak a tervnek a megvalósítását, hogy egy korábbi laktanyát alakítsanak át befogadóállomássá.

A pénteki szövetségi kormányülésen már csak 900 új férőhely biztosítását szavazták meg azzal, hogy ideiglenes jelleggel hat-hat fő elszállásolására alkalmas "mobil lakóegységekben" helyezik majd el az újabb érkezőket.

Gyorsított eljárással felfüggesztett börtönre ítéltek egy román embercsempészt

Egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte jogerősen, gyorsított eljárásban a Budakörnyéki Járásbíróság azt a román férfit, aki 200 euróért huszonkét szír határsértőt próbált teherautójával Budapestről Németországba fuvarozni, de az M1-es autópályán lebukott.

 

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a huszonkét szír több embercsempész közreműködésével augusztusban érkezett Magyarországra, majd Budapesten egy ismeretlenül maradt férfival megállapodtak: fejenként 300-450 euróért sofőrt szerez számukra, aki elszállítja őket Németországba.

Az ügy gyanúsítottjává vált román sofőr - aki vállalta a fuvart - az M1-es autópálya Sasfészek pihenőhelyéig jutott, ahol őt, valamint kisteherautóját és utasait egy közúti ellenőrzésen igazoltatták. A szír utasok nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat, így az őket szállító férfit embercsempészés miatt őrizetbe vették, majd a vádemelést követően két napon belül 1 év 8 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönre ítélték, és 2 évre kiutasították Magyarországról.

A Budakörnyéki Járásbíróság ítélete szerint a román sofőrnél talált, az embercsempészés díjaként átvett 200 eurót elkobozták - tette hozzá a szóvivő.

 

Előzetesben egy szerb embercsempész

A hétvégén előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság egy szerb állampolgárt, aki 29 migránst akart Ausztriába szállítani - tájékoztatta Kopasz Zsolt Csongrád megyei főügyész hétfőn az MTI-t.

 

A megalapozott gyanú szerint a szerb férfi elvállalta, hogy ezer euróért mások által Szerbiából Magyarországra átcsempészett migránsokat a szerb-magyar határ közeléből Ausztriába szállítja kisbusszal. Augusztus 14-én éjjel egy óra körül belépett Röszkénél Magyarországra, megvette az ausztriai utazáshoz szükséges valamennyi matricát, és leparkolt a megbeszélt helyen. Rövid idő elteltével a gépkocsiba felvett 17 szíriai és 12 iraki állampolgárt, és elindult, de eltévedt, az autópályán Budapest helyett Röszke felé hajtott. A határátkelőhelyen a gyanúsítottat és járművét ellenőrizték, majd őt és az utasait is előállították.

Vagyoni haszonszerzés végett az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárás a gyanúsított ellen.

Calais-nál nagyságrenddel csökkent az átkelésre vállalkozók száma

Nagyságrenddel, mintegy 150 főre csökkent azok száma, akik a veszélyekkel dacolva éjjelente megpróbálnak átkelni a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagúton - jelentette a létesítmény üzemeltetője.

 

A helyzet javulása Calais-nál a fokozott biztonsági intézkedéseknek, köztük az újonnan emelt kerítéseknek köszönhető, de ezek hosszú távon nem jelentenek megoldást - közölte az Eurotunnel a BBC brit közszolgálati médiatársaság hétfői jelentése szerint.

Bár a dzsungelként emlegetett menekülttábor egyre nő - a BBC helyszíni riportja szerint már egyfajta kisváros: boltokkal, iskolákkal és imádkozásra alkalmas helyekkel -, azok száma, akik éjszakánként megpróbálnak vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átjutni az alagút brit oldalára, az egy hónappal ezelőtti kétezerről hozzávetőleg 150-re csökkent, és egyre többen gondolják úgy, hogy inkább Franciaországban szeretnének maradni.

A kerítéseknek nagy hasznát vették, de az alagút üzemeltetője szerint a 150 körüli létszám is elfogadhatatlan.

"A kerítések rövid és talán középtávon megoldást jelentenek, hosszú távon azonban csak ott fejtik ki hatásukat, ahol állnak. Egyszerűen más utakat fognak keresni a menekültek" - mondta Pascal Aerts, a calais-i illegális bevándorlók táborát őrző rendőrök vezetője, hozzátéve, hogy a menekültválság megoldását nem Calais-nál fogják megtalálni, politikai rendezésre van szükség.

