Ezt olvasta már?

Saját mankójával verte halálra lakótársát egy férfi Pécsen

Halált okozó testi sértés miatt emelt vádat a Baranya Vármegyei Főügyészség egy férfi ellen, aki lakótársát annak mankójával halálra verte egy pécsi munkássz...

0

Karolina-rekultiváció: ami biztos, hogy márciusban elkezdődik

Lakossági fórumot tartottak Pécsbányán

Megkezdődik márciusban a Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő, 1975-ben megnyitott pécsi Karolina-külfejtés rekultivációjának első fázisa - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerdán a baranyai megyeszékhelyen.


hirdetés
(A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)

Aradszki András az érintett terület szomszédságában lévő Pécsbánya-településrészen rendezett lakossági fórumon közölte: az 5,8 milliárd forintba kerülő munkálatok egyharmadát a Pannon Hőerőmű, kétharmadát a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.-n (BVH) keresztül az állam finanszírozza a mintegy 400 futballpálya nagyságú területen.
A munkálatok fő felelőse – a bányászati jog jogosultjaként – az erőmű, jelezte a politikus.

Rudolf Péter, Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a Karolina-külfejtést 1975-ben nyitották meg: a majdnem 30 évig üzemelő bányából 8,5 millió tonna szenet termeltek ki. A rekultivációról elmondta, hogy 9,6 millió köbméternyi követ és félmillió köbméter termőföldet fognak visszatölteni a területre, ahol a tervek szerint rendezett, gyepesített, erdősített területet alakítanak majd ki.
A cég vállalta, hogy az egymillió köbméter vizet is tartalmazó tölcsér alakú bányagödröt 169 méteres tengerszint feletti magasságig feltölti. A BVH erről a szintről a 195 méteres végső magassági szintig tölti tovább a területet – ismertette Rudolf Péter.
A Pannon Hőerőmű négy, a BVH további három évig dolgozik majd a területen – közölte a munkálatok ütemezéséről. A vezérigazgató tájékoztatása szerint annak érdekében, hogy a lakosságot lehető legkevésbé zavarják, kizárólag a hétköznapok nappali óráiban fognak dolgozni.

Csizi Péter, a térség - újraválasztásáért induló - fideszes országgyűlési képviselője az eseményen a rekultivációról úgy fogalmazott: "annál fontosabb nincs, hogy eltűnjön egy olyan tájseb, amely körül emberek élnek".
A Pécs belvárosától légvonalban néhány kilométerre található külfejtés miatt kialakult repedések veszélyeztetik a pécsbányai házakat –hangsúlyozta a politikus.
A külfejtéssel szomszédos pécsi településrészeken januárban indított aláírásgyűjtést egy helyi civil szervezet a rekultiváció mielőbbi megindításáért. A kezdeményezést mintegy 700 ember – köztük Csizi Péter is – támogatta aláírásával.

Az eseményen egyébként kemény kérdéseket is kaptak a jelenlévő döntéshozók. A Karolina Tájsebész Érdekvédelmi Csoport egyik aktivistája például azt feszegette, mi lesz a sorsa a területnek, miután végeznek a helyreállítással, mert a helyi civilek szeretnék, ha nem magánterületként vagy esetleg napelemparkként működne a terület, hanem közösségi funkciót kaphatna. Ugyanígy többen is felvetették, hogy a helyi civileknek alapvető érdekük, hogy folyamatosan nyomon kövessék a beruházást, és több kérdés is arra vonatkozott, mi lesz, ha leáll a beruházás, rendelkezésre áll-e a pénz a következő évek állami költségvetésében stb. A válaszok alapján kiderült, a politikusok ígértek, de biztosat egyikük sem tudott mondani. Az államtitkár egyenesen azt mondta, „persze majd meglátjuk, mi lesz április 8. után”.

A helyszínen Vozár Pál, a Pécsbányai Kulturális Egyesület vezetője azt a kérdést tette fel, a helyiek a munkákba bekapcsolódhatnak-e majd és milyen munkaerőre lesz szükség, mert a városrészben olyanok is élnek, akik korábban a bányának dolgztak, ezért jó szakemberek és ismerik a területet. A puplituson ülők erre azt válaszolták, igen, szükség lesz helyi munkaerőre, sőt, a kivitelezést végző vállalkozás is várhatóan helyi lesz.

