Ezt olvasta már?

Nyolc és fél év börtönre ítéltek egy ittasan halálos balesetet okozó tolnai sofőrt

Jogerősen nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Ítélőtábla kedden egy Tolna megyei férfit, aki 2015-ben ittasan és kábítószer hatása alatt halálos...

0

Hétfői migráns hírek - folyamatosan frissítve

Napról napra változik az európai helyzet menekültügyben, sok országban egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak a politikusok. Kövesse cikkünkben, mi történik Magyarországon és Európában! - Pécsi Napilap -


hirdetés

Kiska: a menekültek befogadása nem veszélyezteti Szlovákiát, Fico mást gondol

Néhány ezer menekült befogadása nem tudja veszélyeztetni Szlovákia biztonságát - állítja Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hétfői nyilatkozatában, amellyel a migrációs válsággal kapcsolatos szlovákiai vitákra reagált.

"Meggyőződésem, hogy a lakosság egy százalékának töredék részét kitevő ember befogadása nem tudja veszélyeztetni az országunkat" - jelentette ki Kiska.

Az elnök felhívta a figyelmet arra: amíg nem jelent meg az Európai Bizottság javaslata a menekültek kötelező befogadási kvótáira, addig a menekültügyet Szlovákiában sem a politika, sem a közvélemény nem kezelték problémaként.

Szlovákiának mindig is meglesznek a maga problémái - mutatott rá Kiska. "Ez azonban nem jelentheti azt, hogy emiatt bezárkózunk, és nem leszünk hajlandóak segíteni másoknak" - húzta alá az államfő.

Andrej Kiskának meggyőződése, hogy Szlovákiában folytatni kell a nyilvános vitát a menekültválságról. "Nem a kvóták és az Európai Unió országai közti szolidaritás miatt, hanem azon emberek miatt, akiknek segítségre van szükségük, és magunk miatt is" - mutatott rá az elnök. Meggyőződése, hogy különbséget kell tenni az ismeretlentől való félelem és a szélsőségesség, az idegengyűlölet között.

"Harcunkat saját jellemünkért, Szlovákiánk szívéért elveszítjük, ha polgárként és politikusként nem teszünk különbséget az ismeretlentől való félelem, illetve a nyílt gyűlölet, az emberi élet megvetése, a szélsőségesség, az idegengyűlölet és a fasizmus között" - figyelmeztetett Andrej Kiska. Úgy nyilatkozni a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról, az nem az ismeretlentől való félelem, hanem "az idegengyűlölet és a szélsőségesség jelszavai" - szögezte le a szlovák államfő.

Arról, hogy a bevándorlók növelik a terrorizmus veszélyét, és sok köztük a gazdasági spekuláns, az elmúlt hetekben több ízben Robert Fico szlovák miniszterelnök is beszélt.

"Ha mi többiek alkalmazkodunk ehhez, vagy elfordítjuk a szemünket, akkor csöndesen megtűrjük a fehér Szlovákiáról szóló jelszavakat" - figyelmeztetett Kiska.

A szlovák miniszterelnök az államfő nyilatkozatára reagálva leszögezte: a menekültügyben a visegrádi négyek pénteki prágai csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozattal összhangban kíván cselekedni. A V4-ek kormányfői Prágában egységesen elutasították a menekültek kötelező befogadását előirányzó kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság javasolt, de az Európai Unió vezetői nem hagytak jóvá.

"Ha valaki semmiért nem visel felelősséget, bármiféle nyilatkozatot tehet" - mondta Robert Fico újságíróknak Andrej Kiska szavaira reagálva.

Összetűzések a macedón hatóságok és a migránsok között

Összeütközésekre került sor migránsok és macedón rendőrök között a görög-macedón határ melletti Idomeniben hétfő reggel, amikor a hatóságok csak lassan, kis csoportokban akarták átengedni a Közel-Keletről érkezőket - számolt be a térség sajtója.

Az értesülések szerint mintegy kétezer migráns gyűlt össze a határ menti kisvárosban. Minél hamarabb át akartak jutni Macedóniába, ám a hatóságok csak kisebb csoportokat engedtek át félórás időközönként. A feszültségek csak akkor enyhültek, amikor a rendőrök engedtek a nyomásnak, és nagyobb csoportok is átkelhettek. Becslések szerint a délelőtt folyamán körülbelül ezren jutottak itt át Macedóniába.

A görög hatóságok közleménye szerint vasárnap reggel és hétfő reggel között, azaz 24 óra alatt körülbelül ötezer migráns lépte át a görög-macedón határt.

Jánisz Muzalasz görög migrációügyi miniszter az athéni állami televízióban (ERT1) kijelentette, hogy a következő öt napban mintegy 15-18 ezer migránst szállítanak át a hatóságok Leszbosz szigetéről a szárazföldre, ők várhatóan néhány napon belül már a szerb határt is átlépik, és megindulnak az Európai Unió országai felé.

Német kormányszóvivő: tárgyalni kell a tagállamok támogatásáról a szabályok jobb betartása érdekében

Sürgősen le kell folytatni a vitát az Európai Unióban arról, hogy miként lehet az egyes tagállamokat hozzásegíteni az uniós előírások eddiginél is jobb érvényesítéséhez - mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

Németország "természetesen" abból indul ki, hogy valamennyi tagállam betartja a szabályokat, és Németország a szabálykövetés további erősítésének lehetőségeiről szóló diskurzusban is részt vesz - mondta a szóvivő arra az újságírói kérdésre, tart-e a német kormány attól, hogy a magyar kabinet állandósítja a menedékkérőkkel kapcsolatban az előző héten kialakult helyzetet azzal a céllal, hogy a beengedésükről szóló pénteki döntéshez hasonló segítségre kényszerítse Németországot.

Steffen Seibert kiemelte, hogy a pénteki döntés egy "humanitárius szükséghelyzet" következménye, hiszen menekültek ezrei számára "elviselhetetlenné vált a helyzet" Magyarországon.

Ezért "kivételes esetről" van szó, és a körülmények miatt gyors döntésre volt szükség. A történtek azonban nem változtatnak azon, hogy valamennyi tagországnak be kell tartania az uniós előírásokat.

A szóvivő rámutatott, hogy ebben egyetértett Angela Merkel kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök szombaton telefonon folytatott megbeszélésükön.

Harald Neymanns, a belügyminisztérium szóvivője a Magyarországról elindult menedékkérők számának alakulására vonatkozó kérdésre elmondta: a német kormány számára az a kiindulási alap, hogy a "magyar és az osztrák fél továbbra is teljesíti kötelezettségeit".

Ugyanakkor "intenzív megbeszélésekre" lenne szükség, ha nem történik változás a Magyarországról érkező menedékkérők "alapvető számában" - tette hozzá Harald Neymanns.

Szijjártó: a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik "a tömeges népvándorlás" ügyében.

Szijjártó Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén hétfőn kijelentette: azokat bírálják ma Európában, akik a leginkább ragaszkodnak az uniós szabályok betartásához.

Azokat bírálják, akik a leginkább nevén nevezik a problémákat, és akik világossá teszik, hogy nem menekültkérdéssel állunk szemben, hanem "tömeges népvándorlással", amelynek mozgatórugója sokszor nem háború, hanem egy jobb élet reménye - mondta, hozzátéve: Magyarország eddig is befogadott menekülteket, és ezután is így fog tenni; a gazdasági bevándorlók Európába csábításáról szóló nyilatkozatok azonban csak illúziókat és alaptalan reményeket keltenek. A miniszter rögzítette: az uniónak semmilyen stratégiai elképzelése nincs azzal kapcsolatban, hogy a kialakult helyzetet hogyan kellene kezelni.

A világgazdasági válságra utalva azt mondta: 2010-ben "sem lettünk Görögország, és 2015-ben sem leszünk Görögország".

Felidézte: 2008-10 között rosszabb helyzetben volt Magyarország gazdaságilag, mint az akkori Görögország. Mára meg lehet nézni, hogy Magyarország az unióban a gazdasági teljesítmény szempontjából az élcsoportba tartozik - mutatott rá Szijjártó Péter.

2015-ben pedig meg fogjuk védeni Európa határait és be fogunk tartani minden uniós jogszabályt, ha tetszik, ha nem és ebben nem ismerünk megalkuvást - hangoztatta. A hallgatókhoz fordulva kitért arra is, ahhoz, hogy egy rendkívül gyorsan változó környezetben sikeresek lehessenek, bátorságra és szakmai felkészültségre van szükség. A hallgatók a BCE-en ezt a szakmai felkészültséget meg fogják kapni - jelentette ki a tárcavezető, aki szerint akik a BCE-t választották, a legjobb döntést hozták.

