Ezt olvasta már?

Egyedülálló lehetőséget ismerhetnek meg a baranyai vállalkozások

Egyedülálló pályázati lehetőséget ismerhetnek meg a kis- és közepes vállalkozások képviselői azon a rendezvénysorozaton, amelyet a Baranya Megyei Önkormányzat c...

0

Ilyen volt egyetemistának lenni a középkorban

Hogyan alakult meg az ország első egyeteme? Segítünk bepillantani a középkori Pécs diákjainak féktelen egyetemi életébe.


hirdetés

A középkori Pécs történetének egyik legfontosabb eseménye az itteni egyetem alapítása. Ez volt ugyanis az első ilyen jellegű intézmény Magyarországon.

A feltárásoknak köszönhetően képet kaphatunk az egykori intézmény alaprajzáról, az írásos emlékek pedig bepillantást engednek a középkori diákok féktelen egyetemi életébe is.

Talán nem is gondolnád, de az egyetemalapításnak már a középkorban is szigorúbb feltételei voltak. Az alapításhoz nem csak az uralkodó, hanem az oktatásban szinte totális befolyással rendelkező egyház jóváhagyására is szükség volt. Ráadásul a pápa határozta meg az egyetem felállításának helyét, továbbá azt is, hogy ott milyen karokat alapíthatnak.

V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-jén kelt oklevelében engedélyezte Nagy Lajos magyar királynak a pécsi egyetem megalapítását. A felsőfokú oktatási intézmény három fakultással - bölcseleti, egyházjogi, orvosi? - kezdhette meg a képzést. A pápa nem engedélyezte azonban a teológiai kar felállítását.

„Magyarország királyának kérésére rendeljük, hogy Pécs városában legyen studium generale, amelyben az egyházi és polgári törvény s minden más nem tilos tudomány, a hittudományon kívül, taníttassék…" (részlet V. Orbán pápa alapító okleveléből)

A felsőfokú tanulmányok nem csak a tudósok számára voltak fontosak, hanem a magasabb világi és egyházi pozíciók betöltéséhez is nélkülözhetetlen ismereteket adtak. Az írásbeliség terjedésével az egyetemek a közművelődés fontos színtereivé váltak, és egyre nagyobb igény lett rájuk a 14. századi Kelet-Közép-Európában is.

A pécsi egyetem megalapítása előtt a magyar diákok Bologna, Padova és Párizs egyetemén képeztették magukat. Számuk azonban olyannyira megnőtt Nagy Lajos korára, hogy érdemes volt a királyság határain belül is létrehozni egy hasonló intézményt.

Egy egyetem felállítása nem volt olcsó beruházás. Vilmos pécsi püspöknek és a környező falvaknak komoly összegeket kellett áldozniuk az épületek és a kollégiumok felépítésére. Ráadásul a Magyarországra csábított professzorokat is meg kellett fizetni. A bolognai Galvano Bettini például 600 aranyforintos éves honoráriumért és egy saját házért cserébe vállalta a pécsi állást.

A középkori pécsi egyetem professzorairól, tanulóiról és mindennapjairól mindazonáltal nagyon keveset tudunk. Összesen négy tanárt és hét diákot ismerünk név szerint, akik bizonyíthatóan az egyetemen tanítottak, illetve tanultak, de annyi bizonyos, hogy Nagy Lajos korában az intézmény magas színvonalon működött. Pécsen már a középkorban is igazi egyetemvárosi légkör uralkodott.

A különböző iskolákban, egyetemeken nem mentek ritkaságszámba a tettlegességig fajuló veszekedések sem. Egy ilyen tragédiáról ír IX. Bonifác pápa 1400. június 7-ei, illetve december 5-ei oklevelében is, ami a Pécsen tanuló Csót Benedek fia György és Kancellár János esetéről számol be, amelyben leírták a tragédia körülményeit.

A pécsi középkori egyetem feltételezett épületét 1978-1998 között tárták fel a püspökvárban, az Aranyos Mária kápolnától keletre, a Pécsi Székesegyház északi oldalán. A feltárás eredményei szerint az épület egy nagyteremből és egy abból nyíló keskeny folyosóból, valamint egy-egy a nagyteremhez csatlakozó teremből állt.

 

A leletanyagból a tudósok azt feltételezik, hogy az egyetem építése során felhasználták az egykor itt álló, majd leégett román kori palota maradványait is. A helyreállított épületben 2015-től állandó egyetemtörténeti kiállítást nézhetünk meg.

Az egyetem alapvetően kötődött Vilmos püspök személyéhez. Az egyházi méltóság halála után a studium generale hanyatlani kezdett, és mint egyetem a 14. század végére megszűnt működni. A városban egyetemi szintű képzés ezután nem létezett a 20. század elejéig, a modern pécsi egyetem így nem jogutódja középkori elődjének. A középkori pécsi egyetem azonban, rövid fennállása dacára, komoly művelődéstörténeti jelentőséggel bír, hiszen példáján a későbbi uralkodókban is felmerült a szándék, hogy egyetemet alapítsanak az országban.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

0

Sport

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Az ötéves fiú anyja karjaiban halt meg, miközben utolsó szavaival megdöbbentette őt

A hétvégén hunyt el a kis Charlie Proctor, akinél 2016-ban diagnosztizálták a rák egy nagyon ritka formáját. A kisember a végsőkig küzdött.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától, a Sztárban sztártól.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Egy haltól terhes a 17 éves lány.

Kimberley 17 éves Fülöp-szigeteki lány, aki Manait szigetén él és egy haltól esett teherbe.

Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

blogmorzsák

Stan Lee élete és pályafutása

Emlékezünk a képregényírók legnagyobbikára.

A kereskedelem dönti el, milyen a jó anya?

„A gyártók, kereskedők, a piac azt az érzést keltik a termékük reklámozása során, hogy melyik termékkel leszek jobb anya.“

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

Szabotálja az Apple a külső szervizek munkáját

Az Apple elismerte, hogy a T2 chip megakadályoz néhány külső szervizelést.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

Hónapokig idegelte ügyfelét az OTP egy 2 forintos, ráadásul téves tartozás miatt

Felesleges munka volt, de legalább jó sokba került az ügyfélnek és a banknak is.

Öreg autó, vén autó

Mutatjuk, hogy mit veszünk igazából akkor, amikor 10 évnél idősebb autót vásárolunk használtan.

Egymás farkának a kóstolgatása az igaz férfibarátság alapja

A VV9-ben végre kijött, aminek ki kellett jönnie: a csokirúd tartal­ma, valamint a felfokozott és indokolatlan érzelmek.

Gőzölgő reggeli: skót zsemle

Ennél nehéz jobban indítani a reggelt!

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

A tökéletes torta elfoglalt metálarcoknak

A red velvet torta északiasított változata, a black velvet.

0


0