Ezt olvasta már?

Több mint száz alkotó várja a közönséget az idei Ékszerek éjszakáján

Idén több mint száz alkotó várja 42 budapesti és egy pécsi helyszínen az Ékszerek Éjszakája közönségét péntek kora délutántól egészen éjfélig, de a sorozat...


Holnaptól a gyerekeké a város!

Az el­ső íz­ben 2012 nya­rán meg­szer­ve­zett prog­ram­so­ro­zat kö­zép­pont­já­ban i­dén, ha­to­dik al­ka­lom­mal is a gye­re­kek, a csa­lád, a kö­zös já­ték, és az él­mé­nyek áll­nak. Íme apénteki programok:


hirdetés

14.00-18.00 Természettár - A Duna-Dráva Nemzeti Park programja

Helyszín:Jégverem mellett

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 1996-os alapítása óta a természetvédelmi, élővilág megőrzési feladatokon túl jelentős hangsúlyt fektet tevékenységének bemutatására, illetve a természetvédelmi oktatásra. A Szamárfül Fesztiválon az érdeklődők betekintést nyerhetnek az erdei állatok életébe, megismerkedhetnek az év emlősével a mogyorós pelével, gyógynövényeket tanulmányozhatnak, továbbá a kézműves kuckóban egyedi famedálokat készíthetnek. Lesz még memóriajáték terméstapogató, szamaras puzzle és verses játék is.

 

14.00-18.00 Ökováros-ökorégió - Játékosan a környezetvédelemről az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal

Helyszín: Jégverem mellett

Különböző játékok, kézműves foglalkozások segítségével megtudhatod, hogy a jelenlegi életmódod milyen mértékben veszi igénybe a természetet. Ha a jövőd érdekében szeretnél bölcsen dönteni vásárláskor, segítünk egy játékkal: ökocímke logókat párosítunk a hozzájuk tartozó leírásokkal.

 

14.30 Elek Ányos Bőröndmeséi és az Eszter-lánc mesezenekar

Helyszín: Bóbita Szabadtéri Színpad

La Fontaine mesét mond, mert bejárta a világot, s sok szépet látott. E világutazó sok bőrönddel megérkezik, először eggyel, majd egy másikkal, végül 8 bőröndöt látunk. Varázsol bűvészkedik, táncol, játszik.

A szereplők száma pont két tucat, és a lurkó jól mulat. Lesz itt vásár, ahol mindenki árul, sok-sok portékát, szőlőt, körtét, porcelánt. Minden gyerek a vásár része, míg a mami a plazában a vásárfiát (vagy lányát) szépen nézte. Bezáródnak a bőröndök, La Fontaine folytatja útját, mesét mond és világot lát. Aki a bőröndből a meséket versben elé húzza: Elek Ányos. Akik a talpalávalót húzzák: az Eszter-lánc mesezenekar

A sűrű erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Mese-erdő közepébe hívunk minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére reméljük új zenekari tagokat is találunk a gyerekek körében, akik csörgőkkel, kasztanyettákkal, cintányérokkal beszállnak a közös muzsikálásba.

 

15.00-18.00 Pagony olvasósarok

Helyszín: Ginkgo tér

A sátortető alatt kényelmes olvasósarkot rendezünk be, ahol a kihelyezett könyveket szabadon lapozgathatjátok, nézegethetitek. Igény szerint kisebb csoportoknak felolvasunk a kiválasztott könyvből.

 

15.00-18.00 A Pagony bemutatja: BRIO favonatépítő állomás

Helyszín: E78 - Zeneterem

Játssz vonatokkal! - próbáld ki a BRIO újdonságait!

Magas minőségű, kortalan és letisztult külsejű oktató fajátékok, vonatok és vasúti szettek a világ vezető fajáték gyártójától, a BRIO-tól. A BRIO a világ legnagyobb fajáték gyártó cége, játékaik keményfából készülnek, aminek köszönhetően prémium minőségűek. Építsd meg álmaid sínpályáját és száguldj a mágneses játékfavonatokkal!

 

15.00-17.30 Baranyai születésmesék

Helyszín: Zsolnay Negyed - Herkules Műhely

Budapesten már hagyománya van a Születésmeséknek, felolvasó esteknek. A Pécsi Dúlakör szervezésében hagyományteremtő szándékkal ezúttal a fesztiválon nyílik lehetőség anyák, apák, szülésznők, bábák és dúlák tollából származó születésmesék meghallgatására, s azok megbeszélésére.

