Ezt olvasta már?

Raoul Wallenberg-díjban részesült a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium

Szerdán délután adták át az idei díjazottak számára a Raoul Wallenberg-díjat, melyet a Raoul Wal-lenberg Egyesület és Alapítvány alapított 2010-ben azzal a céllal...

0

Irodalmi projektnapot tartottak Pécsett

Más és más miatt bizonyult hasznosnak tanárok, diákok, illetve írók-költők számára az az irodalmi projektnap, amelyet a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban tartottak.


hirdetés

Az oktatási intézményben érettségi témakör a magyarországi német irodalom, a diákok az órákon többek között kortárs írók, költők műveit elemzik. Különleges lehetőség kínálkozott a fiatalok számára azzal, hogy a témanap keretében hét íróval, költővel személyesen is beszélgethettek. Az alkotók a műveiket tanító pedagógusokkal is találkoztak, hogy közösen ötleteljenek a magyarországi német irodalom közvetítéséről. A projektnap eredményeképp a tanulók és a pedagógusok számára máris új tananyagok készültek, a művészek pedig új ösztönzést kaptak a találkozótól.

A Pécsi Német Önkormányzat kezdeményezésére megvalósult, a magyarországi német irodalmat népszerűsítő és annak oktatását fejlesztő témanap házigazdája a Koch Valéria Iskolaközpont, a német nemzetiségi oktatás pécsi zászlóshajója volt. A projektnap ötletét valójában maguk a művészek adták, amikor nemrég nyilvánosan meséltek arról, hogy középiskolás korukban író-költő elődeikkel való személyes találkozásokból merítettek ihletet az alkotáshoz – meséli Brambauer-Szigriszt Adrienn ötletgazda, aki a Pécsi Német Önkormányzat képviselője és az említett oktatási központ némettanára egy személyben: - Az idei tanévtől némiképp változik az érettségi követelmény, a diákok az eddiginél több ismeretlen, modern irodalmi szöveggel találkoznak majd. Azt, hogy ezekhez miként közelítsenek, meg kell tanítanunk nekik. Amikor eszembe ötlött a projektnap, magamból indultam ki: jó lenne – gondoltam –, ha a tanórákra való napi felkészülésben bármikor előhúzható lenne a fiókból egy-két kész öletet. Biztos voltam benne, hogy a kollégák is hasonló cipőben járnak, ezért vetettem fel, hogy összehozhatnánk egy olyan találkozót, amelyen tanárok, diákok és művészek együtt gondolkodhatnának a hatékony irodalomtanítás részleteiről.

Kapóra jött, hogy az épp 25 éves Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége a jubileumi kiállítása felolvasással egybekötött pécsi zárását tervezte ugyanerre a napra. Az előadásra meghívott írók-költők – nevezetesen Korb Angéla, Arnold Krisztina, Szabó Csilla Susi, Michelisz József, Brenner Koloman, Manz Alfréd és Becker Róbert – szívesen felkészültek az iskolai rendezvényre is. Annak első részében a 7-12. osztályos tanulókkal találkozhattak, akik előtt interaktív beszélgetések és klasszikus felolvasások formájában mutatkozhattak be. A projektnap második részét Balogh F. András, az ELTE docensének elméleti előadása vezette be. Azután pedagógusokból álló kiscsoportok oktatási segédleteket dolgoztak ki, amelyek kreatív ötletek, játékos feladatok alkalmazásával segítik majd a magyarországi német irodalom neves alakjainak oktatását.

– Egy-egy munkacsoport egy-egy íróval vagy költővel foglalkozott. A csoport különlegességét az adta, hogy abban helyet foglalt maga a művész is, akinek a munkásságát feldolgozó tansegédlet készült – mondja Brambauer-Szigriszt Adrienn. – Mivel a kollégák így például közvetlenül az alkotóktól tudhatták meg, hogy az egyes műveik megszületése mögött milyen elgondolások, érzések és motivációk húzódnak, igazán hitelesnek érezzük a most született ötletes, játékos, színes tananyagokat. Az egyik művészvendégünk azt mondta, meglehetősen érdekes élmény volt számára keresztrejtvény feladványaként, vagy épp lehetséges érettségi tételként szembesülnie önmagával.

