Ezt olvasta már?

Hétfőn aszfaltozzák a Hunyadi utcát

Aszfaltozás miatt szeptember 24-én, hétfőn 8 és 15 óra között teljes szélességben lezárják Pécsett a Hunyadi utca Papnövelde utca - Megye köz közötti szakaszát.

0

Húsevő baktérium a pécsi kórházban?

Szinte pillanatok alatt körbefutott az interneten a hír, amely szerint húsevő baktérium "falja" a betegeket a pécsi kórházban. A Tolna megyei kórház szerint ugyanakkor erről szó sincs, semmi ok a pánikra - írja a Bama.hu


hirdetés

Húsevő baktériummal fertőződött meg több beteg, akit a pécsi kórházban kezeltek – írja a Bors a szekszárdi Balassa János Kórházra hivatkozva, amely több húsevő baktériummal (MRSA) fertőzött beteget szűrt ki.

Az eset kapcsán megkerestük Almási Istvánt, a Tolna megyei Balassa János Kórház higiénikus osztályvezető főorvosát, aki pontosította a helyzetet.

– Az elmúlt negyedévben nagyjából 200 beteg érkezett Pécsről hozzánk, s a korábbinál több esetben (havi szinten 2-5 beteg) találtunk olyan megbetegedéseket, amelyekért multirezisztens kórokozók a felelősek. Ezek az eseteket mi minden alkalommal jeleztük a Tolna megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának.

Almási István hozzátette: ezek a baktériumok minden európai és magyar kórházban előfordulnak, azaz a mostani eset nem jelenti azt, hogy automatikusan az ellátás a felelős a megjelenésükért, s ennek fényében a „hibást” megtalálni sem lehet. Az, hogy több eset fordul elő a Pécsről érkezett betegeknél, annak oka lehet például a magasabb ellátási szint is. Pillanatnyilag hazánkban nem áll rendelkezésre olyan járványügyi statisztika, aminek alapján a multirezisztens baktériumok elterjedését pontosan meg lehetne állapítani.

 

Nem ritka

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valójában nem „húst eszik”, hanem kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt. Azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el. A szakirodalom a terjesztő tényezők között említi az ellátást végző személyek kezét, az ápoló személyzet ruháját, a szennyezett ágyneműt, a beteggel érintkezett eszközöket.

Az MRSA-fertőzött beteggel kapcsolatos higiénés rendszabályok között az első helyen szerepel a bejelentési kötelezettség. A fertőzött beteget természetesen el kell különíteni, s fontos a korábban a beteggel kapcsolatba került tárgyak tisztítása, fertőtlenítése, sterilezése. Minél elesettebb valaki, minél legyengültebb a szervezete, annál fogékonyabb a fertőzésre – így nem meglepő, hogy kórházakban fordul elő a legtöbbször ez a fertőzés.

 

Fertőzések: növekedés helyett sokkal inkább csökkenés tapasztalható Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja tegnap délelőtt közleményben reagált a felvetésekre – s cáfolják a pénteken megjelent híreket. Ezt írják: „A mai napon több magyar médium hozott le cikket a Tolna Megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosa nyilatkozata alapján, a Pécsről átvett betegek methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzöttségéről. A fertőző betegségek jelentésének rendjéről a 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet előírásait kell figyelembe venni, így a megemelkedett esetszámot a betegellátó intézménynek huszonnégy órán belül minden esetben jeleznie kell az egészségügyi államigazgatási szerv irányába. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a Kórházhigiénés Szolgálat foglalkozik többek között a cikkekben említett fertőzött esetek nyilvántartásával is. Intézményünkhöz az elmúlt fél évben sem a Tolna Megyei Balassa János Kórháztól, sem a hatósági jogkörű Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervtől nem érkezett olyan jelzés, végzés vagy határozat, amelyben alapján intézkedni kellett volna az MRSA esetszám visszaszorítása érdekében.”