 

15.00-18.00 Kincses Piac

Helyszín: Látogatóközpont melletti sétány

Lomtalanítsd a polcodat, pakolj ki az ágyneműtartóból, söpörd ki a szekrény alját és hozd el a Kincses Piacra feleslegessé vált könyveidet, játékaidat, videojátékaidat, kütyüidet, de akár ruháidat vagy bármilyen más holmidat! Most ráakadhatsz barátaid irigyelt holmijára a többiek lomnak vélt dolgai között!

 

15.00-18.00 Buborékvilág

Helyszín: Csillagterasz

A gyerekek a szappanbuborékok fantasztikus világába csöppenhetnek, ahol a közös buborékeregetés közben kiderülnek az óriás szappanbuborékok készítésének apró trükkjei Molnár Ákos buborékbűvölőtől.

 

15.00-18.00 Ema Nyomdaműhely

Helyszín: Herkules terasz

A kis nyomdai munkások pecsétet készíthetnek dekorgumiból, linóleumból, de akár radírból is. Találd ki, és valósítsd meg saját jeledet, vagy illusztrálj egy történetet, amit sokszorosíthatsz, később akár a pólódat is díszítheted vele. A foglalkozás vezetője, a Pécsi Művészeti Karon végzett Csiki Emese évek óta a pecsétek bűvöletében él.

 

15.00-18.00 Engarde! Vívás gyerekeknek

Helyszín: re:public galéria terasz

A sportvívást imitáló játékfegyverekkel vívhatnak egymással a bátrak a PTE-PEAC Vívószakosztály közreműködésével. Ha nincs párod, apu, anyu, tesó is beállhat, vagy a többi gyerkőccel is megmérkőzhettek. A műanyag fegyverek védőruha nélkül is biztonságosak, sisakot persze viselned kell! Interaktív szúrópárna segítségével kiderül, milyen pontosan és gyorsan tudsz szúrni.

 

15.00-18.00 Retextil Alkotóműhely

Helyszín: Zsolnay kisasszonyok tere

Idén a Retextil Alapítvány különleges, vetélkedővel egybekötött workshoppal készül a Szamárfül Fesztiválra. A program során kezüket és elméjüket is kipróbálhatják az érdeklődők: a fonalkészítés során egy játékos agytorna által ismerkedhetnek meg a Retextil technológiájával, bevezetőt kaphatnak a slow design, az újrahasznosítás és a kreativitás értékeibe, a Retextil műhelyében készült bútorok kényelmét élvezve.

15.00-18.00 Óriás társasjáték Ruminivel / Gyermek és ifjúsági könyvcsere

 

Helyszín: Csillagterasz

Játssz velünk a mesés óriás társasjátékkal, és öltsd fel a varázspalástot! Ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered Ruminit, a kalandvágyó hajósinas egérkét és barátait. Hozd el régi, megunt vagy több példányos könyveidet, és gyűjtsd be mások kincseit! Ahány könyvet hozol, annyit vihetsz, és hogy mindenki boldogan távozzon, csak jó állapotú könyveket hozz!

15.00-18.00 Szamárfüles Művészet, Tudomány és Technológia az ÉlményMűhellyel

 

Helyszín: Kék Váza udvar

Készítettél már kartondobozból robotot? Szamárfület is terveztél rá? Szeretnél oktaéder alakú buborékot fújni vagy óriásmolekulákkal focizni? Építettél már fraktált vagy lehetetlen alakzatot? Tudod milyen a hatdimenziós kocka? Ne lógasd a szamárfüled, inkább gyere és fedezzük fel együtt a művészet, a tudomány és a technológia legérdekesebb összefüggéseit!

A pécsi alapítású, nemzetközi Élményműhely mozgalom (www.elmenymuhely.hu) a matematika és a különböző művészeti ágak kapcsolatának játékos felfedezésével teszi élményszerűvé a tanulást. Az ÉlményMűhely-közösség 2008-as létrejöttétől kezdve, a közösség matematikusai, képzőművészei, mérnökei és tanárai járják a világot, gyerekek tízezrei és családok százai kapcsolódtak be aktívan programjaikba. Ezúttal a közösség pedagógiai vezetője, Szabó Ildikó, a matematikus Vörös László és az ÉlményMűhely mérnök-robotikusa, Vecsei Ákos segítenek, hogy a még általad sem ismert kérdésekre is megtaláld a választ és új kérdéssel folytathasd a kutatást.

Amivel készülünk: 4Dframe, Zometool, Jomili, Re-Bot, BBC micro:bit, LUX, ITSPHUN és még sok meglepetés.