A Magyarországi Német Pedagógiai Intézet a projektnapot 15 kreditpontot érő továbbképzésként ismerte el. Az elkészült ötlettárat rövidesen egységes formába öntik, majd a projektben részt vevő pedagógusok számára – akik egyébként a Koch Valéria Iskolaközpont mellett a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumból is érkeztek – szabadon felhasználhatóvá teszik.
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Több árut kezeltek a Liszt Ferenc repülőtéren

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 15 százalékkal nőtt a kezelt áru mennyisége tavaly az előző évihez képest -...

Doppingbotrány: nagy áttörés az orosz adatok megszerzése

A misszió sikerétől az egész orosz sport jövője függ.

Új élményeket kínálnak több ezer gyereknek

Az idén január 28-ától jelentkezhetnek online az iskolák, egyesületek az erdei, a vízi és a bringás egyhetes nyári vándortáborokba -...

A Dal 2019: itt vannak a szombati fellépők

Szombaton az első élő válogatóval indul A Dal 2019, ez a 10 produkció lép majd színpadra.

5 dolog, amit mindenki megbán egy lakásfelújítás során

Mindenki szeretné időnként felújítani a lakását, hogy bár az otthonos hangulat megmaradjon, mégis legyen benne némi újdonság. A...

Kemény csaták várnak a magyarokra. Itt a program.

Most már óriási bravúr kell a sikerhez.

Viághírű mádi borász az egyetemen

A szakember Debrecenben vehette át oklevelét.

A Nézőpont Intézet Gyurcsánytól félti az ellenzéki pártokat

A Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elvesztené közös európai parlamenti listaállítás esetén az...

A magyarok nagyobbik része támogatja, de csak 17 százalék hajlandó tüntetni vagy sztrájkolni

A Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet, az eredmények szerint a megkérdezettek 51 százaléka...

Rengeteg magyar menekül a Facebookról: jogos a félelem?

Minden ötödik honfitársunk esett már áldozatul visszaéléseknek.

Rotary-adomány a gyermekklinika intenzív osztályának: infúziós pumpákért úsztak a gumikacsák

Több mint 2 millió forint gyűlt össze az tavaly őszi Rotary Gumikacsaversenyen, amelyet a Szegedi Halfesztivál idején rendeztek a Tiszán.

0

Sport

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Levante elleni mérkőzésen pályára lépett egy olyan játékos, aki eltiltott volt.

Vereség Svédországtól, egy pontot viszünk a középdöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott a svéd csapattól.

Vállalkozóként is sikeres a magyar válogatott focista

Egymilliárdos bevétele van évente Szalai Ádámnak.

Így folytatja a világbajnokságot a kézilabda-válogatott

A csoportkör után következik a középdöntő, ahol három meccse lesz a magyar válogatottnak.

Újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott a kézi-vb-n

Az afrikai csapat a harmadik helyen végzett a magyarok csoportjában.

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Real Madrid sorsára juthat a címvédő katalán csapat.

Emberségből jelesre vizsgázott az MU klasszisa

A spanyol futballista nemes gesztusától hangos a nemzetközi sportsajtó.

Válogatott focistát igazolt a Ferencváros

A Pogontól érkezett védő már együtt készül a fővárosi csapattal a beleki edzőtáborban.

Életbevágóan fontos lenne két pontot szerezni a svédek ellen

Nagyon nem mindegy, hogy milyen sorrendben játsszuk a középdöntős meccseket a kézivébén.

0

Bulvár

Nézd, kivel futott össze Palik László Dominikán

Az Exatlon Hungary forgatásai festői helyszínen, Las Terrenas-ban zajlanak. Palik László nemcsak a fantasztikus kilátást élvezi, hanem új cimborára is lelt ott! ˝Ő a legújabb barátom itt Dominikán˝ - írta a közös fotójukhoz.

