Ezt olvasta már?

0

Holnaptól a gyerekeké a város!

Az el­ső íz­ben 2012 nya­rán meg­szer­ve­zett prog­ram­so­ro­zat kö­zép­pont­já­ban i­dén, ha­to­dik al­ka­lom­mal is a gye­re­kek, a csa­lád, a kö­zös já­ték, és az él­mé­nyek áll­nak. Íme apénteki programok:


hirdetés

14.00-18.00 Természettár - A Duna-Dráva Nemzeti Park programja

Helyszín:Jégverem mellett

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 1996-os alapítása óta a természetvédelmi, élővilág megőrzési feladatokon túl jelentős hangsúlyt fektet tevékenységének bemutatására, illetve a természetvédelmi oktatásra. A Szamárfül Fesztiválon az érdeklődők betekintést nyerhetnek az erdei állatok életébe, megismerkedhetnek az év emlősével a mogyorós pelével, gyógynövényeket tanulmányozhatnak, továbbá a kézműves kuckóban egyedi famedálokat készíthetnek. Lesz még memóriajáték terméstapogató, szamaras puzzle és verses játék is.

 

14.00-18.00 Ökováros-ökorégió - Játékosan a környezetvédelemről az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal

Helyszín: Jégverem mellett

Különböző játékok, kézműves foglalkozások segítségével megtudhatod, hogy a jelenlegi életmódod milyen mértékben veszi igénybe a természetet. Ha a jövőd érdekében szeretnél bölcsen dönteni vásárláskor, segítünk egy játékkal: ökocímke logókat párosítunk a hozzájuk tartozó leírásokkal.

 

14.30 Elek Ányos Bőröndmeséi és az Eszter-lánc mesezenekar

Helyszín: Bóbita Szabadtéri Színpad

La Fontaine mesét mond, mert bejárta a világot, s sok szépet látott. E világutazó sok bőrönddel megérkezik, először eggyel, majd egy másikkal, végül 8 bőröndöt látunk. Varázsol bűvészkedik, táncol, játszik.

A szereplők száma pont két tucat, és a lurkó jól mulat. Lesz itt vásár, ahol mindenki árul, sok-sok portékát, szőlőt, körtét, porcelánt. Minden gyerek a vásár része, míg a mami a plazában a vásárfiát (vagy lányát) szépen nézte. Bezáródnak a bőröndök, La Fontaine folytatja útját, mesét mond és világot lát. Aki a bőröndből a meséket versben elé húzza: Elek Ányos. Akik a talpalávalót húzzák: az Eszter-lánc mesezenekar

A sűrű erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Mese-erdő közepébe hívunk minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére reméljük új zenekari tagokat is találunk a gyerekek körében, akik csörgőkkel, kasztanyettákkal, cintányérokkal beszállnak a közös muzsikálásba.

 

15.00-18.00 Pagony olvasósarok

Helyszín: Ginkgo tér

A sátortető alatt kényelmes olvasósarkot rendezünk be, ahol a kihelyezett könyveket szabadon lapozgathatjátok, nézegethetitek. Igény szerint kisebb csoportoknak felolvasunk a kiválasztott könyvből.

 

15.00-18.00 A Pagony bemutatja: BRIO favonatépítő állomás

Helyszín: E78 - Zeneterem

Játssz vonatokkal! - próbáld ki a BRIO újdonságait!

Magas minőségű, kortalan és letisztult külsejű oktató fajátékok, vonatok és vasúti szettek a világ vezető fajáték gyártójától, a BRIO-tól. A BRIO a világ legnagyobb fajáték gyártó cége, játékaik keményfából készülnek, aminek köszönhetően prémium minőségűek. Építsd meg álmaid sínpályáját és száguldj a mágneses játékfavonatokkal!

 

15.00-17.30 Baranyai születésmesék

Helyszín: Zsolnay Negyed - Herkules Műhely

Budapesten már hagyománya van a Születésmeséknek, felolvasó esteknek. A Pécsi Dúlakör szervezésében hagyományteremtő szándékkal ezúttal a fesztiválon nyílik lehetőség anyák, apák, szülésznők, bábák és dúlák tollából származó születésmesék meghallgatására, s azok megbeszélésére.

 

15.00-18.00 Kincses Piac

Helyszín: Látogatóközpont melletti sétány

Lomtalanítsd a polcodat, pakolj ki az ágyneműtartóból, söpörd ki a szekrény alját és hozd el a Kincses Piacra feleslegessé vált könyveidet, játékaidat, videojátékaidat, kütyüidet, de akár ruháidat vagy bármilyen más holmidat! Most ráakadhatsz barátaid irigyelt holmijára a többiek lomnak vélt dolgai között!

