Ezt olvasta már?

0

Kalandok, múzeumi élmények százai ősszel Pécsett

Előadások, kirándulások, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és más különlegességek várják látogatóinkat a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2016-ban.


hirdetés

Ahogy minden esztendőben, a Janus Pannonius Múzeum idén is saját programsorával csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Már a hivatalos kezdet előtt három felvezető programmal csábítják a látogatókat egy-egy sétára: szeptember 16-án Varga Szabolcs történész vezetésével a belvárosi török emlékeket; ezután két régész, 23-án dr. Kárpáti Gábor, majd 30-án Gábor Olivér vezetésével a középkori és a még régebbi Pécset ismerhetjük meg alaposabban. A túrák 16.00 órakor indulnak a Széchenyi tér 12. (a Régészeti Múzeum épülete) elől.

Szeptember 20-án 17.00 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a "Hittel és irgalommal" című, szentképeket, szakrális és egyháztörténeti dokumentumokat bemutató kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitó különleges lesz, hiszen a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa ad ott egyházzenei koncertet.

A közel két hónap során lesz színházi előadás (szeptember 29., 17.00) a Várostörténeti Múzeumban Bennünk élő varázslatok címmel, valamint a Mecsek Egyesülettel együttműködve, a civil szervezet történetét bemutató kiállítás záróprogramjaként jubileumi városismereti vetélkedő és kincskeresés (október 1., 8.30-13.00) ifjúsági (általános és középiskolás), felnőtt és családi kategóriában. Október 8-án Hosszúhetényt és Püspökszentlászlót érintő Mindszenty emléktúrán vehetünk részt. Tillai Gábor történész főmuzeológus vezetésével október 6-án három alkalommal (09.00, 11.00, 17.00) az aradi vértanúkra emlékeznek, ugyancsak ő vezet zenés-irodalmi sétát a Janus Pannonius Múzeum Káptalan utcai kertjeiben (október 1., 15.00).

Október 8-án 10.00-16.00 óra között míg a Csontváry-kiállításban az alkotás örömében merülhetünk el, addig a Természettudományi Osztály egy komplex családi ismeretterjesztő délelőtt keretében biztatja alkotásra a fiatal látogatókat. Ezen a napon zárul a Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ahol családi múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés, kézműves programok is lesznek, továbbá (az Állatok Világnapjához kapcsolódó) állatsimogató, és (a Geotóp naphoz kötődő) kövület-bemutató is felfedezésre csábít.

A Janus Pannonius Múzeum is csatlakozik a Mozaik Múzeumtúra országos roadshowjához, így október 8-án (többek között) szakmai és rendhagyó tárlatvezetések, Háy János és Beck Zoli fellépésével, kreatív irodalmi és képzőművészeti programok lesznek hat helyszínen.

Aki esetleg az október 8-I programról lemaradna, október 15-én 16.00-18.00 óra között a JPM Modern Magyar Képtárában rendhagyó tárlatvezetésen vehet részt. A Képtár anyagát a tárlat egyes helységeiben jelmezbe bujtatott amatőr színészek mutatják be; találkozhatunk kiállítást látogató műkedvelőkkel, műkritikusokkal, művészekkel. Október 22-én (10.00-13.00) a JPM Vasarely Múzeumban Victor Vasarely saját tervezésű játékának alapötletét felhasználva alkothatják meg egyedi műveiket általános- és középiskolás látogatók op-art stílusban.

A töretlen népszerűség miatt idén is megnyitjuk a középkori káptalani lakóházak pincekapuit: október 11-én és 18-án öt alkalommal (10.00; 11.00; 14.00; 15.00; 16.00) kalandozhatunk a misztikus földalatti világban. A látogatáshoz előzetes regisztrációra (e-mail: tillai.gabor@jpm.hu), és egy zseblámpára is szükség van!

Különlegesnek ígérkezik az Erdei gombász hétvége (október 14-15-16.), mely kalandos ismerkedés a Mecsek és a közeli Dráva-sík erdeinek gombagazdagságával, valamint az ehető és mérgező gombák világával. Hasonlóképpen nem mindennapi élményeket kínál a Természettudományi Osztály Földön, vizen… című háromnapos programsorozata is (november 2-4.), amelynek során a részvevők két őselem körül tesznek kalandozást az őszi szünetben. Az érdeklődők a nem formális tanulás eszközével (pl. múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kirándulással) építenek szellemi hidat a néphagyományok, természeti értékek és történelmi emlékek értékrendszerei között. November 4-én pedig a diákok egy a túrát tesznek, amelynek célja a kulturális és természeti értékek párhuzamos bemutatása a Jakab-hegyen és annak környékén.

A Néprajzi Múzeumban Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig (Tánchagyományok és táncos népszokások a történelmi Baranyában) II. című kötetét mutatják be október 27-én (15.00), majd ugyanott november 3-án (16.00) megnyílik az "Idegen ég alatt - Oroszföldön meggyötörve..." című kiállítás, amely a szovjet kényszermunkára elhurcolt magyarországi fiataloknak állít emléket. November 10. és 12. között a málenkij robothoz kapcsolódóan JPM a PTE és a Koch Valéria Magyar-Német Nyelvű iskolaközpont összefogásban nemzetközi konferenciát szervez a Koch Valéria Iskolaközpontban.