A közleményben hozzáteszik: az elmúlt két év statisztikai adatait figyelembe véve a PTE Klinikai Központjában észlelt MRSA fertőzések esetszáma nemhogy nem növekedett, de egyenesen kis mértékű csökkenés tapasztalható.

 

Forrás: bama.hu0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak...

50 éve sikerült a bravúr: akkor a labdarúgó MNK-ban az Szvse Kiss Péter góljával legyőzte a Fradit

Szvse-Ferencváros. Éppen ötven évvel ezelőtt is volt hasonló párosítás a magyar kupában (akkor még MNK-nak hívták). Az NB II-es...

KKi kell venni éjszakára a műfogsort, vagy nem?

Csak régen tartották az éjjeliszekrényen, pohárban a műfogsort. Ma csak a tisztításra kell kivenni, éjszakára a szájban maradhat....

Legyen olyan szerencsés, mint Szikora Robi.

A csikidam királyától sosem állt távol a műveltségi vetélkedőkben való részvétel. Nyereményeit rendszerint az egyházaknak és a...

Sok a baleset, pár óra alatt két halálos is történt

Sopronnál egy kisteherautó, Bakonycsernyénél egy kisbusz rohant fának.

Hagyomány és fenntarthatóság: marhahajtás szüreti mulatsággal Nagyvázsonyban

Nagyvázsonyban 2007-ben rendezték meg először a Marha(nagy)hajtás pásztorünnepet és szüreti mulatságot, a már hagyománnyá vált...

Ismét medve támadt egy emberre Székelyföldön

Súlyosan megsebesített egy mezőn dolgozó ötvenhárom éves férfit egy medve a székelyföldi Csíkszentkirály határában közölte a...

Már 161 halálos áldozata van a Viktória-tavi kompbalesetnek

Akár 300-an is lehettek a felborult komp fedélzetén.

?Ne legyetek kegyetlenek? ? Egy kilakoltatás képekben

A családok évének szomorú mementói a szerdai ferencvárosi kilakoltatáson készült felvételek.

Dagad a kokainbotrány: bajban van Curtis

A népszerű rapperbe csúnyán beleszállt az egyik rajongója az Instagramon.

0

Sport

Dzsudzsák nem egyező ambíciókról írt, a holland kérője egy fotóval válaszolt

Dzsudzsák Balázs szeptember 19-én aláírt az al-Ittihadhoz, majd két nappal később közleményben magyarázta meg, hogy miért. Eközben a holland kérője, a Fortuna Sittard az Instagramon üzent.

Lazovic kivette a nemzetközi futballt a Vidiből

Talán soha nem tudjuk meg, miért, és főleg miért most távozott a szerb, de a hatását sajnos láthattuk az Európa Liga első fordulójában.

Dzsudzsák Balázs góllal debütált új csapatában

A magyar játékos a szünetben állt be, remekül sikerült a bemutatkozás.

Ha Vettel megtalálja a varázspálcáját, akkor Wéber Gábor szerint ez még nem lefutott idény

Az MTVA szakkommentátora a Klubrádióban volt Hosszabbítás vendége.

A Győr női kézicsapatának korábbi edzője időt és türelmet kért

Ambros Martín nincs könnyű helyzetben, új csapatot kell építenie Rosztovban.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Őrülten jó nő Gulácsi Péter párja - Lessen be egy igazi focistafeleség életébe. - fotók, videó

Gulácsi Péter, a legértékesebb magyar labdarúgó két és fél milliárd forintot ér a foci-piacon. A szakemberek szerint jobb, mint valaha. De nem csak a sportban sikeres, a szerelem terén is nagyon szerencsés.

Autóbalesetet szenvedett a Real Madrid korábbi sztárfocistája

A holland Wesley Sneijdernek pár napig nyakmerevítőt kell hordania.

Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában, 9 emberrel is nyert a Real Sociedad

Agüero pedig hosszabbított a Manchester Citynél. Ez történt pénteken.

