Ezt olvasta már?

A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend

A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend egy új kutatás szerint, melyről a BBC hírportálja számolt be.

0

Ilyen volt egyetemistának lenni a középkorban

Hogyan alakult meg az ország első egyeteme? Segítünk bepillantani a középkori Pécs diákjainak féktelen egyetemi életébe.


hirdetés

A középkori Pécs történetének egyik legfontosabb eseménye az itteni egyetem alapítása. Ez volt ugyanis az első ilyen jellegű intézmény Magyarországon.

A feltárásoknak köszönhetően képet kaphatunk az egykori intézmény alaprajzáról, az írásos emlékek pedig bepillantást engednek a középkori diákok féktelen egyetemi életébe is.

Talán nem is gondolnád, de az egyetemalapításnak már a középkorban is szigorúbb feltételei voltak. Az alapításhoz nem csak az uralkodó, hanem az oktatásban szinte totális befolyással rendelkező egyház jóváhagyására is szükség volt. Ráadásul a pápa határozta meg az egyetem felállításának helyét, továbbá azt is, hogy ott milyen karokat alapíthatnak.

V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-jén kelt oklevelében engedélyezte Nagy Lajos magyar királynak a pécsi egyetem megalapítását. A felsőfokú oktatási intézmény három fakultással - bölcseleti, egyházjogi, orvosi? - kezdhette meg a képzést. A pápa nem engedélyezte azonban a teológiai kar felállítását.

„Magyarország királyának kérésére rendeljük, hogy Pécs városában legyen studium generale, amelyben az egyházi és polgári törvény s minden más nem tilos tudomány, a hittudományon kívül, taníttassék…" (részlet V. Orbán pápa alapító okleveléből)

A felsőfokú tanulmányok nem csak a tudósok számára voltak fontosak, hanem a magasabb világi és egyházi pozíciók betöltéséhez is nélkülözhetetlen ismereteket adtak. Az írásbeliség terjedésével az egyetemek a közművelődés fontos színtereivé váltak, és egyre nagyobb igény lett rájuk a 14. századi Kelet-Közép-Európában is.

A pécsi egyetem megalapítása előtt a magyar diákok Bologna, Padova és Párizs egyetemén képeztették magukat. Számuk azonban olyannyira megnőtt Nagy Lajos korára, hogy érdemes volt a királyság határain belül is létrehozni egy hasonló intézményt.

Egy egyetem felállítása nem volt olcsó beruházás. Vilmos pécsi püspöknek és a környező falvaknak komoly összegeket kellett áldozniuk az épületek és a kollégiumok felépítésére. Ráadásul a Magyarországra csábított professzorokat is meg kellett fizetni. A bolognai Galvano Bettini például 600 aranyforintos éves honoráriumért és egy saját házért cserébe vállalta a pécsi állást.

A középkori pécsi egyetem professzorairól, tanulóiról és mindennapjairól mindazonáltal nagyon keveset tudunk. Összesen négy tanárt és hét diákot ismerünk név szerint, akik bizonyíthatóan az egyetemen tanítottak, illetve tanultak, de annyi bizonyos, hogy Nagy Lajos korában az intézmény magas színvonalon működött. Pécsen már a középkorban is igazi egyetemvárosi légkör uralkodott.

A különböző iskolákban, egyetemeken nem mentek ritkaságszámba a tettlegességig fajuló veszekedések sem. Egy ilyen tragédiáról ír IX. Bonifác pápa 1400. június 7-ei, illetve december 5-ei oklevelében is, ami a Pécsen tanuló Csót Benedek fia György és Kancellár János esetéről számol be, amelyben leírták a tragédia körülményeit.

A pécsi középkori egyetem feltételezett épületét 1978-1998 között tárták fel a püspökvárban, az Aranyos Mária kápolnától keletre, a Pécsi Székesegyház északi oldalán. A feltárás eredményei szerint az épület egy nagyteremből és egy abból nyíló keskeny folyosóból, valamint egy-egy a nagyteremhez csatlakozó teremből állt.