A Néprajzi Múzeumban őszbúcsúztató program (november 12.) várja az érdeklődőket, amelynek részeként aznap a Szent Márton túra részvevői a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részét járják be. November 13-án ugyancsak a Néprajzi Múzeumban a hathetes adventi programsorozat nyitórendezvényeként meggyújtják az első adventi gyertyát.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes programja a www.jpm.hu oldalon érhető el.

 
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Mennyit keres egy kőműves? És egy állatorvos?

Fizetéses tippjáték-sorozatunk második részében újabb 10, különböző szakmájú ember bérét becsülheti meg.

A temetőben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

A temetőben megtalált hangfelvételek tartalma megerősíti a Gyárfás Tamás elleni alapos gyanút. A Farkasréti temető egyik...

Emelkedett az üzemanyagok ára

A Mol bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. Az áremeléssel a...

Elege lett: Olimpiai bajnokunkat felemésztette a fájdalom

Dusev-Janics Natasa egy nyaki sérv miatt sokszor sírva ébredt. Tíz százalék esélyt lát arra, hogy újra lapátot ragadjon.

Már meg is van Harry herceg és Meghan babájának neve és neme? - A szakértők erre tippelnek

Mindenki kíváncsian várja a kis herceg vagy hercegnő születését.

Kétségbeejtő, ami az Antarktisznál történik

Sosem olvadt még ilyen gyorsan az Antarktisz jege.

Segítsen megtalálni: eltűnt Budapesten egy 20 éves nő - fotó

A 20 éves nőt szerda délután óta nem látták.

Milyen gyakran tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt? Ha ezt csinálja, már kellett volna

Alfonso Bialetti találmánya ma is a mindennapi élet része.

Középiskolai felvételi: könnyítsd meg a gyereknek

Mi, szülők gyakran legalább annyit idegeskedünk a felvételi miatt, mint a gyerekek. Pedig a legfontosabb az lenne, főleg az írásbeli...

Rossz hír a budapesti autósoknak - árváltozás a benzinkutakon

A Mol bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Új részletek a nyugdíjbotrányról - Kiderült, kik mentették meg az időseket

A bankok múlt pénteken - a Magyar Államkincstár hibája miatt - tovább nyitva tartották rendszereiket, hogy a több csomagban, kilenc óra...

Rossz hírrel indul a nap az autósoknak

A Mol bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

0

Sport

A Liu testvérek összes érmét egy valaki kapja meg

Liu Shaolin Sándor a jövőben sem változtat a kabaláján.

A csinos tornásznő gyakorlatától eláll a lélegzet - videó

Az egyes elemek között táncmozdulatokat is bemutatott.

Fucsovics majdnem meghalt, de a szurkolók megmentették

Pokoli hőségben győzte le a kellemetlen spanyol ellenfelet az Australian Openen.

Visszavonul az elmúlt 15 év egyik legjobb kapusa

Petr Cech Twitteren jelentette be, hogy a szezon végén befejezi a profi futballt.

Új munkát kapott José Mourinho

Nem szakad el teljesen a Premier League-től.

2011 óta nem verték meg ennyire játékban a Real Madridot

Kiscsapat benyomását keltette a Real a hétvégén.

Tapasztalt, olcsó, gólerős csatárt igazolhat a Barcelona

Miután eladta az egyetlen cserecsatárát a Barcelona, így nem meglepő, hogy valakit igazolni akar a katalán klub vezetősége.

Súlyos sérülést szenvedett a magyar olimpikon

Szalagszakadás miatt nem lehet ott a világbajnokságon.

Balogh Zsolt nem játszhat az utolsó két csoportmeccsen

A jobbátlövő a hétfői találkozón sérül meg.

Jakabos Zsuzsanna szexibb, mint valaha

A magyar úszó ezúttal maradt a jól megszokott környezetében.

Kiderült, ki az a menedzser, aki megkárosította volna a Fradit

Válogatott kézilabdázót használt volna fel céljához.

0

Bulvár

Idd ezt lefekvés előtt és ébredj másnap új emberként

Gondod van az elalvással? Nem vagy vele egyedül, de van egy stratégia, amit kipróbálhatsz a probléma megoldására: lefekvés előtt igyál egy pohár cseresznyelevet, a szakértők szerint ugyanis ezzel az egyszerű lépéssel akár egy órával több alváshoz juttathatod a szervezeted. Fotó: Pixabay / StockSnap CC0 Az American Journal of Therapeutics hasábjain publikált kutatás eredménye azt mutatja, [...]

Alig fenyegeti a szegénység a magyar nyugdíjasokat

Az Európai Unióban élő nyugdíjasok 14 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának, Magyarországon ez az arány mindössze 9 százalék.

Zeller - sokkal több mind leveszöldség. Így fogyaszd!