 

15.00-18.00 Buborékvilág

Helyszín: Csillagterasz

A gyerekek a szappanbuborékok fantasztikus világába csöppenhetnek, ahol a közös buborékeregetés közben kiderülnek az óriás szappanbuborékok készítésének apró trükkjei Molnár Ákos buborékbűvölőtől.

 

15.00-18.00 Ema Nyomdaműhely

Helyszín: Herkules terasz

A kis nyomdai munkások pecsétet készíthetnek dekorgumiból, linóleumból, de akár radírból is. Találd ki, és valósítsd meg saját jeledet, vagy illusztrálj egy történetet, amit sokszorosíthatsz, később akár a pólódat is díszítheted vele. A foglalkozás vezetője, a Pécsi Művészeti Karon végzett Csiki Emese évek óta a pecsétek bűvöletében él.

 

15.00-18.00 Engarde! Vívás gyerekeknek

Helyszín: re:public galéria terasz

A sportvívást imitáló játékfegyverekkel vívhatnak egymással a bátrak a PTE-PEAC Vívószakosztály közreműködésével. Ha nincs párod, apu, anyu, tesó is beállhat, vagy a többi gyerkőccel is megmérkőzhettek. A műanyag fegyverek védőruha nélkül is biztonságosak, sisakot persze viselned kell! Interaktív szúrópárna segítségével kiderül, milyen pontosan és gyorsan tudsz szúrni.

 

15.00-18.00 Retextil Alkotóműhely

Helyszín: Zsolnay kisasszonyok tere

Idén a Retextil Alapítvány különleges, vetélkedővel egybekötött workshoppal készül a Szamárfül Fesztiválra. A program során kezüket és elméjüket is kipróbálhatják az érdeklődők: a fonalkészítés során egy játékos agytorna által ismerkedhetnek meg a Retextil technológiájával, bevezetőt kaphatnak a slow design, az újrahasznosítás és a kreativitás értékeibe, a Retextil műhelyében készült bútorok kényelmét élvezve.

15.00-18.00 Óriás társasjáték Ruminivel / Gyermek és ifjúsági könyvcsere

 

Helyszín: Csillagterasz

Játssz velünk a mesés óriás társasjátékkal, és öltsd fel a varázspalástot! Ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered Ruminit, a kalandvágyó hajósinas egérkét és barátait. Hozd el régi, megunt vagy több példányos könyveidet, és gyűjtsd be mások kincseit! Ahány könyvet hozol, annyit vihetsz, és hogy mindenki boldogan távozzon, csak jó állapotú könyveket hozz!

15.00-18.00 Szamárfüles Művészet, Tudomány és Technológia az ÉlményMűhellyel

 

Helyszín: Kék Váza udvar

Készítettél már kartondobozból robotot? Szamárfület is terveztél rá? Szeretnél oktaéder alakú buborékot fújni vagy óriásmolekulákkal focizni? Építettél már fraktált vagy lehetetlen alakzatot? Tudod milyen a hatdimenziós kocka? Ne lógasd a szamárfüled, inkább gyere és fedezzük fel együtt a művészet, a tudomány és a technológia legérdekesebb összefüggéseit!

A pécsi alapítású, nemzetközi Élményműhely mozgalom (www.elmenymuhely.hu) a matematika és a különböző művészeti ágak kapcsolatának játékos felfedezésével teszi élményszerűvé a tanulást. Az ÉlményMűhely-közösség 2008-as létrejöttétől kezdve, a közösség matematikusai, képzőművészei, mérnökei és tanárai járják a világot, gyerekek tízezrei és családok százai kapcsolódtak be aktívan programjaikba. Ezúttal a közösség pedagógiai vezetője, Szabó Ildikó, a matematikus Vörös László és az ÉlményMűhely mérnök-robotikusa, Vecsei Ákos segítenek, hogy a még általad sem ismert kérdésekre is megtaláld a választ és új kérdéssel folytathasd a kutatást.

Amivel készülünk: 4Dframe, Zometool, Jomili, Re-Bot, BBC micro:bit, LUX, ITSPHUN és még sok meglepetés.