Balog Ádám, a Magyar Külkereskedelmi Bank vezérigazgatója kiemelte: corvinusosnak lenni évtizedeken át fennmaradó érték.

Hozzátette: aki érti a gazdaság nyelvét, az érti a világ működésének egy jelentős részét is. Egy közgazdász nem csupán átlátja a mechanizmusokat, hanem magabiztosabban tud dönteni számtalan kérdésben, s hatékonyabban dolgozhat - mutatott rá a vezérigazgató.

Rostoványi Zsolt, a BCE rektora szerint különös alkalom a mostani tanévnyitó. Tanévnyitóra érkeztek, de az épület előtt oktatók és hallgatók fejezik ki egyet nem értésüket az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményt érintő átalakítási javaslatával. Az ünnepnek, a tanévnyitónak ugyanakkor méltóságteljesnek kell lennie - emelte ki a rektor.

Köszöntőjében rámutatott, hogy a BCE csak úgy tudja fenntartani vezető szerepét, ha globálissá válik, a nemzetköziesedés továbbra is célja az intézménynek.

Fontosnak tartotta, hogy a kormányzat vezető szervei és a felsőoktatás között szoros legyen az együttműködés.

Közölte azt is, az intézmény ötödször nyerte el a Superbrands díjat, s megállapította: az egyetem az elmúlt bő tíz évben Magyarország egyik vezető, komoly nemzetközi reputációval rendelkező felsőoktatási intézményévé, valódi márkanévvé vált.

Kitért arra, hogy bár a kancellári rendszer bevezetése nem volt mindenütt zökkenőmentes, de az egyetemen nem voltak problémák, s mára minden pénzügyi-gazdasági feltételt biztosított a fejlődéshez.

Feltehető a kérdés - folytatta -, hogy minden szempontból megfelelnek-e az elvárásoknak. A hallgatók szempontjából szerinte a válasz egyértelmű igen, ezt erősítik a hallgatói jelentkezések is. Ismertetése szerint a felsőoktatási intézmények közül egyedül a BCE tudta növelni vonzerejét, emellett minden évben nőtt a felvett hallgatók száma is az előző évhez képest, idén 4042-en kerültek be az intézmény hat karára.

A nyáron megfogalmazott fenntartói kritikákra és a budai campus tervezett elcsatolására utalva kiemelte: a javaslat a BCE egésze szempontjából nem tekinthető kedvezőnek, azt a jelenlegi helyzet nem teszi indokolttá, s az előkészítő tárgyalások és egyeztetések során is eltérő szakmai érvek hangzottak el. A kérdésben a végső szót a fenntartó mondja majd ki, a miniszteri döntés e hét végére várható.

Az intézmény vezetése és minden dolgozója mindent megtesz azért, hogy a hallgatókat semmilyen kár ne érje, a legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljenek és piacképes diplomát kapjanak függetlenül attól, hogy a fenntartó milyen szervezeti változásokról dönt - biztosította az érintetteket a rektor.

A magyar-angol nyelvű tanévnyitón több hallgató zöld karszalagot viselt szolidaritását kifejezve a gödöllői Szent István Egyetemhez elcsatolni tervezett budai campusszal.

Nem utazhatnak vonattal Szerbiából Magyarországra a migránsok

Nem utazhatnak, és eddig sem utazhattak vonattal Szerbiából Magyarországra a migránsok - jelentette ki a Blic című szerb napilapnak Milimir Vujadinovic, annak a szerbiai tárgyalócsoportnak a tagja, amely vasárnap igyekezett meggyőzni a Belgrádból Budapestre tartó vonaton tartózkodó migránsokat, hogy szálljanak le Szabadkán, vonattal ugyanis nem folytathatják útjukat.

Vasárnap két Budapestre tartó vonat sem tudott átlépni a szerb-magyar határon, mert az azokon utazó migránsok miatt nem engedték be őket Magyarországra. A szerbiai állami vasúttársaság közleményében azt írta, hogy Szabadkáról azért nem tudtak továbbindulni a szerelvények, mert a MÁV nem akarta azokat fogadni.

A MÁV hétfőn azt közölte, hogy a vasúttársaság hivatalos jelentéseiben az szerepel: a szerb rendőrség intézkedett Szabadkán. Magyar oldalról senki nem rendelkezett az érintett vonatokról.

Szerb sajtóbeszámolók szerint a szerbiai vasúttársaság dolgozói, valamint rendőrök és egy tárgyalócsoport több órán át győzködte a migránsokat, hogy hagyják el a vonatot, dokumentumok hiányában ugyanis nem tudnak belépni vele Magyarországra. A migránsok viszont azzal érveltek, hogy ők Belgrádban Budapestig váltották meg jegyeiket, és senki nem szólt nekik, hogy Szabadkán le kell szállniuk. Az éjszakai járatot végül törölték, a reggeli Avala nevű vonat pedig két órás késéssel tudott csak továbbindulni.

A migránsok hónapok óta autóbuszokkal és vonatokkal érkeznek a szerb-magyar határ mellett fekvő Szabadkára, korábban azonban nem voltak több órás késések és járattörlések emiatt, ugyanis Szabadkára érve azonnal elhagyták a szerelvényeket, és gyalog, taxival vagy autóbusszal indultak el a zöldhatár vagy Magyarkanizsa felé.

Egyre több iraki indul el Európába az otthoni reménytelenség miatt

A módos török városnak számító tengerparti Bodrumban a buszokról leszállók legnagyobb része iraki menekült volt vasárnap a The Washington Post című amerikai lap tudósítója szerint.

Általában a Törökországon át Európába tartó menekültek azért jönnek ebbe a városba, mert itt akarnak átkelni a tengeren Görögországba. A vízi út Kósz szigetéig rövid, mindössze hat kilométeres, de nagyon veszélyes a természeti viszonyok miatt.

Az idén Görögországba érkező menekültek több mint fele szíriai volt az ENSZ adatai szerint, és csak négy százalékuk volt iraki, de most már egyre több olyan iraki van, aki kilátástalannak ítélt helyzete miatt valamikor szintén útnak indult hazájából, majd egy törökországi menekülttáborban eltöltött két, három, négy év után megpróbál átjutni Görögországba.

A Bodrumba érkező irakiak arról számoltak be az amerikai lap tudósítójának: egyre több honfitársuknak sikerül alkalmi munkákból összegyűjtenie annyi pénzt Törökországban, hogy nekivághasson az európai útnak. Van, aki többször is megpróbálja az átkelést, mire sikerül. A tudósító beszélt olyan irakival is, aki feladta és visszatért hazájába. A lap szerint az irakiak nagy száma alapján arra lehet következtetni, hogy a menekültek száma rövid időn belül nem fog csökkenni, sőt, az irakiak száma nőni fog.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb jelentése szerint idén eddig mintegy 350 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük több mint 230 ezren Görögországban, további 111 ezren pedig Olaszországban értek partot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arról számolt be, hogy idén már kétezer-ötszáznál többen haltak meg a Földközi-tengeren át Európába igyekvő menekültek közül.

MSZP: az orbáni idegengyűlölet alkalmatlan a menekültprobléma kezelésére

Az MSZP szerint "az orbáni idegengyűlölet" alkalmatlan a menekültprobléma kezelésére, arra a diplomácia eszközeivel, az európai uniós országokkal közösen kellene megoldást találni.

Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja ezt hétfőn annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nagyköveti értekezleten egyebek között arról beszélt, erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon keresztül Európába. A budapesti tanácskozáson elmondta azt is, a kvótarendszert csak később tartja megvalósíthatónak, és azt kérte a diplomatáktól: legyenek együttműködőek, barátságosak, rugalmasak, de a magyar álláspontból "észérvek nélkül jottányit se" engedjenek.

A szocialista politikus közleményében azt írta, épp Orbán Viktor az, aki nemcsak az európai értékeket, hanem a magyar nemzeti érdekeket is figyelmen kívül hagyva folyamatosan a saját önző hatalmi érdekei szerint cselekszik.

Mesterházy Attila szerint a nemzeti konzultáció, a óriásplakátok, a szögesdrótkerítés, a hadsereg bevetésének jogszabályi előkészítése a Fidesz rövidtávú politikai céljait szolgálják, és semmi közük nem volt a valódi válságkezeléshez.

Az ellenzéki képviselő szerint ezek az akciók arra alkalmasak, hogy minden korábbinál rosszabbá váljon Magyarország nemzetközi megítélése. Szégyen, amit az Orbán-kormány menekültügyben művel, és ez a szégyen felmérhetetlen károkat okoz Magyarországnak - írta.

Hozzátette: Magyarország észak-atlanti szövetségesei mellett a közel-keleti gazdasági partnerek is értetlenül állnak a kormány "szélsőségesen idegenellenes" politikája előtt.