Vozár Pál: a Pécsbányán élők nyitottak a Karolina közösségi hasznosítására.

Egyelőre kételkednek a civilek, ezért figyelni fognak
Egy éve a Nők Pécsbányért civil szerveződés tagjai kezdték „beleásni” magukat a külfejtés jócskán több, mint 10 éves történetébe. A Katona Krisztina vezette csoport ezt követően már lakossági fórumot tartott, ahol eldöntötték saját kézbe veszik az ügyet. Ebből a kezdeményezésből lett a Karolina Tájsebész Érdekvédelmi Csoport, amelyet a Pécsbányai Kulturális Egyesület is támogatott. – Mi adtunk otthont a csoportnak, és segítettünk beszerezni a hivatalos iratokat, többek között a bányakapitányságtól, hatóságoktól – mondta lapunknak a szerdai fórum után az egyesület elnöke. Vozár Pál hangsúlyozta, a területen élők nagyon szeretnék, ha a rekultivált külfejtést a munkálatok befejeztével közösségi céllal hasznosítanák. Ezért is, ahogyan szerdán elhangzott, a helyi civilek félévente szerveznek majd olyan fórumokat, ahol az erőmű és a kivitelező cég be tud majd számolni az aktuális munkákról.
Ami egyelőre biztató jel, hogy a várhatóan a kivitelezéssel megbízott helyi vállalkozás már elkezdte a munkaerő-toborzást, amely során most még elsősorban nehézgépkezelőket, hivatásos sofőröket és vízügyi szakembereket vesznek fel.

Forrás: MTI / PNL0
0
0
0

hírek innen, onnan

Budapesti pszichiátrián bujkált a német szatír

Elfogták az az eislingeni szatírt.

Mi érdekli a reptéri kutyát?

Niki, a frissen kiképzett szolgálati kutya és egy csomagvizsgáló röntgen is segíti a NAV munkáját a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.

Forradalmi változás zajlik az egyik legdurvább rákbetegség kezelésében

Élen jár a tüdőrák kezelésében és a betegséghez köthető kutatásokban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Minden év február...

Megszólalt a hitelminősítő: Európa megúszta az energiaválságot, már nem lehet baj

Európa túljutott a földgázellátási válság legnehezebb időszakán, és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően elkerülte a...

Hihetetlen titok derült ki a kávéról: ezért kell kerülnöd a koffeindús nedűt, ha álmosság gyötör

Ha azt hitted, hogy a kávé, illetve a benne található élénkítőszer, a koffein azonnali és tartós gyógyírt jelent az álmosságra, akkor...

Várandósság és az aranyér: kezelés nélkül szülés után is komoly problémát jelenthet

Panna a terhesség alatt és a szülést követően is megszenvedett az aranyér kellemetlen tüneteivel. Merjünk segítséget kérni, magától...

Tóth Gabi ezért feküdt kés alá

Míg régen a végtelenségig tagadták a nők a plasztikai beavatkozásaikat, addig napjainkban ez már egyáltalán nincs így.

Karácsony Gergely lakást vett, adóssága növekedett a vagyonnyilatkozata szerint

Korábban bérelte a II. kerületi, 97 négyzetméteres lakást.

Meg akarja menteni a kormány a Dunaferrt

A következő hat hónapra az állam kifizeti a dolgozók bérét, ami több mint 16 milliárd forint.

Jákob Zoltán, az ország 37. leggazdagabb embere lesz a következő Nagy Ő

2023-ban a milliárdos üzletember keresi majd a szerelemet a TV2-n.

Vége a találgatásoknak, kiderült ki lesz a Nagy Ő!

A TV2 sikerműsorában idén is egy sármos férfi szívéért küzdenek majd a hölgyek.

Utasítást küldött Putyin a hadseregnek: ilyen többet nem történhet meg.

Arra utasította Vlagyimir Putyin orosz elnök a védelmi minisztériumot és az orosz haderőt, hogy szüntessék meg még a lehetőségét is...

Sport

Dárdai Pál elmondta, mi kell ahhoz, hogy leüljön a kispadra

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya nem kaszinózta el a pénzét, ezért nem az anyagiak motiválják.

A román csapat magyarellenes huligánjai nyíltan megfenyegették a székelyeket - videó

A szurkolók a közösségi médiában jelezték, akár drasztikus eszközökkel is, de megvédik Romániát.