 

15.30-17.00 Simply English - családi koncert

Helyszín: Ginkgo téri Szabadtéri Színpad

A Simply English zenekar az angol népzene egyetlen magyarországi képviselője több mint húsz éve. Rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön, akusztikus zenei klubot működtetnek és házigazdái a Brit Ősz rendezvénysorozatnak. Gyerekeknek adták ki a Rosy Apples című albumukat, amelyen három dél-angliai megye gyerekdalaiból válogattak. Együtt dolgoztak a pécsi Bóbita, a győri Vaskakas és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal ötletadóként, zeneszerzőként, előadóként, és zenei felvételekkel közreműködtek az előadásokon. A pécsi, baranyai gyerekek évek óta élvezhetik karácsonyi matinéjukat, a villányi iskolásoknak tengerészeti műsort adtak elő. A nagyobbaknak pedig több országban bemutatták a Simply English Shakespeare Show-t. A zenekar tagjai: Andy Rouse - ének, furulyák, kanalak, Appalache-hegyi citera; Babarci Bulcsú - gitár, udu, vokál; Horváth Zsombor - hegedű, mandolin, brácsa, vokál, harmonika

 

Augusztus 18. - szeptember 10.

A gyermeklét elviselhetetlen könnyűsége

Kölcsey Sára dokumentarista családfotós önálló kiállítása

Helyszín: Kemence Galéria

Kiállításmegnyitó: augusztus 18. 16.00

„A család számomra az a közeg, ami dinamikájával, folyamatosan változó kesze-kusza kapcsolati hálójával leginkább inspirál. Az otthon pedig tökéletes teret enged arra, hogy fotósként belepillantsak és megörökítsem mindazt, ami a családot egyedivé teszi. A képek messze túlmutatnak a családi albumokban, az otthonok falán fellelhető hagyományos, propagandaszerű képein, ahol mindenki egyszerre, mosolyogva próbálja a legszebb arcát megmutatni. A családokról készült sorozataim sokkal inkább a leghétköznapibb dolgokban, a mindennapi káoszban keresik a szépet, hogy elénk tárja a szülői lét, illetve a gyermekkor olykor elviselhetetlen könnyűségét."

 

17.00-18.00 Palya Bea: Altatok - családi koncert

Helyszín: Pirogránit udvar

Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl

„Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet,

hogy az Altatok könyv-lemez megszülessen, a hasamban rúgdicsáló kislányom adta. Szenvedélyes inspiráció volt ez. Várandósságom ötödik hónapjában hajnal négykor rendre kidobott az ágy: elöntenek a szavak, írnom kell, hangszert kell ragadnom, énekelnem kell. Az egyik első dalt, az Elszálló-t, egy sansula nevű hangszeren ötöltem ki, mesés, éteri hangot ad. Ez a dal Lilié, a kislányomé lett: hercegnőnek képzeltem el őt, vállán pillangó ül, kezecskéjében varázspálca, és azt teremt maga köré, amit csak akar. Én is teremtettem, énekeket. Igaz, még nincs pelenkázóasztal, de vannak altatók, az én babaszobám dalokból áll... Kérdezték tőlem, ez vajon gyereklemez-e. Hát, annyira, amennyire az Álom-álom, kitalálom. Leginkább azt írnám rá, hogy 0-99 éves korig. Palya Bea - ének, Gerzson János - hangszerek

 

18.00 Apacuka koncert

Helyszín: Ginkgo téri Szabadtéri Színpad

Az Apacuka a gyermekeknek szóló zenekarok legújabb generációja! Interaktív, játékos, táncos koncertjeinken változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatók, amelyek többek között megtalálhatók a Színes világ és az újonnan megjelenő Hangfalatok című nagylemezeken.

A változatosan hangszerelt dallamokban különféle zenei irányzatok is megjelennek, a rocktól a világzenén át a reggae-ig. A zenekar üde színfolt a magyar gyermekzenei palettán. Pálfi Kriszta énekesnő versei, varázslatos hangja és személyisége kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. A dalok mondanivalója, az egyedi stílus és a magávalragadó színpadi produkció teszi különlegessé és emlékezetessé az együttest.

 

 

19.30-21.00 Diafilmsarok - Esti mese Bogárdi Alizzal

Helyszín: E78 - Oktatóterem

Az eddigi fesztiválokon is Aliz mondott esti mesét. Idén is kedves hangjával zárul a fesztivál mindhárom napja.

