Ezt olvasta már?

0

Javul a "beismerési kedv", gyorsulhatnak a büntetőügyek

A "beismerési kedv" javulásával, illetve az ahhoz fűzhető enyhébb szankciók miatt rövidülhetnek a büntetőügyek a bíróságokon.


hirdetés

Az új büntetőeljárási törvény (Be.) ugyanis több olyan új lehetőséget is biztosít, amely egyszerűbbé és gyorsabbá teheti az ügyeket, a bíróságok pedig akár tárgyalás nélkül is döntést hozhatnak.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai sajtótájékoztatóján a július 1-jén hatályba lépett új Be. fontosabb rendelkezéseit ismertette Ribai Csilla, a táblabíróság elnöke és Ujvári Ákos, az ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője, aki egyben a szervezet sajtószóvivője.

Ribai Csilla a Fővárosi Ítélőtábla alapításának 15. évfordulója alkalmából felidézte az ítélőtáblák történetét, így egyebek mellett azt, hogy a 20. század elején 11 ítélőtábla működött, majd a trianoni döntés után ez ötre csökkent. Az igazságszolgáltatás gyengítése céljából az 1949-es alkotmánnyal megszüntették az ítélőtáblákat, valamint a közigazgatási bíróságokat - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy 2003. július 1-jével három ítélőtábla állt fel, a fővárosi, a pécsi és a szegedi, 2005 januárjától pedig további kettő, a debreceni és a győri. Az ítélőtáblák jogorvoslati fórumként működnek, létrehozásuk célja pedig az volt, hogy tehermentesítsék a Legfelsőbb Bíróságot, illetve később a Kúriát. Ismertetése szerint az ítélőtáblák felállításával megjelent a regionalitás; ez megfelel a magyar bírósági szervezet hagyományainak, ugyanakkor összhangban van az európai gyakorlattal is.

Közölte, a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozó bírák száma az elmúlt 15 évben 75-ről 90-re nőtt. Az ügyforgalmi adatokat ismertetve pedig azt mondta, országos szinten az ügyek 51-52 százaléka hozzájuk érkezik. 2003 júliusa és 2018 májusa között az ítélőtábla kollégiumaihoz 150 589 ügy érkezett, ezek közül bíráik 148 897-et be is fejeztek - mondta.

Kérdésre közölte, hogy a változások miatt két új álláshelyet pályáztattak meg, ez azt jelenti, hogy az ítélőtábla igazgatásilag is felkészült a többletteherre.

Ujvári Ákos a vasárnap hatályba lépett jogszabályváltozásokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az új kódex rendelkezéseit a folyamatban lévő büntetőeljárásokban is alkalmazni kell, néhány kivétellel.

A változások között említette, hogy míg korábban a kiemelt súlyú, nagy büntetőügyekben öttagú tanács járt el első fokon; két hivatásos bíró és három ülnök, addig mostantól három hivatásos büntetőbíróból álló tanács elé utalhatók ezek az ügyek.

Közölte, megjelenik a gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény kategóriája; az ilyen ügyeknél ugyancsak háromtagú tanács ítélkezik majd, két bíró büntető-, egy pedig polgári vagy gazdasági ügyszakos lesz.

Fontos új szabálynak mondta azt is, hogy ezentúl a vádlottaknak nem kötelezettségük, hanem joguk lesz részt venni a tárgyalásokon. Ez tehát azt jelenti, hogy ha a vádlott lemond a tárgyaláson való megjelenés jogáról, akkor az üléseket nélküle is lefolytathatják és akár a távollétében is meghozhatják az ítéletet.

Közölte, új intézmény az elsőfokú bírósági eljárásban, hogy minden ügyben, függetlenül a büntetőügy típusától és minden vádlottal szemben - a vádemelést követően, de még a tárgyalást megelőzően - úgynevezett "előkészítő ülést" kell tartani. Ennek egyik célja az ügymenet gyorsítását célzó úgynevezett "egyezség", ami arra ad lehetőséget, hogy az ügyészség, a vádlott és a védő a jogkövetkezményekről, a büntetésről egyezséget köthessen abban az esetben, ha a vádlott beismerő vallomást tesz.