Bánatos zellerkockák a hús- és zöldséglevesben, amiket egyszerűen csak félrepiszkálunk a kanalunkkal. Ismerős helyzet? Pedig a zeller ennél ezerszer izgalmasabb és sokoldalúbb zöldség, mutatjuk, hogy miként érdemes felhasználni a konyhában. Salátába A friss, zsenge zellergumó nyersen, kis kockákra vágva pikánssá varázsolja a legegyszerűbb salátát is. Nem hiányozhat a Waldorf salátából, az almával és a [...]

Ebben a fürdőruhában már nem tevepatája lenne a nőknek

Gyorsabban eltűnne a fürdőruha alsó része, mint egy vodkaszóda.

Idén nem a szűk farmer lesz a divat: képeken a tavasz legmenőbb fazonjai

A retró trendhullámok hatására tavasszal megszűnik az extra szűk, testre tapadó farmernadrágok egyeduralma. Nagyon lezser és kevésbé bő szárú fazonokkal is lehet találkozni idén. Már a tavalyi kínálatban is feltűntek a nyolcvanas-kilencvenes évek kedvenc farmerszabásai, így érezni lehetett, hogy az évek óta uralkodó, szűk nadrágokat hamarosan letaszítják a trónról. Ez a fordulópont tavasszal csúcsosodik ki [...]

Kipróbáltuk: így a legfinomabb a sült édesburgonya

Ma már egy valamire való hamburgerezőben nem csak házi szószt és kézműves bucit kóstolhatunk, hanem a hagyományos sült burgonya helyett választhatunk sült édesburgonyát is. Persze más ételekhez szintén fogyaszthatjuk, például húshoz vagy halhoz, snackként pedig önmagában, mártogatósokkal (cheddar sajtból készült szósszal és csípős ketchuppel a legjobb!). Ha egyben sütjük az édesburgonyát, akkor a legfinomabb, ha [...]

Négy ultramodern kütyü, ami nem hiányozhat egyetlen minimalista otthonából sem

Letisztult formák, fémes és matt felületek kombinációja, valamint csúcsteljesítmény erre van szüksége a 21. század felhasználójának, és mi pont négy ilyen izgalmas eszközt mutatunk.

Nem engedték ki a mosdóba a menstruáló 11 évest az iskolában

Óra közben vette észre, hogy megjött a menstruációja, ám hiába kérte, nem mehetett ki a mosdóba.

A meglopott férfi csapdát állított a 45 éves szlovák nőnek az erzsébetvárosi szórakozóhelyen

A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a szlovák nőt, aki ugyanazon a szórakozóhelyen kétszer is pénzt lopott egy férfitől. A nyomozás adatai szerint egy 45 éves szlovák nő 2019. január 12-én 2 óra körül egy erzsébetvárosi szórakozóhelyen, a tánctéren kivette egy férfi zsebéből az irattartóját. A sértett kis idő elteltével észrevette, hogy kizsebelték, majd a szórakozóhely mellett egy szemetesben megtalálta az irattartóját a személyes irataival és bankkártyájával együtt, de a pénze már nem volt benne. Másnap, január 13-án éjszaka a férfi visszament az erzsébetvárosi szórakozóhelyre, mert arra számított, hogy a feltételezett elkövető újra ott lesz. A szlovák nő valóban megjelent a szórakozóhelyen, majd odament a férfihez, aki közben eljátszotta, hogy ittas. A nő kivette a sértett...

Szörnyű dolog történt a Tesco parkolójában

A biztonsági őr testközelből nézte végig a horrorisztikus jelenetet.

blogmorzsák

„Műszak végére mosott szarnak érzem magamat“

Egy rendvédelmi dolgozó beszámolója.

„Közvetíthették-e” a képviselők, amikor ráncigálták őket az őrök?

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja abszurd.

Tényleg, mi a baj Orbán rendszerével?

Sokak szerint ez egy kiválóan működő rendszer. De akkor mi a baj vele mégis?

Mert a kölyök kutyusoknak is kell egy alvótárs

A plüsstárs segíti a kiskutyusok fejlődését, és nem utolsó sorban elképesztően cukin lehet vele aludni.

Whirlpool és Edigital pepitában

Újabb kidőlt oldalú mosógép sztorit kaptunk!

Sznobszótár 1.0: terroir

Te is beégsz néha borértő barátaid előtt?

A Méltányosság négy neves európai vezetőt vizsgált

A vezetők nem haltak ki, mint a dinoszauruszok.

Egészséges, házi BBQ szósz

A legszuperebb BBQ szósz.

Utazás alatt is fitten: 7 tipp, hogy ilyenkor se ess ki a lendületből

Mit fogok tudni enni? Mi lesz az eddig eredményeimmel? Hogyan oldjam meg a mozgást? Megoldjam egyáltalán?

A kínzó kérdés: Trump vagy Putyin?

Ha választanod kellene, melyi­kük kormányozza az országodat, melyikükre szavaznál?

Világsztárokkal jubilál az Open Road Fest

Idén Alsóörsön a Europe, és a Deep Purple egykori énekese, Glenn Hughes.

Blogger, ne árulj zsákbamacskát!

A kattintás-vadász oldalakon a cím ígérete gyakran oly messze van a cikk tartalmától, mint Makó vezér Jeruzsálemtől.

0


0