Ezt olvasta már?

0

Kalandok, múzeumi élmények százai ősszel Pécsett

Előadások, kirándulások, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és más különlegességek várják látogatóinkat a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2016-ban.


hirdetés

Ahogy minden esztendőben, a Janus Pannonius Múzeum idén is saját programsorával csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Már a hivatalos kezdet előtt három felvezető programmal csábítják a látogatókat egy-egy sétára: szeptember 16-án Varga Szabolcs történész vezetésével a belvárosi török emlékeket; ezután két régész, 23-án dr. Kárpáti Gábor, majd 30-án Gábor Olivér vezetésével a középkori és a még régebbi Pécset ismerhetjük meg alaposabban. A túrák 16.00 órakor indulnak a Széchenyi tér 12. (a Régészeti Múzeum épülete) elől.

Szeptember 20-án 17.00 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a "Hittel és irgalommal" című, szentképeket, szakrális és egyháztörténeti dokumentumokat bemutató kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitó különleges lesz, hiszen a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa ad ott egyházzenei koncertet.

A közel két hónap során lesz színházi előadás (szeptember 29., 17.00) a Várostörténeti Múzeumban Bennünk élő varázslatok címmel, valamint a Mecsek Egyesülettel együttműködve, a civil szervezet történetét bemutató kiállítás záróprogramjaként jubileumi városismereti vetélkedő és kincskeresés (október 1., 8.30-13.00) ifjúsági (általános és középiskolás), felnőtt és családi kategóriában. Október 8-án Hosszúhetényt és Püspökszentlászlót érintő Mindszenty emléktúrán vehetünk részt. Tillai Gábor történész főmuzeológus vezetésével október 6-án három alkalommal (09.00, 11.00, 17.00) az aradi vértanúkra emlékeznek, ugyancsak ő vezet zenés-irodalmi sétát a Janus Pannonius Múzeum Káptalan utcai kertjeiben (október 1., 15.00).

Október 8-án 10.00-16.00 óra között míg a Csontváry-kiállításban az alkotás örömében merülhetünk el, addig a Természettudományi Osztály egy komplex családi ismeretterjesztő délelőtt keretében biztatja alkotásra a fiatal látogatókat. Ezen a napon zárul a Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ahol családi múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés, kézműves programok is lesznek, továbbá (az Állatok Világnapjához kapcsolódó) állatsimogató, és (a Geotóp naphoz kötődő) kövület-bemutató is felfedezésre csábít.

A Janus Pannonius Múzeum is csatlakozik a Mozaik Múzeumtúra országos roadshowjához, így október 8-án (többek között) szakmai és rendhagyó tárlatvezetések, Háy János és Beck Zoli fellépésével, kreatív irodalmi és képzőművészeti programok lesznek hat helyszínen.

Aki esetleg az október 8-I programról lemaradna, október 15-én 16.00-18.00 óra között a JPM Modern Magyar Képtárában rendhagyó tárlatvezetésen vehet részt. A Képtár anyagát a tárlat egyes helységeiben jelmezbe bujtatott amatőr színészek mutatják be; találkozhatunk kiállítást látogató műkedvelőkkel, műkritikusokkal, művészekkel. Október 22-én (10.00-13.00) a JPM Vasarely Múzeumban Victor Vasarely saját tervezésű játékának alapötletét felhasználva alkothatják meg egyedi műveiket általános- és középiskolás látogatók op-art stílusban.

A töretlen népszerűség miatt idén is megnyitjuk a középkori káptalani lakóházak pincekapuit: október 11-én és 18-án öt alkalommal (10.00; 11.00; 14.00; 15.00; 16.00) kalandozhatunk a misztikus földalatti világban. A látogatáshoz előzetes regisztrációra (e-mail: tillai.gabor@jpm.hu), és egy zseblámpára is szükség van!

Különlegesnek ígérkezik az Erdei gombász hétvége (október 14-15-16.), mely kalandos ismerkedés a Mecsek és a közeli Dráva-sík erdeinek gombagazdagságával, valamint az ehető és mérgező gombák világával. Hasonlóképpen nem mindennapi élményeket kínál a Természettudományi Osztály Földön, vizen… című háromnapos programsorozata is (november 2-4.), amelynek során a részvevők két őselem körül tesznek kalandozást az őszi szünetben. Az érdeklődők a nem formális tanulás eszközével (pl. múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kirándulással) építenek szellemi hidat a néphagyományok, természeti értékek és történelmi emlékek értékrendszerei között. November 4-én pedig a diákok egy a túrát tesznek, amelynek célja a kulturális és természeti értékek párhuzamos bemutatása a Jakab-hegyen és annak környékén.

A Néprajzi Múzeumban Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig (Tánchagyományok és táncos népszokások a történelmi Baranyában) II. című kötetét mutatják be október 27-én (15.00), majd ugyanott november 3-án (16.00) megnyílik az "Idegen ég alatt - Oroszföldön meggyötörve..." című kiállítás, amely a szovjet kényszermunkára elhurcolt magyarországi fiataloknak állít emléket. November 10. és 12. között a málenkij robothoz kapcsolódóan JPM a PTE és a Koch Valéria Magyar-Német Nyelvű iskolaközpont összefogásban nemzetközi konferenciát szervez a Koch Valéria Iskolaközpontban.