KDNP: viselkedjenek felelősen a parlamenti pártok!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elvárja a parlamenti pártoktól, hogy viselkedjenek felelősen a migráció miatt az egész nemzet életét hosszútávra meghatározó helyzetben, tegyék félre egyéni érdekeiket, és találják meg azokat a közös pontokat, amelyek az egységes fellépéssel mindenki javát szolgálhatják.

A kisebbik kormánypárt hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az elmúlt időszakban a migránsokkal kapcsolatos tapasztalatok és a média által sugallt helyzet sokszor egymásnak ellentmondó volt és távol állt a valóságtól. Az azonban világosan látszik, hogy az Európai Uniónak nincs olyan egységes törvényi szabályozása ebben a helyzetben, amit mindenkivel következetesen betartatna, vagy mindenkin számon kérne. Ez a bizonytalanság mind a migránsok, mind a lakosság körében feszültséget gerjeszt, indulatokat szít - mutattak rá közleményükben.

Kitértek arra is: a kormány részéről kezdettől fogva képviselt álláspont a bevándorlók biztonságát és a lakosság normális életét biztosíthatja. Szükség van az emberségesség és a szolidaritás cselekedeteire, de ezek nem pótolhatják a helyes politikai döntéseket - rögzítették, hozzátéve: meggyőződésük, hogy a közös európai megoldáskeresés mellett elsődleges szempontként kell kezelni hazánk érdekeit, amelyek most nem teszik lehetővé sok ezer különböző kultúrájú ember befogadását Magyarországon.

A KDNP elvárja a parlamenti pártoktól, hogy felelősen viselkedjenek ebben az egész nemzet életét hosszútávra meghatározó helyzetben, tegyék félre egyéni érdekeiket, és találják meg azokat a közös pontokat, amelyek az egységes fellépéssel mindenki javát szolgálhatják. Ugyanakkor a különböző politikai formációk mondják el hosszú távú elképzeléseiket a migránsokkal kapcsolatban kialakult súlyos helyzetről, ők hogyan képzelik el hazánk jövőjét ezen újkori népvándorlás időszakában és azt követően - szólítottak fel közleményükben.

PM: a főpolgármester alakítsa ki az új tranzitzónát!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) hétfőn felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy hajtsa végre a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntését, és ne szüneteltesse a menekülteknek szánt új budapesti tranzitzóna kialakítását.

Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője Budapesten tartott sajtótájékoztatóján őrületes tévedésnek nevezte, ha a városvezetés elhalasztaná a Verseny utcai tranzitzóna kialakítását.

A menekültek jelenleg is folyamatosan érkeznek, sokszor kisgyerekekkel, akiknek jelenleg a hideg földön kell éjszakázniuk - mondta a szóvivő.

Tordai Bence emellett a "béna kacsába oltott agresszív kismalac" viselkedéséhez hasonlította a kormány menekültügyi politikáját. A szóvivő szerint a miniszterelnök "folyamatosan ostobaságokat és rossz dolgokat nyilatkozik", amikor pedig "már ég a ház", akkor mégis megfogadja a korábban a PM által is megfogalmazott józan javaslatokat.

Utóbbiakra példaként említette az európai kvótarendszer elfogadását, valamint a magyarországi menekültbefogadó-kapacitás növelését.

Migránsok egy csoportja ismét megpróbálta elhagyni röszkei gyűjtőpontot

Nem sokkal hétfő dél után mintegy kétszáz migráns ismét el akarta hagyni a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A csoportnak sikerült áttörnie a rendőrök sorfalát, de a vasúti sínek előtt meg tudták állítani őket. A rendőrökkel szembeszálló migránsok között voltak olyan férfiak, akik a gyereküket maguk előtt tartva mentek neki a sorfalnak.

A csoportot, amelyet többségében afgán férfiak alkotnak, a rendőrök leültették a földre, és tolmács segítségével próbálják együttműküdésre bírni őket. A tolmács elmondta nekik, hogy ha ellenszegülnek, bűncselekményt követnek el, büntetett előélettel pedig nincs esélyük arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

A bevándorlók mindeközben a "No camp" és a "Freedom" jelszavakat skandálják, valamint műanyag palackokat és konzervdobozokat dobálnak a rendőrök felé.

Naponta 300-400 bevándorló kap a rendőrségtől egészségügyi ellátást

Naponta átlagosan 300-400 illegális bevándorló kap a rendőrségtől egészségügyi ellátást - közölte a rendőrség vezető főorvosa hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Sipos Edina elmondta: minden megyei szerv működtet egészségügyi szolgálatot, az érintett térségben a megyei főkapitányság mellett a határrendészeti kirendeltségen és a röszkei határ mentén is van ilyen egység.

Közölte: minden, hozzájuk panasszal forduló migránst ellátnak, amennyiben ez lehetséges, akkor helyben, ha nem, akkor a területileg illetékes intézménybe szállítják a bevándorlót.

Az időjárás változásával a betegségek is változtak, míg korábban a kiszáradás, a kimerültség és az ájulásos rosszullétek voltak jellemzőek, addig most, miután hidegebbre fordult az idő, a felső légúti megbetegedések a gyakoriak - mondta Sipos Edina.

A főorvos megerősítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi állásfoglalását, miszerint nincs járványveszély, de járványügyi kockázat van.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője arról szólt, hogy idén eddig 167 740 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ebből tegnap 2203 ember ellen. Hétfőn eddig 1552 tiltott határátlépés történt és 8 embercsempészt kaptak el.

A Nyugati pályaudvarnál mintegy 50, a Keleti pályaudvarnál csaknem 250 illegális bevándorló tartózkodik. Az autópályák és a vasúti vonalak jól járhatóak - tette hozzá.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója közölte: 155 443 menekültjogi kérelmet regisztráltak eddig az idén, vasárnap ez a szám 2204 volt, hétfőn pedig 12 óráig 1178. Hozzátette: 10 regisztrációs ponton regisztrálnak folyamatosan a munkatársaik.

Balázs László az MTI kérdésére elmondta: Röszkén az 1-es gyűjtőhelyről a hétfő délelőtti órákban többen el akarták hagyni a helyszínt, azonban ezt előállítottként nem tehették meg, és rendőri kordon felállításával megakadályozták. Kényszerítő eszköz, erőszak alkalmazására nem volt szükség - hangsúlyozta.

A tájékoztatót követően a rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sajtótájékoztatóval egy időben ismét megpróbálta elhagyni a röszkei gyűjtőpontot egy néhány száz fős csoport.

Az Együtt 25 ezer menekült befogadását követeli

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja azt követeli, hogy Magyarország az idén 10 ezer, jövőre pedig 15 ezer menekültet foagdjon be önkéntesen és tartósan.

Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország ugyan homogén ország, de szüksége van arra, hogy új munkavállalókat szerezzen, amivel fenntarthatóvá teheti nyugdíj- és szociális rendszerét.

Magyarországnak emellett erkölcsi kötelessége is a menekültek befogdása, hiszen jelenleg "minden jóérzésű magyar ember szégyenkezni kényszerül Orbán Viktor és a Fidesz-kormány elmúlt heti tevékenysége miatt" - tette hozzá az Együtt vezetője.

Kiemelte, Magyarországnak erején felül kell menekültkvótát vállalnia, majd jövőre Budapestnek és a megyéknek egyenként 750 embert kell tudnia befogadnia emberi, a többségi társadalom számára is biztonságot sugárzó módon, "nem büntetőtáborokban, nem hideg sátortáborokban", hanem az Ausztriában látottakhoz hasonló átmeneti létesítményekben.

Szigetvári Viktor jelezte, az Együtt javaslatait határozati indítványban is a parlament elé terjeszti.

DK: Orbán Viktor bűne az egyre több menekült

Orbán Viktor kormányfőt tette felelőssé a Demokratikus Koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján amiatt, hogy egyre több menekült jön Európába.

Gréczy Zsolt felszólította a miniszterelnököt, "ne kábítsa azzal a magyarokat, hogy megvédi a határokat, amikor éppen annak az ellenkezője történik".

Orbán Viktor a hétvégén menekültügyi humanitárius katasztrófát idézett elő, amivel olyan helyzetbe hozta Ausztriát és Németországot, hogy a papírok nélküli, regisztrálatlan migránsokat is be kellett engedniük - mondta a politikus.

Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor ezzel gyakorlatilag megnyitotta Európát a menekültek előtt, akik most úgy látják, Magyarországon könnyen átmehetnek nyugat felé.

A miniszterelnök emellett vereségét is beismerte napközben, amikor úgy nyilatkozott, nincs a kvótarendszer ellen - mondta a szóvivő.