 

15.30-17.00 Simply English - családi koncert

Helyszín: Ginkgo téri Szabadtéri Színpad

A Simply English zenekar az angol népzene egyetlen magyarországi képviselője több mint húsz éve. Rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön, akusztikus zenei klubot működtetnek és házigazdái a Brit Ősz rendezvénysorozatnak. Gyerekeknek adták ki a Rosy Apples című albumukat, amelyen három dél-angliai megye gyerekdalaiból válogattak. Együtt dolgoztak a pécsi Bóbita, a győri Vaskakas és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal ötletadóként, zeneszerzőként, előadóként, és zenei felvételekkel közreműködtek az előadásokon. A pécsi, baranyai gyerekek évek óta élvezhetik karácsonyi matinéjukat, a villányi iskolásoknak tengerészeti műsort adtak elő. A nagyobbaknak pedig több országban bemutatták a Simply English Shakespeare Show-t. A zenekar tagjai: Andy Rouse - ének, furulyák, kanalak, Appalache-hegyi citera; Babarci Bulcsú - gitár, udu, vokál; Horváth Zsombor - hegedű, mandolin, brácsa, vokál, harmonika

 

Augusztus 18. - szeptember 10.

A gyermeklét elviselhetetlen könnyűsége

Kölcsey Sára dokumentarista családfotós önálló kiállítása

Helyszín: Kemence Galéria

Kiállításmegnyitó: augusztus 18. 16.00

„A család számomra az a közeg, ami dinamikájával, folyamatosan változó kesze-kusza kapcsolati hálójával leginkább inspirál. Az otthon pedig tökéletes teret enged arra, hogy fotósként belepillantsak és megörökítsem mindazt, ami a családot egyedivé teszi. A képek messze túlmutatnak a családi albumokban, az otthonok falán fellelhető hagyományos, propagandaszerű képein, ahol mindenki egyszerre, mosolyogva próbálja a legszebb arcát megmutatni. A családokról készült sorozataim sokkal inkább a leghétköznapibb dolgokban, a mindennapi káoszban keresik a szépet, hogy elénk tárja a szülői lét, illetve a gyermekkor olykor elviselhetetlen könnyűségét."

 

17.00-18.00 Palya Bea: Altatok - családi koncert

Helyszín: Pirogránit udvar

Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl

„Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet,

hogy az Altatok könyv-lemez megszülessen, a hasamban rúgdicsáló kislányom adta. Szenvedélyes inspiráció volt ez. Várandósságom ötödik hónapjában hajnal négykor rendre kidobott az ágy: elöntenek a szavak, írnom kell, hangszert kell ragadnom, énekelnem kell. Az egyik első dalt, az Elszálló-t, egy sansula nevű hangszeren ötöltem ki, mesés, éteri hangot ad. Ez a dal Lilié, a kislányomé lett: hercegnőnek képzeltem el őt, vállán pillangó ül, kezecskéjében varázspálca, és azt teremt maga köré, amit csak akar. Én is teremtettem, énekeket. Igaz, még nincs pelenkázóasztal, de vannak altatók, az én babaszobám dalokból áll... Kérdezték tőlem, ez vajon gyereklemez-e. Hát, annyira, amennyire az Álom-álom, kitalálom. Leginkább azt írnám rá, hogy 0-99 éves korig. Palya Bea - ének, Gerzson János - hangszerek

 

18.00 Apacuka koncert

Helyszín: Ginkgo téri Szabadtéri Színpad

Az Apacuka a gyermekeknek szóló zenekarok legújabb generációja! Interaktív, játékos, táncos koncertjeinken változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatók, amelyek többek között megtalálhatók a Színes világ és az újonnan megjelenő Hangfalatok című nagylemezeken.

A változatosan hangszerelt dallamokban különféle zenei irányzatok is megjelennek, a rocktól a világzenén át a reggae-ig. A zenekar üde színfolt a magyar gyermekzenei palettán. Pálfi Kriszta énekesnő versei, varázslatos hangja és személyisége kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. A dalok mondanivalója, az egyedi stílus és a magávalragadó színpadi produkció teszi különlegessé és emlékezetessé az együttest.

 

 

19.30-21.00 Diafilmsarok - Esti mese Bogárdi Alizzal

Helyszín: E78 - Oktatóterem

Az eddigi fesztiválokon is Aliz mondott esti mesét. Idén is kedves hangjával zárul a fesztivál mindhárom napja.