Az egyezség során az ügyészség és a védelem arról állapodik meg konkrétan, hogy ha a vádlott lemond a nehézkes, hosszadalmas bizonyítási eljárásról, akkor cserébe milyen enyhébb büntetést kaphat. Ezt az egyezséget azonban még a bíróságnak is jóvá kell hagynia - fűzte hozzá.

Ez az egyezség azonban nem ugyanaz, mint az angolszász jogrendszerekben létező vádalku intézménye - hívta fel a figyelmet -, mert sem a tényállásról, sem pedig a jogi minősítésről nem lehet alkudozni.

Közölte, az új Be. gyorsító rendelkezései alapvetően a "terhelt" beismerésére épülnek. Ez teszi lehetővé ugyanis az egyezséget, azt hogy már az előkészítő ülésen és ne tárgyaláson szülessen ügydöntő határozat, vagy hogy hosszadalmas bizonyítási eljárás, szakértők, tanúk meghallgatása nélkül fejeződjön be az ügy.

Kitért arra is, hogy a jogalkotó a kényszerintézkedéseket is jelentősen átalakította, mint fogalmazott, itt nem finomhangolás, hanem kardinális változás történt. Alapelvként fogalmazódik meg a szabadlábon való védekezéshez fűződő jog - mondta.

Kifejtette: míg korábban az előzetes letartóztatás volt a fő szabály, és ehhez képest volt speciális szabály a házi őrizet vagy a lakhelyelhagyási tilalom lehetősége. Az új törvény azonban megfordítja a sorrendet és már az enyhébb kényszerintézkedésekből indul ki.

A házi őrizetből, a lakhelyelhagyási tilalom intézményeiből egy gyűjtőfogalommal létrejött a "bűnügyi felügyelet". Már azt kell indokolni, hogy miért nem elegendő a bűnügyi felügyelet és miért kellene a letartóztatásról dönteni - mondta.

Arra is kitért, hogy az Országos Bírósági Hivatal az új törvényhez kapcsolódón közérthető formában tájékoztató kiadványokat készíttetett, ami a változásokat, az új jogintézményeket mutatja be. A Fővárosi Ítélőtábla tanútájékoztató füzeteket készített a polgári és a büntetőügyek menetének, valamint a jogoknak és kötelezettségeknek a jobb megértéséhez.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ezerötszáz helyszínen kezdődik a Macron elleni demonstráció

Kiszámíthatatlan az üzemanyag adójának emelése ellen Franciaországban szombat reggel kezdődő spontán tiltakozó megmozdulás mérete: a...

Zimány Lindát alig takarja kis fekete ruhája

Hosszú combokat és dekoltázst villantott a modell.

Pintér Tibor újra szingli, rengeteg huszonéves lány keresi

Állítólag sok gátlástalan üzenetet kap, de leszokott már az egyéjszakás kalandokról.

Omega-kiállítás nyílik Szentesen

Az Omega együttes 56 éves történetét képek és relikviák segítségével bemutató látványos kiállítás nyílik november végén a...

A gyermekjogok hete kezdődik Salgótarjánban

A médiatudatosság felmérése és az érzelmi intelligencia fejlesztése is helyet kapott a gyermekek jogainak hete hétfőn kezdődő...

Németország elektromosautó-gyártó nagyhatalom lesz - Totálisan átalakul a Volkswagen

A dízelbotrány okozta renomévesztés, az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások, a valós vezetési körülményekhez egyre közelebb...

Lüktető fájdalom: nagy bajt jelezhet

A lüktető fájdalom mint tünet a test különböző pontjain bárhol előfordulhat, a fejtől egészen a lábig. Általában ritmikus...

Merkel: Orbán segítséget kért a menekültválság idején

Nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot a Földközi-tengeren átívelő migrációs útvonalon hozzájuk...

Djokovic megállíthatatlan

A szerb klasszis 100 százalékos mérleggel jutott tovább a szezonzáró ATP-világbajnokságon.

0

Sport

Áll a bál az úszóknál, a mellúszás királya rettenetesen kiakadt

A FINA nyomására törölték azt a versenyt, amin Hosszú Katinka is Adam Peaty is indult volna.