 

A leletanyagból a tudósok azt feltételezik, hogy az egyetem építése során felhasználták az egykor itt álló, majd leégett román kori palota maradványait is. A helyreállított épületben 2015-től állandó egyetemtörténeti kiállítást nézhetünk meg.

Az egyetem alapvetően kötődött Vilmos püspök személyéhez. Az egyházi méltóság halála után a studium generale hanyatlani kezdett, és mint egyetem a 14. század végére megszűnt működni. A városban egyetemi szintű képzés ezután nem létezett a 20. század elejéig, a modern pécsi egyetem így nem jogutódja középkori elődjének. A középkori pécsi egyetem azonban, rövid fennállása dacára, komoly művelődéstörténeti jelentőséggel bír, hiszen példáján a későbbi uralkodókban is felmerült a szándék, hogy egyetemet alapítsanak az országban.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Trollkodás a teniszezők elnökségi ülésén, Sávolt szót sem kapott

Elég rendhagyó volt az MTSZ szerdai közgyűlése.

100 megapixeles fényképezőgépet dob piacra a Fujifilm

Jövőre érkezhet a Fujifilm új, középformátumú fotógépe, de már idén el lehet kezdeni spórolni rá, az ára ugyanis csillagászati.

Így kaphat értelmet a stadionépítés? Annyi pénz van az e-sportban, hogy lassan megszámolni is nehéz

A versenyszerű videojátékozás napjainkban még egy nagyságrenddel kevesebb követővel rendelkezik, mint a labdarúgás. Ha önálló ágként...

A Semmelweis a legrangosabb magyar egyetem egy új világranglista szerint

Ez is csak a 401-500. helyre volt elég a londoni székhelyű Times Higher Education listáján.

Vissza a gyerekkorba! Idén is megrendezik az Országos Rajzfilmünnepet

Kíváncsi Fáncsi, Háry János és a többiek.

ITM: 7 milliárd forintból valósul meg a földmegfigyelési információs rendszer

Megvalósítási szakaszába lépett a földmegfigyelési információs rendszer (fir) projekt, amelynek kialakítására a Kormányzati...

Páros lábbal szállt bele Gyurcsányba a Fidesz

A DK feljelenti Orbán Viktort, miután a miniszterelnök a Mol-Vidi FC tulajdonosának vendégeként utazott mérkőzésekre. A Fidesz szerint...

"Nemzeti katasztrófa lenne kiesni az EU-ból" - Új választásokat akar a brit Munkáspárt

"Elképzelhetetlen, hogy megállapodás nélkül essünk ki az EU-ból, az nemzeti katasztrófa lenne", ezért a Munkáspárt ellenzi a no-deal...

7 dolog, ami miatt muszáj kipróbálnod a bentót

Minél többször állítunk össze bentó dobozt, annál inkább erősödik bennünk a meggyőződés, hogy ez a legjobb dolog a világon. Hogy is...

Brüsszel továbbra is hazánkra akarja erőltetni bevándorláspárti politikáját

Még több pénzt és még nagyobb befolyást akarnak adni a migrációt finanszírozó Soros-szervezeteknek is.

Tűz egy budapesti iskolában

Kisebb tűz volt egy oktatási intézmény melléképületének pincéjében a XI. kerületben.

0

Sport

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Mourinhót legyőzte a tanítványa, újabb blama Manchesterben

Hiába egyenlített Fellaini a 95. percben, Lampard csapata kiejtette az MU-t a Ligakupából.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

Pályán a Barca, a Real és a PSG, Liverpool-Chelsea a Ligakupában

Az NB I-ben a MOL Vidi pótol bajnoki mérkőzést.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

Navratilovánál a pont Serena Williams kirohanásának ügyében

Ő vonta le legpontosabban a US Open női döntőjének tanulságait.

Azonnal műteni kell a Real sztárját

Akár egy hónapig is harcképtelen lehet a spanyol játékos.

Nyolcvanezer önkéntest keresnek a szervezők

Már várják a segítők jelentkezését a 2020-as tokiói nyári olimpiára.

Mourinho elvette Pogbától a csapatkapitányi karszalagot

Végleg megromlott José Mourinho és Paul Pogba kapcsolata?

