Ezt olvasta már?

0

Kalandok, múzeumi élmények százai ősszel Pécsett

Előadások, kirándulások, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és más különlegességek várják látogatóinkat a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2016-ban.


hirdetés

Ahogy minden esztendőben, a Janus Pannonius Múzeum idén is saját programsorával csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Már a hivatalos kezdet előtt három felvezető programmal csábítják a látogatókat egy-egy sétára: szeptember 16-án Varga Szabolcs történész vezetésével a belvárosi török emlékeket; ezután két régész, 23-án dr. Kárpáti Gábor, majd 30-án Gábor Olivér vezetésével a középkori és a még régebbi Pécset ismerhetjük meg alaposabban. A túrák 16.00 órakor indulnak a Széchenyi tér 12. (a Régészeti Múzeum épülete) elől.

Szeptember 20-án 17.00 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a "Hittel és irgalommal" című, szentképeket, szakrális és egyháztörténeti dokumentumokat bemutató kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitó különleges lesz, hiszen a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa ad ott egyházzenei koncertet.

A közel két hónap során lesz színházi előadás (szeptember 29., 17.00) a Várostörténeti Múzeumban Bennünk élő varázslatok címmel, valamint a Mecsek Egyesülettel együttműködve, a civil szervezet történetét bemutató kiállítás záróprogramjaként jubileumi városismereti vetélkedő és kincskeresés (október 1., 8.30-13.00) ifjúsági (általános és középiskolás), felnőtt és családi kategóriában. Október 8-án Hosszúhetényt és Püspökszentlászlót érintő Mindszenty emléktúrán vehetünk részt. Tillai Gábor történész főmuzeológus vezetésével október 6-án három alkalommal (09.00, 11.00, 17.00) az aradi vértanúkra emlékeznek, ugyancsak ő vezet zenés-irodalmi sétát a Janus Pannonius Múzeum Káptalan utcai kertjeiben (október 1., 15.00).

Október 8-án 10.00-16.00 óra között míg a Csontváry-kiállításban az alkotás örömében merülhetünk el, addig a Természettudományi Osztály egy komplex családi ismeretterjesztő délelőtt keretében biztatja alkotásra a fiatal látogatókat. Ezen a napon zárul a Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ahol családi múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés, kézműves programok is lesznek, továbbá (az Állatok Világnapjához kapcsolódó) állatsimogató, és (a Geotóp naphoz kötődő) kövület-bemutató is felfedezésre csábít.

A Janus Pannonius Múzeum is csatlakozik a Mozaik Múzeumtúra országos roadshowjához, így október 8-án (többek között) szakmai és rendhagyó tárlatvezetések, Háy János és Beck Zoli fellépésével, kreatív irodalmi és képzőművészeti programok lesznek hat helyszínen.

Aki esetleg az október 8-I programról lemaradna, október 15-én 16.00-18.00 óra között a JPM Modern Magyar Képtárában rendhagyó tárlatvezetésen vehet részt. A Képtár anyagát a tárlat egyes helységeiben jelmezbe bujtatott amatőr színészek mutatják be; találkozhatunk kiállítást látogató műkedvelőkkel, műkritikusokkal, művészekkel. Október 22-én (10.00-13.00) a JPM Vasarely Múzeumban Victor Vasarely saját tervezésű játékának alapötletét felhasználva alkothatják meg egyedi műveiket általános- és középiskolás látogatók op-art stílusban.

A töretlen népszerűség miatt idén is megnyitjuk a középkori káptalani lakóházak pincekapuit: október 11-én és 18-án öt alkalommal (10.00; 11.00; 14.00; 15.00; 16.00) kalandozhatunk a misztikus földalatti világban. A látogatáshoz előzetes regisztrációra (e-mail: tillai.gabor@jpm.hu), és egy zseblámpára is szükség van!

Különlegesnek ígérkezik az Erdei gombász hétvége (október 14-15-16.), mely kalandos ismerkedés a Mecsek és a közeli Dráva-sík erdeinek gombagazdagságával, valamint az ehető és mérgező gombák világával. Hasonlóképpen nem mindennapi élményeket kínál a Természettudományi Osztály Földön, vizen… című háromnapos programsorozata is (november 2-4.), amelynek során a részvevők két őselem körül tesznek kalandozást az őszi szünetben. Az érdeklődők a nem formális tanulás eszközével (pl. múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kirándulással) építenek szellemi hidat a néphagyományok, természeti értékek és történelmi emlékek értékrendszerei között. November 4-én pedig a diákok egy a túrát tesznek, amelynek célja a kulturális és természeti értékek párhuzamos bemutatása a Jakab-hegyen és annak környékén.

A Néprajzi Múzeumban Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig (Tánchagyományok és táncos népszokások a történelmi Baranyában) II. című kötetét mutatják be október 27-én (15.00), majd ugyanott november 3-án (16.00) megnyílik az "Idegen ég alatt - Oroszföldön meggyötörve..." című kiállítás, amely a szovjet kényszermunkára elhurcolt magyarországi fiataloknak állít emléket. November 10. és 12. között a málenkij robothoz kapcsolódóan JPM a PTE és a Koch Valéria Magyar-Német Nyelvű iskolaközpont összefogásban nemzetközi konferenciát szervez a Koch Valéria Iskolaközpontban.