Megállt a világ: lenyűgöző fotó készült Jakabos Zsuzsannáról

Az Európa-bajnok úszó újabb remekművel ajándékozta meg a rajongóit.

Megszólalt a magyar milliárdos lánya az elrablásáról és arról, hogyan állították talpra a könyvbirodalmat

Matyi Alexandra nevét szinte mindenki hallotta már. Legalábbis a keresztnevét: róla nevezték el az Alexandra kiadót. A kiadót az apja alapította, de ma már Alexandra vezeti. A cég néhány éve nagy bajba került, eltűnt 3 milliárd forint, ám mostanra sikerült kilábalni ebből a helyzetből, sőt, a kiadó ismét a hazai könyvpiac meghatározó szereplőjévé vált. Erről, illetve elrablásáról is beszélt Matyi Alexandra Tordai Istvánnak a 30 milliós Mercedes volánjánál ülve, a Sport Verda Lady legújabb részében. Nézze meg fenti videónkat a hihetetlen történetért!

Elküldhetik a Bayern München puccsistáit, már a lehetséges utódok is megvannak

Egy hete még arról írtunk, hogy a Bayernnél odáig fajult a káosz, hogy a rutinos játékosok egy része az edzőt fúrja. Akkor nem sok jó jósoltunk Niko Kovacnak, most kicsit más irányt vett az ügy.

Most mi lesz Hosszú Katinkával? A FINA döntése keresztülhúzta a számításait

Az Olasz Úszószövetség (FIN) a Nemzetközi Úszószövetség szankcióitól tartva mégsem rendezi meg a torinoi versenyt.

Luis Enriquének elege lett De Geából

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a horvátok elleni vereség után új kapussal számol a kezdőben.

Kínos pillanatok a pályán: szurkoló rúgott gólt a magyaroknak az észtek helyett

Budapest Kínos közjáték zavarta meg a MagyarországÉsztország (2-0) Nemzetek Ligája-meccset.

Dzsudzsák: El sem tudják képzelni, mit jelent nekem a válogatott

Esemény-, és érzelemdús mérkőzésen van túl a magyar labdarúgó-válogatott, íme, a főszereplők gondolatai.

Őrült meccsen verte a vb-ezüstérmes a spanyolokat

Spanyolország kétszer kiegyenlített, Horvátország a 93. percben nyerte meg a meccset a Nemzetek Ligájában.

Elhagyta egy játékos a magyar válogatottat

Friss hírek Marco Rossi csapatáról.

Na ez kínos: ezért ne jógázzunk a kutyánk előtt - videó

Nem mindennapi videó látott napvilágot az egyik videómagosztó oldalon. A videó rávilágított arra, hogy mennyire veszélyes mozgásforma a jóga.

Lionel Messi és a Real Betis elleni fantomgól

Az argentinnak beírtak egy gólt, amit 45 perccel később rúgott meg.

0

Bulvár

Durva árzuhanás a Lidlben, Pennyben és Sparban

Lassan indulhat a karácsonyi készülődés. Csapj le a legjobb ajánlatokra, és főzz olcsón finomakat. Mutatjuk, miből válogass ezen a hétvégén.

Jöhet a húsadó! - Az emberi egészség megóvása a cél

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a vörös húsokat mostani áruknál 20 százalékkal drágábban, míg a feldolgozott húsokat pedig dupla áron kellene kínálni ahhoz, hogy fedezzék a fogyasztásukkal összefüggő egészségügyi kiadásokat.

Anya kitolatott a csoda-BMW-vel a ház elől, óriási sírás lett a vége

Hetekig lázasan fogja pletykálni az egész környék, hogy mi történt.

47 évesen elhunyt a színésznő - 4 gyermeke értetlenül áll a tragédia előtt

Kim Porter tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk.

Ezt az édességet okos mindig magánál tartania - gyógyító.

Kóstolta már a valódi csipkebogyóteát, emlékszik még a megfázás elleni gyógyteák otthonos ízére, ahogy jólesően enyhítették panaszainkat? Ezeket az ízeket és a megkönnyebbülés érzését is felidézheti a Verbena termékek segítségével.