Gréczy Zsolt bejelentette, pártja nagygyűlést szervez szeptember 13-ára Budapesten, amelyen tiltakozni kíván a kormány erkölcstelensége ellen, és kiáll az emberséges normák betartása mellett.

Kertész Magda: ma is aktuális Kertész Imre évekkel ezelőtt írt szövege

Kertész Magda hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy férje, a Nobel-díjas Kertész Imre ma is aktuálisnak tartja több évvel ezelőtt írt szövegét, amelyet hétfőn szemlézett a Magyar Idők.

"Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri" - idézte Kertész Imre A végső kocsma című, a Magvető kiadónál tavaly megjelent kötetét a lap.

"Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (...) Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja" - olvasható a Magyar Időkben.

Kertész Magda elmondta, hogy a 2014-es könyv a Nobel-díjas író 2002 és 2009 között született írásait tartalmazza. Hozzátette, hogy ebből a könyvből való a Magyar Idők által vett idézet, a szöveg pedig évekkel ezelőtt született.

"A szöveg nem gyűlölködő és nem kitaszító, ez csak egy szomorú megállapítás, amelyet Kertész Imre így lát" - fogalmazott az író felesége a magyar mellett franciául, németül és svédül is megjelent kötetben olvasható írásról.

Az író felesége hozzátette, hogy Kertész Imre minden egyes szövegét alaposan átgondolja, és minden írását - így A végső kocsma című kötetben foglaltakat is - vállalja. Kertész Magda úgy véli, hogy a mostani helyzetre is ráillő írás egyfajta jóslat, amely kezd beteljesülni.

Hollande: Franciaország befogad 24 ezer menekültet

Franciaország befogad 24 ezer menekültet a következő két évben az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján - jelentette be hétfőn Francois Hollande francia államfő.

A migránsok áradata okozta válsághelyzet az Európai Unió kapuinál a francia államfő szerint "tragikus és súlyos, de kezelhető, és kezelni is fogjuk".

"Az Európai Bizottság 120 ezer menekült elosztását fogja javasolni (az uniós tagállamok között) a következő két évben, ami 24 ezer ember Franciaország számára. Megcsináljuk" - fogalmazott Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján. Azt is jelezte, hogy Franciaország kész megrendezni egy nemzetközi konferenciát a menekültek helyzetéről Párizsban. Az időpontot nem pontosította az elnök.

A menekültek befogadása "Franciaország feladata. A menekültjog része történelmének, az ország lényegének. Történelmét az üldözöttek, a menekültek meghatározták, velünk építették fel Franciaországot" - mondta Francois Hollande. Arra is emlékeztetett, hogy a menekültjog a francia köztársaság alapjoga, az alkotmány preambulumában is szerepel.

A felmérések szerint a francia társadalom többsége ellenzi újabb menekültek befogadását.

Hollande arra is emlékezetett, hogy Berlin és Páris közös álláspontot alakított ki a menedékkérők méltányos elosztásáról az uniós tagállamokban, de álláspontja szerint ennél átfogóbb politikát kell kidolgozni, mert anélkül az elosztási mechanizmus "robbanni fog", és az "Schengen végét" fogja jelenteni.

Bírálta a kelet-európai országokat, amiért ellenzik a menekültek befogadását, és utalt magyar álláspontra is, anélkül, hogy megnevezte volna.

"Vannak olyan országok, amelyek etnikai kritériumokat akarnak meghatározni, egyeseket befogadnának, másokat viszont nem, a vallások nevében. Vannak olyan országok, amelyek falakat akarnak építeni, és egyetlen menekültet sem akarnak befogadni" - fogalmazott Francois Hollande.

"Mit gondoltak volna ezek az országok harminc évvel ezelőtt, ha a berlini fal leomlásakor azt mondjuk: Nem, nem most, nem így, ne gyertek, várjatok, maradjatok ott, ahol vagytok!" - tette hozzá.

A "gigantikus humanitárius válság" elkerülése érdekében szerinte az Európai Uniónak együtt kell működnie a származási és tranzitországokkal.

"Látjuk, mi történik a Földközi-tenger másik oldalán. Ha nem lépünk fel annak érdekében, hogy legyenek olya központok, ahol visszatartják, befogadják az embereket a lehető legközelebb származási országukhoz, akkor nem fogunk többé a menekülők válságával szembenézni, hanem egy gigantikus humanitárius válsággal kell (szembesülnünk), amely nem ezreket, hanem százezreket fog érinteni" - figyelmeztetett Hollande.

"Nézzünk szembe a valósággal: 4 millióan tartózkodnak Törökországban, Jordániában, Libanonban, több százezren Afrika szarvánál. Ha el akarjuk kerülni ezeknek az embereknek az exodusát, tömeges humanitárius segélyt kell adni ezeknek az országoknak" - vélte a francia elnök. Hozzátette: "A származási és a tranzitországokkal együtt központokat állítunk fel azoknak, akik más, mégpedig gazdasági okok miatt akarnak menekülni, és nekik tényleges fejlesztési politikát indítunk. Ez lesz a témája a novemberi vallettai csúcstalálkozónak".

A francia elnök szerint a menekültek befogadásával párhuzamosan a terroristákkal szemben is fel kell venni a harcot, miután a terrorizmus és a háború "ezeknek a szerencsétlenségeknek és szörnyűségeknek" az oka. Emlékeztetett arra, hogy Franciaországban a terrorkészültség a legmagasabb fokozatú, de annak ellenére, hogy az utóbbi időben sikerült merényletkísérleteket meghiúsítani, a kockázat mindaddig fennáll, amíg "a fundamentalizmus gyűlöletet szít".

Az Iszlám Állam "Irakban és Szíriában van. Az Iszlám Állam miatt menekülnek el családok ezrei, a merényletek miatt" - hangsúlyozta a francia elnök.

"Megkértem a védelmi minisztert, hogy holnaptól kezdődhessenek felderítő repülések Szíria felett. Ezekkel elképzelhetővé válnak a légi csapások az Iszlám Állam ellen, megőrizve a függetlenségünket a hadműveletekben és a döntésekben" - mondta Francois Hollande. Ezt azt jelenti, hogy Franciaország nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióhoz a szíriai katonai beavatkozásban, hanem önállóan lép fel.

Korábban a francia diplomácia egyértelműen kizárta a szíriai beavatkozást. A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi csapásokban. Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segítette, mert attól tartott, hogy a légi csapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusban kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait.

A francia elnök a szárazföldi beavatkozást ugyanakkor kizárta, mert az szerinte "következetlen és irreális lenne".

"Irreális lenne, mert egyedül lennénk, következetlen, mert megszállási hadművelet lenne" - hangsúlyozta.

"Irakban az irakiaknak kell harcot vívni, Szíriában pedig a felkelésben résztvevő szíriaiaknak, és a szomszédos országoknak, a regionális erőknek is vállalniuk kell a felelősséget" - fűzte hozzá.

Megerősítette, hogy Franciaország továbbra is politikai megoldást sürget Szíriában.

"Álláspontunk szerint minden olyan országgal tárgyalnunk kell, amely ezt a megoldást és ezt az átmenetet sürgeti. Az Öböl-országokra gondolok, de Oroszországra, Iránra is, és azokra, akik már tagjai a koalíciónak" - mondta Hollande.

Mogherini: Erkölcsi és jogi kötelesség a menekültek befogadása

A bevándorlóáradat többségét menekültek alkotják, befogadásuk nemcsak emberséget jelent, hanem befektetés Európa hitelének közép-hosszú távú növelésére - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn a SkyTg24 olasz hírtelevízióban.

Federica Mogherini úgy fogalmazott, Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár megmutatta "a menekülteknek védelmet nyújtó Európa arcát". Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hozzátette, hogy a többségében menekült migránsok befogadása "erkölcsi és jogi kötelességünk".  
Megjegyezte, hogy a bevándorlás korábban majdnem kizárólag Olaszország, Málta és Görögország problémájának számított, mostanra viszont az EU tagállamai "végre" tudatában vannak annak, hogy mindenkit egyaránt érintő problémáról van szó.
Az EU diplomáciai vezetője szerint a menekültek befogadása nem kizárólag emberséget jelent, hanem "közép-hosszú távú befektetés Európa hitelességének" erősítésére.
Európát jelenleg külföldön biztos kikötőnek látják, és az a helyes, hogy aki a háborúktól menekül, Európában "nemcsak az államokat a befogadásban segítő forrásokat találjon, hanem befogadásban is részesüljön" - mondta Federica Mogherini.  Úgy vélte: "ez nemcsak emberség, hanem realizmus: ez az egyetlen mód, amellyel fel tudunk készülni egy ekkora arányú és nem rövidnek ígérkező jelenség kezelésére". Hangsúlyozta, hogy a migráció vészhelyzete még évekig el fog tartani.
Mogherini szerint a vita nem kizárólag a migráció kezeléséről szól, hanem arról, hogy mit jelent az unió Európában, mit jelent egységesen európaiaknak lenni.
Kijelentette, számos ország "nehézségbe ütközött a menekültek befogadása szükségességének elmagyarázásában". Federica Mogherini reményét fejezte ki, hogy a migrációról szeptember 14-én tartandó EU-értekezleten az "európai kormányok méltónak bizonyulnak arra, hogy európaiak legyenek".  
A Szíriában tervezett francia és brit katonai beavatkozással kapcsolatban, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy az EU nem vesz részt a katonai akciókban, politikai-diplomáciai szinten lesz jelen.

