Ezt olvasta már?

A Mi Hazánk Mozgalom képviselőjelöltje a 8. számú választókerületben, Csiba Lászlón

Csiba László vagyok, a Mi Hazánk Mozgalom pécsi képviselőjelöltje a 8. számú választókerületben. Tíz éve élek Pécsett, a nyugati városrészben. 45 éves vagyok,...

0

Indul az évad a Pécsi Harmadik Színházban

Persze ha akarom, már el is indult, hiszen a Gyilkosság a székesegyházban, vagy a Lovak az ablakban című darab már augusztusban debütált. Vincze János direktor-rendező beszélt a többi, nem kevésbé látványos és érdekes előadásról, melyet a mostani évadban játszanak majd náluk.


hirdetés
- Említette, hogy két produkciót,  a hivatalos nyitányt megelőzően  már bemutattak, melyek voltak ezek?
- Augusztus hónapban láthatta a pécsi közönség a Gyilkosság a székesegyházban című  darabot, amely a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház,  a Debreceni Csokonai Színház és a Pécsi Harmadik Színház közös produkciója. A bazilikában megtartott előadás nagy közönséget vonzott és a televíziós rögzítés is nagy szakmai elismerést kapott, ám egy apró gondunk azért volt. A bazilika akusztikája nagyon megfelel a liturgiának és a zeneművek előadásának, de prózai művet nagyon nehéz játszani benne, mivel elveszik a szereplők hangja a nagy térben. Vegyes visszhangja volt a bemutatónak, de a tér és a szcenika nagyon hatásos volt. A másik előadás a Párizsban élő román szerző Metei Visniec és a rendező Radu Dinulescu alkotása a Lovak az ablakban volt, melyet Aradon mutattak be, augusztus 18-án a város napján. Érdekessége, hogy a színészek magyarok,  a Pécsi Harmadik Színház és az Aradi Kamaraszínház művészei. A mű a Ionescói abszurdból kiinduló, de azt parodizáló  történet, a görög színházi hagyományokhoz is visszanyúl, mindenképpen színházi csemegének tekinthető.



Vincze János szerint gazdag kínálattal jelentkezik a színház

- Milyen új előadásokat láthat még a pécsi publikum?
- Schulz Sándor szerző Mal’Haba című drámája ősbemutatónak számít, kemény és megdöbbentő darab. Rostand Cyranója a Kassai Thália Színháztól és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, a Záróra annak a gondolatnak a jegyében került a műsortervbe, hogy egyrészt integráljuk a határon túli magyar színházakat itt Pécsett, másrészt pedig az EKF-ben is célként kitűzött déli kulturális övezet része legyen.

-  Vannak stabilan műsoron lévő előadások, melyek ezek?
-  Egressy Zoltán műve a Sóska sültkrumpli és Spiró Kvartettje majd tíz éve megy a színházakban. Utóbbi idén a kétszázadik előadást is megéri, ami azért nagy elismerése a színészeknek és a színháznak. A bérletes előadásokon kívül így még tíz előadás közül választhat a közönség, és remélem minél többen döntenek majd úgy, hogy a mi színházunk egyik előadását választják kikapcsolódás gyanánt!

Vincze János szakmai önéletrajza:

1947. július 15-én született Dombóváron.
Iskolák:
- Dombóvári Esterházy Miklós Nádor / Gőgös Ignác / Illyés Gyula Gimnázium
- Pécsi Tanárképző Főiskola (magyar-történelem szak)
- ELTE Bölcsészettudományi Kar
Munkahelyek:
- Pécsi 500. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola (1973-1979 tanár)
- Pécsi Ságvári Endre Művelődési Ház (1979-1984 művészeti vezető, 1985-1994 igazgató)
- Pécsi Harmadik Színház (1995- igazgató)