Aliz először diafilmeket vetít, mesél. A zeneszó sem maradhat el, mely remek levezető program a nyárbúcsúztató hétvége során kimerült kis fesztiválozóknak.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Felforrt a Balti-tenger

A nyári kánikula idején a Balti-tenger is meglehetősen felmelegedett, hőmérséklete még most is 3-4 fokkal meghaladja a sokéves átlagot.

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül lőtt szelfit a szexi modell

A férfiak legnagyobb örömére nem takargatta formás idomait. Ettől a képtől felforr a levegő!

Cookyéknál tovább bővül a család?

Cooky és párja, Debóra többek között meséltek franciaországi nyaralásukról, sőt az is kiderült, szeretnék-e, hogy családjuk újabb...

Ne írd le a vakrandikat! - Sztárok, akiknek szerelmet és házasságot hozott

Újra hódít a vakrandi, duplán igaz ez a hírességekre, akik közül egyre többen választják ezt az ismerkedési formát. Sok köze van...

A debreceni fideszes kemény szavakkal üzent Brüsszelnek

Azt mondja, nem engednek a zsarolásnak

Így reagált a forint az MNB döntésére

Közel egy hónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben kedden, miután a Magyar Nemzeti Bank a kamatdöntő ülést követően...

Nyilvánosságra hozták az idei Prima Primissima jelölteket

Szirtes Ágit, Venczel Verát és Korniss Péter fotóriportert is jelölték.

Jön a kampány a Sargentini-jelentés ellen

Hirdetésekben is elmondja a kormány, mennyire nem ért egyet. 

BM: Újabb hazug jelentéssel támadják Magyarországot, hogy elvegyék a határvédelem jogát

"Brüsszel újabb valótlan tartalmú jelentéssel támadja Magyarországot, azért hogy elvegye tőlünk a határvédelem jogát" - hangsúlyozta...

0

Sport

Mikor akarsz már edzeni, te rohadt pöcs?

Roy Keane szerint az ilyen kérdésekkel tud rámutatni a játékosok gyengéire. Szerintük meg nem.

Tragédia a kezdő sípszó előtt: hirtelen összeesett és meghalt a magyar focicsapat egykori elnöke

Elhunyt 61 éves korában Jakab Zoltán, Beled futballcsapatának egykori elnöke.

Danko Lazovics távozik a Viditől és befejezi pályafutását

A szerb csatár már nem edz és napokon belül elbúcsúzik Székesfehérvártól.

A Barcelona meccse nyitja a BL-t, de a Liverpool-PSG lesz a mai sláger

Először lesz két idősávban a Bajnokok Ligája.

Messi távozhat a Barcától, ide igazolhat.

Komoly terveket fogalmaztak meg a kérőnél.

Csatornát váltott a népszerű magyar sportkommentátor - Mostantól itt találkozhat vele

A Digi Sport sztárkommentátora, Haraszti Ádám úgy döntött, csatornát vált és a Sport TV-nél folytatja pályafutását.

Óriási bajban vannak Nagy Ádámék

Gólképtelen Bologna, duplázó Ronaldo, változatlanul botladozó nagycsapatok a Serie A negyedik fordulójából.

Tényleg a Bundesligából importáljuk a nézhetetlen focit?

Dárdai mételyezte meg ezzel a Bundesligát, de eredményes a NER-kommandóban is. És amúgy mi volt ez a balhét Felcsúton?

Fucsovicsék újabb nyílt levele: egyre hosszabb a szövetség bűnlajstroma

Egyre többen állnak Fucsovics Mártonék mellé, a közgyűlésen szeretnének válaszokat kapni.

Lazovics otthagyja a Vidit és befejezi a pályafutását

De nem az idény, vagy a szezon végén, hanem most.

Ennyi volt: távozik a Viditől Danko Lazovics

Elhagyja a Mol Vidi FC csapatát Danko Lazovics, szerb válogatott labdarúgó.

Európa-liga: komoly hírt kapott a Vidi

Csütörtökön megkezdhetik a pontgyűjtést a fehérváriak.

0

Bulvár

Ezen a magyar benzinkutas sztorin röhög most az ország, Ön is fog

"Gyere, szerelmem, elviszlek egy drága helyre!"

Meghalt Rónay László

Hosszan tartó betegség után, 81 éves korában halt meg a József Attila- és Prima-díjas irodalomtörténész

Orbán Viktor megszólalt a pelenkabotránnyal kapcsolatban

A Parlament folyosóján, széles mosollyal válaszolt az újságírói kérdésre.