Ha ma még nem voltál libabőrös, hallgasd meg az Ajax-drukkerek és Bob Marley fiának közös énekét

Az Ajax simán, 30-ra leverte az AEK Athént a BL-ben, tehát érthető, hogy remek volt a hangulat Amszterdamban.

Rebrov: Hatalmas potenciál van a Fradi játékosaiban

Az ukrán edzőnek azok is bizonyíthatnak, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak.

0

Bulvár

Végig Maddie McCann szülei álltak lányuk eltűnése mögött?

Összeszedtük a 11 éve történt bűntény lehetséges okait.

Viszik a Daciát, mint a cukrot

A francia Renault tulajdonában levő Dacia 211 ezer 962 járművet gyártott az első nyolc hónapban dél-romániai üzemében, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a román autógyártók egyesülete (Acarom).

Az érintésre is halált okozó port ők hozatták Budapestre

A már érintéssel is halálos méregnek számító kábítószer Budapestre szállítását megrendelő, azzal kapcsolatba hozható személyek fényképét közzé tette a rendőrség.

Megrázó részletek: ezért ölhették meg a 49 éves férfit Budapesten

A kordonnal körbezárt területen több eldobott, véres papír zsebkendő is hevert.

Úgy is fizethet a boltban kártyával, hogy nincs önnél a bankkártyája - kipróbáltuk a csuklós megoldást

A boltban történő fizetés soha nem volt még ilyen egyszerű ígéri saját márkás karpántjával a Telenor. Már a bankkártyát sem kell kihúzni a pénztárcánkból, és még a mobilunkat sem kell elővenni a zsebünkből, de azért árnyoldala is akad a legújabb fizetési megoldásnak.

Ilyen volt a régi idők bőségtála, a komatál

Barátságok megünneplésének pecsétje, keresztszülők és újszülöttek köszöntője volt a komatál.

Érkezik az eső

Szombaton lehűl a levegő és sokfelé várható csapadék.

Gyógyít és öl a feketenadálytő

A feketenadálytő levelét és gyökerét gyulladásokra és csonterősítőként egyaránt használják. Viszont vigyázni kell vele, mert olyan alkaloidokat tartalmaz, amelyek májkárosító hatásúak.

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

blogmorzsák

A világ legfurcsább házasságkötései

Az ép elme határán mozog néhány sztori. Volt aki egy videójáték karak­tert vett el feleségül, volt aki pizzát és olyanok is, akik saját maguknak mondták ki a boldogító igent.

Ausztráliában is fellángolt a himnuszvita

A himusz szövege teljesen figyelmen kívül hagyja az őslakos ausztrálokat.

Hogyan hazudik az Origo?

A Helsinki Bizottságot azzal vádolja az Origo, hogy segített védelmet kapni a később nemi erőszakkal gyanúsított afgánnak. Nem segített.

Gyurcsány Ferenc elmúlt hete

Erre a hétre nem volt senki felkészülve. Se az ország, se mi, se maga Gyurcsány Ferenc.

Pokolba az oktatással!

Miért kell egy másodikos energiáit kiszipolyozni?

Pénzmegvonás jöhet a Sargentini-jelentést lejárató kampány miatt?

Most vizsgálják egy támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit.

Miért és hogyan gyógyít az érintés?

5 pont arról, miért hasznos a shiatsu.

Jó munkához és idegesítő eljáráshoz idő kell!

3 évbe telt, mire a Vízművek regisztrálta a lakás új vízóráit, de utána bezzeg felpörögtek az események!

Ez most már tényleg a nyár vége

Utánanéztünk, milyen programokon érdemes az utolsókat izzadni.

Mozgással a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

Az állat­ker­ti be­lé­pő, mint érdekvédelmi eset

Nincs törvényi kényszer a fogya­tékos emberek kedvezményes belépésének a biztosítására?

A "Zsírégetés" mítosza

Egy egész iparág épült erre a fogalomra.

0


0