Gimnazista korától foglalkozik színházi rendezéssel, a középiskolában az iskola diákszínpadának előadásait rendezte. Az 1965-ös Keszthelyi Helikonon az általa rendezett produkció - a kortárs irodalmi művekből létrehozott "Kérdőjelek között" c. előadás - a Helikon Nagydíját kapta.
A Pécsi Tanárképző Főiskolán I. éves hallgatóként Péczely László professzor javaslatára átvette tőle a főiskolai színpad vezetését. 1970-1974 között az igen magas színvonalú egyetemi fesztiválokon 2 arany és 1 bronz minősítést szereztek.
1974-1977-ig a pécsi 500.sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola diákszínpadát vezette, (Ötszázas Színpad), amely 3 alkalommal kapott arany minősítést, továbbá 1975-ben elnyerte a Keszthelyi Helikon Nagydíját.
Az Ötszázas Színpad volt tagjaiból, középiskolásokból és egyetemi, főiskolai hallgatókból alapította meg 1977-ben a Ságvári Művelődési Házban a Pécsi Nyitott Színpadot, amelynek 1977 és 1985 közötti működését a szakmai kritika "a színházművészet egységes esztétikai mércéje szerint" kiemelkedőnek ítélte.
A Nyitott Színpad alapjaira, szervezeti lehetőségeire építve hozta létre 1986 augusztusában a Ságvári Endre Művelődési Ház keretében működő Harmadik Színházat, amely a hivatásos és az amatőr színházaktól egyaránt különböző, a művészi tevékenység új tartalmi és formai lehetőségeit kereső működésével és sikeres bemutatóival (Csirkefej, Találkozás, Halleluja, Boldogtalanok) a 90-es évek első felében jelentős szakmai elismertséget vívott ki magának.
Talán ennek is köszönhetően 1995.január 1-jétől ez az alternatív színház Pécsi Harmadik Színház elnevezéssel Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének határozata alapján önkormányzati és állami támogatásban részesülő társulat nélküli, produkciókra szerveződő hivatásos színház lett.

Főbb rendezései (zárójelben a fesztiválokon kapott díjak száma):
Örkény István: Pisti a vérzivatarban (5), Kulcskeresők, Forgatóköny (2), Tóték (2)Macskajáték; Spiró György: Csirkefej, Kvartett (3, ősbemutató), Szappanopera (ősbemutató); Füst Milán: Boldogtalanok (3); Pilinszky János: Gyerekek és katonák (ősbemutató); Nádas Péter: Találkozás (1); Kornis Mihály: Halleluja (4); Forgách András: Vitellius (ősbemutató); Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli; Háy János: A Herner Ferike faterja (ősbemutató); Mrozek: Emigránsok (3), Tangó; Pinter: A gondnok (1); Dürrenmatt: Angyal szállt le Babilonba; Werner Schwab: Elnöknők; Samuel Beckett: A játszma vége.
A Pécsi Harmadik Színházon kívül rendeztem a Pécsi Nemzeti Színházban (2 ea.), a Szolnoki Szigligeti Színházban (3 ea.), a Veszprémi Petőfi Színházban (9 ea.), a Kolozsvári Állami Magyar Színházban (2 ea.) és a Budapesti Kamaraszínházban (2 ea.).
Színházi tevékenységéért 1984-ben Szocialista kultúráért, 1989-ben Kiváló Népművelő, 1990-ben Baranya Megye Tanácsa Közművelődési Díja elismerést kapta.
1995-ben "A legjobb rendezés" (Füst Milán: Boldogtalanok), 1996-ban "A legjobb dramaturg" (Örkény István: Tóték) díját kapta.
Rendezői és színház-vezetői tevékenységéért 2000-ben Pécs Város Művészeti Díját, 2001-ben Jászai Mari Díjat kapott.



Bereczki Lajos







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0
0

hírek innen, onnan

Kulcsár Edina: "Attól, hogy anyuka vagyok, szeretnék adni magamra"

Kulcsár Edina legújabb Instagram-posztjában beszélt érzéseiről.

Lassan követhetetlen a változás – Hétfőn megint módosulnak az üzemanyagárak

Ismét örülhetünk, főleg a benzines autók tulajdonosai, ugyanis a hét első napján csökkennek az üzemanyagárak. Fotó: freepik.com A...

Kétgólos hátrányból fordított az ETO, nyert a Szpari és a Honvéd is

Az NB II 32. fordulójában a kiesés elől menekülő BVSC az utolsó utáni percben veszített pontot a már biztosan bajnok […] A Kétgólos...

Újabb inváziós fajok terjedhetnek el Magyarországon

A hazai méhekre és mókusokra is veszélyt jelenthetnek.

„Ez hidegzuhany volt” – több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból

„Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az...

Elfogták a szigetszentmiklósi plakátrongálót: százezres kárt okozott a DK-nak

Elfogták a DK plakátjainak megrongálóját Szigetszentmiklóson.

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy ügyvédet

A biztonsági erők élő tévéadásban vettek őrizetbe szombat este Tunéziában egy ügyvédet, aki a héten egy helyi televízióban bírálta...