Kóbor János nem kíváncsi második unokájára

Az Omega énekesét nem nagyon érdekli, mikor láthatja a család legújabb tagját.

22 évig az ország imádott műsorvezetőnője volt - Meglepődsz, most mit csinál

Vágó Piros a rádiózást új hivatásra cserélte.

Azt nem bírta volna a méltósága, hogy a felesége pelenkázza őt

Sokak számára magától értetődő, hogy beteg szeretteikkel otthon várják a felépülést vagy a halált, akkor is, ha ez jóval több terhet ró rájuk, mintha a kórházi ápolást választanák. Bármennyire is fárasztó és fájdalmas kísérőnek lenni az utolsó úton, a cikkünkben visszaemlékező személyek mégsem csinálnák másképp.

A legújabb őrület. Ezeket használják sokan jegygyűrű helyett

Ha úgy érzitek, elérkezett az idő és jegyességgel szeretnétek megünnepelni az életre szóló szerelmeteket, azért (minden felszínességet nélkülözve) nyugodtan valld be, hogy igenis fontos, mit húznak az ujjadra - persze az is irtó romantikus, ha egy játékteremben kérik meg a kezedet egy plüssfigurával, mint ahogy Ted megkérte Stellát az Így jártam anyátokkal című sorozatban, de azért adódik a kérdés: mivel érdemes jelképezni a szerelmet? Íme az alternatívák, amiket a világ minden táján alkalmaznak, jegygyűrű helyett!

Van egy ismeretlen olasz sziget, ahová nehezebb bejutni, mint a Vatikánba

Minden idők egyik legismertebb kalandregényének színhelye ez a vaskos történelmű picinyke sziget nem messze Toszkána partjaitól.

Molnár Anikó a felére fogyott - Miniszoknyában mutatta meg dögös alakját

Molnár Anikó 21 kilót fogyott, az eredmény látványos.

Egy magyar kislány első hete Hamburgban - 20 szír bevándorló között az osztályban

Veráék nyár elején költöztek Hamburgba, miután az édesapja ott kapott programozói állást. Félelemmel, de nagy lelkesedéssel vágtak neki az új életnek, a családból ugyanis senki nem beszél németül, csak angolul. Gábor, Vera apja jól elboldogul az angollal a munkahelyén, a felesége viszont eléggé bezárva érzi magát nyelvtudás hiányában. Beiratkozott ugyan német nyelvtanfolyamra, de sokkal lassabban halad, mint Vera az iskolában. Gábor megosztotta velünk az első kint töltött időszak tapasztalatait.

Szerdán 30, vasárnap 20 fok lesz - mutatjuk mikor érkezik az ősz

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

blogmorzsák

1982 november: Brezsnyev temetése

Magyarországon november köze­pé­re megérkezik a tél, a borsodi szén­bá­nyák kommunista szombatot tar­tanak. A Fradi elképesztő gólzáport rendez a hózáporban. Időkapszula.

Hogyan éltük túl a tengerentúli repülőutat 4 gyerekkel?

"Az utak egyre könnyebbé váltak, ahogy a gyerekek akklimatizálódtak a helyzethez."

300 ezer diáknak nem telik tanszerekre

Orbán szerint "a magyar modell idén nyáron is jól teljesített" Az ellenzék statisztikai adatok sorával bizonyította az ellenkezőjét.

Szívesen lenne eltartott pasi

"A női megtartották őt abban a hitben, hogy szuper pasi, bármit megtehet."

Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?

Érdekes dolgok derültek ki egy kutatásból.

Kanadában nem parázzák túl a VBAC-t

Nálunk alig van orvos, aki vállalná, miközben a tengerentúlon természetes folyamatként kezelik.

„A határvédelemhez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben“

Ezt bírta mondani az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján a miniszterelnök. Hogy nem szakadt le a mennyezet...

Így dedikáltathatod a Tűzhegyet és a Gyíkkirályt Ian Livingstone-nal

November 3-án a budapesti Arcadia díszvendége lesz a Kaland-Játék-Kockázat atyja.

7 app vegánoknak és ételérzékenyeknek

Tippek étkezési parahelyzetek megoldására itthon és külföldön.

Dizájn, ami boldoggá teszi a gyerekeket

A sima és fordított gyerekek játszótere.

Eltűnnek a keresz­tények Magyarországról

Ilyen ez a régi vágású kereszténydemokrácia. Már nemcsak demokrácia nincsen, de keresztény is alig.

Dolgok, amiket soha ne tegyél a mosogatógépbe

Mérőkancsótól fakanálon át a porcelánig.

0


0