Meghalt Anna Czerwinska

A világhírű hegymászó 73 éves volt.

Egy szál gatyában menekült étterméből a Fradi legendája

Eltűntek a legendás válogatott focista ereklyéi, bíróságon folytatódhat a döbbenetes ügy

Ingatlanügynöknek állt az olimpiai bajnok magyar kajakos

Vennénk tőle lakást, de nem sok esély van arra, hogy összejön.

Dárdai Pál nélkül összeomlott a Hertha, megint őt követelik a szurkolók

Már a németek futball-legendája, Lothar Matthäus szerint is Dárdai az egyetlen megoldás. De neki lenne kedve harmadszor is a sírból visszahozni a csapatot?

Meghalt a legidősebb olimpikon

A 107 éves sportoló az 1948-as londoni olimpián képviselte hazáját.

Villámátigazolás: elképesztő tulajdonos csapatához igazolt Gróf Dávid

Az NB1.hu már a kora reggeli kiadásában jelezte, hogy távozik a DVSC-től Gróf Dávid, aki a görög élvonalba feljutott APO […] A Villámátigazolás: elképesztő tulajdonos csapatához igazolt Gróf Dávid bejegyzés el

Pedofil az ismert román focista

Elképesztő érveléssel mentette fel a román ügyészség.

Váratlan döntést hozott a magyargyűlölő huligánok által támogatott román futballklub

Ezzel aligha fogják elkerülni a szövetség büntetését.

Kézilabda: a szövetségi kapitányt tették felelőssé a világbajnoki kudarcért

A Magyarország–Egyiptom mérkőzésen ült utoljára a válogatott kispadján a spanyol szakember.

Bulvár

A világ első leszbikus miniszterelnöke kivárta a sorát, majd kivezette Izlandot a válságból

„Szabadság és emberi jogok – ez az, amire a világnak a legnagyobb szüksége van, ez az, amire mindenki vágyik” – mondta a 2014-es torontói Pride megnyitóján Izland korábbi miniszterelnöke, Johanna Sigurdardottir,

Eldőlt az Aldi sorsa

Lezárult az üzleti élet egyik legtitokzatosabb családjának hosszú ideje tartó vitája.

Visszavonulnak az ukránok, feladták védelmi vonalukat

Az oroszok bejelentették az ukrán hadsereg visszavonulását.

Világszenzációt jelent, amit Grönland közelében találtak a tengerben

Több millió tonna értékes fém van a mélyben.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

34 év után elköszönt a magyar műsorvezető: ezért zárja le pályafutását

Farkas Erika, a Kossuth rádió műsorvezetője három évtized után elköszönt a hallgatóktól.

Csecsen katonák megerőszakolták az orosz propagandistát, aki épp róluk akart dicsőítő riportot készíteni

A riporternő operatőrét pedig megverték. Mindez az oroszok által megszállt ukrán Melitopolban történt. Az esetet az orosz hatóságok természetesen megpróbálták eltussolni. Orbán példaképének diktatúrájában mé

Időjárás: tegyél félre a fűtésszámlára, mert Magyarországon kegyetlen lehűlést hoz a fagyos légtömeg

Megérkezhet Magyarországra az igazi tél, amit sokan reméltek, hogy elkerülünk.

Ez a legegészségesebb időpont a felkelésre és a lefekvésre

Te melyik típus vagy? Az, akit reggel kidob az ágy, vagy, aki két órán keresztül nyomogatja ki a szundi gombot? Legyél bármelyik típus is, az ébredés és lefekvésed időpontja komoly hatással van az egészségedre, ez

A mesterséges intelligencia megjósolta a III. világháború kezdetét - itt a percre pontos dátum

A megrázó videó még az orosz-ukrán háború kitörése előtt készült.

blogmorzsák

Te is Varia bútorok között nőttél fel?

A Varia a modern élet szimbóluma lett, az új technológia mindent felülírt a bútorgyártásban. Cikkünk forrása az Arcanum.

Elegem van a spórolásból

Magyarország úgy megy előre, hogy hátul találja magát.

A bel canto amerikai sztárja: Lawrence Brownlee

Bár eredetileg ügyvédnek készült, mostanra a legnagyobb operaházak állnak sorba érte.

0


0