Rossz munkakörülményekre panaszkodnak a Vatikánban

Többek között a légkondit hiányolják.

1816 – Az év, amikor elmaradt a nyár

A történészek a 1816-os esztendőt nyár nélküli évként emlegetik. Bár több, mint két évszázada történt, azonban a hatásai máig is...

Végleg bezárták az állatkerteket Costa Ricában

Vadrehabilitációs-központba kerültek az állatok.

Sport

Húsz éve nem látott siker kapujában Magyarország

Bőven lesz miért szorítani idén nyáron.

Szörnyű tragédia: megállt a szíve, 43 évesen meghalt az olimpiai bajnok legenda

A játékos korábban az alkohollal és kábítószerrel is küzdött.

Hengerelt az FTC és az ETO, nagy pofont kapott a Fehérvár

A női NB I-ben a 22. fordulót rendezték meg szombaton. A Ferencvárosnak nem okozott gondot a Soroksár elleni meccs, a […] A Hengerelt az FTC és az ETO, nagy pofont kapott a Fehérvár bejegyzés először nb1.hu-én jelent

Tomori Zsuzsanna: „Ez most nekünk felér egy győzelemmel, a Győrnek pedig sok sikert kívánunk a BL-re.&rd...

Az FTC Rail Cargo Hungaria „csak” két góllal, 32-30-ra kapott ki szombaton délután Győrben, ezzel pedig újabb nagy lépést tett a bajnoki címért vezető úton, hiszen a két csapat őszi meccsén Tomoriék hattal vert

Mbappé csillagászati összegű ajánlatra mondott nemet

A franciák világbajnok támadóját Szaúd-Arábiából is megkörnyékezték.

Így változott Mike Tyson brutál fizikuma az elmúlt évtizedekben

Júliusban újra ringbe lép a legendás Mike Tyson. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogyan változott a fizikuma az elmúlt évtizedekben.

A Barca a nyáron megválhat legjobban kereső játékosától

A hosszabbítás meg nem valósulása állhat a háttérben, illetve egy kis anyagi spórolás.

Mészöly Géza megbukott? Ki lehet az Újpest edzője?

Gyanítható, hogy az Újpest labdarúgócsapatának új tulajdonosai nem Mészöly Gézával képzelik el a közös munka folytatását Újpesten. De ki lehet a lila-fehér csapat edzője?

Elküldte a magyar válogatott focistáját a Bundesliga-csapat

A 43-szoros válogatott védő kölcsönben szerepelt a csapatnál, ahol nem nem számoltak vele.

Korda György arénás retróvonatáról nemigen volt leszállás

A 85 éves előadó mindent beleadott, még egy életműdíjat is bezsebelt közben.

0

Bulvár

Agyonlőtték a brit miniszterelnököt

A brutális merénylő egy kandalló mellett ülve várta áldozatát.

„A wc papírt nem lehetett lehúzni” 10 kínos eset, amikor valaki későn tudott meg valamit

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy rácsodálkoztunk valamire, ami mások számára teljesen egyértelmű volt. Az alábbi esetekben egészen meglepő dolgokkal kapcsolatban ámultak el egyesek.

Most érkezett: nagy a baj, felfoghatatlan embertömeg jelent meg a magyar határon

Több mint 16 500-an érkeztek Ukrajnából szombaton.

Át kell írni a törikönyveket? Egyiptomi múmia hasában rendkívüli dolgot találtak

Izgalmas leletek sora bizonyíthatja, hogy többről van szó, minden előbb kezdődött.

Interneten béreltem fel egy nőt, hogy buktassa le a férjemet, arra azonban ami kiderült képtelenség volt felké...

Összebarátkoztam a hölggyel, utána azonban az egész életemet újra kellett értékelnem.

Kína stratégiai partnerei lettek, és most lehet, hogy lemondhatnak az EU-tagságról

Közép-Ázsia nagy piac, de a régióban való terjeszkedés csak az első lépés Peking még nagyobb céljának elérésében.

Magyar lány lett meztelen sztár Mexikóban - meztelen fotók

Elmondjuk, kiről van szó - és megmutatjuk.

Miért szűnik meg felnőttkorban sok testvérkapcsolat?

Általános feltételezés, hogy a testvérkapcsolat valódi kincs: élethosszig tartó támogatást és barátságot jelent. Ehhez képest a valóság megdöbbentő a kutatások szerint: a testvérek fele alig találkozik.

0






0