Aliz először diafilmeket vetít, mesél. A zeneszó sem maradhat el, mely remek levezető program a nyárbúcsúztató hétvége során kimerült kis fesztiválozóknak.
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Curtis: Remélem Kriszti kitart mellettem

Egyedül barátnője miatt aggódik az elvonóra vonuló rapper.

Nagyon szűk többséggel kapott bizalmat a görög kormány

A Macedóniával kapcsolatos névvita rendezéséről szóló szavazáson.

Megúszta a terrort a magyar család a kenyai fővárosban

Legkevesebb 15 civil ember életét követelte a terrortámadás a kenyai fővárosban, ahol egy szomáliai terrorszervezet egy hotelt támadott...

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Elfogtak egy férfit Magyarországon, aki a portugál sajtó szerint hackeléssel futballklubok különféle dokumentumait hozta nyilvánosságra.

A határainkon megállhat a válság

A világgazdaság kilátásait utoljára a pénzügyi összeomlás előtt látták ennyire borúsan az amerikai alapkezelők - derült ki egy friss...

6 gyakori hiba a farmer mosásakor, amitől gyorsabban tönkremegy és kifakul - Nem mindegy, hogyan és mikor tisztítod

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha azt szeretnéd, hogy sokáig szép és új hatású legyen a kedvenc nadrágod.

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Elfogtak egy férfit Magyarországon, aki a portugál sajtó szerint hackeléssel futballklubok különféle dokumentumait hozta nyilvánosságra.

Napi horoszkóp: a Bakok tele vannak szeretettel - 2019.01.17.

A Vízöntő kapcsolódjon ki egy kicsit, a Mérlegeket nagy siker éri. Napi horoszkóp!

20 éve a mostaninál nagyságrendekkel többet ért a nyugdíjminimum

A számzsonglőrködésen túl nem sokat érnek a kompenzációk.

Ezekben a szakmákban okozza a legnagyobb problémát a munkaerőhiány

Egy friss felmérés szerint nagyon nagy szükség lenne még több informatikusra, mérnökre és fizikai dolgozóra is.

Hibátlan maradt a magyar válogatott következő ellenfele

A svédeknek papíron simán kellett volna győzniük, ehhez képest vért izzadtak szerda este.

Az Egyesült Államok kitart a szíriai csapatkivonás mellett

Az Egyesült Államok kitart a szíriai csapatkivonás mellett - hangoztatta Mike Pence amerikai alelnök szerdán délután kiadott közleményében.

0

Sport

Hosszú Katinka volt férje megdöbbentő bejelentést tett

Shane Tusup élete hatalmas fordulatot vett.

Matuz Krisztián: Nagy Lászlót valahogy nem tudja elengedni a magyar kézilabdázás

A vébéről az első három meccsünk után a SpílerTV kommentátorával beszélgettünk.

Óriásit harcolt, és továbbjutott a kéziválogatott a világbajnokságon

Az ezer sebből vérző magyar csapat döntetlent játszott Egyiptommal, és ott van a középdöntőben.

Nagy bajba került a francia kézicsapat a világbajnokságon

A címvédő együttes csapatkapitánya a torna hátralévő részében biztosan nem léphet pályára.

Solari alatt is tart a Real Madrid mélyrepülése

Julen Lopetegui menesztését követően sem javult a helyzet a BL-címvédőnél.

Kártyavárként omlik össze az Arsenal Wenger utáni korszaka

Távozik az a Sven Mislintat, akinek eredetileg fontos szerepet szántak a klub átalakításában.

Egyiptom ellen folytatják férfi kéziseink a vb-t - Sportmenü

Folytatódik az Ausztrál Open, az Olasz Szuperkupáért játszik a Juve és a Milan.

Újabb döntetlenjével is továbbjutott a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-30-as döntetlent játszott Egyiptommal a vb-n.

Ronaldo gólja döntött az olasz Szuperkupa-döntőn

A portugál fejes góljával nyerte a Juve a Milan elleni döntőt.

Első fokon döntött a bíróság a Kassai elleni rasszista vádról

A volt válogatott Lipták Zoltán mondta azt, hogy a bíró rasszista megjegyzéseket tett kameruni csapattársára.

A Real Madridra vár a Premier League legjobb focistája

A támadó visszautasította a heti 300 ezer fontos szerződéshosszabbítást.

0

Bulvár

Fogkő: meg lehet szabadulni tőle, és érdemes is

Amennyiben valamelyik szülőnél, nagyszülőnél előfordult fogkövesedésre való hajlam, akkor nagy valószínűséggel az utódnál is van rá esély, és megjelenhet a fogágybetegség is.