Élve falta fel egy 700 kilós krokodil az őt etető tudóst - videó

A tragédia egy indonéz gyöngykagylófarmon történt, miközben hússal etette az állatot a gondozója.

Zacher: Sem dolgozni, sem életet menteni nem engednek vissza

Az országos hírű toxikológus azt mondja, dolgozna, de már nem kellek. Mióta otthagyta a Honvédkórházat, mentőzik, és fiataloknak tart előadást a drogfogyasztás veszélyeiről.

Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász - megfejtettük a rejtélyt

Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.

A kislányom lassan megöli magát, nekem pedig nincs erőm, hogy megállítsam őt ebben

A Whisper oldala olyan szülők vallomásait gyűjtötte össze, akiknek a gyereke valamilyen étkezési rendellenességgel anorexiával, bulimiával küzd, vagy küzdött. Szívszaggató vallomások következnek.

Nagy riadalmat okozott Ambrus Attila gyereke

A Viszkis rabló kisbabája még meg sem született, de eléggé feladta a leckét az orvosoknak és szüleinek egyaránt.

Megszólalt a szexuális zaklatással vádolt színésznő

Félmeztelenül provokálta a kolléganőjét.

Miért tabusítjuk túl sokáig a világ legtermészetesebb dolgát? - A szüzesség elvesztése

Ennek így kell lennie? Vagy beszélhetünk erről máshogy is?

A vírusos tüdőgyulladás tünetei

Hogyan lehet eldönteni, hogy valaki vírusos tüdőgyulladásban szenved? Milyen tünetek utalnak a betegségre? Máshogyan kezelhető a vírusos eredetű tüdőgyulladás, mint a bakteriális? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Két román buszt szedtek ki a forgalomból Ausztriában

Az osztrák rendőrség műszaki szakértők bevonásával teherautókat és autóbuszokat ellenőrzött Dél-Burgenlandban, kilenc jármű továbbhaladását súlyos műszaki hiányosságok miatt megakadályozták - írja az orf.at

Ezeken a tengerpartokon pofozgatni kell magunkat, hogy ébren vagyunk-e

Mennyivel jobb lenne most zúzmara helyett izzadtságcseppeket törölgetni egy türkizkék vizű pálmafás strandon a világ melegebbik felében... Mutatunk hozzá öt lehetőséget.

blogmorzsák

Európa végre szem­be­száll Orbánnal

Brüsszel azt üzeni a Fidesznek, hogy vagy viselkedtek polgári, civilizált demokrata módjára, vagy mondjatok búcsút a pénzünknek.

Enervált arabok az Alpokban

„Megnéztem Zell am Seet, mivel úgy hallottam, hogy mostanság ez az arab világ nagy kedvence, sikk ide jönni.“

Bemutathatunk a téli szürkeségnek

Zakatoló dobmunkák, inszomniás lányok és független filmes fesztiválaz eheti programajánlóban.

Jeff Goldblum bebizonyítja, hogy a stílus nem kor kérdése

Megnyerő, elegáns és merész - hogy csinálja?

Rutinos vagy peches?

Az ember, akinek már a második aldis kapszulás kávégépe purcant ki, de nem ezért írt!

Lejtmenetben a használtimport

Egyre kevesebben vásárolnak külföldről hasz­nált autót. Mutatjuk az okokat.

Beszéljek-e a gyereknek az ADHD/Asperger/SPD diagnózisáról?

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy elmondja-e a gyerekének, hogy ő más?

John harmadjára is visszatért és dolgozik

John Wick egyetlen menekvése, hogy a 3. felvonásban még több rosszfiút tesz hidegre.

Nehéz ez a macskaélet

Egy cica sose pihenhet eleget, nem csoda, hogy sokszor úgy alszanak el, ahogy éppen a fáradtság éri őket.

Nagy bajban lehet a NER, ha elkezdett félni egy vidéki gimnazista lánytól

Nagy Blanka "bűne" nem csupán az, hogy fiatal, hogy nő, és nem kedveli Orbán Viktor országlását, hanem az is, hogy vidéki.

Mennyi kreatinra van szükséged?

A kutatások vajon mit mondanak?

0


0