A Néprajzi Múzeumban őszbúcsúztató program (november 12.) várja az érdeklődőket, amelynek részeként aznap a Szent Márton túra részvevői a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részét járják be. November 13-án ugyancsak a Néprajzi Múzeumban a hathetes adventi programsorozat nyitórendezvényeként meggyújtják az első adventi gyertyát.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes programja a www.jpm.hu oldalon érhető el.

 0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Tragédia Hernádkakon - Felesége megpróbálta visszatartani Istvánt

Utolsó erejével még próbálta megakadályozni a 14 éves Tünde édesanyja, hogy részeg férje elvigye az autót, de hasztalanul kérlelte:...

Ez lehet a bizonyíték! Újabb döbbenetes információ a meggyilkolt soroksári kocogó nő ügyében!

Budapest Újabb döbbenetes információt tudott meg a Blikk a soroksári kocogó nő megölésével gyanúsított R. Szilveszterrel (40)...

Liu Shaolin Sándor újabb tetkót varratott magára - fotó

Budapest Újabb tetoválásokkal gazdagodott olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyaváltónk sztárja, Liu Shaolin Sándor (22).

Liptai Claudia a kislányuk miatt kíméli Gesztesi Károlyt

Sok mindent átéltek már együtt, ilyen helyzetben azonban még sosem voltak: most Liptai Claudia megmondhatja ország-világ előtt, mi a...

Házi kenőcsöket ne használjunk belsőleg!

Különösen veszélyes lehet a házi aranyérkenőcs.

Százmilliárdos csalás és sikkasztás - Heteken belül dönthet a bíróság a Buda-Cash-vezérek sorsáról

Kedden várhatóan már az ügyészi perbeszéddel folytatódik a milliárdos sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel...

Marad az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendereket...

Putyin szerint a szíriai légvédelem megerősítése az orosz katonák biztonságát szolgálja

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy a szíriai légvédelem megerősítéséről...

Véget érhet a parkolóhelyek utáni hajsza a Belvárosban

Applikációval szüntetné meg a dugókat az ötödik kerületi önkormányzat. Hazánkban elsőként vezethetnek be okosparkolási rendszert,...

A rendszerváltás évfordulójára készülnek

Pécs városa és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) közös programot indít a baranyai megyeszékhelyen...

Heves megyében baktérium okozta a fertőzést

Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges...

Az ideális páciens gazdag és folyamatosan beteg - ja és rengeteg gyógyszert szed

A nagy gyógyszergyártók számára az ideális páciens gazdag, egyfolytában beteg és naponta több pirulát kapkod be. Néhány évvel...

0

Sport

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Sterbik: "Aki akar, az tud is."

A Veszprém négyszeres BL-győztese értékelte a bakonyiak Barcelona elleni teljesítményét.

Rettegnek a franciák Bodó Richárdtól - Közel 120 km/órás lövésekkel sokkolt a szegedi kézilabdázó

Szeged Rettegve ejtik ki Bodó Richárd (25) nevét a francia Nantes kézilabdacsapatának kapusai.

Akkor botlott a Barcelona, amikor senki sem várta

Előnyben volt, aztán majdnem kikapott, végül ikszelt a Barcelona a Gironával a spanyol bajnokságban.

Sallai Roland már a Real Madridba vágyik

Káprázatosan mutatkozott be a Freiburgban, holnap folytathatja.

Az érdi kézicsapat válaszolt a klubot kritizáló légiós vádjaira

Signaté eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy versenysportolásra nem alkalmas.

Londoni FIFA-gála, isztambuli derbi - sportmenü

Salah, Modric vagy Ronaldo lesz 2018 legjobbja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél.

0

Bulvár

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

Halálra gázolták Franciaországban a nomád életet élő Gecse Balázs Gergőt

Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

Így űzd ki a konyhádból az ételmolyokat

Időről-időre molyinvázió lepi el a konyhádat? Már belefáradtál az üldözésükbe, de szeretnél tőlük örökre megszabadulni? Bevált fortélyaink neked is segíthetnek.

A belső sávban cserélt kereket az agyatlan autós, vérfagyasztó vége lett

Hihetetlen, hogy ez a baromság egyáltalán eszébe jutott.

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András nem titkolózik tovább - Nagy bejelentést tettek

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András is szerepel a 2018-as Sztárban Sztárban.

blogmorzsák

Ítélethirdetés Rajk koncepciós perében

A keleti blokkban szovjet utasításra indított „belső tisztogatás” egyik legismertebb koncepciós autodaféja volt a Rajk László kommunista vezető elleni per.

Milyen a jó mondat? - Híres írók elárulták

Írástechnikai trükkök George Orwelltől, Virginia Woolftól és James Baldwintól.

27 tipp, hogy hogyan hordd a blézered idén ősszel

Sokoldalú, trendi és sokkal többet kihozhatsz belőle, mint azt elsőre gondolnád. Íme 27 tipp, hogy hogyan csináld!

„Exhumáltuk a Svastits-Bogyay kriptát“

A kriptakápolnát egy édesanya építtette, elsősorban a gyermekének, majd a családnak.

„Már más nőt kíván. Húzzak el?“

„Leginkább az a természetes hang borított ki, ahogy ezt közölte.“

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a svájci borral.

A magyar thrash viszontagságos története

A 80-as évek végén kitört a thrash-láz.

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Kálmán Olga lesz a miniszterelnök?

"Majd’ minden újságíró életében elérkezik ama pillanat, amikor a kérdezés helyett állítana is valamit."

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0