"Eredetileg az volt a célunk, hogy eljussunk Nagy-Britanniába, mert beszéljük a nyelvet, de az átkelés veszélyeit felmérve inkább úgy döntöttünk, maradunk" - idézte a BBC az egyik menekültet. Egy másik (egy 11 éves kisfiú) elmondta, hogy egy évbe telt, mire eljutott Calais-ba: Afganisztánból Pakisztánon, Iránon, Törökországon, Görögországon és Olaszországon át vezetett az útja Franciaországba. Vele van a bátyja, és apja is ott volt a calais-i táborban, de neki már sikerült átjutnia Angliába. Ezért ők mindenáron szeretnének Nagy-Britanniába menni. Arra kérdésre, hogy milyen jövőt szeretne, a fiú azt válaszolta, mérnöknek akar tanulni és szeretne focizni, de most úgy érzi, nem maradt semmi reménye.

A táborban gyakori a begipszelt - törött - végtagok látványa, amely a kerítések megmászásának veszélyeire emlékezteti a migránsokat. A gyógyulás után a menekültekre nehéz döntés vár: megpróbálnak újra bejutni az alagútba és átkelni Nagy-Britanniába, számolva azzal, hogy esetleg újra kudarcot vallanak, vagy Franciaországban maradnak, és ott kérnek menedéket - zárult a BBC riportja.

 

Csaknem kétezer határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében

Negyvenegy csoportban 1931 illegális bevándorlóval - köztük 339 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén vasárnap - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

 

Szenti Szabolcs közölte: a legnagyobb csoportot 4 óra 40 perckor Röszkénél fogták el. Ott 106 szíriai és 9 afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A Készenléti Rendőrség járőrei Szeged-Szentmihálytelek külterületén állítottak meg 4 autót vasárnap hajnalban. A járművekben összesen 15 szír illegális bevándorló utazott. A sofőröket - szegedi, csanyteleki és aradi lakosokat - előállították. A nyomozás adatai szerint a bevándorlók fejenként 150 eurót fizettek K. Károlynak, hogy Budapestre vigyék őket.

Az ásotthalmi mezőőrök állítottak meg egy kisteherautót Zákányszék külterületén szintén vasárnap reggel. A jármű rakterében 11 szíriai illegális bevándorló volt, akik - a gyanú szerint - 1500 eurót fizettek a bácsalmási sofőrnek, hogy a fővárosba vigye őket.

A sofőrök ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, a bűncselekmények elkövetéséhez használt járműveket lefoglalták. Az illegális bevándorlók ügyében pedig idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség - tudatta a szóvivő.

A hétvégén három nap alatt tiltott határátlépés miatt 5544 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök országszerte. Kilenc gyanúsított ellen közokirat-hamisítás, hét ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte a police.hu oldalon az ORFK.

 

Szakértő: az unió szociálpolitikája invitálja a menekülteket Európába

Az EU szociálpolitikai vívmányai szinte "meghívólevelek" a menekülteknek, Németországban egy négytagú család 1500 euró (466 ezer forint) támogatást is kaphat havonta - mondta Kiss J. László egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

 

Németországban vita kezdődött a menekülttámogatás felülvizsgálatáról, elsősorban a tekintetben, hogy kevesebb pénzbeli és több dologi juttatást kapjanak a menekültek - tette hozzá.

Németországban 2005-ben a munkanélküli és szociális juttatások összevonásával a létminimum biztosítása érdekében létrehozott támogatási rendszer alapján egy kétgyermekes menedékkérő család a szülők után fejenként 300-400 euróra, a gyermekek után 200-300 euróra jogosult havonta. Ráadásul a német alkotmánybíróság szerint ez a támogatás az emberi méltósághoz kapcsolódik, ezért akik már megkapták, azoktól nem vehető el - ismertette a szakember.

Hozzátette: vita bontakozott ki arról is, vajon a Nyugat-Balkán - Koszovó, Montenegró, Albánia - biztonságos származási országnak számít-e. Abból a régióból érkezik a bevándorlók 40-45 százaléka, és amennyiben hazájuk biztonságos származási országnak minősül, visszaküldhetők oda.

Szerinte az egész menekültkérdés tulajdonképpen felfogható a dekolonizáció, globális fejlesztéspolitika csődjeként. Több mint 50 százalékban az EU finanszírozza a globális fejlesztéspolitikát, de a menekültprobléma jelzi, hogy ez nem volt sikeres. A javaslatok között szerepel, hogy hozzanak létre a menekülteket kibocsátó régiók közelében menekültzónákat, ám ez technikailag megvalósíthatatlan - mondta Kiss J. László.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Harcolt életéért a soroksári futónő: ezért találtak DNS-mintát a gyilkostól

Az édesanya harciassága segíti gyilkosának azonosítását.

Több mint egymillióan követik a szexiző bloggerlányt

Így néz ki falatnyi fürdőruhában.