Bochkor megbánta a szakítást, Várkonyit hibáztatja

Ma már gyökeresen máshogy viselkedne a kapcsolatában Bochkor Gábor, aki belebetegedett a szakításba.

Kálmán Olga ezen a csatornán tér vissza a képernyőre

A Saller című beszélgetős showműsorban láthatjuk ma este 18 órától.

Véget ért ez is. Ördög Nóra férje számolt be róla

Ördög Nóra és családja Törökországban, azon belül is Isztambulban töltöttek pár napot. Felfedezték a várost, de a hajókirándulás sem maradhatott ki. Ám elérkezett az utazás vége, ráadásul Nórit szólította a kötelesség. Siettek haza, hiszen Nórinak ma a Csak show és más semmi színpadán kell tündökölnie.

Megdöbbentő dokumentum került napvilágra: Galambos Lajos bizonyítani tudja, hogy nem lopott

Galambos Lajos tárgyalását elnapolták, ügyvédei nem örülnek, hiszen be szerették volna bizonyítani, hogy Lajcsi ártatlan.

Hatalmasat villantott Horváth Éva. Nem hiszed el, mit mutatott

Horváth Éva és Köllő Babett nagyon dögös produkcióval készülnek a Csak show és más semmi újabb fordulójára. Szexi pillanatokból és fenékrázásból nem lesz hiány. Éva egy popsimutogatós fotóval korbácsolta fel követőinek érdeklődését.

Elvitték a rendőrök Csukás Istvánt

Zsűrizni vitték a a Rendőrségi Igazgatási Központ épületébe. Csukás Istvánt meglepte, hogy a rendőrségtől keresik.

Most jött a hír, műtétje után elhunyt a legendás magyar dalszerző

Elhunyt csütörtökön a legendás magyar dalszerző, Siliga Miklós, akinek halhatatlan alkotásai többek között Poór Péter és Kovács Erzsi, Csongrádi Kata hangján szólaltak meg, és csengenek még ma is ott a magyar táncdalkedvelők fülében.

blogmorzsák

Az olasz város, ami megfullad a turizmustól

A világörökség mindent feledtet, még azt is, hogy a tömegtől nem tudsz kettőt lépni és a rendőr sem a büntetésre utazik rá!

"Tartsuk meg a két lépés távolságot!"

Nem hétköznapi látvány, ahogy Macron Trump combján pihenteti kézfejét.

Megfázás vagy influenza?

Nemcsak a nevükben van eltérés, de a tüneteikben és kezelésükben is! Tanuld meg azonosítani őket, hogy tudd, hogyan szabadulhatsz meg tőlük!

Tudod, mit jelent az energetikai tanúsítvány, a szakreferens, az audit?

Segítünk eligazodni az épületek energiafogyasztás-csökkentését célzó szolgáltatások között!

Az újságíró, aki nélkül nem lenne magyar Forbes

Az a fajta magazinos, akinek már óvodában is toll volt a jele? Hogyan jutott el a hírlevél kiküldéstől a főszerkesztői székig?

Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost

Sok embernek elakadt a szava, amikor meglátta a világot bejárt fotót.

A villatörténelmi éjjel, amikor még Greg is újat látott

Olyasmi történt a villában, amit az erotikus filmművészet ked­velői még sokáig emlegetni fognak.

Színészek, akik látványosan unják a Marvel Univerzumot

Bár a nézőknek nagyon bejön ez a marvelesdi a moziban, vannak színészek, akik korántsem lelkesednek érte ennyire.

Mit tudnak Magyarországról Ázsiában?

Két meglepő szó még a tuktuk sofőröknek is beugrik rólunk. Eláruljuk, melyik kettő.

Légi tűzvadászok

Egyes helyeken az oltás leghatékonyabb eszközei ezek a kanadai Canadair által kifejlesztett tűzoltó repülőgépek.

Valami bűzlik a Gruevszki-ügyben

„A kormány emberei zavaros dogokat állítanak a macedón ex-kormányfő menedékjogi eljárásáról. Összevetjük őket a joggal.“

Mik lehetnek 2018 legjobb filmjei?

Íme 8 alkotás, amik az év végi hajrá­ban még átrendezhetik a mezőnyt!

0


0