 

Kínai média: az Egyesült Államoknak lépnie kell

Washingtonnak fel kell adnia a "várjunk és nézzük, mi történik" hozzáállását az európai uniós menekültválsággal kapcsolatban - írta a kínai állami Hszinhua hírügynökség hétfői kommentárjában.

A szerző szerint itt az ideje, hogy amikor az unió "savanyú képet vág" a hatalmas menekültáradat láttán, tengeren túli szövetségese konkrét lépésekkel elősegítse az akut válság megoldását. A cikk idézi az ENSZ legutóbbi jelentését, amely szerint a több mint 300 ezer menekültnek, akik elérték Európát, 80 százaléka szíriai.

Az úton lévők száma viszont egymillió körül lehet, köztük irakiak, jemeniek, líbiaiak, és egyiptomiak is vannak - olvasható a cikkben.

A menekülthullám méretére utalva a jegyzetíró megjegyezte, a népvándorlás humanitárius válság jele, hiszen az emberek olyan, háború sújtotta területekről érkeznek, ahol jogaik nincsenek biztosítva.

Helyzetükért, bizonytalanná tett körülményeikért elsősorban az Egyesült Államok hibáztatható - fogalmaz a Hszinhua.

Példaként felidézi az Irak elleni 2003-as offenzívát, amikor az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül, annak ürügyén, hogy Bagdad tömegpusztító fegyvereket rejteget és terroristákat támogat, egyoldalúan katonai támadást intézett a közel-keleti ország ellen.

Valódi szándékuk az Amerika-ellenes Szaddám-rezsim megdöntése volt.

A háborúban 162 ezer iraki vesztette életét, civilek milliói menekültek a szomszédos Jordániába és Szíriába. Ezzel közvetve hozzájártak a mai menekültválsághoz - olvasható a cikkben.

A hírügynökségi írás megemlíti, hogy az úgynevezett "arab tavasz" 2010-es felkelései Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában, Jemenben és Szíriában politikai felfordulást, gazdasági visszaesést, társadalmi zavart idéztek elő. Ezzel egy időben szélsőséges csoportok, mint az Iszlám Állam is "gyökeret eresztettek", támadásokba lendültek.

"Ez az oka a második világháború utáni legnagyobb menekültválságnak, amellyel az Európai Unónak szembe kell néznie" - írta a szerző.

A Hszinhua szerzője szerint az előállt helyzet sok tanulsága közül a legfontosabb, hogy Washingtonnak fel kell ismernie: az "amerikai típusú demokrácia" bevezetése más országokban csak felforduláshoz, gyilkolásokhoz és a civilek elvándorlásához vezet.

És bár arra nem lehet számítani, hogy az Egyesült Államok változtat külpolitikáján, legalább erkölcsi kötelességének érezhetné az EU-válság megoldásában való közreműködést - veti fel a cikkíró.

A Global Times című angol nyelvű napilap szerkesztőségi cikkében azt a kérdést teszi fel: "kinek kell eltakarítania az arab tavasz okozta zűrzavart"?

A cikkíró megjegyzi, a nyugati békés társadalmak vélhetően nehéz helyzetben találták magukat, amikor menekültek hullámai "betörtek hozzájuk", de vajon hogy érezhetik magukat azok a hazájukban korábban középosztályhoz tartózók, akik végül menekülőkké váltak?

Az Egyesült Államok nem hajlandó tudomást venni a problémáról, és a súlyos kérdést ráhagyta európai partnereire - áll az írásban, amely azért megjegyzi, az európai államok korábban csak olajat öntöttek a tűzre azokban a káosztól szenvedő országokban, mint Szíria és Líbia, amelyek most a menekültek nagy részét adják.

A Global Times úgy gondolja, hogy az érintett országok népessége nem túl nagy, de épp elég ahhoz, hogy menekültjeik fejtörést okozzanak Európának. Megjegyzi: nehéz elképzelni, mi történne, ha - az arab országokban tapasztalhatóhoz - hasonló káosz alakulna ki Kínában.

Migránsokat kirabló embercsempészek kerültek előzetesbe

Előzetes letartóztatásba került három szegedi férfi, aki kétezer eurót rabolt el négy szír utasától az M5-ös autópálya térségében - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

Gyugyi Csilla közölte: csütörtökön Röszke határában egy szegedi férfi felajánlotta négy szír állampolgárnak, hogy fejenként 250 euróért megszervezi Budapestre szállításukat. A migránsok elfogadták az ajánlatot, és előleget is fizettek.

A szegedi férfi ezt követően értesítette a fiait, akik két járművel odamentek. A migránsokat a fiatalkorú fiú által vezetett gépkocsiba ültették, míg az idősebb fiú és egy társa a másik kocsival követte őket; az apa nem utazott tovább.

Az autóval az M5-ös autópálya örkényi lehajtója után megálltak, azzal az indokkal, hogy az utasoknak át kell szállniuk a másik gépkocsiba, ekkor a "követő" autóban ülő - jelenleg ismeretlen személy - egy lőfegyverhez hasonló tárggyal megfenyegette a társai pénzét kezelő szír állampolgárt. A férfi kétezer eurót adott át férfinak, aki az átvétel után megrugdosta őt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével rövid időn belül azonosította a gépkocsikat, majd egy kivételével elfogták és őrizetbe vették az elkövetőket.

A Pest Megyei Főügyészség szerint tartani lehetett az embercsempészéssel, illetve csoportosan elkövetett rablással gyanúsított férfiak szökésétől, és attól, hogy ismeretlen társuk értesítésével veszélyeztetnék a nyomozás sikerét, ezért indítványozták az előzetes letartóztatásukat, amelyet a Budakörnyéki Járásbíróság vasárnap el is rendelt.

Magyarország terheit 54 ezer fővel enyhítenék

Egy neve mellőzését kérő uniós forrás hétfőn megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni, hogy a tagországok 54 ezer menekültet vegyenek át Magyarországtól.

Juncker szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén vázolja a drámaivá vált európai menekülthelyzet kezelését célzó legújabb elgondolásait.

Májusban a brüsszeli bizottság még azt indítványozta, hogy Olaszországot és Görögországot összesen 40 ezer fővel tehermentesítsék a többiek, országonként meghatározott, kötelező kvótarendszer alapján. A kötelező kvóták gondolata a tagállamok képviselői között nem kapta meg a szükséges mértékű támogatottságot, de a legtöbb tagállam önként vállalta több-kevesebb menekült átvételét.

Időközben az illegális bevándorlók száma rohamosan nőtt, és az EU immár a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országok között ismeri el - Olaszország és Görögország mellett - Magyarországot is.

Az uniós forrás hétfői tájékoztatása szerint Juncker azt fogja javasolni, hogy a 40 ezret fejeljék meg további 120 ezerrel, és ebből a 120 ezer emberből 54 ezret a magyaroktól vegyenek át a többiek. E 120 ezres létszámból a legtöbbet - 31 és fél ezer embert - Németország vállalja, Franciaország pedig 24 ezret.

Merkel: a dublini szabályokat mindenkinek be kell tartania

A dublini szabályokat valamennyi uniós tagállamnak be kell tartania, az európai menekültválságot pedig közösen kell megoldani - jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben.

Angela Merkel a koalíciós pártok vezetőinek hétfőre virradó éjjel tartott egyeztetése után az alkancellárral, Sigmar Gabriellel tartott sajtótájékoztatóján a Magyarországról indult menedékkérők érkezésére utalva azt mondta, hogy "mozgalmas, részben lélegzetelállító hétvégén vagyunk túl", és köszönet jár a hatóságoknak és az önkénteseknek a rendkívüli helyzetben végzett munkáért.

Hangsúlyozta, hogy a menedékkérők fogadása olyan "képet" alkotott Németországról, amelyre mindenki büszke lehet. Hozzátette: "a hétvégén hozott döntés ellenére Dublin III. érvényes".

"Erről a magyar miniszterelnökkel is beszéltem" - mondta Angela Merkel.