Randiszolgáltatást indít a Facebook, mutatjuk, hogy működik

Zuckerberg nem szeretne szexpartnerkeresőt készíteni, szóval ez egy kicsit más lesz mint a többi randiapp.

Jövő héten derül ki, hogy CR játszhat-e egykori klubja ellen

Ha egynél több meccsre tiltják el, biztosan nem léphet pályára az Old Traffordon.

Négy aranyérmet nyertek a magyar birkózók Minszkben

Krasznai Máté és Korpási Bálint bronzéremmel zárt.

Felrobbantotta a netet ez az apás menyasszonytánc - videó

Amie Milner a hétvégén mondta ki a boldogító igent, amely után apukája meg is táncoltatta. A láthatóan begyakorolt menyasszonytánc olyan...

Szerencsésen kimentették a riadt kutyust a Florence hurrikán árvízéből

A legnagyobb amerikai állatvédő szervezet munkatársai bukkantak a magára hagyott négylábúra, miközben az elárasztott utcákon kutattak...

Nyílt levél a meddőségemnek, ami ellopta az álmaimat és összetörte a szívemet

Amennyire gyűlöltelek az elején, annyira hálás vagyok most neked, hogy az életem része voltál. Nélküled, ma teljesen más ember lennék....

Összeverte lánya barátnőjét egy amatőr boxolónő

Úgy összeverte lánya barátnőjét egy anyuka, hogy a kislánynak betört az orra és bevérzett a szeme is. Az amatőr boxolónő megúszta a...

Magyarországon a harmadik legmagasabb a biciklivel közlekedők aránya

A magyar lakosság jelentős része, nagyjából egyötöde biciklizik naponta. A kistelepüléseken minden második ember így indul útnak.

0

Sport

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Cristiano Ronaldo nevetséges kiállítása a Bajnokok Ligája szégyene

A portugál sírva ment az öltözőbe, azt ismételgetve, hogy nem csinált semmit. Hol a videobíró?

Megvan Dzsudzsák Balázs új klubja

A magyar válogatott labdarúgó egyelőre nem tér vissza Európába.

Cristiano Ronaldo elvesztette a fejét, lezavarták a pályáról

Az ötszörös aranylabdást első juvés BL-meccsén már ki is állították.

Meghalt Kulcsár Győző

A négyszeres olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója 77 évet élt.

Ha Ronaldo kiállítása hiba volt, akkor mit mondjunk erre a piros lapra?

Nem volt könnyű szándékosságot feltételezni, de a játékvezetőnek sikerült.

Nem tud akkorát hibázni a Ronaldót kiállító bíró, hogy kirúgják

Felix Brychnek már eddig is volt bőven a rovásán, mégis tolják rendületlenül.

Ronaldót kiállították, lemaradhat a Manchester United elleni mérkőzésről

Ez volt az első piros lapja a BL-ben, elsírta magát.

Kiütötte a tavalyi BL-elődöntőst a Real Madrid, Ronaldo kiállítása ellenére nyert a Juve

Hatalmas meglepetéssel indult az F-csoport, idegenben verte a Lyon a ManCityt.

0

Bulvár

Tragikus balesetben hunyt el a magyar meteorológus

Megszólalt az özvegy: " Jóformán mindene megsérült"

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Ezért van tátva mindig Melania Trump szája

Melania Trump fotóiban van valami fura, ha eddig még nem jöttél rá, akkor most megkaphatod a választ!

Cristiano Ronaldo nevetséges kiállítása a Bajnokok Ligája szégyene

A portugál sírva ment az öltözőbe, azt ismételgetve, hogy nem csinált semmit. Hol a videobíró?

Zseniális rendőrtrükkel szívatják az autósokat az M6-oson

Túl sok a szabálytalankodó, ezt találták ki ellenük.

A pajzsmirigy betegség 10 jele

Hazánk a közepesen jódhiányos területek közé tartozik, amely magában hordozza a pajzsmirigy betegségek kialakulásának kockázatát.

Cseke Katinka exével jár Muri Enikő

A Cinderella (Hamupipőke) című mesemusicalben a címszereplőt alakítja Muri Enikő, aki most a való életben is hercegnőként érezheti magát Patonai Norberttel. A férfi történetesen Cseke Katinka exe.

Szemérmes nők, szégyenlős férfiak - Mikortól engedjük be a párunkat a különféle intim szféráinkba?

Közös fürdés? Pisilés nyitott ajtónál? Saját cuccok beköltöztetése? Megvolt már?

Egy napja dolgozott az autómosóban, az egész net élteti az akciójáért

Ez az első munkanap örökké emlékezetes marad.

0


0