Végre rájöttek, miért pusztultak el méhek ezrei Somogyban

Görcsbe rándulva pusztultak el méhek ezrei Somogyban írtuk meg még 2018 nyarán egy somogysárdi méhész beszámolója alapján. Sokáig nem lehetett tudni, mi volt a méhpusztulás oka, most azonban megérkezett a szakvélemény.

10 év után akadtak a pénzszállító cégnél ellopott 600 millió forint nyomára

A pénzt 2009-ben a Brink's pénzszállító cég biztonsági őre úgy lopta el, hogy egy éjjel a telephelyen altatót kevert munkatársai italába.

Sarka Kata újra babázhat, tündéri fotó.

Nemrég született meg Borzi Vivi imádnivaló kislánya, Glória. Sarka Kata meglátogatta a fotóst és gyermekét, erről egy aranyos kép is készült. ˝Babát látogattam, és rendkívül cuki volt. Nyugodt, kiegyensúlyozott, és gyönyörű ˝ - áradozott lelkesen.

Robog felénk a hidegfront - mutatjuk, hol fog havazni

Péntektől hidegfront érkezik, sokfelé készülhetünk csapadékra.

Milliárdos vagyont foglalt le a NAV a dunántúli számlagyárban

Fiktív számlák kiállításával foglalkozott az a bűnszervezet, amelynek működését országos akcióban számolta fel a NAV. A bűnszervezet tagjainál több gépfegyvert és pisztolyt találtak.

Minden idők legostobább kerékbilincselése Zuglóban történt, íme a fotók

Erre nincs értelmes magyarázat, igazi hungarikum.

5 vérciki szexbaleset, ami bárkivel megeshet - De mi örülünk, hogy nem velünk történtek meg.

Az alábbi történetek szereplői közül szerencsére senki nem szenvedett maradandó károsodást, de az is biztos, hogy nem ilyennek képzelték el a szexhez kapcsolódó forró helyzeteket. (x)

Hosszú Katinka volt férje megdöbbentő bejelentést tett

Shane Tusup élete hatalmas fordulatot vett.

Káosz a Budapest Banknál, egy napja elérhetetlen az online felület

Kedd délelőtt óta nem tudják elérni a Budapest Bank ügyfelei a pénzintézet internetbankját. Tavaly már volt egy több napos leállás a banknál, de az tervezett projekt volt.

blogmorzsák

TOP 5 dal, az utóbbi idők sorozataiból

Karakteres dalok, amelyekhez képsorok is kötődnek. Markánsan.

A Rainbow Warrior II dicstelen elmúlása

A Greenpeace korábbi hajója, a Rainbow Warrior II szétbontását a szervezet által sokat bírált bangladesi hajóbontó fogja elvégezni.

Közel háromszázmillióból építenek rózsakertet a Városligetben

Szó szerint virágzik a NER, csak sajos adófizetői forintokból.

Nem az a fontos, hogy egy véleményen legyünk, hanem az, hogy egy színvonalon

Jogunkban áll eldönteni, milyen embereket és nézőpontokat engedünk be a saját életünkbe.

Ügyfél: Én telefonáltam! Gumis: És?

A guminyomás-szenzor és a kocsitulaj idegrendszere bánta a felnifelújítást.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége házhoz ment az O1G-ért

„Takarodjatok haza a teveszaros sivatagotokba, és zabáljatok ott, amit találtok“ - mondta Bayer.

A villafagyi visszanyal

Alig ért véget I. VV László királysága, máris új uralkodó szipolyozza a népet. Ráadásul az új felség a pórnép legaljáról került ki.

Most akkor mennyi zsírt és olajat fogyasszunk?

Érdemes áttekinteni, mit mondanak róluk az egészséges táplálkozás ajánlásai.

Vérszivattyú mindkét oldalon

A szövetséges bombázóhadjárat Németország felett a felőrlő háború durva példája volt.

Partvonalra szorítják Orbánt

Egy szalonképtelen ember képét ala­kítja ki Orbán Viktorról a nyugati sajtó, ellene fordítva saját és köre viselt dolgait.

Borjú bélszín

Ne féljünk a borjú bélszín sütésétől: ha nem sütjük túl, nem fogjuk elrontani!

„Közös program helyett a haverokkal piál“

A pasinak ez a kapcsolat így jó, ahogy van, mert oda megy, ahova akar, azzal, akivel akar, a barátnő meg duzzogjon otthon.

0


0