A menekültválságot csak "európai szolidaritással" lehet megoldani, Németország nem hajlandó egyedül fogadni az összes menekültet. "Németország hajlandó befogadni embereket, de az Európai Unió minden országa képes fogadni menekülteket úgy, hogy ők ott menedéket találjanak a polgárháborúk és az üldöztetés elől" - szögezte le. Merkel közölte: Németország gondoskodni fog arról, hogy akinek védelemre van szüksége az érkezők közül, az megkapja, de akinek nincs esélye a menedékjogra, annak gyorsan vissza kell térnie hazájába.

A koalíciós pártok vezetői abban is megállapodtak, hogy törvényi intézkedésekkel egyszerűbbé teszik azoknak a menedékkérőknek a kiutasítását Németországból, akiknek hazáját "biztonságos államnak" tekintik, mint például Montenegrót, Koszovót vagy Albániát.

Ezen kívül a menedékkérők a jövőben kevesebb pénzbeli és több nem pénzbeli támogatást kapnak majd, és a kormány javítja a menekültek lakhatási körülményeit, növeli a számunkra indítandó nyelvórák és a szövetségi rendőrök számát.

Németországot meg fogja változtatni a migránsok tömeges bevándorlása, de a kormány azon lesz, hogy ezek a változások pozitívak legyenek az ország számára - mondta a kancellár.

Sigmar Gabriel hozzátette: a migránsoknak a német társadalomba való integrálásához le kell győzni a lakosság félelmeit.

"Nyíltan kimondom, hogy lesznek konfliktusok. Minél nyíltabban beszélünk arról, hogy az emberek nyugtalanok, hogy félelem van bennük, és hogy lehetnek majd konfliktusok, annál inkább azt gondolom, hogy a realista megközelítés, a valósággal való szembenézés segíteni fog" - mondta a szociáldemokrata alkancellár.

Éles vita a bevándorlók befogadásáról Olaszországban

Nyomorult féregnek nevezte az olasz kormányfőt Matteo Salvini, az ellenzéki Északi Liga vezetője hétfőn, miután Matteo Renzi különbséget tett a bevándorlókat befogadó "emberek" és az őket elutasító "bestiák" között.

Matteo Salvini egy olasz televíziónak azt mondta, hogy a kormányfő kijelentései megsértették a "szabályokat és biztonságot" követelő olaszok többségét. Az Északi Liga vezetője hozzátette, hogy pártja támogatja a háború elől menekülők befogadását, de kitoloncolná Olaszországból mindazokat, akik nem háborús országból érkeztek.

Hozzátette: inkább a hozzá kulturálisan közelebb álló keresztényeket fogadná be, mint a muzulmánokat. Salvini kijelentette: az életüket vesztő menekült gyerekeket saját politikai támogatottsága növelésére használó olasz miniszterelnök "nyomorult féreg".

Matteo Renzi vasárnap este úgy fogalmazott, hogy a bevándorlók befogadását tekintve nem bal- és jobboldali eszmék ütköznek egymással, hanem "emberek" és "bestiák".

Gian Marco Centinaio, az Északi Liga szenátusi frakcióvezetője ironikusan azt hangoztatta, alig várja, hogy Ausztria, ahogy magyar határával tette, megnyissa Olaszországgal közös határát is a bevándorlók előtt.

Giovanni Toti, Liguria tartomány elnöke, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt politikusa szerint a Németország és Olaszország által szorgalmazott befogadás nem jelent megoldást a Földközi-tenger térségében kialakult válsághelyzetre. Szerinte akár Tunéziában is fel lehetne állítani befogadóállomásokat az Európába tartó migránsok azonosítására. Megjegyezte, hogy az olasz és európai haditengerészet képes lenne fellépni az emberkereskedelemmel szemben a líbiai partokon is.

Matteo Colaninno, a Demokrata Párt balközép kormánypárt (PD) politikusa szerint a bevándorlókat befogadó Németország halad "a helyes úton".

"Reméljük, hogy mindenki teljesíti saját feladatát, főleg az, aki az utóbbi napokban tévesen úgy gondolta, hogy a migránsáradatot szögesdróton, falakon és paprikaspray-en keresztül lehet átvezetni" - fogalmazott az olasz kormánypárti politikus.

LMP: jelentősen emelni kell a rendőrök számát

Az LMP szerint szükséges a rendőrség létszámának jelentős emelése, az elmúlt napok eseményei ugyanis azt bizonyították, hogy a létszámhiány veszélyezteti az ország közbiztonságát.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője és Gerstmár Ferenc rendészeti szakszóvivő hétfői, budapesti sajtótájékoztatójukon egyaránt drámainak ítélte a menekültek vonulásával kialakult helyzetet.
Gerstmár Ferenc a tartalékosok felvételét javasolta, és kijelentette azt is: ésszerűsíteni kell a menekültekkel kapcsolatos rendőri eljárásokat.
Csárdi Antal arra mutatott rá: a főváros peremkerületeiben eddig is sem volt elégséges a rendőri jelenlét a közterületeken, és a határvadász század létrehozásával mindez megítélése szerint csak súlyosbodhat. A politikus ezért választ vár a belügyminisztertől arra: honnan pótolják majd a kerületekből elvezényelt állományt.
A képviselő legalább a már korábban is ígért 3200 fős állománybővítést mindenképpen szükségesnek tartja.
Fontosnak ítélte, hogy a kialakult helyzet ne kockáztassa Budapest vagy más városok közbiztonságát és kijelentette azt is: a menekültek tranzit utaztatására lenne szükség Röszkétől a nyugati határig, ez ugyanis mentesítené Budapestet.

 

Cseh belügyminiszter: Európa megfeledkezett Magyarországról

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

"Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő" - jelentette ki Chovanec abban az interjúba, amelyet hétfőn közölt a Právo című független cseh baloldali napilap.

"A balkáni út a Cseh Köztársaságot is veszélyezteti, ezért azt szeretnénk, ha komolyabban vennék" - mutatott rá Chovanec.

Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, s most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek - fejtette ki a miniszter.

Milan Chovanec szerint ma már teljesen egyértelmű, hogy az Európai Unió alábecsülte a migráció problémáját. "Ha erre a kérdésre válaszolni akarok, azt kell mondanom, igen alábecsülte. És nem csak a balkáni utat, hanem a migrációt általában, mint a destabilizáció és veszélyek forrását" - szögezte le.

Amennyiben Európa nem fogja megvédeni külső határait, akkor nehéz lesz megtartani a schengeni övezetet. "Úgy látom, hogy a schengeni övezet néhány év távlatában nagy veszélyben van" - vélekedett Chovanec. Európában a bonyolult helyzet következtében mindenütt erősödnek a fasiszta és a populista mozgalmak, s ha a következő választások során ezek hatalomra kerülnek, valószínűsíthető, hogy igyekezni fognak korlátozni vagy megszüntetni a schengeni övezetet - fejtette ki a miniszter.

"Most azonban nincs értelme a felelősöket keresni, hanem meg kell oldani a problémát" - szögezte le az interjúban Milan Chovanec.

A PPKE rektora segítségnyújtásra kéri az egyetem munkatársait és hallgatóit

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora körlevélben kérte az intézmény karainak dékánjait és hallgatói önkormányzatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a menekültek ellátását célzó jószolgálati munka megszervezésére, támogatására.

Az MTI-hez is eljuttatott, hétfői keltezésű rektori körlevél szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) kérte a PPKE segítségét a Közel-Keletről érkező menekültek ellátásában. A segítségnyújtás kiterjed "mind a társadalmi munkában teljesítendő esetleges tolmácsolási feladatok ellátására, mind egyéb, önkéntes segítő munkára, amely emberi körülményeket teremthet a Magyarországra érkező menekültek számára".

Szuromi Szabolcs hozzátette: tudatában van annak is, hogy az egyetem számos oktatója és hallgatója már részt vesz ebben a munkában.

Azt írta, a PPKE nemcsak oktat, de nevel is, egyúttal erkölcsi kötelessége az emberszeretet keresztény erényének tettekben történő megvalósítása. Éppen ezért "az MMSZ kérését teljes mértékben elfogadva" a rektor azt kérte az egyetem karainak dékánjaitól és hallgatói önkormányzataitól, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a jószolgálati munkában való közreműködés megszervezése és bármilyen formában történő támogatása érdekében - olvasható a levélben.

Kész menekülteket befogadni a cseh katolikus egyház

Kész menekülteket befogadni plébániáiba a cseh katolikus egyház. Amennyiben a kormány vagy a belügyminisztérium erre felkéri, a katolikus egyház ismételten felszólítja plébániáit, hogy fogadjanak be menekülteket - közölte Frantisek Jemelka, a Cseh Püspöki Konferencia szóvivője hétfőn. A cseh katolikus egyház ezzel reagált Ferenc pápa vasárnapi felhívására.