A Néprajzi Múzeumban őszbúcsúztató program (november 12.) várja az érdeklődőket, amelynek részeként aznap a Szent Márton túra részvevői a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részét járják be. November 13-án ugyancsak a Néprajzi Múzeumban a hathetes adventi programsorozat nyitórendezvényeként meggyújtják az első adventi gyertyát.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes programja a www.jpm.hu oldalon érhető el.

 0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Hogyan lesz az igazságszérumból pszichedelikus zene?

Mi köti össze a táncoló járványokat a hippikkel? A lizgersav, amelynek egyik vegyületét LSD néven ismerjük, és éppen 80 éve fedezték...

A brazil külügyminiszter szerint a klímaváltozás egy marxista összeesküvés

Azt is állítja, a balközép Munkáspárt pedig kriminalizálja a heteroszexuális szexet.

Az állam belép a nyugdíjpiacra

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az...

Súlyos nézeteltérések miatt évekig eltarthat Dancs Annamariék válópere

Egy éve nem tud elválni Dancs Annamari és Kerényi Miklós Máté tudta meg a Story magazin. Fotó: Facebook/Dancs Annamari Hivatalos Oldal A...

Federer visszavágott Andersonnak és csoportelsőként elődöntős

A hatszoros világbajnok két szettben, helyenként remek játékkal verte meg wimbledoni legyőzőjét.

Ezrek követelték Babis lemondását több cseh nagyvárosban

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több cseh nagyváros...

Magyar-észt mérkőzés - A magyar csapat versenyben maradt a második pozícióért

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az észt csapatot.

93. perces góllal sikerült a horvát visszavágás a spanyolok ellen

Pedig Ramos sorozatban negyedik válogatott meccsén talált be, és karrierje 100. gólját szerezte.

Elkészültek az első tervek a nyugdíjpiacra történő állami belépéshez

Erről Varga Mihálly pénzügyminiszter beszélt.

Michelangelo két fennmaradt bronzszobrát sikerült azonosítani egy nemzetközi kutatócsoportnak

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái...

Számtalan kérdést vet fel a migránskártyák ügye

Kovács Zoltán szerint a terv az lehet, hogy minél több embert hozzanak Európába.

Az állam mégis be akar lépni a nyugdíjpiacra - ezt tervezi a kormány

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az...

0

Sport

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Dzsudzsák csak a padon - így áll fel a magyar válogatott

20.45 órától az észteket fogadjuk a Groupama Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

Ennél undorítóbb húzást még nem láttak kosárpályán - videó

Az elkövető nem tudta, hogy rögzítik az esetet, kirúgták a csapatból.

Dárdai Pál fia gólt lőtt a német labdarúgó-válogatottban

Az U17-es válogatott írországi tornáján történt mindez, Dárdai Márton az íreknek talált be.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Három igazolás, ami nagyon bejött, és három, amely kevésbé

Megnéztük kik futottak jó, és kifejezetten rossz évet a csapatváltás után.

0

Bulvár

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Kifakadt Dancs Annamari: ˝Ez most már nem megy...˝

Dancs Annamari élete kiteljesedett, amikor megszületett kisfia, Ádám. Nehéz időszakon van túl, de a színésznő visszaállt a munkába. A FEM3 Caféban azt is elmesélte, hogy teljesen más színpadon állni úgy, hogy már van egy gyermeke, hiszen sok mindent máshogy él meg a szerepeiben.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Leteszteltük az Aldi saját márkás termékeit - meglepő eredmények születtek

Vakteszteltünk 8 különböző termékcsoportot. Mutatjuk, hogy szerepeltek az ALDI saját márkás termékei.

Kiakadtak a román lapok: a magyar kormány elismerte, hogy 1 milliárd forinttal támogatott erdélyi focicsapatok...

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Fotó: Facebook/FK Csíkszereda Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt "Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának" nevezte. Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben...

Elképesztő, ennyibe kerül a lángos és a forralt bor a budapesti karácsonyi vásárban

Múlt hétvégén megnyitott a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Az árak idén is eléggé elszabadultak.

blogmorzsák

A világ legfélelmetesebb betűtípusai

Egy jó horrorhoz kell egy jól megválasztott tipográfia is.

A kosarunkba sokszor kerülő 8 élelmiszer vaktesztje

16 fős tesztcsapat mondta el a véleményét gyakori sajátmárkás élelmiszerekről.

Pattanásig feszült a Diákhitel-lufi az Egyesült Államokban

Az amerikai "diákhitel-válság" még mindig nem mutat érdemi javulást.

„Nem kapok postai értesítőket. Soha. Egyet sem“

Amikor az ember visszasírja azt a problémát, hogy a postás csak értesítőt hagy a ládában.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Indul a kilakoltatási moratórium

Itt a lehetőség a hosszú távú változásra.

„Gyors iramban ábrán­dulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

A bevásárlóközpontok különös, földalatti világa

Szöulban járva nézz a lábad alá!

Az év legmorbidabb esküvője

Természetesen Japánban kötötték, egy 35 éves férfi nősült - nem akárkivel.

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Újabb villalány villantott

Ezútta Zsu dobta le a textilt, de ez az idei évadot elnézve inkább a norma, semmint az üdítő/elborzasztó kivétel.

0


0