Ez ám a szenzáció: Oroszország-Sopron kosárkupadöntő az Ural tövében

Az orosz Jekatyerinburg ellen szerdán délután négykor játszik döntőt a magyar bajnok az UMMC Kupán.

Azonnal műteni kell a Real sztárját, akár egy hónapot is kihagyhat

Akár egy hónapig is harcképtelen lehet a spanyol játékos.

0

Bulvár

Lányok, akiket úgy hizlalnak, mint a libákat - és ez sajnos nem vicc

Mauritániában azok a lányok találhatnak maguknak "jó férjet", akik meglehetősen túlsúlyosak - ennek érdekében akár akaratuk ellenére is etetik őket. 

54 éves, de 30-nak sem néz ki: elmondta, mit iszik reggel, és mit csinál a zuhany alatt

Elle Macpherson elárulta reggeli rutinját, ami segít neki abban, hogy ilyen elképesztően fiatalos maradjon.

Férje bántó megjegyzést tett Weisz Fannira

Hajmássy Péter furcsán kommentálta felesége, Weisz Fanni étkezési szokásait. Vajon ez még belefér?

A magyar autós be akarta tartani a sebességhatárt, aztán jött a kamionos

Ijesztő jelenetek az M2-esen, ahol ez amúgy mindennapos.

Ez a lány 20 évig csak fagyit evett, aztán egyszer csak meggyógyult

Van kedvenc ételed? Mit szólnál, ha azt kéne enned húsz éven át? Mármint csak azt. Courtney ezt tette...egészen konkrétan fagyin és kolbászon élt.

Új betegazonosító rendszer

A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

16 éve bezárt fürdő nyílhat meg jövőre

A Rác fürdő és szálló újranyitását 2019-re tervezi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt., ez 2,5 milliárd forintba kerülhet - derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott javaslatból.

Tarthatatlan a vadhelyzet a Balatonnál

Téli vadgyérítést kezdeményez a Balatoni Szövetség.

Ez történik az agyaddal, ha minden nap iszol alkoholt

Valószínűleg te is hallottad már, hogy ha megiszol egy pohár bort esténként, azzal egyáltalán nem ártasz a szervezetednek. Sőt, valójában rengeteg szakértő vallotta azt hosszú ideig, hogy napi néhány deci még egészséges is lehet, és számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre. Most viszont egy másik kutatás alapjaiban döntötte meg ezt a felvetést.

blogmorzsák

A csikló, ahogy még sosem láttad

Te meny­ny­it tudsz a csiklódról? Mennyit tudsz a barátnőd csiklójá­ról? Akár nő vagy, akár olyan férfi, aki szeretné ismerni női partnere testének működését, nézd végig ezt a képsorozatot. Megéri.

A nerbeszéd nem beszéd!

Ne próbáljuk beszédként megfejteni, mert a megoldásaink egyáltalán nem passzolnak ebbe a keresztrejtvénybe.

Szijjártó bajort mond, de kínait gondol

A laza széndioxid-kibocsátási határértékek késleltetik az európai villanyautó-fejlesztéseket, és a kínai autóipar piacnyerését szolgálják.

Legvicesebb beszólások gyerekektől nyilvános helyeken

A gyermeki őszinteség és tisztaság tud érdekes pillanatokat okozni.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Kirúgták a stewardesst, akinek a gépen kérték meg a kezét

A romantikus leánykérés felvétele annak idején bejárta a világot, a légitársaság annyira nem volt lelkes.

Patkányinvázió Újbudán

Játszótéren rohangálnak a rágcsálók.

18 trükkös ébresztő, ami ga­rantáltan nem hagy cserben

"Ha már unod a vekker hangját reggelente és a hatékonyságából is veszített az évek alatt, akkor ébredj másképp!"

Miért fon­tos a rendszeres kontrollvizsgálat?

A hallásunk érdekében ne ve­gy­ünk örök búcsút az audiológustól.

A tyúkok az állat­világ legnagyobbszívű anyái

Gondoskodóak, szinte bármire képesek a kicsinyiekért.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

0


0