A cseh- és morvaországi katolikus püspökök már július elején segítséget ajánlottak a kormánynak a bevándorlók problémájának megoldásában, amikor felhívást intéztek a plébániákhoz, hogy a helyi önkormányzatokkal való megállapodás alapján fogadjanak be keresztény menekültcsaládokat.

Jemelka szerint a katolikus püspökök júliusi ajánlata továbbra is érvényben van. A segélynyújtás konkrét formája annak függvénye, hogyan dönt a belügyminisztérium, amely jogi szempontból a menekültügyet kezeli.

"Az kellene, hogy a belügyminisztérium közölje az egyházzal, mire lenne szüksége. Ezután tudunk csak dönteni a segítség konkrét formájáról" - szögezte le a szóvivő.

Csehországban több mint 2400 katolikus plébánia működik. Az egyház karitatív szervezetei már bekapcsolódtak a menekültek megsegítésébe, elsősorban különféle gyűjtésekkel. A gyűjtés során eddig több mint 10 ezer euró gyűlt már össze.

"A szolidaritás általános érzéséből indulunk ki, amelyet minden ember ismer, és amelyen a nemzetközi együttélés is alapszik. Mindnyájan látjuk, hogy a helyzet a Magreb régióban, a Közel-Keleten, de az ukrán-orosz határon is egyre drámaibb, és nagyon sok ember keres menedéket és segítséget. A segítségnyújtás nekünk kötelességünk" - jelentette ki korábban Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje.

Intézkedési tervet dolgozott ki a győri önkormányzat

Intézkedési tervet dolgozott ki a győri önkormányzat, hogy könnyebben kezeljék a városba érkező migránsok jelenlétét, koordinációs központot alakítanak ki, ahol a bevándorlók tisztálkodhatnak, élelmet kapnak és melegedhetnek - közölte a város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón, Győrben.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: augusztus közepén azzal a felhívással fordult a győriekhez, hogy elektronikus úton írják le véleményüket a bevándorlókkal kapcsolatos tapasztalataikról. Az önkormányzat a mintegy 300 válasz alapján dolgozta ki az intézkedési tervet, ebbe önkormányzati cégeket és civil szervezeteket, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot vonták be.

A tervet részletezve elmondta: a legfontosabb feladat, hogy a hideg idő beköszönte előtt olyan információs és koordinációs központot alakítsanak ki a vasútállomás közelében, ahol a bevándorlók tisztálkodhatnak, élelmet kapnak és melegedhetnek.

A MÁV egyik üresen álló raktárépületében tervezik a máltai szeretetszolgálat irányításával létrehozni ezt a központot - tette hozzá.

Borkai Zsolt kitért arra, hogy olyan zárt helyeket is keresnek, ahol télen ideiglenesen tartózkodhatnak majd azok a migránsok, akik nem a vámosszabadi befogadóállomásra érkeznek.

Úgy fogalmazott, hogy a helyzet kezelésére szoros együttműködésre van szükség a rendőrséggel is, amelynek minden segítséget megad majd a város, ha arra szükség lesz; hogy ez pontosan mit jelent, az időközben fog kiderülni - mondta.

A polgármester hozzátette: bár az intézkedési terv költségeit egyelőre nem ismerik, a szükséges forrásokra lesz fedezet.

Báthy Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Központjának titkára elmondta: a hétvégén Hegyeshalomnál történtek azt mutatják, hogy sokan szeretnének segíteni, azt azonban össze kell hangolni.

Az információs és koordinációs központ ezt a feladatot látja majd el - tette hozzá.

Sági Géza, a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó (Győr-Szol) Zrt. elnök-vezérigazgatója azt közölte, hogy a város több pontján folyamatosan tisztán tartott mobil mellékhelyiségeket és tisztálkodópontokat állítanak fel.

A sajtótájékoztató résztvevői azt mondták, hogy a hétvégi eseményektől függetlenül a városban továbbra is számolnak a migránsok fokozott jelenlétével.

Orbán: erkölcsi okból mondom, hogy ne gyertek

Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői nagyköveti értekezleten arról beszélt, erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon keresztül Európába, a magyar kormány ugyanis nem tud felelősséget vállalni azért, ami az útjuk során történik velük. A kormányfő a budapesti tanácskozáson azt is mondta, nem zárja ki, hogy valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni a kvótarendszerről, Magyarországnak az időzítéssel van problémája.

Orbán Viktor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, a misszióvezetők előtt tartott több mint egyórás előadásában szinte kizárólag a bevándorlási helyzetről értekezett. Beszéde elején azért fogalmazott meg bírálatot, mert szerinte ma nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére. A kvótarendszer tervéről úgy nyilatkozott: a magyar álláspont nem zárja ki, hogy valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni a kvótarendszerről, "az időzítéssel van problémánk".

A kvótarendszer a következményeket akarja orvosolni, mielőtt a bevándorlás okait kezelnék - mondta a kormányfő, aki szerint a fő ok az, hogy Európa nem képes ellenőrizni külső határait.

A kvóták kérdésére többször is visszatért, kifogásait sorolva azt mondta: nem világos, minek az arányát számítanák a kvóták meghatározásakor, nem tudni pontosan, hány emberről beszélnek, és nem garantálható az sem, hogy a bevándorlók valóban oda akarnak menni, és ott maradnak, ahová rendelik őket, az unióban ugyanis a személyek szabad mozgásának elve érvényesül.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy minden nemzetközi szereplő felkészült a jelenlegi helyzetre, Európa kivételével. Jelezte, hogy sem Ausztrália, sem az Egyesült Államok, sem Izrael, sem a Perzsa-öböl menti államok nem fogadnak be senkit.

Szavai szerint a konfliktusokat ott kell kezelni, ahol kialakultak, mert illúzió azt gondolni, hogy az Európába érkező migránsokat visszaküldhetjük.

A kormányfő hangsúlyozta: "aki egyszer bejött", annak a visszaküldése nagyobb politikai kockázatot, több emberi szenvedést jelent, mint a konfliktusok helyi kezelése. "Mindenki jobban járna", ha pénzzel támogatnák azokat az országokat, ahol először fel lehet tartóztatni a bevándorlókat, és ha nem jönnének ide, az kisebb költséggel is járna - értékelt.

Szerinte az európai államok 90 százalékában szakadék van a nép álláspontja és az elit politikája között, ami komoly probléma egy demokráciában, egy demokratikus rendszer nem élhet együtt hosszú távon ezzel a belső ellentmondással. Magyarországon viszont a nemzeti konzultációval egyetértési pontokat hoztak létre az emberek és a kormány között, ami demokratikus módon stabilizálja a kabinet működését, és így a kormány kitart a menekültpolitikában - hangoztatta.

Hosszan fejtegette azt is, szerinte hamarosan arról a kérdésről kezdődik vita, hogy egy országnak van-e joga kinyilvánítani: nem akarja külső beavatkozás hatására nagy arányban megváltoztatni kulturális, etnikai összetételét. Magyarországnak ebben a vitában azt az álláspontot kell majd képviselnie, hogy senki nem követelheti az ország megváltozását - jelentette ki, hozzátéve: Magyarországnak sincs joga ahhoz, hogy véleményezze más országok ilyen kísérleteit.

Ezzel összefüggésben Orbán Viktor Magyarország történelmi adottságának nevezte, hogy együtt él néhány százezer romával, amit szerinte nem kifogásolhat senki sem így, sem úgy, de "mi sem támasztjuk senki felé azt az igényt (...), hogy ők is éljenek együtt egy nagy számú roma kisebbséggel".

Fontosnak tartotta nyomatékosítani, hogy Magyarország nem képvisel "antiiszlám" álláspontot, és nem szeretné, ha - a bevándorlási kérdés miatt - megromlana a viszonya az iszlám civilizációhoz tartozó államokkal. Külön hangsúlyozta, hogy Törökország Magyarország barátja, ahogyan a Perzsa-öböl menti államok is, és a magyar kormány Iránnal is szeretné megtalálni a hangot.

Kiemelte továbbá, hogy a kormány értéknek tekinti a magyarországi muszlim közösséget, amelynek tagjai törvényes alapokon élnek itt. "Igenis örülünk, hogy kebabosok vannak a körútjainkon. Szeretünk húsvétkor a szír hentesnél bárányt vásárolni" - fogalmazott, megerősítve: Magyarország megbecsüli az itt élő muszlim közösségét, de nem kívánja, hogy külső hatásra, hirtelen, radikálisan nőjön az ar0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Minden napra egy alma, avagy miért ez a leghasznosabb gyümölcsünk

Mindazoknak, akik szeretnék, hogy emésztésünk egészséges legyen, akik csökkentenék a stroke, a rák, vagy a köszvény kialakulásának...

80 éves vak és félig siket férfit is kilakoltatnának a fővárosban

Magyarország, 2018. Átverés áldozata lett egy vak és félig siket férfi Budapesten, emiatt kilakoltatás vár rá is olvasható és videón...

Menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét a chemnitzi lázongások miatt

De a belügyminisztérium államtitkáraként folytatja munkáját.

Orbán Moszkvában: megbecsüljük a kapcsolatunkat Oroszországgal

'Mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek.'

Kiderült, amit eddig is sejtettünk a nyugdíjakról

Ezt az eredményt nem tesszük a faliújságra.

Gyurcsány a Kossuth tér elé vonult ? de meddig marad ott?

Akár hetekig, ígérte előzetesen a pártelnök.

Mintha egy repülő szuperlakással szelnénk át az óceánt, olyan lesz az Airlander 10

A kilencvenhárom méter hosszú hibrid léghajót a világ legnagyobb légi járműveként ismerhettük meg még 2016-ban, most kiderült, hogy...

0

Sport

Tragédia a kezdő sípszó előtt: hirtelen összeesett és meghalt a magyar focicsapat egykori elnöke

Elhunyt 61 éves korában Jakab Zoltán, Beled futballcsapatának egykori elnöke.

Óriási bajban vannak Nagy Ádámék

Gólképtelen Bologna, duplázó Ronaldo, változatlanul botladozó nagycsapatok a Serie A negyedik fordulójából.

Danko Lazovics távozik a Viditől és befejezi pályafutását

A szerb csatár már nem edz és napokon belül elbúcsúzik Székesfehérvártól.

A Barcelona meccse nyitja a BL-t, de a Liverpool-PSG lesz a mai sláger

Először lesz két idősávban a Bajnokok Ligája.

Tényleg a Bundesligából importáljuk a nézhetetlen focit?

Dárdai mételyezte meg ezzel a Bundesligát, de eredményes a NER-kommandóban is. És amúgy mi volt ez a balhét Felcsúton?

Csatornát váltott a népszerű magyar sportkommentátor - Mostantól itt találkozhat vele

A Digi Sport sztárkommentátora, Haraszti Ádám úgy döntött, csatornát vált és a Sport TV-nél folytatja pályafutását.

Fucsovicsék újabb nyílt levele: egyre hosszabb a szövetség bűnlajstroma

Egyre többen állnak Fucsovics Mártonék mellé, a közgyűlésen szeretnének válaszokat kapni.

Lazovics otthagyja a Vidit és befejezi a pályafutását

De nem az idény, vagy a szezon végén, hanem most.

Dárdai hónapokra eltiltaná a Bayer játékosát a brutális belépője után

Bellarabinak négy meccset kell kihagynia és le kell pengetnie 10 ezer eurót.

Távozik a Viditől a csapat egyik legnagyobb sztárja: ez állhat a váratlan döntés hátterében?

Székesfehérvár Bombaként robbant a hír: a Mol Vidi labdarúgócsapatának rutinos szerb támadója, Danko Lazovics (35) néhány nappal az Európa-liga-szereplés, a fehérorosz BATE Boriszov elleni összecsapás előtt távozik a klubtól és befejezi pályafutását. A 47-szeres jugoszláv és szerb válogatott focista a Nemzeti Sport értesülései szerint már az edzéseken sem vesz részt. Ez igencsak meglepő annak fényében, amit a Sport1 vasárnap adásba került El-magazinjában nyilatkozott.

Ennyi volt: távozik a Viditől Danko Lazovics

Elhagyja a Mol Vidi FC csapatát Danko Lazovics, szerb válogatott labdarúgó.

Válogatott labdarúgót igazolt az Újpest

A Vasas korábbi játékosa, Kire Risztevszki hároméves szerződést írt alá.

0

Bulvár

Ezen a magyar benzinkutas sztorin röhög most az ország, Ön is fog

"Gyere, szerelmem, elviszlek egy drága helyre!"

Kóbor János nem kíváncsi második unokájára

Az Omega énekesét nem nagyon érdekli, mikor láthatja a család legújabb tagját.

22 évig az ország imádott műsorvezetőnője volt - Meglepődsz, most mit csinál

Vágó Piros a rádiózást új hivatásra cserélte.

Azt nem bírta volna a méltósága, hogy a felesége pelenkázza őt

Sokak számára magától értetődő, hogy beteg szeretteikkel otthon várják a felépülést vagy a halált, akkor is, ha ez jóval több terhet ró rájuk, mintha a kórházi ápolást választanák. Bármennyire is fárasztó és fájdalmas kísérőnek lenni az utolsó úton, a cikkünkben visszaemlékező személyek mégsem csinálnák másképp.

Molnár Anikó a felére fogyott - Miniszoknyában mutatta meg dögös alakját

Molnár Anikó 21 kilót fogyott, az eredmény látványos.

Egy magyar kislány első hete Hamburgban - 20 szír bevándorló között az osztályban

Veráék nyár elején költöztek Hamburgba, miután az édesapja ott kapott programozói állást. Félelemmel, de nagy lelkesedéssel vágtak neki az új életnek, a családból ugyanis senki nem beszél németül, csak angolul. Gábor, Vera apja jól elboldogul az angollal a munkahelyén, a felesége viszont eléggé bezárva érzi magát nyelvtudás hiányában. Beiratkozott ugyan német nyelvtanfolyamra, de sokkal lassabban halad, mint Vera az iskolában. Gábor megosztotta velünk az első kint töltött időszak tapasztalatait.

Szerdán 30, vasárnap 20 fok lesz - mutatjuk mikor érkezik az ősz

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

Kósz Zoltán volt felesége is megszólalt

Kósz Zoltán és Petőváry Zsolt esete kapcsán már többen is megszólaltak, most előbbi volt feleségén a sor, aki megvédte ex férjét.

Megtaláltuk a világ legtrágárabb nevű települését - Nincs is olyan messze tőlünk

A szomszédos Ausztriában található a világ alighanem legviccesebb nevű települése, Fucking, már ha a vicces fogalmát nem az intellektuális humor felől közelítjük meg. Ha a minimálisnál is kevesebbet értesz angolul, segítünk: ez az angol nyelvben a leggyakrabban, már-már univerzálisan használt szitokszó.

Döbbenetes hírt kaptak a magyar nyugdíjasok

A legutolsó helyen van Magyarország azon a listán, amely azt értékeli, hogy milyen egy adott országban nyugdíjasként élni. A maximum 100 pontból hazánk mindössze 23-at szerzett, míg a legjobb eredményt elérő Norvégia 65-öt - írja a portfolió.hu.

Holtan eset össze kertjében az apuka, brutális gyilkosság történt

Fia elmondása szerint apjának hosszú évek óta konfliktusai voltak egy nyugdíjas szomszédjukkal.

blogmorzsák

A világ legjobb utazási kiegészítői

Veled is megtörtént már, hogy túlpakoltad a bőröndödet vagy órákon át Wi-Fi-t vadásztál? Esetleg a mosással állsz hadilábon vagy rablók miatt aggódsz?

Orbán Viktor ugyanott szúrja el, mint Mátyás király

"Mikor valaki elég okos ahhoz, hogy a népét leigázza, de semmi érzéke a külpolitikához."

Roald Dahl Matildája nagyon menő felnőtt lenne

30 éve jelent meg a könyv, aminek illusztrátora most elképzelte, milyen foglalkozást űzne a gyerekirodalom egyik leghíresebb kislánya.

Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?

Érdekes dolgok derültek ki egy kutatásból.

Kanadában nem parázzák túl a VBAC-t

Nálunk alig van orvos, aki vállalná, miközben a tengerentúlon természetes folyamatként kezelik.

„A határvédelemhez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben“

Ezt bírta mondani az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján a miniszterelnök. Hogy nem szakadt le a mennyezet...

Szívesen lenne eltartott pasi

"A női megtartották őt abban a hitben, hogy szuper pasi, bármit megtehet."

Mi történik a testünkkel masszázs közben?

Mikor nem ajánlott a masszázs?

Hogyan éltük túl a tengerentúli repülőutat 4 gyerekkel?

"Az utak egyre könnyebbé váltak, ahogy a gyerekek akklimatizálódtak a helyzethez."

7 app vegánoknak és ételérzékenyeknek

Tippek étkezési parahelyzetek megoldására itthon és külföldön.

Eltűnnek a keresz­tények Magyarországról

Ilyen ez a régi vágású kereszténydemokrácia. Már nemcsak demokrácia nincsen, de keresztény is alig.

0


0